HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 06 stu 2024, 17:25.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 64 post(ov)a ] 

U kojim programskim/skriptnim jezicima znate programirati?
Java 14%  14%  [ 9 ]
C 11%  11%  [ 7 ]
C++ 8%  8%  [ 5 ]
C# 3%  3%  [ 2 ]
Python 6%  6%  [ 4 ]
Java Script 5%  5%  [ 3 ]
PHP 6%  6%  [ 4 ]
Ruby 2%  2%  [ 1 ]
SQL 8%  8%  [ 5 ]
Matlab 8%  8%  [ 5 ]
Pearl 2%  2%  [ 1 ]
HTML 11%  11%  [ 7 ]
R 3%  3%  [ 2 ]
Visual Basic/VBA Excel 8%  8%  [ 5 ]
Assembly 3%  3%  [ 2 ]
Objective C 2%  2%  [ 1 ]
Shell 3%  3%  [ 2 ]
Scala 0%  0%  [ 0 ]
Ukupno glasova : 65
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Programiranje
PostPostano: 22 vel 2017, 17:29 

Ovisi što želiš i koliko ti se da.
Ja sam završio FER, a u realnosti ne programiram previše, više vodim projekte i drugima solim pamet što trebaju raditi :D

Pola tih akademija ti je upitnog smisla i treninga, ali smatram da nije naodmet uvijek nešto novog naučiti.
Popričaj malo s nekim ljudima, pogledaj oglase za posao, izvidi situaciju na tržištu, napravi SWOT analizu pa zaključi sam.
https://hr.wikipedia.org/wiki/SWOT_analiza
Besplatnog ručka nema, ali je uvijek korisno biti proaktivan.

Vrh

PostPostano: 22 vel 2017, 19:07 

useless je napisao/la:
Mislim da slabo od toga ima koristi. Posao definitivno nije zagarantiran nakon takvog tecaja jer je ljudima koji te zaposljavaju bitno sta si radio i koja iskustva imas, a to ce brzo skuzit. Malo se previse romantizira ta IT industrija, prikazuju to ko da se zabavljas sa frendovima na kompu, dovodis kucne ljubimce na posa, igrate drustvene igre, radite "inovacije" koje dolaze same od sebe ko na traci, a zapravo je u pitanju teski rad i neprestano ucenje novih stvari. Preduvjet za programirat je imat dobre klikere za matematiku i logiku. Ako nisi obrazovan za to i nemas nikakva iskustva mozes eventualno pocet se time bavit ko laganim hobijem da vidis oce ti ic, pa eventualno onda platit koji tecaj, a neka konkretna korist ti nece doci za nekoliko godina. Ne moze ti tu nikakav tecaj pomoc ekspresno. Sori, jebiga. To je bar moje poimanje stvari.

Složio bih se sa svime ovime. Potrebno je znati da je programiranje jaka tehnička znanost, i najsrodniji fakulteti tome su matematika, fizika i strojarstvo, to se vidi i po tome da se ti studenti medjusobno najviše druže. .

Nužni preduvjeti za uopće pokušati biti programer:
-Imati bar donekle žicu za matematiku, 95% programera koje znam su bili odlični (ili vrlo dobri kod strogog profesora) iz matematike u srednjoj školi
-Imati zaista zanimanje za programiranje, tehnologiju, softvere, pa i hardvere
-Pomaze jako uključenost u krugove programera, znaci "utopiti se" u to društvo, i provesti godine u njemu (razmjena informacija, razumijevanje trendova, sleng) prije nego sto osoba bude spremna za raditi posao i baciti se na tržište rada. Idealno, takva sredina je fakultet računarstva (computer science), ili srodne jake tehničke ili prirodne znanosti (matematičari i fizičari isto najčešće znaju programirati jer imaju par programerskih kolegija na faksu plus vrlo jaku bazu matematike i analitičkog tipa razmišljanja, koja im omogucava da 10 puta brže svladaju vještine programiranja od nekoga tko studira francuski ili povijest).
- Postoje i samouki programeri (ljudi koji se na Netu nauče, čitaju i uče GODINAMA, na Githubu su Itd) no oni moraju uložiti natprosječan rad. A natprosjecno moraju uložiti da bi dobili sistematsko znanje bez rupa (faks je ipak organizirana institucija koja bi ti idealno trebala pomoći da učiš na tudjim greškama i iz tudjeg iskustva uobličenog u knjige, predavanja i izbor zadataka, a ne isključivo na temelju svojih pokušaja i pogreski), iskustva kroz projekte (ns faksu ti netko zadaje projekte, kritizira i ocjenjuje, kaže ti sta ne valja), poznanstva i veze s drugim programerima koja se najlakše dobiju na faksu (i naravno kasnije na poslu još više), a tu su i predrasude poslodavaca kod programera bez diplome.

Za završiti programerski faks treba recimo uložiti 2-4 sata dnevno programiranja, slušanja predavanja/ čitanja, ili povezanog korisnog rada, ili najbolje praktičnog rada na projektima, kroz period od 4-5 godina.
To je oko 5000 sati rada, utopljenosti u struku.
Sličan broj sati treba i samoukom programeru (možda i nešto vise radi početničkih grešaka koje faks pomaze zaobići davanjem zadataka koje postavlja ipak iskusan instruktor).

Nekakav "kurs programiranja" može ti dati 100-njak sati rada (predavanja+"domaće zadaće") , u specifičnom programskom jeziku.

Kursom se ne može postati programer (isto kao sto se ne može jednim kursom postati ni matematičar). Ti kurseva su korisni jedino ljudima koji žele unaprijediti svoje znanje i naučiti osnove programiranja da bi im pomoglo na poslu i da bi pojačali kvalifikacije. Tipičan primjer su ekonomisti ili računovođe, kada nauče malo VBA za Excel, da bi si sami automatizirali neke poslove i uštedjeli sate manualnog rada, pa si isprogramiraju neki macro. Ili recimo za dizajnere ima smisla naučiti web design. Arhitekti nauče raditi u CAD-u jer im je korisno za posao, mada to nije programiranje nego korištenje aplikacije. Razni ljudi nauče malo programirati, najčešće u nekom specifičnom jeziku vezanom za struku. Ali nitko od njih ne može raditi na poziciji programera jer jednostavno nemaju kvalifikacije, sto se na radnom mjestu brzo vidi. Programer je netko sa širokim znanjem (algoritmi, strukture, nekoliko programskih jezika), i tisućama sati rada.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 22 vel 2017, 19:30 

Vujadin je napisao/la:
Ima li koristi od kurseva programiranja? Da li se može savladati iako osoba koja počinje prethodno nema iskustva?

Konstantno nas bombarduju reklamama IT akademija i kurseva koji ni malo nisu jeftini, a zanima me da li je siguran posao nakon toga i vrijedi li uložiti toliki novac?

Završio sam fakultet koji volim, ali od ljubavi nema života, jer nema posla.

Zanima me da li je siguran posao nakon obuke programiranja i da li je dobra zarada?

Upisi novi faks. Recimo IT, ali samo ako te zanima. Ali na prijemnom ispitu ćeš imati matematiku i fiziku.
U medjuvremenu dok studiraš, živiš na račun države kao student, sve 5.
Ni u po Zagreba nije lako naći posao s diplomom Geografije, mada i oni imaju nešto radnih mjesta, pogotovo u zadnje vrijeme kada EU izmišlja radna mjesta. A nešto valjda i turističke zajednice mogu zaposliti.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 22 vel 2017, 19:33 

Vujadine, čuvaj novce, šaljem ti 300 evra mjesečno za hrvatovanje po forumu.

Vrh

PostPostano: 22 vel 2017, 19:54 

Prosječan radni dan programera sastoji se :

-50% debuggiranje i popravljanje, traženje razloga zašto postojeci programi ne rade, testiranje
-20% pisanje novih programa
-30% surfanja po internetu

Vrh

PostPostano: 22 vel 2017, 20:15 

Robbie MO je napisao/la:
Prosječan radni dan programera sastoji se :

-50% debuggiranje i popravljanje, traženje razloga zašto postojeci programi ne rade, testiranje
-20% pisanje novih programa

I guranje PayPal linka na sve strane da im šalješ donacije. "Food on the table", najčešća linija koda mase programera.

Vrh

PostPostano: 22 vel 2017, 22:11 

A jesi cicija, naprave ti ljudi besplatno Kodi primjerice, i odrzavaju ga, ulozeni su u to sati rada.

Vrh

PostPostano: 22 vel 2017, 22:17 

Dani i mjeseci, ne sati.
Imaju oni privatne projekte sa strane, ne žalim ih.

Vrh

PostPostano: 22 vel 2017, 22:21 

Robbie MO je napisao/la:

Ako surfaju radi posla svi programeri su ti na jednoj te istoj stranici. Stackoverflow. Upises u google how to bla bla in c++/java/python/stagod i izbaci ti odma post nekog jadnika sa stackoverflowa koji je ima isti problem.

Vrh

PostPostano: 22 vel 2017, 22:23 

BBC je napisao/la:
Dani i mjeseci, ne sati.
Imaju oni privatne projekte sa strane, ne žalim ih.

Istina nije ni jedan gladan. Ali eto svak u zivotu oce malo priznanja.

Vrh

PostPostano: 22 vel 2017, 22:53 

useless je napisao/la:
Robbie MO je napisao/la:

Ako surfaju radi posla svi programeri su ti na jednoj te istoj stranici. Stackoverflow. Upises u google how to bla bla in c++/java/python/stagod i izbaci ti odma post nekog jadnika sa stackoverflowa koji je ima isti problem.

Ako nema na stackoverflow onda si najebo. :D

Drugi rezultati gdje te Google dovede su neki forumi s razbacanim postovima, najcesce pogresnim savjetima, polurjesenjima, nezgrapnim i ne-elegantnim rjesenjima gdje te nasavjetuju da nesto sto se moze rijesiti sa 4 linije koda rijesis ogromnim predlozenim programom (punim gresaka) s tim da moras instalirati i neki library da bi radilo :zubati. Jer odgovori nisu ocjenjivani prema tocnosti i pomoci.

Stackoverflow-u trebam uplatit nekakvu donaciju, bar simbolicnu. :zubati

Vrh

PostPostano: 22 vel 2017, 23:07 

Robbie MO je napisao/la:
Vujadin je napisao/la:
Ima li koristi od kurseva programiranja? Da li se može savladati iako osoba koja počinje prethodno nema iskustva?

Konstantno nas bombarduju reklamama IT akademija i kurseva koji ni malo nisu jeftini, a zanima me da li je siguran posao nakon toga i vrijedi li uložiti toliki novac?

Završio sam fakultet koji volim, ali od ljubavi nema života, jer nema posla.

Zanima me da li je siguran posao nakon obuke programiranja i da li je dobra zarada?

Upisi novi faks. Recimo IT, ali samo ako te zanima. Ali na prijemnom ispitu ćeš imati matematiku i fiziku.
U medjuvremenu dok studiraš, živiš na račun države kao student, sve 5.
Ni u po Zagreba nije lako naći posao s diplomom Geografije, mada i oni imaju nešto radnih mjesta, pogotovo u zadnje vrijeme kada EU izmišlja radna mjesta. A nešto valjda i turističke zajednice mogu zaposliti.

Onda bolje da upišem doktorske studije na mom fakultetu nego da počinjem od nule nešto drugo opet 4 godine + master.

Vrh

PostPostano: 22 vel 2017, 23:12 

Ako je po Bolonji onda je valjda 3+master.

Bolje i 3 godine (bachelors) faksa koji daje znanja koja je lako prodati, nego 5 godina nečega sto ti garantira čekanje na burzi rada, pri čemu ti svake godine sansa pada jer nitko ne želi stare i s rupom od 5 godina u CVu.

Vrh

PostPostano: 22 vel 2017, 23:15 

Robbie MO je napisao/la:
Ako je po Bolonji onda je valjda 3+master.

Zavisi kako koji fakultet i smjer. Ukupno je 5 godina. Ili 4 osnovne + 1 master ili 3+2.

Vrh

PostPostano: 22 vel 2017, 23:19 

Meni matematika i fizika nikako ne idu. Znači da otpišem to programiranje.

Vrh

PostPostano: 22 vel 2017, 23:28 

Vise je tu u pitanju neki nacin povezivanja stvari koje ti dadne dobro znanje matematike. Mislis strukturirano i sistematski. Znas kako rjesit problem na ispravan nacin. Nije da koristis slozenu matematiku previse u samom programiranju. Rekao bih ako ti nema smisla matematika i ako tamo ne povezujes stvari da je tesko da ce se to dogoditi kod programiranja.

