RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Dva koncerta za jednu ideju – za Guču Goru

Napisano 16.05.2012. 10:30

Dva koncerta za jednu ideju – za Guču Goru

Humanitarni koncerti za obnovu orgulja

Prikupljanje novca za kupovinu instumenta franjevačkom samostanu u Gučoj Gori

U Leipzigu je održan prvi od dva humanitarna koncerta klasične glazbe koji su organizirani u svrhu prikupljanja novca za nabavku novih orgulja za franjevački samostan u Gučoj Gori kod Travnika. Na kocertu su nastupili Vocalconsort iz Leipziga, na orguljama prof. Mathias Eissenberg, te na harmonici prof. Radivoje Ivanović i na klarinetu Laslo Ivanović.

Društvo za unapređenje gradskog partnerstva Leipzig - Travnik i Franjevački samostan Guča Gora u povodu obilježavanja 150-te godišnjice izgradnje samostana organizirali su dva značajna koncerta u svrhu nabavke novih orgulja i za restauraciju samostanskog knjižnog blaga i umjetnina - kazao nam je Azem Ejubović, direktor travničkog ureda Društva Leipzig - Travnik.

Tako je  06. svibnja u Leipzigu održan značajan humanitarni koncert klasične glazbe u svrhu prikupljanja sredstava za nabavku novih orgulja Franjevačkom samostanu Guča Gora, a sličan koncert će se održati i u Gučoj Gori u subotu,19. svibnja u 18 sati.

Na koncertu u Gučoj Gori sudjelovat će Vocalconsort iz Leipziga sa svojih tridesetak glazbenika koje će predvoditi dirigent Gregor Meyer. Na koncertu u Gučoj Gori nastupit će također Sonja Milenković, mezzosopran, Atina, Vedrana Šimić, sopran, Tuzla i Simon Dešpalj, klavir, Zagreb. 

Pozivamo Vas na večer europske klasične glazbe u Gučoj Gori.  Glazba nas spaja nevidljivim nitima, rekao je Pam Brown.

Svi zainteresirani mogu sudjelovati u ovom projektu uplatom na račun 3386702200936236 UNICREDIT BANK, za Franjevački samostan Guču Goru.

Njemačka veleposlanica u BiH, gospođa Ulrike Knotz prihvatila je pokroviteljstvo nad ovim projektom, a svoje sudjelovanje najavio je i Predsjedavajući vijeća ministara Bosne i Hercegovine, gospodin Vjekoslav Bevanda.

Restauracija samostanskog blaga, osobito starih crkvenih matica kao i arhivskih dokumenata, omogućuje nam nova saznanja kako o vlastitoj povijesti tako i o duhovnosti i kulturi naših praroditelja. Ovim putem pozivamo širu društvenu zajednicu na sudjelovanje  u ovom humanom i civilizacijskom projektu, akciji kojom  ćemo se povezati sa kulturama drugih naroda Europe. Kao glavni cilj ovog humanog projekta jest nabavka novih orgulja za Franjevački samostan u Gučoj Gori, a potom i restauracija unikatnih knjiga i umjetnina.

Kao što je poznato Franjevački samostan Guča Gora jedan je od najstarijih samostana u Bosni i Hercegovini i kao takav bio je svjetionik opstojnosti puka Srednje Bosne. Kroz svoju bogatu povijest samostan je bio i ostao kulturno povijesno i duhovno središte. Za vrijeme Drugog svjetskog rata kao i u zadnjem ratu samostan je pretrpio velika oštećenja.

Nakon zadnjega rata fratri, zajedno sa svojim pukom, pokušavaju restaurirati samostan tj. žele obnoviti njegove sadržaje i povijesne vrijednosti u čemu su već postignuti vidni rezultati. U program restauracije prije svega spadaju umjetnine, knjižnica, etnografska zbirka i nabavka novih orgulja jer su stare sasvim uništene i otuđene. U vrijeme kada šira društvena zajednica treba pokazati interes za ovaj nacionalni spomenik, Društvo Leipzig-Travnik i samostan Guča Gora zajednički su pokrenuli niz aktivnosti na prikupljanju novčanih sredstava za nabavku novih crkvenih orgulja i za restauraciju umjetničkih djela ovog samostana.

Sponzori ovog kulturnog događaja su: Općina Travnik, Općina Vitez, Economic, 2B Multimediaprint, TDizel, Aluminij Mostar, Kristal Vitez, HT Eronet, HDZ BiH, Bogner Edelstahl i Županija Središnja Bosna.

| DA | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi