protein je napisao/la:
Koje su sve situacije iz djetinjstva koje pamtite, u kojima su vaši roditelji, rodbina, prijatelji i susjedi uzgajali u vama osjećaj pripadnosti kulturi različitoj od one balkanske kulture poturica i turskih pomoćnih četa? Sitnice kojima su vam davali do znanja da ste pripadnici druge zajednice?
Evo pada mi na pamet, kada te stari pošalje da odneseš nešto susjedu, ti ih zatekneš za ručkom ili večerom. Oni te umah posjednu za stol, ti njima da si upravo ručao kod kuće, zbilja jesi, nisi mogao izist ni to što je bilo doma za jelo i hoćeš ih ostaviti na miru, a onda te domaćica ili domaćin prekore riječima: "Nisi u tursku kuću ušao." I šta ćeš, moraš sjesti i pojesti makar tanjur juhe, onako na silu, iz pristojnosti. Nisi Turčin, a nisu ni oni Turci, to bi im bila ogromna uvreda.
Ja sam nešto mlađi od nekih starijih forumaša ovdje koji su cijelo školovanje proveli u Jugoslaviji. Pa sam imao priliku isto doživjeti i od profesora i profesorica u školi. Kada netko napravi nešto sramotno, deset minuta predavanja o tome kako su nam očevi i majke bili drugačiji i naša je dužnost ne izjednačavati se. Podrazumijeva se, ako se izjednačavaš s mundžosima, degradiraš vlastitu kulturu.
Muslimani ne shvaćaju to s Balkanom i Srednjom Europom. Oni misle da mi želimo postati Njemci ako želimo slobodu za svoju kulturu. Jer njima je svojstven Balkan, oni ništa drugo ni ne poznaju. Velika većina. Samim time ne mogu pojmiti da nama nije želja imitirati srednjoeuropsku kulturu, da se ne radi o tome. Već da je posrijedi težnja za slobodom za vlastitu kulturu koja je u nama, koja u nama živi i kojoj želimo nesputan razvoj jer nam je dosta silovanja iste od strane Balkana. Europa nama nije Japan da bi to bilo nešto čega možemo željeti biti dio, ali nismo. Mi jesmo Europa, oni nisu. Njima je to slično, Japan ili Europa. Jer ne poznaju niti jedno ni drugo. Nisu dio niti jednog niti drugog, već su čisti Balkan.
Necu se detaljnije osvrnuti na tvoje nebuloze, ali reci cu ovo. I ja sam tako u djetinstvu cesto do komsije nekim poslom, i uvijek su me ugostili kako dolici. No, nikada nisu spominjali neke "vlaske" kuce. Nisi Vlah, niti su oni Vlasi. To bi bila ogromna uvreda. Sto se tice skolovanja i usporedbe s skolovanjem u Jugoslaviji. Jesu li vas u Jugoslaviji skolovali "mundzosi", a ne Srbi i Crnogorci?
Ne brini se za Bosnjake, konstitutivni element, pri tome i najbrojniji, koji ti nazivas "Muslimanima", mundzosima i cime sve ne. Mi savrseno znamo da je ovaj kutak zemlje pod ovi nebom i suncem nama suden. Jugoistocna Europa. I ne bjezimo od toga. Dok bi vi zemljopisno najvise zeljeli da ste neki njemacki ili u najgorem slucaju austrijski Bundesland. Zivimo u globaliziranom svijetu, svi, pa tako i Bosnjaci cija je dijaspora starija i vise od sto godina u nekim drzavama. Stoga znamo i za Ameriku, i za Australiju, zapadnu Europu da ne spominjem, pa i Japan, Rusiju i juznu Ameriku u novije vrijeme.
Sloboda kulture? Ko vama brani da ispovjedate svoju kulturu ili uljudbu? Niko. Gangajte i vi dalje, bacajte kamen s ramena i "tulumarite". No to nikada nisu bili, niti ce biti, obiljezja srednjoeuropske kulture. Zna se sta je srednja Europa. Austrija, Svicarska, Madarska i Slovenija djelomicno, Ceska i Slovacka djelomicno.