HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 05 srp 2026, 04:04.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 105 post(ov)a ] 
Stranica 1, 2, 3, 4, 5  Sljedeća

Biste li željeli vječno živjeti?
da 45%  45%  [ 9 ]
ne 55%  55%  [ 11 ]
Ukupno glasova : 20
Autor/ica Poruka
 Naslov: Što bi bilo da smo besmrtni?
PostPostano: 12 lis 2013, 11:46 

* "Inače, sama vječnost u doslovnom i domišljenom značenju - tj. kad bi vrijeme isteklo, »stalo«, nestalo - bila bi beskrajno gora od najgore vremenitosti. Istaknuto je da duša u vječnosti ne bi ni sjećanjem na svoju prošlost izbjegla potpunu apatiju. (Ponavljanje stotinama milijardi puta već poznatih epizoda prošlosti stvaralo bi beskrajnu dosadu, a duhovna aktivnost gasila bi se progresivno čim bi prestala tjelesna aktivnost.)"

Što bi bilo da ne postoji smrt? Je li vječni život doista nešto za čim treba žudjeti i što treba sanjati? Nije li bolje biti smrtan? Kako bi izgledao život i svijet kad bi ljudi živjeli vječno? Jednostavno ništa nije koncipirano kako bi bilo vječno, nego se sve prilagođava prolaznosti. Zna se da čovjek živi 80-ak godina i shodno tome u kojem razdoblju života raste, kad se obrazuje, kad radi, kad ide u mirovinu, kad se razmnožava itd. Kako bi živjeli kad bi znali da nikada ne ćemo umrijeti? Što bi bilo kad bi imali cijelu vječnost, beskrajne milijarde godina za sve aktivnosti? Dokle bi onda sezalo naše sjećanje? Bi li nam bilo dosadno ili bi nam bilo bolje? S obzirom da najstariji ljudi žele još živjeti, znači li to da bi ipak vazda imali volju za životom, koliko god milijardi godina živjeli? Bi li nam da smo vječni ono što sada radimo ikada postalo dosadno? Bi li željeli umrijeti ili bi nam bilo bolje nego ovako?

https://www.instagram.com/josipcurlin

https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Suradnik:August_Dominus

Vrh

Naslov: Re: Što bi bilo da smo besmrtni?
PostPostano: 12 lis 2013, 11:47 

Bili bi svi kao Crnogorci. Što možeš sutra ne radi danas.

Vrh

PostPostano: 12 lis 2013, 11:51 

Onda bi postojala šansa da i ti Ateist konačno kušaš rodnicu i obližeš znojave noge.

Vrh

PostPostano: 12 lis 2013, 12:00 

Tako često na pogrebima čujem kako vjernici i vjernice proklinju smrt. A ipak, smrt je dar Božiji i ne može se proklinjati ono što dolazi od njega. Riječ dar vam se čini provokativnom? Pa ipak, to je čista istina. Da smrt nije sigurna i izvjesna, čovjek bi cijeli život potratio da je izbjegne. Ništa ne bi poduzimao, ni pokušavao, ni ulagao, ni izumio, ni sagradio, život bi bio stalno oporavljanje.
Da, braćo, zahvalimo Bogu što nam je podario smrt da bi život imao smisla;
noć, da bi dan imao smisla; tišinu, da bi govor imao smisla; bolest, da bi zdravlje imalo smisla. Zahvalimo Mu što nam je podario umor i patnje da bi odmor i veselje imali smisla. Zahvalimo Mu, mudrost je Njegova bezgranična.

Lav afrički-Amin Maalouf

Vrh

PostPostano: 12 lis 2013, 12:05 

Ma što će ti vječnost. 1000 godina života je sasvim dovoljno.

Vrh

PostPostano: 12 lis 2013, 12:07 

Da, to je razlog zašto ateisti po zapadu drže patente i prave velike produkte. Dok čitav islamski svijet pravi jedno veliko ništa.

Vrh

PostPostano: 12 lis 2013, 12:08 

Ovo bi trebalo bolje definirati, jesu li sva bića besmrtna ili samo čovjek. Ako su sva bića besmrtna, onda je to i ba teoretskoj razini nemoguće. Ne bi postajala evolucija, ne bi postajala potreba za hranjenjem i posljedično bi život bio puno primitivniji. Imali bi gomilu besmrtnih bakterija., osim ako ne pođemo od biblijske premise. Ako bi samo čovjek bio besmrtan, također ne postoji potreba za hranom, dakle još bi naši preci bili puno ljeniji, ne bi se pojavile pozitivne tekovine darvinizma, ne bi postajala želja za razvojem tehnologije jer smo i ovako besmrtni, te bi na kraju u najboljem slučaju bili na civilizacijskoj razini plemena iz plidne unutrašnjosti Nove Gvineje...

Puno bolje pitanje je kako bi izgledao naš život da imamo životni vijek od 500 godina :palacgore1

Vrh

PostPostano: 12 lis 2013, 12:12 

I svijet bi bio prenapučen za 50 godina ako bismo se samo rađali a ne umirali.
Život bi nam zaista izgubio kvalitet i svaki smisao jer nam ništa ne bi bilo sveto, ni za šta se ne bi trudili.
Kako bi se vodili ratovi ako ne bi bilo smrti?

Vrh

PostPostano: 12 lis 2013, 12:27 

Sayuri je napisao/la:
I svijet bi bio prenapučen za 50 godina ako bismo se samo rađali a ne umirali.

Osvajali bi nove svjetove na putu ka zvijezdama. Naseljavali nove planete u beskonačnim dubinama svemira.

Citat:
Život bi nam zaista izgubio kvalitet i svaki smisao jer nam ništa ne bi bilo sveto, ni za šta se ne bi trudili.

Mene više zanima sociološki aspekt besmrtnosti. Npr tada ne bi bilo potrebe za religijom, nema zagrobnog života. Onda sex? Kakav bi on bio i koliki bi bili česti slučajevi da je netko u vezi sa svojim pra-pra-pra-pra djedom ili praunukom. Kazna doživotnog zatvora doista ne bi imala smisla, kao ni smrtna kazna. Kriminal bi znatno opao jer ne bi bilo ubojstava, razbojstava itd.

Citat:
Kako bi se vodili ratovi ako ne bi bilo smrti?

Kako Woody Allen jednom reče - postoje i mnogo gore stvari od smrti, npr biti prodavac osiguranja.

Vrh

PostPostano: 12 lis 2013, 12:31 

Sayuri je napisao/la:
Tako često na pogrebima čujem kako vjernici i vjernice proklinju smrt. A ipak, smrt je dar Božiji i ne može se proklinjati ono što dolazi od njega. Riječ dar vam se čini provokativnom? Pa ipak, to je čista istina. Da smrt nije sigurna i izvjesna, čovjek bi cijeli život potratio da je izbjegne. Ništa ne bi poduzimao, ni pokušavao, ni ulagao, ni izumio, ni sagradio, život bi bio stalno oporavljanje.
Da, braćo, zahvalimo Bogu što nam je podario smrt da bi život imao smisla;
noć, da bi dan imao smisla; tišinu, da bi govor imao smisla; bolest, da bi zdravlje imalo smisla. Zahvalimo Mu što nam je podario umor i patnje da bi odmor i veselje imali smisla. Zahvalimo Mu, mudrost je Njegova bezgranična.

Lav afrički-Amin Maalouf

:klanjam

Al ja bih ipak radje bez patnje, a i da zivim, mozda ne vjecno, al bar 10.000 godina. :D Ovo je kratko. Tek sto se necemu naucis dodjes u godine i cekas smrt,

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 12 lis 2013, 12:33 

Inace, mnogi znanstvenici su poprilicno sigurni da je starenje moguce ne samo zaustaviti, nego proces i okrenuti. Tako da bi uvijek bili mladi i zdravi. No opet ne bi bili besmrtni. Umirali bi i dalje od nekih bolesti, nesreca itd... samo ne bi vise umirali od starosti. U svakom slucaju besmrtnost nije moguca. Na kraju krajeva i sam svemir ce se jednog dana ugasiti.

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 12 lis 2013, 12:34 

Zamisli besmrtne Mujage ? Bolje ovako, plemenitije.

Vrh

PostPostano: 12 lis 2013, 12:39 

Aztec je napisao/la:

Al ja bih ipak radje bez patnje, a i da zivim, mozda ne vjecno, al bar 10.000 godina. :D Ovo je kratko. Tek sto se necemu naucis dodjes u godine i cekas smrt,

Onda ne bi stvari odgađali za sutra nego za 5 000 godina :zubati
I kako bi nas zapalo, do koje godine bi starili pa se zaustavili. Zamisli da si vječno starac ili beba.

Vrh

PostPostano: 12 lis 2013, 12:44 

Sayuri je napisao/la:
Aztec je napisao/la:

Onda ne bi stvari odgađali za sutra nego za 5 000 godina :zubati
I kako bi nas zapalo, do koje godine bi starili pa se zaustavili. Zamisli da si vječno starac ili beba.

Pa ne bi valjalo da si vjecno starac ili baba (medjutim, vjeruj mi, te vole zivjeti vise nego iko, jer znaju sta im je za vratom), al kazem ti, to nije proces koji je ireverzabilan, dakle, znanstvenici tvrde da bi se bilo moguce pomladiti. Starost nije nista drugo nego usporavnja diobe stanica i koje uz to se sve losije dijele (pa onda recimo pocinju bore itd...) Ako ih ti potaknes da se opet pocnu dijeliti kao prije 20 god. recimo, ti bi zapravo bio tocno 20 god. mladji (bore bi pocele nestajati, kosti bi bile sve jace itd...). Neke stanice uopce ne stare cini mi se, kao nesto oko muskog reproduktivnog sustava. :zubati Dakle, moguce je.

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 12 lis 2013, 12:47 

Pa to vas čeka u paklu, raju, čemu rasprava? :neznam

Vrh

PostPostano: 12 lis 2013, 12:48 

BBC je napisao/la:
Da, to je razlog zašto ateisti po zapadu drže patente i prave velike produkte. Dok čitav islamski svijet pravi jedno veliko ništa.

Muslimani treba da tuže Nobelovu fondaciju zbog neuvrštavanje nagrade za nikakav doprinos čovječanstvu od postanka svijeta.

“Mene također ova sredina smrada, loja, ljenosti i pokvarenosti poklonika arapskog varalice guši, pa sam više u Zapadnom Mostaru nego u Bosni.’’

Vrh

PostPostano: 12 lis 2013, 12:56 

Aztec je napisao/la:

Da, cijeli život je apsurdan i naopak. Čovjek je najsposobniji onda kada je najgluplji a kada je najmudriji i zna što je život onda je star i nije nizašto. A da je obrnuto... Dođeš na svijet se kao starac, samo te izvade iz zemlje, pa budeš sve jači i mlađi i pametniji. Uživaš u životu u mladosti kada si zreo. A onda postaješ sve manji ali i ljepši i slađi i veseliji i na koncu završiš kao jedan veliki orgazam!

