HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 21 sij 2025, 02:52.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 120 post(ov)a ] 

Da li je Sarajevo postalo previše islamizirano za europske uvjete ?
Da ! 59%  59%  [ 10 ]
Ne ! 41%  41%  [ 7 ]
Ne znam ! 0%  0%  [ 0 ]
Ukupno glasova : 17
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Da li je Sarajevo postalo previše islamizirano za europske uvjete ?
PostPostano: 04 kol 2012, 23:48 

orleanski je napisao/la:

Po čemu?

Ako ćemo iskreno, Švicarska pripada Švicarcima i nikome drugom. Ukoliko oni žele glasovati za nešto na svom referendumu, to je njihovo pravo i nitko im to ne može zabraniti ili osporiti. Demokracija nije tlačenje većine od strane manjine. Danas se u modernim demokratskim društvima uspostavlja volja većine dok manjina ima pravo civilizirano i argumentirano izlagati svoje zahtjeve. Zabraniti nešto da zaštitiš svoju kulturu – opravdano je djelo demokracije.

Minareti su simbol džamija u islamskom svijetu, ali jednostavno ne postoji teološki razlog zbog kojeg bi muslimanske kuće molitve na Zapadu trebale imati takve tornjeve. Nekad je minaret imao smisla, jer je u principu dominirao visinom i svi su (vjernici) mogli čuti (i vidjeti) poziv na molitvu. Za oglašavanje poziva na molitvu danas se koristi moderna tehnologija, pa minareti više i nisu sastavni dio džamijskog suvremenog dizajna. Arhitekti europskih džamija bi konačno trebali prestati oponašati istočno-arapski stil gradnje te početi graditi džamije koje se zaista uklapaju u europski ambijent.

Muslimani, koji žive u Švicarskoj (i drugim europskim zemljama), ne bi trebali miješati kulturu i vjerovanje. Da bi postali 'domaći' u novom ambijentu, oni jednostavno ne smiju nametati kulturno nasljeđe svoje pradomovine. Oni bi trebali prakticirati švicarski islam koji se, jednostavno rečeno, ne protivi društvu u koji su došli.

Ja shvaćam minarete kao sastavni dio vjerskog objekta, isto kao zvonik kod crkve. Zabraniti ga znači ne dopuštati da hram izgleda onako kako bi po vjerskoj tradiciji trebao izgledati. Da ne govorimo da takav stav u stvari ima dublje značenje i ne odnosi se samo prema minaretima nego i prema vjernicima. Što se tiče moderne arhitekture, kad si već spomenuo, meni se izgled ovih novih crkvi uopće ne sviđa. Draže su mi i ljepše tradiocionalne, pa makar se izgled i ne uklapao u ambijent.

Vrh

PostPostano: 04 kol 2012, 23:51 

Divlja svinja5 je napisao/la:
orleanski je napisao/la:

Po čemu?

Ako ćemo iskreno, Švicarska pripada Švicarcima i nikome drugom. Ukoliko oni žele glasovati za nešto na svom referendumu, to je njihovo pravo i nitko im to ne može zabraniti ili osporiti. Demokracija nije tlačenje većine od strane manjine. Danas se u modernim demokratskim društvima uspostavlja volja većine dok manjina ima pravo civilizirano i argumentirano izlagati svoje zahtjeve. Zabraniti nešto da zaštitiš svoju kulturu – opravdano je djelo demokracije.

Minareti su simbol džamija u islamskom svijetu, ali jednostavno ne postoji teološki razlog zbog kojeg bi muslimanske kuće molitve na Zapadu trebale imati takve tornjeve. Nekad je minaret imao smisla, jer je u principu dominirao visinom i svi su (vjernici) mogli čuti (i vidjeti) poziv na molitvu. Za oglašavanje poziva na molitvu danas se koristi moderna tehnologija, pa minareti više i nisu sastavni dio džamijskog suvremenog dizajna. Arhitekti europskih džamija bi konačno trebali prestati oponašati istočno-arapski stil gradnje te početi graditi džamije koje se zaista uklapaju u europski ambijent.

Muslimani, koji žive u Švicarskoj (i drugim europskim zemljama), ne bi trebali miješati kulturu i vjerovanje. Da bi postali 'domaći' u novom ambijentu, oni jednostavno ne smiju nametati kulturno nasljeđe svoje pradomovine. Oni bi trebali prakticirati švicarski islam koji se, jednostavno rečeno, ne protivi društvu u koji su došli.

Ja shvaćam minarete kao sastavni dio vjerskog objekta, isto kao zvonik kod crkve. Zabraniti ga znači ne dopuštati da hram izgleda onako kako bi po vjerskoj tradiciji trebao izgledati. Da ne govorimo da takav stav u stvari ima dublje značenje i ne odnosi se samo prema minaretima nego i prema vjernicima. Što se tiče moderne arhitekture, kad si već spomenuo, meni se izgled ovih novih crkvi uopće ne sviđa. Draže su mi i ljepše tradiocionalne, pa makar se izgled i ne uklapao u ambijent.

To što ih ti tako shvaćaš ne znači da je to tako. ;)

Minaret je izgubio svoju funkciju i uopće nije dio švicarske tradicije. Uostalom, zamisli crkveni toranj u Rijadu... :zubati

Vrh

PostPostano: 04 kol 2012, 23:56 

SarajkaDjevojka je napisao/la:
Vidi se da ste izgubljeni u vremenu i prostoru, pilici maleni :d

Za doticnu gospodju ili gospodjicu preporucujem sljedece ekolosko prevozno sredstvo.

slika

:zubati

Vrh

PostPostano: 04 kol 2012, 23:57 

Hm, znači možeš biti musliman ali po meri švajcarskih hrišćana?

Mislim razumem ih. Glupo je reći, ali ne osećam se prijatno pored džamije koliko se osećam prijatno pored pravoslavne ili katoličke crkve, o manastirima da i ne pričam... Ali određivati nekom kako će mu izgledati verski objekat, kako će izgledati i šta će jesti (pod uslovom da ne krši zakone) je pomalo problematično, zar ne? :neznam

Vrh

PostPostano: 04 kol 2012, 23:59 

To im je kazna za ponašanje gdje su gosti. Tako nemaju "100% Bosnu" za svoje ponašanje.

Vrh

PostPostano: 05 kol 2012, 00:00 

orleanski je napisao/la:

Minaret je izgubio svoju funkciju i uopće nije dio švicarske tradicije. Uostalom, zamisli crkveni toranj u Rijadu... :zubati

Trebala bi i crkva u Rijadu. Ali to što oni nisu tolerantni, ne znači da svi moraju biti takvi. Ako i može biti džamija bez minareta, opet je pitanje je li to potrebno, i gdje su granice. Bi li bilo u redu da se određuje i unutrašnjost objekta?

Vrh

PostPostano: 05 kol 2012, 00:03 

orleanski je napisao/la:

Trebala bi i crkva u Rijadu. Ali to što oni nisu tolerantni, ne znači da svi moraju biti takvi. Ako i može biti džamija bez minareta, opet je pitanje je li to potrebno, i gdje su granice. Bi li bilo u redu da se određuje i unutrašnjost objekta?

Ne opravdavam netoleranciju. Smatram da su Švicarci tu ispali previše zadrti, ali, s druge strane, minaret je u današnjem vremenu nepotreban.

Vrh

PostPostano: 05 kol 2012, 00:07 

Bio sam na nekom školovanju u okolici Pariza, nekadašnje selo u ravnici, a sad nešto između predgrađa i poslovne zone, nije imalo niti jedan visinski dominantan objekt, niti karakteristične pruge, i AC. Ja se po hr. i bh. planinama i brdima sjajno snalazim, ali u tom mjestu sam se fakat non-stop gubio, niti strane svijeta nisam mogao polovit jasno kad nema brda. E rek'o, pa đe im je toranj crkveni ili munara kakva kad je već sve puno Arapa? :D

Nekad i oni dobro dođu.

Vrh

PostPostano: 05 kol 2012, 00:10 

Jagnjeca brigada je napisao/la:
Hm, znači možeš biti musliman ali po meri švajcarskih hrišćana?

Mislim razumem ih. Glupo je reći, ali ne osećam se prijatno pored džamije koliko se osećam prijatno pored pravoslavne ili katoličke crkve, o manastirima da i ne pričam... Ali određivati nekom kako će mu izgledati verski objekat, kako će izgledati i šta će jesti (pod uslovom da ne krši zakone) je pomalo problematično, zar ne? :neznam

Pa to se i radi s prostornim planovima i uvjetima gradnje. To mora poštivat svaki čovjek pa zašto ne bi i vjerski objekti?

Vrh

PostPostano: 05 kol 2012, 00:13 

orleanski je napisao/la:
minaret je u današnjem vremenu nepotreban.

Zašto?

Vrh

PostPostano: 05 kol 2012, 00:13 

Pustite vi Švicarce. Oni su napredni i bogati jer i nemaju jak islam u državi. Sarajevo je problematično, vodi društvo i državu u negativnom smjeru.

Vrh

PostPostano: 05 kol 2012, 00:14 

Junuz Djipalo je napisao/la:
Pa to se i radi s prostornim planovima i uvjetima gradnje. To mora poštivat svaki čovjek pa zašto ne bi i vjerski objekti?

Pazi, ako misliš na to da ne mogu da grade džamiju i minaret u zoni gde objekat te visine nije dozvoljen, to OK... ali zabranjivati minaret bilo gde jer sirotim Švajcarcima izgleda neprijatno, to već nije u redu. Gospodi je trebala jeftina radna snaga i stručnjaci iz drugih zemalja, pa neka fino poštuju običaje ljudi koje su uvezli.

Šta će crkvi zvonik? Neka okače jedan zvučnik na zid i rešena stvar. To je ta logika.

BBC je napisao/la:
Pustite vi Švicarce. Oni su napredni i bogati jer i nemaju jak islam u državi. Sarajevo je problematično, vodi društvo i državu u negativnom smjeru.

Već smo prešli ovu temu. Ako misle da je 100+ džamija potrebno (ja sam navodio primer NS i 35 objekata svih religijskih grupa, od čega 8 katoličkih i 8 pravoslavnih, od kojih su neki samo male kapele), njihov problem. Isto, ako misle da islamizuju predškolsko i školsko obrazovanje, opet njihov problem. Imaju pravo da biraju koliko će biti religiozni i u kojim sferama društva. Jedino što se mene tiče je da ne nameću to drugim nacijama i verama, i da ta islamizacija ne odvede u ekstremizam koji će opet druge nacije i vere osećati.

Vrh

PostPostano: 05 kol 2012, 00:14 

Naravno, ali tu se radi o tome da nije u suprotnosti s prostornim planom. Recimo, na istom mjestu može veliki stakleni neboder, ali džamija:nono. Inače je meni uvijek bilo lijepo i zanimljivo vidjeti različite građevine, uključujući i vjerske, dok sam bio mali me fascinirala džamija u Zagrebu. Ali ja i tako nemam smisla za estetiku. :zubati

Vrh

PostPostano: 05 kol 2012, 00:16 

Sayuri je napisao/la:
orleanski je napisao/la:
minaret je u današnjem vremenu nepotreban.

Zašto?

Čitaj prijašnje postove. Mrsko mi se ponavljati.

Vrh

PostPostano: 05 kol 2012, 00:16 

Vladimir RUS je napisao/la:
SarajkaDjevojka je napisao/la:
Vidi se da ste izgubljeni u vremenu i prostoru, pilici maleni :d

Za doticnu gospodju ili gospodjicu preporucujem sljedece ekolosko prevozno sredstvo.

slika

:zubati

..........LAKA...........

kupit ću ti kokos i banane
kupit ću ti željezne đerdane
kupit ćuti ljubavne romane
samo me ostavi ostavi na mjestu

jer ja sada volim vješticu na metli
sve druge žene sad za mene su rahmetli
konačno jedna žena koja leti
po danu i po mraku letimo po zraku
zraku ja volim vješticu na metli

-----------------------------------------

skinut ću ti zvjezde sa plafona
odbit ću se glavom od betona
lagat ću ti sve što voliš čuti
samo me ostavi ostavi na mjesto

jer ja sada volim vješticu na metli

------------------------------------------

ja sada volim vješticu na metli
koja se budala ovoga sjeti

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 05 kol 2012, 00:17 

Jagnjeca brigada je napisao/la:

Pazi, ako misliš na to da ne mogu da grade džamiju i minaret u zoni gde objekat te visine nije dozvoljen, to OK... ali zabranjivati minaret bilo gde jer sirotim Švajcarcima izgleda neprijatno, to već nije u redu. Gospodi je trebala jeftina radna snaga i stručnjaci iz drugih zemalja, pa neka fino poštuju običaje ljudi koje su uvezli.

E u tome je fazon. Imaju pravo birati običaje. Mislim da je tu na djelu strah od radikalnih muslimana. Tek kad muslimanski imigranti i europski muslimani odbace filozofiju uvrnute vehabijske fundamentalističko-mačističke ideologije, anti-islamske predrasude će početi nestajati iz Europe. Unatoč islamofobnoj zabrani gradnje minareta, vjerska prava švicarskih muslimana su netaknuta. Uostalom, oni imaju rijetku priliku da konačno presjeku vezu između istočno-arapske dominantne teologije te da povrate iskonska uvjerenja islama.

Da sam Švicarac, vjerojatno bih i ja glasovao protiv izgradnje minareta. Ne zato što sam ksenofobičan nego zato što su u posljednje vrijeme ne samo minareti nego i ostali vjerski objekti, postali dio političke propagande, koja je više svima na vrh glave.

Vrh

PostPostano: 05 kol 2012, 00:21 

Nije tako i Tito tražio od Stepinca da odbaci vezu između rimsko-katoličke dominantne teologije i da povrati iskonska kršćanska uvjerenja?

Vrh

PostPostano: 05 kol 2012, 00:24 

Nije tako i Tito tražio od Stepinca da odbaci vezu između rimsko-katoličke dominantne teologije i da povrati iskonska kršćanska uvjerenja?

Nije.

Ovdje nitko nije muslimanima zabranio ništa bitno. Minaret je kao što sam već napisao - teološki irelevantan čimbenik u islamu novog doba.

Vrh

PostPostano: 05 kol 2012, 00:25 

Treba jedna stvar biti jasna. Zabrana gradnje minareta u Švicarskoj nije zbog objekata, već legalan način da narod kaže muslimanima useljenicima "Stop".

Ta njihova mržnja prema domaćinima i ne pokazivanje imalo volje da se prilagode novoj sredini (osim ako nije uzimanje socijale) se već odavno popelo na neku stvar domaćinima. Vjerojatno zbog toga je iz ostalih EU država došlo par laganih kritika, reda radi. Sličan problem je u svim eusopskim državama.

I tu imaš neke nakaradne Bošnjake koji su navalili na islam u BiH, pokušavaju kopirati te iste Arape i bliskoistočnjake i furaju se da mogu dominirati nad ostala dva kršćanska naroda.

Vrh

PostPostano: 05 kol 2012, 00:26 

orleanski je napisao/la:
E u tome je fazon. Imaju pravo birati običaje. Mislim da je tu na djelu strah od radikalnih muslimana. Tek kad muslimanski imigranti i europski muslimani odbace filozofiju uvrnute vehabijske fundamentalističko-mačističke ideologije, anti-islamske predrasude će početi nestajati iz Europe. Unatoč islamofobnoj zabrani gradnje minareta, vjerska prava švicarskih muslimana su netaknuta. Uostalom, oni imaju rijetku priliku da konačno presjeku vezu između istočno-arapske dominantne teologije te da povrate iskonska uvjerenja islama.

Da sam Švicarac, vjerojatno bih i ja glasovao protiv izgradnje minareta. Ne zato što sam ksenofobičan nego zato što su u posljednje vrijeme ne samo minareti nego i ostali vjerski objekti, postali dio političke propagande, koja je više svima na vrh glave.

Pa to je političko minsko polje.

Zabrane mogu dovesti do ekstremizma isto kao i labava kontrola i prevelika popustljivost.

Uopšte, pitanje uklapanja islama (u ver u kojoj ga mnogi vide) u moderno evropsko društvo je jako problematično... Idealno bi bilo da gost poštuje sebe, ali da se uskladi sa pravilima kuće, ali svi znamo da je to teško izvodivo.

Vrh

PostPostano: 05 kol 2012, 00:29 

orleanski je napisao/la:
Sayuri je napisao/la:

Zašto?

Ma neću vala. I meni mrsko čitati.

Svrha minareta i crkvenog tornja je valjda ista. S njega se upućuju pozivi na molitvu tj znamo koliko je sati (ezan i zvona). Osim toga to je znak raspoznavanja. Ako ukineš minaret i toranj ostade ti obična građevina. Tako da ne znam zašto je jedno manje vrijedno od drugog.

Vrh

PostPostano: 05 kol 2012, 00:30 

Čuj Orlija, u zadnje vrijeme? Gradnja džamijica na sve strane je bila i za Juge aktivna, u svrhu zapišavanja a ne vjere. Poslije rata eksplodirale rakete još na 2.

Vrh

PostPostano: 05 kol 2012, 00:31 

Sayuri je napisao/la:
orleanski je napisao/la:

Svrha minareta i crkvenog tornja je valjda ista. S njega se upućuju pozivi na molitvu tj znamo koliko je sati (ezan i zvona). Osim toga to je znak raspoznavanja. Ako ukineš minaret i toranj ostade ti obična građevina. Tako da ne znam zašto je jedno manje vrijedno od drugog.

Ako ti je mrsko čitati, onda se bar propisno educiraj i informiraj.

Vrh

PostPostano: 05 kol 2012, 00:32 

Čuj Orija, u zadnje vrijeme? Gradnja džamijica na sve strane je bila i za Juge aktivna, u svrhu zapišavanja a ne vjere. Poslije rata eksplodirale rakete još na 2.

Mislim ovdje i na ostale bogomolje, a ne samo džamije. ;)

Vrh

PostPostano: 05 kol 2012, 00:33 

orleanski je napisao/la:
Sayuri je napisao/la:

Ako ti je mrsko čitati, onda se bar propisno educiraj i informiraj.

Pa reci mi ti koja je svrha crkvenog tornja i zašto je bitniji od minareta tj objasni mi zašto sam u krivu, a nemoj me tjerati da čitam temu ispočetka.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 120 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: