|
|
Stranica: 2/3.
|
[ 51 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
DzoniBG
|
Naslov: Re: Veliki prasak Postano: 06 lip 2012, 01:25 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Mnogi naučnici vjeruju da se prije xx milijardi godina dogodila velika eksplozija u svemiru, zvana Veliki prasak. Poslije toga,navodno su nastale zvijezde i galaksije koje se sada razlijeću na sve strane po svemiru.Svjetlost koja dolazi sa zvijezda i galaksija, a koju mi vidimo, podijeljena je u nekoliko boja. Te boje zajedno čine spektar i formiraju bijelu svjetlost koju mi vidimo.Istraživanja su pokazala da,ako se zvijezda ili galaksija udaljava od nas, ili se kreće kružno oko nas,instrumenti će moći da uoče promjene u svjetlosti koja dolazi do nas.Oni će u tom slučaju zapaziti da je crvena boja spektra pomjerena. Taj fenomen se naziva “crveni pomak-redshift”.Naučnici koji vjeruju da se desio Veliki prasak,pretpostavljaju da se zvijezde i galaksije, čija svjetlost ima veliki crveni pomak,nalaze veoma daleko od nas i da se udaljavaju od nas velikim brzinama. I obrnuto, zvijezde i galaksije čija svjetlost ima mali crveni pomak-nalaze se blizu nas i udaljavaju se od nas manjim brzinama. Međutim,teorija Velkog praska je bila osporena kada su naučnici snimili fizički spojenu galaksiju (koja ima mali crveni pomak) i kvazar, koji ima veliki crveni pomak.To znači da kvazari sa velikim crvenim pomakom nisu daleko od nas. Ovo je bila dodatna potvrda teoriji da se galaksije i zvijezde kreću po kružnim putanjama oko nekog centra svemira,na sličan način kao što se elektroni kreću oko centra atoma (u biti,vidimo obrazac "stvaranja" skoro u svemu). Evo šta kaže Dr.Arp (presjek knjige ispod)...Zanimljivo ime kvazara-Markarian 205 http://electric-cosmos.org/arp.htmPo njemu su dokazi o BB falsifikati...Knjiga "Quasars, Redshifts and Controversies": http://books.google.ba/books?id=_JYWqe2 ... &q&f=falseTakođer,možemo polemisati i oko oblika galaksija,a vezano uz njihov oblik uzrokovan rotacijom itd. Zanimljive teorije... Sigurno Big Bang teorija ima jos mnogo nepoznanica, ali do sad nisu pruzeni snazni dokazi da koji bi tu teoriju u potpunosti pobili... Crveni Pomak kao krunski dokaz da svemir nije statican je definisan na osnovu Doplerovog efekta, koga mozemo iskusiti i u svakodnevnom zivotu. Kada nakurceni klinac krene motorom u nasem pravcu cujemo karakteristican zvuk koji sve vise dobija na visini, kad nam se primakne je najvisi, a posle kad se udaljava, zvuk je sve dublji i dublji...kao sto pokazuje ova slika, smanjuje se talasna duzina(valna duljina), tj rastojanje izmedju dva brega, i to nasa bubna opna preko srednjeg i unutrasnjeg uha salje mozgu kao signal, pa mi skapiramo u glavi kao zvuk odredjene visine, a ustvari je to samo memorisana talasna duzina oscilacije koja je dosla do nas... Zasto "crveni" pomak... oci su nam prijemnik talasa samo na uskom dijapazonu talasne duzine, ocima "vidimo" tj prepoznajemo talasne duzine 4-7 x 10^-7 metara, tj jako malog "mikroskopskog" rastojanja izmedju dva brega talasa... sve ispod i iznad mi ne vidimo, tj oci nam nisu podesene za takve talase... od mikrotalasnog zracenja dole, preko UV zracenja, rentgen zrakova, gama zraka gore... to je svet koji za nase oci ne postoji(kad ti gama zracenje vrslja po telu, ti to pojma nemas, ni jedno culo ti ne govori da ti je kancer u najavi). E sad, ovo sto vidimo, od 4 do 7... na 7 je crvena boja, tj ta boja ima najvece moguce rastojanje izmedju 2 brega elektromagnetnog talasa, na suprotnoj strani je ljubicasta boja sa vrednosti 4(x10-7m)... koja prelazi u ultraljubicaste zrake(crvena sa suprotne strane prelazi u infracrvenu) daljim opadanjem talasne duzine, i njih "ne vidimo". Narodski receno, dve boje koje se najvise razlikuju su crvena i ljubicasta, malo ko bi to rekao, ali to je fizicki tako.... Da se vratim na pocetak, kao motor koji se udaljava, i rastojanja izmedju bregova talasa su sve veca, tako je primeceno i da u spektru vidljive svetlosti koji nam dolazi od udaljenih galaksija, dolazi do tog "crvenog pomaka u spektru"(mi smo kao ova zenska na slici sto guta talase sa vecim rastojanjem izmedju bregova), sto definitivno dovodi do zakljucka da se te galaksije udaljavaju... Velika vecina galaksija se udaljava od naseg Mlecnog puta, Andromeda kao najbliza galaksija ima npr "plavi pomak"(boja do ljubicaste, suprotno od crvene), i ona nam se priblizava, i jednog dana cemo se spojiti u kosmickom vatrometu... E tu tek dolazi do vrtenja filma u nazad, ako to sve "bezi" od nas, nekad nam je bilo blisko... i kad tu pravilnost poteras do kraja, sazima se sva materija u tacku, i to je ta prica o velikom prasku... najzagonetnije je vreme malo nakon velikog praska, tu mnogo rupa ima u znanju, ali to se sada ispituje...
_________________ Pokaj se Grobi! Mali korak za tebe, veliki za Srpstvo!
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Veliki prasak Postano: 06 lip 2012, 09:40 |
|
|
DzoniBG je napisao/la: Zanimljive teorije...
Sigurno Big Bang teorija ima jos mnogo nepoznanica, ali do sad nisu pruzeni snazni dokazi da koji bi tu teoriju u potpunosti pobili...
Postoje dokazi,eto pročitaj npr. knjigu od tipa koji je bio asistent Hubble-u...ali koga zanimaju u sekularnoj nauci?BB gluposti se agresivno prezentiraju,od malena se djeca pumpaju glupostima,i poslije je teško preformulirati mišljenje kad je mozak nepovratno ispran... Citat: Crveni Pomak kao krunski dokaz da svemir nije statican je definisan na osnovu Doplerovog efekta, koga mozemo iskusiti i u svakodnevnom zivotu.
tu mnogo rupa ima u znanju, ali to se sada ispituje... Što se više ispituje,sve više padaju u vodu te teorije.Najbolji fazon je lupiti u igru milijarde godina i voila...
|
|
Vrh |
|
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Veliki prasak Postano: 20 vel 2013, 01:21 |
|
|
http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy ... _id=688277Univerzumu se ne piše dobro? Naučnici i dalje proučavaju rezultate prošlogodišnjeg otkrića Higsovovog bozona, ali kada se dosadašnji rezultati pogledaju, budućnosti univerzuma se ne piše dobro. „Ukoliko iskoristie svo naše znanje iz fizike, i na osnovu toga napravite kalkulaciju, u pitanju su loše vesti“, izjavio je Džozef Liken, teoretski fizičar iz Fermi nacionalne laboratorije za akceleraciju u Ilinoisu. Liken je ove konstatacije izneo na skupu Američke asocijacije za napredak nauke. „Moguće je da je univerzum u kom živimo nestabilan i može se desiti da za nekoliko milijardi godine on bude zbrisan“, izjavio je tom prilikom Liken, koji je takođe jedan od naučnika koji su radili na projektu velikog hadronskog sudarača u Cernu. Fizičari su prošle godine izjavili da su otkrili misterioznu i neuhvatljivu subatomsku česticu nazvanu Higsov bozon, za koju se veruje da svoj materiji daje masu. Veruje se da ovo otkriće može dovesti do razrešenja misterije o tome kako je univerzum nastao – a možda i kako će nestati. „Dosadašnji podaci pokazuju da će za nekoliko milijardi godina biti katastrofa. Mali mehur nečega, što se može objasniti kao paralelni univerzum, pojaviće se u nekom delu kosmosa nakon čega će se proširiti i uništiti sve“, izjavio je Liken dodajući da će se ceo događaj desiti brzinom svetlosti. Naučnici su se mučili sa idejom dugoročne stabilnosti univerzuma pre otkrića ove čestice, ali su vrlo brzo počeli da određuju njenu masu koja za sada iznosi 126 milijardi elektron volti. Ovaj broj takođe može otkriti sudbinu univerzuma. Potrebno je znati masu Higsovog bozona do unutar jednog procenta, kao i preciznu masu drugih povezanih subatomskih čestica. „Ukoliko promenite bilo koji parametar prilikom računanja, dobićete drugačiji kraj univerzuma“, dodao je Liken. Sa druge strane, Zemlja će odavno nestati pre nego što čestice Higsovog bozona pokrenu apokaliptičan napad na univerzum.
|
|
Vrh |
|
|
volvoks
|
Naslov: Re: Veliki prasak Postano: 20 vel 2013, 01:24 |
|
|
Nama je to potpuno irelevabtno jer će Zemlja nestati za 4-5 milijardi godina, a i kolika je vjerojatnost da ne izumremo kroz sljedećih 15 milijuna godina??
_________________ Summum ius, summa iniuria.
|
|
Vrh |
|
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Veliki prasak Postano: 20 vel 2013, 01:31 |
|
|
Da se tako razmislja, ne bi videli dalje od sutra...
|
|
Vrh |
|
|
volvoks
|
Naslov: Re: Veliki prasak Postano: 20 vel 2013, 01:36 |
|
|
Ali kada pogledaš koliko je star svemir, koliko Sunce, koliko Zemlja, a koliki smo mi kratko prisutni, niti 200 000 godina, i od toga samo zadnjih 10 000 stvaramo nešto značajno... Kada na taj način postaviš okvire ne osjećaš nikakav strah od toga što će Sunce za par milijardi godina postati crveni patuljak...
|
|
Vrh |
|
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Veliki prasak Postano: 20 vel 2013, 01:43 |
|
|
volvoks je napisao/la: Ali kada pogledaš koliko je star svemir, koliko Sunce, koliko Zemlja, a koliki smo mi kratko prisutni, niti 200 000 godina, i od toga samo zadnjih 10 000 stvaramo nešto značajno... Kada na taj način postaviš okvire ne osjećaš nikakav strah od toga što će Sunce za par milijardi godina postati crveni patuljak... Ne rade to ljudi zbog straha, nego zbog znanja... da vidimo sta je to u sta smo uronjeni... Astronomija je jako vazna, buducim pokolenjima proboji u toj oblasti ce biti pitanje zivota i smrti...
|
|
Vrh |
|
|
volvoks
|
Naslov: Re: Veliki prasak Postano: 20 vel 2013, 01:48 |
|
|
Vidjet ćemo, činjenica je da se danas u astronomiju i istraživanje svemira ulaže daleko manje nego prije 40 godina, možda se to promijeni nekim nadolazecim dogadjajima...
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Veliki prasak Postano: 20 vel 2013, 11:15 |
|
|
Zadar1993 je napisao/la: s one strane dinare je napisao/la: Pa kolko ja znam na to pitanje još nema odgovora, ne zna se šta je bilo prije velikog praska tj. odkud je ta neizmjerna gustoća "došla". Kao odgovor na ovo pitanje trenutno se razvija teorija o međusvemirskom prostoru. Čini se kako naš svemir nije jedini (s čim se slažem) i čini se da međusvemirski prostor stvara naše svemire svojim (nemam pojma kakvim) djelovanjem . Mislim da su takvu ideju pokupili iz Veda, čak su i nordijska vjerovanja o drvetu s Asagardom, Midgardom (vidiš na što ciljam ;) ) na tom tragu. Zadar1993 je napisao/la: Ilirk@ je napisao/la: bila je u nedjelju jutro jedna navodno odlična emisija na historyju, multiverse, koju sam ja ne svojom greškom (ostala bez max-tva zbog prelaska kod drugog teleoperatera) propustila. ako ima negdje na jubitu, pogledajte pa mi ispričajte.. Gledao sam to, da ne ulazim u detalje smatraju da postoji još jedna razina ponad svemira, a to je taj međusvemirski prostor, taj je prostor pun energije i u njemu se svako malo događaju različiti Veliki Praskovi , neki svemiri nastanu poput našeg, neki ne itd... Usporedili su međusvemir sa nekim francuskim sirom u kojem stalno nastaju rupe (svemiri) . To ti je teorija, da ti je svaka nova singularnost (dakle crna rupa) točka u kojoj se rađa novi svemir, koji egzistira u drugim dimenzijama i koji je općenito različit od našeg i ne spojiv sa istim (drugo vrijeme, druge konstante itd). Teorija načelno ima smisla, ali je malo previše nedorađena. Trenutno neki njezini aspekti zvuče kao strana mitologija Meni se superstrune i holografski svemir sviđaju. Recimo da bi to sredilo neke od karakteristika mogućeg multiverzuma.
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Veliki prasak Postano: 20 vel 2013, 11:18 |
|
|
Aztec je napisao/la: Veliki prasak je samo svemir koji mi poznajemo, s zakonima fizike koje mi poznajemo. Ne znaci ni da je prvi, ni da je jedini... Stovise, moguce je da ima svemira koliko ima i galaksija, a di je svemu tome kraj, i od cega je sve to krenulo mislim necemo nikad ni saznati, ili bar ne jos jako, jako dugo... Mislilo se (a neki to valjda jos misle) da je Prasak zapravo pocetak svega, od vremena pa nadalje... Al sve se vise misli (kako vidim, a i sam osobno tako razmisljam ) da je Prasak jos samo jedna karika. Kako vidim znanstvenici smatraju da je on eksplodirao iz neceg sto je bila energija, ali i materija, sto znaci da je nesto postojalo i prije Praska, a znaci i bilo je prije Praska... Mi smo, mozda sputani odredjenom logikom uzrocno - posljedicne veze, i mi ne mozemo drugacije razmisljati nego da svemu trazimo pocetak, uzrok, a svaki uzrok je isto tako i posljedica necega ( )... a tako mozemo unedogled... Raspravljalo se o tome. Imaš krivo. Velikim praskom nije nastala "samo" energija i materija (koja je oblik energije) već i cijeli svemir. Zamisli si to kao jednu točku iz koje nastaje šireći balon. Veliki prasak je trenutak kad ta točka počinje postojati.
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Veliki prasak Postano: 20 vel 2013, 11:30 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: s one strane dinare je napisao/la: Po teoriji Velikog praska svemir se prije 14-15 milijardi godina počeo širiti iz točke neizmjerne gustoće, te se nastavio širiti do danas. Ova teorija, za razliku od suparničkih teorija, obuhvaća koncepte mijenjanja i evolucije svemira, te je zato jedina u stanju objasniti pojave kao što su Hubbleov zakon, kozmičko mikrovalno pozadinsko zračenje i omjeri lakih elemenata u svemiru. Dokazi: Kozmičko mikrovalno pozadinsko zračenje, Hubbleov zakon, količina i lokacija lakih elemenata, radio-galaksije i kvazari razlozi su zašto većina kozmologa danas prihvaća teoriju Velikog praska, a ne suparničku teoriju stalnog stanja Nepoznanice: Kao ni sve druge znanstvene teorije, ni Teorija velikog praska nije nepogrešiva ni sveobuhvatna. Iako spomenuti dokazi podržavaju teoriju, neke nepoznanice još uvijek postoje. Četiri su osnovna problema vezana uz ovu teoriju: nedostatak antimaterije, formiranje galaksija, budućnost svemira te uvjeti "prije" Velikog praska. Za otvaranje ove teme inspirirao me Markanov post: ...Trenutno sam u fazi proučavanja tzv. "crvenog pomaka".Veoma zanimljiva tema koja pobija Veliki prasak... Pa Markane ako može nešto više o toj tezi? Imaš li kakvih dokaza da oboriš teoriju velikog praska? Mnogi naučnici vjeruju da se prije xx milijardi godina dogodila velika eksplozija u svemiru, zvana Veliki prasak. Poslije toga,navodno su nastale zvijezde i galaksije koje se sada razlijeću na sve strane po svemiru.Svjetlost koja dolazi sa zvijezda i galaksija, a koju mi vidimo, podijeljena je u nekoliko boja. Te boje zajedno čine spektar i formiraju bijelu svjetlost koju mi vidimo.Istraživanja su pokazala da,ako se zvijezda ili galaksija udaljava od nas, ili se kreće kružno oko nas,instrumenti će moći da uoče promjene u svjetlosti koja dolazi do nas.Oni će u tom slučaju zapaziti da je crvena boja spektra pomjerena. Taj fenomen se naziva “crveni pomak-redshift”.Naučnici koji vjeruju da se desio Veliki prasak,pretpostavljaju da se zvijezde i galaksije, čija svjetlost ima veliki crveni pomak,nalaze veoma daleko od nas i da se udaljavaju od nas velikim brzinama. I obrnuto, zvijezde i galaksije čija svjetlost ima mali crveni pomak-nalaze se blizu nas i udaljavaju se od nas manjim brzinama. Međutim,teorija Velkog praska je bila osporena kada su naučnici snimili fizički spojenu galaksiju (koja ima mali crveni pomak) i kvazar, koji ima veliki crveni pomak.To znači da kvazari sa velikim crvenim pomakom nisu daleko od nas. Ovo je bila dodatna potvrda teoriji da se galaksije i zvijezde kreću po kružnim putanjama oko nekog centra svemira,na sličan način kao što se elektroni kreću oko centra atoma (u biti,vidimo obrazac "stvaranja" skoro u svemu). Evo šta kaže Dr.Arp (presjek knjige ispod)...Zanimljivo ime kvazara-Markarian 205 http://electric-cosmos.org/arp.htmPo njemu su dokazi o BB falsifikati...Knjiga "Quasars, Redshifts and Controversies": http://books.google.ba/books?id=_JYWqe2 ... &q&f=falseTakođer,možemo polemisati i oko oblika galaksija,a vezano uz njihov oblik uzrokovan rotacijom itd. Ali ovo je krivo, da krivlje ne može biti. Crveni pomak ti je doppler. To je nešto prilično fundamentalno i neosporivo. Ako se dogodio pomak svjetla, to znači da je svjetlo moralo proć u blizini neke veće gravitacijske masue dakle tamnu materiju ili nešto slično. Zvijezde se kreću oko centra galaksije, a galaksije se miču i kreću oko većih nakupina tamne tvari (za koje se još ne zna kaj su ). Ovo za elektrone i atome ti je dobra aproskimacija 2 crne rupe (vodikov atom i jedan elektron, najjednostavniji model). One se isto tako kreću. Jbg. o svemiru ima još masa stvari koja se ne zna :)
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Veliki prasak Postano: 20 vel 2013, 14:32 |
|
Pridružen/a: 21 kol 2011, 16:34 Postovi: 15238 Lokacija: Misao svijeta
|
Zanima me ima li pomaka u otkrivanju oko čega se vrte nakupine galaksija, s obzirom da je narav crne materije još poveća nepoznanica.
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Veliki prasak Postano: 20 vel 2013, 15:22 |
|
|
Zadar1993 je napisao/la: Zanima me ima li pomaka u otkrivanju oko čega se vrte nakupine galaksija, s obzirom da je narav crne materije još poveća nepoznanica. Još ništa. Nadali su se da će higginsov bozon riješiti te stvari, međutim... Zero. Imaš ideju da uopće nema tamne materije, već da je riječ o gravitacijskom privlačenju masa iz palarernog svemira To je brane-universe theory.
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Veliki prasak Postano: 20 vel 2013, 15:53 |
|
Pridružen/a: 21 kol 2011, 16:34 Postovi: 15238 Lokacija: Misao svijeta
|
Čuo sam i to, no zasad se držim tamne materije. Ipak je bolje to definirano.
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Veliki prasak Postano: 20 vel 2013, 16:07 |
|
|
Zadar1993 je napisao/la: Čuo sam i to, no zasad se držim tamne materije. Ipak je bolje to definirano. To drugo je tek u vrtićkim danima :) Tamna materija je puno bolje definirana, samo moraju naći o čemu je točno riječ :)
|
|
Vrh |
|
|
budimo realni
|
Naslov: Re: Veliki prasak Postano: 20 vel 2013, 21:47 |
|
Pridružen/a: 03 lis 2012, 11:19 Postovi: 475 Lokacija: između krajnosti
|
Istraživači koji su 1998. analizirali svjetlost jedne posebne vrste supernove (zvijezde u eksploziji) otkrili su dokaze da se širenje svemira ubrzava! Znanstvenici su isprva bili skeptični, no ubrzo su počeli otkrivati sve više dokaza koji govore u prilog toj tvrdnji. Željeli su saznati koja energija uzrokuje ubrzano širenje svemira. Kao prvo, izgledalo je da ona djeluje suprotno sili gravitacije. Kao drugo, ona se kosila s njihovim teorijama. Taj su tajnovit oblik energije nazvali tamnom energijom. Moguće je da ona čini gotovo 75 posto svemira!
No tamna energija nije jedina čudnovata pojava koja je otkrivena u novije vrijeme. Jedna druga takva pojava dokazana je u 1980-ima, kada su astronomi istraživali razne galaksije. Izgledalo je da se te galaksije, kao i naša Mliječna staza, rotiraju suviše brzo da bi se mogle držati na okupu. Stoga je očito da mora postojati neki oblik materije koja im daje gravitaciju i tako ih drži sve na okupu. No kakva je to materija? Znanstvenici su tu nepoznatu materiju nazvali tamnom tvari jer ona ne apsorbira, ne emitira niti reflektira zračenje koje se može registrirati mjernim instrumentima. Koliko tamne tvari postoji u svemiru? Prema nekim procjenama, moguće je da tamna tvar čini 22 ili više posto mase svemira.
Razmislite o sljedećem: Prema postojećim procjenama, vidljiva tvar čini otprilike 4 posto mase svemira. Izgleda da dvije velike nepoznanice — tamna tvar i tamna energija — čine ostatak svemira. To znači da nam je 96 posto svemira još uvijek potpuno nepoznato!
Dakle, 74% tamna energija, 22% tamna tvar, 4% vidljiva tvar, prema tome, kakvi relevantni zaključci se mogu izvući o cjelokupnom svemiru na osnovu samo 4% vidljive tvari?
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Veliki prasak Postano: 20 vel 2013, 23:02 |
|
|
Lebowski je napisao/la: Koliko je tebi godina pa se sjećaš tih vremena? Btw. šta mislite o teoriji da je svemir samo veliki hologram, ili kako neki tvrde da je sve sam Bog odnosno njegov um, da ništa ne postoji onako kako jeste i da je sve samo iluzija. To je povezivano sa nekim učenjima Biblije. Ja sam jednom razmišljao o tome, i mislim da je moguće kao jedna od opcija. Slaže se i sa tezom o sve-prisutnosti Boga. Pri tome smo mi u Bogu kao riba u oceanu. Naravno, nema nikakvih dokaza i jednako je vjerojatna kao i sve ostale ideje. Jako zanimljiva tema u svakom slučaju. Što uopće znamo za sigurno? Evo recimo znamo da promjena entropije dovodi stvari u ravnotežu i da je nemoguć suprotan smjer, to je prilično sigurno i praktično bi bilo putovanje u prošlost. Onda bi morao postojati izvor neravnoteže. Drugo je pitanje je li taj izvor stalan ili jednokratan na početku svemira. Markane, znači ta fotografija 100% dokazuje nemogućnost Big Banga? Jesi istražio što kažu kritičari na nju, možda ima neko objašnjenje?
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1088 of 2558 - 42.53%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Veliki prasak Postano: 20 vel 2013, 23:04 |
|
|
budimo realni je napisao/la: Istraživači koji su 1998. analizirali svjetlost jedne posebne vrste supernove (zvijezde u eksploziji) otkrili su dokaze da se širenje svemira ubrzava! Znanstvenici su isprva bili skeptični, no ubrzo su počeli otkrivati sve više dokaza koji govore u prilog toj tvrdnji. Željeli su saznati koja energija uzrokuje ubrzano širenje svemira. Kao prvo, izgledalo je da ona djeluje suprotno sili gravitacije. Kao drugo, ona se kosila s njihovim teorijama. Taj su tajnovit oblik energije nazvali tamnom energijom. Moguće je da ona čini gotovo 75 posto svemira!
No tamna energija nije jedina čudnovata pojava koja je otkrivena u novije vrijeme. Jedna druga takva pojava dokazana je u 1980-ima, kada su astronomi istraživali razne galaksije. Izgledalo je da se te galaksije, kao i naša Mliječna staza, rotiraju suviše brzo da bi se mogle držati na okupu. Stoga je očito da mora postojati neki oblik materije koja im daje gravitaciju i tako ih drži sve na okupu. No kakva je to materija? Znanstvenici su tu nepoznatu materiju nazvali tamnom tvari jer ona ne apsorbira, ne emitira niti reflektira zračenje koje se može registrirati mjernim instrumentima. Koliko tamne tvari postoji u svemiru? Prema nekim procjenama, moguće je da tamna tvar čini 22 ili više posto mase svemira.
Razmislite o sljedećem: Prema postojećim procjenama, vidljiva tvar čini otprilike 4 posto mase svemira. Izgleda da dvije velike nepoznanice — tamna tvar i tamna energija — čine ostatak svemira. To znači da nam je 96 posto svemira još uvijek potpuno nepoznato!
Dakle, 74% tamna energija, 22% tamna tvar, 4% vidljiva tvar, prema tome, kakvi relevantni zaključci se mogu izvući o cjelokupnom svemiru na osnovu samo 4% vidljive tvari? Ma ne vidimo mi ni to 4% kako treba. Realno prije 0,0004%. A još malo pa neće biti živih ljudi koji su bili na Mjesecu, eto kako napreduje istraživanje svemira.
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1088 of 2558 - 42.53%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
|
Pantagana
|
Naslov: Re: Veliki prasak Postano: 20 vel 2013, 23:14 |
|
|
Ceha je napisao/la: To ti je teorija, da ti je svaka nova singularnost (dakle crna rupa) točka u kojoj se rađa novi svemir, koji egzistira u drugim dimenzijama i koji je općenito različit od našeg i ne spojiv sa istim (drugo vrijeme, druge konstante itd). Teorija načelno ima smisla, ali je malo previše nedorađena. Trenutno neki njezini aspekti zvuče kao strana mitologija Meni se superstrune i holografski svemir sviđaju. Recimo da bi to sredilo neke od karakteristika mogućeg multiverzuma. zanimljiva teorija... evo sad sam baš pogledao neki dokumentarac na youtubu na tu temu. pravi brain fuck.
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Veliki prasak Postano: 23 vel 2013, 15:21 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: Markane, znači ta fotografija 100% dokazuje nemogućnost Big Banga? Jesi istražio što kažu kritičari na nju, možda ima neko objašnjenje? U svemir koji se širi vjeruje se na osnovu Hubble-ovog zakona i navodne linearne ovisnosti crvenog pomaka i udaljenosti do nebeskih tijela. Na primjer,kvazar Markarian 205, sa brzinom crvenog pomaka od 21.000 km/s, povezan je mostom materijala sa galaksijom NGC 4319, koja ima brzinu crvenog pomaka od samo 1.800 km/s. Prema Hubblovom zakonu (po njemu astronomi mjere rastojanja) ,ova galaksija je udaljena od nas 107 milijuna svjetlosnih godina,dok je kvazar 12 puta udaljeniji, na nekih 1,2 milijardi svjetlosnih godina. Dr. Arp kaže (tip je radio na Palomar Opservatoriji,pa su ga šupirali): "Strašna je činjenica u životu, da gdje god se oficijelna teorija nalazi, ona mora da objasni sve konstatovane činjenice. Samo jedno, dobro potvrđeno promatranje, dovoljno je da sruši cijelu građevinu. Ali mi mozemo videti da je konvencijalna teorija, da crveni pomaci galaksija mogu ovisiti samo od Doplerove brzine,osporena ne jednom, već više puta u odvojenim slučajevima."Njegovi zaključci ukazuju da su kvazari očigledno veoma blizu nas,što obara cijeli temelj teorije širećeg svemira, i konacno sam Big Beng. Astronom William Kaufmann je prokomentarisao: "Ako su nalazi Arpa korektni, i ako su njegova promatranja potvrđena, to će uzdrmati do samog temelja cjelokupnu suvremenu astronomiju." Naučni establišment je reagovao na Arpova istraživanja na veoma nenaučan način. On je tretiran kao otpadnik od strane mnogih kolega astronoma, i postalo mu je veoma teško da svoje radove objavljuje u naučnim časopisima. On je takodje prestao da vrši istraživanja u Palomar Opservatoriji i nastavio je istraživanja u Max-Planck Institutu u Minhenu.
|
|
Vrh |
|
|
Hroboatos
|
Naslov: Re: Veliki prasak Postano: 23 vel 2013, 15:30 |
|
|
|
Vrh |
|
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Veliki prasak Postano: 25 vel 2013, 00:55 |
|
|
Kakva stvar...ko ima milijarde, 20 milki za put u svemir, ova stvar u slusalicama...
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Veliki prasak Postano: 26 vel 2013, 17:58 |
|
|
DzoniBG je napisao/la: Kakva stvar...ko ima milijarde, 20 milki za put u svemir, ova stvar u slusalicama... Ovi u spotu se baš i nisu nauživali...
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Veliki prasak Postano: 04 kol 2013, 15:14 |
|
|
DzoniBG je napisao/la: Velika vecina galaksija se udaljava od naseg Mlecnog puta, Andromeda kao najbliza galaksija ima npr "plavi pomak"(boja do ljubicaste, suprotno od crvene), i ona nam se priblizava, i jednog dana cemo se spojiti u kosmickom vatrometu...
E tu tek dolazi do vrtenja filma u nazad, ako to sve "bezi" od nas, nekad nam je bilo blisko... i kad tu pravilnost poteras do kraja, sazima se sva materija u tacku, i to je ta prica o velikom prasku... najzagonetnije je vreme malo nakon velikog praska, tu mnogo rupa ima u znanju, ali to se sada ispituje... To je,naravno,teorija evolucionista o tzv širenju svemira bla bla...A što ako se vrte u krug,tj. oko nas npr.?I to nisu rupe u znanju praska,to su kanjoni nepremostivi.
|
|
Vrh |
|
|
eluburic
|
Naslov: Re: Veliki prasak Postano: 30 ruj 2013, 21:27 |
|
|
U Švicarskoj(CERN) zalijeću protone 27 km da bi razbili atome i otkrili nove čestice,tzv.Božanske čestice,Higgsov bozon i sl.Sve je valjda nastalo iz točke ali to su samo ljudski umovi vizionara treba to dobro dokazati,kao i uopće nagađanja koliko je svemir star.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: ChatGPT i 13 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|