|
Baš sam na YouTubeu besplatno pogledao dva legendarna partizanska filma Bitka na Neretvi (2h45min) i Sutjeska (2h4min). Zanima me zašto Domovinski rat nije zastupljen u udžbenicima, kinematografiji, glazbi, turizmu, igricama itd. kao što je u komunističkoj Jugoslaviji bio Drugi svjetski rat? Zašto sada nema cjelovečernjih igranih filmova o Domovinskom ratu (npr. o Oluji)? Zašto se djeci ne trubi o braniteljima kao što se prije trubilo o partizanima? Tada se o NOR-u učilo u tančine o svakoj "neprijateljskoj ofenzivi". Sada udžbenik za osnovnu ili srednju školu daleko više pažnje posveti borbama s Turcima, Francuskoj revoluciji i Drugom svjetskom ratu na Pacifiku nego Domovinskom ratu. Po meni bi trebalo snimiti neki film u kojem bi ustaše bili predstavljeni i u pozitivnom smislu, ne samo onako kako su predstavljeni u partizanskim filmovima. Kao što se tada snimalo o bitkama na Neretvi i Sutjesci, po meni bi trebalo snimiti cjelovečernji igrani film Bitka na Lijevča polju. Riječ je o najbriljantnijoj ustaškoj pobjedi u kojoj su pobijeni i zarobljeni skoro svi četnici uključujući vojvodu. Trebalo bi naći glumce koji bi utjelovili likove Ante Pavelića, Maksa Luburića, bojnika Vrbana, Vladimira Metikoša, Pavla Đurišića, Draže Mihailovića, Petra Bačevića, popa Radojice Perišića itd.
Stratišta mogu biti turistička odredišta. Sutjeska je nacionalni park. Po meni bi sabirne logore (Jasenovac, Goli otok), mornaričke baze s ulegnućima za ratne brodove i bunkerima na Lastovu i Visu te raznorazne vojne objekte trebalo iskoristiti u turističke svrhe.
Već sam na temama Ratna glazba i Čije su gusle? postavio upit zašto Srbi i Muslimani/Bošnjaci imaju gomilu ratnih i borbenih pjesama i spjevova iz 1990-ih, a mi sramotno malo. Praktično jedino Thompsona. Na YouTubeu kanal PatriotskePesmeSRB sadrži 4 060 pjesama, kanal Plbih Spotovi 308, a kanal BH Patriotske pjesme 54. Slijed Pjesme iz Domovinskog rata sadrži samo 19 pjesama! Zašto su oni opjevali rat, a mi nismo? Gusle su jedine svijetla točka uz koje je koliko-toliko opjevan Domovinski rat. Svi su glazbenici zabavljači, jedino su guslari pjevači. Sva glazba služi za zabaviti se (rasplesati se) ili opustiti se, jedino gusle služe za nešto naučiti. Slušanje gusala usporedivo je s gledanjem dokumentarnog filma ili čitanjem udžbenika povijesti, povijesni događaji i osobe prikažu se u stihovima (junačkom desetercu). Spjevovi traju po 45 min. Tako je zabavnije učiti povijest. Međutim, opet je guslarska tradicija daleko veća i cjenjenija u Srba nego u Hrvata. Zašto se ne trudimo rat zabavnije prikazati, u obliku filmova, spjevova i slično?
Zapisao sam iduće guslarske spjevove s YouTubea. * hrvatski: Željko Šimić-Bjež' Srbine dolazi Oluja, Željko Keža-Hrvatsko pitanje u BiH, Ivan Antosović-Hrvatski vladari, Jozo Karamatić-Smrt u Dallasu, Mile Krajina-Oluja, Željko Šimić-Kud pobježe Sanaderu Ivo Jadranka nova premijerka, Vlado Mikulić-Sastaše se hrvatske ustaše, Vlado Mikulić-Tko to mrzi 27. slovo?, Željko Šimić-Kako Srbi u logorim' muče, Željko Šimić-Krv se proli za Lijepu našu, Željko Šimić-Četnik nikad u zapadnu ne će, Mile Krajina-30. svibnja 1990., Stipan Grgić-Priznata Hrvatska, Tomislav Kovač Strukić-Uspostava NDH, Tomislav Kovač Strukić-Pokolj u Vukovaru i na Ovčari, (guslarska), (guslarska), Ivan Antosović-Hrvatska se na Kupresu brani, Ivan Antosović-Poglavnik je zavjet ispunio, Željko Šimić-Smrt Mate Bobana, Željko Šimić-Umro je Gojko Šušak, Željko Šimić-Smrt doktora Franje Tuđmana, Željko Šimić-Ustoličenje doktora Franje Tuđmana, Željko Šimić-Smrt doktora Andrije Artukovića, Vlado Kutle-Hrvatska legenda Ante Gotovina, Željko Šimić-Vrati Stipe vojsci generale, Željko Šimić-Viteški dragovoljci u Haagu, Željko Šimić-Pogibija hrvatskog viteza Tihomira Mišića, Željko Šimić-Herceg-Bosno, više mi te nema, Željko Šimić-Ne sudite generala Norca, Vlado Kutle-Krvava Badnja večer u Kostajnici kraj Konjica, Željko Šimić-Naše selo sada i nekada, Vlado Kutle-Časni sude, nisam kriv, Jure Miloš-Haška presuda, Željko Šimić-Muka Stjepana Javora, Vlado Mikulić-Modro srce, Vlado Kutle-Patnje nevinih optuženih ljudi zbog ubojstva Joze Leutara, Anđelko Češkić-Oj Hrvatska zemljo napaćena, Zlatko Glavinić-Herceg-Bosna u plamenu, Mile Krajina-Vukovar brane vitezovi, Mile Bondža-Pogibija hrvatske legende Blage Zadre, Mijo Krajinović (Melbourne 1988.), Mario Blažić-Srpski razbojnici, Jozo Radoš-Marić - Duvanjski junaci, Jozo Radoš-Marić - Dario Kordić, Tomislav Kovač-Strukić - Tužna povijest i sloboda Rame, Ante Knezović-Hrvatska poruka Srbiji, Željko Šimić-Zvonimir Boban od Mračaja do Milana, Vlado Mikulić-Kornatska tragedija, Vlado Tolo-Nestanak dječaka Marka, Vlado Tolo-Kupreška balada, Mile Baković-Duvno polje kolijevka Hrvata, Marko Čolak-U Posušju k'o u Kragujevcu, Marko Čolak-Tužna sudbina nestale Antonije Bilić, Slavko Milardović-Franjo Tuđman, Mile Bondža-Goni čedu preko vode Drine, Mile Bondža-Ne ćeš čedu na Neretvu vodu, Ante Grbeša-Tenkovi na ovojcima, desant na Široki Brijeg, Veselko Zeljko-Hercegovac u ratu u obrani od četnika, Vlado Kutle-Povijest Širokog Brijega, Ivan Čaljkušić-Bitka na Lijevča polju, Ivan Čaljkušić-Pobjeda nad Srbima, Ivan Čaljkušić-Hrvatska kuna, Ivan Antosović-Zavjetna priprema (atentat na kralja Aleksandra I. Karađorđevića), Ivan Čaljkušić-Naši ljudi u tuđini * srpski: Veselin Dacić-Skender-bega Fata, Veselin Dacić-Fatimino krštenje, Veselin Dacić-Đeneral Ratko Mladić, Đorđije Koprivica-Vojvoda Pavle Đurišić, Đorđije Koprivica-Teče krvava Drina, Referendum u Crnoj Gori 2006.; Božidar Đukić-Oj, Srbijo prokleta nacijo; Đorđije Koprivica-Ostroška tragedija (pogibija Baja Stanišića), Đorđije Koprivica-Komita Spasoje Tadić, Radovan Šojić-Đeneral Ratko Mladić, Milomir Miljanić-A od Haga ne ostalo ni traga, Vlastimir Barać-Pokrsti se Almedina, Milomir Miljanić-Ultimatum Bosna i Hercegovina, Đorđije Koprivica-Pozdrav Romaniji, (guslarska), (guslarska), (guslarska), Vlastimir Barać i Svetolik Lazović-Nož, Milomir Miljanić-Đeneral Ratko Mladić, Ivan Knežević-Pismo iz Haga, Ivan Knežević-Bog vas kleo pogani izrodi, Ivan Knežević-Guslar gudi Rusija se budi, Veselin Dacić-Deseterac guslama, Đorđije Koprivica-Čestitka povodom rođenja sina, Đorđije Koprivica-Zdravica mladoženji, Saša Laketić (Trebinje 1996.), Slavko Jeknić-Vraćajte se srpskoj vjeri, Ja sam rođen đe džamije nema, Veselin Dacić-Izgubljeni zavičaj, Božidar Đukić-Krvava Krajina * ostali: Sajgonci-Oj Srbine opet si najeb'o
_________________ https://m.youtube.com/channel/UCbUH4gQqQ2Cv8Jrl2ECct3A
https://www.instagram.com/josipcurlin
https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Suradnik:August_Dominus
|