HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 17 srp 2026, 02:30.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 59 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Otkrit će nam tajnu
PostPostano: 13 pro 2016, 22:23 

Ministry of Sound je napisao/la:
otkrit ću ti tajnu je napisao/la:

Australija i Novi Zeland su za naš pojam libertarijanske države. O Švicarskoj i Lihtenštajnu da ne govorimo.

http://www.heritage.org/index/heatmap

Gle čuda to su države u koje bježe pošteni Hrvati, a Švicarci se ne trse dođi pod Bandić - Junuzovu upravu i financirati njihove grand vizije. Baš čudno. Kako ne prepoznaju njihovu pamet i zauzetost za opće dobro. Tužno i žalosno. Baš su glupi ti libertarijanci.

Poslujem u AU i BiH i svaka ima svoje prednosti i nedostatke. Par stvari u BiH frustriraju, ali ih zato nadomjeste neke druge pogodnosti.

Vjerovanje u ideal pravog libertarijanizma je vrsta religije, isto kao i komunisti koji vjeruju da pravi komunizam/socijalizam valja samo baš nigdje nije implementiran kako treba.

Vjera u libertarijanizam je slijepa vjera u racionalnost običnog čovjeka a i masa. A realnost je da pravu i skoro neograničenu slobodu zaslužuje samo mali postotak odgovornih i racionalnih ljudi. Pleb Vulgaris, not so much. Retaj na kub kojem treba više a ne manje države intervencije za njegovo ili njeno dobro.

Mito i korupcija? =))

Vrh

PostPostano: 13 pro 2016, 22:27 

Vrh

PostPostano: 16 pro 2016, 02:50 

Junuz Djipalo je napisao/la:
otkrit ću ti tajnu je napisao/la:
Australija i Novi Zeland su za naš pojam libertarijanske države. O Švicarskoj i Lihtenštajnu da ne govorimo.

http://www.heritage.org/index/heatmap

Gle čuda to su države u koje bježe pošteni Hrvati, a Švicarci se ne trse dođi pod Bandić - Junuzovu upravu i financirati njihove grand vizije. Baš čudno. Kako ne prepoznaju njihovu pamet i zauzetost za opće dobro. Tužno i žalosno. Baš su glupi ti libertarijanci.

Upiši u google: public buildings Australia ili public projects Australia a možeš i za ostale države koje si naveo.

Uvijek javnim novcem upravljaju i grade preko natječaja izabrani ljudi na izborima. Koliko vidim po google grade iste stvari kao i mi. Nemoj misliti da nema usluga i provizija i u tim zemljama. Vjerojatno puno manje ali ima.

Možda je udio poreza manji i javnog novca manje u odnosu na privatni ali u principu je to vrlo slično.

Ono što volim od ljudi čuti jeste da guraju svoje projekte i prijedloge. Ali toga nema, samo pljuvanje.

Evo u Zagrebu, Bandinjo je iznio neke projekte, protukandidati su svi iznijeli kritike na njegove ideje, optuživali za korupciju i pljačku ali nitko nije iznio niti jednu novu ideju.

U tome i jest stvar da je javnog novca (čitaj: ukradenog novca) i javnih projekata puno manje i da su porezi manji. O tome i govorim. S tim da si bogatije države mogu priuštiti i više razbacivanja novaca tj. veće poreze. Maknite se na 20 godina dok RH dostigne razinu makar jedne Španjolske. Iskoristite to vrijeme za crtanje svojih grand projekata i vizija pa nakon 20 godina kada se gospodarstvo uspravi na noge krenite ponovno s otimačinom i implementacijom svojih vizija.

Imam osjećaj da ti ne bi dao građanima da odlučuju nego sebe smatraš pametnom elitom koja bi trebala odlučivati umjesto glupih. To je komunizam inače. :D

Ne, upravo suprotno. Mislim da vas je previše i da ste vi planeri što živite od tuđega novca najveće štetočine društva i nipošto se ne bih želio naći u njemu.

Zamolio bih te da nabrojiš desetak pozitivnih stvari koje su političari bilo koji napravili. Baš me zanima koje bi to bile.

Postoje političari koje cijenim. To su oni koje se ne slavi kao borce za radničku klasu i velike vizionare. To su oni koji su nastojali maknuti političare i vizionare s vrata narodu i omogućiti mu razvoj i prosperitet. Primjera je dovoljno. Margaret je recimo napravila veliku stvar za UK, spasila ju od jugoslavenskog scenarija. Opus Deovci u Španjolskoj, ordoliberali u poslijeratnoj Njemačkoj, itd.

U RH je 80 % ljudi povezan s državom, najmanji dio radi u državi, veći dio u javnim poduzećima a najveći dio za privatna poduzeća koja posluju s državom i ovisna su o njoj. Po tebi su svi ti ljudi uhljebi. Svi profesori, liječnici, policajci, službenici, inženjeri...

Točno. To po tebi nije problem? Misliš da takva država može biti uspješna?

Neki od ovih nabrojanih nemaju izbora jer im politika ne da izbora (liječnici, nastavnici...) ne mogu djelovati u privatnoj sferi jer država ne dopušta konkurenciju sebi. Policajci i vojska su apsolutno potrebni za zaštitu sloboda. Govorim o onih preostalih 70% koji nisu prisiljeni biti uhljebi, ali se zadovoljavaju time kao dijete što ne može izvući šaku iz tegle jer ne želi ispustiti novčić. Najviše govorim o tvojoj sorti ljudi - onima koji su dovoljno imućni da se skinu s državne sise i da naprave nešto korisno za društvo, da pokrenu nešto privatno, da prestanu trošiti tuđe pare (otete porezom ili budućim generacijama zaduživanjem).

I sve bi još bilo ok da šutiš. Ali ti imaš obraz kao đon i ideš prosipati apologetiku tog mafijaškog sustava. I još k tome spominješ komuniste. Koja je točno razlika između tvoje bande i komunističke bande?

Samo nisu uhljebi ekipa s Indexa koja jako voli primat poticaje iz javnih blagajni za "razvoj slobodnih medija itd."

Postoje političke funkcije koje se pune s promjenom vlasti. To je relativno mali broj ljudi, bar u RH. Većina ljudi bira: državna služba, mala mogućnost napredovanja i male plaće ali neka sigurnost ili privatluk koji je suprotan. I tako nije samo kod nas.

Matija Babić je licemjer. Tu ćemo se složiti. Nisu mu smetale državne subvencije kada su išle u njegov džep i ne bi mu smetale da idu ponovno. Nemoj ti biti licemjer. Ako govoriš protiv komunizma, nemoj biti dio tog pokvarenog sustava. Nije da ne možeš. Sam kažeš da imaš kuću vrjedniju od milijun kuna. Budi primjer. Ili barem nemoj opravdavati taj nemoral tu po forumu.

Vrh

PostPostano: 16 pro 2016, 03:00 

i_jopet je napisao/la:

Promjene tih brojki su moguće samo rastom BDP-a i smanjivanjem poreza,
sve ove mjere što se predlažu su pretakanje ovo novca što ima ovamo ili onamo.

Zanimljivo, koji bi porez smanjio?

Ako smanjiš porez na dobit banke će iznijet još više novaca van. Ako smanjiš PDV potičeš potrošnju na stvari koje uglavnom uvozimo. Ako smanjiš porez na plaće povećat će se uglavnom državnim službenicima jer su oni prijavljeni na full plaće. :D

Povećanje BDP-a bi trebala država generirati poticajima i projektima koji bi se trebali financirati iz poreza koje bi smanjio. :D

Mi nemamo radnu snagu koja može generirati rast BDP-a a ni strana ulaganja upravo zbog toga.

Radne snage ima dovoljno. Kapitala također jer je danas kapital mobilniji nego ikada prije u povijesti. Ali kapital nije moguće privući ponudom najgorih uvjeta za njegovo umnažanje u cijeloj EU. Iz istog razloga se Hrvati neće vraćati u RH nakon što zarade neki kapital u drugim državama. Jer ga je neusporedivo lakše umnožiti tamo, nego u RH koja je bazen morskih pasa što žive od države (tj. od tuđeg novca).

Nema boljeg poticaja za pokretanje posla (rast BDP-a) od spoznaje da ćeš uživati plodove svoga rada. I nema veće demotivacije od spoznaje da će uhljebi uživati plodove tvoga rada umjesto tebe. Smanjite poreze, otpustite javni sektor, barem polovicu. Nije neizvodivo. Irska i Španjolska su europski primjeri da se može to odraditi.

Banke će plasirati novac u RH kada to bude razumna, poslovno opravdana odluka. To nek' ti MoS objašnjava.

Vrh

PostPostano: 16 pro 2016, 03:03 

http://tportal.hr/396669/Zubarima-ide-kao-podmazano-Pogledajte-koliko-zaraduju.html

Jučer mi je sličan tekst upao u oko. Znači da smo obrazovali koju tisuću ljudi više dentalnih struka umjesto filozofa sad bi imali par tisuća više zaposlenih, veći BDP, veći izvoz, više poreza uplaćenog, manje nezaposlenih, manje nezadovoljnih, veću potrošnju...

I onda se pitaju u čemu je problem?!

Centralno planiranje ne funkcionira. Kako državni biro nije u stanju isplanirati koliko kruha treba ispeći za koji dan ili koliko toalet papira proizvesti (Venecuela), već su uvijek posrijedi viškovi i manjkovi, tako je isto i s visokim obrazovanjem. Dok god su sveučilišta državna, a obrazovanje "besplatno" tj. plaća se porezima, a ne školarinama, dotle će biti katastrofalnih viškova i manjkova visoko obrazovanih. Usporedi Singapur i RH. Stopu visoko obrazovanih i strukturu.

Vrh

PostPostano: 16 pro 2016, 03:04 

Nemojte bit ogorčeni. Bar se danas ima veliki izbor gdje se može živjeti i raditi. EU se prostire na više kontinenata. Najbolje je negdje naučit posao i zaradit love a onda vratit se. To su neki već napravili.

Herceg-Bosna (ako je bude) ima tu priliku. Biti okruženje za povratak Hrvata koji su stekli neki kapital vani i žele ga uložiti. RH je tu šansu prokockala i ne pokazuje znake da će prestati biti igralište planera koji bi raspolagali tuđim novcima za svoje projekte.

Vrh

PostPostano: 16 pro 2016, 10:22 

Dakle sve u privatnike, državu ukinuti bla, bla, svi glupi - ti pametan. Prvo mi pokaži gdje u Europi tvoj primjer funkcionira u praksi. Švicarska i Danska imaju ogromne poreze i ogroman javni sektor i velika izdavanja od države za razne projekte. Doduše, najviše rade preko javno-privatnih partnerstava ali ona su još veća pljačka države nego dok ih nije bilo.

Negdje sam nedavno gledao analize koliki je udio javnih službenika u ukupno zaposlenim i RH tu uopće ne iskače iz prosjeka.

Nisu svi rođeni za privatluk. Ja sam veći dio života u privatluku i znam kako je zajebano i koliko država guli svakog tko pokaže inicijativu. Ameri to kažu na sljedeći način: Svugdje u svijetu je maksimalno 5 % ljudi sposobno da vodi tvrtke, tu isto ne odskačemo.

Sve se manje općenito živi od rada kakvog smo poznavali u 20. st. Elon Musk je najavio kako će roboti i automatika preuzeti veći dio manuelnih poslova, te da ljudi u biti neće imati što fizički radit nego će se trebati okrenuti znanosti, umjetnosti, stvaranju drugog tipa, uglavnom intelektualnog. Što bi ti onda uradio s par milijardi "uhljeba"?

I danas se može povećati proizvodnja bez ijednog zaposlenog, nrp. gradnja hidroelektrane. Ta HE donosi novac, što bi ti s njim? Zar nije logično stvoriti neko državno radno mjesto i isplaćivati plaće od tih novaca?

Inače, preporučam ti si nađeš neki "uhljebnički" posao, probaj brate kad je tako fino. Ja ne znam gdje su ti super uhljebnički poslovi. Imaš par desetaka politički postavljenih članova uprava, direktora, ravnatelja; koji ionako otpepaju kad se vlast promijeni pa životare godinama dok opet ne dođe njihovo vrijeme. Većina "uhljeba" radi za plaće od kojih se jedva živi. Normalna plaća mladog tek zaposlenog fakultetski obrazovanog samca je oko 5000 kn, ako ne i manja. I sad se nađe debil koji mu jebe mater.

Da, ja sam stekao što imam privatnim radom jer s državnom plaćom ne bih nikad došao do bilo čega. Pustite ljude na miru, ako si iole sposoban i obrazovan danas je u privatnom sektoru plaća > 10k kn. Ima ih samo gomila koji nisu sposobni pa proklinju ovog-onog. Takvih ima i u Švicarskoj.

Ja isto vidim neke anomalije u društvu kao i ti, ali ne mislim da ih je tako lako riješit kao ti bukvalac. Evolucija, a ne revolucija. Društvo se zapravo stalno i mijenja, ogromna je razlika u funkcioniranju države u odnosu na Yugu. Ajde probaj danas negdje bespravno graditi npr., probaj podmiti policajca, potplati profesora u školi, preskoči državnu maturu pa uvali dijete na faks...

Samo trebamo nastaviti s evolucijom i malo je ubrzati. Ponajviše u obrazovanju.

Vrh

PostPostano: 16 pro 2016, 10:31 

Irsku i Španjolsku naveo kao primjer smanjenja javnog sektora. Zadužili su se puno pa su im banke kamatari sjeli na vrat i smanjenjem javnog sektora pokupile svoje pare. Nikakve koristi od toga ti narodi nisu imali, samo drastičan pad standarda, iseljavanje i nezaposlenost. Baš su ti recepti.

Često vidim kod ljevičara da zapravo rade za korporativno-bankarsku hobotnicu. Javni sektor treba unaprijediti, poboljšati a ne ukinuti. Za to biramo svake 4 godine na izborima ljude za koje mislimo da će to najbolje raditi. Ne želim davat mamlazima da oni postavljaju onoga koga hoće. Koliko god imao ovaj sustav mana, boljeg nemamo, svi drugi su gori. Nimalo mi se ne sviđa tvoja vizija vladanja prosvijećene manjine koja sama za sebe tvrdi da je prosvijećena.

Vrh

PostPostano: 28 pro 2016, 09:19 

slika

slika

slika

slika

slika

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 59 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3

Vremenska zona: UTC + 01:00