HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 03 sij 2025, 06:40.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 196 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Selo vs Grad
PostPostano: 18 vel 2022, 14:27 

Shaban995 je napisao/la:
divizija je napisao/la:

Al stanovnici toga idu vikendom na planinu, mnogi imaju neku vikendicu, nije baš da su potpuno u zatvoru poput vukova.

..ko sto i ovi sa sela idu u urbana mista ako imaju afinitete za sport kulturu il provod..

Vrh

PostPostano: 18 vel 2022, 14:35 

Šta je ovo? Neće niko da bude seljak, malograđanin....svi bi u gradsku ekipu!? Neće moći.
Od svih forumaša gradsku ekipu mogu da čine dvoje do troje forumaša. Ostali su se ,,odali,,! Što pravopisom, što načitanošću, stavovima, sočnim psovkama i ostalo.

Hajde da sortiram po nekakvom mom utisku:

Seljoberi:
1.KiM
2.Granični
3.Pol Gasol
4.Bura
5.Nemaveze
6.Laganini
Ko. fol građani:
1.Naša Kvačica
2.Aleksije
3. BBC
4. HHerceg
5. Shaban995
6. MiR
7.Ceha
8.Karabaja
9.ZGabriel
10.Sarajka
11. Svarog
12. Aga
Malograđani
1.Novovrijeme
2.Karamelica
3.Junuz
4.Robbie Mo
5.Elit Star
6.Kinez

Vrh

PostPostano: 18 vel 2022, 14:38 

Guzica ti ko fol.

Vrh

PostPostano: 18 vel 2022, 14:40 

..moja ekipa najaca :smijeh

Vrh

PostPostano: 18 vel 2022, 14:56 

Lapo-lapo je napisao/la:
Šta je ovo? Neće niko da bude seljak, malograđanin....svi bi u gradsku ekipu!? Neće moći.
Od svih forumaša gradsku ekipu mogu da čine dvoje do troje forumaša. Ostali su se ,,odali,,! Što pravopisom, što načitanošću, stavovima, sočnim psovkama i ostalo.

Hajde da sortiram po nekakvom mom utisku:

Seljoberi:
1.KiM
2.Granični
3.Pol Gasol
4.Bura
5.Nemaveze
6.Laganini
Ko. fol građani:
1.Naša Kvačica
2.Aleksije
3. BBC
4. HHerceg
5. Shaban995
6. MiR
7.Ceha
8.Karabaja
9.ZGabriel
10.Sarajka
11. Svarog
12. Aga
Malograđani
1.Novovrijeme
2.Karamelica
3.Junuz
4.Robbie Mo
5.Elit Star
6.Kinez

To građani ne psuju?
Definiši seljak?!
Seljak po mjestu stanovanja ili seljak - papčina.
Mislim u kontekstu teme vjerovatno po mjestu stanovanja, ali eto da utvrdimo obzirom da selektuješ na osnovu nekih drugih kriterija.
Inače volim prirodu, pa između ostalog i taj seoski ambijent, ali onako više vikend varijanta.
Kontam da ću nekad u starosti neku vikendicu, priroda, tad valjda čovjek bježi od gradske vreve.

Vrh

PostPostano: 18 vel 2022, 15:07 

Lapo lapo je maloseljak

Vrh

PostPostano: 18 vel 2022, 15:25 

divizija je napisao/la:
Kaftanzoglio je napisao/la:

Zoološki je prisila, a u gradu te nitko ne prisiljava da budeš zatvoren u stanu. Možeš trčati cijeli dan , plivati ako si na moru koliko hoćeš.

sama urbanizacija je bila prisila. zbog rasta stnaovništva su usitnjeni posjedi na selima, a zbog napretk tehnologije samnjila se i potreba za radnom snagom u poljoprivredi.

posljedično su ljudi MORALI u gradove.

dans više ne moraju, ali su nakon par genracija postali poput životinja u zoološkom, ili zatovrenika koji provedu desetljeć u zatovru. ne znaju više živjeti na slobodi. kad životinje stasale u zoološkom pustiš u divljinu krepaju odmah, a dugogodišnji zatovrenici obično čim iziđu provale u prvu trafiku da ih uhapse i vrate u zatvor.

tako i stanovnici gradova, nisu više sposobni za život na slobodi u svom prirodnom okruženju. iako čak ne moraj uviše biti uzgajivači hrane.

jedino što im je preostalo je da izumru u gradovima

Ima istine u ovome.

Internet + brza kola i prometnice omogućuju bijeg iz gradova. Ali mnoge životinje su u strahu izaći iz kaveza.

Idealnim okruženjem mi se čini mreža gradića s 5 - 25 tisuća stanovnika, povezanih brzim cestama i selima između. Tome bi Herceg-Bosna trebala težiti. Da nema velikih gradova, već da funkcionira kao mega grad koji se sastoji od 1000 sela. Da ima dva-tri centra u kojima su veće bolnice i sveučilišta. A svi ostali sadržaji (športski, kulturni, gospodarski) raspršeni u gradiće.

Ako postoje kvalitetne komunikacije nije nikakav problem ako djeca treniraju u nekom od susjednih gradića npr. Čak i sveučilište je šteta cijelo strpati u isti grad.

Prometna infrastruktura je dakako ključna.

Vrh

PostPostano: 18 vel 2022, 15:32 

Pacifikator je napisao/la:
Idealnim okruženjem mi se čini mreža gradića s 5 - 25 tisuća stanovnika, povezanih brzim cestama i selima između. Tome bi Herceg-Bosna trebala težiti. Da nema velikih gradova, već da funkcionira kao mega grad koji se sastoji od 1000 sela. Da ima dva-tri centra u kojima su veće bolnice i sveučilišta. A svi ostali sadržaji (športski, kulturni, gospodarski) raspršeni u gradiće.

Ako postoje kvalitetne komunikacije nije nikakav problem ako djeca treniraju u nekom od susjednih gradića npr. Čak i sveučilište je šteta cijelo strpati u isti grad.

Tako funkcionira trokut Čapljina-Posušje-Mostar, ali su izvan toga Livno, Tomislavgrad, Kupres, Rama, da ne nabrajam dalje općine.

U Hrvatskoj tako funkcionira Istra, vjerojatno jedino područje u Hrvatskoj gdje najveći grad nije najrazvijeniji i najjači u većini kategorija.

Vrh

PostPostano: 18 vel 2022, 15:42 

Dr. Van Nostrand je napisao/la:

Tako funkcionira trokut Čapljina-Posušje-Mostar, ali su izvan toga Livno, Tomislavgrad, Kupres, Rama, da ne nabrajam dalje općine.

U Hrvatskoj tako funkcionira Istra, vjerojatno jedino područje u Hrvatskoj gdje najveći grad nije najrazvijeniji i najjači u većini kategorija.

Ima smisla. Pula je van težišta, na samom rubu. Isto kao i Mostar. No prometnice su u Istri dobre, a u HB baš i ne.

Vrh

PostPostano: 18 vel 2022, 18:01 

Uvijek se pale na iste fore. Nevjerovatno. Ni ne kresneš, oni planu!
Što se tiče spiska, odnosilo se na stanje duha.
Gazdu zaboravih! Pa sam Nick kaže, seljak. Samo su seljaci gazde, a ovi bliže i u betonu su bosovi, tajkuni.
Za BBC-a isto nisam sigurna, nešto me buni njegova ljubav prema labudovima! Da li je to nostalgija za guskama i ostalom peradi ili je zaljubljenik u balet slavnog kompozitora Petra Iljiča Čajkovskog!???

Što se tiče mjesta stanovanja selo/grad već sam rekla, djetinjstvo i starost na selu, školovanje i radni vijek u gradu!

Vrh

PostPostano: 18 vel 2022, 19:56 

lijepo li je seljak biti

2021. Katolika prema Crkvi 344 639

344 639 + 24,1% + 1,57% koji nisu Katolici = 434 411 HRVATA

Vrh

PostPostano: 18 vel 2022, 20:15 

Lapo-lapo je napisao/la:
Gazdu zaboravih! Pa sam Nick kaže, seljak. Samo su seljaci gazde, a ovi bliže i u betonu su bosovi, tajkuni.
Za BBC-a isto nisam sigurna, nešto me buni njegova ljubav prema labudovima! Da li je to nostalgija za guskama i ostalom peradi ili je zaljubljenik u balet slavnog kompozitora Petra Iljiča Čajkovskog!???

