|
|
Stranica: 9/67.
|
[ 1671 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
DzonBG
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 13 stu 2022, 11:31 |
|
|
Haram je napisao/la: Pa sta mogu kad mi je proslost opsesija.
Ima nekih stvari zbog kojih ima smisla biti jugonostalgicar, nekih stvarno vrednih stvari koje su ostale legat te pokojne drzave... Ali sve drugo je bilo toliko lose, da i ove dobre stvari ne mogu da operu to. Doziveces prosvetljenje kad samo napravis jednu najvazniju sponu - danas je ovako, zato sto je onda bilo onako... neraskidiva je povezanost sudbina drzavica nastalih iz Juge, sa onime sto se desavalo u Jugi...
_________________ Pokaj se Grobi!!!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Teodosije
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 13 stu 2022, 11:37 |
|
|
Haram je napisao/la: Teodosije je napisao/la: Naglašeno te privlače teme vezane za bivšu državu, za kojom kmečiš kao za dudom.
Pa sta mogu kad mi je proslost opsesija. Opsesije su generalno loša pojava u karakteru čoveka. Još je gore ako druge ljude uvlačiš u svoju opsesiju i pokušavaš da im je prezentuješ kao ispravan odnos prema prošlosti. Ovo je prilično loš forum za takve stvari. O tome se radi.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Haram
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 13 stu 2022, 11:41 |
|
|
DzonBG je napisao/la: Haram je napisao/la: Pa sta mogu kad mi je proslost opsesija.
Ima nekih stvari zbog kojih ima smisla biti jugonostalgicar, nekih stvarno vrednih stvari koje su ostale legat te pokojne drzave... Ali sve drugo je bilo toliko lose, da i ove dobre stvari ne mogu da operu to. Doziveces prosvetljenje kad samo napravis jednu najvazniju sponu - danas je ovako, zato sto je onda bilo onako... neraskidiva je povezanost sudbina drzavica nastalih iz Juge, sa onime sto se desavalo u Jugi... E jbg druze, sad ti ode u filozofiju. Meni je sasvim jasno da tu nisu uvijek i svugdje cvjetale ruze, ali sam u stanju da sagledam zdrave i ispravne ideoloske temelje, humanisticke temelje, na kojima je postavljena drzava i njema samoupravna ideologija. Ovo danas ne da je postavljeno na bolesne temelje, vec je postavljeno na temelje koji se vec nakon 30 godina pokazuju kao samodestruktivni. Jebote Srbija je sad trebala imati 10 mio stanovnika, ali ona sad nestaje i trpa se u Beograd i Novi Sad.. Ipak, tema kao tema i ne treba da sluzi tome da raspravljamo o mogucem ponovnom uspostavljanju Jugoslavije, jebote nisam bas tolika budala, vec - i par puta sam to naglasio - da vidimo da to ona ipak ne postoji na kulturoloskoj razini. A u to ne sumnjam ni sekunde. Pa cak 30 godina nakon nestanka SFRJ imas nemali broj ljudi koji su mnogo bukvalnije nafurani na SFRJ nego ja.. simboli se i dan danas mogu vidjeti sirom Balkana. To je na nivou kao kad bi neko 1950. godine furao sirom SFRJ simbole K.u.K. monarhije..
_________________ GAYPRIDE - SLAVA UKRAINI - SUPPORT IZRAILJ
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Haram
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 13 stu 2022, 11:46 |
|
|
Teodosije je napisao/la: Haram je napisao/la: Pa sta mogu kad mi je proslost opsesija.
Opsesije su generalno loša pojava u karakteru čoveka. Još je gore ako druge ljude uvlačiš u svoju opsesiju i pokušavaš da im je prezentuješ kao ispravan odnos prema prošlosti. Ovo je prilično loš forum za takve stvari. O tome se radi. Sarkazam jebote.. Citat: Ovo je prilično loš forum za takve stvari. O tome se radi. Mislis zato sto je "udesno" ili? Btw. jasno mi je da od turbokroata ili sta se vec ovde dopelja od Srba i Bosnjaka necu napraviti Jugoslovene, niti mislim, vec sam Dzoniju objasnio kako je tema zamisljena, ali se pretvorila u to jel valja ili ne valja Jugoslavija zbog upravo takvih upada sa suprotne strane.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
DzonBG
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 13 stu 2022, 11:52 |
|
|
Haram je napisao/la: E jbg druze, sad ti ode u filozofiju.
Meni je sasvim jasno da tu nisu uvijek i svugdje cvjetale ruze, ali sam u stanju da sagledam zdrave i ispravne ideoloske temelje, humanisticke temelje, na kojima je postavljena drzava i njema samoupravna ideologija.
Ovo danas ne da je postavljeno na bolesne temelje, vec je postavljeno na temelje koji se vec nakon 30 godina pokazuju kao samodestruktivni. Jebote Srbija je sad trebala imati 10 mio stanovnika, ali ona sad nestaje i trpa se u Beograd i Novi Sad..
Ipak, tema kao tema i ne treba da sluzi tome da raspravljamo o mogucem ponovnom uspostavljanju Jugoslavije, jebote nisam bas tolika budala, vec - i par puta sam to naglasio - da vidimo da to ona ipak ne postoji na kulturoloskoj razini. A u to ne sumnjam ni sekunde. Pa cak 30 godina nakon nestanka SFRJ imas nemali broj ljudi koji su mnogo bukvalnije nafurani na SFRJ nego ja.. simboli se i dan danas mogu vidjeti sirom Balkana.
To je na nivou kao kad bi neko 1950. godine furao sirom SFRJ simbole K.u.K. monarhije..
Nikakva filozofija, nego jedna vrlo jasna i zdrava misao, razumljiva i coveku sa osnovnom skolom... Ovo danas sto imamo, velika vecina losih stvari koren imaju upravo u toj drzavi, u onome sto je ona gajila 70 godina. Filozofija su fraze o bratstvu, jednakosti, solidarnosti, humanizmu... to su samo suplje reci koje u praksi nikad nisu zazivele... niti su imale sansu... Nije pitanje uspostavljanja nove Jugoslavije posle svega, sto je tragikomicna ideja... nego o cistijem pogledu na to u sta smo spucali citavo 20. stolece... Ako se moze razumeti idealizam ljudi iz 19. stoleca, i pocetka 20-og, oni koji su i pravili tu drzavu...mada je i tu uvek svercovan licni i partikularni interes, sve posle toga je bilo traljavo, musavo i tragicno uglavnom... dometi u umetnosti i sportu nesto i vrede, ali esencijalna prava coveka, i naroda su zapeli na prvom koraku... Mi za 21. stolece moramo da osmisljavamo i primenjujemo potpuno nove ideje, saglasne sa prostorom i vremenom... ta sluzava jugonostalgija koja se provlaci, kao alternativa danasnjici je recikliranje luzerske ideje koja je pala jer je padu bila sklona... da je to stvarno vredelo u bilo kom kontekstu, pa ne bi se onako jezivo raspalo, na nacin na koji se nigde drugde nije urusio taj visenacionalni komunisticki i diktatorski poredak... Razmisli dobro o ovome...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Teodosije
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 13 stu 2022, 11:57 |
|
|
Haram je napisao/la: Teodosije je napisao/la: Opsesije su generalno loša pojava u karakteru čoveka. Još je gore ako druge ljude uvlačiš u svoju opsesiju i pokušavaš da im je prezentuješ kao ispravan odnos prema prošlosti.
Ovo je prilično loš forum za takve stvari. O tome se radi.
Sarkazam jebote.. Citat: Ovo je prilično loš forum za takve stvari. O tome se radi. Mislis zato sto je "udesno" ili? Btw. jasno mi je da od turbokroata ili sta se vec ovde dopelja od Srba i Bosnjaka necu napraviti Jugoslovene, niti mislim, vec sam Dzoniju objasnio kako je tema zamisljena, ali se pretvorila u to jel valja ili ne valja Jugoslavija zbog upravo takvih upada sa suprotne strane. I Srbi i Hrvati dobrim delom na Jugoslaviju gledaju kao istorijsku grešku, sve ostalo oprečno se tumači. Od toga ko je šta u toj državi izgubio, šta mu je bilo zabranjeno, itd. U ta nadmudrivanja ne bih ni ulazio naširoko. Držim da je srpski narod za tu ideju krvario najviše, a paradoksalno najviše i izgubio. Svi ostali relativno brzo su se oprali tog projekta. Besmislene su priče o udruživanjima i novim (starim) državama ako žene masovno ne žele brak i neće da rađaju. Isto tako, ako mladi muškarci ne čine sve da se ožene i dobiju potomstvo, umesto što glume balkanske alfa švalerčine. Izumiremo jer smo (izgleda) tako izabrali, ne vredi lamentirati nad prosutim mlekom.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Haram
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 13 stu 2022, 12:13 |
|
|
DzonBG je napisao/la: Haram je napisao/la: E jbg druze, sad ti ode u filozofiju.
Meni je sasvim jasno da tu nisu uvijek i svugdje cvjetale ruze, ali sam u stanju da sagledam zdrave i ispravne ideoloske temelje, humanisticke temelje, na kojima je postavljena drzava i njema samoupravna ideologija.
Ovo danas ne da je postavljeno na bolesne temelje, vec je postavljeno na temelje koji se vec nakon 30 godina pokazuju kao samodestruktivni. Jebote Srbija je sad trebala imati 10 mio stanovnika, ali ona sad nestaje i trpa se u Beograd i Novi Sad..
Ipak, tema kao tema i ne treba da sluzi tome da raspravljamo o mogucem ponovnom uspostavljanju Jugoslavije, jebote nisam bas tolika budala, vec - i par puta sam to naglasio - da vidimo da to ona ipak ne postoji na kulturoloskoj razini. A u to ne sumnjam ni sekunde. Pa cak 30 godina nakon nestanka SFRJ imas nemali broj ljudi koji su mnogo bukvalnije nafurani na SFRJ nego ja.. simboli se i dan danas mogu vidjeti sirom Balkana.
To je na nivou kao kad bi neko 1950. godine furao sirom SFRJ simbole K.u.K. monarhije..
Nikakva filozofija, nego jedna vrlo jasna i zdrava misao, razumljiva i coveku sa osnovnom skolom... Ovo danas sto imamo, velika vecina losih stvari koren imaju upravo u toj drzavi, u onome sto je ona gajila 70 godina. Filozofija su fraze o bratstvu, jednakosti, solidarnosti, humanizmu... to su samo suplje reci koje u praksi nikad nisu zazivele... niti su imale sansu... Nije pitanje uspostavljanja nove Jugoslavije posle svega, sto je tragikomicna ideja... nego o cistijem pogledu na to u sta smo spucali citavo 20. stolece... Ako se moze razumeti idealizam ljudi iz 19. stoleca, i pocetka 20-og, oni koji su i pravili tu drzavu...mada je i tu uvek svercovan licni i partikularni interes, sve posle toga je bilo traljavo, musavo i tragicno uglavnom... dometi u umetnosti i sportu nesto i vrede, ali esencijalna prava coveka, i naroda su zapeli na prvom koraku... Mi za 21. stolece moramo da osmisljavamo i primenjujemo potpuno nove ideje, saglasne sa prostorom i vremenom... ta sluzava jugonostalgija koja se provlaci, kao alternativa danasnjici je recikliranje luzerske ideje koja je pala jer je padu bila sklona... da je to stvarno vredelo u bilo kom kontekstu, pa ne bi se onako jezivo raspalo, na nacin na koji se nigde drugde nije urusio taj visenacionalni komunisticki i diktatorski poredak... Razmisli dobro o ovome... Ti bogami kao da su nasi mali narodcici devedesetih na mjesto "sluzave jugoslovenske ideologije", kako ju ti nazivas, postavili nesto bolje, neki ideoloski svemirski brod.. Ne, vec upravo suprotno. Kao i u Ukrajini, oni nisu na mjesto socijalizma, ili kod nas samoupravnog socijalizma, metnuli nesto bolje vec su se vratili na pocetne pozicije koje su imali prije jugoslovenstva. Okrenuli su se ka protivnicima tog socijalizma, te komunisticke proslosti. Drugim rijecima, tebi to mozda i nije toliko moglo smetati jer si ih mogao samo gledati iz sigurnog, tamo dje se ne ratuje, na mjesto partizana su dosli oni protagonisti iz Bulajevicevih filmova sa zakrvavljenim ocima i nozevima medju zubima. A u Ukrajini vaskrsno fasist Bandera. Zar te ovi ukrajinski Azovci i slicno ne podsjecaju neodoljivo na "nas" HOS npr..? Malo bi da budu nacisti, malo ustase nacisti, malo ojropljani..smjesa za dobitak. U tome je problem buraz. Nista ja ne bih imao protiv da gledam kako vam svima dole cvjetaju ruze. Mislim ozbiljno, drago bi mi bilo za bilo koju od nasih bivsih republika, iako najvise naravno za Bosnu, ali to jednostavno nije tako. Nasli ste se na ideoloskom cistacu, na periferiji kapitalizma, OSUDJENI srednjorocno vec na propast koji ce doci u demografskom obliku i to NEZAUSTAVLJIVO, a sve kao nusprodukt ideoloske besperspektivnosti u kojoj govorim. Ne mozes ti jedino civilizacijsko dostignuce nasih naroda EVER unistiti a ne zamijeniti necim boljim i onda ocekivati progres. NEMERE. Covjece i dan danas kad pricas sa starijim Svabama oni imaju respekt prema toj Jugoslaviji. A sta mislis zasto? Retoricko pitanje.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Haram
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 13 stu 2022, 12:22 |
|
|
Teodosije je napisao/la: Haram je napisao/la:
Sarkazam jebote..
Mislis zato sto je "udesno" ili?
Btw. jasno mi je da od turbokroata ili sta se vec ovde dopelja od Srba i Bosnjaka necu napraviti Jugoslovene, niti mislim, vec sam Dzoniju objasnio kako je tema zamisljena, ali se pretvorila u to jel valja ili ne valja Jugoslavija zbog upravo takvih upada sa suprotne strane.
I Srbi i Hrvati dobrim delom na Jugoslaviju gledaju kao istorijsku grešku, sve ostalo oprečno se tumači. Od toga ko je šta u toj državi izgubio, šta mu je bilo zabranjeno, itd. U ta nadmudrivanja ne bih ni ulazio naširoko. Držim da je srpski narod za tu ideju krvario najviše, a paradoksalno najviše i izgubio. Svi ostali relativno brzo su se oprali tog projekta. Besmislene su priče o udruživanjima i novim (starim) državama ako žene masovno ne žele brak i neće da rađaju. Isto tako, ako mladi muškarci ne čine sve da se ožene i dobiju potomstvo, umesto što glume balkanske alfa švalerčine. Izumiremo jer smo (izgleda) tako izabrali, ne vredi lamentirati nad prosutim mlekom. Naravno da Jugoslavija ne moze postojati bez Srba i Hrvata. To se pokazalo devedesetih kada je medju ova dva naroda preovladala struja koja je isla na destrukciju drzave. Ali nisu svi takvi, i nisu svi tada zeljeli da dodje do raspada drzave. Jebote u predvecerje rata u HR tamo vecina jos nije bila za raspad drzave, tako ankete - njihove (!), vec za konfederaciju... Nisu Srbi najvise izgubili vec je srpski nacionalni(isticki) projekat zijanio gurajuci - iz njihove perspektive - u pogresan pravac, naime jugoslovenski. I Srbi su u toj Jugoslaviji procvjetali, govorim o onoj drugoj. Kakva je prva bila dovoljno je pogledati "Ko to tamo peva" i sve ce ti biti jasno. Srbi kao pojedinci su od 45. do 90. procvjetali. Demografski boom, rast gradova, industrijalizacija od koje se djelimicno i dan danas zivi...infrastruktura..fakulteti..itd.. Srbi su za Jugoslaviju podobro krvi PROPISALI da bi se nekoliko desetljeca poslije druge generacije Srba po tim zrtvama POPISALI. Citat: I Srbi i Hrvati dobrim delom na Jugoslaviju gledaju kao istorijsku grešku, sve ostalo oprečno se tumači. Od toga ko je šta u toj državi izgubio, šta mu je bilo zabranjeno, itd. To su ti egoizmi na osnovu kojih je i unistena drzava. Procitaj knjigu Raifa Dizdarevica koji je bio predzadnji predsjednik ako se ne varam..ili treci zadnji. On je to sve veoma dobro opisao i opisao kako je nakon smrti Tita falila figura da to ustroji i okrene u pozitivnom pravcu. Egoizme imas i u Svici ali oni ipak na kraju uspijevaju da te egoizme utisaju kad skontaju da ce samo izgubiti svi ako budu isli i dalje u tom pravcu. Balkanoidi to nisu bili u stanu skontati pa danas cijelo to podrucje bivse SFRJ koja je 1990. imala oko 23 mio. stanovnika ima mozda sve skupa 15 a bice i mnogo manje.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
DzonBG
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 13 stu 2022, 12:42 |
|
|
Haram je napisao/la: Ti bogami kao da su nasi mali narodcici devedesetih na mjesto "sluzave jugoslovenske ideologije", kako ju ti nazivas, postavili nesto bolje, neki ideoloski svemirski brod.. Ne, vec upravo suprotno. Kao i u Ukrajini, oni nisu na mjesto socijalizma, ili kod nas samoupravnog socijalizma, metnuli nesto bolje vec su se vratili na pocetne pozicije koje su imali prije jugoslovenstva. Okrenuli su se ka protivnicima tog socijalizma, te komunisticke proslosti. Drugim rijecima, tebi to mozda i nije toliko moglo smetati jer si ih mogao samo gledati iz sigurnog, tamo dje se ne ratuje, na mjesto partizana su dosli oni protagonisti iz Bulajevicevih filmova sa zakrvavljenim ocima i nozevima medju zubima. A u Ukrajini vaskrsno fasist Bandera.
Zar te ovi ukrajinski Azovci i slicno ne podsjecaju neodoljivo na "nas" HOS npr..? Malo bi da budu nacisti, malo ustase nacisti, malo ojropljani..smjesa za dobitak.
U tome je problem buraz. Nista ja ne bih imao protiv da gledam kako vam svima dole cvjetaju ruze. Mislim ozbiljno, drago bi mi bilo za bilo koju od nasih bivsih republika, iako najvise naravno za Bosnu, ali to jednostavno nije tako. Nasli ste se na ideoloskom cistacu, na periferiji kapitalizma, OSUDJENI srednjorocno vec na propast koji ce doci u demografskom obliku i to NEZAUSTAVLJIVO, a sve kao nusprodukt ideoloske besperspektivnosti u kojoj govorim.
Ne mozes ti jedino civilizacijsko dostignuce nasih naroda EVER unistiti a ne zamijeniti necim boljim i onda ocekivati progres. NEMERE.
Covjece i dan danas kad pricas sa starijim Svabama oni imaju respekt prema toj Jugoslaviji. A sta mislis zasto? Retoricko pitanje.
Citaj pazljivije sta pisem ako repliciras... ili jednostavno odbijas ono sto je ocito... Kad sletis sa puta, i udaris autom u drvo, nije krivo to drvo, nego ti, koji si ili popio, ili ti se spava, ili si pricao na telefon, ili nisi servisirao gume i kocnice... postoji uzrok i posledica... uzrok ovakvog stanja je nasa proslost, koja je ispostavila racun... Glavni nosioci krvavog raspada nisu cetnici iz Bulajicevih filmova, protagonisti i izvodjaci su upravo najveci sinovi komunisticke partije, od Slobodana Milosevica i njegove zene, Titovog generala Tudjmana, coveka koji se hvalio da je zadnji skinuo petokraku - Ratko Mladic, pa serija onih zlotvora na vrhu JNA, i u ABIH gro generala koji su do juce se kleli u bratstvo i jedinstvo, a preko noci postali slepi poklonici Alijinog hiper-islamizma... to je ono sto je u simbolickom smislu najbolje sto je ta drzava dala, postavljajuci ih na najvise upravne pozicije... tu odmah vidis koliko je sve bilo trulo, koliko su svi postulati na kojima se ta drzava zasnivala okrenuti naopacke... znaci da je sve bilo na staklenim nogama, inace ovakve egzibicije ne bi bile moguce... Kako zabasuriti ovako ocite fakte... jednom sklepotinom reci - Tito je bio bog, ovi naslednici su podbacili... nisu oni podbacili, to je bio njihov limit, tako su ustrojeni, to su njihovi mentalni i duhovni dometi... Sam taj odvratni kult licnosti, 50 godina trovanja klinaca slikama i bajkama o Titu, u svakoj ucionici je zurio u tebe, na pocasnom mestu iznad table... posto su Boga proterali, on je bio zamena za Boga, i to budjava zamena, jedan bonvivan, diktator latinoamerickog tipa sa tompusom, belim odelom, autima, brodovima, jahtama i kurvama... to je nas najveci sin samoupravnog socijalizma, zvake o jednakosti, a on ziveo kao El Chapo ili Karlos... Odatle sve pocinje, ljudi nisu nauceni sta znaci kvalitetna drzava, dobri sudovi i sudije, imovinska sigurnost, preduzetnicki duh gde se svojim znanjem boris da ponudis ljudima sto bolje i jeftinije... da kad odes kod doktora, ne cekas mesecima na skener... da ti pandur ne izbije bubreg ako kazes javno nesto protiv vlasti, ili popusis Goli Otok i druga mucilista... jedna letargija, javasluk i korupcija od dna do vrha... Dugo ce nam trebati da se izlecimo od tog komunistickog virusa nerada i zajebancije na tudj racun... a kukamo i trazimo pomoc od drzave, nesto sto se u pristojnim zemljama zadnje radi... preskocili smo toliko vaznih stepenica i lekcija, ovako kako je danas, i nije toliko lose, koliko smo mi ustvari promasili ceo fudbal... Najzalosnije je sto mi i danas vecinski ne razumemo sta je ono sto se desilo... najgore je kad bolestan covek i ne zna od cega je bolestan...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 13 stu 2022, 14:33 |
|
|
|
Bravo Dzon.
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1438 of 2558 - 56.22%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Haram
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 13 stu 2022, 14:38 |
|
|
|
Cim sam ti vidio ime na ovoj temi znao sam da ce biti nesto smisleno.
Cekaj malo, nisam mu ni odgovorio, moram prvo s treningom da zavrsim.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 13 stu 2022, 14:41 |
|
|
|
Nije žurba, i prije odgovora pročitaj Dzonov post nekoliko puta da ti bude jasno o čemu piše.
1438 of 2558 - 56.22%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Haram
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 13 stu 2022, 16:26 |
|
|
DzonBG je napisao/la: Haram je napisao/la: Ti bogami kao da su nasi mali narodcici devedesetih na mjesto "sluzave jugoslovenske ideologije", kako ju ti nazivas, postavili nesto bolje, neki ideoloski svemirski brod.. Ne, vec upravo suprotno. Kao i u Ukrajini, oni nisu na mjesto socijalizma, ili kod nas samoupravnog socijalizma, metnuli nesto bolje vec su se vratili na pocetne pozicije koje su imali prije jugoslovenstva. Okrenuli su se ka protivnicima tog socijalizma, te komunisticke proslosti. Drugim rijecima, tebi to mozda i nije toliko moglo smetati jer si ih mogao samo gledati iz sigurnog, tamo dje se ne ratuje, na mjesto partizana su dosli oni protagonisti iz Bulajevicevih filmova sa zakrvavljenim ocima i nozevima medju zubima. A u Ukrajini vaskrsno fasist Bandera.
Zar te ovi ukrajinski Azovci i slicno ne podsjecaju neodoljivo na "nas" HOS npr..? Malo bi da budu nacisti, malo ustase nacisti, malo ojropljani..smjesa za dobitak.
U tome je problem buraz. Nista ja ne bih imao protiv da gledam kako vam svima dole cvjetaju ruze. Mislim ozbiljno, drago bi mi bilo za bilo koju od nasih bivsih republika, iako najvise naravno za Bosnu, ali to jednostavno nije tako. Nasli ste se na ideoloskom cistacu, na periferiji kapitalizma, OSUDJENI srednjorocno vec na propast koji ce doci u demografskom obliku i to NEZAUSTAVLJIVO, a sve kao nusprodukt ideoloske besperspektivnosti u kojoj govorim.
Ne mozes ti jedino civilizacijsko dostignuce nasih naroda EVER unistiti a ne zamijeniti necim boljim i onda ocekivati progres. NEMERE.
Covjece i dan danas kad pricas sa starijim Svabama oni imaju respekt prema toj Jugoslaviji. A sta mislis zasto? Retoricko pitanje.
Citaj pazljivije sta pisem ako repliciras... ili jednostavno odbijas ono sto je ocito... Kad sletis sa puta, i udaris autom u drvo, nije krivo to drvo, nego ti, koji si ili popio, ili ti se spava, ili si pricao na telefon, ili nisi servisirao gume i kocnice... postoji uzrok i posledica... uzrok ovakvog stanja je nasa proslost, koja je ispostavila racun... Glavni nosioci krvavog raspada nisu cetnici iz Bulajicevih filmova, protagonisti i izvodjaci su upravo najveci sinovi komunisticke partije, od Slobodana Milosevica i njegove zene, Titovog generala Tudjmana, coveka koji se hvalio da je zadnji skinuo petokraku - Ratko Mladic, pa serija onih zlotvora na vrhu JNA, i u ABIH gro generala koji su do juce se kleli u bratstvo i jedinstvo, a preko noci postali slepi poklonici Alijinog hiper-islamizma... to je ono sto je u simbolickom smislu najbolje sto je ta drzava dala, postavljajuci ih na najvise upravne pozicije... tu odmah vidis koliko je sve bilo trulo, koliko su svi postulati na kojima se ta drzava zasnivala okrenuti naopacke... znaci da je sve bilo na staklenim nogama, inace ovakve egzibicije ne bi bile moguce... Kako zabasuriti ovako ocite fakte... jednom sklepotinom reci - Tito je bio bog, ovi naslednici su podbacili... nisu oni podbacili, to je bio njihov limit, tako su ustrojeni, to su njihovi mentalni i duhovni dometi... Sam taj odvratni kult licnosti, 50 godina trovanja klinaca slikama i bajkama o Titu, u svakoj ucionici je zurio u tebe, na pocasnom mestu iznad table... posto su Boga proterali, on je bio zamena za Boga, i to budjava zamena, jedan bonvivan, diktator latinoamerickog tipa sa tompusom, belim odelom, autima, brodovima, jahtama i kurvama... to je nas najveci sin samoupravnog socijalizma, zvake o jednakosti, a on ziveo kao El Chapo ili Karlos... Odatle sve pocinje, ljudi nisu nauceni sta znaci kvalitetna drzava, dobri sudovi i sudije, imovinska sigurnost, preduzetnicki duh gde se svojim znanjem boris da ponudis ljudima sto bolje i jeftinije... da kad odes kod doktora, ne cekas mesecima na skener... da ti pandur ne izbije bubreg ako kazes javno nesto protiv vlasti, ili popusis Goli Otok i druga mucilista... jedna letargija, javasluk i korupcija od dna do vrha... Dugo ce nam trebati da se izlecimo od tog komunistickog virusa nerada i zajebancije na tudj racun... a kukamo i trazimo pomoc od drzave, nesto sto se u pristojnim zemljama zadnje radi... preskocili smo toliko vaznih stepenica i lekcija, ovako kako je danas, i nije toliko lose, koliko smo mi ustvari promasili ceo fudbal... Najzalosnije je sto mi i danas vecinski ne razumemo sta je ono sto se desilo... najgore je kad bolestan covek i ne zna od cega je bolestan... Napisao si dosta istina ali si iz tih istina izvukao potpuno pogresne zakljucke. Sve to sto si naveo, od nepotizma, korupcije, kulta licnosti, nije nesto sto su izmislili komunisti, vec je nesto sto je odvajkada krasilo te prostore. Eto ti danas, nemas komunsta vise od 30 godina na vlasti. Kakvo je stanje sa korupcijom, nepotizmom, sa svakoraznim kultima licnosti, od Alije s Kovaca, preko Gotovine heroja a ne zlocinca, do Ratka Mladica bulevardskog. Pa jebem mu majku, zar nisu Turci krivi sto smo zaostali? (Kuzis sta ti hocu reci: Uvijek je nama neko drugi kriv a nikad mi kao pojedinci koji cinimo jednu cjelinu. Nije ideja, ideologija o kojoj govorim kriva, vec su krivi ljudi koji su je iskoristavali na ovaj ili onaj nacin..javasluk, nerad, pohlepa..a ustvari su se samo nadogradili na stanje stvari koje je bilo fakt vec prije Tita i socijalizma. Jesi li gledao "Ko to tamo peva?" Glupo pitanje, sigurno jesi..) Mogu ti samo opet postaviti slicno pitanje kao na ono u vezi ideoloskih osnova koje su nadomjestile nekadasnji komunizam, a na koje mi nisi odgovorio dok istovremeno trazis da se ja osvrnem na sve tvoje teze: Da li je ovo sto se izrodilo iz rusevina SFRJ bolje? Ako je bolje, onda nista, priznam da si u pravu, Jugoslavija je bila za kurac i to je to. Da se razumijemo, dovoljno sam dugo na forumu da znas da ne nosim u sebi "podanicki mentalitet", tj. da mi se apsolutno ne svidja ni kult licnosti, iako serem ponekad iz inata uzdizuci Tita vise nego sto zasluzuje (a da zasluzuje odredjenu dozu postovanja pokazala je JEBENA PLANETA na sahrani u BG), pa tako ni kolektivni odgoj u smislu poslusnosti, ali ne mozemo tek tako negirati cinjenicu da su to bila drugacija vremena, vremena u kojima je haman cijeli svijet imao nekog kome se ko fol divio. Dakle uvijek uzeti vremenski kontekst u obzir pri ocjenjivanju nekog historijskog fenomena. Ne mozemo danasnje standarde primjenjivati na - sta ja znam - sedamdeset i neku. A pogotovo ne na one prve dvije decenije socijalizma u Jugoslaviji. Ja ne kazem da je Jugoslavija bila perfektna, vec odgovorno tvrdim i bogotac me nece ubijediti u suprotno, da je ideoloska podloga, ustavni i zakonski okvir (prava radnika, pojedinaca, naroda, jednakost zena itd.) bilo nesto najbolje sto smo ikada imali. Da, mislim takodjer da je cak bilo bolje od svega sto postoji trenutno u Evropi inkl. tkzv. liberalnih demokratija like EU i slicno. Opet: Rasprava se pretvorila u ono sto nisam htio a to je pitanje "Da li je Jugoslavija bila ok ili ne", vec govorim o jugoslovenstvu kao kulturoloskoj kategoriji koja nas i dalje sve veze i povezuje. Eto, ti tipkas odnekud iz Srb, ja iz centra EU, a pricamo o zajednickoj proslosti. Meni veci dokaz ne treba.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Haram
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 13 stu 2022, 16:29 |
|
|
|
Koliko je bio jak i sveobuhvatan taj kult licnosti oko Tita govori cinjenica da je vec sredinom osamdesetih "jebo te Tito" bilo ko dobar dan. Bas su nas tlacili, ti komunisti. Eto danas mozemo nesmetano da se divimo licnostima iz nase bajkovite proslosti..od Cice, preko Busuladzica, do Stepinca ili po kome vec su se nazvale ulice sirom nasih opustosenih domaja na periferiji kapitalizma. Sad smo slobodni.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 13 stu 2022, 18:25 |
|
|
Eno znao sam, nisi shvatio Dzona, neka čekaj izdvojit ću ti bitne dijelove koje si propustio: Citat: Glavni nosioci krvavog raspada nisu cetnici iz Bulajicevih filmova, protagonisti i izvodjaci su upravo najveci sinovi komunisticke partije, od Slobodana Milosevica i njegove zene, Titovog generala Tudjmana, coveka koji se hvalio da je zadnji skinuo petokraku - Ratko Mladic, pa serija onih zlotvora na vrhu JNA, i u ABIH gro generala koji su do juce se kleli u bratstvo i jedinstvo
...
nisu oni podbacili, to je bio njihov limit, tako su ustrojeni, to su njihovi mentalni i duhovni dometi... Dakle, nije nitko izdao Tita ili Jugoslaviju, nego je sama ta Jugoslavija u sebi imala taj bug koji je neizbježno vodio njenoj propasti. Voditelji propasti Jugoslavije nisu nacionalisti nego najistaknutiji komunisti tog doba. Zašto? Jednostavno zato jer taj tipični komunist nije znao drugačije. Ili da ti objasnim na primjeru, komunist je naučen da klima glavom šefu, i da lupa šakom o stol onim ispod sebe. To je manje više to. Ništa više. A onda odjednom kad je Tito umro, trebali su se dogovarati. Čuj dogovarati pa još i razgovarati, što li je to. Ti pojmovi nisu postojali na njihovoj listi vještina. Kad nije više bilo Tita živog, od vještina preostalo im je samo lupanje šakom.
1438 of 2558 - 56.22%
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Haram
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 13 stu 2022, 18:36 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: Eno znao sam, nisi shvatio Dzona, neka čekaj izdvojit ću ti bitne dijelove koje si propustio: Citat: Glavni nosioci krvavog raspada nisu cetnici iz Bulajicevih filmova, protagonisti i izvodjaci su upravo najveci sinovi komunisticke partije, od Slobodana Milosevica i njegove zene, Titovog generala Tudjmana, coveka koji se hvalio da je zadnji skinuo petokraku - Ratko Mladic, pa serija onih zlotvora na vrhu JNA, i u ABIH gro generala koji su do juce se kleli u bratstvo i jedinstvo
...
nisu oni podbacili, to je bio njihov limit, tako su ustrojeni, to su njihovi mentalni i duhovni dometi... Dakle, nije nitko izdao Tita ili Jugoslaviju, nego je sama ta Jugoslavija u sebi imala taj bug koji je neizbježno vodio njenoj propasti. Voditelji propasti Jugoslavije nisu nacionalisti nego najistaknutiji komunisti tog doba. Zašto? Jednostavno zato jer taj tipični komunist nije znao drugačije. Ili da ti objasnim na primjeru, komunist je naučen da klima glavom šefu, i da lupa šakom o stol onim ispod sebe. To je manje više to. Ništa više. A onda odjednom kad je Tito umro, trebali su se dogovarati. Čuj dogovarati pa još i razgovarati, što li je to. Ti pojmovi nisu postojali na njihovoj listi vještina. Kad nije više bilo Tita živog, od vještina preostalo im je samo lupanje šakom. Pa rekao sam da mjesate ideoloske, zakonske, ustavne okvire - o kojima ja govorim, sa pojedincima koji su ih izopacili i koristili u vlastite svrhe. Ali ni tu nisu uvijek preovladavali ti o kojima govorite, iako su na koncu preuzeli stvari u svoje ruke a dobar dio vas koji ste tad bili punoljetni ste im pruzili podrsku - stavise, to cinite i dan danas tradirajuci odredjene mantre iz tog vremena. Uzmi jednog Kocu Popovica kao apsolutnu suprotnost tim - nazovimo ih - seljackim komunistima. Koca je simbol prosvjetljenog, obrazovanog komuniste i humaniste.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 13 stu 2022, 19:15 |
|
|
|
Nisu to bili pojedinci, oni su bili većina i produkt sustava.
Izopačeni pojedinci 90%, očito suštinski nešto nije u redu.
1438 of 2558 - 56.22%
|
|
| Vrh |
|
 |
|
DzonBG
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 13 stu 2022, 20:46 |
|
|
Haram je napisao/la: Napisao si dosta istina ali si iz tih istina izvukao potpuno pogresne zakljucke. Sve to sto si naveo, od nepotizma, korupcije, kulta licnosti, nije nesto sto su izmislili komunisti, vec je nesto sto je odvajkada krasilo te prostore. Eto ti danas, nemas komunsta vise od 30 godina na vlasti. Kakvo je stanje sa korupcijom, nepotizmom, sa svakoraznim kultima licnosti, od Alije s Kovaca, preko Gotovine heroja a ne zlocinca, do Ratka Mladica bulevardskog. Pa jebem mu majku, zar nisu Turci krivi sto smo zaostali? (Kuzis sta ti hocu reci: Uvijek je nama neko drugi kriv a nikad mi kao pojedinci koji cinimo jednu cjelinu. Nije ideja, ideologija o kojoj govorim kriva, vec su krivi ljudi koji su je iskoristavali na ovaj ili onaj nacin..javasluk, nerad, pohlepa..a ustvari su se samo nadogradili na stanje stvari koje je bilo fakt vec prije Tita i socijalizma. Jesi li gledao "Ko to tamo peva?" Glupo pitanje, sigurno jesi..)
Mogu ti samo opet postaviti slicno pitanje kao na ono u vezi ideoloskih osnova koje su nadomjestile nekadasnji komunizam, a na koje mi nisi odgovorio dok istovremeno trazis da se ja osvrnem na sve tvoje teze: Da li je ovo sto se izrodilo iz rusevina SFRJ bolje? Ako je bolje, onda nista, priznam da si u pravu, Jugoslavija je bila za kurac i to je to.
Da se razumijemo, dovoljno sam dugo na forumu da znas da ne nosim u sebi "podanicki mentalitet", tj. da mi se apsolutno ne svidja ni kult licnosti, iako serem ponekad iz inata uzdizuci Tita vise nego sto zasluzuje (a da zasluzuje odredjenu dozu postovanja pokazala je JEBENA PLANETA na sahrani u BG), pa tako ni kolektivni odgoj u smislu poslusnosti, ali ne mozemo tek tako negirati cinjenicu da su to bila drugacija vremena, vremena u kojima je haman cijeli svijet imao nekog kome se ko fol divio. Dakle uvijek uzeti vremenski kontekst u obzir pri ocjenjivanju nekog historijskog fenomena. Ne mozemo danasnje standarde primjenjivati na - sta ja znam - sedamdeset i neku. A pogotovo ne na one prve dvije decenije socijalizma u Jugoslaviji.
Ja ne kazem da je Jugoslavija bila perfektna, vec odgovorno tvrdim i bogotac me nece ubijediti u suprotno, da je ideoloska podloga, ustavni i zakonski okvir (prava radnika, pojedinaca, naroda, jednakost zena itd.) bilo nesto najbolje sto smo ikada imali. Da, mislim takodjer da je cak bilo bolje od svega sto postoji trenutno u Evropi inkl. tkzv. liberalnih demokratija like EU i slicno.
Opet: Rasprava se pretvorila u ono sto nisam htio a to je pitanje "Da li je Jugoslavija bila ok ili ne", vec govorim o jugoslovenstvu kao kulturoloskoj kategoriji koja nas i dalje sve veze i povezuje. Eto, ti tipkas odnekud iz Srb, ja iz centra EU, a pricamo o zajednickoj proslosti. Meni veci dokaz ne treba.
Nisam ni rekao da su komunisti izmislili to sve... oni su gajili, i razmnozavali taj socijalni i duhovni kancer, do te mere da je metastazirao u svaku poru drustva... Dobar primer ti je Nemacka... posle sloma 1945, isti narod je podeljen na dva dela... na sta je licila Istocna Nemacka, od pocetka do kraja... na jednu vukojebinu iz koje se bezalo glavom bez obzira, od siromastva, preko surovosti Stazija. Jos nisu ni preko 30 godina od ujedinjenja se oporavili od losih navika... i to Nemci koji su poznati po disciplini i fokusiranosti na uspeh, 45 godina komunizma ih je devastiralo. Opet menjas teze, nisam rekao da je danas bolje nego onda, nego da je danas ovakvo stanje jer je onda bilo onakvo... tesko ces naci i jedan ozbiljan narod da se sa setom seca svoje komunisticke proslosti, citava istocna Evropa se odrekla toga kao kuge... sa razlogom, ziveli su kao psi... 1990. godine na more nam dolazili Cesi i prodavali neku bizuteriju za par "chervenih"... Cesi su ozbiljan evropski narod sa velikom prosloscu, vidi na sta su bili spali, a gde su danas... Zasto isticem nas primer, zato sto se jedino ovde zapatio taj virus, Jugosi su bili ubedjeni da smo mi neka sila... ljudi su stvarno ziveli kudikamo bolje nego u celom Varsavskom paktu, Tito je lavirao izmedju istoka i zapada, pa uzme americke kredite, a posle namiguje Rusima... kao vodimo Nesvrstane, utripovali smo da smo veliko mudo u svetskim okvirima... to je bio jedan lazan zivot od kredita, pa kad je Tito umro, i zavrnuta slavina pocetkom 80'ih, onda nisi imao goriva, deterdzenta i cokolada u prodavnicama... to je bio zivot pijanca i kurvara koji stavi kucu u zalog, uzme dobru lovu od banke, i onda se kurci i provodi dok ne potrosi lovu... Kad je lova potrosena, kad je umro jedini covek koji je bio neosporan lider i autoritet, onda je sve pocelo rapidno da se raspada... ostavio je iza sebe gomilu aparatcika i srafova diktatorskog sistema koji uopste nisu razumeli da je komunizam u terminarnoj fazi sirom sveta, pogotovo u Evropi, i da nama treba potpuno novi kurs... mi nismo zeleli tad da zivimo bolje i predjemo u neki bolji sistem, mi smo lovu potrosili, i poceli smo da cugamo sovinizam svaki dan, tesku brlju kako cemo jebati mater jedni drugima... odgojeni komunisti su preko noci postali pecinski nacionalisti... Ne bi nama mogao da se desi onaj spisak lidera, da narod nije bio zalutao... kad pogledas snimke iz tog vremena, neki brkati jeftino obuceni ljudi sa manjkom zuba u vilici, stravicno ljuti i kurceviti... u doba kad se svi ostali trezne od jedne lazi, mi smo se potukli za sve pare... zasto, zato sto drugacije nismo umeli, to je nama nasa borba dala... a sve iz tripa da smo mi neko veliko i vazno mudo, a pola naroda funkcionalno nepismeno... To je saldo jugoslovenskog komunizma i titoizma, kad je bilo najvaznije, pokazao se u svoj svojoj raskosi... niko nije bio tako retardiran i bahat kao mi...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Haram
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 16 stu 2022, 11:05 |
|
|
Pozdrav iz Alzira drugoviiii 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
gang_moslavina
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 16 stu 2022, 14:40 |
|
Pridružen/a: 19 ruj 2021, 19:55 Postovi: 952 Lokacija: Herceg-Hrvatska
|
|
Ostani u Alžiru.
_________________ 2013. Katolika prema Crkvi: 432 177 Katolika prema popisu: 536 333 (razlika 24.1%)
2021. Katolika prema Crkvi 344 639 344 639 + 24,1% + 1,57% koji nisu Katolici = 434 411 HRVATA
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Haram
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 30 stu 2022, 11:15 |
|
|
Samo za odabrane drugove https://www.facebook.com/watch?v=2951142408515988I onda velike Juga mrtva. Pa ko je mrtva otkud onda ovo..? Oko ljevicara su vazda mlade pionirke a oko desnicara usaftane babetine tipa 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Rutinerr
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 30 stu 2022, 11:26 |
|
|
|
Izbjegao sam to sranje sa kapicama i maramama. Juga mrtva nego, to nostalgičari održavaju poput uspomene na tzv. RSK. A tu usaftalu i jest odgojila Juga. Takve su uglavnom bile konobarice po birtusima bivše nam države.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Rutinerr
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 30 stu 2022, 12:03 |
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
laganini
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 30 stu 2022, 13:33 |
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Dutch01
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 30 stu 2022, 14:21 |
|
|
_________________ Slava Ukrajini!
Nema predaje!
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|