Vrh

PostPostano: 22 vel 2017, 23:32 

Ovaj program je vrh.

Ali i oni u firmi traže programere, a ne geografe ili prostorne planere.

Vrh

PostPostano: 22 vel 2017, 23:35 

Vujadin je napisao/la:
Meni matematika i fizika nikako ne idu. Znači da otpišem to programiranje.

Fizika ti ne treba, ali bez matematike...
Nema nekog smisla...
dudu je napisao/la:
Vujadine, čuvaj novce, šaljem ti 300 evra mjesečno za hrvatovanje po forumu.

Ajde, ajde, ako bude dobar može dobit i više :D
vUjo (tu treba bit ono stilizirano, uhato, ustaško U :D).

Vrh

PostPostano: 22 vel 2017, 23:43 

useless je napisao/la:
Vise je tu u pitanju neki nacin povezivanja stvari koje ti dadne dobro znanje matematike. Mislis strukturirano i sistematski. Znas kako rjesit problem na ispravan nacin. Nije da koristis slozenu matematiku previse u samom programiranju. Rekao bih ako ti nema smisla matematika i ako tamo ne povezujes stvari da je tesko da ce se to dogoditi kod programiranja.

Da preformulišem: nije da mi baš ne ide matematika, već godinama nisam u kontaktu sa tom naukom i dosta toga što sam znao zaboravio sam. Jbg, kad nešto dugo ne koristiš, izgubiš neki pojam o tome.

Vrh

PostPostano: 23 vel 2017, 00:09 

Vujadin je napisao/la:
useless je napisao/la:

Da preformulišem: nije da mi baš ne ide matematika, već godinama nisam u kontaktu sa tom naukom i dosta toga što sam znao zaboravio sam. Jbg, kad nešto dugo ne koristiš, izgubiš neki pojam o tome.

Ne trebaju ti integrali i derivacije za svakodnevno programiranje.
Ali ti treba elementarno zbrajanje, oduzimanje, množenje i djeljenje, operacije s modulima (djeljenje s ostatkom).
Ako se baviš grafikom treba ti i linearna algebra (operacije s matricama), ali to nije teško.
Treba ti booleova logika (unije i presjeci), te nizovi i skupovi, eventualno i limesi mogu biti korisni.
Nije bitno učenje, nego za neke stvari moraš imati feeling.
Ako ga nemaš, trebao bi ga steći, a za to treba vremena.

Vrh

PostPostano: 23 vel 2017, 00:12 

Ceha je napisao/la:
Vujadin je napisao/la:

Ali ti treba elementarno zbrajanje, oduzimanje, množenje i djeljenje, operacije s modulima (djeljenje s ostatkom).
Ako se baviš grafikom treba ti i linearna algebra (operacije s matricama), ali to nije teško.
Treba ti booleova logika (unije i presjeci), te nizovi i skupovi, eventualno i limesi mogu biti korisni.

Dobro, te osnove znam, pa nisam mutav.

Vrh

PostPostano: 23 vel 2017, 00:19 

Vujadin je napisao/la:
useless je napisao/la:

Ne radi se toliko o znanju koliko o predispozicijama. Ljudi koji su dobri u programiranju imaju tendenciju da budu makar vrlo solidni u matematici.

Samo znanje matematike ne treba toliko, ali bitan je apstraktni nacin razmisljanja i sistematski pristup koji je vrlo slican i zajednicki matematici, programiranju i fizici. On se moze i nauciti i znatno unaprijediti, ali mora postojati i odredjeni afinitet, lakoca i kreativnost, da ne kazem talent. To "matematicki apstraktno razmisljanje" je za MAT, PROG i FIZ otprilike ono sto je motorika i fizicka spretnost/okretnost za sportove. Ne moras dobro igrati ni nogomet ni rukomet da bi bio dobar kosarkas, ali znamo jos iz osnovne skole da 2-3 ista klinca u razredu dominiraju vise-manje svim sportovima na satu tjelesnog. Nije bas situcija da su 5 ucenika najbolji u nogometu, a da su skroz drugih 5 ucenika najbolji u razrednoj kosarci. Obicno postoji visoko preklapanje.

Znaci nije pitanje "nikada nisam trenirao nijedan sport, ima li smisla da treniram tenis?", nego je pitanje imas li u sebi nekakvog jaceg talenta i afiniteta za sportove ili ne. Ako si imao 2 iz matematike mozes ti itekako biti odlican programer, ali samo ako si tu dvicu imao jer si se zajebavao, nisi pisao zadace niti ista ucio, a da jesi imao bi 5. Ako si imao dvicu uz puno muke, onda je to losa predispozicija.

Vrh

PostPostano: 23 vel 2017, 00:32 

Ceha je napisao/la:
Vujadin je napisao/la:

Razmišljanje u varijablama i kako od jedne doći do druge je ona najveća poveznica i matematike, i informatike, i fizike, pa i kemije.
Matematika je puna varijabli, fizika je puna varijabli, svaki program je ispunjen varijablama. U glavi mora postojati lakoća vizualiziranja veza medju svim tim varijablama, i kreativnost i spretnost u manipuliranju i baratanju s njima. To je ta motorika koja se traži.
Linije koda nisu daleko od jednadžbi, kao ni kemijske reakcije.

Jelte, nije ti bez razloga na FER-u na prijemnom ispitu bila samo matematika i fizika (u omjeru 70%-30%), cak ni samog programiranja nije bilo. Oni koji su pravili pravila upisa, znaju dobro ove tendencije i predispozicije o kojima govorimo. Prijemni na FER je odlican primjer cistog polaganja vjere u to da onaj tko je solidan u MAT i FIZ, trebao bi biti dobar kandidat za IT.

Vrh

PostPostano: 23 vel 2017, 00:54 

Eto to sto su ostali rekli daleko elokventnije. Generalno vrijedi da ako si povezivao stvari u matematici onda ces i u programiranju. Ja sam matematiku prva dva razreda srednje imao lose ocjene iz cistog razloga jer nisam radio. Kasnije kad sam poceo vjezbat sam poceo i kopcat. Programiranje mi je doslo prirodno. Ali i uz tu predispoziciju mislim da je Robbie dobro procjenio da trebas nekih 3 godine bachelor programa da pohvatas dobro o cemu se tu radi.

Jedinu ozbiljniju matematiku koju koristim jest u 3d grafici gdje se sve radi pomocu matrica i vektora koji opisuju gdje je jedan objekt u 3d prostoru pozicioniran, kako je rotiran itd.

Vrh

PostPostano: 23 vel 2017, 01:10 

Vujadin je napisao/la:
Dobro, te osnove znam, pa nisam mutav.

Pitanje je da li ti se da s time zezati po cijele dane.
Robbie MO je napisao/la:
Razmišljanje u varijablama i kako od jedne doći do druge je ona najveća poveznica i matematike, i informatike, i fizike, pa i kemije.
Matematika je puna varijabli, fizika je puna varijabli, svaki program je ispunjen varijablama. U glavi mora postojati lakoća vizualiziranja veza medju svim tim varijablama, i kreativnost i spretnost u manipuliranju i baratanju s njima.
Linije koda nisu daleko od jednadžbi, kao ni kemijske reakcije.
Jelte, nije ti bez razloga na FER-u na prijemnom ispitu bila samo matematika i fizika (u omjeru 70%-30%), cak ni samog programiranja nije bilo. Oni koji su pravili pravila upisa, znaju dobro ove tendencije i predispozicije o kojima govorimo. Prijemni na FER je odlican primjer cistog polaganja vjere u to da onaj tko je solidan u MAT i FIZ, trebao bi biti dobar kandidat za IT.

Fer nije samo IT, ima tu i elektrotehničkih smjerova, što objašnjava i potrebu za fizikom :D.
I FERovac bi trebao biti inžinjer, a ne samo programer...
No imaš pravo. Osoba kojoj ne leži mat ili fiz neće završiti taj fax.
Za razmišljanje se slažem, fizika je uostalom "matematika svijeta" ili primjenjena matematika.
Moj odgovor je išao više na konkretnu poveznicu, za uredske aplikacije mu neće trebati znanje fizike.
Kod ne bi nazvao jednadžbama, iako ti usporedba nije loša.
Pitanje kaj želi.
Ako želi glumiti "indijca", može i to:D

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 64 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 13 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: