HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 07 ruj 2026, 05:24.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 134 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeća

Koji vam je primarni identitet
Hrvat 33%  33%  [ 6 ]
hercegbosanski Hrvat 67%  67%  [ 12 ]
Ukupno glasova : 18
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Primarni identitet
PostPostano: 19 sij 2016, 02:46 

Svarog je napisao/la:
Leeroy Jenkins je napisao/la:

A da li gospodine Svarog smatrate vas Srbe iz BiH većim Srbima od Srba iz Srbije? Iskreno.

Hm ..ta rjec '' veliki'' Srbin..Hrvat..je inace malo neprecizna , medjutim jedno je sigurno ....uglavnom je lakse biti Srbin u Srbiji nego s ove strane Drine . Slicno je i sa Hrvatima .
Mi smo sad najzapadnija Srbi , a bogami i pravoslavci .

Ali je opet biti lakše Srbin s naše strane Drine nego Hrvat u tzv. ( :zubati ) BiH.

Vrh

PostPostano: 19 sij 2016, 02:47 

Lokacija: Folklorni srboćetnik, praktični muslimanski Bunjevac
Svarog je napisao/la:

A da li gospodine Svarog smatrate vas Srbe iz BiH većim Srbima od Srba iz Srbije? Iskreno.

Hm ..ta rjec '' veliki'' Srbin..Hrvat..je inace malo neprecizna , medjutim jedno je sigurno ....uglavnom je lakse biti Srbin u Srbiji nego s ove strane Drine . Slicno je i sa Hrvatima .

To je verovatno stidljivo da :D
Mislim da takvo mišljenje vlada i u Srbiji, bar medju onima koji razmišljaju o tome u tom kontekstu.

Vrh

PostPostano: 19 sij 2016, 02:49 

Tuta je napisao/la:
Svarog je napisao/la:
Tata, ne znam da li znas , da mi vas BiH Hrvate.. bar koliko ja znam , smatramo vecim Hrvatima od ''Pereca'' ?

Pošao si od krive pretpostavke. Ne negiram ja hrvatstvo, već govorim o jačanju regionalnog na štetu integralnog identiteta.

Srbi u Republici Srpskoj su Srbi kao i oni u Srbiji, ali su svjesni da im interesi nisu baš u potpunosti usklađeni. Uvijek se može dogodit da Srbija radi na vašu štetu, što se i događalo. Tu je jasno došlo do izražaja da Srbi u RS i nemaju baš integralistički identitet, već traže ravnopravan tretman. Ja govorim upravo o tome - o ravnopravnom tretmanu Hrvata u HB i Hrvata u RH, a ne da hb. Hrvati na svoju štetu djeluju u korist 'općeg dobra' iliti 'integralnog hrvatstva'.

Meni to izgleda , kao da vam neko sa strane suflira...strpite se jos malo ,ima plan . Ne mogu vjerovati da ce vas Hrvatska pustiti niz vodu .
Zato i mi moramo drzati , oke dobro otvorene .

Vrh

PostPostano: 19 sij 2016, 02:52 

Tuta je napisao/la:
Svarog je napisao/la:

Ali je opet biti lakše Srbin s naše strane Drine nego Hrvat u tzv. ( :zubati ) BiH.

Sad kad mi imamo Republiku Srpsku , jest.. Ali obicno nije .
PS.

I da... :001_smile ..obe strane Drine su nase. :zubati

Vrh

PostPostano: 19 sij 2016, 04:08 

Nama Bošnjacima primarni je identitet turski, pa islamski pa dalje.

Vrh

PostPostano: 19 sij 2016, 11:15 

Svarog je napisao/la:

To da ste vi najzapadniji pravoslavci nikako ne stoji : https://sh.wikipedia.org/wiki/Manastir_Gomirje

Vrh

PostPostano: 19 sij 2016, 12:59 

Tuta je napisao/la:
Svarog je napisao/la:
Tata, ne znam da li znas , da mi vas BiH Hrvate.. bar koliko ja znam , smatramo vecim Hrvatima od ''Pereca'' ?

Pošao si od krive pretpostavke. Ne negiram ja hrvatstvo, već govorim o jačanju regionalnog na štetu integralnog identiteta.

Srbi u Republici Srpskoj su Srbi kao i oni u Srbiji, ali su svjesni da im interesi nisu baš u potpunosti usklađeni. Uvijek se može dogodit da Srbija radi na vašu štetu, što se i događalo. Tu je jasno došlo do izražaja da Srbi u RS i nemaju baš integralistički identitet, već traže ravnopravan tretman. Ja govorim upravo o tome - o ravnopravnom tretmanu Hrvata u HB i Hrvata u RH, a ne da hb. Hrvati na svoju štetu djeluju u korist 'općeg dobra' iliti 'integralnog hrvatstva'.

A u kojem smislu Hrvati HB nisu ravnopravni sa Hrvatima HR?
Po hrvatskim zakonima i ustavu smo mi potpuno ravnopravni u Hr , u prakticnom, barem neki tako kazu, smo " ravnopravniji" tamo nego oni, dok oni u HB nemaju nikakva prava.

Ili je ovo ona imbecilna prica kako HB Hrvati nemaju svoje ja, kako su iskompleksirani retardi pa bi cak i Aluminij mostar ugasili ako bi to pasalo kakovoj hrvatskoj tvornici?

Vrh

PostPostano: 19 sij 2016, 16:27 

Ravnopravni su u svakom pogledu, možda Tuta ni nema hrvatske dokumente pa onda naprđuje jer on nije ravnopravan s ostalim Hrvatima.

Zna se tko jača "regionalne" identite kod Hrvata u Istri, Dalmaciji, Slavoniji isti oni koji seru da je Hrvatska izvršila agresiju na BiH, tebi očito nije jasno da je Hrvata u BiH 400 000 i da je svako izdvajanje iz ostatka korpusa pogubno.
Ti i nisi bivol u krdu nego hijena koja čeka sa strane da lav odradi posao i cereka se.

Lako je tebi chatnick pričati kad je Srba u BiH preko milje i kad imate svoju Republiku, za šta će se Hrvati vezati za EP HB?
Unatoš tome ja bi stavio ruku u vatru da bi 99% Srba da im se ponudi na glasanje šta žele:
Neovisnu RS ili pripajanje Srbiji glasalo za ovo drugo.
Isto tako sasvim sigurno ne bi tražili nikakvu autonomiju tipa one kakvu ima Vojvodina nego bi upravo suprotno rušili tu autonomiju kao i Srbijanci.

Svarog Dalmacija nema nikavu autonomiju u Hrvatskoj, valjda ti je to jasno.
A što se tiče predsjednika meni su jednaki i imaju potpuno isti status jer oba imam pravo birati i oba zastupaju i mene.

Vrh

PostPostano: 19 sij 2016, 19:45 

daramo je napisao/la:
Ravnopravni su u svakom pogledu, možda Tuta ni nema hrvatske dokumente pa onda naprđuje jer on nije ravnopravan s ostalim Hrvatima.

Zna se tko jača "regionalne" identite kod Hrvata u Istri, Dalmaciji, Slavoniji isti oni koji seru da je Hrvatska izvršila agresiju na BiH, tebi očito nije jasno da je Hrvata u BiH 400 000 i da je svako izdvajanje iz ostatka korpusa pogubno.
Ti i nisi bivol u krdu nego hijena koja čeka sa strane da lav odradi posao i cereka se.

Lako je tebi chatnick pričati kad je Srba u BiH preko milje i kad imate svoju Republiku, za šta će se Hrvati vezati za EP HB?
Unatoš tome ja bi stavio ruku u vatru da bi 99% Srba da im se ponudi na glasanje šta žele:
Neovisnu RS ili pripajanje Srbiji glasalo za ovo drugo.
Isto tako sasvim sigurno ne bi tražili nikakvu autonomiju tipa one kakvu ima Vojvodina nego bi upravo suprotno rušili tu autonomiju kao i Srbijanci.

Svarog Dalmacija nema nikavu autonomiju u Hrvatskoj, valjda ti je to jasno.
A što se tiče predsjednika meni su jednaki i imaju potpuno isti status jer oba imam pravo birati i oba zastupaju i mene.

Hehehe... Sviđa mi se opis. A tko bi bio lav?

Vrh

PostPostano: 19 sij 2016, 21:38 

daramo je napisao/la:

Zna se tko jača "regionalne" identite kod Hrvata u Istri

Sami Istrijani, pod utjecajem protalijanske autonomaške stranke IDS koja je na vlasti tamo.

Vrh

PostPostano: 19 sij 2016, 21:52 

Kaftanzoglio je napisao/la:
Svarog je napisao/la:

To da ste vi najzapadniji pravoslavci nikako ne stoji : https://sh.wikipedia.org/wiki/Manastir_Gomirje

Mislio sam najzapadnija drzava .

Vrh

PostPostano: 19 sij 2016, 22:11 

daramo je napisao/la:
Al vas Tuta loži po staroj provjerenoj ideji u ostalim hrvatskim pokrajinama.
Dalmacija
Srbi surađuju s Hrvatima podmećući Hrvatima slovinstvo i ne bune se kad se koriste naziv Dalmatinac, Dalmacija i ostali neutralni izrazi ali kad Hrvat koriste naziv Hrvat i žele se ujediniti s Hrvatskom onda je Dalmacija vekovna srpska zemlja u kojoj nema Hrvata.
Naravno kad Hrvati shvaćaju o čemu se radi šaltanje na suradnju s Talijanima.
Slavonija i Hrvatska
Forsiraju neke Srbohrvate i srpsko-hrvatski jezik koji podmeću Mađari kako bi lakše ovladali Hrvatima.
„nema te sile koja će nehrvatske narode prisiliti da se Trojednica zove samo Hrvatska i da se trobojnica krsti samo hrvatska“, kategoričan je Paja Jovanović, vođa Srpske samostalne stranke.
U člancima oni govore o „ovostranom srpstvu“, „ovostranim srpskim zemljama“, „raskomadanom srpstvu“ koje se mora ujediniti. Umjesto pojma „Hrvatska“ autori kalendara rabe pojmove „Trojednica“, „ove zemlje“, „ova domovina“, „zapadni krajevi našega naroda“. Ova se terminologija zadržala u Srpskoj pravoslavnoj crkvi do danas, a rasprostranjena je i u srpskim intelektualnim krugovima.
Paja Jovanović, predsjednik Srpske samostalne stranke, ne odlazi 1894. godine na susret parlamentaraca u Peštu jer ga je predsjednik Ugarskog sabora pozvao kao člana Hrvatskog sabora. Po njegovoj izjavi u listu Srbobran samo hrvatski šovinisti Sabor zovu hrvatski i to u težnji da pohrvate Dalmaciju i Slavoniju.2 Za Paju Jovanovića je tako i izložba domaćih tkanina ili tjestenine u Brodu na Savi ili Novoj Gradiški pod hrvatskim imenom u stvari „velikohrvatska propaganda“.
Kao što smo rekli za članove Srpske samostalne stranke Slavonija je srpska zemlja. Oni podupiru razvoj „slavonstva“ kao regionalnog osjećaja u želji da se ospori hrvatski značaj Slavonije. „Slavonstvo“ podupire i ban Hedervary kako bi oslabio hrvatski nacionalni pokret, te ga je on smatrao ravnopravnim nacionalnim osjećajem hrvatstvu. U tom cilju ban je podupirao interese slavonskog veleposjeda i suprotstavljao jako njemačko-mađarsko građanstvo grada Osijeka hrvatskom građanstvu u Zagrebu.
U kalendaru stoji da u Lici ima i Bunjevaca. Oni su „iz Hercegovine, s Neretve – dakle, Srbi su“. Ti Bunjevci su „Crni Vlasi“. Nadalje u kalendaru stoji: „Kako vidiš, dobrano je i tijeh Vlaha po Lici, koji su svi rimokatoličke vjere zbog čega danas ne srbuju, nego nešto drugo, a to? Lako ti je pogoditi“ te razvija svoju povijesnu poduku čitatelju pišući: „oni se prevjeriše, koje u Dalmaciji koje u Lici…narod srpski sve ove koji pristupiše rimskoj crkvi na Buni, okrsti imenom te crkve – Bunijevcima“.13 Srpski samostalci u borbi za srpstvo Like ne žele ni čuti da bi u Lici bilo starosjedilaca katolika tj. Hrvata koji su ostali nakon turskih osvajanja.
Sve vam je jasno tko ovo forsira i gura Hrvatima regionalizme, pa tako Tuti često izleti zapadni-istočni slavni narod, srpskohrvatski itd.

Muslić ili četnik, možda i jugić.
Bez uvrede bilo kome iz ovih naroda, samo se "pobliže" opisuje Tutimir.

Vrh

PostPostano: 19 sij 2016, 22:16 

Citat:
Muslić ili četnik, možda i jugić.
Bez uvrede bilo kome iz ovih naroda, samo se "pobliže" opisuje Tutimir.

Bojim se da to nije dostatno... Cincar?

Vrh

PostPostano: 19 sij 2016, 22:19 

Jenkinse Leeroyu, ima li mjesta za mene u skupini folklornih srboćetnika i praktičnih muslimana Bunjevaca?

Vrh

PostPostano: 19 sij 2016, 22:44 

Tuta je napisao/la:
Jenkinse Leeroyu, ima li mjesta za mene u skupini folklornih srboćetnika i praktičnih muslimana Bunjevaca?

Naravno da ima gospodine Tuto.
Mi Vam nećemo negirati nacionalni identitet čak i ako se ne slažemo sa Vama.
Folklorni srboćetnici i praktični muslimani Bunjevci su malobrojna skupina otvorenog uma i široke tolerancije, mlada nacija, ali veoma ponosna na svoju tisucusatnu historiju i uljudbu.

Vrh

PostPostano: 19 sij 2016, 23:19 

Bošnjak i musliman.

Vrh

PostPostano: 19 sij 2016, 23:19 

Tuta je napisao/la:
Svarog je napisao/la:

Nije tocno.

Kad su u pitanju RH, blacenje Hrvata i slicne stavri, jako su slozni, i Dodik i Srbijanci slozno pricaju o snimanju filmova o Jasenovcu, da ne nabrajan sve, ko hoce razumiti, razumit ce.

Bolje bi tebi bilo da trazis ravnopravni tretman sa Srbima u BiH, jer njima se hoces dodvarati, a ako mislis da ce to ici priko fobije od RH, mucha suerte. Oni ne misle tako, i nema veceg jebenog integraliste od Dodika, koji se dogovora sa Tadicen, radikalima, Vucicevcima, svemu sto je na vlasti u Srbiji.

A ti dalje glumi borca za slobodu.

Vrh

PostPostano: 20 sij 2016, 01:05 

Amidza je napisao/la:
Bošnjak i musliman.

Pravi dzedaj.

Vrh

PostPostano: 20 sij 2016, 02:14 

Daramo.Da te ne kvotam bezveze.Vas ima otprilike ko Crnogoraca tako da pusti milju Srba.Ima vas dovoljno.Što se tiče nemanja HB,ZNA se ko je kriv za to.A opet i kasnije ZNA se ko je kao potpisnica DS i valjda neki qrac u tome svemu u BiH UNIJI.Jer BiH JE U N I J A.Oćutao provalu tenkom u trezor.I na to sve ti stavljaš priču o nekakvim bivolima.
Inače sve je to zbog lažiranja povjesti,ovaj put,jer da se zvanično obelodani istina koju svi ionako znaju,ti tu priču o nekakvim bivolima ne bi nikad izgovorio ili bi ona bila dosta izmenjena.

Vrh

PostPostano: 20 sij 2016, 12:03 

Hrvati plaše već djecu u kolijevci regionalizacijom umjesto babarogom. Ali iako nam je mrska regionalizacija u svom dvorištu, veliki smo pristalice regionalizacije u tuđem dvorištu. Tako svakom osvještenom Hrvatu srce kuca za Vojvodinu, Kataloniju, Baskiju, Sjevernu Irsku itd.

Vrh

PostPostano: 20 sij 2016, 12:14 

Hrvati plaše već djecu u kolijevci regionalizacijom umjesto babarogom. Ali iako nam je mrska regionalizacija u svom dvorištu, veliki smo pristalice regionalizacije u tuđem dvorištu. Tako svakom osvještenom Hrvatu srce kuca za Vojvodinu, Kataloniju, Baskiju, Sjevernu Irsku itd.

Mene iskreno zaboli ćunek za to, nisam jedan od onih paćenika koji bi htio cijepanje tuđe države.

Vrh

PostPostano: 20 sij 2016, 20:33 

Forumašš je napisao/la:

Mene iskreno zaboli ćunek za to, nisam jedan od onih paćenika koji bi htio cijepanje tuđe države.

Meni tvoje spominjanje Vojvodine nije jasno. Tamo su ljudi, bez obzira na narodnost, bili oni Mađari ili Srbi, protiv separatizma.

Što se tiče naroda koji žele slobodu, odnosno većina pripadnika tog naroda, to naravno podržavam. Bez obzira radi li se o Kataloncima, Kurdima, Ircima, Albancima itd.

Vrh

PostPostano: 20 sij 2016, 20:53 

Podržavam svaki plebiscit. Radilo se o Kosovu, Krimu, Kataloniji ili Škotskoj, secesiji, ujedinjenju ili ostanku u okviru postojeće države.

Mises

Vrh

PostPostano: 20 sij 2016, 21:11 

Tuta je napisao/la:
Forumašš je napisao/la:

Meni tvoje spominjanje Vojvodine nije jasno. Tamo su ljudi, bez obzira na narodnost, bili oni Mađari ili Srbi, protiv separatizma.

Što se tiče naroda koji žele slobodu, odnosno većina pripadnika tog naroda, to naravno podržavam. Bez obzira radi li se o Kataloncima, Kurdima, Ircima, Albancima itd.

Jesi Tuto podržavao i secesiju SAO Krajine?

Vrh

PostPostano: 20 sij 2016, 21:20 

U slučaju SAO Krajine nije se radilo o volji naroda, već o ekspanzionizmu vodstva SR Srbije. Ne može 40% stanovnika odlučiti u ime svih.

RSK i BiH su po tom slične. Otprilike sličan ispodpolovični udio gradjana uzima si pravo koje nema, odlučivati o tome u kojoj i kakvoj državi će živjeti većina koja se s njima ne slaže.

Mises

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 134 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: