|
|
Stranica: 1/2.
|
[ 47 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Divlja svinja5
|
Naslov: Radiestezija (rašljarstvo) Postano: 19 stu 2012, 16:51 |
|
|
Vidim da se pojavljuju teme o pojavama koje nemaju potvrdu u službenoj znanosti, pa evo jedne o ovoj zanimljivoj temi. Osobno sam imao priliku vidjeti rašljara kako traži vodu. Taj me fenomen oduvijek zanimao, a volio bih i sam probati. Koje je vaše mišljenje o njemu? Vjerujete li da tu ima nešto i jeste li sami prisustvovali takvom načinu traženja vode? Ima zanimljiva knjiga inženjera Stanka Jurdane o ovoj pojavi, pa koga zanima, neka pročita: http://www.google.hr/url?sa=t&rct=j&q=& ... 4PB1iP5fYA
_________________ (*_*)
|
|
Vrh |
|
|
bumbar92
|
Naslov: Re: Radiestezija (rašljarstvo) Postano: 19 stu 2012, 16:58 |
|
|
Jesam i ispušio 500€ bušeći do 25m,...možda je bilo na 100m, ali jebga nije voda nafta,...još.. Inače, dvije bakarne žice na "L" stisnute među dlanovima, kada se prekriže to bi valjda bilo to, treba ih labavo držati,...probao sam ali je skupa pogreška pa mi naglo "dosadilo".
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Radiestezija (rašljarstvo) Postano: 19 stu 2012, 17:13 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 109320 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Je li to fosilna voda, ili ponornice ?
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
Divlja svinja5
|
Naslov: Re: Radiestezija (rašljarstvo) Postano: 19 stu 2012, 17:33 |
|
|
bumbar92 je napisao/la: Jesam i ispušio 500€ bušeći do 25m,...možda je bilo na 100m, ali jebga nije voda nafta,...još.. Inače, dvije bakarne žice na "L" stisnute među dlanovima, kada se prekriže to bi valjda bilo to, treba ih labavo držati,...probao sam ali je skupa pogreška pa mi naglo "dosadilo". Jesi sam tražio ili ti je to činio nek "stručnjak"? A što kad se traži drvenim rašljama, one se u ruci počinju pomicati, okretati?
_________________ (*_*)
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Radiestezija (rašljarstvo) Postano: 13 pro 2012, 17:37 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 75228 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
zaba1111
|
Naslov: Re: Radiestezija (rašljarstvo) Postano: 14 kol 2021, 22:41 |
|
|
Danas sam gledo kako čovjek traži vodu sa nekakvim kablom kojega savije u elipsu i sa L rašljama. Na traženom mjestu nije pronađena voda, odnosno rašljar je rekao da nema vode pa nije ni kopano. Ali što je interesantno, dao je meni da probam rašlje i one se zaista same pomiču, nemoš vjerovat. Znači ima dio koji se drži u ruci i on se drži nepomično, a ovaj dio koji je aktivan se slobodno pomiče, možeš ga zavrtiti. I dok hodaš i držiš rašlje pomični dio pođe reagirati bez utjecaja čovjeka, odnosno mene koji sam to isprobao. Slično kao kad držiš magnet pa prođeš blizu drugog magneta, takav je osjećaj u ruci.
|
|
Vrh |
|
|
Leonardo Da Vinci
|
Naslov: Re: Radiestezija (rašljarstvo) Postano: 14 kol 2021, 23:01 |
|
|
Ne pomiču se same. Da se same pomiču mogla bi se izmjeriti sila koja ih gura. Iznimno slabe sile fizičari mogu mjeriti, npr. gravitacijska konstanta je izmjerena preko mjerenja međusobne gravitacijske privlačnosti između dvije obješene metalne kugle, koja je nevjerojatno mala. Skoro sve konstante u fizici su izmjerene do na tipa 0.0000001% točnosti. Nikakav izvor sile ne postoji, voda ne proizvodi magnetizam niti je rašlja napravljena od magnetičnog materijala. Bilo kakva sila koja se može okom vidjeti ili prstima osjetiti, lako bi se izmjerila instrumentima. U biti ne znam koju silu okrivljavaju da miče rašlje? Magnetska, gravitacijska? Neka neimenovana, 6. sila u prirodi, koju fizičari ludo traže u akceleratoru u CERN-u umjesto sa rašljama? Ako i misliš da si nešto "osjetio", to je umišljanje ko homeopatija. Jednostavno, nemaš iskustvo rukovanja predmetom takvog neobičnog oblika, pa lako možeš dobiti "osjećaj" da se njegovo kretanje čini kao da je pod vanjskim utjecajem. Jedine dvije "sile" su tvoji prsti, gravitacija, i inercija rašlje koja se zavrtila.
|
|
Vrh |
|
|
Prolaznik
|
Naslov: Re: Radiestezija (rašljarstvo) Postano: 14 kol 2021, 23:08 |
|
|
Leonardo Da Vinci je napisao/la: Ne pomiču se same. Da se same pomiču mogla bi se izmjeriti sila koja ih gura. Iznimno slabe sile fizičari mogu mjeriti, npr. gravitacijska konstanta je izmjerena preko mjerenja međusobne gravitacijske privlačnosti između dvije obješene metalne kugle, koja je nevjerojatno mala. Skoro sve konstante u fizici su izmjerene do na tipa 0.0000001% točnosti. Nikakav izvor sile ne postoji, voda ne proizvodi magnetizam niti je rašlja napravljena od magnetičnog materijala. Bilo kakva sila koja se može okom vidjeti ili prstima osjetiti, lako bi se izmjerila instrumentima. U biti ne znam koju silu okrivljavaju da miče rašlje? Magnetska, gravitacijska? Neka neimenovana, 6. sila u prirodi, koju fizičari ludo traže u akceleratoru u CERN-u umjesto sa rašljama? Ako i misliš da si nešto "osjetio", to je umišljanje ko homeopatija. Jednostavno, nemaš iskustvo rukovanja predmetom takvog neobičnog oblika, pa lako možeš dobiti "osjećaj" da se njegovo kretanje čini kao da je pod vanjskim utjecajem. Jedine dvije "sile" su tvoji prsti, gravitacija, i inercija rašlje koja se zavrtila. Točno. Tako su napravljene da djeluje da se pomiču "same".
|
|
Vrh |
|
|
Leonardo Da Vinci
|
Naslov: Re: Radiestezija (rašljarstvo) Postano: 14 kol 2021, 23:20 |
|
|
Prolaznik je napisao/la: Leonardo Da Vinci je napisao/la: Ne pomiču se same. Da se same pomiču mogla bi se izmjeriti sila koja ih gura. Iznimno slabe sile fizičari mogu mjeriti, npr. gravitacijska konstanta je izmjerena preko mjerenja međusobne gravitacijske privlačnosti između dvije obješene metalne kugle, koja je nevjerojatno mala. Skoro sve konstante u fizici su izmjerene do na tipa 0.0000001% točnosti. Nikakav izvor sile ne postoji, voda ne proizvodi magnetizam niti je rašlja napravljena od magnetičnog materijala. Bilo kakva sila koja se može okom vidjeti ili prstima osjetiti, lako bi se izmjerila instrumentima. U biti ne znam koju silu okrivljavaju da miče rašlje? Magnetska, gravitacijska? Neka neimenovana, 6. sila u prirodi, koju fizičari ludo traže u akceleratoru u CERN-u umjesto sa rašljama? Ako i misliš da si nešto "osjetio", to je umišljanje ko homeopatija. Jednostavno, nemaš iskustvo rukovanja predmetom takvog neobičnog oblika, pa lako možeš dobiti "osjećaj" da se njegovo kretanje čini kao da je pod vanjskim utjecajem. Jedine dvije "sile" su tvoji prsti, gravitacija, i inercija rašlje koja se zavrtila. Točno. Tako su napravljene da djeluje da se pomiču "same". Mislim da je glavna "sila" (a koja ljude uvjerava da rašlje rade) najobičnija "sila inercije" koja se stvori kada držiš rašlje i kada se kreneš kretati naprijed, odnosno ubrzavati vlastito tijelo. Ako su rašlje imalo zakrenute prema unutra, one se tada moraju početi micati i prekrižiti u križ, jednostavno zakoni fizike. Ako su zakrenute prema van, onda će se rastvoriti. Opet, prividne inercijalne sile koje se stvaraju pri promjeni brzine i smjera hodanja ih na to guraju. Tada će centar mase rašlje, a koji je zbog neobičnog oblika van stiska ruke ili čak van samog tijela rašlje, početi se micati iz tvoje perspektive, kao u automobilu koji ubrzava ili skreće u krivini, pa te "baca". Ako objesiš u automobilu bilo kakav privjesak, eto Hercegovci vole objesiti krunicu, prilikom ubrzavanja ili skretanja na njega djeluje "nevidljiva" sila koja ga gura.
|
|
Vrh |
|
|
Lapo-lapo
|
Naslov: Re: Radiestezija (rašljarstvo) Postano: 14 kol 2021, 23:21 |
|
|
Stari nauk, istinit i precizan. Ne znam ga objasniti, ali komšija prije par godina htio postaviti pumpu u dvorištu za zalijevanje bašte i cvijeća. Pokušavao danima, nije išlo. Doveo rašljara i ovaj od prve pokazao gdje da buši. Našao vodu!
|
|
Vrh |
|
|
zaba1111
|
Naslov: Re: Radiestezija (rašljarstvo) Postano: 14 kol 2021, 23:55 |
|
|
Znači postoji drška koja se drži u ruci, radni dio se slobodno vrti unutar drške, radni dio obliku L je kraćim djelom utaknut u dršku. Rekao mi je da lagano vrh nagnem prema dolje, i tako sam počeo, nema logike da rašlja krene rorirati jer budući da je vrh naget prema dolje to bi bilo protiv gravitacije. Moguće da sam impuls za gibanje dao svojim hodanjem. Ali definitivno je osjećaj bio kao da se radi o magnetizmu, moguće da se i radi o magnetnu u radnom dijelu koji se aktivirao kad se zbog hodanja rašlja približila jedna drugoj.
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Radiestezija (rašljarstvo) Postano: 15 kol 2021, 08:37 |
|
|
zaba1111 je napisao/la: Moguće da sam impuls za gibanje dao svojim hodanjem.. Rašljarstvo i radiestezija se odavno koriste u okultnim i magijskim ritualima.
|
|
Vrh |
|
|
zaba1111
|
Naslov: Re: Radiestezija (rašljarstvo) Postano: 15 kol 2021, 09:08 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: zaba1111 je napisao/la: Moguće da sam impuls za gibanje dao svojim hodanjem.. Rašljarstvo i radiestezija se odavno koriste u okultnim i magijskim ritualima. Ne mora biti povezano. Ako čovjek može pronaći vodu ne vidim zašto bi se to povezivalo sa okultizmom. Ukoliko postoji magnetizam koji rašlje registriraju nema spora. Ali evo čitam da znanstvene podloge nema, ja kad sam uzeo rašlje nisam ni u primisli imao nikakve nadnaravne sile, a rašlja se počela gibati. Nije mi izgledalo kao inercija, nego kao magnetizam. Jedino moguće objašnjenje je da su same rašlje magnet pa reagiraju jedna na drugu. Inače kad sam pitao zašto reagira ako nema vode, ovaj kaže da ne reagiraju samo na vodu.
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Radiestezija (rašljarstvo) Postano: 15 kol 2021, 09:22 |
|
|
zaba1111 je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: Rašljarstvo i radiestezija se odavno koriste u okultnim i magijskim ritualima. Ne mora biti povezano. Ako čovjek može pronaći vodu ne vidim zašto bi se to povezivalo sa okultizmom. Ali evo čitam da znanstvene podloge nema,... Povezano je. Prije 10ak godina proučavao sam tzv. alternativnu medicinu, sve je to ezoterija i okultizam. Ako se temelji na prirodnim silama, a ne temelji, ako čovjek može pronaći vodu, onda rašlje možeš dati i psu da nosi u ustima i traži vodu Imaš geologiju, hidrogeologiju itd., koje su utemeljene na prirodnim, Božjim zakonima.
|
|
Vrh |
|
|
zaba1111
|
Naslov: Re: Radiestezija (rašljarstvo) Postano: 15 kol 2021, 09:28 |
|
|
Ovako je to izgledalo. Pa ovaj mi je i dao rašlje da pokaže kako one same rade, da nije potreban poseban dar. Samo znanje kako pročitati njihovu reakciju.
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Radiestezija (rašljarstvo) Postano: 15 kol 2021, 09:31 |
|
|
zaba1111 je napisao/la: Ovako je to izgledalo. Pa ovaj mi je i dao rašlje da pokaže kako one same rade, da nije potreban poseban dar. Samo znanje kako pročitati njihovu reakciju. To sam napraviš od bakarne žice. Vrte se k'o lude na određenim mjestima. Ali, kao što si rekao, ne postoji znanstveno objašnjenje za tu pojavu. Tako da ne treba se bakćati sa tim stvarima.
|
|
Vrh |
|
|
zaba1111
|
Naslov: Re: Radiestezija (rašljarstvo) Postano: 15 kol 2021, 09:36 |
|
|
Znači ti si probao, uvjerio se da se vrte, ali misliš da se vrte zbog okultnih sila?
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Radiestezija (rašljarstvo) Postano: 15 kol 2021, 10:00 |
|
|
zaba1111 je napisao/la: Znači ti si probao, uvjerio se da se vrte, ali misliš da se vrte zbog okultnih sila? Da. Nema drugog prirodnog objašnjenja. Dok budem na kompjuteru, postavicu tekstove i pojašnjenja.
|
|
Vrh |
|
|
zaba1111
|
Naslov: Re: Radiestezija (rašljarstvo) Postano: 15 kol 2021, 10:12 |
|
|
Vjerovatnija verzija je da zanost još nema objašnjenje. Ja sam doživio da se vrte, ali ipak nisam 100 posto siguran u sebe, možda sam ih i ja zavrtio nesvjesno, mada mi nije tako izgledalo ili su magneti u rašljama. Ako kažeš da se vrte i obične bakrene žice onda ću to provjeriti malo podrobnije. Ovo iskustvo je bilo kratko, jer kad su se počele vrtjeti ja sam odmah rekao evo vode i vratio njemu da to potvrdi.
|
|
Vrh |
|
|
Niko Komadina
|
Naslov: Re: Radiestezija (rašljarstvo) Postano: 15 kol 2021, 12:11 |
|
Pridružen/a: 13 ožu 2019, 22:34 Postovi: 13882 Lokacija: Sjeverna Bosna
|
Mnoge zivotinje bez raslji precizno nadju vodu pod zemljom, npr Slon. Zasto pojedini ljudi nebi imali taj gen ili dar koji osjeti vodu??? Raslje su tu samo kao sredstvo meditacije i fascinacije gledatelja.
_________________ Prigovara nekome da nije izašao iz 90tih, a on sam i dalje neuspješno ratuje protiv Osmanlija.
|
|
Vrh |
|
|
Prolaznik
|
Naslov: Re: Radiestezija (rašljarstvo) Postano: 15 kol 2021, 12:15 |
|
|
DrMag je napisao/la: Mnoge zivotinje bez raslji precizno nadju vodu pod zemljom, npr Slon. Zasto pojedini ljudi nebi imali taj gen ili dar koji osjeti vodu??? Raslje su tu samo kao sredstvo meditacije i fascinacije gledatelja. Mislim da slonovi nemaju neko posebno osjetilo za vodu, već samo dobro pamćenje. Ako su negdje pili vodu makar samo jednom prije 20 godina, slon zna da ju opet može pronaći na istom mjestu.
|
|
Vrh |
|
|
Niko Komadina
|
Naslov: Re: Radiestezija (rašljarstvo) Postano: 15 kol 2021, 12:22 |
|
|
Ako nije, pa je nasao? Citat: Slonovi imaju snažan njuh. Ova briljantna stvorenja mogu osjetiti miris vode koja se skladišti pod zemljom! Kad dođe do velikih suša, ove će životinje početi kopati na mjestima gdje ima vode.
Slonovi mogu osjetiti miris vode udaljene 5 kilometara.
_________________ Prigovara nekome da nije izašao iz 90tih, a on sam i dalje neuspješno ratuje protiv Osmanlija.
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Radiestezija (rašljarstvo) Postano: 15 kol 2021, 12:25 |
|
|
DrMag je napisao/la: Mnoge zivotinje bez raslji precizno nadju vodu pod zemljom, npr Slon. Zasto pojedini ljudi nebi imali taj gen ili dar koji osjeti vodu??? Raslje su tu samo kao sredstvo meditacije i fascinacije gledatelja. Gen nema veze s tim. Svaki organizam ima svoje specifične osobine uvjetovane Božjim dizajnom. Mimo toga, ne postoje "darovi". Čovjek pogotovo nema nikakve "sile" sam po sebi.
|
|
Vrh |
|
|
Prolaznik
|
Naslov: Re: Radiestezija (rašljarstvo) Postano: 15 kol 2021, 12:25 |
|
|
A eto očito imaju i dobar njuh.
Ne misliš valjda da neki ljudi mogu namirisati podzemnu vodu?
|
|
Vrh |
|
|
Niko Komadina
|
Naslov: Re: Radiestezija (rašljarstvo) Postano: 15 kol 2021, 12:26 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: DrMag je napisao/la: Mnoge zivotinje bez raslji precizno nadju vodu pod zemljom, npr Slon. Zasto pojedini ljudi nebi imali taj gen ili dar koji osjeti vodu??? Raslje su tu samo kao sredstvo meditacije i fascinacije gledatelja. Gen nema veze s tim. Svaki organizam ima svoje specifične osobine uvjetovane Božjim dizajnom. Mimo toga, ne postoje "darovi". Čovjek pogotovo nema nikakve "sile" sam po sebi. Ko je dizajnirao Boga?
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|