Što se tiče mjesta stanovanja selo/grad već sam rekla, djetinjstvo i starost na selu, školovanje i radni vijek u gradu!

..gradjani planu jebiga depresija fali d vitamina.. :zubati

Vrh

PostPostano: 18 vel 2022, 20:54 

Ima istine u ovome.

Internet + brza kola i prometnice omogućuju bijeg iz gradova. Ali mnoge životinje su u strahu izaći iz kaveza.

prvo i osnovno što svatko treba shvatiti da u 21. stoljeću selo ne znači nužno uzgoj krava i prasadi za svakog žitelja.

primarnim sektorom se nikada više neće baviti više od 10% ljudi, osim ako tehnologija ne krahira zbog nečega. mislim hoće dopunski, poput mene s voćnjakom i vinogradom, ali to mi nije primarni posao.

ruralni prostor se primarno definira gustoćom naseljenosti, dominacijom prizemne građe, brojnim zelenim površinama, šumama, pašnjacima i oranicama. pola mjesta koja imaju status Grada u Hrvatskoj su u suštini ruralna mjesta.

i da, antička Sparta također

Vrh

PostPostano: 18 vel 2022, 21:16 

Lapo-lapo je napisao/la:

Cim nije selo!!!! Smrt vozarima!!! Čuj bosovi.

Vrh

PostPostano: 18 vel 2022, 21:18 

Gazda je napisao/la:
Lapo-lapo je napisao/la:

..jok ti si.. :zubati

Vrh

PostPostano: 18 vel 2022, 21:26 

laganini je napisao/la:
Gazda je napisao/la:

..jok ti si.. :zubati

Jebo te alah raspali, prosut ću ti drobinu zbog ovog, idi zalit lozu majmune sva će ti se osušit.

Vrh

PostPostano: 19 vel 2022, 21:46 

Planina je napisao/la:
Reconquista je napisao/la:
Morate prestati pušiti i napraviti sprave za kalisteniku usred sela.

Malo manje zabadanja u privatni život i to bi bio raj.

Lično naravno da ne pušim a što se tiče kalistenike imam vlastiti home gym ali ja sam tu teška iznimka, selo nudi svima da imaju ne vlastitu teretanu nego teren za svaki sport i opet ostane mjesta za izvoz, međutim zbog tog nekog zaostalog sklopa to nikoga ne zanima, sportski sadržaji, ako ne radi sebe onda radi djece da i ona ne odu na isti kalup sa duvanom i ostalim što ne valja. Šteta velika, moj mali rođak npr., prije 4- 5 godina kad bih dolazio iz Splita sjećam se da je to bilo dijete sa takvim atletskim potencijalom da bi bio top level u bilo kojem sportu samo da je imao nekoga da ga gura, znači mali 1-2 osnovne pumpa 15 pravih sklekova, 5 zgibova, skok u dalj brutalan, agilnost i snaga brutalni i sve to sa nula specifičnog treninga, ja se čudio, jednostavno dite sa sela koje je tada živilo zdrav život, skakanje okolo cijeli dan i domaća prehrana. Niko u mojoj osnovnoj u Splitu mu nije bio ni približan, a tu je sjećam se bilo klinaca koji su kao profi trenirali odkad su prohodali, ovaj bi ih sve razbucao u svakom sportu i to i one par godina starije od sebe. Uglavnom kako je rastao u okruženju koje je takvo kakvo je s vremenom je propao, krenuo se debljat, igrat igrice po vas dan, previše interneta, ležačine, žderačine, jer mu je jednostavno takvo cijelo okruženje, sport i zdrav život strani pojmovi, i sad se kladim dok uđe u pubertet da će i on krenit pušit i jbg to je tako, potrebna je malo jača inteligencija i karakter da se ne ide tim putem, samo iznimni slučajevi, i to obično iz obitelji gdje su i roditelji tako viša liga po tom pitanju i mogu dati zdrav primjer i uputit djecu. Al ovde je to 1%. Nažalost. Okruženje ti nudi sve a ti to ne cijeniš i ne vidiš šta imaš. Jbg, to je kad si cijeli život tu i samo tu i za drugo i ne znaš. Meni je uvijek bilo kad bih došao iz Splita ala raja mogu radit šta oću bavit se čime god bih htio. A njima su to jednostavno tvorničke postavke i ne vide tu ništa posebno.

To sta ti opisujes je siroko poznat fenomen da je stanovnistvo na selu nizeg IQa i opcenito r selected.

R selected oznacava ljude koje su skloni bit life fast die young. Upravo to sta opisujes. Rano pocnu pit, pusit, vozit, promiskuitet, jedu nezdravo... ne citaju, ne mozgaju, ne traze alternativne opcije, objasnjenja, pristupe itd.

Obrnuto je K selekcija. Dakle r i K.
R zamisli ka zeceve, oni imaju puno dice, ne bave se toliko njima, puste ih da se izive, ako najebu jbg, takav je zivot pristup i na dnu su u hijerarhiji dzungle... zive krace i generalno samo prate sta krdo radi

K zamisli ka slonove ili kitove ubojice, imaju jako mal broj dice, oko cetvrtinu i vise zivota jedinka je dite i tretirana je ka dite, okolina se pobrine da joj ne zafali nista dok je mic po mic dizu u sposobnostima, svaka se pomno njeguje i tipicno par odraslih jedinki zorno promatra da uspije, prisutna je sofisticiranost i taktike, dosta energije se ulaze na statusu u dzungli tj ekosustavu itd zive dugo no usporenim tempom te mogu toliko zastraniti od krda da se recimo sprijatelje sa ljudima ili drugim zivotinjama

To mozes usporediti s otvorenoumnim urbanim ljudima kojima je zanimljiva ideja multikulturalizam te cak i ako znaju da to ne valja pomalo im je zao.

Ovima na selu nije jer nemaju ni neki kapacitet za to. Njima je cudan i neko ko se neobicno oblaci, slusa neki manje poznat zanr glazbe, koristi 'fancy' rici koje oni nisu culi, ima malo drukciju frizuru itd.

Vrh

PostPostano: 19 vel 2022, 22:08 

Mi smo imali nesretnu prošlost i kao periferija kasnimo u tehnološkom razvoju. Pa je kod nas odlazak sa sela u grad onih pametnijih i sposobnijih se odvijao masovno za vrijeme komunističke juge u vrijeme kad su na Zapadu već ljudi bježali iz velikih gradova u predgrađa i manje gradiće i naselja oko velikih gradova jer je takav život ipak zdraviji i bolji nego u betonjarama. Danas samo sirotinja, manjine, imigranti, mladi i ultra bogati žive u velikim gradovima na Zapadu.

Kasnimo u vremenu za razvijenim svijetom jednostavno.

Ovdje se sad radi da sve više mladih, obrazovanih, inteligentnih, radišnih ljudi razmišlja da je bijeg iz grada u okolni prostor dobra ideja. I u pravu su.

Prije su pametniji bježali u grad, a gluplji ostajali. Danas dobar dio inteligentnijih misli da je dobra ideja pobjeć iz grada. Ali ne misle živjeti na selu ili ruralnom prostoru kao seljačine već kao seoska gospoda. Naravno ne govorim o seljacima nego o seljačinama. Isto kao što bježe iz grada jer ne žele živjeti s gradskim propalicama i klošarima kakvih ima sve više.

Neka živi Dinamo i majka Hrvatska!

Vrh

PostPostano: 19 vel 2022, 22:17 

Reconquista je napisao/la:
Mi smo imali nesretnu prošlost i kao periferija kasnimo u tehnološkom razvoju. Pa je kod nas odlazak sa sela u grad onih pametnijih i sposobnijih se odvijao masovno za vrijeme komunističke juge u vrijeme kad su na Zapadu već ljudi bježali iz velikih gradova u predgrađa i manje gradiće i naselja oko velikih gradova jer je takav život ipak zdraviji i bolji nego u betonjarama. Danas samo sirotinja, manjine, imigranti, mladi i ultra bogati žive u velikim gradovima na Zapadu.

Kasnimo u vremenu za razvijenim svijetom jednostavno.

Ovdje se sad radi da sve više mladih, obrazovanih, inteligentnih, radišnih ljudi razmišlja da je bijeg iz grada u okolni prostor dobra ideja. I u pravu su.

Prije su pametniji bježali u grad, a gluplji ostajali. Danas dobar dio inteligentnijih misli da je dobra ideja pobjeć iz grada. Ali ne misle živjeti na selu ili ruralnom prostoru kao seljačine već kao seoska gospoda. Naravno ne govorim o seljacima nego o seljačinama. Isto kao što bježe iz grada jer ne žele živjeti s gradskim propalicama i klošarima kakvih ima sve više.

..zaključimo temu nema se sto vise dodat.. :palacgore1

Vrh

PostPostano: 19 vel 2022, 22:20 

Pricas nonsense. Gledaj di Bill Gates, Elon Musk, Larry Fink, Trump itd zive. Zive usrid Seattle, LA, Austin i centru NY.

Laz je da je muvanje prema selu. Muvanje je skoro pa iskljucivo u suburbiju koja je ultimativni rezultat potrage za komforom i urbanim zivotom kompletno ovisnim o automobilu. Nista ne atomizira ljude vise od suburbije. Americka reakcionarna desnica dosta kritizira suburbiju bas jer je unistila rodbinske zajednice.

Vrh

PostPostano: 20 vel 2022, 08:16 

Na zapadu ne postoji neka podjela selo-grad, pritom u Novom Svijetu sva naselja su nova i malo se tko bavi primarnim djelatnostima. A i došlo je do inverzije, starija elita živi u bogatim manjim mjestima ili predgrađima, imigrantska radna snaga ide u stanove u grad. U Britaniji je šerijat u sred Londona, i tamo se mogu naći slučajevi najvećeg primitivizma.

Mislim da je ta priča grad-selo najjača u Europi, Mediteranu i možda Bliskom Istoku, i radi se više o nekoj povijesnoj podjeli i općenito razvoju od pojave prvih gradova kao trgovačkih središta, pa sve do industrijalizacije i masovnog opismenjavanja.

Selo se bavilo primarnim djelatnostima, grad zanatima i trgovinom. Industrijalizacijom su također gradovi zahvaćeni, no ti radnici u industriji nikad nisu bili elita, ako pretpostavimo da je elita obično najciviliziranija jer civilizacija ide s umrežavanjem, moći, dostupnošću i raznolikošću itd.

Danas ta podjela ima nikad manje smisla, posebno u doba interneta i sveopće mobilnosti, i jer se 2% stanovništva bavi poljoprivredom pa se postavlja pitanje šta je to uopće danas ruralni način života. To što imaš travu i vrt oko kuće?

Ljudi su na spektru primitivizma odnosno civilizacije većinom prema kriteriju porijekla i obrazovanja.

Jedan dio pripadnosti slojevima je nasljedan, inherentan, to je realnost. Ne nasljeđuje se samo imovina, nego u dobroj mjeri i status, veze itd.

A ono što je nekad bilo ruralno-gradsko ja bih to zamijenio pojmom razine kolektivizma, odnosno količinom plemenskog ili indivudualnog ponašanja.

U svim ovim pojmovima se danas presjecaju mnoge stvari.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 20 vel 2022, 08:24 

90% stanovnika BiH su poprilično primitivni bez obzira što je stopa urbanizacije oko 50%.

U Arabiji je stopa urbanizacije 90%, pa gle ih.

Umjesto te podjele na selo-grad mislim da je danas relevantnije 2D pozicioniranje po otprilike ove dvije osi:

1. os: primitivizam-sofisticiranost
2. os kolektivizam-individualizam

Svaka osoba koja sebe izgrađuje, pozicionira se negdje u ovoj ravnini, najvećim dijelom vlastitim iskustvom a velikim dijelom i pod utjecajem okoline.

Većina ljudi je u dva kvadranta (primitivni kolektivisti i sofisticirani invidivualci), ali meni su najinteresantniji ovi koji su u dva ostala kvadranta: primitivni-individualac (recimo, to su gradski klošari, sponzoruše itd.) te sofisticirani-kolektivist.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 20 vel 2022, 09:21 

Nama u komunističkim državama se dogodilo da su kompletna sela naseljavana u solitere i nije čudno što su gradske sredine bile i jesu primitivne. Zenica je tu dosta dobar primjer.

Vani je to išlo postepeno i ljudi su se po statusu odvajali. Oni bolji, koji više zarađuju, u jedne a drugi u druge kvartove. Kod nas je bilo sve pomiješano. Tko da si geto raspršio uokolo.

No, doista je pitanje zašto se danas toliko ide u gradove. U Zg je kvadrat preko 2k €. Za jednosoban stan možeš imat kućerinu u okolici koja je izvrsno povezana vlakovima i jeftino, najskuplja mjesečna 600 kn. Mislim da je kod nas to više stvar mentaliteta iz komunizma koji se i dalje prenosi, ideala lakog života u gradu, što i jest bilo.

Evo okolica Petrinje je idealna. Bit će sad nakon obnove nekretnina vrlo povoljnih i novih a manje od sat vremena vlakom ili autom do Zg. A baš je lijepo mjesto i veći gradić od svih HB gradova osim Mostara.

Vrh

PostPostano: 20 vel 2022, 11:10 

Junuz Djipalo je napisao/la:

No, doista je pitanje zašto se danas toliko ide u gradove. U Zg je kvadrat preko 2k €. Za jednosoban stan možeš imat kućerinu u okolici koja je izvrsno povezana vlakovima i jeftino, najskuplja mjesečna 600 kn. Mislim da je kod nas to više stvar mentaliteta iz komunizma koji se i dalje prenosi, ideala lakog života u gradu, što i jest bilo.

Evo okolica Petrinje je idealna. Bit će sad nakon obnove nekretnina vrlo povoljnih i novih a manje od sat vremena vlakom ili autom do Zg. A baš je lijepo mjesto i veći gradić od svih HB gradova osim Mostara.

Dakle vlak ide iz Siska i treba mu sat vremena do Zagreba. A nitko ne živi odmah uz kolodvor niti će radit na kolodvoru u Zagrebu, ako nije u HŽ-u. Znači 1:30 u jednom smjeru. Neprihvatljivo velikoj većini. Ako ćeš ići autom, može biti nešto brže, ali provodit 2 sata i više dnevno za volanom je isto tako teška patnja.

Zašto ljudi idu i gradove? Pa zato što su tamo poslovi. Prvo je tamo državna uprava, pa državne firme, pa centrale svih većih privatnih firmi koje poslove rade velikim dijelom s državom. A ako hoće dobit poslove s državom, moraju bit u kontaktu s ljudima koji odlučuju.
I svi koji žele napredovat kroz te hijerarhije moraju biti na licu mjesta i u kontaktu s ljudima koji odlučuju o tim stvarima. A onda to vuče i cijeli uslužni sektor koji opslužuje taj upravljački sloj. Nećeš bit osobni trener u Glini.

Na zapadu, posebno u Americi, veliki motivator selidbe u predgrađa je osobna sigurnost, posebno sigurnost djece. Oni imaju brojne i agresivne rasne manjine koje će ti svaki dan prebiti dijete, kasnije i silovati kćeri, da ne govorimo da će onemogućiti bilo kakvu smislenu nastavu. To je glavni razlog zbog kojega su bijeli Amerikanci pobjegli u predgrađa.

Mi na svu sreću nemamo takvih problema i onda samo preostaje pitanje osobne preferencije, stan u gradu ili kuća u predgrađu, ali u predgrađu koje je max. 10-15 km od grada, ne 50. A većina doseljenika u Zagreb su isto tako odrasli u zgradama i navikli su na to. Posebno im se ne ide u prigradska seoska naselja u kojima će biti puno veći outsider nego u gradu.

Vrh

PostPostano: 20 vel 2022, 11:21 

Pa ne znam baš, znam nekoliko ljudi koji dnevno putuju iz Siska i Petrinje i treba im manje od sata od vrata do vrata.

Čak znam ekipe iz Čazme, Varaždina i Križevaca koji svakodnevno dolaze na posao.

U Njemačkoj je sve manje od sat vremena do posla na bilo koji način blizu. Kod nas se to još ne gleda tako.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 196 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: