RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Zaštita Medvjed kule u Jajcu

Napisano 12.03.2012. 11:56

Zaštita Medvjed kule u Jajcu

Partneri u realiziranju ovog projekta su općina Jajce i Zavod za zaštitu spomenika, a sredstva  u iznosu od 25.000 dolara osigurao je UNESCO

■ Medvjed kula spada u najznačajnije fortifikacijske objekte u Bosni i Hercegovini. Dugo godina je bez krova, izložena  vremenskim nepogodama, potresima, a nastradala je i u  tijeku rata 1992.-1995. godine, te su se pojavile pukotine i druga oštećenja.
■ Nakon izrade projekta sanacije pristupit će se sanaciji, pa će se ovaj vrijedni spomenik kulture  trajnije zaštititi i biti pristupačan turistima.

U okviru UNESCO Participacijskog programa 2010.-2011. godine koji se u Bosni i Hercegovini realizira putem Ministarstva civilnih poslova BiH i Državne komisije za UNESCO, Javna ustanova „Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca“ implementira projekt „Zaštita i prezentacija srednjovjekovnog objekta Medvjed kule u Jajcu“.

Projekt obuhvata izradu projektne dokumentacije za zaštitu i prezentaciju Medvjed kule i izradu Programa za rješavanje problema utjecaja vode i vlage unutar objekta Katakombi, saopćeno je na web stranici Općine Jajce.

Medvjed kula se nalazi na zapadnom gradskom bedemu. Pripada tipu obrambenih, okruglih i masivnih kula koje se počinju graditi sa pojavom vatrenog oružja. Procjenjuje se da je sagrađena polovinom XV. vijeka, u vrijeme zadnje decenije bosanske samostalnosti (1448.-1463. godine), u kojem se odvijala intenzivna građevinska djelatnost zadnjih bosanskih kraljeva.

Do 2008. godine Medvjed kula je bila otvorena za posjete turista i ekskurzija. Međutim od 2008. godine objekt je, uslijed obrušavanja dijelova unutrašnjih zidova, zatvoren za posjetitelje i ugrožen daljim propadanjem. Izrada projektne dokumentacije je prvi neophodan korak ka zaštiti ovog objekta od daljeg propadanja. Projekt treba ponuditi i rješenja za stavljanje u funkciju Medvjed kule kao vidikovca, odmarališta ili mjesta za određene kulturne sadržaje, čime će se značajno obogatiti kulturni i turistički sadržaj povijesnog jezgra Jajca.

Program za rješavanje problema utjecaja vode i vlage unutar objekta Katakombi treba da definira način praćenja stanja spomeničkog objekta Katakombe kroz određen vremenski period. Na osnovu dobivenih rezultata utvrditi će se konkretno rješenje ovog problema.

Za izradu Glavnog projekta za revitalizaciju Medvjed kule i Programa za rješavanje problema utjecaja vode i vlage unutar objekta Katakombi JU „Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca“, po provedenom postupku za odabir najpovoljnijeg ponuđača, zaključila je Ugovor sa firmom „Interprojekt“ d.o.o. Mostar.

Partneri Agenciji na realizaciji ovog projekta su Zavod za zaštitu spomenika pri Federalnom ministarstvu kulture i sporta i općina Jajce.


Nema komentara

Anketa

Ustavi