|
|
Stranica: 8/58.
|
[ 1440 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
joe enter
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 13 lis 2011, 15:00 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Poanta je da SPC nije dala Srbe katolike, i to je jedini razlog zašto Bunjevci postoje.
Jest vas ta SPC izhebala, koliko je zaslužna za stvaranje i očuvanje nacije pokoje stoljeće, toliko je Srbima i drugima naštetila u ovom zadnjem... Molim?! Pa upravo je SPC glavni krivac što srpska nacija nije napravljena od svih konfesija , a ne samo sa pravoslavnom. Tako da upravo zbog SPC su Bunjevci ostali Bunjevci i posle ih komunisti prebacili u Hrvate. SPC je bila dobra sve dok nije došla sloboda i slobodna stremljenja da svi ujedinimo , pa je zbog njih propalo srpstvo svih stanovnika Bosne. Otpor prema crkvi i njenim ludovanjima je uvek bilo među Srbima , ali nažalost suštinski nisu uspeli kako zbog SPC tako i zbog jače propagande KC i tradicionlnog islama. Jbg ja gledam sa čistom logikom , a to je da su katolici koji su štokavci su trebali pripasti srpskom nacionalnom korpusu , i to ne samo zbo jezika već zbog tradicije koja je ista sa pravoslavnima , jer ako je tebi Dudek iz Zagorja sunarodnik a onaj iz Užica,Valjeva,Beograda,.. nije , ja ti nemam šta reći nego da ta logika ne pije vode , i da su nacije ovde nažalost samo verske skupine i ništa više.
_________________ O turčine za nevolju kume A ti vlaše silom pobratime
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 13 lis 2011, 15:32 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 37890 Lokacija: Gl. grad regije
|
Srbi svi i svuda, pa nije problem postat Srbin, samo treba nešto zauzrat i pružit, eto Ivo Ćurković je Srbin... Ne možeš ti očekivat da će jedan napredniji narod ući pod skute drugog... Pa nije Italija nastala oko Sicilije nego oko Pijemonta. Tako je i logično prije bilo da Srbi postanu Hrvati nego obratno. Neka, ima godina, i putovanja, i putovanja do EU...
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 13 lis 2011, 15:58 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Srbi svi i svuda, pa nije problem postat Srbin, samo treba nešto zauzrat i pružit, eto Ivo Ćurković je Srbin... Ne možeš ti očekivat da će jedan napredniji narod ući pod skute drugog... Pa nije Italija nastala oko Sicilije nego oko Pijemonta. Tako je i logično prije bilo da Srbi postanu Hrvati nego obratno. Neka, ima godina, i putovanja, i putovanja do EU... Pa ko govori da treba neko da postane Srbin?! , daj mani me molim te to je stvar prošlosti. Ja sam samo napomenuo da nacije nisu logički stvorene kako treba jer vera nikak ne može biti osnov naroda , a to je ovde nažalost slučaj , pa zbog toga se i jesmo klali jer imamo tzv.sindrom krivog odraza u ogledalu koji je izlgleda neizlečiv. Napredniji narod kažeš?! , uvek se znalo da su katolički opanci boljeg kvaliteta i da onaj koji ih nosi je naravno napredniji , bez obzira što im je narodna tradicija u 90% slučajeva bila o onim nosiocima pravoslavnih opanaka , tipa Mrko Kraljević i ostalih opančarara. Ima onaj vaš guslar iz Imotskog što peva o Srbima opančarima a iste nosi , ali nema to veze bitno je da je on napredan.
|
|
Vrh |
|
|
Pavo B.
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 13 lis 2011, 20:14 |
|
|
joe enter je napisao/la: Ja sam samo napomenuo da nacije nisu logički stvorene kako treba jer vera nikak ne može biti osnov naroda , a to je ovde nažalost slučaj , pa zbog toga se i jesmo klali jer imamo tzv.sindrom krivog odraza u ogledalu koji je izlgleda neizlečiv.
Pa kako nije vjera najlogičniji osnov naroda? Muslimani, katolici i pravoslavci u Bosni žive fizički odvojeno već 500 godina. Kako mogu biti iste nacije ako se međusobno ne žene? Glavni osnov bilo koje grupe, ne samo etničke, je međusobna endogamija. Ako se međusobno ne ženite, niste "svoji." Pravoslavni Romi s Kosova su Romi koliko god oni sebe zvali Srbima jer ih Srbi smatraju za Rome i jer se s njima ne žene. Ista stvar je s Bunjevcima i Srbima. Ako su Bunjevci i Srbi u Vojvodini prije 100 godina bili jedan narod, zašto onda endogamija unutar te dvije skupine? Zašto se nisu bez problema miješali jedni s drugim? S druge strane, ako su Hrvati i Bunjevci tada bili odvojene skupine, zašto su se međusobno ženili bez ikakve svijesti da se radi o "mješanim brakovima?"
|
|
Vrh |
|
|
snowflake
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 14 lis 2011, 11:53 |
|
|
Pavo B. je napisao/la: joe enter je napisao/la: Ja sam samo napomenuo da nacije nisu logički stvorene kako treba jer vera nikak ne može biti osnov naroda , a to je ovde nažalost slučaj , pa zbog toga se i jesmo klali jer imamo tzv.sindrom krivog odraza u ogledalu koji je izlgleda neizlečiv.
Pa kako nije vjera najlogičniji osnov naroda? Muslimani, katolici i pravoslavci u Bosni žive fizički odvojeno već 500 godina. Kako mogu biti iste nacije ako se međusobno ne žene? Glavni osnov bilo koje grupe, ne samo etničke, je međusobna endogamija. Ako se međusobno ne ženite, niste "svoji." Pravoslavni Romi s Kosova su Romi koliko god oni sebe zvali Srbima jer ih Srbi smatraju za Rome i jer se s njima ne žene. Ista stvar je s Bunjevcima i Srbima. Ako su Bunjevci i Srbi u Vojvodini prije 100 godina bili jedan narod, zašto onda endogamija unutar te dvije skupine? Zašto se nisu bez problema miješali jedni s drugim? S druge strane, ako su Hrvati i Bunjevci tada bili odvojene skupine, zašto su se međusobno ženili bez ikakve svijesti da se radi o "mješanim brakovima?" Ovo je točno. I, za nekog tko situaciju u BiH gleda izvana, jedna od najčudnijih stvari. Takva stroga podjela.
|
|
Vrh |
|
|
snowflake
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 14 lis 2011, 12:00 |
|
|
Joe iz nekog razloga misli da vjera nije legitimni element diferenciranja nacije. A ona to itekako jest. Radi se o najintimnijim osjećajima čovjeka. I određuje kulturni krug kojem pripadaš.
Mislim da su i politička izolacija BiH od drugih zemalja u okružju, također, na to utjecala.
|
|
Vrh |
|
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 14 lis 2011, 12:02 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Ne možeš ti očekivat da će jedan napredniji narod ući pod skute drugog... Pa nije Italija nastala oko Sicilije nego oko Pijemonta. Tako je i logično prije bilo da Srbi postanu Hrvati nego obratno. Neka, ima godina, i putovanja, i putovanja do EU... I totally just farted! Juka, vidljiva je progresivna dekadencija tvojih postova u zadnje vreme, ides u ekstremizam koracima od hiljadu milja. Taj "progresivniji narod" u koji si se ti "upisao" naknadno je na pocetku proslog stoleca prihvatio vrhovnu vlast srpskog kralja, to je bio pravi dokaz progresivnosti. Jel imas neke probleme u zadnje vreme sa Srbima...reci, mozda mogu da pomognem...
_________________ Pokaj se Grobi! Mali korak za tebe, veliki za Srpstvo!
|
|
Vrh |
|
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodinezemalja u okružju na to Postano: 14 lis 2011, 12:22 |
|
|
snowflake je napisao/la: Joe iz nekog razloga misli da vjera nije legitimni element diferenciranja nacije. A ona to itekako jest. Radi se o najintimnijim osjećajima čovjeka. I određuje kulturni krug kojem pripadaš.
Mislim da su i politička izolacija BiH od drugih zemalja u okružju, također, na to utjecala. Ove teze su postavljene bas kako ne treba. Ako govoris o veri kao intimnoj stvari svakog coveka, sa cime se slazem, onda kako to moze da se transponuje na "kulturni krug"... jel mozes da mi dokazes da neki katolik koji se moli "katolickom bogu" stvara kulturnije okruzenje od onog koji se moli pravoslavnom...(da ne mesamo muslimane da ne bi pravili shumove)... To nema nikakve veze, radi se o istoj religiji, a kako to pojedinac u nekom narodu dozivljava, to je totalna random funkcija, koja ne moze u integraciji da stvara neki visi nivo svesti. Ajde malo da uprostim pri cemu cu mozda karikirati neke stvari... kulturni razvoj nekog naroda zavisi pre svega od toga koliki mu je pristup materijalnim dobrima i kvalitetom organizacije. Iz raznoraznih istorijskim razloga katolicka crkva je uspela kroz duzi vremenski period da namakne mnogo vise para, pravoslavlje je iz geografskih bilo prvo na udaru Turaka, a pre toga je bilo dosta progresivnije u odnosu na zapadni svet... kakogod, snaga katolicke crkve se ogleda u milijardama koje je stolecima krala od naroda, ne da bi ga duhovno izdigla, nego da bi time imala instrument da vlada i manipulise. Ako se iskreno zapitamo koji su to postulati hriscanstva, na kojim vrednostima se zasniva ta religija... videla bi da to nema veze sa materijalizmom katolicanstva, sa devijacijom u toj crkvi na koju svakodnevno nalecemo u vestima... da ne govorim koliko je tek protestantizam zastranio u tome, oni su tehniku materijalizacije duhovnog digli na kvadrat, i zato danas drmaju svetom. Pravoslavlje je odavno vec slabo organizovana grana hriscanstva koja moze drmati u nekim lokalnim okvirima, a da joj se da sirina, isto bi se ponasali kao i ovi gore pomenuti. To svi vide, samo malo ko sme da kaze, ucili su nas pogresno od malena, dogmatski postavili crkvu kao pijedestal morala... moji barem komunjare nikad nisu bili, postovala se crkva i u najgora vremena, ali ne mogu da budem slep pa da ne vidim koliko tu djubreta ima, i ovime sto govorim branim izvorne vrednosti hriscanstva koje su totalno zagubljene u trci za vlascu. Mogu samo reci da su katolici bolje materijalizovali prevaru, i stvorili kulturu satro zasnovanu na "hriscanskim vrednostima", a to sto tu nema ni malo skromnosti, morala, ljubavi, pomaganja najblizim...ma ko te to pita, valjda ce Sveti Petar da progleda kroz prste kad mu kazes koliko si puta isla u crkvu
|
|
Vrh |
|
|
snowflake
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodinezemalja u okružju na to Postano: 14 lis 2011, 12:48 |
|
|
DzoniBG je napisao/la: snowflake je napisao/la: Joe iz nekog razloga misli da vjera nije legitimni element diferenciranja nacije. A ona to itekako jest. Radi se o najintimnijim osjećajima čovjeka. I određuje kulturni krug kojem pripadaš.
Mislim da su i politička izolacija BiH od drugih zemalja u okružju, također, na to utjecala. Ove teze su postavljene bas kako ne treba. Ako govoris o veri kao intimnoj stvari svakog coveka, sa cime se slazem, onda kako to moze da se transponuje na "kulturni krug"... jel mozes da mi dokazes da neki katolik koji se moli "katolickom bogu" stvara kulturnije okruzenje od onog koji se moli pravoslavnom...(da ne mesamo muslimane da ne bi pravili shumove)... To nema nikakve veze, radi se o istoj religiji, a kako to pojedinac u nekom narodu dozivljava, to je totalna random funkcija, koja ne moze u integraciji da stvara neki visi nivo svesti. Ajde malo da uprostim pri cemu cu mozda karikirati neke stvari... kulturni razvoj nekog naroda zavisi pre svega od toga koliki mu je pristup materijalnim dobrima i kvalitetom organizacije. Iz raznoraznih istorijskim razloga katolicka crkva je uspela kroz duzi vremenski period da namakne mnogo vise para, pravoslavlje je iz geografskih bilo prvo na udaru Turaka, a pre toga je bilo dosta progresivnije u odnosu na zapadni svet... kakogod, snaga katolicke crkve se ogleda u milijardama koje je stolecima krala od naroda, ne da bi ga duhovno izdigla, nego da bi time imala instrument da vlada i manipulise. Ako se iskreno zapitamo koji su to postulati hriscanstva, na kojim vrednostima se zasniva ta religija... videla bi da to nema veze sa materijalizmom katolicanstva, sa devijacijom u toj crkvi na koju svakodnevno nalecemo u vestima... da ne govorim koliko je tek protestantizam zastranio u tome, oni su tehniku materijalizacije duhovnog digli na kvadrat, i zato danas drmaju svetom. Pravoslavlje je odavno vec slabo organizovana grana hriscanstva koja moze drmati u nekim lokalnim okvirima, a da joj se da sirina, isto bi se ponasali kao i ovi gore pomenuti. To svi vide, samo malo ko sme da kaze, ucili su nas pogresno od malena, dogmatski postavili crkvu kao pijedestal morala... moji barem komunjare nikad nisu bili, postovala se crkva i u najgora vremena, ali ne mogu da budem slep pa da ne vidim koliko tu djubreta ima, i ovime sto govorim branim izvorne vrednosti hriscanstva koje su totalno zagubljene u trci za vlascu. Mogu samo reci da su katolici bolje materijalizovali prevaru, i stvorili kulturu satro zasnovanu na "hriscanskim vrednostima", a to sto tu nema ni malo skromnosti, morala, ljubavi, pomaganja najblizim...ma ko te to pita, valjda ce Sveti Petar da progleda kroz prste kad mu kazes koliko si puta isla u crkvu Johnny, stalno dolazi do nekih šumova u komunikaciji između mene i tebe. Kad govorim o kulturnim krugovima, govorim, prije svega, o kulturi stare Grčke i Rima, odnosno katoličke i pravoslavne crkve. Tu možeš pridodati i islamski svijet. Skupine zemalja s obzirom na svoje karakteristike tvore kulturne krugove. To je nešto što posišeš s majčinim mlijekom. Ja ih nisam poredala vrijednosno. Važnost religija je i u ovom sekularnom dobu pregolema. I dobro je da je tako. Ja se inače svim srcem zalažem za ekumenizam. Sudeći po tvom stavu o KC, ti ne. No varaš se u KC ima najmanje toliko svetih misterija koliko i u pravoslavlju. Bit svake vjere je ljubav. Ovo oko intimnosti. Radi se o odnosu čovjeka s Božanskim. Kud ćeš intimnije, ali i važnije od toga. Politika se, s druge strane, uvijek petljala oko vjere. No da je sve bila politika, bez misterija, bi li Srbi ostali pravoslavni za vrijeme Turaka?
|
|
Vrh |
|
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodinezemalja u okružju na to Postano: 14 lis 2011, 13:02 |
|
|
snowflake je napisao/la: Johnny, stalno dolazi do nekih šumova u komunikaciji između mene i tebe. Kad govorim o kulturnim krugovima, govorim, prije svega, o kulturi stare Grčke i Rima, odnosno katoličke i pravoslavne crkve. Tu možeš pridodati i islamski svijet. Skupine zemalja s obzirom na svoje karakteristike tvore kulturne krugove. To je nešto što posišeš s majčinim mlijekom. Ja ih nisam poredala vrijednosno. Važnost religija je i u ovom sekularnom dobu pregolema. I dobro je da je tako. Ja se inače svim srcem zalažem za ekumenizam. Sudeći po tvom stavu o KC, ti ne. No varaš se u KC ima najmanje toliko svetih misterija koliko i u pravoslavlju. Bit svake vjere je ljubav.
Ovo oko intimnosti. Radi se o odnosu čovjeka s Božanskim. Kud ćeš intimnije, ali i važnije od toga. Politika se, s druge strane, uvijek petljala oko vjere. No da je sve bila politika, bez misterija, bi li Srbi ostali pravoslavni za vrijeme Turaka?
Kulturni krug ne posises sa majcinim mlekom nego ga sam stvaras u nekom okruzenju koje je samo donekle zadato. Ti i ja smo npr mnogo veci "evropljani" u odnosu na nekog bastovana iz letonske tripizdine, ali on ima "sertifikat" da je gradjanin EU a mi jos nismo... sta je vaznije od ta dva... to su sve bedastoce, mi smo ovde tako zgusnuti na malom prostoru da pricati o nekim velikim razlikama je "narcizam malih razlika", tipicni psiholoski fenomen idiota koji se glodju oko nekih sitnica ne uvidjajuci siru sliku... Tako dobijemo Juku koji prica o naprednosti "njegovog naroda" sto je precica u fasizam, a samim time sto to potencira vec tu naprednost stavlja pod mikroskop. Slazem se da je vazna religija, tj neka duhovna hrana koja ce prosvetliti ljude koji su u jedinoj trci za parama... ali to ne stanuje pod zidinama crkava, to je ono sto nosis u sebi...ili ne nosis... Ekumenizam da, ali samo bez nametanja da je necija prva, pa makar bio naslednik Svetog Petra... daleko smo od toga, a znas zasto, zato sto svako hoce da bude pasha u svom feudu, i da tu vodi politiku i zaradjuje... e zato su danasnje crkve jedno veliko sranje, ne vidim Boga u njima, vidim sve ono sto je negacija hriscanstva. Kritikujem KC zato sto je veca i uticajnija, ali ne propustim da kazem da je SPC to sve na mikronivou, ne pravim izuzetke. Ovo zadnje pitanje... pa mnogi nisu verovali pa su postali muslimani... obican covek kome je bilo stalo do vere i tradicije trpeo je okupatore. Ali to nije tema, govorim o crkvi kroz njenu hijerarhiju i upravu, obican smrtnik je tu najmanje bitan...nazalost...
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 14 lis 2011, 13:10 |
|
|
DzoniBG je napisao/la: Junuz Djipalo je napisao/la: Ne možeš ti očekivat da će jedan napredniji narod ući pod skute drugog... Pa nije Italija nastala oko Sicilije nego oko Pijemonta. Tako je i logično prije bilo da Srbi postanu Hrvati nego obratno. Neka, ima godina, i putovanja, i putovanja do EU... I totally just farted! Juka, vidljiva je progresivna dekadencija tvojih postova u zadnje vreme, ides u ekstremizam koracima od hiljadu milja. Taj "progresivniji narod" u koji si se ti "upisao" naknadno je na pocetku proslog stoleca prihvatio vrhovnu vlast srpskog kralja, to je bio pravi dokaz progresivnosti. Jel imas neke probleme u zadnje vreme sa Srbima...reci, mozda mogu da pomognem... Jugoslavenska ideja, najbolja što se Srbima dogodila u prošlom stoljeću, je nastala u Zagrebu, a ne u Beogradu, samo nisu shvaćali s kim imaju posla. U biti je najveći problem bio što su Srbi bili brojniji, puno brojniji. Slično kao danas u Federaciji. I Federacija je za Hrvate bila dobra ideja, njihova ideja jer je obuhvaćala mahom sve hrvatske krajeve BiH. I najbolje je ispalo što se Muslimanima tadašnjim moglo dogodit. Nešto razmišljam, mi Hrvati bi trebali prestat smišljat ideje... Nije problem ako su civilizirani narodi ali je problem nekad bio sa Srbima u Yu a danas sa Bošnjacima u Federaciji. Glavna taktika je preglasaj, nema političke kulture, i nažalost, nije je nikad ni bilo.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
|
Pessimus dux
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 14 lis 2011, 13:22 |
|
Pridružen/a: 01 lip 2009, 18:27 Postovi: 5938 Lokacija: Generalni konzulat HR HB za Slavoniju i Baranju
|
joe enter je napisao/la: I ako je nešto bezveze to je kad čujem da neki Hrvat iz Subotice piči po standardnom hrvatskom jeziku govoreći za televiziju , pa jebem ih tupave umesto dagovore svojim lokalnim bunjevačkim i tako očuvaju tradiciju?! , oni mlate po hrvatskom standardnom a vamo još ih klasično suzbija srpski koji je prisutan u stvarnom životu i medijima. Hrvatski standardni jezik jest jezik javne komunikacije među Hrvatima, neovisno o njihovom matičnom narječju ili dijalektu. U neobilježenom diskursu na javnim medijima svi bi ga Hrvati trebali koristiti, dok se svojim narječjem i dijalektom sporazumijevaju s govornicima istovjetnog narječja i dijalekta, van prostora neobilježene javne komunikacije. Standardni jezik i jest po svojoj definiciji umjetno stvoren jezični koine kojeg bi svi govornici pojedinog jezika trebali učiti i kojim bi se u javnom prostoru međusobno sporazumijevali bez poteškoća. Također, posljednjih je desetljeća globalni lingvistički trend, koji se očitovao i u hrvatskom jezikoslovlju, isticanje i očuvanje različitosti specifičnih dijalekata i govora pojedinog jezičnog sustava, pa se tako potiču i promoviraju dijalektalna književnost, dramska i filmska umjetnost, te druge djelatnosti, što vrijedi i za slučaj štokavske ikavice bunjevačkih Hrvata sa sjevera Bačke. joe enter je napisao/la: Jako je jadno od svih odavde da mrze komuniste koji su eto sve Srbi bili u hteli da unište hrvatsko nacionalno biće , a sa druge strane ne obaziru se na to što su upravo komunisti dekretom naterali Bunjevce da se izjasne kao Hrvati. Krivo. Izjašnjavao se dio ljudi na popisima stanovništva u razdoblju SFRJ Bunjevcima, ali su automatski prepisivani u Hrvate. Radi se o pokušaju Titova kompromisa s hrvatskim narodom, koji je bio nezadovoljan radom Đilasove komisije u pogledu razgraničenja SR Hrvatske i SR Srbije, odnosno SAP Vojvodine. Jadno je od bilo koga bez obzira na vjeru i nacionalnost da ne prezire totalitarizam općenito, kao i njegove eksponente, u ovom slučaju zločinački jugokomunistički režim, jednopartijsku diktaturu, masovna ubojstva vlastitih sunarodnjaka bez suđenja, organizirane progone i deportacije na nacionalnoj osnovi, te formiranje logora, kao i raznorazne progone te šikaniranja na vjerskoj osnovi. Masovna stratišta nedužnih srijemskih Hrvata iz 1945. još uvijek leže pod zemljom, odnosno pod raznim športskim igralištima i drugim objektima, a njihovi bi sunarodnjaci trebali slaviti režim čiji su dionici bili izvršitelji tih zločina. Ne treba zaboraviti ni 1971. i pokušaj utemeljenja Matice hrvatske u Subotici, koji je osujećen od strane režima, a predvodnici toga pokreta doživjeli su prijetnje, osude i šikaniranje na nacionalnoj osnovi. Hrvatska zajednica u Vojvodini tad je izgubila čitavu plejadu potentnih znanstvenika, kulturnjaka, umjetnika i športaša, koji su se sklonili pretežno u Zagreb, a od tog se udarca subotički i vojvođanski Hrvati u globalu još uvijek nisu oporavili. Dakle, radi se o nekoj uvrnutoj logici narcisoidnog vršačkog Prometeja, a nikako ne o licemjerju, terminu kojim se dotični razmeće i često ga upotrebljava, a zapravo ne shvaća njegovu bit i ne vidi njegov izvor u svojim kognitivnim peripetijama i verbalnim proljevima. joe enter je napisao/la: Nikad nijedan bunjevac koji se tako oseća i izjašnjava neće reći da mu nije blizak Hrvat , ali će takođe reći da mu je blizak i Srbin , a to se ne uklapa na hrvatsko shvatanje nacije , jer se to njima svaka sličnost i veza sa Srbima mora negirati i shvatiti kao izdaja i greh.
|
|
Vrh |
|
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 14 lis 2011, 13:24 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Jugoslavenska ideja, najbolja što se Srbima dogodila u prošlom stoljeću, je nastala u Zagrebu, a ne u Beogradu, samo nisu shvaćali s kim imaju posla. U biti je najveći problem bio što su Srbi bili brojniji, puno brojniji. Slično kao danas u Federaciji. I Federacija je za Hrvate bila dobra ideja, njihova ideja jer je obuhvaćala mahom sve hrvatske krajeve BiH. I najbolje je ispalo što se Muslimanima tadašnjim moglo dogodit. Nešto razmišljam, mi Hrvati bi trebali prestat smišljat ideje... Nije problem ako su civilizirani narodi ali je problem nekad bio sa Srbima u Yu a danas sa Bošnjacima u Federaciji. Glavna taktika je preglasaj, nema političke kulture, i nažalost, nije je nikad ni bilo. Ta ideja je najgora koja je mogla da nam se desi... i nije to nastalo zato sto je neko u Zagrebu tako mislio, nego zato sto je morao nekome da se uvali crkotina Austrougarske koja nije imala gde, pa da bi se sprecilo stvaranje Velike Srbije, onda su kralju uvalili ove danajske darove, a njemu zinulo dupe da bude kralj svi Srba i ostalih. Nije slicno kao u Federaciji, Srba je bilo samo jedna trecina u toj zemlji, a Bosnjaka je preko 50%, zbog takvog odnosa Srbi su morali sve vise da prepustaju vlast, ono sto danas Bosnjacima ne pada na pamet. To da neki vecinski narod hoce da dominira, to je bilo od sveta i veka, nismo to mi smislili... naravucenije je da ne pravis multi-kulti drzave, kad tad ce doci do sranja cim kriza zakuca na vrata.
|
|
Vrh |
|
|
pagan
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 14 lis 2011, 14:28 |
|
|
i na kraju
pitanje za nase forumasice koje se prije nisu izjasnjavale Hrvaticama (kao da ne zagorcavaju sebi zivot),nego potajno hajdukovale po forumu
kako ste se sada izjasnile,jeli ostalo kao prije ili ste skupile hrabrosti pa odabrale pravi izbor?
_________________ ...naši zadržavaju po koju usamljenu zgradu, kao: "Hrvatski dom", hotel "Kalin", jedna zgrada u Gaju... Sva vojska u potpunom okruženju. Takvo nešto ne bih ni ja baba rasporedila.
|
|
Vrh |
|
|
snowflake
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 14 lis 2011, 15:34 |
|
|
DzoniBG je napisao/la: snowflake je napisao/la: Johnny, stalno dolazi do nekih šumova u komunikaciji između mene i tebe. Kad govorim o kulturnim krugovima, govorim, prije svega, o kulturi stare Grčke i Rima, odnosno katoličke i pravoslavne crkve. Tu možeš pridodati i islamski svijet. Skupine zemalja s obzirom na svoje karakteristike tvore kulturne krugove. To je nešto što posišeš s majčinim mlijekom. Ja ih nisam poredala vrijednosno. Važnost religija je i u ovom sekularnom dobu pregolema. I dobro je da je tako. Ja se inače svim srcem zalažem za ekumenizam. Sudeći po tvom stavu o KC, ti ne. No varaš se u KC ima najmanje toliko svetih misterija koliko i u pravoslavlju. Bit svake vjere je ljubav.
Ovo oko intimnosti. Radi se o odnosu čovjeka s Božanskim. Kud ćeš intimnije, ali i važnije od toga. Politika se, s druge strane, uvijek petljala oko vjere. No da je sve bila politika, bez misterija, bi li Srbi ostali pravoslavni za vrijeme Turaka?
Kulturni krug ne posises sa majcinim mlekom nego ga sam stvaras u nekom okruzenju koje je samo donekle zadato. Ti i ja smo npr mnogo veci "evropljani" u odnosu na nekog bastovana iz letonske tripizdine, ali on ima "sertifikat" da je gradjanin EU a mi jos nismo... sta je vaznije od ta dva... to su sve bedastoce, mi smo ovde tako zgusnuti na malom prostoru da pricati o nekim velikim razlikama je "narcizam malih razlika", tipicni psiholoski fenomen idiota koji se glodju oko nekih sitnica ne uvidjajuci siru sliku... Tako dobijemo Juku koji prica o naprednosti "njegovog naroda" sto je precica u fasizam, a samim time sto to potencira vec tu naprednost stavlja pod mikroskop. Slazem se da je vazna religija, tj neka duhovna hrana koja ce prosvetliti ljude koji su u jedinoj trci za parama... ali to ne stanuje pod zidinama crkava, to je ono sto nosis u sebi...ili ne nosis... Ekumenizam da, ali samo bez nametanja da je necija prva, pa makar bio naslednik Svetog Petra... daleko smo od toga, a znas zasto, zato sto svako hoce da bude pasha u svom feudu, i da tu vodi politiku i zaradjuje... e zato su danasnje crkve jedno veliko sranje, ne vidim Boga u njima, vidim sve ono sto je negacija hriscanstva. Kritikujem KC zato sto je veca i uticajnija, ali ne propustim da kazem da je SPC to sve na mikronivou, ne pravim izuzetke. Ovo zadnje pitanje... pa mnogi nisu verovali pa su postali muslimani... obican covek kome je bilo stalo do vere i tradicije trpeo je okupatore. Ali to nije tema, govorim o crkvi kroz njenu hijerarhiju i upravu, obican smrtnik je tu najmanje bitan...nazalost... Gle, ne samo da je vjera važna zbog kulturnih veza, pismenosti itd, već je svaka vjera direkno povezana s filozofijom. Ona sama je životna filozofija u neku ruku. Eto ti razlika u odnosu prema kapitalu, osobnoj slobodi, sekuralizmu, obredima u svjetskim religijama. Taj filozofski sustav uveliko oblikuje pojedinca i njegovu okolinu. Oko nepotrebnosti crkvenih organizacija ne bih se složila. Još je Isus utemeljio Crkvu kao zajednicu. Još je nešto važno, bez krovne organizacije upao bi u sektaštvo i moralni relativizam. Ljudi bi od nauka uzimali samo ono što im odgovara. KC ima puno mana, no učinila je i puno dobroga, dala puno divnih pojedinaca. Ne zatvaram oči pred manama. Konačno, i sama pripadam skupini koju KC itekako diskriminira. No, vjerovao ili ne, da KC rasproda sve svoje bogatstvo svijet ne bi postao nimalo bolje mjesto. Samo bi kršćanstvo izgubilo na materijalnoj snazi. Bi li dobilo na duhovnoj, to ne znam. Ljudi i svijet su paradoksalni. Vjera ima veze sa stvarima svijeta, kulture, politike i materijalnog. Istodobno sa stvarima Duha i duha. Te, zadnje, s intimnim svijetom svakog ponaosob.
|
|
Vrh |
|
|
snowflake
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 14 lis 2011, 15:38 |
|
|
Pessimus dux je napisao/la: joe enter je napisao/la: I ako je nešto bezveze to je kad čujem da neki Hrvat iz Subotice piči po standardnom hrvatskom jeziku govoreći za televiziju , pa jebem ih tupave umesto dagovore svojim lokalnim bunjevačkim i tako očuvaju tradiciju?! , oni mlate po hrvatskom standardnom a vamo još ih klasično suzbija srpski koji je prisutan u stvarnom životu i medijima. Hrvatski standardni jezik jest jezik javne komunikacije među Hrvatima, neovisno o njihovom matičnom narječju ili dijalektu. U neobilježenom diskursu na javnim medijima svi bi ga Hrvati trebali koristiti, dok se svojim narječjem i dijalektom sporazumijevaju s govornicima istovjetnog narječja i dijalekta, van prostora neobilježene javne komunikacije. Standardni jezik i jest po svojoj definiciji umjetno stvoren jezični koine kojeg bi svi govornici pojedinog jezika trebali učiti i kojim bi se u javnom prostoru međusobno sporazumijevali bez poteškoća. Također, posljednjih je desetljeća globalni lingvistički trend, koji se očitovao i u hrvatskom jezikoslovlju, isticanje i očuvanje različitosti specifičnih dijalekata i govora pojedinog jezičnog sustava, pa se tako potiču i promoviraju dijalektalna književnost, dramska i filmska umjetnost, te druge djelatnosti, što vrijedi i za slučaj štokavske ikavice bunjevačkih Hrvata sa sjevera Bačke. joe enter je napisao/la: Jako je jadno od svih odavde da mrze komuniste koji su eto sve Srbi bili u hteli da unište hrvatsko nacionalno biće , a sa druge strane ne obaziru se na to što su upravo komunisti dekretom naterali Bunjevce da se izjasne kao Hrvati. Krivo. Izjašnjavao se dio ljudi na popisima stanovništva u razdoblju SFRJ Bunjevcima, ali su automatski prepisivani u Hrvate. Radi se o pokušaju Titova kompromisa s hrvatskim narodom, koji je bio nezadovoljan radom Đilasove komisije u pogledu razgraničenja SR Hrvatske i SR Srbije, odnosno SAP Vojvodine. Jadno je od bilo koga bez obzira na vjeru i nacionalnost da ne prezire totalitarizam općenito, kao i njegove eksponente, u ovom slučaju zločinački jugokomunistički režim, jednopartijsku diktaturu, masovna ubojstva vlastitih sunarodnjaka bez suđenja, organizirane progone i deportacije na nacionalnoj osnovi, te formiranje logora, kao i raznorazne progone te šikaniranja na vjerskoj osnovi. Masovna stratišta nedužnih srijemskih Hrvata iz 1945. još uvijek leže pod zemljom, odnosno pod raznim športskim igralištima i drugim objektima, a njihovi bi sunarodnjaci trebali slaviti režim čiji su dionici bili izvršitelji tih zločina. Ne treba zaboraviti ni 1971. i pokušaj utemeljenja Matice hrvatske u Subotici, koji je osujećen od strane režima, a predvodnici toga pokreta doživjeli su prijetnje, osude i šikaniranje na nacionalnoj osnovi. Hrvatska zajednica u Vojvodini tad je izgubila čitavu plejadu potentnih znanstvenika, kulturnjaka, umjetnika i športaša, koji su se sklonili pretežno u Zagreb, a od tog se udarca subotički i vojvođanski Hrvati u globalu još uvijek nisu oporavili. Dakle, radi se o nekoj uvrnutoj logici narcisoidnog vršačkog Prometeja, a nikako ne o licemjerju, terminu kojim se dotični razmeće i često ga upotrebljava, a zapravo ne shvaća njegovu bit i ne vidi njegov izvor u svojim kognitivnim peripetijama i verbalnim proljevima. joe enter je napisao/la: Nikad nijedan bunjevac koji se tako oseća i izjašnjava neće reći da mu nije blizak Hrvat , ali će takođe reći da mu je blizak i Srbin , a to se ne uklapa na hrvatsko shvatanje nacije , jer se to njima svaka sličnost i veza sa Srbima mora negirati i shvatiti kao izdaja i greh. Što da radim s tobom?? Ovu surovu istinu potpisujem od prvog do zadnjeg slova.
|
|
Vrh |
|
|
snowflake
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 14 lis 2011, 15:41 |
|
|
pagan je napisao/la: i na kraju
pitanje za nase forumasice koje se prije nisu izjasnjavale Hrvaticama (kao da ne zagorcavaju sebi zivot),nego potajno hajdukovale po forumu
kako ste se sada izjasnile,jeli ostalo kao prije ili ste skupile hrabrosti pa odabrale pravi izbor? Pagan, prestani osuđivati. To mogu samo oni koji ne vide svoje nedostatke. I ne svodi stvar na osobnu razinu. Ništa protiv tebe, samo me smeta.
|
|
Vrh |
|
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 14 lis 2011, 16:42 |
|
|
snowflake je napisao/la: Gle, ne samo da je vjera važna zbog kulturnih veza, pismenosti itd, već je svaka vjera direkno povezana s filozofijom. Ona sama je životna filozofija u neku ruku. Eto ti razlika u odnosu prema kapitalu, osobnoj slobodi, sekuralizmu, obredima u svjetskim religijama. Taj filozofski sustav uveliko oblikuje pojedinca i njegovu okolinu.
Oko nepotrebnosti crkvenih organizacija ne bih se složila. Još je Isus utemeljio Crkvu kao zajednicu. Još je nešto važno, bez krovne organizacije upao bi u sektaštvo i moralni relativizam. Ljudi bi od nauka uzimali samo ono što im odgovara.
KC ima puno mana, no učinila je i puno dobroga, dala puno divnih pojedinaca. Ne zatvaram oči pred manama. Konačno, i sama pripadam skupini koju KC itekako diskriminira. No, vjerovao ili ne, da KC rasproda sve svoje bogatstvo svijet ne bi postao nimalo bolje mjesto. Samo bi kršćanstvo izgubilo na materijalnoj snazi. Bi li dobilo na duhovnoj, to ne znam.
Ljudi i svijet su paradoksalni. Vjera ima veze sa stvarima svijeta, kulture, politike i materijalnog. Istodobno sa stvarima Duha i duha. Te, zadnje, s intimnim svijetom svakog ponaosob.
Zivotna filozofija...ako je izaberes kao takvu, imas ateista koji imaju neku svoju filozofiju, a nisu nista losiji ljudi od deklarisanih vernika, cak cesto puta i bolji. Ne malo puta sam se susreo za "zagrizenim" vernicima koje po pravilu odlikuju kruti stavovi, nedostatak volje da se saslusa tudje misljenje, ksenofobija, cak i mrznja. Nisam rekao da su crkve same po sebi nepotrebne, nego ovakve kakve su ne valjaju, cine kontrauslugu svima kojima je potrebna duhovnost i visi smisao, a po inerciji zaglave u njima. Vodjstvo crkava ima mnogo putera na glavi, oni koji bi trebali predstavljati primer sta znaci duhovan covek cesto puta personifikuju upravo suprotno. Hriscanske filozofske smernice su danas tako malo prisutne u svetu kapitalizma, najznacajnije svetske drzave koje su vecinski hriscanske pokrecu ratove, nosioci su jako nepravednih socijalnih sistema, promovisu jeftinu pop kulturu i konzumerizam koji od obicnog coveka pravi degenerika koji nema svoje misljenje, vec mu se ono indukuje preko mas medija. Nista nije potpuno zlo, pa ni crkva, ali mislim da je potrebno kriticki razmisljati i javno govoriti, a ne gurati stvari pod tepih... Napredak i jesu doneli pojedinci koji su se izdigli iznad sistema u srednjem veku, Prosvetiteljstvo koje je izniklo iz genijalnih umova koji nisu prihvatali crkvene dogme da je zemlja ploca, a svo zlo sto ih zahvati - bozija volja. Da smo se drzali katolicke crkve, rapidno bi usporili napredak, umirali bi od danas benignih bolesti, sredstva komunikacije bi bila primitivna... danas imamo sve to, ali nas vrebaju druge opasnosti, a to je upravo lose tumacenje univerzalnih religijskih poruka sta je dobro a sta zlo.
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 14 lis 2011, 23:41 |
|
|
Ova Snoeflake je prava svetica a pametna ka' 'čelica! Vamo ona i onaj Pavo kažu da je religija legitimna i ispravna pojava koja treba kreirati naciju i da je normalno da su ljudi odvojeni 500 godina a žive jedni kraj drugih i veruju u nekog bogu u tri različite bajke zbog kojih se kolju vekovima tj.otkad je ona počela da im kreira identiete. Kakve veze imaju pustinjske bajke sa nama brdskim glavozanima?! , i zašto je nam to po vama odlična potka koja je ključna nacionalne identitete. A sa druge strane Snowflake pa verovatno i Pavo su za ekumenizam?! Oo blažena međugorska gospo , Ooo presveta mati bogorodice trojručice Pa vi ćete postati drugarice.. I tako Hrvati postadoše ekumenisti na pravdi boga jedinoga! Samo čekam dan za jedno 20 godina kad papa i vrhovno vatikansko telo odlepi toliko za ekumnizmom da kroz crkvene institucije u Hrvatskoj vrši propagandu da upravo Hrvati i Srbi spajanjem i približavanjem trebaju biti za primer , i naravno da se sve nove srpskohrvatske crkvene institucije budu u Beogradu. A vi ćete samo klimati glavom i reći kao pravi pioniri " Jeste sveti oče tako je , kad smo još pre 20 godina se odlučili za ekumenizam uz blagoslov voljenog nam blaženog Pape Ivana Pavaoa mi pratimo Kristov put , pa tako danas ponovo postajemo Jugoslaveni uz ujedinjenu srpskohrvatsku crkvu i božju pomoć". Jedna prigodna pesma(bosanska vila časopis) iz doba kad su Srrbi još rovarili po slabo osvešćenom katoličkom življu u nacionalnom vidu. A ti Snowflake gledaj šta ti je činiti , ovo se tiče ženskog roda! http://img847.imageshack.us/img847/4628/nbsnovinebosanskavilaib.jpg
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 14 lis 2011, 23:45 |
|
|
Kada vjera više nije mogla dovoljno razdvajati ljude, pojavile su se nacije... P.S. s Pavom se ipak ne treba gložit oko ovakvih pitanja, čovjek (ne Pavo nego onaj ko misli kako je pametan) ispada još gluplji nego što jest, treba sjest i slušat i možda se pitat: Zašto je tako kako Pavo kaže? A ne pitat: Da li je onako kako Pavo kaže?
|
|
Vrh |
|
|
Pessimus dux
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 15 lis 2011, 01:11 |
|
Pridružen/a: 01 lip 2009, 18:27 Postovi: 5938 Lokacija: Generalni konzulat HR HB za Slavoniju i Baranju
|
snowflake je napisao/la: Što da radim s tobom?? Pa ništa nasilno i okrutno po mogućnosti. snowflake je napisao/la: Ovu surovu istinu potpisujem od prvog do zadnjeg slova. To mi je već drago čuti.
|
|
Vrh |
|
|
Pavo B.
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 15 lis 2011, 02:16 |
|
|
joe enter je napisao/la: Ova Snoeflake je prava svetica a pametna ka' 'čelica! Vamo ona i onaj Pavo kažu da je religija legitimna i ispravna pojava koja treba kreirati naciju i da je normalno da su ljudi odvojeni 500 godina a žive jedni kraj drugih i veruju u nekog bogu u tri različite bajke zbog kojih se kolju vekovima tj.otkad je ona počela da im kreira identiete. Postoji tvoje mišljenje i postoji realnost. Ne kažem je da vjera treba određivati naciju, već da se tako dogodilo na Balkanu. I ne samo na Balkanu, nego i mnogim drugim mjestima. Sjeverna Irska, Indija-Pakistan, itd. Osim toga, moja vjera je u mom slučaju isto što i nacija(vidi dolje), a valjda ćeš i ti priznati da je moj narod malo stariji od Srba, tako da ovo nije neka nova pojava. I kao što g. Đipalo kaže, nemamo mi raspravljati jesu li stvari takve kakvim ih ja prikazujem, jer jesu. Možemo samo raspravljati zašto su takve. Citat: A sa druge strane Snowflake pa verovatno i Pavo su za ekumenizam?! Ako nisi dosad skonto da sam ja Židov i da nisam Hrvat, onda stvarno nema pomoći.
|
|
Vrh |
|
|
pagan
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 15 lis 2011, 02:21 |
|
|
snowflake je napisao/la: pagan je napisao/la: i na kraju
kako ste se sada izjasnile,jeli ostalo kao prije ili ste skupile hrabrosti pa odabrale pravi izbor? Pagan, prestani osuđivati. To mogu samo oni koji ne vide svoje nedostatke. I ne svodi stvar na osobnu razinu. Ništa protiv tebe, samo me smeta. pa dajte ljudi malo petlje,hebemu misa ja kad sam u srbiji,isto sam hrvat od glave do pete.takodjer i u cg,a bosanske mahale da ne spominjem...bez suzdrzavanja ne osudjujem nikog,samo vrijeme je vise za promjene
_________________ ...naši zadržavaju po koju usamljenu zgradu, kao: "Hrvatski dom", hotel "Kalin", jedna zgrada u Gaju... Sva vojska u potpunom okruženju. Takvo nešto ne bih ni ja baba rasporedila.
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 15 lis 2011, 03:30 |
|
|
Pavo B. je napisao/la: Postoji tvoje mišljenje i postoji realnost. Ne kažem je da vjera treba određivati naciju, već da se tako dogodilo na Balkanu. I ne samo na Balkanu, nego i mnogim drugim mjestima. Sjeverna Irska, Indija-Pakistan, itd. Osim toga, moja vjera je u mom slučaju isto što i nacija(vidi dolje), a valjda ćeš i ti priznati da je moj narod malo stariji od Srba, tako da ovo nije neka nova pojava. I kao što g. Đipalo kaže, nemamo mi raspravljati jesu li stvari takve kakvim ih ja prikazujem, jer jesu. Možemo samo raspravljati zašto su takve. Citat: A sa druge strane Snowflake pa verovatno i Pavo su za ekumenizam?! Ako nisi dosad skonto da sam ja Židov i da nisam Hrvat, onda stvarno nema pomoći. Nisam imao pojma jer sa od tebe čitao samo nešto oko istorije i sve te rodoslovske priče koje postavljaš , ništa židovsko nisam primetio. Ali sad je još luđe nego što sam mislio , to što si Jevrej dodatno daje glazuru ludosti za koju potpuno razumem zašto si je pomenuo. Tvoji su preci ubili Isusa moj prijatelju Pavo , pa ih onda ponosni hrišćani čerečili zbog toga jedno 1500 godina u konituitetu , da bih ih 1941-45 ubijali masovno i zbog podmukog ubijanja Isusa i zbog toga što su smislili komunizam. Tebi je to normalna pojava koja je izgleda od boga data što znači da je nepromenjiva bez obzira što "nam" očigledno šteti , e tako napravljeni nacionalno po veri non-stop se koljemo i do sitnih creva mrzimo. Onaj ko se poziva na veru kroz naciju i obrnuto je po meni arhetip negativca , a kad imamo blizu 15 miliona negativaca sa ovih prostora onda il' je bog zao , ili se našalio grubo , ili je zapravo sotona. E pa ja jbg se sa time ne mogu pomiriti kao ti i većina ostalih , meni je to bolesno u autistično stanje kolektivnog uma , ako se narod takvim čime može okarkteristi. I dalje mislim da je vera osnovni razlog mržnje koja traje vekovima , jer kad na osnovu takvo čega imaginarnog kao što je vera počneš graditi fundamente nacije zagaranovano je ovo što imamo i što ćemo imati. Ti misliš da smo sad zreliji i da neće religija ili neki vid nacionalizma nadahnut verom ponovo pozivati mržnju i zločine?! E pa junače moj zezno si se , to je lako ko dlanom od dlan. . A za kraj posta evo jedna hrvatska narodna pesma , mislim da će se tebi naročito svideti čisto da vidiš kako je katolička crkva gradila narod hrvatski . http://scr.digital.nb.rs/document/MH-1-002
|
|
Vrh |
|
|
snowflake
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 17 lis 2011, 09:16 |
|
|
joe enter je napisao/la: Pavo B. je napisao/la: Postoji tvoje mišljenje i postoji realnost. Ne kažem je da vjera treba određivati naciju, već da se tako dogodilo na Balkanu. I ne samo na Balkanu, nego i mnogim drugim mjestima. Sjeverna Irska, Indija-Pakistan, itd.
Osim toga, moja vjera je u mom slučaju isto što i nacija(vidi dolje), a valjda ćeš i ti priznati da je moj narod malo stariji od Srba, tako da ovo nije neka nova pojava. I kao što g. Đipalo kaže, nemamo mi raspravljati jesu li stvari takve kakvim ih ja prikazujem, jer jesu. Možemo samo raspravljati zašto su takve.
Ako nisi dosad skonto da sam ja Židov i da nisam Hrvat, onda stvarno nema pomoći.
Nisam imao pojma jer sa od tebe čitao samo nešto oko istorije i sve te rodoslovske priče koje postavljaš , ništa židovsko nisam primetio. Ali sad je još luđe nego što sam mislio , to što si Jevrej dodatno daje glazuru ludosti za koju potpuno razumem zašto si je pomenuo. Tvoji su preci ubili Isusa moj prijatelju Pavo , pa ih onda ponosni hrišćani čerečili zbog toga jedno 1500 godina u konituitetu , da bih ih 1941-45 ubijali masovno i zbog podmukog ubijanja Isusa i zbog toga što su smislili komunizam. Tebi je to normalna pojava koja je izgleda od boga data što znači da je nepromenjiva bez obzira što "nam" očigledno šteti , e tako napravljeni nacionalno po veri non-stop se koljemo i do sitnih creva mrzimo. Onaj ko se poziva na veru kroz naciju i obrnuto je po meni arhetip negativca , a kad imamo blizu 15 miliona negativaca sa ovih prostora onda il' je bog zao , ili se našalio grubo , ili je zapravo sotona. E pa ja jbg se sa time ne mogu pomiriti kao ti i većina ostalih , meni je to bolesno u autistično stanje kolektivnog uma , ako se narod takvim čime može okarkteristi. I dalje mislim da je vera osnovni razlog mržnje koja traje vekovima , jer kad na osnovu takvo čega imaginarnog kao što je vera počneš graditi fundamente nacije zagaranovano je ovo što imamo i što ćemo imati. Ti misliš da smo sad zreliji i da neće religija ili neki vid nacionalizma nadahnut verom ponovo pozivati mržnju i zločine?! E pa junače moj zezno si se , to je lako ko dlanom od dlan. . A za kraj posta evo jedna hrvatska narodna pesma , mislim da će se tebi naročito svideti čisto da vidiš kako je katolička crkva gradila narod hrvatski . http://scr.digital.nb.rs/document/MH-1-002Nadmašio si sam sebe.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|