|
|
Stranica: 5/16.
|
[ 393 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: "Bošnjaci" ukrali hrvatski identitet! Postano: 02 srp 2010, 21:19 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29 Postovi: 90238 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Ne znam kolko si upoznat s pravilima foruma, ali je lažno predstavljanje najveći grijeh. Čak i veći od retardiranosti, Dragane.  BTW, hvala na IP adresi. 
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac.
Pomoć je presahla nažalost.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Bobovac
|
Naslov: Re: "Bošnjaci" ukrali hrvatski identitet! Postano: 02 srp 2010, 21:27 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 10:09 Postovi: 29405 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
MRSHO je napisao/la: Bosanac_Hrvat je napisao/la: Nisam ja sam Hrvat Blaza Kraljevica. Inace moja rodbina je sva bila kod Blaza u vojsci. A moj najblizi rodjak mu je bio tjelohranitelj. On je iz Zenice inace.
Koliko je HOS-ovaca bilo u Kaknju? Pff... razočarava me "zemljak"... ne zna da je u Kaknju bio samo jedan vod hosovaca, i nikad se nije govorilo blažova vojska... za njega se nije ni znalo da postoji. Nego ako je Bosanac_Hrvat doista hrvat iz Kaknja onda bi znao odgovoriti na nekoliko jednostavnih pitanja koje svi otamo znaju. Npr, gdje je točno bilo sjedište kakanjskog HOS-a, nadimak zapovjednika kakanjskog HOS-a i iz kojeg je sela bio te kada je on poginuo? A da bi nas potpuno uvjerio nek nam kaže koja se 3 sveca najviše štuju na području općine Kakanj, koliko ima katoličkih župa na tom području i koja se svetkovina uskoro planira na Teševu? Sasvim lagana pitanja za hrvata iz Kaknja, ako odgovori, možda je doista Bosanac_Hrvat i to iz okolice, jelte, Kaknja.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: "Bošnjaci" ukrali hrvatski identitet! Postano: 02 srp 2010, 22:41 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:39 Postovi: 64270 Lokacija: DAZP HQ
|
Bobovac je napisao/la: MRSHO je napisao/la: Koliko je HOS-ovaca bilo u Kaknju?
Pff... razočarava me "zemljak"... ne zna da je u Kaknju bio samo jedan vod hosovaca, i nikad se nije govorilo blažova vojska... za njega se nije ni znalo da postoji. Nego ako je Bosanac_Hrvat doista hrvat iz Kaknja onda bi znao odgovoriti na nekoliko jednostavnih pitanja koje svi otamo znaju. Npr, gdje je točno bilo sjedište kakanjskog HOS-a, nadimak zapovjednika kakanjskog HOS-a i iz kojeg je sela bio te kada je on poginuo? A da bi nas potpuno uvjerio nek nam kaže koja se 3 sveca najviše štuju na području općine Kakanj, koliko ima katoličkih župa na tom području i koja se svetkovina uskoro planira na Teševu? Sasvim lagana pitanja za hrvata iz Kaknja, ako odgovori, možda je doista Bosanac_Hrvat i to iz okolice, jelte, Kaknja. ne nije, nego je musliman iz Nizozemske, stari provokator. 
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Bal-i-ja
|
Naslov: Re: "Bošnjaci" ukrali hrvatski identitet! Postano: 02 srp 2010, 22:51 |
|
|
Nemojte dirat covjeka mozda je bio veci Hrvat od vas Hrvat islamske vjeroispovjesti ko zna sta su mu Balije radile poslije kad je preso 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
ero
|
Naslov: Re: "Bošnjaci" ukrali hrvatski identitet! Postano: 06 srp 2010, 14:35 |
|
|
|
Ne znam je li to itko dosad na ovom forumu spomenuo,ali u Madjarskoj zivi manja skupina ljudi koja je iselila iz Bosne za vrijeme turske okupacije i sebe smatra Bosnjacima,ali ne kao zasebnim narodom nego kao granom hrvatskog roda.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
PCM
|
Naslov: Re: "Bošnjaci" ukrali hrvatski identitet! Postano: 06 srp 2010, 15:49 |
|
|
|
Jeste ero spominjano je i stavljani su linkovi s neta ;)
_________________ Muslimane ko je kleo, nije dangubio.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
KULIN BAN XVI
|
Naslov: Re: "Bošnjaci" ukrali hrvatski identitet! Postano: 13 srp 2010, 10:41 |
|
|
u Bosni prije Austro-Ugarske POSTOJE JEDINO BOŠNJACI sa tri vjere to tako vidi Matica Srpska, Ljudevit Gaj, Ilija Garašanin... http://bosniainfocentar.phpbb3now.com/v ... ?f=18&t=77i dubrovački list "Crvena Hrvatska" 1892.god. "priznaje" da se nacionalno pitanje razmahalo tek dolaskom Austo-ugarske 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: "Bošnjaci" ukrali hrvatski identitet! Postano: 13 srp 2010, 12:32 |
|
|
KULIN BAN XVI je napisao/la: u Bosni prije Austro-Ugarske POSTOJE JEDINO BOŠNJACI sa tri vjere to tako vidi Matica Srpska, Ljudevit Gaj, Ilija Garašanin... http://bosniainfocentar.phpbb3now.com/v ... ?f=18&t=77i dubrovački list "Crvena Hrvatska" 1892.god. "priznaje" da se nacionalno pitanje razmahalo tek dolaskom Austo-ugarske  Je, je a onda je svizac zamotao čokoladu 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: "Bošnjaci" ukrali hrvatski identitet! Postano: 13 srp 2010, 12:38 |
|
|
Bobovac je napisao/la: Bosanac_Hrvat je napisao/la: Bosna je bila kraljevina od prilike 500 godina prije nego je se Crna Gora i spomenula. Ti ljudi su sebe nazivali Bosnjanima a Hrvate i Srbe smatrali stranim narodima. Zelis reci da su ti Bosnjani nestali; niko nema veze sa tim a stari Hrvati i Srbi su kao eto ostali. Oni su prave nacija a Bosnu da samo jos podjelimo?
Bošnjani?? Jesi li se stanovnici sadašnje BiH uopće zvali tako npr jedne 1333. godine nakon Krista? Oni koji negiraju hrvatski identitet tim ljudima obično previšaju da jedan običan stanovnik srednjovjekovne Bosne nije uopće imao izgrađenu ne nacionalnu, već ni narodnu svijest, te se stoga nije nazivao ni Bosancem, ili Bošnjaninom (eventualno, moguće je da su na dvoru to koristili, ili neki velikaši), već su za sebe govorili da su iz zemlje Sandaljeve, zemlje Hrvojeve, zemlje Kosačine. Eventualno i da su od Usore, Rame, Humske zemlje itd. A što se tiče tih srednjovjekovnih stanovnika i jesu li nestali... pa negdje jesu, npr u Srebrenici gdje je cjelokupno stanovništvo izbjeglo ili pobijeno (povijest se ponovila). Negdje su se islamizirali i transformirali u Turke težeći stalnom zatiranju svojega srednovjekovnog identiteta. A negdje su pak ostali to što i jesu, Bosanci i Hercegovci, katolici, koji su čuvali i gajili ljubav prema svojoj zemlji, čuvali njenu kulturu i običaje, njenu vjeru. Oni su se u vrijeme formiranja nacija u proteklim stoljećima nacionalno stopili zajedno sa Dalmatincima, Slavoncima, Ličanima itd (a sa kojima dijele istu krv jer je 70% stanovnika današnje hrvatske podrijekom iz BiH), u jednu jedinstvenu, cjelovitu i nedjeljivu hrvatsku naciju unijevši u nju Bosanstvo i Hercegovaštvo kao jedan od kamena temeljaca naše nacije (npr, jezik, nije recimo kajkavština uzeta kao temelj Hrvatskog jezika već nariječje hrvata Središnje Bosne). Za hrv. standard se uzelo mostarsko-banjalučko narječje (istočnohercegovačko) koje je bilo najraširenije. Hrvatska i BiH su isti prostor, to samo sljepac ne bi vidio...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Bal-i-ja
|
Naslov: Re: "Bošnjaci" ukrali hrvatski identitet! Postano: 05 stu 2010, 01:51 |
|
|
Ceha je napisao/la: Bobovac je napisao/la: Bošnjani?? Jesi li se stanovnici sadašnje BiH uopće zvali tako npr jedne 1333. godine nakon Krista? Oni koji negiraju hrvatski identitet tim ljudima obično previšaju da jedan običan stanovnik srednjovjekovne Bosne nije uopće imao izgrađenu ne nacionalnu, već ni narodnu svijest, te se stoga nije nazivao ni Bosancem, ili Bošnjaninom (eventualno, moguće je da su na dvoru to koristili, ili neki velikaši), već su za sebe govorili da su iz zemlje Sandaljeve, zemlje Hrvojeve, zemlje Kosačine. Eventualno i da su od Usore, Rame, Humske zemlje itd. A što se tiče tih srednjovjekovnih stanovnika i jesu li nestali... pa negdje jesu, npr u Srebrenici gdje je cjelokupno stanovništvo izbjeglo ili pobijeno (povijest se ponovila). Negdje su se islamizirali i transformirali u Turke težeći stalnom zatiranju svojega srednovjekovnog identiteta. A negdje su pak ostali to što i jesu, Bosanci i Hercegovci, katolici, koji su čuvali i gajili ljubav prema svojoj zemlji, čuvali njenu kulturu i običaje, njenu vjeru. Oni su se u vrijeme formiranja nacija u proteklim stoljećima nacionalno stopili zajedno sa Dalmatincima, Slavoncima, Ličanima itd (a sa kojima dijele istu krv jer je 70% stanovnika današnje hrvatske podrijekom iz BiH), u jednu jedinstvenu, cjelovitu i nedjeljivu hrvatsku naciju unijevši u nju Bosanstvo i Hercegovaštvo kao jedan od kamena temeljaca naše nacije (npr, jezik, nije recimo kajkavština uzeta kao temelj Hrvatskog jezika već nariječje hrvata Središnje Bosne). Za hrv. standard se uzelo mostarsko-banjalučko narječje (istočnohercegovačko) koje je bilo najraširenije. Hrvatska i BiH su isti prostor, to samo sljepac ne bi vidio... Ovdje slijepaca koliko hoces ili zmire na jedno oko Negu dosta suplje Srbija-CG-BiH-HR su jedan narod jedan jezik
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: "Bošnjaci" ukrali hrvatski identitet! Postano: 05 stu 2010, 09:20 |
|
|
Bal-i-ja je napisao/la: Ceha je napisao/la: Za hrv. standard se uzelo mostarsko-banjalučko narječje (istočnohercegovačko) koje je bilo najraširenije. Hrvatska i BiH su isti prostor, to samo sljepac ne bi vidio... Ovdje slijepaca koliko hoces ili zmire na jedno oko Negu dosta suplje Srbija-CG-BiH-HR su jedan narod jedan jezik Ajd pročitaj neku srpsku knjigu. Sa kašikama i šargarepama. To isti jezik? Daj molim te. Razlika između standardnog hrvatskog i standardnog srpskog je oko 30% leksika. A s vremenom će biti sve veća. Standardni bošnjački (ili kako ga već zovu) ne postoji. Nema rječnika, nema gramatika. Ništa. Dijalekti kojima se priča u BiH (od sva 3 naroda) su bliži standardnom hrvatskom, međutim normalno je da i graničnim područjima dođe do preklapanja. A narodi ne ovise u jeziku. Inače bi Englezi i Irci bili jedan narod. Zagreb i Beograd nisu isti prostor, tu ti je djelidbena linija još od rimskog carstva Može se svako izjašnjavati kako hoće, ali ne može uzimati ono što nije njihovo. Kao ovi Turci (žalosno je da Hrvati preuzimaju srpski naziv za domaće muslimane, ali jbg) i poturice.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dane-croatia
|
Naslov: Re: "Bošnjaci" ukrali hrvatski identitet! Postano: 05 stu 2010, 12:57 |
|
|
Bal-i-ja je napisao/la: Ovdje slijepaca koliko hoces ili zmire na jedno oko Negu dosta suplje Srbija-CG-BiH-HR su jedan narod jedan jezik Od prvih spomena Slavena na ovim prostorima, zna se da su Hrvati i Srbi dva različita naroda, a sad kome je drago, more ići na neku sličnost u jeziku, ali uviek će ostat činjenica da smo dva naroda, a ne jedan. Možemo biti mi u izvrstnim odnosima u nekoj budućnosti, ali kano dva naroda, a ne kano jedan. A Hrvati i Bošnjaci su vavik bili i ostali istokrvni narod, ter su naši nazivi izprepleteni, bilo da gjedaš daje va prošlost, bližu prošlost ili samo današnjost. Crnogorci (Crveni Hrvati, tako ih zovu pop Dukljanin i stari Turci) su na žalost davno izgubili veze s Hrvatima, a slično je sa Slovencima (Karantancima). P.S. Inače, naslov razprave je skroz kriv. Nisu Bošnjaci ukrali hrvatski identitet, već jedan dobar dio Hrvata odbacuje pojam ,,Bošnjak'' čim dalje od sebe. To je isto kano kad bi neki Hrvat Istranin ili Istrijan sbog Damira Kaina išao psovat sve što nosi istarsko ime.
_________________ RH-BiH-Sandžak-Sriem-Boka Kotorska-Trst KREPAT MA NE MOLAT http://hrvatska-bosna.eu5.org/znanost/zamjena_zarulje-prednje_kratko_svietlo-reno_clio_3.pdf
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Josip321
|
Naslov: Re: "Bošnjaci" ukrali hrvatski identitet! Postano: 05 stu 2010, 13:45 |
|
|
|
Davno smo im dopustili da preuzmu ekskluzivitet imena Bošnjak. Sada je već prošao vlak.
_________________ "Pušenje ubija. A ako umrete, izgubili ste važan dio svog života." (Brooke Shields, glumica)
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dane-croatia
|
Naslov: Re: "Bošnjaci" ukrali hrvatski identitet! Postano: 05 stu 2010, 13:50 |
|
|
Josip321 je napisao/la: Davno smo im dopustili da preuzmu ekskluzivitet imena Bošnjak. Sada je već prošao vlak. Govori samo u svoje ime. U moju postaju vlak nije niti došao, već je samo voz odišao.
_________________ RH-BiH-Sandžak-Sriem-Boka Kotorska-Trst KREPAT MA NE MOLAT http://hrvatska-bosna.eu5.org/znanost/zamjena_zarulje-prednje_kratko_svietlo-reno_clio_3.pdf
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Bal-i-ja
|
Naslov: Re: "Bošnjaci" ukrali hrvatski identitet! Postano: 06 stu 2010, 03:23 |
|
|
Ceha je napisao/la: Bal-i-ja je napisao/la: Ovdje slijepaca koliko hoces ili zmire na jedno oko Negu dosta suplje Srbija-CG-BiH-HR su jedan narod jedan jezik Ajd pročitaj neku srpsku knjigu. Sa kašikama i šargarepama. To isti jezik? Daj molim te. Razlika između standardnog hrvatskog i standardnog srpskog je oko 30% leksika. A s vremenom će biti sve veća. Standardni bošnjački (ili kako ga već zovu) ne postoji. Nema rječnika, nema gramatika. Ništa. Dijalekti kojima se priča u BiH (od sva 3 naroda) su bliži standardnom hrvatskom, međutim normalno je da i graničnim područjima dođe do preklapanja. A narodi ne ovise u jeziku. Inače bi Englezi i Irci bili jedan narod. Zagreb i Beograd nisu isti prostor, tu ti je djelidbena linija još od rimskog carstva Može se svako izjašnjavati kako hoće, ali ne može uzimati ono što nije njihovo. Kao ovi Turci (žalosno je da Hrvati preuzimaju srpski naziv za domaće muslimane, ali jbg) i poturice. Dobro ba ceha ako ces traziti razlike sigurno da ih ima to ne sporim ali danasnje vrijeme je vrijeme razlika zato ti nazalost moram dati za pravo i da je to sto si ti naveo samo mali djelic razlika koje imamo i da ja nebi bio proglasen yu nostalgicarem eto ja cu ostat balija koji razumije hrvatski jezik koji je jako slican Bosanskom i srpskom a i crnogorskom jedino bi za makedonce i slovence rekao da imaju drugi jezik ili jak dijalekt he he 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dane-croatia
|
Naslov: Re: "Bošnjaci" ukrali hrvatski identitet! Postano: 06 stu 2010, 10:47 |
|
|
Bal-i-ja je napisao/la: Dobro ba ceha ako ces traziti razlike sigurno da ih ima to ne sporim ali danasnje vrijeme je vrijeme razlika zato ti nazalost moram dati za pravo i da je to sto si ti naveo samo mali djelic razlika koje imamo i da ja nebi bio proglasen yu nostalgicarem eto ja cu ostat balija koji razumije hrvatski jezik koji je jako slican Bosanskom i srpskom a i crnogorskom jedino bi za makedonce i slovence rekao da imaju drugi jezik ili jak dijalekt he he  Rieč ,,balija'' označava čovjeka koji je spreman varati i muljati, ali to je ipak naš makar loš čovjek, dok kad kažeš Jugoslaven, to je onda neki stranac koji želi propast Hrvatske i Bosne, ter koji se zalaže za iztriebljenje Hrvata i Bošnjaka, a dokaz za to su Bleiburg i JNA 1991. Balija je inače pogrdan izraz kojim su se međusobno zvali muslimani, ali su to preuzeli Srbi za sve muslimane, pak su tako Srbi one muslimane koji su bili u Ustašama često zvali balije. U novije vrieme kad su srbizmi i srbske cajke postali popularni među nekim Hrvatima, među ostalim je i rieč balija došla među Hrvate. Izvorni Hrvat Bošnjaka inače zove bratom, ali utjecaj srbizma očito postaje sve jači.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
totem
|
Naslov: Re: "Bošnjaci" ukrali hrvatski identitet! Postano: 06 stu 2010, 13:11 |
|
Pridružen/a: 14 sij 2010, 18:33 Postovi: 4134 Lokacija: Capica curica kaze Tetovo
|
dane-croatia je napisao/la: Bal-i-ja je napisao/la: Dobro ba ceha ako ces traziti razlike sigurno da ih ima to ne sporim ali danasnje vrijeme je vrijeme razlika zato ti nazalost moram dati za pravo i da je to sto si ti naveo samo mali djelic razlika koje imamo i da ja nebi bio proglasen yu nostalgicarem eto ja cu ostat balija koji razumije hrvatski jezik koji je jako slican Bosanskom i srpskom a i crnogorskom jedino bi za makedonce i slovence rekao da imaju drugi jezik ili jak dijalekt he he  Rieč ,,balija'' označava čovjeka koji je spreman varati i muljati, ali to je ipak naš makar loš čovjek, dok kad kažeš Jugoslaven, to je onda neki stranac koji želi propast Hrvatske i Bosne, ter koji se zalaže za iztriebljenje Hrvata i Bošnjaka, a dokaz za to su Bleiburg i JNA 1991. Balija je inače pogrdan izraz kojim su se međusobno zvali muslimani, ali su to preuzeli Srbi za sve muslimane, pak su tako Srbi one muslimane koji su bili u Ustašama često zvali balije. U novije vrieme kad su srbizmi i srbske cajke postali popularni među nekim Hrvatima, među ostalim je i rieč balija došla među Hrvate. Izvorni Hrvat Bošnjaka inače zove bratom, ali utjecaj srbizma očito postaje sve jači. Dane, ne laprdaj. Muslimane u bosni su hrvati bosne oduvijek zvali balijama. Citat iz andriceve musafirhane, kada fra Marko odgovori jednoj poturici :"Malo mi je domacih balija, jos i druge da gostim". Tako da budi siguran da su rijec balija i balinkusa upravo Hrvati iz BiH promovirale. Srbi su njih zvali Turci, poturice, turkuse, turkulje, lojavi...itd., ali balije nikada. Oni su preuzeli taj termin od hrvata.
_________________ Gospodja ministarka, gdje li sam je vidio...Obozavam tu komediju, osobito kada je Seka Sabljic glumi.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Hrvatski_Zrinjski
|
Naslov: Re: "Bošnjaci" ukrali hrvatski identitet! Postano: 06 stu 2010, 13:39 |
|
|
totem je napisao/la: dane-croatia je napisao/la: Rieč ,,balija'' označava čovjeka koji je spreman varati i muljati, ali to je ipak naš makar loš čovjek, dok kad kažeš Jugoslaven, to je onda neki stranac koji želi propast Hrvatske i Bosne, ter koji se zalaže za iztriebljenje Hrvata i Bošnjaka, a dokaz za to su Bleiburg i JNA 1991. Balija je inače pogrdan izraz kojim su se međusobno zvali muslimani, ali su to preuzeli Srbi za sve muslimane, pak su tako Srbi one muslimane koji su bili u Ustašama često zvali balije. U novije vrieme kad su srbizmi i srbske cajke postali popularni među nekim Hrvatima, među ostalim je i rieč balija došla među Hrvate. Izvorni Hrvat Bošnjaka inače zove bratom, ali utjecaj srbizma očito postaje sve jači.
Dane, ne laprdaj. Muslimane u bosni su hrvati bosne oduvijek zvali balijama. Citat iz andriceve musafirhane, kada fra Marko odgovori jednoj poturici :"Malo mi je domacih balija, jos i druge da gostim". Tako da budi siguran da su rijec balija i balinkusa upravo Hrvati iz BiH promovirale. Srbi su njih zvali Turci, poturice, turkuse, turkulje, lojavi...itd., ali balije nikada. Oni su preuzeli taj termin od hrvata. Balije prvi puta koriste Turci za domaće muslimansko stanovništvo. Riječ balija bi trebala značiti neznalica i odnosila se na krivo tumačenje i provođenje Kurana kod domaćeg stanovništva. Naravno govorimo u početku, kasnije ta riječ dobiva drugo značenje kojima se okrakteriziraju POGRDNO Bosansko Hercegovački muslimani. Među Hrvatima se najčešće koristio naziv ''muslimani, Turci, Poturice''. Riječ balija su češće koristili sami Bošnjaci u razgovoru sami sa sobom(tipa on je balija, nezna ništa). Netočno je da je to u Hrvatskom primarno taj naziv korišten. Također Andrić je muslimane BiH i Hrvatske okarakterizirao kao Azijate-mongole. Pošto je tu pogriješio nemože se smatrati njegovo tumačenje riječi balija točnim.
_________________ http://www.youtube.com/watch?v=X22yhleS ... re=related
|
|
| Vrh |
|
 |
|
totem
|
Naslov: Re: "Bošnjaci" ukrali hrvatski identitet! Postano: 06 stu 2010, 14:12 |
|
Pridružen/a: 14 sij 2010, 18:33 Postovi: 4134 Lokacija: Capica curica kaze Tetovo
|
Hrvatski_Zrinjski je napisao/la: totem je napisao/la:
Dane, ne laprdaj. Muslimane u bosni su hrvati bosne oduvijek zvali balijama. Citat iz andriceve musafirhane, kada fra Marko odgovori jednoj poturici :"Malo mi je domacih balija, jos i druge da gostim". Tako da budi siguran da su rijec balija i balinkusa upravo Hrvati iz BiH promovirale. Srbi su njih zvali Turci, poturice, turkuse, turkulje, lojavi...itd., ali balije nikada. Oni su preuzeli taj termin od hrvata.
Balije prvi puta koriste Turci za domaće muslimansko stanovništvo. Riječ balija bi trebala značiti neznalica i odnosila se na krivo tumačenje i provođenje Kurana kod domaćeg stanovništva. Naravno govorimo u početku, kasnije ta riječ dobiva drugo značenje kojima se okrakteriziraju POGRDNO Bosansko Hercegovački muslimani. Među Hrvatima se najčešće koristio naziv ''muslimani, Turci, Poturice''. Riječ balija su češće koristili sami Bošnjaci u razgovoru sami sa sobom(tipa on je balija, nezna ništa). Netočno je da je to u Hrvatskom primarno taj naziv korišten. Također Andrić je muslimane BiH i Hrvatske okarakterizirao kao Azijate-mongole. Pošto je tu pogriješio nemože se smatrati njegovo tumačenje riječi balija točnim. Mozda su Turci izmislili tu rijec, ali je rabljen od hrvata. Od srba je tek kasnije. Sto se tice andrica, mislim da ipak za nijansu je malo kompetentniji od tebe u prikazu slike tadasnjeg zivota krscana uopce, pod vlascu tih istih balija.
_________________ Gospodja ministarka, gdje li sam je vidio...Obozavam tu komediju, osobito kada je Seka Sabljic glumi.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Hrvatski_Zrinjski
|
Naslov: Re: "Bošnjaci" ukrali hrvatski identitet! Postano: 06 stu 2010, 14:45 |
|
|
totem je napisao/la: Hrvatski_Zrinjski je napisao/la: Balije prvi puta koriste Turci za domaće muslimansko stanovništvo. Riječ balija bi trebala značiti neznalica i odnosila se na krivo tumačenje i provođenje Kurana kod domaćeg stanovništva. Naravno govorimo u početku, kasnije ta riječ dobiva drugo značenje kojima se okrakteriziraju POGRDNO Bosansko Hercegovački muslimani.
Među Hrvatima se najčešće koristio naziv ''muslimani, Turci, Poturice''. Riječ balija su češće koristili sami Bošnjaci u razgovoru sami sa sobom(tipa on je balija, nezna ništa). Netočno je da je to u Hrvatskom primarno taj naziv korišten.
Također Andrić je muslimane BiH i Hrvatske okarakterizirao kao Azijate-mongole. Pošto je tu pogriješio nemože se smatrati njegovo tumačenje riječi balija točnim.
Mozda su Turci izmislili tu rijec, ali je rabljen od hrvata. Od srba je tek kasnije. Sto se tice andrica, mislim da ipak za nijansu je malo kompetentniji od tebe u prikazu slike tadasnjeg zivota krscana uopce, pod vlascu tih istih balija. Hrvatska književnost te studiji kroatistike ga spominju kao izvanrednog putopisnog književnika, sa prelijepim opisima pjezažne i vedutne Bosne. Ali što se tiče ljudi ne, recimo Bošnjake naziva azijatskim-mongolskim karakteristikama izgleda i ponašanja. Također često i vlastite ljude ponajprije iz okolice Travnika isto neprikladno prikazuje. Njegov opis je neutemeljen. Bošnjaci spadaju u indo europsko podrijetlo, a ne azijatsko-mongolsko izgledom i ponašanjem.
_________________ http://www.youtube.com/watch?v=X22yhleS ... re=related
|
|
| Vrh |
|
 |
|
totem
|
Naslov: Re: "Bošnjaci" ukrali hrvatski identitet! Postano: 06 stu 2010, 15:02 |
|
|
Hrvatski_Zrinjski je napisao/la: totem je napisao/la:
Mozda su Turci izmislili tu rijec, ali je rabljen od hrvata. Od srba je tek kasnije. Sto se tice andrica, mislim da ipak za nijansu je malo kompetentniji od tebe u prikazu slike tadasnjeg zivota krscana uopce, pod vlascu tih istih balija.
Hrvatska književnost te studiji kroatistike ga spominju kao izvanrednog putopisnog književnika, sa prelijepim opisima pjezažne i vedutne Bosne. Ali što se tiče ljudi ne, recimo Bošnjake naziva azijatskim-mongolskim karakteristikama izgleda i ponašanja. Također često i vlastite ljude ponajprije iz okolice Travnika isto neprikladno prikazuje. Njegov opis je neutemeljen. Bošnjaci spadaju u indo europsko podrijetlo, a ne azijatsko-mongolsko izgledom i ponašanjem. On se osvrtao na originalni i milimetarski precizan opis. Zar tadasnji Turci nisu imali takav izgled? A zna se da se tada nije se pravila razlika od pravog turcina do ovih nasih poturica. Svi su bili Turci. Gdje je on napisao da su poturice azijsko-mongolskog izgleda? Plus mjesanje ljudi, t.j. musliman-domorodac uzme turkinju za zenu, i djeca imaju takav izgled, a prezimenom odaju slavensko porijeklo. Mada nisam primjetio da je Ivo negdje rekao da su domaci muslimani takve fizionomije. Barem ne generalno za njih. Mozda za neke pojedince se negdje provuklo, ali za sve poturice opcenito...nisam sreo.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Hroboatos
|
Naslov: Re: "Bošnjaci" ukrali hrvatski identitet! Postano: 06 stu 2010, 15:45 |
|
|
|
Koja je tema ?
Kakve njonje imaju BH Muslimani, ili tko ima povijesno pravo na uporabu pojma "balija" ?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
totem
|
Naslov: Re: "Bošnjaci" ukrali hrvatski identitet! Postano: 06 stu 2010, 15:52 |
|
|
Hroboatos je napisao/la: Koja je tema ?
Kakve njonje imaju BH Muslimani, ili tko ima povijesno pravo na uporabu pojma "balija" ? Malo se skrenulo sa teme, ali bas u andricevim pripovjetkama lezi odgovor na temu. Da su danasnji "Bosnjaci" prvo pljunuli na svoje prijeklo i nazvali sebe turcima, i danas poslije nekoliko stoljeca zele danas opet biti zasjeban narod, kradeci staru hrvatsku regionalnu pripadnost. Nisto prostije od ovoga.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
VojvodinaStudent
|
Naslov: Re: "Bošnjaci" ukrali hrvatski identitet! Postano: 06 stu 2010, 22:02 |
|
|
|
Haha kao da je neko rekao zemlja je okrugla :)))) Zna se da su Hrvati i Srbi jako jako slican narod, ali vremenom odvoheni verom,politikom i to najvise Austro-Ugraske jer sta ce joj oni ujedinjeni. Sto se tice Bosnjaka vrlo sam zadovoljan time da i Srpska i Hrvatska istorija uce isto.
Srpska u skoli: Bosnjak je naziv za stanovnike Bosne muslimanske vere koji poticu od Srba i Hrvata.
Samo mi je malo bedak kad Hrvati kazu kako su Bosnjaci njihovi, ipak treba videti koliko je Srba u Bosni a koliko u Hrvatskoj , i da su Turci najvise Srbe mzeli ...Hrvata nije bilo toliko koliko Srba pod Turcima, u prevodu nije ih bilo toliko za prebaciti u Bosnjake jer je Srbija bila pod Turskom 5 vekova...mi ucimo Bosnjak = 70 % Srbin,30% Hrvat a da su Srbi i Hrvati skoro pa isti narod,sem onih Hrvata koji imaju strana prezimena,tipa nemackih...ali to je vec slucaj u HR a ne u BiH.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
pinco
|
Naslov: Re: "Bošnjaci" ukrali hrvatski identitet! Postano: 06 stu 2010, 22:10 |
|
|
VojvodinaStudent je napisao/la: Haha kao da je neko rekao zemlja je okrugla :)))) Zna se da su Hrvati i Srbi jako jako slican narod, ali vremenom odvoheni verom,politikom i to najvise Austro-Ugraske jer sta ce joj oni ujedinjeni. Sto se tice Bosnjaka vrlo sam zadovoljan time da i Srpska i Hrvatska istorija uce isto.
Srpska u skoli: Bosnjak je naziv za stanovnike Bosne muslimanske vere koji poticu od Srba i Hrvata.
Samo mi je malo bedak kad Hrvati kazu kako su Bosnjaci njihovi, ipak treba videti koliko je Srba u Bosni a koliko u Hrvatskoj , i da su Turci najvise Srbe mzeli ...Hrvata nije bilo toliko koliko Srba pod Turcima, u prevodu nije ih bilo toliko za prebaciti u Bosnjake jer je Srbija bila pod Turskom 5 vekova...mi ucimo Bosnjak = 70 % Srbin,30% Hrvat a da su Srbi i Hrvati skoro pa isti narod,sem onih Hrvata koji imaju strana prezimena,tipa nemackih...ali to je vec slucaj u HR a ne u BiH. Sa Hrvatima su ratovali 500 god, i nije baš da su Srbe imali razloga više mrzit kad su sa njima mirno živili do samoga kraja, i dopustali in pravoslavnu crkvu, dok su katolike proganjali, šta je i razlog većega postotka pribacivanje Hrvata na Islam, ili na pravoslavlje šta je bila tada prihvatljivija verzija, šta ide u prilog širenju pravoslavne crkve na zapad.....
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 23 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|