HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 06 ožu 2025, 14:10.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 34 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Od Hipokrata do Hipokrita
PostPostano: 29 ožu 2012, 18:13 

Mar-kan je napisao/la:
orleanski je napisao/la:
p.s. Mogao bih ja i konkretnije o ovoj problematici, ali dosta ljudi čita ovo, pa da ne bih navukao na sebe bijes i automatski pripremio lomaču koju bi udruženim snagama potpalili i ateisti i teisti. :zubati

Vidiš,padre,ne slažem se sa ovim gore.Da,vi trebate biti sol.Ukazivati i prozivati na zlo.Kažu mudri pobožni ljudi,da će doći vremena kada ćemo,možda,morati i svojim životom svjedočiti svoju vjeru i nadu u Boga.Crkva bi trebala prva ustati u borbu protiv destrukcije.Zašto to ne radi,i to je opširna tema...

Markane, ne kontam te. Ne slažeš se sa mnom, a ja uopće nisam ni rekao što mislim nego sam samo rekao da bih onim što bih rekao vjerojatno pripremio samom sebi lomaču. De bola'. :zubati

Vrh

PostPostano: 29 ožu 2012, 18:16 

Orleanski, sama tvoja pojava izaziva svađe. Neki demoni su u tebi.

Vrh

PostPostano: 29 ožu 2012, 18:21 

orleanski je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:

Vidiš,padre,ne slažem se sa ovim gore.Da,vi trebate biti sol.Ukazivati i prozivati na zlo.Kažu mudri pobožni ljudi,da će doći vremena kada ćemo,možda,morati i svojim životom svjedočiti svoju vjeru i nadu u Boga.Crkva bi trebala prva ustati u borbu protiv destrukcije.Zašto to ne radi,i to je opširna tema...

Markane, ne kontam te. Ne slažeš se sa mnom, a ja uopće nisam ni rekao što mislim nego sam samo rekao da bih onim što bih rekao vjerojatno pripremio samom sebi lomaču. De bola'. :zubati

U stvarnom životu.Imam osjećaj da su crkvene strukture previše pasivne u tom segmentu.Plutaju,nošene strujom,pogotovo u domenu teološke nauke upućene pučanstvu...

Vrh

PostPostano: 29 ožu 2012, 18:25 

Mar-kan je napisao/la:
orleanski je napisao/la:

U stvarnom životu.Imam osjećaj da su crkvene strukture previše pasivne u tom segmentu.Plutaju,nošene strujom,pogotovo u domenu teološke nauke upućene pučanstvu...

Dobro si, ali ne bih baš rekao da su pasivne. Više je tu riječ o oprezu.

Vrh

PostPostano: 29 ožu 2012, 18:45 

orleanski je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:

Objasni oprez.
Crkva definitivno prolazi težak period, sama unutar sebe, sa raznim vanjskim udarima, ali činjenica je i da na neki način, okom laika gledano, u najpotrebnijim trenucima, nikad nije bila dalja od svog stada, koje doživljava sjebane trenutke, kako globalno, kako pojedinačno, u strukturama, u sistemu, u krizi temeljnih vrijednosti i morala, povećanja ateista, Crkva laganini gleda, ode na koji domjenak, političi, propovijeda jedno, fura drugo, bahati se naspram socijale, i nikad zapravo nije bio veći jaz između njenih dužnosnika (ne vjere i ne svih, naravno) i puka. Prepoznaje li Crkva sveopću dekadenciju, vidi li to kao svoj svojevrstan poraz i šta čini da stvari popravi?

Vrh

PostPostano: 29 ožu 2012, 19:07 

Grude_78 je napisao/la:
orleanski je napisao/la:

Objasni oprez.
Crkva definitivno prolazi težak period, sama unutar sebe, sa raznim vanjskim udarima, ali činjenica je i da na neki način, okom laika gledano, u najpotrebnijim trenucima, nikad nije bila dalja od svog stada, koje doživljava sjebane trenutke, kako globalno, kako pojedinačno, u strukturama, u sistemu, u krizi temeljnih vrijednosti i morala, povećanja ateista, Crkva laganini gleda, ode na koji domjenak, političi, propovijeda jedno, fura drugo, bahati se naspram socijale, i nikad zapravo nije bio veći jaz između njenih dužnosnika (ne vjere i ne svih, naravno) i puka. Prepoznaje li Crkva sveopću dekadenciju, vidi li to kao svoj svojevrstan poraz i šta čini da stvari popravi?

Svako vrijeme ima svoje krize. I svi smo mi svjesni tih kriza.

Svi smo mi Crkva. Ja ne idem po domjencima, ne bahatim se. I što sad? Da, ponekad jedno pričam, a drugo radim. Nastojim živjeti ono što pričam, ali nekad jednostavno ne ide. Onda?

Opet ponavljam... Najvažnije je boriti se. Nastojati promijeniti nešto. Ako i padneš i ne uspiješ, bar si pokušao.

Vrh

PostPostano: 29 ožu 2012, 19:11 

Grude_78 je napisao/la:
orleanski je napisao/la:

Objasni oprez.

Tek sad skontah da nisam objasnio oprez. :zubati

Kao što gore napisah, svi smo mi Crkva. Ima nas i loših, ima nas i dobrih. Pastiri trebaju odigrati višestruku ulogu: očevi, učitelji i liječnici. I uvijek treba birati način djelovanja i u nekim stvarima čak biti i taktičan. Jer, jedan će tvoj pomoći 10-ero ljudi, ali će možda od crkve odbiti 100 drugih. I sl.

Vrh

PostPostano: 30 ožu 2012, 10:59 

@Grude
Citat:
Pokušaj ove teme je bio pronaći uzročnike današnjeg stanja, ponašanja grupe ili pojedinca, uvidjeti gdje smo to licemjerni, koliko se naša shvaćanja kose sa stvarnim djelovanjem i što možemo učiniti da bude bolje. Tako da priznamo probleme i o njima prodiskutiramo.

Pehar. :zubati

Vrh

PostPostano: 30 ožu 2012, 15:06 

Grude_78 je napisao/la:
Erich Fromm u svojoj knjizi Imati ili Biti je rekao:

Mi smo društvo očito nesretnih ljudi: usamljenih, zabrinutih, utučenih, destruktivnih, zavidnih – ljudi koji postaju sretni kada ubiju vrijeme koje tako teško pokušavaju spasiti.”

Zašto primjerice mladima, danas ne predstavlja nikakav ideal riječ sloboda i borba za istu, nego su podložni fenomenu hobotnice, biti samo produženi pipci uhodanih šema, ne remetiti žabokrečinu, uvaliti se na poziciju i uživati? Postoji li korektiv ovakvom načinu života? Slobodu mijenjamo za pohlepu, pragmatičan život lišen iznenađenja, vladavinu društva u kojem je moć, pozicioniranje i gaženje preko leševa da bi se došlo do cilja lekcija koja zamjenjuje sve vrijednosti. Odgovornost prema društvu, narodu, zajednici, danas je samo zadovoljavanje vlastitih potreba, džepa i nagona. Zašto smo toliko slabi sa elanom promjena i kako mislimo izboriti vlastitu slobodu, slobodu vlastitog naroda, zdravo okruženje u zemlji i okolini ako smo se predali sveopćoj indiferentnosti i linijama manjeg otpora?

Zato što u postmoderni općenito nemaš ideala.
Živimo u vremenu smrti ideala.
Dijelom i zato što su se svi veliki sustavi i ideali prošlog stoljeća pokazali kao pogreške i završili u krvi.

Uostalom, kaos razoruža pojedinca i to uvijek.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 34 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: