HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 04 tra 2025, 05:47.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 27 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Politički reustroj BiH
PostPostano: 16 stu 2010, 09:09 

manym je napisao/la:
Evo jedna karta za koju mislim da je uz eventualno neke manje izmjene vrlo dobro kompromisno rješenje ako bi se BiH organizirala u 3 federalne jedinice. Ovime svi nešto dobivaju a nešto i gube, najvažnije što svatko u ovome može naći nešto pozitivno ako hoće. Mislim da bi bilo najbolje da niti jedna od federalnih jedinica nema pravo da samostalno odluči o eventualnoj neovisnosti. Razdruživanje je moguće jedino ako sve 3 federalne jedinice na referendumu donesu takvu odluku. Jedna ili dvije federalne jedinice mogle bi se osamostaliti bez odobrenja treće jedino uz dozvolu Vijeća Sigurnosti UN-a. Osobno mislim da je za sve najbolje da BiH ostane cjelovita država s 3 federalne jedinice, ali svi moraju biti ravnopravni...
slika
Republika Srpska dobiva siguran koridor i kompaktniji teritorij, koji je ako zatreba bolje povezan s Srbijom.
Bošnjaci dobivaju veći teritorij koji je povezan.
Hrvati dobivaju svoju teritorijalnu jedinicu.
Svi dobivaju ravnopravnost, konačno rješenje i kraj neizvjesnosti.
Podržavam i bilo koje drugo rješenje koje će biti koliko toliko pravedno, održivo i koje će osigurati ravnopravnost sva 3 naroda, ali čini mi se da je neko drugo rješenje teže ostvarivo od ovoga.

Ovo kao da je dijete crtalo. Jajce, Stolac, Kiseljak, Kreševo, Dobretići, Žepče, Usora i još poneko hrv selo oko Vareša i Sutjeske :herceg_bosna za pola Fojnice i muslimanski Donji Vakuf? O granicama između Srba i muslimana da ne govorim. Veze s vezom nema.
Inače kad Hrvati pričaju o povratu Posavine (jer si i to sfušao) osim ovog prisavskog djela uz RH ti se najviše spominju sela oko Plehana i Dervente ( u većini slučajeva i sam grad). :herceg_bosna Dakle povezani niz naselja od Broda do Doboja. Inače karta je smješna.

Vrh

Naslov: Re: Politički reustroj BiH
PostPostano: 16 stu 2010, 09:46 

Ceha je napisao/la:
manym je napisao/la:
Evo jedna karta za koju mislim da je uz eventualno neke manje izmjene vrlo dobro kompromisno rješenje ako bi se BiH organizirala u 3 federalne jedinice. Ovime svi nešto dobivaju a nešto i gube, najvažnije što svatko u ovome može naći nešto pozitivno ako hoće. Mislim da bi bilo najbolje da niti jedna od federalnih jedinica nema pravo da samostalno odluči o eventualnoj neovisnosti. Razdruživanje je moguće jedino ako sve 3 federalne jedinice na referendumu donesu takvu odluku. Jedna ili dvije federalne jedinice mogle bi se osamostaliti bez odobrenja treće jedino uz dozvolu Vijeća Sigurnosti UN-a. Osobno mislim da je za sve najbolje da BiH ostane cjelovita država s 3 federalne jedinice, ali svi moraju biti ravnopravni...
slika
Republika Srpska dobiva siguran koridor i kompaktniji teritorij, koji je ako zatreba bolje povezan s Srbijom.
Bošnjaci dobivaju veći teritorij koji je povezan.
Hrvati dobivaju svoju teritorijalnu jedinicu.
Svi dobivaju ravnopravnost, konačno rješenje i kraj neizvjesnosti.
Podržavam i bilo koje drugo rješenje koje će biti koliko toliko pravedno, održivo i koje će osigurati ravnopravnost sva 3 naroda, ali čini mi se da je neko drugo rješenje teže ostvarivo od ovoga.

Ovo kao da je dijete crtalo. Jajce, Stolac, Kiseljak, Kreševo, Dobretići, Žepče, Usora i još poneko hrv selo oko Vareša i Sutjeske :herceg_bosna za pola Fojnice i muslimanski Donji Vakuf? O granicama između Srba i muslimana da ne govorim. Veze s vezom nema.
Inače kad Hrvati pričaju o povratu Posavine (jer si i to sfušao) osim ovog prisavskog djela uz RH ti se najviše spominju sela oko Plehana i Dervente ( u većini slučajeva i sam grad). :herceg_bosna Dakle povezani niz naselja od Broda do Doboja. Inače karta je smješna.

http://img8.imageshack.us/i/postdayton.png/ Što se nas tiče to bi bio neki hrv teritorij, Gradač pod Srbima, s obzirom što tamo rade Hrvatima je ok, a ovaj prošireni Brčko distrikt se može i uklopiti i u rs. Neka autonomija soli bi bila ok a i malo sam pretjerao povezujući Vareš i Sutjesku s Žepčem (naselja preko kojih sam ih povezao su bila napuštena 91 ili srpska). Također moglo se spojiti Žepče s Jajcem uz granični teritorij federacije (to je prije bila općina Teslić, danas je Zenica, a niti prije niti sada tamo nema muslimana).
Vaše razmjene teritorija sa srbima nas se u pravilu ne tiču, ali ovdje je prikazano neko zadebljanje oko Goražda i koridor do Srebrenice (brat bratu da vas to zanima uključili bi i Potočare kod Bratunca, ali većina vas njih niti ne zna nać na karti). Previše srpskih sela između, nula bodova da ćete to dobiti. Uglavnom problem zelenih. Petrovac bi mogli vratiti Srbima (i okolna sela), a podplješivička bihaćka sela bi brat bratu trebali vratiti Hrvatskoj (tamo su bila do 1947).
I tako :zubati

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 27 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: iprodano, Tomba17 i 42 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: