|
|
Stranica: 3/3.
|
[ 61 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
joe enter
|
Naslov: Re: Porodična grobnica Postano: 06 pro 2022, 20:09 |
|
|
laganini je napisao/la: joe enter je napisao/la: Koje hr korijene??  ..spomenik si katoličanstvo ..!!?? Misliš na Petrovu crkvu?? , ona je u starom neoromaničkom vizantijskom stilu 9.veka , što dovoljno govori da je središte Raške bilo pod uticajem i zapada i istoka jer ruku na srce Nemanjići i njihovi predhodnici su bili "katolici". Ne znam kakvi sad Hrvati imaju veze??
_________________ O turčine za nevolju kume A ti vlaše silom pobratime
|
|
| Vrh |
|
 |
|
laganini
|
Naslov: Re: Porodična grobnica Postano: 06 pro 2022, 20:27 |
|
|
joe enter je napisao/la: laganini je napisao/la: ..spomenik si katoličanstvo ..!!?? Misliš na Petrovu crkvu?? , ona je u starom neoromaničkom vizantijskom stilu 9.veka , što dovoljno govori da je središte Raške bilo pod uticajem i zapada i istoka jer ruku na srce Nemanjići i njihovi predhodnici su bili "katolici". Ne znam kakvi sad Hrvati imaju veze?? ..pa ima doli je korijena na Kosovu a i to je blizu..nisam tvrdio nego sam se upita..
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Megatron
|
Naslov: Re: Porodična grobnica Postano: 06 pro 2022, 20:51 |
|
|
Novdan je napisao/la: joe enter je napisao/la: Kad sam došao prvi put u Novi Pazar osetio sam zaista nelagodu koliko taj grad izgledao strano meni i koliko je islamska kultura beztražno daleki mi , yebeni Džalalabad. Po čemu se sve razlikuje Novi Pazar od drugih gradova u južnoj i užoj Srbiji, npr Niš, Kruševac itd.? Što ti je sve izazivalo nelagodu? Po svemu, Novi Pazar je muslimanska kasaba sa udžericama od blata i drveta u centru, a Niš i Kruševac su bili veliki gradovi pre turske okupacije (Kruševac kao Lazareva prestonica Srbije a Niš kao rimski Naissus). Oba grada imaju pripadajuće tvrđave u okviru samog grada dok je Novi Pazar klasična turska mahala u kotlini pored reke i nalazi se dobrih 10km od ostataka Starog Rasa.
_________________ ex Skeletor
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Megatron
|
Naslov: Re: Porodična grobnica Postano: 06 pro 2022, 20:53 |
|
|
laganini je napisao/la: joe enter je napisao/la: Misliš na Petrovu crkvu?? , ona je u starom neoromaničkom vizantijskom stilu 9.veka , što dovoljno govori da je središte Raške bilo pod uticajem i zapada i istoka jer ruku na srce Nemanjići i njihovi predhodnici su bili "katolici". Ne znam kakvi sad Hrvati imaju veze??
..pa ima doli je korijena na Kosovu a i to je blizu..nisam tvrdio nego sam se upita.. Crkva je izgrađena stotinama godina pre raskola u crkvi tako da izvorno nije bila ni katolička ni pravoslavna i sadrži elemente i helenskog i zapadnog stila, što nije bilo čudno u to vreme.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Novdan
|
Naslov: Re: Porodična grobnica Postano: 06 pro 2022, 21:29 |
|
|
Megatron je napisao/la: Novdan je napisao/la: Po čemu se sve razlikuje Novi Pazar od drugih gradova u južnoj i užoj Srbiji, npr Niš, Kruševac itd.? Što ti je sve izazivalo nelagodu?
Po svemu, Novi Pazar je muslimanska kasaba sa udžericama od blata i drveta u centru, a Niš i Kruševac su bili veliki gradovi pre turske okupacije (Kruševac kao Lazareva prestonica Srbije a Niš kao rimski Naissus). Oba grada imaju pripadajuće tvrđave u okviru samog grada dok je Novi Pazar klasična turska mahala u kotlini pored reke i nalazi se dobrih 10km od ostataka Starog Rasa. I Vinkovci su bili rimske Cibale pa nemaš taj osjećaj kada se nalaziš u gradu. Nije da ima puno rimskih građevina. Kruševačka utvrda?  Je li to ovo? Daj nemoj zafrkavati. Ti ovdje pričaš o povijesti, ali ja govorim o nekim konkretnim razlikama koje bi čovjek uočio kada uđe u grad. Ono što se da uočiti jest da je Novi Pazar nešto kaotičniji kada je riječ o urbanizmu, više su kuće zbijene, no to je dobrim dijelom uvjetovano brdovitom okolinom. Recimo, Tutin i Sjenica nisu ništa zgusnutija naselja od Kruševca i Niša jer imaju više prostora za širenje. Niš ima uređenije središte grada, ima neki trg ali riječ je o 3 puta većem gradu pa je i očekivano. Vranje je bliže veličinom, ne izgleda ništa manje kaotično/orijentalno kada je riječ o urbanizmu. Nisu to neke drastične razlike u urbanizmu.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Megatron
|
Naslov: Re: Porodična grobnica Postano: 06 pro 2022, 23:38 |
|
|
|
Vide se konkretne razlike u arhitekturi kad se uđe u grad, u Novom Pazaru u staroj gradnji dominira osmanska kasaba a u Kruševcu i Nišu je to sve srušeno i u 19. veku su napravljene nove zgrade u evopskom stilu. Naravno, komunisti su posle napravili arhitektonski genocid, ali i dalje kad uđeš u ulicu koja je to čudom preživela vidiš normalne kuće i zgrade a ne kasabu.
A što se tiče Kručevačke tvrđave, cela zelena površina na slici koju si postavio je bila utvrđenje, na dosta mesta vire iz zemlje zidine, malo dalje kod crkve Lazarice ima i skoro potpuno očuvana stražarnica i ostaci štale. Ovo što dominira na slici koja se vidi je samo jedna od kula celog utvrđenja, i nadam se da će posle Golupca, Rama i Magliča doći i Kruševačka tvrđava na red za restauraciju pošto ima dosta crteža i skica kako je grad izgledao pre nego što je srušen, tj. može se napraviti verna rekonstrukcija.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Novdan
|
Naslov: Re: Porodična grobnica Postano: 07 pro 2022, 17:21 |
|
|
Megatron je napisao/la: Vide se konkretne razlike u arhitekturi kad se uđe u grad, u Novom Pazaru u staroj gradnji dominira osmanska kasaba a u Kruševcu i Nišu je to sve srušeno i u 19. veku su napravljene nove zgrade u evopskom stilu. Naravno, komunisti su posle napravili arhitektonski genocid, ali i dalje kad uđeš u ulicu koja je to čudom preživela vidiš normalne kuće i zgrade a ne kasabu.
Ako ti se da, možeš okačiti primjere slika
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Megatron
|
Naslov: Re: Porodična grobnica Postano: 07 pro 2022, 18:02 |
|
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Novdan
|
Naslov: Re: Porodična grobnica Postano: 08 pro 2022, 07:52 |
|
|
|
Smiješno je kako je sebilj postao jedan od najvećih bošnjačkih simbola, iako je zapravo riječ o austrougarskom kiosku. Najozbiljnije. Sebilj je napravio Alexander Wittek, a izvorno je zamišljen kao kiosk u pseudomaurskom stilu, za potrebe nekog sajma. Kad malo bolje razmislim, Sarajevo bez austrougarske arhitekture (gradska vijećnica,sve one zgrade uz Miljacku) bi bilo kao Novi Pazar otprilike
|
|
| Vrh |
|
 |
|
krstjanin
|
Naslov: Re: Porodična grobnica Postano: 08 pro 2022, 07:54 |
|
|
|
To je istina. Bez austrougarske arhitekture ostala bi begova dzamija i kucice okonje
_________________ “Doći će vrijeme kad će ljudi poludjeti, i kad budu vidjeli jednoga koji nije luda kao oni, vikat će na njega “lud si” samo zato što nije lud kao što su oni.”
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Hercegovac²
|
Naslov: Re: Porodična grobnica Postano: 18 sij 2023, 11:29 |
|
Pridružen/a: 01 srp 2021, 18:37 Postovi: 21 Lokacija: Tamo gdje sunce ne sija
|
|
Sarajevo je najljepše bilo davne 1697. godine.
_________________ In principio erat Verbum, et Verbum erat apud Deum, et Deus erat Verbum...
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|