HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 14 srp 2026, 07:20.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 14 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Povijest Kine i kineske civilizacije
PostPostano: 07 stu 2011, 00:50 

Evo da udarim kontru ovim reciklatorskim lokalnim temama. :palacgore2

Što znate o kineskoj povijesti?
Ja ne znam mnogo toga, no pretpostavljam da je mnogo više od "kompasa i baruta".

Našim ljudima ova tema je relativno odbojna, a često je glavni razlog napor mozga jer ne umiju pamtit kineska imena.

Činjenica da su Kinezi u jednom periodu povijesti bili najnaprednija civilizacija, više je nego dovoljan razlog da im damo temu, a možda i pročitamo nešto novo.

Kinezi all about.

slika

slika

Vrh

Naslov: Re: Povijest Kine i kineske civilizacije
PostPostano: 07 stu 2011, 11:13 

Znala bih nabrojiti najvažnije dinastije, nešto malo o konfucijanizmu, jeziku i to je to.
Inače, frend mi studira kineski, jako težak jezik, ne toliko morfološki, ali fonološki i fonetski (izgovor) živi užas.
Bio je u Kini, nitko ne govori engleski, nitko čuo za HR, turisti sve plaćaju duplo skuplje, ali Kinezi su ultra ljubazni.
Narod Han, najveća njihova etnička skupina, čini čak, ako se ne varam, 90 posto stanovništva te zemlje.

http://en.wikipedia.org/wiki/Han_Chinese
Nadalje, zanimljivo je da nemaju problema s prehranom populacije, poput Indije, ali imaju sa zaštitom okoliša

Ali, osobno, zagrijanija sam za Japan i Koreju.

Vrh

PostPostano: 07 stu 2011, 11:43 

Dobro jutro. Kina je velika, ima ih puno i sva elektronika doma mi je iz Kine.

Vrh

PostPostano: 07 stu 2011, 14:28 

Tema nije gospodarstvo i politika Kine, niti bilo šta o Kini u 2011., nego stara kineska povijest.

Vrh

PostPostano: 08 stu 2011, 14:44 

snowflake je napisao/la:
Znala bih nabrojiti najvažnije dinastije, nešto malo o konfucijanizmu, jeziku i to je to.

Također, nekoliko osnovnih informacija koje su mi pružene kroz obrazovni sustav, prvenstveno osnovnoškolski i srednjoškolski jer smo se na faksu u okvirima kolegija Povijest starog istoka (po "Bolonji" jednosemestralan) uglavnom bavili Bliskim istokom, odnosno civilizacijama koje su nastajale na području Male Azije, Mezopotamije i Perzije (o Egiptu smo imali zaseban kolegij), dok smo Indiju, Kinu i Japan tek ovlaš dotaknuli u kratkim informativnim crtama, što je i razumljivo zbog nesrazmjera između kratkoće trajanja kolegija i širine gradiva koje je predviđeno za obrađivanje u njegovu okviru.
snowflake je napisao/la:
Inače, frend mi studira kineski, jako težak jezik, ne toliko morfološki, ali fonološki i fonetski (izgovor) živi užas.
Bio je u Kini, nitko ne govori engleski, nitko čuo za HR, turisti sve plaćaju duplo skuplje, ali Kinezi su ultra ljubazni.

Znam i ja jednog momka koji udara po kineskom na FFZG, ali mislim da ovaj "moj" nije još posjetio Kinu. :laugh
snowflake je napisao/la:
Ali, osobno, zagrijanija sam za Japan i Koreju.

Također, iako nisam osobito fasciniran dalekoistočnim starim civilizacijama (više preferiram recimo, možda i zbog nedostatka pravih informacija koje bi me zaintrigirale, japanska civilizacija mi djeluje nešto zanimljivijom od kineske, no daleko od toga da bih na bilo koji način želio podcijeniti neku od tih civilizacija.

Međutim, općenito mi je neprivlačna ta neka pomodna i površna fascinacija Europljana i zapadnjaka dalekoistočnim civilizacijama, društvima i religijama, koja se javlja od druge polovice 20. st. među raznim umjetnicima, političarima i drugim javnim osobama, jer u pravilu završava u kojekakvim new age bućkurišima i po meni predstavlja odraz dekadencije zapadne liberalne civilizacije, te pokušaj snalaženja pojedinca u takvom okruženju kroz pronalazak nekakvih trenutnih atributa zamjenske duhovnosti s aurom egzotičnosti.

Svašta sam sad nasrao, ali nadam se da će me barem netko skontat. :zubati

Vrh

PostPostano: 08 stu 2011, 14:48 

Pa, supruga mi je tamo živjela dugo. Ali kako rekoste hoćete povijesnih komentara.

Vrh

PostPostano: 08 stu 2011, 15:08 

pa i mene zanima politika jednog djeteta i šta je sa onom pokrajinom gdje su muslimani, i tako ali eto ovo je više povijest...

“Mene također ova sredina smrada, loja, ljenosti i pokvarenosti poklonika arapskog varalice guši, pa sam više u Zapadnom Mostaru nego u Bosni.’’

Vrh

PostPostano: 08 stu 2011, 16:35 

POL_GASOL je napisao/la:
pa i mene zanima politika jednog djeteta i šta je sa onom pokrajinom gdje su muslimani, i tako ali eto ovo je više povijest...

Istočni Turkestan?
Tamo su ti domaći turci već manjina. Poanta je da smiju, kao manjina, imati više od 1 djeteta (2), ali da se zato ne sprečava useljavanje Kineza. U sjevernom djelu (mislim da se zove Xiang) su Kinezi već većina. Južni još čeka ozbiljniju kolonizaciju, ali svaki noviji grad će imati većinu Han Kineza.
Povijesno gledano u toj pokrajini su Ujguri bili većina, svuda osim na krajnjem sjeveru (to je više bilo mongolsko-kazahtansko, mislim da se taj kraj Džungarija zvao i da je bio naseljen istočnim mongolima). Međutim to je dio kineskog prostora još od Han dinastije (prekinuti kontinuitet). Granica Kine je trenutno Pamir. Kako su nastivili, u budućnosti ga možda i prijeđu.

Vrh

PostPostano: 16 tra 2013, 11:35 

Dižem temu.

Meni najljepši šintoistički japanski hram:

Ceha je napisao/la:
Istočni Turkestan?
Tamo su ti domaći turci već manjina. Poanta je da smiju, kao manjina, imati više od 1 djeteta (2), ali da se zato ne sprečava useljavanje Kineza. U sjevernom djelu (mislim da se zove Xiang) su Kinezi već većina. Južni još čeka ozbiljniju kolonizaciju, ali svaki noviji grad će imati većinu Han Kineza.
Povijesno gledano u toj pokrajini su Ujguri bili većina, svuda osim na krajnjem sjeveru (to je više bilo mongolsko-kazahtansko, mislim da se taj kraj Džungarija zvao i da je bio naseljen istočnim mongolima). Međutim to je dio kineskog prostora još od Han dinastije (prekinuti kontinuitet). Granica Kine je trenutno Pamir. Kako su nastivili, u budućnosti ga možda i prijeđu.

Muslimani su bili žestoki pristaše Chiang Kai Sheka, dakle kineskih ncionalista. Neke od najznačajnijih ličnosti Koumitanga su bili muslimani (posebno generali), npr:

http://en.wikipedia.org/wiki/Ma_Bufang

http://en.wikipedia.org/wiki/Ma_Buqing

http://en.wikipedia.org/wiki/Ma_Hushan

http://en.wikipedia.org/wiki/Ma_Yuanxiang

Vrh

PostPostano: 16 tra 2013, 12:26 

Negdje sam procitao (moze biti i da nije tacno) da u Beogradu ima oko 150.000 Kineza. Posto se kuzim u migracione procese i njihove tokove ova brojka sigurno ima tendenciju da se znatno poveca u iducih pedesetak godina dok ce se broj "starosjedioca" (navodnici jer ko i sta definira starosjedioca) smanjivati (kako odlaskom u bogatije zemlje tako i padom prirodnog prirastaja). A jucer mi je kolega koji potice iz srbijanskog Svilajnca rekao da neki Kinezi djeci vec daju srpska imena. :D Very funny nekako ta predstava, kad zamislim kako za sto godina kosooki Srbi tvrde da je sve njihovo, od Subotice do Prizrena, i od Prijedora do bugarske ili rumunjske granice. :D Sto me nebi cudilo...ali zaista nebi jer nacionalizam, pa tako i danasnji, funkcionise upravo po tom principu pa se etnicki buckurisi koji danas cine nase tri prasvete nacije furaju na kojekakve teorije o zajednickom poreklu, podrijetlu i porijeklu. A DOKAAAAZ nam je DAI i bizantski car. :blush

Vrh

PostPostano: 16 tra 2013, 13:42 

karovlah je napisao/la:
Negdje sam procitao (moze biti i da nije tacno) da u Beogradu ima oko 150.000 Kineza. Posto se kuzim u migracione procese i njihove tokove ova brojka sigurno ima tendenciju da se znatno poveca u iducih pedesetak godina dok ce se broj "starosjedioca" (navodnici jer ko i sta definira starosjedioca) smanjivati (kako odlaskom u bogatije zemlje tako i padom prirodnog prirastaja). A jucer mi je kolega koji potice iz srbijanskog Svilajnca rekao da neki Kinezi djeci vec daju srpska imena. :D Very funny nekako ta predstava, kad zamislim kako za sto godina kosooki Srbi tvrde da je sve njihovo, od Subotice do Prizrena, i od Prijedora do bugarske ili rumunjske granice. :D Sto me nebi cudilo...ali zaista nebi jer nacionalizam, pa tako i danasnji, funkcionise upravo po tom principu pa se etnicki buckurisi koji danas cine nase tri prasvete nacije furaju na kojekakve teorije o zajednickom poreklu, podrijetlu i porijeklu. A DOKAAAAZ nam je DAI i bizantski car. :blush

To su neviđene gluposti i preporučujem ti da se informiraš malo bolje prije nego li lupiš ovakvu glupost... ima ih oko 10,000 i svaki drugi živi u Beogradu.

Uglavnom, Kinezi su, uz Japance i ostale, jedna od najstarijih civilizacija ovog svijeta. Imaju velike doprinose i mnogi od nas bi možda pomislili da se radi o nedavnom izumu, no Kinezi su imali papirnati novac još u 9. stoljeću, kada su Hrvati i Srbi postepeno se razvijali iz plemena! Izmislili su i računaljku, odnosno spravu za zbrajanje i oduzmanje još prije kakvih 1900 godina. Porculan također nije nedavni izum, jer Kinezi su izrađivali posude od porculana još prije nego li je zapadni svijet znao za sebe. I za kraj, još se sjećam da sam pročitao negdje da je jedan arapski putopisac 851. godine zabilježio da Kinezi koriste papir da bi brisali guzicu, odnosno sranje obrisali, a tada je cijeli zapad brisao rukom i isprao vodom :D Strašni su ti Kinezi...

Vrh

PostPostano: 16 tra 2013, 13:49 

"Čovjek koji ne zna, a ne zna da ne zna,
opasan je-klonite ga se!
Čovjek koji ne zna, a zna da ne zna,
dijete je-naučite ga!
Čovjek koji zna, a ne zna da zna,
spava-probudite ga!
Čovjek koji zna, a zna da zna,
mudar je-slijedite ga!"

Konfucije

Vrh

PostPostano: 16 tra 2013, 13:58 

HrvojeHrvatinic je napisao/la:
karovlah je napisao/la:

To su neviđene gluposti i preporučujem ti da se informiraš malo bolje prije nego li lupiš ovakvu glupost... ima ih oko 10,000 i svaki drugi živi u Beogradu.

Uglavnom, Kinezi su, uz Japance i ostale, jedna od najstarijih civilizacija ovog svijeta. Imaju velike doprinose i mnogi od nas bi možda pomislili da se radi o nedavnom izumu, no Kinezi su imali papirnati novac još u 9. stoljeću, kada su Hrvati i Srbi postepeno se razvijali iz plemena! Izmislili su i računaljku, odnosno spravu za zbrajanje i oduzmanje još prije kakvih 1900 godina. Porculan također nije nedavni izum, jer Kinezi su izrađivali posude od porculana još prije nego li je zapadni svijet znao za sebe. I za kraj, još se sjećam da sam pročitao negdje da je jedan arapski putopisac 851. godine zabilježio da Kinezi koriste papir da bi brisali guzicu, odnosno sranje obrisali, a tada je cijeli zapad brisao rukom i isprao vodom :D Strašni su ti Kinezi...

Dobro, moze biti da sam se zajebo oko broja (ako tacno procitas sta sam napisao vidjeces da sam naglasio da sam cuo..tj. negdje procitao i da ne znam da li je tacan taj podatak) ali procesi nacionalizacije upravo tako funkcionisu. Ako mogu potomci jednog nekadasnjeg "Vlaha", tj. nekoga ko je naseljavao Balkan prije dolaska Slavena ciji je brojcani udio u bosnjackoj, hrvatskoj ili srpskoj etnogenezi ustvari minoran - dakle nekog "Rimljanina" (sta mislis zasto se "Evropska Turska", tj. evropski dio Osmanskog carstva zvao Rumelija?) - biti danas Bosnjak, Hrvat ili Srbin, zasto onda nebi i potomak nekog kosookog Kineza koji se zove Sveto za pedesetak ili stotinjak godina mogao biti Srbin?

Vrh

PostPostano: 16 tra 2013, 14:04 

karovlah je napisao/la:
HrvojeHrvatinic je napisao/la:

Dobro, moze biti da sam se zajebo oko broja (ako tacno procitas sta sam napisao vidjeces da sam naglasio da sam cuo..tj. negdje procitao i da ne znam da li je tacan taj podatak) ali procesi nacionalizacije upravo tako funkcionisu. Ako mogu potomci jednog nekadasnjeg "Vlaha", tj. nekoga ko je naseljavao Balkan prije dolaska Slavena ciji je brojcani udio u bosnjackoj, hrvatskoj ili srpskoj etnogenezi ustvari minoran - dakle nekog "Rimljanina" (sta mislis zasto se "Evropska Turska", tj. evropski dio Osmanskog carstva zvao Rumelija?) - biti danas Bosnjak, Hrvat ili Srbin, zasto onda nebi i potomak nekog kosookog Kineza koji se zove Sveto za pedesetak ili stotinjak godina mogao biti Srbin?

Tu jesi u pravu :D Možda ćemo za 100 godina imati posrbljene kineske četnike. Ima ih oko 1.5 milijarda, dakle dovoljno da je da pošalju pola milijarde da pokineze cijelu Europu, hahahahaha....

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 14 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: iprodano i 7 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: