RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Gdje je nestala imovina Travničke konfekcije „Borac"

Napisano 04.03.2012. 10:06

Prodat za 2 KM a vrijedi 60 milijuna

Gdje je nestala imovina Travničke konfekcije „Borac"

Teško je očekivati da Vlada FBiH rješava probleme koji nisu u njenoj nadležnosti, kaže Buljan

Rješenje problema u Konfekciji „Borac" Travnik treba tražiti na županijskoj razini, jer je poduzeće privatizirano, a Vlada FBiH nije nadležna niti ima obvezu da na sebe preuzima probleme u „Borcu", koji nije državno vlasništvo.
Ovo je za „Dnevni avaz" rekao Stipe Buljan, tajnik Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH.

Alarmantna situacija

- Kako Vlada FBiH može pomoći? Može samo pokazati dobru volju da se vidi kako da se riješe dugovanja državi, točnije da se reprogramiraju dugovi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje. To je sve što može uraditi - kaže Buljan.
No, problemi u „Borcu" traju dugi niz godina i teško je očekivati da Vlada FBiH rješava ono što nije u njenoj nadležnosti.
- Koliko sam ja upućen, situacija u „Borcu" jeste alarmantna, to je činjenica. Vidim da radnici nemaju plaća, a u poduzeću uopće nema nikakvog obrta.
Suština je onda da je riječ o krizi upravljanja poduzećem. Dugovi su im iz dana u dan sve veći. To moraju riješiti između sebe - ističe Buljan.
Ako je poduzeće pred stečajem, onda treba i ići u stečaj. Možda će nakon toga firma iz svega izaći mnogo jača i sposobnija, dodao je on.

U Sindikatu radnika Konfekcije „Borac" ističu da će zahtijevati od obje vlade, i Županijske i Federalne, da se izvrši revizija privatizacije.
- Tražit ćemo i reviziju poslovanja poduzeća. „Borac" je kupljen za dvije marke, a vrijednost kapitala iznosila je 60 milijuna KM. Neshvatljiv je pad poslovanja u posljednjih pola godine. Gdje je naša imovina, gdje su nekretnine završile? Sve su prodali - kaže predsjednik Sindikata Samir Zahirović.

Enormni gubici

Kako kaže, nisu mogli radnici, koji su u posljednjem štrajku tražili plaću od 305 maraka, napraviti enormne gubitke poduzeća.
- Najgore je što 99 posto radnika „Borca" ima kredite. Plaće nema pet mjeseci. Što će biti kada ih počnu zvati banke - pita se Zahirović.

■ PRODALI HOTEL „BABANOVAC"

Ramiz Omanović, predsjednik Sindikata tekstila, kože, obuće i gume BiH, kaže za „Avaz" da je ortačka grupa koja je privatizirala „Borac" godinama prodavala imovinu, a da radnici nikada nisu vidjeli ni marke.
- Sve je prodano. Samo hotel „Babanovac" na Vlašiću prodali su za sedam milijuna KM, a radnicima za doprinose duguju više od deset milijuna - kaže Omanović.

■ PODIJELJENO PO 100 KM

Uprava „Borca" iz Travnika podijelila je radnicima po 100 KM, saznajemo od predstavnika Sindikata ovog poduzeća. Svi su radnici pozvani da se jave na posao u ponedjeljak, kada će razgovarati o nastalim problemima i tome kako da se oni prevaziđu.     

| DA | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi