HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 27 pro 2024, 11:48.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 33837 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144 ... 1354  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Događanja u Srbiji!
PostPostano: 28 pro 2012, 01:29 

Što bi rekao jedan grafit: Zar je za ovo bio potreban vođa? :D

Vrh

PostPostano: 28 pro 2012, 02:23 

slika

:sega

Nešto se Tadić, Šutanovac, Petrović, Marković i ekipa ne provode dobro kod Đilasa. Kakva komedija.

Vrh

PostPostano: 28 pro 2012, 13:44 

Šta smo ono rekli za optimizam?

Citat:
Kinezi će graditi još dva autoputa u Srbiji

Ministarka za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu Verica Kalanović potpisala je danas predugovor za izgradnju dva autoputa u Srbiji - Moravski koridor od Pojata do Preljine i autoput Novi Sad - Ruma, u ukupnoj dužini oko 140 km sa Kineskom korporacijom za puteve i mostove (CRBC), a vrednost radova je 642 milona evra.

Reč je o izgradnji autoputa u punom profilu sa šest traka od Pojata do Preljine, u dužini 109,6 km, gde bi radovi mogli da počnu već u rano proleće i izgradnji autoputa sa četiri trake od Novog Sada do Rume u dužin od 27 km, uključujuću i izgradnju tunela kroz Frušku Goru.

Kalanovićka je kazala da za autoput Novi Sad- Ruma još nisu gotovi projekti što će biti završeno u 2013. godini.

Ministarka je kazala da će radove finansirati Eksin banka Kine pod veoma povoljnim uslovima - rok otplate je 20 godina, grejs period pet godina, a maksimalna kamata iznosiće dva i po odsto.

Kalanović je rekla da je rok za izgradnju Moravskog koridora četiri godine, a autoput Novi Sad - Ruma 30 meseci.Predviđeno je da domaće firme učestvuju u realizaciji projekta sa 45 odsto, a prosečna izgradnja po kilometru koštaće 4,72 miliona evra.

CRBC već gradi most u Beogradu između Zemun i Borče.

Citat:
Sutra startuje fabrika oružja i oklopnjaka u Velikoj Plani

Otvaranje nove fabrike vojnih vozila i oružja, koju u Velikoj Plani pokreće “Jugoimport-SDPR”, zakazano je za sutra, saznaje “Blic”. Upućeni tvrde da je već neko vreme sve spremno za početak proizvodnje, a kako nezvanično saznajemo, čekalo se da prisustvo na otvaranju potvrdi ministar odbrane Aleksandar Vučić.

„Jugoimport“ će, kako je “Blic” i ranije pisao, u Velikoj Plani proizvoditi složene oklopne transportere i sklapati “nore” - samohodna artiljerijska oruđa.

„Jugoimport“ inače funkcioniše tako što proizvodi za poznate kupce i ne ostavlja robu na lageru, kaže naš izvor. Zato, kako dodaje, od konkretnih kupaca zavisi i da li će se uskoro proizvoditi još neko oružje ili vozilo u Velikoj Plani.

U toj firmi nisu otkrivali detalje, ali su nam rekli da je “sve spremno za početak proizvodnje”.

- Sve pripreme smo priveli kraju. Zapošljavanja su već počela, a kako se bude proizvodnja razvijala, tako ćemo povećavati broj radnika - kratko su rekli u “Jugoimportu”.

I gradonačelnik Velike Plane Dejan Šulkić kaže za “Blic” da očekuje da se ozvaniči početak proizvodnje.

- Zasad se sve dobro odvijalo. Određeni broj ljudi i dalje dolazi na razgovore za posao - kaže Šulkić.

On je podsetio da je Velika Plana još u martu dogovorila da beogradski „Jugoimport-SDPR“ sklapa vojna vozila i oružja u kompleksu „Gošinog“ servisa koji je deo „Goša holdinga“ iz Smederevske Palanke.

Vrh

PostPostano: 28 pro 2012, 13:53 

Evo ga, odsutstvo bilo kakve kritike, Yugoimport živi od prodaje oružja sumnjivim režimima, a to nitko ni da spomene...
Iako je Nora neloše riješenje za siromašnije zemlje, jer je Bofors jako skup, mi nikako da se odlučimo na kupovinu

Također mi je smiješno ovo Kinezi će graditi, to je kao da ja dignem kredit za auto i kažem da mi ga je banka kupila...

Vrh

PostPostano: 28 pro 2012, 14:00 

Pa neće ga Marsovci graditi? Zato Kinezi i daju takve kredite, da bi njihove firme većinski vodile posao.

A za Yugoimport... Evo npr Kroko živi od prodaje opreme sumnjivim, nepriznatim, poluterorističkim organizacijama i entitetima, pa ne vidim neku kritiku... :neznam

Vrh

PostPostano: 28 pro 2012, 14:04 

Ne razumiješ što želim reći, sve se stavlja u kontekst kao da je ta autocesta poklon...

Otkad je Crna Gora teroristička država??

Vrh

PostPostano: 28 pro 2012, 14:10 

volvoks je napisao/la:
Ne razumiješ što želim reći, sve se stavlja u kontekst kao da je ta autocesta poklon...

Ja stvarno ne znam šta ti čitaš... Čak su i uslovi kredita navedeni. (mada u odnosu na neke druge kredite, ovo jeste "poklon")

Jedino što mi je neočekivano da su Kinezi zagrizli za moravski autoput. Ono što me raduje, da naši dobijaju 45-49% posla i da "naši" neće voditi izgradnju, što znači da će biti manje muljanja i manje probijanja rokova. Nije ovo neka epohalna kilometraža. Ali kad Mrkonjić nadgleda, zna da se razvuče na 20 godina.

Sve u svemu, kad krene sezona, biće veselo.

volvoks je napisao/la:
Otkad je Crna Gora teroristička država??

Nisam govorio o Crnoj Gori i nisam govorio o državi.

Vrh

PostPostano: 28 pro 2012, 14:39 

Koji teroristi??

Vrh

PostPostano: 28 pro 2012, 16:27 

Ilić obećava: Zaposlićemo 200.000 :klanjam

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2012&mm=12&dd=28&nav_id=673019

Ovo me podsjeti na Šojića. :zubati

Vrh

PostPostano: 28 pro 2012, 16:37 

volvoks je napisao/la:
Evo ga, odsutstvo bilo kakve kritike, Yugoimport živi od prodaje oružja sumnjivim režimima, a to nitko ni da spomene...
Iako je Nora neloše riješenje za siromašnije zemlje, jer je Bofors jako skup, mi nikako da se odlučimo na kupovinu

Također mi je smiješno ovo Kinezi će graditi, to je kao da ja dignem kredit za auto i kažem da mi ga je banka kupila...

Vulvo...ne prestajes :zubati

A inace veliki proizvodjaci oruzja valjaju svoje proizvode samo Svici i Luksemburgu... citavi ratovi se nekad pokrecu da bi se izvukla enormna zarada tako sto se indijancima tura oruzje pod nos, da se nemilosrdno kokaju...

Da, Kinezi prave autoput, oni daju kredit, i ucestvuju u izgradnji...sta ti nije jasno... kad ste vi gradili Dalmatinu, jel nije bilo kradita, i izvodjaca, dal su austrijanci ili nemci, nebitno... ista fora...

Kinezi su opravdali ocekivanja sa dunavskim mostom, imaju ljudi love, hoce da zidaju, obrcu lovu...

Ubija te svaka dobra vest...ti to ne mozes da podneses...

Vrh

PostPostano: 28 pro 2012, 16:54 

DzoniBG je napisao/la:
volvoks je napisao/la:

Vulvo...ne prestajes :zubati

A inace veliki proizvodjaci oruzja valjaju svoje proizvode samo Svici i Luksemburgu... citavi ratovi se nekad pokrecu da bi se izvukla enormna zarada tako sto se indijancima tura oruzje pod nos, da se nemilosrdno kokaju...

Da, Kinezi prave autoput, oni daju kredit, i ucestvuju u izgradnji...sta ti nije jasno... kad ste vi gradili Dalmatinu, jel nije bilo kradita, i izvodjaca, dal su austrijanci ili nemci, nebitno... ista fora...

Kinezi su opravdali ocekivanja sa dunavskim mostom, imaju ljudi love, hoce da zidaju, obrcu lovu...

Ubija te svaka dobra vest...ti to ne mozes da podneses...

Šta je ovo , u puntara se pretvaraš, sa takvim prostačkim i uličarskim govorom :kava
Nije bilo dovoljno ismijavanje svaki puta kada bi napisao nešto na svom dijalektu, sada ti je i moje ime teško prevaliti preko usana??

Razumijem ja sve to, ali mi si nikad nismo dopustili švercanje, barem ne u tolikoj mjeri kao vi, mi smo svoju vojnu industriju podigli iz ničega i od nje stvorili jedan od najzdravijih dijelova gospodarstva...
Nedavno sam gledao jedan dokumentarac na viasat exploreru, u liberiji su se rokali praktički samo sa Zastavinim kalašnjikovima...

Drago mi je da se grade autoceste, to će olakšati svima, a ne samo građanima Srbije, a također bi se moglo smanjiti bujanje Beograda te doprinjeti razvoju nekih krajeva, kao što je slučaj s Likom kod nas...
No, ja ne govorim uopće o autocesti, nego o novinskom praćenju, koje je potpuno nekritičko, a u nekim aspektima i nejasno...
Plaćaju li to građani Srbije ili kinezi?? Hoće li autocesta biti državna ili u koncesiji??
Nemam neki veliki problem s tim optimizmom, dapače, bilo bi dobro malo takvog novinarstva i u RH, ovako se stvara dojam da je stanje gore nego što je, pa se time čini dodatna šteta gospodarstvu :kava

Vrh

PostPostano: 28 pro 2012, 17:01 

Da se nadovežem na Džonijevu priču. Naime, ima jedna kineska firma, a koja gradi puteve po Srbiji. Ta firma zove se China Road and Bridge Contruction (kineska firma za izgradnju puteva i mostova) i to je firma koja posluje u preko 40 zemalja svijeta, tako da, ako neko misli da je riječ o nekakvim šalabajzerima i šarlatanima, onda moram reći da to nisu nikakvi neozbiljni ljudi, niti neozbiljna firma, nego čak naprotiv, riječ je o ogromnoj firmi koja gradi širom svijeta.

Više o toj firmi na: http://en.wikipedia.org/wiki/Road_and_Bridge_Construction

Citat:
Što se tiče "China Road and Bridge Corporation-a", reč je o kineskoj državnoj kompaniji koja služi kao "inostrani prozor" daleko poznatije "China Communications Construcion Company", članice 500 najvećih korporacija na svetu i najvećoj kineskoj građevinskoj kompaniji. Oni pored puteva grade luke i mostove, a posluju u preko 40 zemalja sveta, pre svega u Aziji, Africi i Evropi.

Izvor: http://www.akter.co.rs/26-ekonomija/119 ... or-11.html

Vrh

PostPostano: 28 pro 2012, 17:35 

volvoks je napisao/la:
No, ja ne govorim uopće o autocesti, nego o novinskom praćenju, koje je potpuno nekritičko, a u nekim aspektima i nejasno...
Plaćaju li to građani Srbije ili kinezi?? Hoće li autocesta biti državna ili u koncesiji??

Šta tačno nije jasno u tekstu koji predviđa angažovanje kineske firme, kreditom kineske banke, sa naznačenim uslovima po kojima Srbija novac vraća? :neznam

Vrh

PostPostano: 28 pro 2012, 18:32 

Uzet ću za primjer korištenje riječi financiranje umjesto kreditiranje...

Je li bilo kakvog otpora prema angažiranju kineskih radnika?? Kod nas su odbili kinesku ponudu za nizinsku prugu, što je po meni loša odluka, upravo zbog toga. Ne treba zaboraviti da je građevinski sektor jako pogođen krizom :kava

Vrh

PostPostano: 28 pro 2012, 18:39 

Mislim stvarno... finansiranje umesto kreditiranje. Veom pozitivno. Sigurno se prosečni Jovan Petrović duboko zamislio oko toga. :sega

Što se tiče kineskih radnika... tačno je određen minimalan procenat učešća domaćih firmi, radnika i materijala. Nema spora. Izvor finansiranja je korektan, a svaki izvor ima uslove pod kojima daje novac.

I stvarno ti postaje pomalo dosadna i neutemeljena ova priča. Prijavi se na neki konkurs kad B92 otvori, pa piši tekstove uz upotrebu odgovarajućih reči... :neznam

Vrh

PostPostano: 28 pro 2012, 18:41 

Razumijem, ali je li se javnost imalo bunila protiv toga?? Što na to kažu zaposleni u srpskim građevinskim poduzećima??

Vrh

PostPostano: 28 pro 2012, 18:42 

Niko ništa. U Srbiji se niko ni protiv čega ne buni, a mediji su pod kontrolom kao u Sjevernoj Koreji.

Vrh

PostPostano: 28 pro 2012, 18:50 

Nađi jedan članak, molim te...

Vrh

PostPostano: 28 pro 2012, 20:45 

Metemma je napisao/la:
Niko ništa. U Srbiji se niko ni protiv čega ne buni, a mediji su pod kontrolom kao u Sjevernoj Koreji.

Severna Koreja?!

Au...

Vrh

PostPostano: 28 pro 2012, 21:00 

Srbija ozbiljno srlja u dužničko ropstvo. Lijepo i potrebno je graditi, ali tako mala i siromašna zemlja sa preko 18 milijardi vanjskog duga je nužno zabrinjavajuća stvar.

Vrh

PostPostano: 28 pro 2012, 21:03 

Popisnova je napisao/la:
Srbija ozbiljno srlja u dužničko ropstvo. Lijepo i potrebno je graditi, ali tako mala i siromašna zemlja sa preko 18 milijardi vanjskog duga je nužno zabrinjavajuća stvar.

A iz koje si ti to bogate velike zemlje koja se ne zaduzuje?!

Vrh

PostPostano: 28 pro 2012, 21:05 

Jebo vas sve dug, kakve to ima veze s ičime, pogledaj koliko su danas zadužene najveće države, uzmimo za primjer Japan, pa nemaju nikakvih problema...

Grčka je potpuno druga stvar, a da bi napumpali dug do te razine, doslovno bi trebali raditi viseće mostove kod svakog sela na Dunavu...

Vrh

PostPostano: 28 pro 2012, 21:14 

DzoniBG je napisao/la:
Popisnova je napisao/la:

Iz male i siromašne BiH i kada govorimo o ekonomiji nema potrebe da se državno brecamo. Danas sam čitao nešto o zaduživanju zemalja regije i komentari na srbijanske infrastrukturne projekte bijahu kritizirani. Ako je tačna brojka od 18 milijardi eura, na zemlju koja je toliko manja i siromašnija od Japana, onda ti projekti moraju biti uber isplativi i promišljeni. A kako su perjanice razvoja sadašnje Srbije Nikolićevi naprednjaci opjevani po populizmu, eto malo mi se kritike učiniše opravdanim.

Vrh

PostPostano: 28 pro 2012, 21:17 

volvoks je napisao/la:
Jebo vas sve dug, kakve to ima veze s ičime, pogledaj koliko su danas zadužene najveće države, uzmimo za primjer Japan, pa nemaju nikakvih problema...

Nije problem visina duga, ako je zemlja sposobna za otplatu. Problem je kad nema rasta, a krediti idu u potrošnju.

Uz solidan rast BDP i pametno poslovanje, čak i uz (umereno) zaduživanje, Srbija može izaći na "zelene" grane za 5-6 godina. A može završiti u grčkom scenariju. Sve je otvoreno.

Vrh

PostPostano: 28 pro 2012, 21:21 

Popisnova je napisao/la:
DzoniBG je napisao/la:

Iz male i siromašne BiH i kada govorimo o ekonomiji nema potrebe da se državno brecamo. Danas sam čitao nešto o zaduživanju zemalja regije i komentari na srbijanske infrastrukturne projekte bijahu kritizirani. Ako je tačna brojka od 18 milijardi eura, na zemlju koja je toliko manja i siromašnija od Japana, onda ti projekti moraju biti uber isplativi i promišljeni. A kako su perjanice razvoja sadašnje Srbije Nikolićevi naprednjaci opjevani po populizmu, eto malo mi se kritike učiniše opravdanim.

Gle, ne smije se kritizirati Srbiju ako nisi ubermensch iz Norveške :zubati
Autoceste se ne mogu gledati samo kao autoceste, one bi trebale biti pokretači ekonomije, kao što je nekad davno bila željeznica, a ovaj koridor ima potencijala za to, jer je taj dio Srbije malo zapostavljen...
Optužuješ Nikolića za populizam, a tvoja opsjednutost dugom je baš to-populizam...
Vjerojatno jer je to jedino polje gdje ste regionalni lider :sega

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 33837 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144 ... 1354  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: