HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 03 sij 2025, 19:12.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 106 post(ov)a ] 

U koju biste vojsku ušli?
(Kao Bošnjak...)autonomaške milicije 0%  0%  [ 0 ]
domobrani 4%  4%  [ 3 ]
nijedna, pokušao bih izbjeći ali ostati u Jugoslaviji 1%  1%  [ 1 ]
nijedna, pokušao bih pobjeći iz zemlje 6%  6%  [ 4 ]
partizani 0%  0%  [ 0 ]
SS divizije 1%  1%  [ 1 ]
ustaše 7%  7%  [ 5 ]
neka druga opcija 0%  0%  [ 0 ]
(Kao Hrvat...)četnici 3%  3%  [ 2 ]
domobrani 16%  16%  [ 11 ]
nijedna, pokušao bih izbjeći ali ostati u Jugoslaviji 7%  7%  [ 5 ]
nijedna, pokušao bih pobjeći iz zemlje 11%  11%  [ 8 ]
njemačka vojska/SS divizije 4%  4%  [ 3 ]
partizani 7%  7%  [ 5 ]
ustaše 17%  17%  [ 12 ]
neka druga opcija 0%  0%  [ 0 ]
(Kao Srbin....)četnici 6%  6%  [ 4 ]
domobrani 3%  3%  [ 2 ]
nijedna, pokušao bih izbjeći ali ostati u Jugoslaviji 0%  0%  [ 0 ]
nijedna, pokušao bih pobjeći iz zemlje 0%  0%  [ 0 ]
Nedićeva Srpska garda 1%  1%  [ 1 ]
partizani 3%  3%  [ 2 ]
neka druga opcija 1%  1%  [ 1 ]
Ukupno glasova : 70
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Isplivao 30 godina skrivan snimak, HV i HVO zajedno ruše stari most! ŠOKANTNO
PostPostano: 12 svi 2023, 13:47 

Primarijus je napisao/la:
Pa nije, ali je dio problema jer su takvi i omogučili ustašama da vladaju toliko dugo bez ikakvih problema, sam ustaški pokret nije brojao više od 30tak tisuća pripadnika, što je smiješna brojka, ali su vladali zbog ustašofila. Nema ništa pozitivno u uspostavi hrvatske države koja nema pola istočnog jadrana u svom sastavu, to je potpuni promašaj i izdaja. I na kraju krajeva, ndh je uspostavljena zbog hitlerovog ekspanzionizma i njemačkih tenkova, samo se budala ponosi takvom državom i vidi nešto pozitivno u njoj.

Dobra ti je Hrvatska bez istočnog Srijema i Hercegbosne?

Vrh

Naslov: Re: Isplivao 30 godina skrivan snimak, HV i HVO zajedno ruše stari most! ŠOKANTNO
PostPostano: 12 svi 2023, 13:52 

Po čemu su to Pula ili Benkovac više hrvatski od Zvornika i Bileće? Ili čak Nagasakija i Miamija?
Primarijus Guzina je ovdje upao u zamku nacionalizma, a svaki hrvatski nacionalizam teži ustaštvu. Barem svaki uspješan nacionalizam.
Dakle, ako su ti Zagreb ili Široki Brijeg više hrvatski od Kampale i New Yorka, ti jesi nacionalist.
Govorim o najširoj metafizičkoj sferi, bez pragmatizma, realpolitike i praktičnosti.

Vrh

PostPostano: 12 svi 2023, 14:03 

Jefferson Davis je napisao/la:
Po čemu su to Pula ili Benkovac više hrvatski od Zvornika i Bileće? Ili čak Nagasakija i Miamija?
Primarijus Guzina je ovdje upao u zamku nacionalizma, a svaki hrvatski nacionalizam teži ustaštvu. Barem svaki uspješan nacionalizam.
Dakle, ako su ti Zagreb ili Široki Brijeg više hrvatski od Kampale i New Yorka, ti jesi nacionalist.
Govorim o najširoj metafizičkoj sferi, bez pragmatizma, realpolitike i praktičnosti.

A šta je hrvatsko u jebenom Zvorniku :sega

Vrh

Naslov: Re: Kojoj biste se vojsci pridružili u WW2 u Jugoslaviji?-POLL
PostPostano: 12 svi 2023, 15:34 

Dr. Van Nostrand je napisao/la:
Ključni trenutak je bila kapitulacija Italije 1943, da partizani u tom trenutku nisu pruzeli velik dio teritorija (i oružja itd.), ne bi npr. uzeli Istru, ne bi imali dobre odnose sa zapadnim saveznicima, mogli bi biti samo skupina koja preuzima vlast nakon što Rusi zauzmu zemlju.

pa to su bil ii ovako, dok Rusi nisu ušli u Jugoslaviju partizani nisu mogli iz šume van.

i kad su pripajali Istru nisu imali nimal odobre odnose sa zapadnim saveznicima. Za to pripajanje možemo najviše zahvaliti onima čije se ime danas ne smije spomenuti

Vrh

PostPostano: 12 svi 2023, 15:55 

divizija je napisao/la:
Ključni trenutak je bila kapitulacija Italije 1943, da partizani u tom trenutku nisu pruzeli velik dio teritorija (i oružja itd.), ne bi npr. uzeli Istru, ne bi imali dobre odnose sa zapadnim saveznicima, mogli bi biti samo skupina koja preuzima vlast nakon što Rusi zauzmu zemlju.

pa to su bil ii ovako, dok Rusi nisu ušli u Jugoslaviju partizani nisu mogli iz šume van.

i kad su pripajali Istru nisu imali nimal odobre odnose sa zapadnim saveznicima. Za to pripajanje možemo najviše zahvaliti onima čije se ime danas ne smije spomenuti
U Sloveniju i BiH, koliko znam, nije ušla niti jedna sovjetska jedinica u WW2, u Hrvatsku su ulazili samo rubno, krajnji istok Slavonije i Baranju, a čini mi se da su bili neko kratko vrijeme i na desnoj obali Drave kod Koprivnice.

Srbiju su oslobodili Rusi, ali mi smo se sami oslobodili. :dinamo

Vrh

PostPostano: 12 svi 2023, 16:04 

U Sloveniju i BiH, koliko znam, nije ušla niti jedna sovjetska jedinica u WW2, u Hrvatsku su ulazili samo rubno, krajnji istok Slavonije i Baranju, a čini mi se da su bili neko kratko vrijeme i na desnoj obali Drave kod Koprivnice.

ne, nego su nas "oslobodili" ti isti Srbi koje su Rusi obrijal i imetnuli im zvijezde napravivši najveći pokolj u hrvatskoj povijesti.

Jugoslavenska Armija je nakon rusko-bugarskog osvajanja Srbije i Makedonije narasla na 800 000 boraca, od čega su apsolutna većina bili Srbi i Crnogorci, a Hrvati 14%.

i da ne bi bilo zabune, nisu oni tu ništa osvajali, oni su 6 mjeseci uzalud gnojili zemlju na srijemskom fromtu dok se Švabe nisu odlučili povuć kad se već Hitler ubio i počela bitka za Berlin. Švabe se pobrali, ušli Jugoslaveni, pretežno Srbi i poklali Hrvate.

i da si tad maho ovim grbom koji mašeš gore bi te streljali, klub koji ga je u originalu nosio su ukinuli, a novi nije smio nositi takav grb sve do šezdesetih.

Vrh

PostPostano: 12 svi 2023, 16:11 

divizija je napisao/la:

ne, nego su nas "oslobodili" ti isti Srbi koje su Rusi obrijal i imetnuli im zvijezde napravivši najveći pokolj u hrvatskoj povijesti.

Jugoslavenska Armija je nakon rusko-bugarskog osvajanja Srbije i Makedonije narasla na 800 000 boraca, od čega su apsolutna većina bili Srbi i Crnogorci, a Hrvati 14%.

i da ne bi bilo zabune, nisu oni tu ništa osvajali, oni su 6 mjeseci uzalud gnojili zemlju na srijemskom fromtu dok se Švabe nisu odlučili povuć kad se već Hitler ubio i počela bitka za Berlin. Švabe se pobrali, ušli Jugoslaveni, pretežno Srbi i poklali Hrvate.

i da si tad maho ovim grbom koji mašeš bi te streljali, klub koji ga je u originalu nosio su ukinuli, a novi nije smio nositi takav grb sve do šezdesetih.
=))
Jesu li Marko Belinić i Ivan Šibl bili Srbi?

Vrh

PostPostano: 12 svi 2023, 18:16 

bil isu dio od 14% Hrvata.

tebi je valjda jasno da je Hrvata bilo i u Austrougarskoj vojsci, Francuskoj vojsci, Njemačkoj vojsci itd..., pa nisu time postale Hrvatske. Tako ni jugoslavenska vojska s 14% Hrvata u njoj nije postala Hrvatska niti je Hrvatsku oslobodila.

Tebi za usporedbu, bilo je i u Ukrajinaca u sovjetskoj armiji, pa joj ruše svaki znamen u Ukrajini.

Vrh

PostPostano: 12 svi 2023, 19:55 

mijat_tomic je napisao/la:
aleksije radicevic je napisao/la:
Mijate, mozes li da pretpostavis kome bi se pridruzili:

1. Alen Islamovic,
2. Goran Bregovic,
3. Vesna Pusic,
4. Reuf Bajrovic,
5. Matija Babic (index),
6. Aleksandar Vucic,
7. Milomir Maric,
8. Drago Pilsel (sa sadasnjom pameti),
9. Dritan Abazovic
10. Tarik Filipovic?

1. Alen Islamovic - dezerter
2. Goran Bregovic - dezerter
3. Vesna Pusic - partizan
4. Reuf Bajrovic - SS handzar divizija
5. Matija Babic (index) - dezerter
6. Aleksandar Vucic - cetnik
7. Milomir Maric - cetnik
8. Drago Pilsel (sa sadasnjom pameti) - partizan
9. Dritan Abazovic - cetnik/1945 prelaz u partizane
10. Tarik Filipovic - SS handzar divizija

Ja bi Pilsela stavio u četnike.
Samo što bi se lik vjerojatno kasnije prešeltao.

Vrh

PostPostano: 12 svi 2023, 20:03 

divizija je napisao/la:
Ministry of Sound je napisao/la:

Ali opet, kada čitaš ovakvo nešto iz mog kraja, kako ne biti na strani Partizana? Čista situacija naših kontra uljeza. Ustaše u ovoj situaciji baš pičkice i kvislinzi.

pitanje je obrnuto, kako BITI na strani partizana?

zbog ovakvih stvari je narod prezirao partizane, jer su ih sasvim logično krivili za takve poteze sila osovine. Bez partizana bi bio mir.

Čitav njihov "ustanak" je prije 1944. bio obično neptrebno sranje koje je izazivalo nepotrebne žrtve.

Realno gledajući, domobrani su na ovim prostorima (uz srbijanske četnike), bili jedina vojska.

Četnici u NDH su imali "ustanak", šurovali su s Talijanima, radili genocid, ali su na kraju završili ili pod plaćom NDH, ili na drugom svijetu.

Ustaše su bili samo pokret, njih je bilo premalo kad se sve zbroji.

Partizana je bilo svakakvih, od pokreta otpora u talijanskim zonama, pa na dalje.

U većini europe su lokalni pokreti otpora bili na razini onih u Alo, alo.
Bunili su se samo oni kojima je prijetio biološki nestanak (poput Hrvata u Dalmaciji), ili onih koji su bili uvjereni da će se dogoditi tako nešto.

Nije baš da su partizani na početku bili ozbiljna vojska, više su radili diverzije da bi privukli Nijemce i ostale, da smanje njihovo učešće na drugim frontama.
Ali sa čim bi se drugima uspoređivali?

Svi muslimani bi vjerojatno bili Ustaše, a komunizam ovih dana baš i nije pretjerano popularan.

Vrh

PostPostano: 12 svi 2023, 20:08 

divizija je napisao/la:

i da si tad maho ovim grbom koji mašeš gore bi te streljali, klub koji ga je u originalu nosio su ukinuli, a novi nije smio nositi takav grb sve do šezdesetih.

Tako nekako.
Ali Dalmaciju baš i nisu držali Srbi.

Vrh

PostPostano: 12 svi 2023, 20:09 

divizija je napisao/la:

bil isu dio od 14% Hrvata.

tebi je valjda jasno da je Hrvata bilo i u Austrougarskoj vojsci, Francuskoj vojsci, Njemačkoj vojsci itd..., pa nisu time postale Hrvatske. Tako ni jugoslavenska vojska s 14% Hrvata u njoj nije postala Hrvatska niti je Hrvatsku oslobodila.

Tebi za usporedbu, bilo je i u Ukrajinaca u sovjetskoj armiji, pa joj ruše svaki znamen u Ukrajini.

Dobar dio poginulih u Zimskom ratu i u osvajanju Berlina su bili Ukrajinci, ali zapovjedali su Rusi.

Vrh

PostPostano: 13 svi 2023, 09:29 

Ceha je napisao/la:
mijat_tomic je napisao/la:

1. Alen Islamovic - dezerter
2. Goran Bregovic - dezerter
3. Vesna Pusic - partizan
4. Reuf Bajrovic - SS handzar divizija
5. Matija Babic (index) - dezerter
6. Aleksandar Vucic - cetnik
7. Milomir Maric - cetnik
8. Drago Pilsel (sa sadasnjom pameti) - partizan
9. Dritan Abazovic - cetnik/1945 prelaz u partizane
10. Tarik Filipovic - SS handzar divizija

Alen možda međ Huskincima .
Dritan neutralac koji pomaže balistima , kasnije prerlazi u partizane .

Vrh

PostPostano: 13 svi 2023, 11:22 

Pridružio bih se JVuO.

The ratio of 51:49 of the territorial proposal of the Contact Group is a foundation of the agreement. That territorial proposal is open for changes resulting from the joint agreements.

Vrh

PostPostano: 13 svi 2023, 11:25 

Zna se :ujko

Apartmanđije, uhljebi i kradeze = grobari Hrvata

Vrh

PostPostano: 13 svi 2023, 11:26 

Kakav povratak. :D

Vrh

PostPostano: 13 svi 2023, 12:20 

nerast je napisao/la:
Ceha je napisao/la:

Alen možda međ Huskincima .
Dritan neutralac koji pomaže balistima , kasnije prerlazi u partizane .

Lik je udbaš.
Radio bi za onog tko mu više plati, a Hrvate baš i ne voli.

Vrh

PostPostano: 14 svi 2023, 00:07 

Domobrani ili Ustaše, svejedno, u anketi sam stavio Domobrani čisto zbog matematike i vjerojatnosti pošto je Domobranstvo bilo puno brojnije od Ustaške vojnice, ali vjerojatno bi se radilo o čistoj igri slučaja.

Međutim ovo je samo za teritorij NDH, za teritorij okupiran od Italije - u partizane.

Vrh

PostPostano: 14 svi 2023, 01:45 

Šporet je napisao/la:
Domobrani ili Ustaše, svejedno, u anketi sam stavio Domobrani čisto zbog matematike i vjerojatnosti pošto je Domobranstvo bilo puno brojnije od Ustaške vojnice, ali vjerojatno bi se radilo o čistoj igri slučaja.

Međutim ovo je samo za teritorij NDH, za teritorij okupiran od Italije - u partizane.

I onda u akciju - Daksa (https://www.tomislavjonjic.iz.hr/III_Baja.html) za početak, pa dalje redom....

Padom Italije tek se razbuktava partizanija po Dalmaciji, no NDH je proglasila nevažećim Rimske ugovore, čak i priključenje Dalmacije i Istre Hrvatskoj - prije ZAVNOH-a. Dakle Talijani su izbačeni iz formule. U biti ratovali su protiv vlastitog naroda i vjere, za Jugoslaviju, Srbe i komunizam.

Opcija II - razoružati Talijane, podržati NDH, braniti vlastiti narod i njegove interese, krenuti u tajne pregovore sa saveznicima - u optimalnom trenutku - promijeniti stranu.

Vrh

PostPostano: 14 svi 2023, 02:30 

goran2hr je napisao/la:
I onda u akciju - Daksa (https://www.tomislavjonjic.iz.hr/III_Baja.html) za početak, pa dalje redom....

ne znam, ja sam razumio anketu na način ne znamo budućnost niti ishod rata, pa pokušavam što realnije razmišljati iz pozicije 1941. ne znajući što će biti sljedeći dan, sve drugo mi je bezveze ako uključimo znanje o budućnosti naravno uvijek najviše prohrvatska opcija što partizani na teritoriju RH nikako ne mogu biti, a od 1943 niti na teritoriju okupirane Italije

goran2hr je napisao/la:
Padom Italije tek se razbuktava partizanija po Dalmaciji, no NDH je proglasila nevažećim Rimske ugovore, čak i priključenje Dalmacije i Istre Hrvatskoj - prije ZAVNOH-a. Dakle Talijani su izbačeni iz formule. U biti ratovali su protiv vlastitog naroda i vjere, za Jugoslaviju, Srbe i komunizam.

Ne bih rekao da se tek padom Italije razbuktava partizanija po Dalmaciji, ako misliš na ustanak protiv Talijana? Što se tiče što bi nakon kapitulacije Italije 1943., bilo bi lijepo kad bi onda rekao prikama partizanima da je to to i da je to sada Hrvatska i da ja sad idem u hrvatsku regularnu vojsku, međutim mislim da bi do tada nakon 2 godine borbe bio toliko vezan za prike sa zvizdicom da tu pomoći ne bi bilo, vjerojatno bi završio na nekakvoj Sutjesci :ninja

goran2hr je napisao/la:
Opcija II - razoružati Talijane, podržati NDH, braniti vlastiti narod i njegove interese, krenuti u tajne pregovore sa saveznicima - u optimalnom trenutku - promijeniti stranu.

Nisam baš detaljno proučavao protutalijansku borbu u Dalmaciji, pa bi volio biti demantiran, ali od onoga što jesam pročitao i što znam, nisam pronašao niti vidio niti jedan primjer da su vlasti NDH na ikakav način pokušale pomoći ikakav oružani ustanak protiv Talijana u okupiranoj Dalmaciji, žaljenje u pismima dužnosnika i časnika NDH da su Talijani ovakvi i onakvi i da to baš nije lijepo naravno ne računam u ikakvu podršku.

Tako da ne vidim drugi način za otići u borbu protiv Talijana u okupiranom dijelu Dalmacije nego u partizane, a pitanje je bilo kojoj vojsci bi se priključili na početku rata da ne znamo ishod. Što bi bilo 1942., 1943., 1944... đava će ga znat

Vrh

PostPostano: 14 svi 2023, 08:15 

Šporet je napisao/la:
Ne bih rekao da se tek padom Italije razbuktava partizanija po Dalmaciji,

ali zapravo je to činjenica.

90% Hrvata Dalamacije koj su otišli u partizane su to učinili po kapitulaciji. Ne zato što su voljeli biti pod Italijom, nego jer su okolnosti bile pogubne za neki ustanak.

kapitulacija Italije je mnogima bila signal skorog poraza Osovine i tad aje nastupio masovni ustanak. I u drugim prostorima je tada krenuo masovni priljevu partizane, ali su NDH i Njemci čvrsto držali uzde. Da se urušila vlast, kako se urušila na talijanskom prostoru, i u NDH bi većina ljudi kliksnula u partizane

Vrh

PostPostano: 14 svi 2023, 09:10 

Vjerojatno bi završio u domobranima.

Vrh

PostPostano: 15 svi 2023, 15:19 

Ravna Gora pobjediti mora!

Vrh

PostPostano: 15 svi 2023, 15:43 

Šporet je napisao/la:
goran2hr je napisao/la:

ne znam, ja sam razumio anketu na način ne znamo budućnost niti ishod rata, pa pokušavam što realnije razmišljati iz pozicije 1941. ne znajući što će biti sljedeći dan, sve drugo mi je bezveze ako uključimo znanje o budućnosti naravno uvijek najviše prohrvatska opcija što partizani na teritoriju RH nikako ne mogu biti, a od 1943 niti na teritoriju okupirane Italije

goran2hr je napisao/la:

Ne bih rekao da se tek padom Italije razbuktava partizanija po Dalmaciji, ako misliš na ustanak protiv Talijana? Što se tiče što bi nakon kapitulacije Italije 1943., bilo bi lijepo kad bi onda rekao prikama partizanima da je to to i da je to sada Hrvatska i da ja sad idem u hrvatsku regularnu vojsku, međutim mislim da bi do tada nakon 2 godine borbe bio toliko vezan za prike sa zvizdicom da tu pomoći ne bi bilo, vjerojatno bi završio na nekakvoj Sutjesci :ninja

goran2hr je napisao/la:

Nisam baš detaljno proučavao protutalijansku borbu u Dalmaciji, pa bi volio biti demantiran, ali od onoga što jesam pročitao i što znam, nisam pronašao niti vidio niti jedan primjer da su vlasti NDH na ikakav način pokušale pomoći ikakav oružani ustanak protiv Talijana u okupiranoj Dalmaciji, žaljenje u pismima dužnosnika i časnika NDH da su Talijani ovakvi i onakvi i da to baš nije lijepo naravno ne računam u ikakvu podršku.

Tako da ne vidim drugi način za otići u borbu protiv Talijana u okupiranom dijelu Dalmacije nego u partizane, a pitanje je bilo kojoj vojsci bi se priključili na početku rata da ne znamo ishod. Što bi bilo 1942., 1943., 1944... đava će ga znat

Ne smatram Ustaše idealom, čak mislim kako su bili loši vladari, napravili dosta gluposti, ali u zadanim okolnostima najmanje zlo.
Padom Italije, uzeti pušku i krenuti protiv Hrvatske, tumačim glupošću, nepismenošću i korisnim idiotlukom. A partizani? Pa njih treba gledati u kompletu i kontinuitetu (Srb>Daksa>Bleiburg>poraće.... 1991. Vukovar> 1995. "Oluja"). Ako smo 1945. "oslobođeni", s kim smo to ratovali 1991. (0:27 - https://www.youtube.com/watch?v=p0lMkhKpfes)?

1941.? Partizani potpisuju ugovor sa Talijanima i ćetnicima (Otrić). Etnički čiste Hrvate + komunizam. I baš su takvi "oni pravi" za otići k njima?

Vrh

PostPostano: 16 svi 2023, 16:42 

goran2hr je napisao/la:

Ne smatram Ustaše idealom, čak mislim kako su bili loši vladari, napravili dosta gluposti, ali u zadanim okolnostima najmanje zlo.
Padom Italije, uzeti pušku i krenuti protiv Hrvatske, tumačim glupošću, nepismenošću i korisnim idiotlukom.

naprotiv, tek padom Italije je to postalo smisleno.

jednostavno, nakon konferencije u Teheranu i kapitulacije Italije bilo je jedino smisleno vezati se uz pobjedničku stranu.

biti za Hrvatsku nakon toga, sviđalo se to nama ili ne, je bilo sucidalno i rezultiralo samo dodatnim HRVATSKIM žrrtvama.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 106 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: