RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Ni 533 godine od njezine smrti ne zaboravljaju svoju kraljicu

Napisano 22.10.2011. 12:19

Bobovac - Hodočašće u spomen na posljednju bosansku kraljicu Katarinu

Ni 533 godine od njezine smrti ne zaboravljaju svoju kraljicu

■ SIMBOL - Posljednja bosanska kraljica Katarina postala je simbol stradanja katolika
■ Sutra se u Kraljevoj Sutjesci u sklopu manifestacije Dani kraljice Katarine održava 12. smotra folklora

Ovog vikenda svi putovi vode u Kraljevu Sutjesku i na kraljevski grad Bobovac gdje će se nizom vjerskih i kulturnih sadržaja obilježiti 533. godišnjica smrti posljednje bosanske kraljice Katarine Kosača Kotromanić. Time se čuvaju uspomene na nikada prežaljenu kraljicu Katarinu koja je stolovala na kraljevskom gradu Bobovcu, s kojeg je preko Kraljeve Sutjeske morala pobjeći u Dubrovnik, a kojoj su Turci prilikom osvajanja Bobovca zarobili djecu koju nikada više nije ni vidjela.

Papinska zaštita

Na kraju je kraljica Katarina došla u Rim gdje je imala i papinsku zaštitu te gdje je i ostala do svoje smrti 25. listopada 1478. godine. Iako je bila u tuđini, udovica, bez kraljevstva i svoje djece, kraljica je Katarina dostojanstveno podnosila sve svoje i nedaće svoga naroda u Bosni. Stoga žene Kraljeve Sutjeske i danas, u znak žalosti za kraljicom Katarinom, nose crne marame i crvene „ogrlice" s još nekim pratećim dijelovima. Posljednja bosanska kraljica Katarina postala je simbol stradanja katolika i svih majčinskih patnji, pa je i danas uzor mnogim katolicima diljem svijeta. U znak sjećanja na blaženu kraljicu već tradicionalno se priređuje manifestacija Dani kraljice Katarine, s vojnoredarstvenim hodočašćem na kraljevski grad Bobovac i smotrom folklora ispred crkve sv. Ivana krstitelja i Franjevačkog samostana u Kraljevoj Sutjesci.

Tako se danas organizira osmo vojno redarstveno hodočašće na kraljevski grad Bobovac gdje će se, uz brojne vjernike Vrhbosanske nadbiskupije, ali i drugih dijelova BiH, okupiti i pripadnici hrvatske sastavnice Oružanih snaga BiH, Ministarstva obrane BiH, Granične policije BiH, redovite, vojne i sudbene policije, SIPA-e... te brojne poznate osobe iz političkog i javnog života naše zemlje. Organizator vojno-redarstvenog hodočašća na Bobovac je Vrhbosanska nadbiskupija, a svetu misu na Bobovcu i molitvu za Domovinu predvodit će nadbiskup vrhbosanski metropolit kardinal Vinko Puljić, koji je i ranijih godina bio s vjernicima na Bobovcu gdje je ukazivao na patnju i sličnosti iz života posljednje bosanske kraljice Katarine s trenutačnim stanjem Hrvata katolika u BiH.

Nacionalno jedinstvo

I danas će kardinal Vinko Puljić pozvati na svehrvatsko jedinstvo u Bosni i Hercegovini te ukazati na nužnost suživota i građenja što boljih odnosa s drugim narodima u ovoj zemlji. Očekuje se i nova poruka mira s Bobovca u vrijeme kada se u BiH pogoršava politička i sigurnosna situacija i kada se još uvijek čeka ustroj vlasti na državnoj vlasti.   
Također, sutra se u Kraljevoj Sutjesci, u sklopu manifestacije Dani kraljice Katarine, održava 12. smotra folklora na kojoj će se predstaviti kulturno-umjetnička društva i folklorne skupine iz Kraljeve Sutjeske, Kaknja, Žepča, Zenice, Visokog, Ljubuškog, Guče Gore, Tarčina, Busovače te Vrgorca i Gračaca iz Hrvatske.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi