RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Svečano obilježen Dan Katoličkog školskog centra „Petar Barbarić“ u Travniku

Napisano 28.04.2014. 11:02
Svečano obilježen Dan Katoličkog školskog centra „Petar Barbarić“ u Travniku

U lijepom ozračju molitve i kulturnog ugođaja, u petak navečer je svečano obilježen Dan Katoličkog školskog centra „Petar Barbarić“ u Travniku. Ova ugledna školska ustanova osnovana je 1998. godine, a s radom je počela 27. rujna iste godine. U prvoj školskoj godini Centar je imao 350 učenika raspoređenih u 10 odjeljenja, 4 odjeljenja Gimnazije i jedno odjeljenje od 20 sjemeništaraca. Ravnatelj Centra je bio dr. don Pero Pranjić.

Danas ovaj Centar ima 613 učenika u Osnovnoj školi, 222 u Gimnaziji i 41 sjemeništarca. Uz sjemeništarce u internatu ima i 12 učenika iz udaljenijih krajeva BiH. O njihovom obrazovanju i odgoju brinu 53 nastavnika. Ravnatelj Centra je don Željko Marić, a ravnatelji u Osnovnoj školi i Gimnaziji su Dragan Volić i Vinko Martinović.

Centar baštini tradiciju Velike nadbiskupske gimnazije koju su 1882. godine osnovali isusovci, na čelu s dr. Eriolom von Brantisom, podrijetlom iz Južnog Tirola u Italiji. Padom Travnika u ruke partizana krajem listopada 1944. Gimnaziji je zabranjen rad, isusovci su prognani iz Travnika, a sva crkvena imovina je konfiscirana.

KŠC u  Travniku nosi ime svog učenika Petra Barbarića, rođenog 19. svibnja 1874. u Šiljevištima kod Klobuka u Hercegovini, preminulog na Veliki četvrtak 15. travnja 1897. godine. Dva dana prije smrti, na Veliki utorak, ispunjena mu je velika želja, dopušteno mu je položiti nabožne zavjete „vječnoga siromaštva, čistoće i poslušnosti“ i biti primljen u Družbu isusovaca. Da se Sluga Božji Petar Barbarić proglasi blaženim, travnički i srednjobosanske vjerni katolički puk se već niz godina moli, a službena procedura beatifikacije počela je prije više godina.

U povodu Dana KŠC „Petar Barbarić“ u Travniku je, u crkvi sv. „Alojzija Gonzage“, koja je u vrijeme komunističke vladavine bila potpuno devastirana i služila je kao skladište, a koristila se i u druge namjene, sada potpuno obnovljena i jedna od najljepših crkava u BiH kao što je bila i prije pada Travnika u ruke partizana, slavljena je koncelebrirana sveta misa. Uz koncelebraciju dekana Travničkog dekanata, msgr. Mate Janjića, dekana Teološkog fakulteta u Sarajevu, msgr. Dr. Pave Jurišića, ravnatelja KŠC u Bih, te više svećenika iz s područja srednje Bosne, svetu misu je predvodio biskup Luigio Pezzuto, apostolski nuncij u BiH.

U uvodnom dijelu propovijedi, biskup Luigio Pezzuto se osvrnuo na Slugu Božjeg Petra Barbarića, čije ime nosi KŠC u Travniku. Kazao je  kako je cijeli svoj kratki život Petar Barbarić, riječima i životom svjedočio vjeru, poniznost, činio svakoga sata, dana…  evangelizaciju , ukazavši na mogućnost svjedočenja  Isusa na dva načina – riječima i svojim životom. Daleko je teže, naglasio je apostolski nuncij Luigio Pezzuto, svjedočiti Isusa, vjeru… životom nego riječima koje znaju i mogu biti „varljive“, plod potrebe, trenutka…, dok se svjedočenje životom nosi u sebi i to se vjerom, djelima dobrote, vjernošću…, pokazuje i iskazuje.

Na kraju misnoga slavlja, u još jednom obraćanju sjemeništarcima, učenicima, njihovim roditeljima, časnim sestrama i svećenicima je kazao kako se posebno raduje što će u nedjelju  dvojica papa biti proglašeni svetim. „Bio sa posebno vezan za Svetog oca Ivana Pavla Drugog. Tko zna koliko puta sam imao priliku biti s njim, on me je imenovao biskupom, nuncijem…, silno je volio ovu zemlju i ovdašnje ljude, dva puta je, u kratkom vremenu, posjetio BiH. Bosnu i Hercegovinu volim i ja, sretan sam što sam bio suvremenik Ivana Pavla Drugog, koji mi je bio i ostao uzorom“, kazao je apostolski nuncij, Luigi Pezzuto.

Ovim povodom ravnatelj KŠC „Petar Barbarić“ u Travniku, don Željko Marić, apostolskom nunciju Pezzutu darovao ulje na platnu, sliku Sluge Božjeg Petra Barbarića, rad poznatog slikara iz Novog Travnika, Ante Mamuše. Zanimljivo je da je na Koševu u Sarajevu, u okviru misnoga slavlja, uzoriti kardinal Vinko Puljić darovao Svetom ocu Ivanu Pavlu Drugom, ulje na platnu s njegovim likom, također rad akademskog slikara, Ante Mamuše.

Nakon svete mise u prepunoj dvorani Centra, učenici i njihovi nastavnici priredili su lijepi i zanimljiv kulturno-zabavni program kojemu su prisustvovali i općinski načelnik Travnika, Admir Hadžemrić sa suradnicima, a program je pratio i apostolski nuncij, biskup Luigi Pezzuto.

Zvonimir Čilić 


Nema komentara

Anketa

Ustavi