HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 04 ožu 2025, 23:02.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 5 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Baba Anujka
PostPostano: 31 kol 2024, 09:45 

Kažu da je crkva i zli patrijahat vekovima spaljivao nevine žene zbog veštičarenja a one su u stvari bile divne i humane želeći samo pomoći ljudima svojim herbalnim znanjem.
Međutim istina je ipak drugačija , a tome u prilog govori i slučaj Babe Anujke iz relativno nedavne prošlosti najveće serijske ubice bivše države a verovatno jedne od najvećih u svetu ikada ili bar u Evropi.

https://www.index.hr/vijesti/clanak/znate-li-za-babu-anujku-prvog-serijskog-ubojicu-u-jugoslaviji/2184935.aspx

Ne znam za vas ali gde god sam išao po bivšoj državi i pričajući sa ljudima o istoriji njihovih krajeva,sela i seoskih običaja uvek se neko našao da pomene kako je postojala neka lokalna veštica koja je trovala ljude , ali to je uvek bilo u vidu neke legende , ali izgleda da su legende uglavnom bile tačne.

Draga crkvo bila ti istočna ili zapadna puhni u tu vatru i dobro je zapiri jer nakotilo se veštičluka k'o nikad ranije. :zubati

Vrh

Naslov: Re: Baba Anujka
PostPostano: 31 kol 2024, 11:46 

Tu u Zagrebu, imamo na Sljemenu imamo zafrkane biciklističke staze. Jedan dio staza se tove po serijskim ubojicama. Teža staza, gori ubojica. Ima Anujka. Ta je najgora.

Inače, mislim da i trovanja i danas ima puno više nego se misli.

Ovo kad muškarci u 30, 40, 50-im iznenada odapnu na nogometu i sl. se olako pripiše srčanoj mani. Puno je tu ubojstava od strane žena samo što ne rade obdukciju.

Vrh

PostPostano: 31 kol 2024, 11:55 

To si dobro rekao.

Vrh

PostPostano: 31 kol 2024, 12:18 

Junuz Djipalo je napisao/la:
Tu u Zagrebu, imamo na Sljemenu imamo zafrkane biciklističke staze. Jedan dio staza se tove po serijskim ubojicama. Teža staza, gori ubojica. Ima Anujka. Ta je najgora.

Inače, mislim da i trovanja i danas ima puno više nego se misli.

Ovo kad muškarci u 30, 40, 50-im iznenada odapnu na bogometu i sl. se olako pripiše srčanoj mani. Puno je tu ubojstava od strane žena samo što ne rade obdukciju.

Upravo to , kod nas posebno se ne gleda kako je muž odjednom naprasno bacio kašiku već svi teše uplakanu udovicu uf pardon uplakanu trovačicu.

Jel ti znaš za fenomen iz vremena SFRJ kad je dosta sredovečnih ljudi 70-ih godina nosilo sunčene naočare čak i kad nije leto što je u to vreme bilo nenormalno za njih jer su svi mislili da se sunčane naočare nose samo leti na plaži.
E pa taj fenomen se zove "živa soda" , jer u to vreme svaka fabrika,ustanova,...nije imala sanitarije i ostala sredstva za čišćenje kao danas već je imala prah tj.živu sodu koja je neverovatno opasna , i čuvena priča je uvek bila kad muž vara ženu ona samo uzme malo praha žive sode baci mu je u oči , i doslovno mu ošteti vid i sjebe čitav organ da su čak neki oslepili , ali oglavnom zbog prženja tkiva ostanu škiljavi , i zbog toga su mnogi nosili sunčane naočare da im se ne bi videlo , ali svi su opet znali da upravo to što nose naočare van sezone znači da mu je ogorčena žena bacila živu sodu u oči.
Muškarci tog vremena su bili najviše isprepadani od žive sode , jer npr.oni su se mogli nekako odbraniti od noža , ali od malo praha u šaci žene vrlo teško , i to je njima ulivalo strah u kosti.

Kao klinac se sećam priča kako su neke devojke i žene stavljale vatu sa krvlju od mesečnice muškarcu u kafu,piće,...i tako ga htele začarati, bla,bla,.. , međutim nedavno sam video priču na tiktoku kako mlade Amerikane isto to rade danas , i najviše me šokiralo to što sam mislio da je to ovdašnji fenomen , međutim ta odvratna fora oko mesečnice je izgleda stari evropaski fenomen koji postoji od vajkada i očito ne izumire.

Veštice-Vece su uvek bile zajebane jer realno postoje. :kava :zubati

Vrh

PostPostano: 31 kol 2024, 12:59 

Nije se nikad smjelo zezat sa ženama. To što sad pričaju kako nisu imale prava, nije to baš tako.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 5 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: