|
|
Stranica: 4/5.
|
[ 105 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Robbie MO
|
Naslov: Re: Sigurnost rijeka za plivanje Postano: 26 kol 2024, 18:46 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 76250 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Također rijeka koja ima brzace i vertikalne virove, izmiješa se dobro sva, nema površinski topliji sloj.
I more je iz tog razloga toplije kad je bonaca, a hladnije kad su valovi jer se dublji hladniji slojevi izmiješaju s površinskim.
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Sigurnost rijeka za plivanje Postano: 26 kol 2024, 18:51 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 76250 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Ma i mulj sigurno pridonosi grijanju.
Savršeno bistra voda će se teže ugrijati od tamne i mutne vode.
Odgovor je vjeroatno kumulativna kombinacija svega što smo napisali.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Sigurnost rijeka za plivanje Postano: 26 kol 2024, 18:56 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 39480 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
Naša Kvačica je napisao/la: Karabaja je napisao/la: Zasto je Neretva toliko bladna, hladnija od recimo Krivaje. Prije mjesec sam se kupao na Krivaji i voda je bila mlaka, nedovljno da se rashladim. Neretva ima duzi tok, tece kroz topliji kraj a toliko hladnija? Pretpostavljam zbog hidroelektrane. Na jezeru se voda ugrije po površini, ali samo voda sa dna koja ima možda 4 stupnja ide kroz turbine i ispušta se dalje u tok. To za topliji kraj vrijedi samo u donjem toku, izvor Neretve je na velikoj nadmorskoj visini. Tu hladnoću postiže na izvoru i gornjem toku.
_________________ mostarski europski
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Sigurnost rijeka za plivanje Postano: 26 kol 2024, 19:05 |
|
|
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Sigurnost rijeka za plivanje Postano: 26 kol 2024, 19:07 |
|
|
Neretva je hercegovački Nil.
|
|
Vrh |
|
|
dreamteam
|
Naslov: Re: Sigurnost rijeka za plivanje Postano: 26 kol 2024, 20:08 |
|
|
Sve osim potapanja u lavoru je eksperimentiranje. Na moru te može rastrgat morski pas, jezera i rijeke su smrt same po sebi, na bazenu dobiješ gljivičnu infekciju, u kupatilu se posklizneš i udariš glavom...
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Sigurnost rijeka za plivanje Postano: 26 kol 2024, 20:10 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 37956 Lokacija: Gl. grad regije
|
Ajde više prestanite opravdavat sjedenje na kaučima i čekanje moždanog.
Dižite guzice, uz dobru obuku i opremu i malo zdravog razuma puno su manje šanse da vam nešto bude nego od ležanja na kauču.
Koliko su ih u Lisičićima pojele ribe, amebe, grčevi, virovi, hladna voda itd.?
I na Boračkom se svake godine održava natjecanje.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Sigurnost rijeka za plivanje Postano: 26 kol 2024, 20:29 |
|
|
dreamteam je napisao/la: Sve osim potapanja u lavoru je eksperimentiranje. Na moru te može rastrgat morski pas, jezera i rijeke su smrt same po sebi, na bazenu dobiješ gljivičnu infekciju, u kupatilu se posklizneš i udariš glavom... A, na temi namjerno i pomalo zabavno pretjerujemo, ali ipak podižemo svijest, evo ja sam par stvari čak i naučio, ili bar dodatno osvijestio… Ljudi se utapaju ko budale, zbog neznanja. I definicija “znam plivat” je glupa i beskorisna. Ne radi se ovdje o kratkotrajnoj ili srednjeročnoj sposobnosti održavanja na površini u laboratorijskim uvjetima bazena, ili brzini i vještini plivanja odmah nakon ulaska u vodu dok imaš snage koliko hoćeš. Ovdje se radi o pogrešnoj pretpostavci vlastite snage nakon dužeg plivanja i zamora mišića, isto kao što ne možeš trčat bez prestanka ne možeš ni plivat, ali kod trčanja kad se umoriš i “žiga te” i “ne možeš više” jednostavno staneš ili hodaš, dok u vodi ideš ravno na dno ako se umoriš. Plus naravno i neočekivane opasne karakteristike žive vode a što su rijeke, a koje te mogu ubit i bez izmaranja.
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Sigurnost rijeka za plivanje Postano: 26 kol 2024, 20:33 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Sigurnost rijeka za plivanje Postano: 26 kol 2024, 20:45 |
|
|
Zamislite da je pravilo kod trčanja: ako ikada ijednom staneš, opali te Zeus gromom. Poanta je sebi osvijestiti da plivanje u rijekama i jezerima nije bezazleno kao trčanje, i to imati na umu, ako već moraš, procjenjivati gdje i kako, dobro istražiti geografiju ako si sam i ako nije uređeno kupalište itd. Ustvari, najbolje ne ići po neistraženim krajolicima. Nakon ove teme mene strah spuštati se s kajakom iako smatram da sam fizički vrlo vješt i okretan (praktički bi mogao raditi parkour), sigurnije mi izgleda bungee jumping ,oduvijek su mi prsluci za spašavanje izgledali kao nešto skoro nepotrebno i za “neplivače”, ali to je doslovce apsolutna nužda bez koje nema ulaska u živu vodu, mada ni to nije garancija, možeš zamisliti situacije gdje moraš skinuti prsluk da se negdje izvučeš.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Sigurnost rijeka za plivanje Postano: 26 kol 2024, 20:54 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Ovaj dečko je bio iznimno fizički pripremljen ali neka mjesta su naprosto opasna. Kao Bunski kanal. https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /200725017Ova dvojica su isto bila top sportaši. https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/o ... a-20130422Ove brane što je kod nas AU pravila su smrtonosne klopke. Uglavnom, jezera su puno sigurnija od rijeka. Barem onih u kojima se ne kopa pijesak. Zašto misliš da su šoderice opasnije
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Sigurnost rijeka za plivanje Postano: 26 kol 2024, 21:31 |
|
|
Budu rupe sa zrakom prekrivene sljunkom i zna taj šljunak propasti i napravit vrtlog koji može povući osobu. Zato je na šodericama zabranjeno kupanje.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
|
Rika sv Vida
|
Naslov: Re: Sigurnost rijeka za plivanje Postano: 26 kol 2024, 21:37 |
|
|
Pa se ti kupaj
_________________ Broj učenika u osnovnim školama u USK 2013/2014 - 25,758 2023/2024 - 15,503
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Sigurnost rijeka za plivanje Postano: 26 kol 2024, 22:20 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Ok, ima li tko iskustva da ga je baš “povuklo” i da se bori protiv struje ili vira, odnosno da “vrag odnese šalu”? Par puta, jedne prilike školskog jarana vadio iz Lašve, iz vira.
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Sigurnost rijeka za plivanje Postano: 26 kol 2024, 22:29 |
|
|
Virovi su normalna pojava u rijeci Bosni. I police, šuplje kamenje kroz koje ide voda pa te počne vući. Najpoznatije kupalište u Zenici s upravo tim kamenjem se zove Mrtvice. Mene je par puta povuklo. Pustiš se da dođeš do kamena i onda se odbaciš rukama i nogama od struje na površinu. E sad, neki bi se borili protiv struje i onda toliko iznemogli da ne bi više imali snage.
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Sigurnost rijeka za plivanje Postano: 26 kol 2024, 22:32 |
|
|
Trebižat je u Čapljini vrlo pitoma rijeka, poznata vojarna je blizu njega i redovno su se vojnici JNA utapali. Ja sam taj dio prošao i uzduž i poprijeko i nije mi jasno kako.
Samo može bit da su neplivači i panika.
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Sigurnost rijeka za plivanje Postano: 26 kol 2024, 22:36 |
|
|
Rijeke nisu za plivanje. Nije to more, nema tu soli, a ima i raznoraznih struja, virova...
Izbjegavat. Meni se tetak utopio u Savi, pa ono...
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Sigurnost rijeka za plivanje Postano: 26 kol 2024, 23:07 |
|
|
Ceha je napisao/la: Rijeke nisu za plivanje. ... Generalno, da. Nepoznate pogotovo.
|
|
Vrh |
|
|
VBA2024
|
Naslov: Re: Sigurnost rijeka za plivanje Postano: 27 kol 2024, 00:06 |
|
|
Citat: DiStefano was competing in the swimming portion of the triathlon Sunday when he went under the water, said Rich O’Neil, president of the Cazenovia Triathlon. https://www.syracuse.com/crime/2024/08/longtime-syracuse-area-surgeon-dies-while-swimming-in-cazenovia-triathlon.htmlCitat: An athlete has died while taking part in a swim at the CrossFit Games in Texas, organisers said.
Lazar Dukic, 28, from Serbia, was competing on Marine Creek Lake near the city of Fort Worth on Thursday morning when he disappeared under the water and failed to resurface, officials from Fort Worth emergency services said.
Emergency services were called at around 08:00 local time (14:00 BST) and a body was recovered about an hour later. https://www.bbc.com/news/articles/cy847yp8kjgoDvojica su se utopila ovog mjeseca. I to nije ništa čudno, jer ostaju bez zraka i snage istovremeno .. ta natjecanja po jezerima su avanturizam.
_________________ Iuste ambulans coram Deo pretium non habet Tko pronađe sarkazam nek si ga zadrži.
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Sigurnost rijeka za plivanje Postano: 27 kol 2024, 00:25 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Ceha je napisao/la: Rijeke nisu za plivanje. ... Generalno, da. Nepoznate pogotovo. Pa da. Još ako netko ne zna plivati kako spada (morska voda je puno lakša za plivanje nego slatkovodna)...
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Sigurnost rijeka za plivanje Postano: 27 kol 2024, 07:10 |
|
|
VBA2024 je napisao/la: Citat: DiStefano was competing in the swimming portion of the triathlon Sunday when he went under the water, said Rich O’Neil, president of the Cazenovia Triathlon. https://www.syracuse.com/crime/2024/08/longtime-syracuse-area-surgeon-dies-while-swimming-in-cazenovia-triathlon.htmlCitat: An athlete has died while taking part in a swim at the CrossFit Games in Texas, organisers said.
Lazar Dukic, 28, from Serbia, was competing on Marine Creek Lake near the city of Fort Worth on Thursday morning when he disappeared under the water and failed to resurface, officials from Fort Worth emergency services said.
Emergency services were called at around 08:00 local time (14:00 BST) and a body was recovered about an hour later. https://www.bbc.com/news/articles/cy847yp8kjgoDvojica su se utopila ovog mjeseca. I to nije ništa čudno, jer ostaju bez zraka i snage istovremeno .. ta natjecanja po jezerima su avanturizam. Taj se utopio doslovno pred kamerama i pred izlaskom iz vode. Nevjerojatan propust organizatora. Utopio se jer je ostao bez snage, kolabirao. Precijenio se. Nije jezero krivo. Nije vam more tako bezopasno kako pišete. Valovi vas mogu bacat po kamenju na obali, moze vas nešto napast, može vas gliser pokupit, struje vas mogu odvući... sve stvari koje se ne događaju na jezerima.
|
|
Vrh |
|
|
Salivator
|
Naslov: Re: Sigurnost rijeka za plivanje Postano: 27 kol 2024, 07:20 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Ovaj dečko je bio iznimno fizički pripremljen ali neka mjesta su naprosto opasna. Kao Bunski kanal. https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /200725017Ova dvojica su isto bila top sportaši. https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/o ... a-20130422Ove brane što je kod nas AU pravila su smrtonosne klopke. Uglavnom, jezera su puno sigurnija od rijeka. Barem onih u kojima se ne kopa pijesak. Jedno od najboljih kupališta u Mostaru bilo u Jasenici, tj. Prknovčićima , gdje se voda spušta sa Mostarskog Blata. Tu se ogroman broj pitomaca utopio. Mi smo se spuštali niz vodu negdje sa pola brda, bilo je hajvana koji su se iz otvora na vrhu brda spuštali, a neki i u stajaćem položaju.
_________________ ...and my ties are severed clean...
The less I have the more I gain Off the beaten path I reign
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Sigurnost rijeka za plivanje Postano: 27 kol 2024, 09:18 |
|
|
Neki dan bio u Rodoču a nisam znao za ovo. Bezze iš'o 2 dana na Bunicu. Ovo super izgleda, morat ću zraknut prvom prilikom: https://bljesak.info/lifestyle/flash/lj ... eno/314512
|
|
Vrh |
|
|
VBA2024
|
Naslov: Re: Sigurnost rijeka za plivanje Postano: 27 kol 2024, 09:31 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Taj se utopio doslovno pred kamerama i pred izlaskom iz vode. Nevjerojatan propust organizatora. Utopio se jer je ostao bez snage, kolabirao. Precijenio se. Nije jezero krivo. Utapanje je čest uzrok, a gine se i u drugim disciplinama. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_multisport_and_triathlon_fatalitiesPriučenim plivačima zbog nepoznavanja tehnike samo brže nestane snage, koje i imaju manje, ali je klopka ista. Plivanje u jezeru je donekle sigurno ukoliko osoba može plutati s jako malo napora i uz držanje glave uvijek iznad površine, a i tad ne predaleko od obale, odnosno ne plivati tamo gdje je preduboko. Junuz Djipalo je napisao/la: Nije vam more tako bezopasno kako pišete. Valovi vas mogu bacat po kamenju na obali, moze vas nešto napast, može vas gliser pokupit, struje vas mogu odvući... sve stvari koje se ne događaju na jezerima. Nije, pogotovo to sa strujama je argument. Zato bazen 1,40m dubine, ugrijana voda, za potpuni osjećaj sigurnosti. Nema ni skakati.
_________________ Iuste ambulans coram Deo pretium non habet Tko pronađe sarkazam nek si ga zadrži.
|
|
Vrh |
|
|
VBA2024
|
Naslov: Re: Sigurnost rijeka za plivanje Postano: 27 kol 2024, 09:48 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Precijenio se. To je stvarni uzrok svake nesreće pa i onih u vodi i moru. I na moru su označene zone za plivače, ali ih ne poštuju svi plivači pa su moguće kolizije sa surferima i slč. Na moru plivam i gdje nema tih zona, no tad je bitno imat svijest rizika u koji se čovjek upušta. Opet bih rekao ne predaleko od obale, jer snage nestane a struja je jaka, njoj neće nestat snage.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|