horus je napisao/la:
Bivši radni kolega od moje žene je kupio kuću (jer se preselio s obitelji), koja je bila precijenjena. Meni je bilo smiješno kada je pričao kako su na mjesečnoj bazi rasle cijena nekretnina.
Mislim, jasni su meni motivi limitiranja ponude, nije potrebno bit dipl. Ekonomist, da bi to shvatio. Otom potom.
E sad, po meni zbog hypea hrpa ljudi otišla gore, bez neke realne predočbe što ih očekuje, odnosno bez ikakvog plana.
Pa su pobrali hladan tuš.
Bolidi što se pak žale po novinama na težak život tipa na baušteli, a završili povijest likovne umjetnosti ili neko slično sranje.
Što tu reći. Nego tko ti je kriv?
Iako su mi pomalo urnebesni i imam malo "schadenfreude", pošto ih je život naučio dobru lekciju na teži način.
Mada sumnjam čisto da će išta shvatit ili naučiti iz toga.
Ajde sjetio sam se još jedne prednosti irske, odnosno ukoliko je nekom dugoročni plan emigrirati u sad, ok je opcija.
U kojoj si struci?
Cijene se lako mogu pogledati na internetu jer je u biti jedna glavna internet stranica u optjecaju:
https://www.daft.ieVrlo lako je pretrazivati pa se mogu usporediti cijene i ponuda u Dublinu s drugim vecim gradovima u Irskoj.
Ustvari u Irskoj je svega nekoliko gradova (cities), a ostalo su manja mjesta (towns and villages). Najveci gradovi nakon Dublina su Cork, Galway, Limerick, Killkenny, Waterford, Wexford. Mislim da nisam niti jedan grad izostavio, ostalo su manja mjesta.
Samo kako bi se dobio neki uvid u situaciju, odabrao sam treci po velicini grad u Irskoj-Galway. Trenutno se u cijelom gradu iznajmljue svega 5 jednosobnih stanova i najam najjeftinijeg kosta 1.110 eura dok najskupljen 1.500 eura. Ovo se moze pogledati u poveznici u nastavku:
https://www.daft.ie/galway-city/apartme ... rce=rentalNe znam za iseljenike sa hrvatskim drzavljanstvom (ovako se izrazavam je po mom iskustvu sigurno cetvrtina ili trecina njih nisu Hrvati) u drugim drzavama, ali Irska je privukla rekao bih raznoliku grupaciju ljudi sa veoma neobicnim zivotnim pricama. Valjda je ova neobicna sredina privukla i takve ljude. Tako da nije niti cudno ovo sto si gore naveo.
Radim u investicijskoj banci.