Vrh

PostPostano: 12 lis 2013, 12:57 

Bobovac je napisao/la:
Aztec je napisao/la:

Da, cijeli život je apsurdan i naopak. Čovjek je najsposobniji onda kada je najgluplji a kada je najmudriji i zna što je život onda je star i nije nizašto. A da je obrnuto... Dođeš na svijet se kao starac, samo te izvade iz zemlje, pa budeš sve jači i mlađi i pametniji. Uživaš u životu u mladosti kada si zreo. A onda postaješ sve manji ali i ljepši i slađi i veseliji i na koncu završiš kao jedan veliki orgazam!

odlicno! :smajl007

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 12 lis 2013, 12:58 

Lebowski je napisao/la:

to je veliko ako

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 12 lis 2013, 13:04 

Iako sam vjernik, nekada zaista zamišljam da sam besmrtan... I prođe kroz glavu svakakvih ideja.. Štaviše vjerujem da ću povući gene na majčinu stranu,jer kod nje svi žive minimum 80 i kusur. Tako da se nadam nekoj doživljenoj 90oj makar...

A da smo stvarno besmrtni bilo bi itekako dobro.. Jer zašto s tom poznajom danas ići u toalet i vršiti veliku nuždu zbog bojazni da ćeš ako ne odeš imati mučnine ili ošteti probavne puteve, slijepo crijevo i slično, ako takvo što možeš ostaviti za koji dan, mjesec, pa i godinu. Da ne govorim o manjoj nuždi, jednostavno je impresivno vidjeti koliko je gadno kada se nađeš u nekoj selendri gdje nema javnih wcova,a tebi pritužilo....

Isto tako, kada si besmrtan ne bojiš se gladi, a kada nemaš keša nije te briga kako ćeš sutra spremiti doručak, samim time možeš biti gladan ko kornjača... Uzmimo primjer interneta, naprimjer danas hoćeš da skineš neki film i odjednom ti nestane struje, već ne znaš da li ćeš ga za života vidjeti, ali ako si besmrtan sasvim sigurno je da ćeš dobiti priliku da isti skineš kada bude struje...

Ili oko plaćanja računa, zašto bi ti platio kablovsku, digitalnu a tamo 50 i kusur slabo kvalitetnih kanala ako si besmrtan i ako te nikakve kazne, sankcije ne mogu dokrajčiti.. Odlažeš plaćanje do nekih boljih vremena, a najpametnije na plaćaš uopšte...

Da ne govorim o posjeti zubarima, javna je tajna da je većina istih se odala alkoholu. Što bi ti išao kod zubar i planirao vaditi hirurškim putem zub, jer se plašiš da će na tom mjestu gdje je bio ,a danas je od njega ostao samo korijen napasti neka boleščina i dokusuriti te.. pa da.

Vrh

PostPostano: 12 lis 2013, 13:11 

Nema neke filozofije. Svi ljud bi postali dosadni i izbjegavali bilo kakav kontakt sa drugim ljudima. Osim onih nužnih.

Vrh

PostPostano: 12 lis 2013, 13:12 

Citat:
A da smo stvarno besmrtni bilo bi itekako dobro.. Jer zašto s tom poznajom danas ići u toalet i vršiti veliku nuždu zbog bojazni da ćeš ako ne odeš imati mučnine ili ošteti probavne puteve, slijepo crijevo i slično, ako takvo što možeš ostaviti za koji dan, mjesec, pa i godinu. Da ne govorim o manjoj nuždi, jednostavno je impresivno vidjeti koliko je gadno kada se nađeš u nekoj selendri gdje nema javnih wcova,a tebi pritužilo....

Najjači argument dosad :laugh

Vrh

PostPostano: 12 lis 2013, 16:27 

Lebowski je napisao/la:

Najbolji post,50% točan. :zubati

Vrh

PostPostano: 12 lis 2013, 16:28 

Misliš da ćemo svi u pakao? :D

Vrh

PostPostano: 12 lis 2013, 16:30 

Ako ćemo gledati metafizički, ja i jesam besmrtan.

Ako ćemo čisto ovako fizički, da sam besmrtan, vjerujem da bi mi takvo stanje jako brzo dosadilo. Mislim da je fizička besmrtnost stanje prokletstva: nikako pronaći pravi mir nego vječito tragati za nekim novim izvorima zadovoljstva. I tako neprestano.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 105 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: