|
|
Stranica: 4/6.
|
[ 147 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
daramo
|
Naslov: Re: Osobna imena u SFRJ kao indikator domoljublja ili sklonosti režimu? Postano: 11 lis 2015, 15:35 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 39351 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
Za ta nitko niti i nije znao možda bi da je netko znao čitati Bibliju :) Rebecca ima, evo u Hrvatskoj sve češće i Ruta, Noa i ostatak ekipe s 3-4 slova.
_________________ mostarski europski
|
|
Vrh |
|
|
Vujadin
|
Naslov: Re: Osobna imena u SFRJ kao indikator domoljublja ili sklonosti režimu? Postano: 11 lis 2015, 15:37 |
|
|
Kod nas srecom nema, a valjda nece ni u buducnosti.
|
|
Vrh |
|
|
Ateist
|
Naslov: Re: Osobna imena u SFRJ kao indikator domoljublja ili sklonosti režimu? Postano: 11 lis 2015, 16:05 |
|
|
Po meni su hrvatska imena samo ona koja su izvedena iz hrvatskog jezika, iz naših riječi. Ivan, Josip, Luka, Karlo, Ante, Marija itd. nisu hrvatska imena, izvedena su iz tuđih jezika. Hrvatska imena su Hrvoje, Domagoj, Tomislav, Krešimir, Trpimir, Zdeslav, Slavko, Srećko, Darko, Ognjen, Milan, Dragan, Zoran, Vedran, Dubravko, Jadranko, Mirko, Slobodan, Radovan, Goran, Željko, Mladen, Danko, Miljenko, Branimir, Ratko, Zlatko, Jerko, Šiško, Veselko, Vicko, Nedjeljko, Mišo, Gojko, Dušan, Vinko, Bogdan, Miroslav, Cvijeta, Zlatokosa, Snježana, Nada, Tanja, Sunčana itd. Jesu li radost, sloboda i duša hrvatske riječi? Jesu. Znači Radovan, Slobodan i Dušan su hrvatska imena, baš nas briga što ih nose i Srbi. Mi se nemamo što odricati bilo čega svoga zato što to imaju i Srbi. Biti Hrvat ne znači nastojati se što više razlikovati od Srba. Sin kralja Zvonimira zvao se Radovan. Radovan je hrvatsko ime, a Ivan nije. Je li Ante Starčević nosio bradu? Jest, znači Hrvati mogu nositi bradu koja je simbol mudrosti. Baš nas briga što su ju nosili četnici, mi gledamo sebe. Gusle su hrvatsko glazbalo jer ih oduvijek sviraju Hrvati, baš nas briga što ih sviraju i Srbi i što su u njih zastupljenije i cjenjenije. Onaj tko zna da je Hrvat nema potrebe bilo kome to dokazivati ili isticati. Mi se nemamo što isprovocirati velikosrpskim izjavama. Ako slušam srpske pjesme nisam Srbin, ako slušam engleske pjesme nisam Englez. Hrvatski pjevači mogu svirati turbofolk bez obzira što je podrijetlom iz Srbije, isto kao što naši pjevači sviraju rok iako nije izvorno naš već je podrijetlom iz Amerike. Nisam Novozelanđanin ako jedem kivi, nisam iz Amerike ako sadim krumpire, nisam iz Južne Koreje ako imam korejski klimatski uređaj, nisam iz Njemačke ako vozim auto proizveden u Njemačkoj, nisam Srbin ako slušam turbofolk. Kakvi smo mi Hrvati ako nam pjesma ili nečija izjava može poljuljati hrvatstvo? Kad je na Facebooku otvorena stranica Srpski Dubrovnik i dubrovačka književnost uvrštena u Deset vekova srpske književnosti svi su odmah pohrlili rušiti stranicu. Po meni se na to uopće ne treba obazirati. Slobodno neka pišu u Srbiji da je Dubrovnik srpski i objavljuju svoje pamflete u tisućama primjeraka. Ako ja idem to rušiti i uništavati, znači da sam se dao isprovocirati, da imam komplekse, da se bojim da su oni možda u pravu. Ja znam da sam Hrvat i da je Dubrovnik hrvatski i baš me briga što oni govore iz Srbije. Ne da mi je krivo nego mi je drago što mnogi sanjaju imati moj grad. Onome tko zna da je Hrvat ništa ne može poljuljati hrvatstvo, a kamoli nečija pjesma, izjava, brada itd.
_________________ https://m.youtube.com/channel/UCbUH4gQqQ2Cv8Jrl2ECct3A
https://www.instagram.com/josipcurlin
https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Suradnik:August_Dominus
|
|
Vrh |
|
|
škerac
|
Naslov: Re: Osobna imena u SFRJ kao indikator domoljublja ili sklonosti režimu? Postano: 11 lis 2015, 16:19 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Odvratna imena, ali ništa ne može skinuti Vedran s prvog mjesta najbezličnijeg imena na svijetu.
Frazimire, Pošto nemam ni na ovu temu ulaznicu za mržnju, morat ću kopirati post sa jednog foruma, to je tu negdje na istom levelu. Citat: Vidi Mostara i Tuzle od silnih Vanja, Sanja, Zorana, Gorana, Tijana, Tina, Tea fakat ne znas ko je ko, sto nam to treba ? JTŽ!
|
|
Vrh |
|
|
Vujadin
|
Naslov: Re: Osobna imena u SFRJ kao indikator domoljublja ili sklonosti režimu? Postano: 11 lis 2015, 16:21 |
|
|
Ateist je napisao/la: Jesu li radost, sloboda i duša hrvatske riječi? Jesu. Znači Radovan, Slobodan i Dušan su hrvatska imena, baš nas briga što ih nose i Srbi. . Dusan nije vase ime, pa da okrenes svijet naopako. Od slovenskih, pa znaci i srpskih rijeci potice i Zvonimir, ali to nije nase ime.
|
|
Vrh |
|
|
škerac
|
Naslov: Re: Osobna imena u SFRJ kao indikator domoljublja ili sklonosti režimu? Postano: 11 lis 2015, 16:25 |
|
|
Meni je lijepo Nikoleta. U sebi veže dvije riječi. Fine i vedre.
|
|
Vrh |
|
|
ZGabriel
|
Naslov: Re: Osobna imena u SFRJ kao indikator domoljublja ili sklonosti režimu? Postano: 11 lis 2015, 17:10 |
|
Pridružen/a: 25 pro 2012, 20:27 Postovi: 17410 Lokacija: יום טוב
|
Vujadin je napisao/la: Dobro da nisu medju narodom zazivjela neka starozavjetna imena poput Rebeka, Ruta, Jestira, Ismail, Kain, Avelj, Jona... Da se covjeku zeludac prevrne. Rebeka, Ester, Judita...sve lijepa imena.
_________________ Ako išta ne podnosim to je kad me netko tjera da radim. - Naša Kvačica
Takozvana RS je genocidna tvorevina.
|
|
Vrh |
|
|
Vujadin
|
Naslov: Re: Osobna imena u SFRJ kao indikator domoljublja ili sklonosti režimu? Postano: 11 lis 2015, 17:20 |
|
|
ZGabriel je napisao/la: Vujadin je napisao/la: Dobro da nisu medju narodom zazivjela neka starozavjetna imena poput Rebeka, Ruta, Jestira, Ismail, Kain, Avelj, Jona... Da se covjeku zeludac prevrne. Rebeka, Ester, Judita...sve lijepa imena. Ne zaboravi Hanu i Hagaru. Ne moze milozvucnije.
|
|
Vrh |
|
|
Divlja svinja5
|
Naslov: Re: Osobna imena u SFRJ kao indikator domoljublja ili sklonosti režimu? Postano: 11 lis 2015, 21:59 |
|
|
daramo je napisao/la: Za ta nitko niti i nije znao možda bi da je netko znao čitati Bibliju :) Rebecca ima, evo u Hrvatskoj sve češće i Ruta, Noa i ostatak ekipe s 3-4 slova. Aron
_________________ (*_*)
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Osobna imena u SFRJ kao indikator domoljublja ili sklonosti režimu? Postano: 11 lis 2015, 22:12 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 39351 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
Kod nas u Hercegovini još uvijek vrijedi nadjevanje po djedu, baki i bližima, tako da su muška najčešća Luka, Ivan itd. U zadnje vrijeme vidim da su ženska sve češća ova nazovi moderna Ema, Ena, Lea i ostatak troslova, valjda mamicama staromodna tradicionalna.
|
|
Vrh |
|
|
ZGabriel
|
Naslov: Re: Osobna imena u SFRJ kao indikator domoljublja ili sklonosti režimu? Postano: 11 lis 2015, 22:50 |
|
|
Vujadin je napisao/la: ZGabriel je napisao/la: Rebeka, Ester, Judita...sve lijepa imena.
Ne zaboravi Hanu i Hagaru. Ne moze milozvucnije. Hana je isto lijepo. Hagara mi zvuči grubo, kao da je tursko. (bila sam prisiljena gledati turske sapunice prošle godine pa sam zapamtila dva imena - Džansu i Gundže. ko da su orci a ne djevojke. )
_________________ Ako išta ne podnosim to je kad me netko tjera da radim. - Naša Kvačica
|
|
Vrh |
|
|
Metemma
|
Naslov: Re: Osobna imena u SFRJ kao indikator domoljublja ili sklonosti režimu? Postano: 11 lis 2015, 22:53 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: SarajkaDjevojka je napisao/la: Upravo pomodarsko. Dobro si rekal'. Komunjarsko nak'?Nisi egzotican al si pomodan. ( kooooomadjarska ) orijentacija iz SFRJ :) @Ministre, džaba ti ime apostolsko kad ti više leži Alan ili Zlatan, Damir? To je Marko plod sretne slučajnosti. Odvratna imena, ali ništa ne može skinuti Vedran s prvog mjesta najbezličnijeg imena na svijetu. Sanjin... oduvijek mi je bilo odvratno bez razloga, odnedavno i s razlogom...
_________________ + Gledaj orle od miline, Gračanicu kraj Prištine... +
|
|
Vrh |
|
|
Vujadin
|
Naslov: Re: Osobna imena u SFRJ kao indikator domoljublja ili sklonosti režimu? Postano: 11 lis 2015, 23:15 |
|
|
ZGabriel je napisao/la: Vujadin je napisao/la: Ne zaboravi Hanu i Hagaru. Ne moze milozvucnije. Hana je isto lijepo. Hagara mi zvuči grubo, kao da je tursko. (bila sam prisiljena gledati turske sapunice prošle godine pa sam zapamtila dva imena - Džansu i Gundže. ko da su orci a ne djevojke. ) Pa polumongolski jezik je u pitanju, zato i takva imena. I arapska su vecinom odbojna. A najodvratnija medju njima su mi Hatidza i Dzibril (unakazili ti imenjaka lijepo ime Gavrila/Gabrijela).
|
|
Vrh |
|
|
Metemma
|
Naslov: Re: Osobna imena u SFRJ kao indikator domoljublja ili sklonosti režimu? Postano: 11 lis 2015, 23:19 |
|
|
Gondža se zvala majka Tereza, a i služavka u porodici Emiroglu u seriji "Elif"... a dobra riba
|
|
Vrh |
|
|
Vujadin
|
Naslov: Re: Osobna imena u SFRJ kao indikator domoljublja ili sklonosti režimu? Postano: 11 lis 2015, 23:28 |
|
|
Bas citam listu arapskih imena na wiki, i evo nekoliko koji su mi posebno gadni: Abdurahman, Zuhdija, Ilhamija, Mubedzel, Nuridzihan, Nusrulah, Ruzdija, Cazim, Fuad.
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Osobna imena u SFRJ kao indikator domoljublja ili sklonosti režimu? Postano: 11 lis 2015, 23:35 |
|
|
number 1 Ismet pa tko može tako nazvati dijete.
|
|
Vrh |
|
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Osobna imena u SFRJ kao indikator domoljublja ili sklonosti režimu? Postano: 11 lis 2015, 23:39 |
|
Pridružen/a: 29 srp 2012, 00:08 Postovi: 20758 Lokacija: među zvijezdama
|
Osim prvog, zadnjeg i predzadnjeg ja nijedno to ime nikad nisam čula Vujadine.
_________________ Sarajevo ljubavi moja! Слава Україні!
Ponesi zastavu!!!!
|
|
Vrh |
|
|
Vujadin
|
Naslov: Re: Osobna imena u SFRJ kao indikator domoljublja ili sklonosti režimu? Postano: 11 lis 2015, 23:41 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Amidza
|
Naslov: Re: Osobna imena u SFRJ kao indikator domoljublja ili sklonosti režimu? Postano: 11 lis 2015, 23:59 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2014, 16:40 Postovi: 3294 Lokacija: S forumaššem na sunećenju.
|
Divlja svinja5 je napisao/la: daramo je napisao/la: Za ta nitko niti i nije znao možda bi da je netko znao čitati Bibliju :) Rebecca ima, evo u Hrvatskoj sve češće i Ruta, Noa i ostatak ekipe s 3-4 slova. Aron Sta fali. Bas lijepo ime, poslanicko. Harun, Adem, Ishak, Davud, Jusuf, Zekerijah...
_________________ A nation which makes the final sacrifice for life and freedom does not get beaten.
|
|
Vrh |
|
|
ZGabriel
|
Naslov: Re: Osobna imena u SFRJ kao indikator domoljublja ili sklonosti režimu? Postano: 12 lis 2015, 00:02 |
|
|
Metemma je napisao/la: Gondža se zvala majka Tereza, prezivala. bitna razlika. ;)
|
|
Vrh |
|
|
ZGabriel
|
Naslov: Re: Osobna imena u SFRJ kao indikator domoljublja ili sklonosti režimu? Postano: 12 lis 2015, 00:05 |
|
|
Vujadin je napisao/la: Bas citam listu arapskih imena na wiki, i evo nekoliko koji su mi posebno gadni: Abdurahman, Zuhdija, Ilhamija, Mubedzel, Nuridzihan, Nusrulah, Ruzdija, Cazim, Fuad. Munevera, Nizafeta, Hanifa, Memnuna...malo čudno zvuče, ali ja sam ih slušala u djetinjstvu pa su mi nekako bolja od ovih sapuničastih.
|
|
Vrh |
|
|
Metemma
|
Naslov: Re: Osobna imena u SFRJ kao indikator domoljublja ili sklonosti režimu? Postano: 12 lis 2015, 00:07 |
|
|
ZGabriel je napisao/la: Metemma je napisao/la: Gondža se zvala majka Tereza, prezivala. bitna razlika. ;) Prezivala se Bojadžiju.
|
|
Vrh |
|
|
KiM
|
Naslov: Re: Osobna imena u SFRJ kao indikator domoljublja ili sklonosti režimu? Postano: 12 lis 2015, 00:08 |
|
|
http://srbin.info/2015/10/11/mislav-hor ... ski-preci/ИСЛАВ ХОРВАТ ИЗ ЗАГРЕБА: Сви моји (српски) преци…Мислав Хорват је политички коментатор и сарадник портала Србин.инфо из Загреба. Мислав Хорват је политички коментатор и сарадник портала Србин.инфо из Загреба. Истражујући поријекло своје породице открио сам да је наша прапостојбина Македонија (Стара Србија), да су се као српско племство јуначко борили у Косовској битци, након ње преко Црне Горе дошли у Далмацију, Херцеговину, Босну и Лику. Један дио њих је тек у 18. вијеку прешао на католичку вјеру. А од 20. вијека су по дифолту постали Хрвати. Simerijanac • pre 8 sati Невезено за Хорвата, али најгоре усташе су покатоличени Срби. Нису толико опасни Загорци, поготово Истријани, али су опасни они са Динаре, јер су првонаведени и другонаведени увјек били католици, а ови задњи су били и православци и многи од њих знају своје поријекло. Знали су то врло добро и артуковић и монструм лубурић. Задњи је то и признао, неком усташи док су били у Јасеновцу. Старином је поријеклом из Цуца из Црне Горе (прије сеобе за западну Херцеговину почетком 19. вијека), а стара Црна Гора или Катунска нахија је уствари посткосовски збјег. Лијепо је то велики Његош описао : " Што утече испред сабље турске, што ва вјеру праву не похули што се не шће у ланце везати, то се збјежа у ове планине, да гинемо и крв проливамо да јуначки аманет чувамо дивно име и свету слободу, за спомена роду јуначкому "
_________________ Kako smo svi opljackani.Film "Tezina lanaca" https://youtu.be/waEYQ46gH08
Film o propasti imperije duge 1.123 g. Vizantijska lekcija https://youtu.be/_fLuI92iHR4
|
|
Vrh |
|
|
PCM
|
Naslov: Re: Osobna imena u SFRJ kao indikator domoljublja ili sklonosti režimu? Postano: 12 lis 2015, 00:12 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: PCM je napisao/la: Moje ime je režimsko, neutralno Ali OK je, išli smo na vjeronauk u istu crkvu, pa nisi skroz loš. Ukoliko je crkveno krštenje, prva pričest i krizma (prije kraja SFRJ) dio paketa, to poništava "režimsko" ime. Krštenje je bilo odmah po rođenju, još dok je SFRJ bila alive and well, ostalo je bilo isto na vrijeme ali SFRJ više nije bila ni alive ni well ...
_________________ Muslimane ko je kleo, nije dangubio.
|
|
Vrh |
|
|
ZGabriel
|
Naslov: Re: Osobna imena u SFRJ kao indikator domoljublja ili sklonosti režimu? Postano: 12 lis 2015, 00:21 |
|
|
Metemma je napisao/la: ZGabriel je napisao/la: prezivala. bitna razlika. ;)
Prezivala se Bojadžiju. Citat: Rođena je pod imenom Agnes Gonxha Bojaxhiu e sad, je li Gonxha drugo ime ili prvo prezime?
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|