|
|
Stranica: 2/2.
|
[ 34 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
orleanski
|
Naslov: Re: Od Hipokrata do Hipokrita Postano: 29 ožu 2012, 18:13 |
|
Pridružen/a: 15 pro 2011, 18:04 Postovi: 705 Lokacija: Hercegovina
|
Mar-kan je napisao/la: orleanski je napisao/la: p.s. Mogao bih ja i konkretnije o ovoj problematici, ali dosta ljudi čita ovo, pa da ne bih navukao na sebe bijes i automatski pripremio lomaču koju bi udruženim snagama potpalili i ateisti i teisti.  Vidiš,padre,ne slažem se sa ovim gore.Da,vi trebate biti sol.Ukazivati i prozivati na zlo.Kažu mudri pobožni ljudi,da će doći vremena kada ćemo,možda,morati i svojim životom svjedočiti svoju vjeru i nadu u Boga.Crkva bi trebala prva ustati u borbu protiv destrukcije.Zašto to ne radi,i to je opširna tema... Markane, ne kontam te. Ne slažeš se sa mnom, a ja uopće nisam ni rekao što mislim nego sam samo rekao da bih onim što bih rekao vjerojatno pripremio samom sebi lomaču. De bola'. 
_________________ It iz aj.
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: Od Hipokrata do Hipokrita Postano: 29 ožu 2012, 18:16 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108338 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Orleanski, sama tvoja pojava izaziva svađe. Neki demoni su u tebi.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
 |
Mar-kan
|
Naslov: Re: Od Hipokrata do Hipokrita Postano: 29 ožu 2012, 18:21 |
|
|
orleanski je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: Vidiš,padre,ne slažem se sa ovim gore.Da,vi trebate biti sol.Ukazivati i prozivati na zlo.Kažu mudri pobožni ljudi,da će doći vremena kada ćemo,možda,morati i svojim životom svjedočiti svoju vjeru i nadu u Boga.Crkva bi trebala prva ustati u borbu protiv destrukcije.Zašto to ne radi,i to je opširna tema...
Markane, ne kontam te. Ne slažeš se sa mnom, a ja uopće nisam ni rekao što mislim nego sam samo rekao da bih onim što bih rekao vjerojatno pripremio samom sebi lomaču. De bola'.  U stvarnom životu.Imam osjećaj da su crkvene strukture previše pasivne u tom segmentu.Plutaju,nošene strujom,pogotovo u domenu teološke nauke upućene pučanstvu...
|
|
Vrh |
|
 |
orleanski
|
Naslov: Re: Od Hipokrata do Hipokrita Postano: 29 ožu 2012, 18:25 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: orleanski je napisao/la: Markane, ne kontam te. Ne slažeš se sa mnom, a ja uopće nisam ni rekao što mislim nego sam samo rekao da bih onim što bih rekao vjerojatno pripremio samom sebi lomaču. De bola'.  U stvarnom životu.Imam osjećaj da su crkvene strukture previše pasivne u tom segmentu.Plutaju,nošene strujom,pogotovo u domenu teološke nauke upućene pučanstvu... Dobro si, ali ne bih baš rekao da su pasivne. Više je tu riječ o oprezu.
|
|
Vrh |
|
 |
Grude_78
|
Naslov: Re: Od Hipokrata do Hipokrita Postano: 29 ožu 2012, 18:45 |
|
|
orleanski je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: U stvarnom životu.Imam osjećaj da su crkvene strukture previše pasivne u tom segmentu.Plutaju,nošene strujom,pogotovo u domenu teološke nauke upućene pučanstvu...
Dobro si, ali ne bih baš rekao da su pasivne. Više je tu riječ o oprezu. Objasni oprez. Crkva definitivno prolazi težak period, sama unutar sebe, sa raznim vanjskim udarima, ali činjenica je i da na neki način, okom laika gledano, u najpotrebnijim trenucima, nikad nije bila dalja od svog stada, koje doživljava sjebane trenutke, kako globalno, kako pojedinačno, u strukturama, u sistemu, u krizi temeljnih vrijednosti i morala, povećanja ateista, Crkva laganini gleda, ode na koji domjenak, političi, propovijeda jedno, fura drugo, bahati se naspram socijale, i nikad zapravo nije bio veći jaz između njenih dužnosnika (ne vjere i ne svih, naravno) i puka. Prepoznaje li Crkva sveopću dekadenciju, vidi li to kao svoj svojevrstan poraz i šta čini da stvari popravi?
|
|
Vrh |
|
 |
orleanski
|
Naslov: Re: Od Hipokrata do Hipokrita Postano: 29 ožu 2012, 19:07 |
|
|
Grude_78 je napisao/la: orleanski je napisao/la: Dobro si, ali ne bih baš rekao da su pasivne. Više je tu riječ o oprezu.
Objasni oprez. Crkva definitivno prolazi težak period, sama unutar sebe, sa raznim vanjskim udarima, ali činjenica je i da na neki način, okom laika gledano, u najpotrebnijim trenucima, nikad nije bila dalja od svog stada, koje doživljava sjebane trenutke, kako globalno, kako pojedinačno, u strukturama, u sistemu, u krizi temeljnih vrijednosti i morala, povećanja ateista, Crkva laganini gleda, ode na koji domjenak, političi, propovijeda jedno, fura drugo, bahati se naspram socijale, i nikad zapravo nije bio veći jaz između njenih dužnosnika (ne vjere i ne svih, naravno) i puka. Prepoznaje li Crkva sveopću dekadenciju, vidi li to kao svoj svojevrstan poraz i šta čini da stvari popravi? Svako vrijeme ima svoje krize. I svi smo mi svjesni tih kriza. Svi smo mi Crkva. Ja ne idem po domjencima, ne bahatim se. I što sad? Da, ponekad jedno pričam, a drugo radim. Nastojim živjeti ono što pričam, ali nekad jednostavno ne ide. Onda? Opet ponavljam... Najvažnije je boriti se. Nastojati promijeniti nešto. Ako i padneš i ne uspiješ, bar si pokušao.
|
|
Vrh |
|
 |
orleanski
|
Naslov: Re: Od Hipokrata do Hipokrita Postano: 29 ožu 2012, 19:11 |
|
|
Grude_78 je napisao/la: orleanski je napisao/la: Dobro si, ali ne bih baš rekao da su pasivne. Više je tu riječ o oprezu.
Objasni oprez. Tek sad skontah da nisam objasnio oprez.  Kao što gore napisah, svi smo mi Crkva. Ima nas i loših, ima nas i dobrih. Pastiri trebaju odigrati višestruku ulogu: očevi, učitelji i liječnici. I uvijek treba birati način djelovanja i u nekim stvarima čak biti i taktičan. Jer, jedan će tvoj pomoći 10-ero ljudi, ali će možda od crkve odbiti 100 drugih. I sl.
|
|
Vrh |
|
 |
Crvena Sonja
|
Naslov: Re: Od Hipokrata do Hipokrita Postano: 30 ožu 2012, 10:59 |
|
|
@Grude Citat: Pokušaj ove teme je bio pronaći uzročnike današnjeg stanja, ponašanja grupe ili pojedinca, uvidjeti gdje smo to licemjerni, koliko se naša shvaćanja kose sa stvarnim djelovanjem i što možemo učiniti da bude bolje. Tako da priznamo probleme i o njima prodiskutiramo. Pehar. 
|
|
Vrh |
|
 |
snowflake
|
Naslov: Re: Od Hipokrata do Hipokrita Postano: 30 ožu 2012, 15:06 |
|
|
Grude_78 je napisao/la: Erich Fromm u svojoj knjizi Imati ili Biti je rekao:
“Mi smo društvo očito nesretnih ljudi: usamljenih, zabrinutih, utučenih, destruktivnih, zavidnih – ljudi koji postaju sretni kada ubiju vrijeme koje tako teško pokušavaju spasiti.”
Zašto primjerice mladima, danas ne predstavlja nikakav ideal riječ sloboda i borba za istu, nego su podložni fenomenu hobotnice, biti samo produženi pipci uhodanih šema, ne remetiti žabokrečinu, uvaliti se na poziciju i uživati? Postoji li korektiv ovakvom načinu života? Slobodu mijenjamo za pohlepu, pragmatičan život lišen iznenađenja, vladavinu društva u kojem je moć, pozicioniranje i gaženje preko leševa da bi se došlo do cilja lekcija koja zamjenjuje sve vrijednosti. Odgovornost prema društvu, narodu, zajednici, danas je samo zadovoljavanje vlastitih potreba, džepa i nagona. Zašto smo toliko slabi sa elanom promjena i kako mislimo izboriti vlastitu slobodu, slobodu vlastitog naroda, zdravo okruženje u zemlji i okolini ako smo se predali sveopćoj indiferentnosti i linijama manjeg otpora? Zato što u postmoderni općenito nemaš ideala. Živimo u vremenu smrti ideala. Dijelom i zato što su se svi veliki sustavi i ideali prošlog stoljeća pokazali kao pogreške i završili u krvi. Uostalom, kaos razoruža pojedinca i to uvijek.
|
|
Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|