HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 09 svi 2025, 01:32.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 37 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Obvezna mobilizacija za žene.
PostPostano: 05 svi 2025, 12:37 

Bobovac je napisao/la:
Karabaja je napisao/la:
Drustvo koje bi slalo žene u rat je društvo osuđeno na propast.

U širem smislu to bi se moglo tumačiti tako da je društvo koje ravnopravno tretira muškarce i žene osuđeno na propast?

Apsolutno drug.

Vrh

PostPostano: 05 svi 2025, 12:39 

Bobovac je napisao/la:
Koji su razlozi zašto žene u pravilu ne ratuju?

1. Nesposobne?
2. Imaju društvenu ulogu rađanja i podizanja djece?

Nastavi niz.

Jos uvjek tradicionalni. Kako danas ne zivimo u tradicionalnom drustvu niti uredjenju, nema vise nikakvih razloga da zena ne ide u rat. Jedino bi se trebalo paziti da djeca ne ostanu bez oba roditelja

Vrh

PostPostano: 05 svi 2025, 12:41 

Bobovac je napisao/la:

1. Nesposobne?

Nastavi niz.

3.Pičke su i nemaju muda.
4.Počele bi paničariti bezze, tako da bi nepodnošljive situacije napravile gorima.
5.Slabo podnose i razumiju naređenja.

Vrh

PostPostano: 05 svi 2025, 12:45 

Salivator je napisao/la:
Bobovac je napisao/la:

1. Nesposobne?

Nastavi niz.

4.Počele bi paničariti bezze, tako da bi nepodnošljive situacije napravile gorima.

6. Psihički su labilnije i prije bi "pukle" nego muškarci
7. Gore se ponašaju u ratu od muških kolega.

Vrh

PostPostano: 05 svi 2025, 13:17 

pajac je napisao/la:
Salivator je napisao/la:

6. Psihički su labilnije i prije bi "pukle" nego muškarci
7. Gore se ponašaju u ratu od muških kolega.

Pa dobro ne moraju jurišati na neprijateljske položaje. Mogu kopati rovove na prvoj crti.

1190 of 2558 - 46.52%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 05 svi 2025, 13:19 

Dr. Van Nostrand je napisao/la:
Naša Kvačica je napisao/la:
Pade mi nešto na pamet, zašto muškarci bivaju mobilizirani silom u vojsku a žene ne. Kako je došlo do toga.

Čini mi se razlog je bio jer je muškarce lakše zamijeniti. Ako ostane barem 10% muškaraca i 100% žena, vrlo brzo će se društvo obnoviti jer žene rađaju. Ako ipak ostane 10% žena, može se proglasiti propast.

To je sve ok, znači razlog zašto su žene vrijednije od muškaraca i treba ih sačuvati je rađanje. Međutim tu dolazimo do problema, tj. današnjih običaja da žene manje rađaju. Neke ne rađaju nikako i naravno ok, to je njihovo pravo. Postavlja se pitanje, da li su žene koje ne rađaju i dalje vrijednije od muškaraca. Što društvo ima od njih, kakvu prednost pa da ih posebno više čuva nego ostale?

Meni osobno se čini da žene koje ne rađaju nisu vrijednije od muškaraca, pa ih nema smisla posebno ni čuvati. Recimo da su ravnopravne i jednake muškarcima. Dakle što se tiče ženskih poslova (rađanje djece) to ne rade, a što se tiče ostalih poslova to svakako muškarci rade bolje, pa su onda matematički gledajući ove žene čak na dnu važnosti za društvo.

Zaključujem žene bez djece bi morale prolaziti obvezan vojni rok i biti na spisku za prvi val mobilizacije u slučaju potrebe.
Druže Kvačica, imam jedan radikalan prijedlog.

Prije svega, u Ukrajini i Rusiji vidimo da ratovanje više nije nužno aktivnost za starije tinejdžere, bolje u rat slati sredovječne, imali su vremena uživati u životu i manja je šteta ako stradaju.

Ukratko: odredimo neku graničnu dob (po meni bi to moglo biti 45, ali otvoren sam za konstruktivne prijedloge), tko do te dobi nema djecu (bio muškarac ili žena) služi vojni rok, predlažem 6 mjeseci do godinu dana, te je do 65. godine u nekakvoj aktivnoj rezervi, s redovitim vojnim vježbama nekoliko puta godišnje.

Tako bi riješili dva problema odjednom, potaknuli bi demografski rast i osobama srednje dobi bez djece bi nametnuli zdraviji životni stil koji uključuje kretanje, fizičku aktivnost i boravak u prirodi.

Da bi se nekome priznalo da ima djecu, mora ili živjeti s tom djecom ili u slučaju da ne živi s djecom, mora se aktivno brinuti za djecu, biti uključen/a u odgoj, po potrebi plaćati alimentaciju i slično. Znači, ne može se samo napraviti i zaboraviti na dijete.

Sve se slažem. Odlični i konstruktivni prijedlozi. :palacgore1

Samo mi se dob čini previsoka. Možda bi granična dob od 30 godina potaknula bolje demografske rezultate.

1190 of 2558 - 46.52%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 05 svi 2025, 13:23 

pajac je napisao/la:
Inače kad si već spomenuo, naravno da segmentacija može ići i dalje u drugim smjerovima. Stariji muškarci su manje važni za društvo od mladih. Naravno da bih sam radije išao u rat nego slao sinove iz sasvim očitih razloga. Sve drugo je besmisleno. Čak preferiram da se zarati bolje prije nego kasnije, dok sam još spreman. :zubati

U istom tonu, muškarci koji nemaju djecu, bećari i stari momci, su također dobri kandidati za prvi val udara.

Baš suprotno. Ako je cilj u ratu očuvanje populacije, zar ne bi prvi val trebali biti muškarci sa djecom?

Zar ne bi bila manja šteta za društvo ako poginu oni koji već imaju djecu od onih koji će jednog dana mogli ili imati djecu?

Jer muškarci i sa 50-60 i više godina mogu postati očevi. (pada mi na pamet Goran Navojec koji je postao otac sa 54 godine, doduše ne znam je li mu to prvo). Žene recimo ne.

Ne vidim kako argument ima smisla, iz razloga jer broj djece po muškarcu nije ograničen.

Ako muškarac već ima djecu, to ga ne spriječava da ima još više. I dalje ima isti potencijal za imati još djece kao i onaj muškarac koji još uvijek nema djecu, sperma je praktično neograničena. Čak bih rekao, ovaj što ima djecu se dokazao da je voljan i nije neplodan, pa je šansa i veća. Zanimljivo bi bilo pogledati statistike za istu dobnu skupinu, recimo tih 50-godišnjaka poput Navojeca, koliko posto ih se odluči imati prvo dijete, a koliko posto dobije treće nakon što ima već dvoje i slično.

1190 of 2558 - 46.52%

Vrh

PostPostano: 05 svi 2025, 13:28 

Dr. Van Nostrand je napisao/la:
Druže Kvačica, imam jedan radikalan prijedlog.

Prije svega, u Ukrajini i Rusiji vidimo da ratovanje više nije nužno aktivnost za starije tinejdžere, bolje u rat slati sredovječne, imali su vremena uživati u životu i manja je šteta ako stradaju.

Ukratko: odredimo neku graničnu dob (po meni bi to moglo biti 45, ali otvoren sam za konstruktivne prijedloge), tko do te dobi nema djecu (bio muškarac ili žena) služi vojni rok, predlažem 6 mjeseci do godinu dana, te je do 65. godine u nekakvoj aktivnoj rezervi, s redovitim vojnim vježbama nekoliko puta godišnje.

Tako bi riješili dva problema odjednom, potaknuli bi demografski rast i osobama srednje dobi bez djece bi nametnuli zdraviji životni stil koji uključuje kretanje, fizičku aktivnost i boravak u prirodi.

Da bi se nekome priznalo da ima djecu, mora ili živjeti s tom djecom ili u slučaju da ne živi s djecom, mora se aktivno brinuti za djecu, biti uključen/a u odgoj, po potrebi plaćati alimentaciju i slično. Znači, ne može se samo napraviti i zaboraviti na dijete.

Sve se slažem. Odlični i konstruktivni prijedlozi. :palacgore1

Samo mi se dob čini previsoka. Možda bi granična dob od 30 godina potaknula bolje demografske rezultate.
Jasno mi je kako razmišljaš, ali ovi i ove od 28 ili 29 godina bi onda radije odslužili vojni rok, nego da na brzinu rade djecu, tako da se gubi svrha.

Prosječan Hrvat ili Hrvatica u drugoj polovici tridesetih već počinje odbrojavati godine do mirovine, pogotovo ako rade u državnoj službi ili na kakvom "sigurnom" poslu. Mogućnost da s 45 idu vježbati slaganje kreveta i atomski zdesna će im dati puno veći poticaj za prokreaciju nego ista takva mogućnost s 30 godina.

Vrh

PostPostano: 05 svi 2025, 13:32 

pajac je napisao/la:

Baš suprotno. Ako je cilj u ratu očuvanje populacije, zar ne bi prvi val trebali biti muškarci sa djecom?

Zar ne bi bila manja šteta za društvo ako poginu oni koji već imaju djecu od onih koji će jednog dana mogli ili imati djecu?

Jer muškarci i sa 50-60 i više godina mogu postati očevi. (pada mi na pamet Goran Navojec koji je postao otac sa 54 godine, doduše ne znam je li mu to prvo). Žene recimo ne.

Ne vidim kako argument ima smisla, iz razloga jer broj djece po muškarcu nije ograničen.

Ako muškarac već ima djecu, to ga ne spriječava da ima još više. I dalje ima isti potencijal za imati još djece kao i onaj muškarac koji još uvijek nema djecu, sperma je praktično neograničena. Čak bih rekao, ovaj što ima djecu se dokazao da je voljan i nije neplodan, pa je šansa i veća. Zanimljivo bi bilo pogledati statistike za istu dobnu skupinu, recimo tih 50-godišnjaka poput Navojeca, koliko posto ih se odluči imati prvo dijete, a koliko posto dobije treće nakon što ima već dvoje i slično.

O ovom se može naširoko raspravljati, teško je generalizirati.

Osim toga danas je trend kako i kod žena tako i kod muškaraca da se u sve starijoj dobi imaju djeca.

Vrh

PostPostano: 05 svi 2025, 13:35 

pajac je napisao/la:

O ovom se može naširoko raspravljati, teško je generalizirati.

Osim toga danas je trend kako i kod žena tako i kod muškaraca da se u sve starijoj dobi imaju djeca.

Trendovi su tu da se mijenjaju, nisu zapisani u kamenu. Valjda trebamo okretati loše trendove i napredovati kao društvo, a ne podržavati prosječnost i neučinkovitost. :neznam

1190 of 2558 - 46.52%

Vrh

PostPostano: 05 svi 2025, 14:15 

Bobovac je napisao/la:

1. Nesposobne?

Nastavi niz.

3.Njegoš između ostalog kaže:
Ćud je ženska smiješna rabota!
Ne zna žena ko je kakve vjere;
stotinu će promijenit vjerah
da učini što joj srce žudi.

Vrh

PostPostano: 05 svi 2025, 20:21 

Pa nisu ni svi muškarci u ratu non-stop na prvoj liniji fronte. Netko radi u bolnici , netko u šumariji, netko vozi autobus. Svatko tko nije pobjegao iz države koja je u ratu sudjeluje na neki način.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 37 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: