RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Tko opstruira Program pomoći Vlade RH za povratak Hrvata u BiH, ili kako „Ubijaju ljude po drugi put”

Napisano 03.05.2012. 19:17

Tko opstruira Program pomoći Vlade RH za povratak Hrvata u BiH, ili kako „Ubijaju ljude po drugi put”

DA LI IKOGA INTERESIRA POVRATAK HRVATA U POSAVINU I RS? Procenat obnove i povratka je ispod 5%, dok istovremeno obnova za Srbe u RH je preko 95%, a njihovi političari inzistiraju da se taj proces upotpunosti dovrši.

Jesu li Hrvati Posavljaci još jednom izdani, radi li se samo o deklarativnoj priči o obnovi i povratku. Hrvatski političari, ma gdje bili, a posebice oni koji su zaduženi za ovu problematiku, trebali bi ovaj problem dići na najviši nivo. Inače, Bosanska Posavina će ostati „očišćena” od Hrvata za sva vremana!! Ili bi trebalo Posavljacima zabraniti da umiru narednih 300 godina, kako bi dočekali obnovu i povratak. Do rata u RS-u bilo je 220 000 Hrvata, sada ih je nešto manje od 12.000. Biskup Komarica reče „Ubijaju ljude po drugi put”, a ja bih dodao „po n-ti put”.
Ovako, i poslije toliko godina POSAVINA JE JOŠ PUSTA I U RUŠEVINAMA.

Na moj upit u svezi zastoja isporuke građevinskog materijala za obnovu iz RH, od izvora iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU Republike Hrvatske, dobio sam sljedeći odgovor:

Temeljem Vašeg upita u svezi Programa pomoći Vlade RH za povratak Hrvata u BiH darovanjem građevnog materijala za obnovu ili izgradnju u ratu oštećenih ili uništenih obiteljskih kuća, izvješćujem Vas slijedeće.
Od 2010. godine Program pomoći je u blokadi, jer je Uprava za neizravno oporezivanje Ministarstva financija i trezora BiH izdala negativno Rješenje o oslobađanju od plaćanja carine i carinskih pristojbi na uvezeni građevni materijal. Od tada je bilo više bezuspješnih pokušaja da se u suradnji s Veleposlanstvom RH u Sarajevu razriješi navedeni problem. Sve se svodi na jednostavnu činjenicu da Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH nakon nešto manje od 10 godina provedbe Programa pomoći ne želi više biti uvoznik građevnog materijala, nego traži da to budu krajnji korisnici. Takvo riješenje nije operativno izvedivo zbog dugotrajne i komplicirane procedure koja bi se morala provesti za svaku isporuku, upitno je također može li se fizička osoba osloboditi od plaćanja carine, a također u ovom slučaj upitan je i ukupni trošak takve procedure i uvoza građevnog materijala.
BiH strana obrazlaže svoje traženje nekim svojedobno utvrđenim nepravilnostima kod isporuke građevnog materijala koje su se mogle razriješiti da je postojao obostrani interes za pronalaženje rješenja. Niti jedna strana nije pokazala osobiti interes da se nađe zadovoljavajuće rješenje, zbog čega je sve kulminiralo dvogodišnjom blokadom provedbe Programa pomoći i velikim brojem nezadovoljnih korisnika koji dvije godine čekaju isporuke (od koji je dio i započeo gradnju krajem 2009. godine)
.”

Prošle godine, točnije 18.8.2011. poslao sam pisma pomenutim ministarstvima, a na osnovu informacija dobivenih od istog izvora i uz pomoć poštovanog gospodina Slavka Marina, tadašnjeg zamjenika ministra, uspio riješiti problem i isporuka je nastavljena. Kratko je trajalo jer je nova državna vlast vratila stvari na početak. Evo pisma koje sam im uputio ;

Štovani,

Obraćam Vam se opet jer imam informaciju da je bivši problem ponovno postao „problem”. Na žalost, ponovno smo na početku. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice je već godinama bilo u ulozi primatelja donacija za obnovu, pa ako to nije htjelo biti dalje, nije trebalo niti moglo odustati u tijeku realizacije (6) programa. Po ovom postupku dalo bi se zaključiti da je zadnjih 8 do 10 godina rađeno protuzakonito. Ali, to nije tako i trebalo bi nastaviti do završetka tekućeg programa. Neznam koji motivi su vodili Vaše prethodnike, ali Vi to možete ispraviti. Kako inače objasniti očajnim ljudima koji godinama čekaju, umiru u međuvremenu, a birokracija birokratizira…………. „Ubijaju ljude po drugi put” reče biskup Komarica.

Znam da problem leži kod Vas, u Upravi za neizravno oporezivanje. Ova oblast je morala biti zakonski uređena, po uzoru na praksu civiliziranih država a ne po zakonu bivše države. Uljuđene države privlače strane investitore raznim povlasticama i oslobađanjima poreza, a mi „tako bogati” odbijamo poklone. Normalne države oslobađaju donatore poreza na dobit za donirani iznos, odričući se vlastite dobiti zbog nas, a mi????
Za ovako neodgovorno ponašanje netko bi iz bivše vlasti trebao odgovarati, ali, nemojmo tražiti krivca, RIJEŠIMO PROBLEM.

Obratio sam se i Min. za ljudska prava, a prema Vama neću imati razumijevanja ako se ne probudite, inače, pokrenuti ću optužbu iz pisma koje sam Vam poslao prošle godine, a i objaviti u medijima-pa nek narod zna tko ga …. U prilogu Vam šaljem pisma Vašem ministarstvu i Min. za ljudska prava i izbjeglice od prošle godine.

Mislim da je dosta patnji i nepravdi napaćenom narodu, nadam se da ćete imati razumijevanja te omogućiti završetak ovog programa, kao i narednih, ali, zakonski. Raspitajte se kako je ova oblast regulirana u uljuđenim državama.

Pišem Vam u ime Posavljaka; Bos. Broda, Dervente, Doboja……

Sa štovanjem,
posavljak Ivo Gavrić, 30. 04. 2012. g.

Na jednom portalu sam pročitao dezinformaciju, što mi je dalo motiv da napišem ovaj prilog. Molim sve dobronamjerne medije i portale da preuzmu i objave ovaj prilog. Kada ljudi toliko dugo čekaju, neka bar znaju zašto (bar u ovom segmentu obnove).
Nadam se da će se glas naroda čuti i da može utjecati na rješenje problema. Pa stoga, BUDIMO GLASNI!!

„Posavina”/ Ivo Gavrić

http://posavina.wordpress.com


Nema komentara

Anketa

Ustavi