HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 03 sij 2025, 06:34.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 196 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Selo vs Grad
PostPostano: 22 vel 2022, 22:20 

Kaftanzoglio je napisao/la:
divizija je napisao/la:

konzerve i favele naprosto čovjeka ubijaju duševno i tjelesno ko zoološki vrt majmuna ili geparda.

prva generacija ljudi u gradu je redovno imala vikendice po selima da se vikendom maknu iz kažnjeničke kolonije, i danas masa gradskih ljudi piči u planine, šume, na obalu i negdje van betonske džungle što češće, no kako vrijeme prolazi, generacija za generacijom, sve se više navikava na život u tome, ko što štakor živi super na smetlištu ili u kanalizaciji. kad se oduće od prirode, onda provode vrijeme u onim nesrentim trgovačkim centrima pod neonkama ko pilići pred klanje.

i onda se stvari izokrenu, više ne zna živjeti u okruženju koje je za njega zdravije.

potpuno je pritom nebitno čime se bavi da preživi, poanta je da živi okružen s više zelenila, drveća, otvorenih vidika, prostranstava, sa susjedima koje POZNAJE, da im se djeca druže, da noću malo utihne kraj od buke i blještavila...

najjače mi je kad pročitam u novinama ili portalima, "polcija došla na poziv susjeda jer se širio nesnosan smrad iz stana, zatekli mrtvog starca, umro prije tri tjedna"

.."polcija došla na poziv susjeda jer se širio nesnosan smrad iz stana, zatekli mrtvog starca, umro prije tri tjedna"...prije ćeš to doživit u gradu ne sićam se takve situacije na selu...ja ne..
e to su konzerve i favele napravile od nas

Ne možeš gledati kao da je svako hrvatsko selo jednako periferija Zagreba. Ti imaš nekoliko prednosti, što je tu mlađe i vitalnije stanovništvo koje gravitira glavnom gradu. U pravom selu dalje od grada često su samo stari ljudi, djece nema ili ih je malo, jedino što uz obalu broj djece naraste sezonski kada dođu ovi iz grada i dijaspore. Tako da onda i seoska djeca imaju društvo zahvaljujući gradskoj djeci.

Drugo je što kuće i sela u okolici Zagreba imaju taj austrougarski štih, uredne okućnice, zelenilo, dok je u dinarskim krajevima (tu ubrajam i okolicu Rijeke da ne bude zabune) odnos prema prirodi na selu poprilično kaubojski. Čim odeš malo od zadnjih kuća u šumu svugdje ćeš naći mali ilegalni deponij, plastiku, bijelu tehniku , kamionske gume i tako. A jame su posebna priča, neki dan su speleolozi šerali sliku jame u Dalmaciji gdje se dno nije ni vidjelo jer je bilo potpuno prekriveno otpadom. Čak je bio bačen i skuter.

Kad vidim takve stvari onda mi grad djeluje prilično čist, iako nije.

Vrh

PostPostano: 23 vel 2022, 05:09 

Graničar Jozo je napisao/la:
Mislim da je ovaj arhitekt, nehotice, dao odgovor zašto je grad u smislu demografije rupa bez dna.

Od 26:20.

Kasnije on pojašnjava kako se koriste pegla i sl., ali to nije ništa bitno. Možda je ova praznina čovjeka koju spominje, najveći socijalistički promašaj, a koji se ogleda i u demografiji.

"...dolazili su drugi ljudi, bez obzira jesu li oni iz Šibenika, Livna ili Zaječara, kad dođu u novi grad oni sve svoje ljubavi ostavili su negdje daleko, ostavili su zemlju, zanimanja, roditelje, prijateljstva, i Boga su ostavili negdje tamo daleko, došavši ovdje oni su bili rasterećeni svih ljudskih odnosa, oni su bili potpuno sami, potpuno prazni ljudi, a dobili su na upotrebu stan kuću ulicu i grad a da ih nitko nije upozorio kako se to upotrebljava..."

Vrh

PostPostano: 23 vel 2022, 08:13 

Ne možeš gledati kao da je svako hrvatsko selo jednako periferija Zagreba. Ti imaš nekoliko prednosti, što je tu mlađe i vitalnije stanovništvo koje gravitira glavnom gradu. U pravom selu dalje od grada često su samo stari ljudi, djece nema ili ih je malo, jedino što uz obalu broj djece naraste sezonski kada dođu ovi iz grada i dijaspore. Tako da onda i seoska djeca imaju društvo zahvaljujući gradskoj djeci.

slažem se, sela koja su udaljena i izolirana su u teškoj depresiji. ali to je manji dio HR.
Drugo je što kuće i sela u okolici Zagreba imaju taj austrougarski štih, uredne okućnice, zelenilo, dok je u dinarskim krajevima (tu ubrajam i okolicu Rijeke da ne bude zabune) odnos prema prirodi na selu poprilično kaubojski. Čim odeš malo od zadnjih kuća u šumu svugdje ćeš naći mali ilegalni deponij, plastiku, bijelu tehniku , kamionske gume i tako. A jame su posebna priča, neki dan su speleolozi šerali sliku jame u Dalmaciji gdje se dno nije ni vidjelo jer je bilo potpuno prekriveno otpadom. Čak je bio bačen i skuter.

Kad vidim takve stvari onda mi grad djeluje prilično čist, iako nije.

taj deponij u šumi je vrlo često zasluga stanovnika gradova koji u svoje vikendice dumpaju starudiju, a onda u šumu. Iako je odnos prema prirodi jednako nezdrav kod obje kategorije, i građana i seljana. To je jedini dio priče gdje se slažem sa zelenima, ali to je najmanji fokus

Vrh

PostPostano: 23 vel 2022, 10:20 

Planina je napisao/la:
Graničar Jozo je napisao/la:
Mislim da je ovaj arhitekt, nehotice, dao odgovor zašto je grad u smislu demografije rupa bez dna.

Od 26:20.

Kasnije on pojašnjava kako se koriste pegla i sl., ali to nije ništa bitno. Možda je ova praznina čovjeka koju spominje, najveći socijalistički promašaj, a koji se ogleda i u demografiji.

"...dolazili su drugi ljudi, bez obzira jesu li oni iz Šibenika, Livna ili Zaječara, kad dođu u novi grad oni sve svoje ljubavi ostavili su negdje daleko, ostavili su zemlju, zanimanja, roditelje, prijateljstva, i Boga su ostavili negdje tamo daleko, došavši ovdje oni su bili rasterećeni svih ljudskih odnosa, oni su bili potpuno sami, potpuno prazni ljudi, a dobili su na upotrebu stan kuću ulicu i grad a da ih nitko nije upozorio kako se to upotrebljava..."

Točno to. Hvala što si napisao.

Mislim da je u baš tom dokumentarcu negdje spomenuto kako je sramota bilo imati veći broj djece. Ili u nekom drugom nastavku tog serijala (Betonski spavači) .

Te dvije rečenice su mi ostale urezane duboko.

Nisam sociolog, ali mislim da se u drugoj generaciji ogleda promašenost ideja društvenog modeliranja. Primjerice, u zapadnim zemljama najradikalniji islamisti su duga generacija useljenika, a eto baš u Splitu, kao primjeru iz dokumentarca, veliki je problem 80-ih i 90-ih bila droga (djeca roditelja kojima je dano "...na upotrebu stan kuću ulicu i grad a da ih nitko nije upozorio kako se to upotrebljava..."

Jbg, lako je bilo nazidat fora zgradu u obliku vojnog broda. Međutim, dalekosežne posljedice su ostavile takve politike industrijalizacije i prisilne deagrarizacije, sa ekonomskim "transplantatima" poput željezara, talionica itd. itd., koje jednostavno nisu bile održive, jer su neprirodne okruženju. Lagano puštanje planske ekonomije niz vodu, a počelo je smrću Tita, dovelo je do spirale koja je samo ubrzala i ojačala procese raspadanja društva koje se temeljilo na pojedincima "rasterećenih svih ljudskih odnosa".

It's probably me...

Vrh

PostPostano: 23 vel 2022, 11:28 

Robbie MO je napisao/la:

Jesi li siguran da tradicionalna balkanska “seoska medicina”, a to su
-slanina

Doslovno joj ništa ne fali

Robbie MO je napisao/la:

-rakija

Dok je pomalo, isto joj ništa ne fali.
Robbie MO je napisao/la:

-litra punomasnog mlijeka dnevno (po osobi)

Ne znam da itko pije toliko osim ovih bildera koji hoće nabacit masu. Ali ljudima kojima ne stvara probleme s probavom isto tako neće štetit, ako se radi o tvojoj kravi koja se hrani sijenom i hoda po pašnjaku i ako ga piješ svježe. Fermentirani mliječni proizvodi su još manje problematični. Nitko se nije razbolio od sira i vrhnja.

Robbie MO je napisao/la:
-davljenje kruhom

Kruh ako je od tradicionalnih sorti pšenice puno je manje problematičan nego ovo što sada možemo kupit u trgovinama.

Robbie MO je napisao/la:
-krkanje po siru i osušenom mesu

Rezerve za zimu i nikad nisu bile glavni izvor prehrane nego poslastica. Isto tako, ništa im ne fali.

Što se tiče životnog vijeka, američki manji gradovi i sela su još gore pogođeni svim boljkama moderniteta nego gradovi.

A 40% Amerikanaca 20-39 je doslovno pretilo. Prije 30 godina to je bilo 10%. Nema šanse da će ova generacija doživjeti životni vijek svojih roditelja. U američkim manjim mjestima često situcija nije ništa bolja, čak je gora, to je istina, ali Europa i posebno Balkan su ipak nešto drugo. Ovdje još koliko toliko postoje funkcionalne obitelji i šire zajednice.

Pitanje zdravlja je prije svega duhovno i društveno pitanje. Veliki broj ljudi u današnjem svijetu ne osjeća nikakvu svrhu i nema pozitivnu društvenu ulogu. Nije okružen ljudskim kontaktom i ljudima do kojih im je stalo i kojima je stalo do njih. Ta nezadovljstva i neispunjenosti vode u nadomještanje tih potreba traženjem užitka, bilo to u prežderavanju brzom hranom, antidepresivima ili drogama. To je puno važnije od toga hoćeš li jest suho meso ili raštiku. Naravno, najbolje je oboje.

Vrh

PostPostano: 23 vel 2022, 19:44 

Kod mene u Bosni se krka sve navedeno. Počnu rikavat nakon 45. Onda okrivljuju cjepiva i lijekove.

Mozdani, srčani, moždani, srčani pa slijedi rak pluća, tu i tamo pokoji rak debelog crijeva zbog previše roštilja i suhog mesa, rak grla je cest zbog rakije a i skraćuje život sto malo malo pa neki pijan za volanom odleti u provaliju.

Mi po defaultu uzimamo taj život koji su naši roditelji živjeli kao dobar, domaće je dobro, rakija je dobra, doktori du vještci.

A zašto onda život u gradu je bar 10 g. duži i kvalitetniji, unatoč hrani punoj svega i svačega?!

To domaće je religija. Vjeruje se u to, bez stvarnih dokaza. Dapače, ima dokaza da nije dobro.

Mada i ja volim... samo ne mislim da je baš toliko zdravo.

Vrh

PostPostano: 23 vel 2022, 20:10 

Ma puno se promijenilo na selu zadnjih desetljeća. Prije se meso jelo jednom tjedno a sad se jede svaki dan. To je pokazatelj da si uspio u životu ako svaki dan krkneš kilo mesa. Dok se u gradu svijest o prehrani već promijenila da se opet ide prema manjem jedenju mesa, odnosno običaji u gradu se vraćaju na izvorno selo.

I ovaj odgoj djece što divizija stalno spominje, nekad su djeca na selu zadnja pristupala stolu i jeli ono što je odraslima ostalo. Danas kad pošalješ baki i djedu djecu na selo, njih se tretira kao male kraljeve , kupuju im se slatkiši jer to je isto njima znak da su djeca uspjela u životu ako pojedu svaki dan kilo čokolade, a ne žive u oskudici kao bake i djedovi u njihovim godinama.

Tako da i to što borave više na zraku se kompenzira u negativnom smislu na druge načine.

Vrh

PostPostano: 23 vel 2022, 22:00 

Ma puno se promijenilo na selu zadnjih desetljeća.

jeste, ptošta se promijneilo, jer danas urbana kultura dominira u svemu, pa i utječe na ruralni prostor.

nije to nužno tragično, ne treba biti ekstremist.

no ova crta sve govori i razlika se ne smanjuje: https://3ijp5i2qkzo4hq4yrxfteqh-wpengin ... tility.jpg

bez sela, svaka populacija je osuđenja na nestanak. Pa živjela prosječno 70 ili 90 godina, nebitno je.

Vrh

PostPostano: 23 vel 2022, 22:29 

I ovo preseravanje o navikavanju na grad. Ne znam baš, mislim da je stvar školovanosti a ne mjesta stanovanja.

Moj djed sa sela je imao više gradskih gospodskih manira od mene. Doduše radio je državni posao.

Svima im je Zagreb bio pojam i nekakav etalon ponašanja. Moji stari bi se bez problema uklopili.

Ja sam odijelo zadnji put nosio na svojoj svadbi. :D i jedini put.

Hoću reći, nije mi rijetkost vidjeti ljude koji su generacijama u Zagrebu no to ih ne čini kulturnim ljudima.

Obrazovanje je osnova.

Vrh

PostPostano: 24 vel 2022, 09:50 

Junuz Djipalo je napisao/la:
I ovo preseravanje o navikavanju na grad. Ne znam baš, mislim da je stvar školovanosti a ne mjesta stanovanja.
Obrazovanje je osnova.

Priznaje li se MIT kao osnova =))

slika

Vrh

PostPostano: 24 vel 2022, 10:02 

Ako se ovo sranje u Ukrajini prelije na ostatak Europe (a ekonomski hoće sigurno) očekujem val bježanije iz grada na selo.

Vrh

PostPostano: 24 vel 2022, 10:21 

Mar-kan je napisao/la:
Obrazovanje je osnova.

Priznaje li se MIT

Dok su prije ljudi imali puno djece, posebno tamo gdje se nisu miješali s drugima, skoro u svakoj kući je bilo po jedno dijete s 'mušicama'.

Ne kužim poantu ovakvih stvari. Uzmeš nešto devijantno čega na određen broj ljudi ima i u gradu i na selu i to ti je dokaz čega?

Vrh

PostPostano: 24 vel 2022, 11:22 

Dok su prije ljudi imali puno djece, posebno tamo gdje se nisu miješali s drugima, skoro u svakoj kući je bilo po jedno dijete s 'mušicama'.

Paušalna izjava. Ovdje ne govorimo o možebitnim nasljednim bolestima, ako na to aludiraš. Većina plemićkih obitelji ima degenerika, pa?

Ne kužim poantu ovakvih stvari. Uzmeš nešto devijantno čega na određen broj ljudi ima i u gradu i na selu i to ti je dokaz čega?

Dokaz da obrazovanje nema puno veze sa tim o čemu ti govoriš, nego odgoj koji djeca nose iz obitelji. Danas su skoro svi koji nisu religiozni po pravilu biblijski nepismeni. A bez toga, nema pravilnog razumijevanja svrhe i cilja obrazovanja... Svrha obrazovanja djece je otklanjanje njihove gluposti. Glupost je nedostatak razuma, ili nedostatak ispravnog rasuđivanja. Da bi se „uklonila glupost“ iz srca djeteta, ono mora biti osposobljeno da pravilno razmišlja, na način koji je ugodan Bogu. Moraju naučiti pravilno rasuđivati. Ako mu je roditelj teološki nepismen, džaba mu sve kasnije sekularne diplome, formalno obrazovanje je tehnički problem...
Po Bibliji, to je svrha obrazovanja. Jedan od ciljeva obrazovanja je da osposobi djecu da postanu racionalne, zdravomisleće odrasle osobe. Jel' ti ovaj gore spomenuti, sa diplomom MIT-a, djeluje kao racionalna, zdravomisleća osoba? Gdje si to vidio određen broj takvih osoba na selu? :neznam
Citat:
...da se spozna mudrost i pouka, da se shvate razumne riječi;
da se primi umna pouka, pravda i pravica i nepristranost;
da se dade pamet neiskusnima, mladiću znanje i umijeće;
kad mudar čuje, da umnoži znanje, a razuman steče mudrije misli;
da razumije izreke i prispodobe, riječi mudraca i njihove zagonetke.
Strah je Gospodnji početak spoznaje, ali ludi preziru mudrost i pouku.

Vrh

PostPostano: 24 vel 2022, 11:40 

Ne djeluje ali vjerojatno ima neki talent tipa koliko nanorobota treba za operaciju raka gušterače i kako upravlhati njima. To što je on debil ne znači da ne nože doprinjeti čovječanstvu. Posebno vise od bogobojaznog svećenika koji provodi dane u molitvi.

Da, individualizam i oslobođenje uma ima svoju cijenu u devijantnom ponašanju ali s druge strane oslobađa i talente koji bi propali.

Zato, pusti ljude, nisam za nametanja.

I jest u obrazovanju ključ.

Recimo, svi kirurzi koje znam su pomalo luckasti i idioti u privatnom životu pa bih opet da me oni režu nego religijski ispravan laik bez znanja.

Vrh

PostPostano: 24 vel 2022, 12:04 

Ne djeluje ali vjerojatno ima neki talent tipa koliko nanorobota treba za operaciju raka gušterače i kako upravlhati njima. To što je on debil ne znači da ne nože doprinjeti čovječanstvu. Posebno vise od bogobojaznog svećenika koji provodi dane u molitvi.

Da, individualizam i oslobođenje uma ima svoju cijenu u devijantnom ponašanju ali s druge strane oslobađa i talente koji bi propali.

Talenti tipa trovanja kompletne populacije tehnološkim napretkom, pa im onda ponudiš rješenje tipa nanorobota:)) Talenti tipa razvaljivanje populacije nezdravim životom, od prehrane itd., pa onda talenti tipa uvaljivanje kemije, trovanje i zračenje?
Očito ne vidiš kauzalnost u svemu tome, a Biblija nije skupa :zubati

Recimo, svi kirurzi koje znam su pomalo luckasti i idioti u privatnom životu pa bih opet da me oni režu nego religijski ispravan laik bez znanja.

Slučajno imam velikog prijatelja koji je radio u Sarajevu na traumatologiji, tip poludio...Kad ih uveče krenu dovoziti, kaže, budala svih kalibara, izbodenih, izbušenih, slomljenih, pijanih iz prometnih..Rodio se kako je otišao u manje mjesto.
Život u gradu ti drastično povećava šanse da te režu luckasti kirurzi. Nažalost, i oni su nužni kao posljedica modernog života, od adrenalinskih budala koje treba sastavljati, do pijanih trkača.

Vrh

PostPostano: 24 vel 2022, 15:11 

Imam dojam da neki ističu kako su na selu ljudi religiozniji nego u gradu.

Generalno se slažem s tim, ali ljudi su na selu uglavnom onako površno folklorno religiozni, poslušaju župnika na propovijedi, ali rade po svom. Grad je postao glavni izvor vjerskih fanatika, sektaša, katolika većih od Pape, obiteljaša, sljedbenika Željke Markić i sličnih profila.

Vrh

PostPostano: 24 vel 2022, 15:20 

Mar-kan je napisao/la:

Talenti tipa trovanja kompletne populacije tehnološkim napretkom, pa im onda ponudiš rješenje tipa nanorobota:)) Talenti tipa razvaljivanje populacije nezdravim životom, od prehrane itd., pa onda talenti tipa uvaljivanje kemije, trovanje i zračenje?
Očito ne vidiš kauzalnost u svemu tome, a Biblija nije skupa :zubati

Slučajno imam velikog prijatelja koji je radio u Sarajevu na traumatologiji, tip poludio...Kad ih uveče krenu dovoziti, kaže, budala svih kalibara, izbodenih, izbušenih, slomljenih, pijanih iz prometnih..Rodio se kako je otišao u manje mjesto.
Život u gradu ti drastično povećava šanse da te režu luckasti kirurzi. Nažalost, i oni su nužni kao posljedica modernog života, od adrenalinskih budala koje treba sastavljati, do pijanih trkača.

Eto zašto ja volim s Mar-kanom popit pivu, ni u čemu se ne slažemo. :zubati

Ja volim udobnost grada ali mi fali priroda i često s u njoj.

Ne mora se bit isključiv, uostalom zahvaljujući tehnologiji moguće ježivjeti na planini a opet radit u gradu. Hibridni život. :D

Vrh

PostPostano: 25 vel 2022, 09:58 

Vrh

PostPostano: 25 vel 2022, 10:31 

Mar-kan je napisao/la:

Suza suzu goni.

Vrh

PostPostano: 25 vel 2022, 12:57 

Mar-kan je napisao/la:

Hahah, vrh. Zoran opis stanja.

Vrh

PostPostano: 25 vel 2022, 14:09 

Dr. Van Nostrand je napisao/la:
Imam dojam da neki ističu kako su na selu ljudi religiozniji nego u gradu.

Generalno se slažem s tim, ali ljudi su na selu uglavnom onako površno folklorno religiozni, poslušaju župnika na propovijedi, ali rade po svom. Grad je postao glavni izvor vjerskih fanatika, sektaša, katolika većih od Pape, obiteljaša, sljedbenika Željke Markić i sličnih profila.

gradski vjernici su manjina u sovm okruženju, pa se radikaliziraju.

na selu ljud naprosto žive prirodno, a to je kako Bog zapovjeda.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 196 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 4, 5, 6, 7, 8

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: