HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 03 sij 2025, 16:47.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 85 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Etika međunacionalnih poznanstava u svakodnevnici
PostPostano: 11 kol 2015, 14:36 

Koja ti je to reč baHlija. Jel to bakljava.
Ovaj nov rečnik Holidej in nacije je skurnja za zdrav razum.
U skladu sa hotelom in.

Ja nemam prijatelje iz Holideja niti mi trebaju. Nikada ne znaš sa njima na čemu si.
Imam poslovne prijatelje iz NP Sjenica Turina Priboja. Ali samo interesno jer im uvaljujem robu i uzimam pare.

Kako se obrađuju kad im sms pustim srećan Ramazan ili Bajram.
Ja to automatski ih stavim u muslimansku grupu i sa servera se cirkularno šalje i Albancima.

Oni srećni ko mladi majmuni. Naručuju još više. Mene samo njihova lova zanima. Nikakvi Alasi.

Film o propasti imperije duge 1.123 g. Vizantijska lekcija https://youtu.be/_fLuI92iHR4

Vrh

PostPostano: 11 kol 2015, 14:42 

Pa čestitam im i ja božić, onako kurtoazno. Riječnik je prilagoden forumskim prilikama koji ne dozvoljavaju pisanje te rijeci u izvornom obliku.

Vrh

PostPostano: 11 kol 2015, 14:56 

Amidza je napisao/la:
Riječnik je prilagoden forumskim prilikama koji ne dozvoljavaju pisanje te rijeci u izvornom obliku.

To je zbog automatizovanog forumskog settinga koji ga trenutno pretvara u zvezdice (******). Pogledajte kako ga ćirilica glatko zaobilazi: балија

Vrh

PostPostano: 11 kol 2015, 15:02 

Impresivno.

Vrh

PostPostano: 11 kol 2015, 15:03 

Apsolutno, gospodine Amidža.

Vrh

PostPostano: 11 kol 2015, 15:32 

Ukratko, nema više bratstva i jedinstva ni u magli. Kako to utječe na stvaranje čudne "Belgija", "Švicarska" tvorevine.

Vrh

PostPostano: 11 kol 2015, 15:49 

Amidza je napisao/la:
Družim se s svim ex-yu nacionalnostima i nikada nismo spomenuli politiku. Šta govore o Bošnjacima u četiri zida ne znam. Jednom je se dogodilo da je jedan poznanik izustio rijec "bahlija" u pijanom stanju nakon čega je došlo do kratkotrajnog šaketanja u kojem je on izvukao deblji kraj.

Što bi naš narod rekao:

slika

Vrh

PostPostano: 11 kol 2015, 15:50 

kiler je napisao/la:
Nisam nikad imao problema sa Bošnjacima ili Srbima kao ni sa Bošnjakinjama ili Srpkinjama samo zbog nečije nacionalne pripadnosti,a priča se o svemu i svačemu pa tako i politici.
Kad malo bolje razmislim,jedino sam nailazio na neugodnosti i podsmijavanja od strane ateista i to velikom većinom nakon rata su bili Hrvati,što je i logično s obzirom na sva događanja oko nas.
U odnosu na prije rata ,postotak bi se kretao otrpilike 50-50,nova poznanstva u odnosu na starija poznanstva ljudi drugih nacionalnosti.

Daj primjer te političke spike, zagrebe li se površina imalo?

Vrh

PostPostano: 11 kol 2015, 15:56 

Ministry of Sound je napisao/la:
Amidza je napisao/la:
Družim se s svim ex-yu nacionalnostima i nikada nismo spomenuli politiku. Šta govore o Bošnjacima u četiri zida ne znam. Jednom je se dogodilo da je jedan poznanik izustio rijec "bahlija" u pijanom stanju nakon čega je došlo do kratkotrajnog šaketanja u kojem je on izvukao deblji kraj.

Što bi naš narod rekao:

slika

Nigdje nisam napisao da sam ja bio učesnik tog šaketanja. U spomenutom slučaju sudionici su bili jedan Hrvat i jedan Bošnjak.

Živo me zanima bbc-ov svakodnevni odnos s prije svega Bošnjacima. Ako ga ima, kako izgleda? Vrijeda li ih kao u virtuali, ili je pak sposoban uzdržati se? Pobjegao iz BiH kako ne bi morao trpiti Bošnjake, a došao u Austriju od svih država gdje ima mnogo Bošnjaka. :D

Vrh

PostPostano: 11 kol 2015, 16:07 

Pazi da pred Hrvatima ne brbljaš kako je čitava federacija muslimanska.

Vrh

PostPostano: 11 kol 2015, 16:24 

kiler je napisao/la:
Nisam nikad imao problema sa Bošnjacima ili Srbima kao ni sa Bošnjakinjama ili Srpkinjama samo zbog nečije nacionalne pripadnosti,a priča se o svemu i svačemu pa tako i politici.
Kad malo bolje razmislim,jedino sam nailazio na neugodnosti i podsmijavanja od strane ateista i to velikom većinom nakon rata su bili Hrvati,što je i logično s obzirom na sva događanja oko nas.
U odnosu na prije rata ,postotak bi se kretao otrpilike 50-50,nova poznanstva u odnosu na starija poznanstva ljudi drugih nacionalnosti.

Zagrebe se fino,npr. o rušenju Starog mosta,ja uvijek kao argument navodim snimku rušenja mosta i trenutak kada se vidi pomjeranje površine vode u trenutku samog pada,a druga strana se samo šeretski nasmije i kaže nešto u stilu,eto vanzemaljci ga srušili....
ili o Veležu i povratku pod Bijeli brijeg,bilo je zezanja kad su tri sezone igrali u Federalnoj ligi... priča je uglavnom o tome da teren ne bi mogao izdržati utakmice svaki vikend :D
a najviše čarki je bilo oko rata u Vukovaru i to sa Bošnjakom,kad sam ja krenuo da ga bijem ,ali su me zaustavili...to je ono kad ja govorim par puta na ovom forumu o prosrpskoj orijentiranosti Bošnjaka Hercegovine...

Glas za HDZ RH jeste glas za Voju Stanimirovića.

Vrh

PostPostano: 11 kol 2015, 16:27 

kiler je napisao/la:

Zagrebe se fino,npr. o rušenju Starog mosta,ja uvijek kao argument navodim snimku rušenja mosta i trenutak kada se vidi pomjeranje površine vode u trenutku samog pada,a druga strana se samo šeretski nasmije i kaže nešto u stilu,eto vanzemaljci ga srušili....
ili o Veležu i povratku pod Bijeli brijeg,bilo je zezanja kad su tri sezone igrali u Federalnoj ligi... priča je uglavnom o tome da teren ne bi mogao izdržati utakmice svaki vikend :D
a najviše čarki je bilo oko rata u Vukovaru i to sa Bošnjakom,kad sam ja krenuo da ga bijem ,ali su me zaustavili...to je ono kad ja govorim par puta na ovom forumu o prosrpskoj orijentiranosti Bošnjaka Hercegovine...

Pa detaljnije je i podrobnije je nego očekivano, pogotovo ako to nije bilo jednokratno, nego ako uvijek politika pomalo dođe na red uz kavu/pivu.

Vrh

PostPostano: 11 kol 2015, 16:57 

Kiler ako vidiš moj post u dokle ovakva BiH videćeš linkove o muslimanima četnicima.
Na jača uporišta Konjic Stolac Blagaj. Sa slikama imenima funkcijama.

Ljudi se snažno sećaju svog ranijeg etnickog i verskog porekla. Ima ih masa kandidata u pevackim emisijama.

Film o propasti imperije duge 1.123 g. Vizantijska lekcija https://youtu.be/_fLuI92iHR4

Vrh

PostPostano: 11 kol 2015, 17:20 

KiM je napisao/la:
Kiler ako vidiš moj post u dokle ovakva BiH videćeš linkove o muslimanima četnicima.

Ljudi se snažno sećaju svog ranijeg etnickog i verskog porekla. Ima ih masa kandidata u pevackim emisijama.

Sad sam pročitao,lijepo lijepo...sva prezimena su mi itekako dobro poznata. :yes

Glas za HDZ RH jeste glas za Voju Stanimirovića.

Vrh

PostPostano: 11 kol 2015, 18:30 

KiM je napisao/la:

To su vrlo često ljudi koji za se pouzdano znaju da su im preci bili pravoslavci (Srbi).
Ovi većinski što su im preci bili katolici (Hrvati) su rjeđi među četnicima muslimanima.

Vrh

PostPostano: 13 kol 2015, 14:16 

Sa hrvatima imam skladne porodicno prijateljske odnose. U pocetku mi je ovdje smetao odnos pojedinaca naspram mene jer sam zivjela u idili. Nepomucenoj. Sad forum i virtualu kao i odnos pojedinaca gledam kao na nesto sto zastupa par procenata hr puka. Ostali su i dalje naklonjeni bosancima. Od konobara u makarskoj do kolinde :D

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 14 kol 2015, 19:10 

SarajkaDjevojka je napisao/la:
Sa hrvatima imam skladne porodicno prijateljske odnose. U pocetku mi je ovdje smetao odnos pojedinaca naspram mene jer sam zivjela u idili. Nepomucenoj. Sad forum i virtualu kao i odnos pojedinaca gledam kao na nesto sto zastupa par procenata hr puka. Ostali su i dalje naklonjeni bosancima. Od konobara u makarskoj do kolinde :D

Ovisi s kojim Hrvatima pričaš. Ja s nekim prijateljima ne pričam ni o politici. Imao sam prijatelje Muslimane, više nemam. Izgube se kontakti. Međutim, uvijek se u društvu s njima osjetila (i sada se osjeti) neka neugodna politička korektnost. Ne osjećam se ugodno u društvu s Muslimanima, sa Srbima mi je ipak ugodnije. Da sam imao ovoliko godina kao sada prije 20ak godina, možda bi bilo drugačije, ne znam.

Bilo je i zajebavanja, oni bi mene zvali ustašom, ja njih ******, zelenima itd. Teže političke teme nisu se nikad otvarale. Kada bi neka tema bila nametnuta (npr. sjediš u kafiću i bude neka reportaža reć ćemo o trećem entitetu ili sl.), u razgovoru se uvijek osjećala napetost i lagano podbadanje, ali je svak čvrsto ostajao na svom.

Nego, kaže se, ako hoćeš zadržat prijatelja, ne razgovaraj o politici i religiji. Ali kako god - i to mi nema smisla. Prijatelje čovjek treba birat sam, i naravno da će to biti uvijek oni istih ili sličnih pogleda. Ne treba glumiti toleralca pa izigravat da su ti svi ljudi i prijatelji jednako dragi.

Vrh

PostPostano: 14 kol 2015, 19:14 

Tuta je napisao/la:
Nego, kaže se, ako hoćeš zadržat prijatelja, ne razgovaraj o politici i religiji.

I ne fataj mu ženu ili curu ispod stola a da on to vidi.

Vrh

PostPostano: 14 kol 2015, 19:19 

Agathonikos je napisao/la:
Tuta je napisao/la:
Nego, kaže se, ako hoćeš zadržat prijatelja, ne razgovaraj o politici i religiji.

I ne fataj mu ženu ili curu ispod stola a da on to vidi.

I ne posuđuj mu para isto.

Vrh

PostPostano: 14 kol 2015, 20:22 

Upravo vezano za ovu temu, neki dan sam u Jajcu vodio kratak razgovor sa Bosnjakinjom, inace clanicom SDP-a, koja je nakon ljetovanja u Dalmaciji i prolaska kroz zapadnu Hercegovinu konstatirala kako bi istu trebalo dati Hrvatskoj jer ’to dolje nije BiH’. Na to joj odgovaram da to ne bu islo, jer kako bi onda mi malobrojni Hrvati u Bosni izasli na kraj s njima. Slozila se sa mnom i potvrdila da je trenutna sarajevska politika licemjerna, boje se Srba, a namiruju se na Hrvatima. Inace, iako je u Jajcu medunacionalna komunikacija i interakcija sasvim normalna stvar, o politici se ne prica, te teme se izbjegavaju.

Vrh

PostPostano: 23 kol 2015, 12:07 

Ovdje gdje ja živim prijateljstvo sa Muslimanima uopće nije tema jer nije mi poznato da je ijedan išao ratovati protiv Hrvata i svi koji su bili u ratu bili su u HV-u. Drugo bi bilo pitanje ženidbe/udaje sina/kćeri za Muslimana što vjerojatno neki ne bi blagonaklono gledali. Sa Srbima su isto općenito dobri odnosi iako među njima ima dosta onih koji se drže skupa i ne znam što misle i pričaju u tim svojim društvima. A 1991. ih je otišlo oko 10 000, neki od njih i u smjeru rata.

Vrh

PostPostano: 23 kol 2015, 13:04 

Moze o svemu da se razgovara, ako su ljudi normalni, i dovoljno bliski...

Neces politiku i religiju da otvaras sa nepoznatim ljudima... pa makar ti bile i komsije... mora da postoji vec odredjeni odnos, pozitivan stav... da se negde poklapaju frekvencije...

Uspevao sam da razogovaram pristojno i sa zelenim i crvenim Brotama, i sa hrvatskim levicarima i desnicarima... i to o skakljivim temama, a da nije bilo nikakvih problema...

Vrh

PostPostano: 23 kol 2015, 13:17 

Ima i Hrvata sa kojima ne mogu politiku uz kavu razgrađivati. Ne zbog stavova već krkanskog razmišljanja. Ili recimo moj dragi prijatelj iz Tuzle, stari komunis....pardon "socijal-demokrat". Šta imam sa njim o politici pričati. Kad krene o tome elegantno skrenem priču na neku drugu njemu zanimljivu temu.

Recimo da sretnem Puntara uživo tip bi me ubio u pojam sa "Olujom" kako je čuo od drugih ljudi.
Kao moj pokojni djed, stalno je mlatio priče o WWII a dana vojničkog staža nije imao. Rat prošao da nikada nije ni došao u selo.

Vrh

PostPostano: 23 kol 2015, 13:27 

BBC je napisao/la:
Ima i Hrvata sa kojima ne mogu politiku uz kavu razgrađivati. Ne zbog stavova već krkanskog razmišljanja. Ili recimo moj dragi prijatelj iz Tuzle, stari komunis....pardon "socijal-demokrat". Šta imam sa njim o politici pričati. Kad krene o tome elegantno skrenem priču na neku drugu njemu zanimljivu temu.

Recimo da sretnem Puntara uživo tip bi me ubio u pojam sa "Olujom" kako je čuo od drugih ljudi.
Kao moj pokojni djed, stalno je mlatio priče o WWII a dana vojničkog staža nije imao. Rat prošao da nikada nije ni došao u selo.

Ima likova sa kojima ne moze uopste da se prica... ne zbog politicke orijentacije, nego zato sto su jako povrsni...

Kad je Dudu bio ovde, krajnje normalno smo pricali... uz pivo i tekmu, igrali su Srbi i Hrvatska u rukometu... pitao sam ga za pocetak rata 1993, ko je tu krenuo, kako gde, sta... naucis nesto novo... sa Pesimusom jos ozbiljnije price, kad je bila i Martina...

Secam se jednog Mire iz Zadra... teska desnica, posle jednog dana do detalja mi je ispricao 1991. godinu na tom podrucju, cak i donosio neke mape i rukom pokazivao gde i sta... a posle otisli brodom na Ugljan, Preko se zove mesto, odlicni riblji restoran, usrali smo se od klope i vina...

Vrh

PostPostano: 23 kol 2015, 14:55 

Ja sam samotnjak potpuno izoliran od društva i nemam uopće prijatelja. Komuniciram samo u virtualnom svijetu. U mom razredu prve srednje škole u koju sam išao svi su bili Hrvati zapadnog uljudbenog kruga, a u mom razredu one u koju sam se prebacio bila su dva Hrvata orijentalnog uljudbenog kruga (oba potomci doseljenika iz Vrhbosne/Sarajeva). U osnovnoj školi svi Hrvati zapadnog i jedna Hrvatica orijentalnog uljudbenog kruga. Ne poznam niti jednog Hrvata bizantskog uljudbenog kruga i ne vjerujem da bi netko tko se smatra Srbinom mogao stalno živjeti u sredini kao što je Dubrovnik.

https://www.instagram.com/josipcurlin

https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Suradnik:August_Dominus

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 85 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: