RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Obljetnica osnutka Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a Herceg Bosne

Napisano 16.08.2014. 19:47
HVO

Obilježena je obljetnica osnutka Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a Herceg Bosne na platou Galice na Vlašiću iznad Travnika. Najprije su položeni vijenci pred Spomen obilježjem na platou Galice, podignutim u spomen na 14 hrvatskih branitelja koje je na ovom mjestu 1992. godine pobila tzv. JNA, a potom je održana misa zadušnici koju je predvodio fra Marinko Didak, župnik travničke župe Ovčarevo.

Obljetnica osnutka Udruge nositelja ratnih odličja HVO HB na Vlašiću okupila je članove Udruge iz svih krajeva BiH, od Posavine preko Središnje Bosne sve do Hercegovine. Svaka iduća obljetnica obilježavat će se u drugom kraju, odlučili su članovi Udruge šaljući na ovaj način poruku da su Hrvati u BiH u ratu bili jedno, a jedinstvo hrvatskog naroda potrebno je i danas radi ostvarenja pune jednakopravnosti hrvatskog naroda u BiH, stoji u priopćenju.

„Obljetnicu osnutka Udruge ove godine obilježavamo na Vlašiću, mjestu prvih žestokih borbi za opstojnost hrvatskog naroda u Središnjoj Bosni, mjestu na kojemu je mučki ubijeno 14 naših branitelja. Tijekom rata samo u Središnjoj Bosni smrtno je stradalo 3200 hrvatskih civila i branitelja, desetine tisuća Hrvata moralo je napustiti svoja ognjišta.

Njegujući uspomenu na naše poginule, pozivam hrvatski narod da se jedinstvom izbori za svoju jednakopravnost. Ne dozvolimo da nam manjina uz pomoć međunarodnih mešetara i domaćih izdajnika bira naše predstavnike u vlasti“, poručio je Jozo Stojak Mungos, predsjednik Udruge nositelja ratnih odličja u ŽSB.

Lazar Martinović, predsjednik Udruge nositelja ratnih odličja HVO HB, podsjetio je okupljene da je cilj Udruge kojoj je na čelu raditi na zaštiti digniteta Domovinskog rata i očuvanju dostojanstva hrvatskog branitelja.

„U današnjim političkim okolnostima naša udruga nastoji dati svoj doprinos nastojanjima međunarodne zajednice i političkih stranaka da BiH postane normalna, demokratska, europska država u kojoj će hrvatski narod uživati punu jednakopravnost“, istaknuo je Martinović, naglasivši kako nositelji ratnih odličja HVO, osim prava, imaju i niz odgovornosti koje nastoje ispuniti kroz rad Udruge.

Izaslanstvo HDZ-a BiH, predvođeno predsjednikom stranke Draganom Čovićem, nazočilo je ovom obilježavanju. Okupljenima se na kraju obratio i Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH i kandidat ove stranke za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, koji je istaknuo važnost izlaska na izbore u listopadu te izrazio uvjerenje da će vremena kada su Hrvatima drugi birali predstavnike u vlasti postati dio prošlosti.

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi