|
|
Stranica: 9/58.
|
[ 1444 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
snowflake
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 17 lis 2011, 08:20 |
|
|
Pessimus dux je napisao/la: snowflake je napisao/la: Što da radim s tobom?? Pessimus dux je napisao/la: Pa ništa nasilno i okrutno po mogućnosti.  Pa, gle, mogu ja i to, ako hoćeš. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
joe enter
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 17 lis 2011, 10:55 |
|
|
snowflake je napisao/la: joe enter je napisao/la: Nisam imao pojma jer sa od tebe čitao samo nešto oko istorije i sve te rodoslovske priče koje postavljaš , ništa židovsko nisam primetio. Ali sad je još luđe nego što sam mislio , to što si Jevrej dodatno daje glazuru ludosti za koju potpuno razumem zašto si je pomenuo. Tvoji su preci ubili Isusa moj prijatelju Pavo , pa ih onda ponosni hrišćani čerečili zbog toga jedno 1500 godina u konituitetu , da bih ih 1941-45 ubijali masovno i zbog podmukog ubijanja Isusa i zbog toga što su smislili komunizam. Tebi je to normalna pojava koja je izgleda od boga data što znači da je nepromenjiva bez obzira što "nam" očigledno šteti , e tako napravljeni nacionalno po veri non-stop se koljemo i do sitnih creva mrzimo. Onaj ko se poziva na veru kroz naciju i obrnuto je po meni arhetip negativca , a kad imamo blizu 15 miliona negativaca sa ovih prostora onda il' je bog zao , ili se našalio grubo , ili je zapravo sotona. E pa ja jbg se sa time ne mogu pomiriti kao ti i većina ostalih , meni je to bolesno u autistično stanje kolektivnog uma , ako se narod takvim čime može okarkteristi. I dalje mislim da je vera osnovni razlog mržnje koja traje vekovima , jer kad na osnovu takvo čega imaginarnog kao što je vera počneš graditi fundamente nacije zagaranovano je ovo što imamo i što ćemo imati. Ti misliš da smo sad zreliji i da neće religija ili neki vid nacionalizma nadahnut verom ponovo pozivati mržnju i zločine?! E pa junače moj zezno si se , to je lako ko dlanom od dlan. . A za kraj posta evo jedna hrvatska narodna pesma , mislim da će se tebi naročito svideti čisto da vidiš kako je katolička crkva gradila narod hrvatski . http://scr.digital.nb.rs/document/MH-1-002Nadmašio si sam sebe. Jesam nešto loše rekao i slagao?! Kako si jeftina i kako si u stanju da napiše ovakav post , pa treba te uramiti kao primer plićaka koji je u stanju da mrzi i ladno razdvaja ljude. Ooo ekumenstikinjo , zašto si ekumenistkinja?! , jel ti to zato što baštiniš staru hrvatsku sklonost ka hrišćanskom dijalogu i toleranciji?! , ili zato što ti je to rekao papa Ivan Pavao , pa gde mali Turci tu i mala Snowflake. Da čujem ekumenistkinjo iliti po hrvatski ekumenstice?!
_________________ O turčine za nevolju kume A ti vlaše silom pobratime
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Stecak
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 18 lis 2011, 15:48 |
|
|
Izvor: http://www.hrsvijet.net/index.php?optio ... &Itemid=26Težak položaj Hrvata u Srbiji: Antihrvatstvo je u temelju projekta srpskog stvaranja bunjevačke nacije UTORAK, 18 LISTOPAD 2011 10:39 O teškom položaju Hrvata u Srbiji i pokušajima stvaranja bunjevačke nacije za Glas Slavonije je govorio Slaven Bačić, predsjednik tamošnjeg HNV-a. Hrvati u Srijemu devedesetih su najgore prošli jer su bili predmet etničkoga čišćenja i jedino se za taj slučaj s područja izvan ratnih zbivanja u bivšoj Jugoslaviji u Haagu vodi postupak, protiv Vojislava Šešelja, jer se dio njegove optužnice odnosi na protjerivanje srijemskih Hrvata. Ocjena je to i opis Slavena Bačića, predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća, koji podsjeća na slučaj u Kukujevcima gdje su u tamošnjoj katoličkoj crkvi držane koze i ovce, da bi nakon toga u crkvi bila i pilana, Ima li još mjesta u kojima su Hrvati posebno ugroženi u svojim pravima? - Nedavno smo bili u Sotu, mjestu gdje Hrvati čine 40 posto stanovništva, gdje je održan Međuvladin odbor Hrvatske i Srbije za provođenje sporazuma o zaštiti manjina. Ono što sam tu vidio nikada prije nisam. Šidski župnik rekao je da im je slomljena duša, siromašni su, ostavljeni. Ondje postoje zakonski uvjeti za uvođenje hrvatskog službenog jezika, ali ih vlasti ne žele uvesti. S druge strane, mnogi traže dvojna državljanstva kako bi radili u Iloku ili preselili, no Hrvatska, točnije Ministarstvo unutarnjih poslova, provodi pogrešnu politiku i otežava im državljanstvo. Kakva je situacija u Subotici? - Bolja je jer je u Subotici najveća koncentracija Hrvata. No, srpske vlasti provode politiku bunjevačkog pitanja pri čemu se forsira stvaranje posebne nacije Bunjevaca, standardizira se bunjevački jezik koji će sljedeće godine biti i službeni. To provode srpske kulturne, znanstvne i političke elite koje forsiraju neravnopravnost. U subotičkoj općini željeli smo uvesti hrvatski jezik ondje gdje ga nema i gdje cvjeta bunjevački govor. Ravnateljima smo upućivali pisma, ali nismo dobili odgovor. Temelj tog projekta je antihrvatstvo. Zato je i krenula kampanja "Izjasni se HRabro" na popisu stanovništva. - U Srbiji su od Hrvata popularniji Šokci, Bunjevci ili Jugoslaveni. Stoga kažemo ljudima da ako se osjećaju Hrvatima, da to i kažu. Hrvatska je s 15.000 eura pomogla kampanju za popis stanovništva, mi smo izdvojili 10.000. Strah je iza nas, ne kažem da je to jednostavno, ali situacija iz 90-ih teško će se ponoviti. Kakva su Vaša očekivanja od popisa stanovništva? - O njemu ovise mnoge stvari koje se odnose na manjinska prava, ali i novac koji se izdvaja za HNV. Naš godišnji proračun iz republičkog i pokrajinskog proračuna je oko 150.000 eura i jedan dio izdvojili smo za naš izborni program, oko 35 posto izdvajamo za plaće u HNV-u i tekuće održavanje, ali i pomažemo obrazovanje plaćanjem putnih troškova učenicima i polaganja državne mature. Uveli smo i novost pa hrvatskim kulturnim udrugama za najbolje projekte odobravamo dva puta po 10.000 eura. Mislite li da ćete nakon popisa biti zadovoljniji napretkom prava Hrvata? - Nakon popisa očekujemo da će broj Hrvata u Srbiji biti još manji. U vezi s napretkom prava Hrvata primjer je, recimo, Sot gdje hrvatski jezik treba biti službeni, ali vlasti kažu da pričekamo popis. Hrvatska je izdvojila gotovo milijun eura za tiskanje udžbenika za nastavu na hrvatskom jeziku, a Srbija - ništa. Zoran Đinđić sve je potpisivao bez problema, no sad se u nas ministarstva dijele prema partijskom ključu. Prosvjetu je držao Koštuničin DSS do 2008. godine, a poslije Miloševićev SPS. Obrazovanje nam je najveći problem. Što konkretno? - Apsurd je da naša djeca koja su htjela upisati fakultete u Hrvatskoj, moraju plaćati polaganje državne mature. Plaćali smo im putne troškove u cijelosti i polovinu iznosa državne mature. Prošle godine je u šest osnovnih škola na nastavu na hrvatskom jeziku upisano 25 djece, ove godine njih 30, a prve godine oko 70. Pomažemo svako dijete pa tako srednjoškolcima dajemo 20 eura za školski pribor, plaćamo putne karte, svakom djetetu koje upiše hrvatski razred darujemo poklon-bon od 100 eura. Dobar primjer koji govori o odnosu prema Hrvatima i Bunjevcima u Srbiji je i oglas iz Subotičkih novina gdje se HNV, pojašnjava Bačić, dogovorio dva tjedna unaprijed za oglas. Dan uoči tiskanja novina rečeno im je da oglas u novine ne može ići, a na sljedećoj stranici bio je oglas Bunjevaca. “Za sljedeći broj najavimo cijelu stranicu oglasa i oglas se i pojavio, ali istovremeno na naslovnoj stranici nalazio se naslov 'Bunjevci su realnost', a u novinama intervju preko cijele stranice. To nije slučajnost!” zaključuje Bačić. Hrvatska je s 15.000 eura pomogla kampanju za popis stanovništva, mi smo izdvojili 10.000, kazao je Bačić.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
vrilo_pridaka_1686
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 24 lis 2011, 14:40 |
|
|
Ana85 je napisao/la: joe enter je napisao/la: Ko se ikad posrbio?! , zašto ovako lažeš?! , zašto širiš nešto ovako jadno zemljakinjo?! , sad već zaista sumnjam da si ti Vojvođanka , jer da jesi ovako nešto ne bi izgovorila!
Neću na ovo temi da širimo priču o tome kad postoji već druga , ali jako loša priča , tj.jako lažna!
Ali dete drago, ti i nisi iz Subotice verovatno pa ne znas. Nisu svi Bunjevci katolici, i ne izjasnjavaju se svi Hrvatima. Postoje porodice koje sebe nazivaju Katolickim Srbima, ima i onih koji su popravoslavljeni, idu u pravoslavnu crkvu i imajusvoju svoju slavu. Postoje porodice koje ne znaju ni Hrvatski ni Srpski nego samo Madjarski a nose Slovensko prezime. Ne znam sta ti je tu cudno i zasto me nazivas lazovom? Nisu svi katolici? Dašta su? Da neće bit derviši? Pošto vidim da si i ti iz Subotice, deder mi kaži koji primer da Bunjevac (Hrvat) nije katolik?! To mora da je kako pseto komunističko, pa se odrodio od boga. A ima i priletača razni... kako koji vitar duva, on je to. Razne posrbice i izdajice... Svi znadu da su Bunjevci teški katolici, ko i Hercegovci. A otale smo uglavnom i došli... Ja znam samo za slučaj u Sonti kad je cilo selo prišlo u pravoslavnu viru zbog tog što njim Madžari nisu dali misu na maternjem Hrvatskom jeziku. Al to je bio 18, a mož bit i da je 19 vik. Al dosta nji se i prizvalo pameti kasnije pa su se vratili svojoj viri katoličkoj. Iskreno, ja bi se latio učenja madžarskog jezika prije nego što bi se krstijo prid ikonom Sv. Save! Bunjevac koji drži do sebe neće minjat svoju viru.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
vrilo_pridaka_1686
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 24 lis 2011, 16:12 |
|
|
snowflake je napisao/la: Drugi takav incident u nekoliko tjedana... http://www.radiosuboticadanas.info/html ... 3&pid=6457HNV: Želimo vjerovati kako antihrvatski grafiti nisu posljedica organizirane akcije Siniša Jurić, 15.09.2011Pripadnici hrvatske zajednice sa zabrinutošću su primili vijesti o vandaliziranju reklamnih bilboarda na kojima stoje pozivi za hrabro izjašnjavanje Hrvata na predstojećem popisu, i u Subotici i u Srijemskoj Mitrovici. Čelništvo zajednice u Srbiji želi vjerovati da se ne radi o organiziranoj antihrvatskoj kampanji, već da je riječ o pojedinačnim vandalskim ispadima, kažu u Hrvatskom nacionalnom vijeću. Danas je u tom povodu održana sjednica Izvršnog odbora ovoga tijela, a zaključak je za naš program iznio predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Darko Sarić Lukendić. «U potpunosti smo se složili da o tome treba izvijestiti sve članove Vijeća, te usuglasiti mišljenja na sjednici koja će biti održana sljedećeg tjedna. Svakako ćemo pomno promatrati razvoj događaja. Mi želimo vjerovati da je riječ o pojedinačnim vandalskim ispadima i da će tijela pravne države Republike Srbije poduzeti sve što je u njihovoj moći da počinitelje pronađu i kazne.» Natpis «Oluja je zločin» na bilbordu koji se nalazi na Beogradskoj cesti u blizini naselja Prozivka, te grafit na ulazu u prostorije Hrvatsko-bunjevačko-šokačke stranke, «Srbija Srbima», napisan ispod parole «Hoćemo ista prava kao Srbi u Hrvatskoj», iskazuju otvoreni pritisak retrogradnih struktura na hrvatsku manjinu, kojim se ona želi uplašiti uoči popisu stanovnika, kaže predsjednik HNV-a dr. Slaven Bačić.Ovi incidenti, koje nije ispratio gotovo niti jedan većinski medij, uslijedili su samo nekoliko dana nakon ispisivanja grafita «Srbija» na pročelju ureda DSHV-a. Pročelje je oličeno o trošku lokalne samouprave. Samo me čudi da je cijenjena dalekovidnica već drugi put izvijestila o ovome. Ne znam što im je došlo. Dosad im to nije bila dovoljno važna vijest. http://www.hrvatskarijec.rs/vest/786/Brutalno-pretucen-Hrvat/http://www.subotica.com/vesti/4-8333/politicke-aktivnosti/dshv-optuzio-marince-za-grafite/http://www.e-novine.com/fotogalerija/fotogalerija-entertainment/43732-etnika-zimska-bajka.htmlI da ne ređam, a ima dosta... Za Hrvate u Vojvodini, 1991 još uvik traje. To što ste najurili 1995, došlo je kod nas. Vama više ne mogu ništa, nama mogu svašta. A Srbija klizi u otvoreni fašizam...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
vrilo_pridaka_1686
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 24 lis 2011, 17:44 |
|
|
snowflake je napisao/la: Kad smo već u povijesti, molila bih nekog da mi odgovori ako zna. Naime, naišla sam na podatak da se Bunjevac kao termin u smislu nacionalne pripadnosti počeo upotrebljavati već tada. Odnosno, kako su se odnosi među Hrvatima i Mađarima pred Revoluciju pogoršavali, tako su Mađari pojačavali pritisak na Hrvate u Mađarskoj. Pa su onda, kaže priča, neki Bunjevci našli pribježište u subetničkom identitetu. To mi se zbog niza razloga ne čini realno, ali eto... Ne znam di si našla taj podatak da se Bunjevci smatraju nacijom u to vrime... No, vezano za temu... Istina je ta da su Bunjevački Hrvati bili dosta zastupljeni u madžarskom plemstvu. Drugim ričima, bilo je dosta njevi ugledni plemićki familija (Dulići, Šarčevići, Pijukovići...), a titule su im, normalno, davali Madžari. Pa bojeći se za svoj status, znali su često stat u stranu kad je tribalo pomoć, a sve na štetu svojeg naroda. Ode mislim i na običan puk s kojim su živili, i na Hrvate u matici. Tako je bilo i 1848, za vrime Madžarske revolucije, koju je ban Josip Jelačić išo smirivat. Al je zbog svoje surovosti iritiro i kmetove, Bunjevačke Hrvate. Pa je dosta nji stalo na stranu Madžara pod vođstvom svojeg plemstva. Moje je viđenje da su se u tom vrimenu rukovodili kako da opstanu na tuđoj zemlji, a manje kako će ji ko gledat za sto pedest, i više godina. Zbog taki stavova postoji i pojam "politički Madžari". Ima dosta pomadžareni Bunjevaca i danas, koji znadu da im je poriklo hrvatsko. Al divane samo njev jezik. Kod Ugara je uvik bila politika da sve živo konvertuju i pripravljaju imena na madžarski (Srbi dakle, nisu jedini). Ivan bi posto István, Kata bi bila Katica, i tako dalje... Ovo znam pouzdano, zato što mi se dida pokojni rodio u današnjoj Madžarskoj. A selo u kojem se rodio i danas u grbu ima hrvatsku šahovnicu! Tako da ta priča o Bunjevcima ko narodu nema prođu u povisti, bar ne do ovi naši dana i te šake baksuza koji za par stotki kokodaču kako su eto posebna "nacija". Ko smo, lipo je naš Vlč. Blaško Rajić objasnio u Zagrebu, 1939. Ne pomaže ni priča o zlom Titu i njegovim dekretima, u to vrime se nije ništa pito. To su sve gluposti koje dokoni otpadnici roda hrvatskog, smišljaju kako bi usitnili svoje pravo i jedino nacionalno biće. Za svoj džep, a za tuđ politički interes. Fukare je bilo svugdi, i biće je uvik. A taj što se odrodio, bolje da se nije ni rodio!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Pessimus dux
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 24 lis 2011, 18:22 |
|
Pridružen/a: 01 lip 2009, 17:27 Postovi: 5937 Lokacija: Generalni konzulat HR HB za Slavoniju i Baranju
|
@vrilo_pridaka_1686 Dobrodošao na temu i forum, lijepo da imamo nekoga iz tih krajeva tko može davati i postavljati informacije iz prve ruke i predstavljati autentične poglede i razmišljanja jednog bunjevačkog Hrvata danas u Vojvodini. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
vrilo_pridaka_1686
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 24 lis 2011, 19:03 |
|
|
Pessimus dux je napisao/la: @vrilo_pridaka_1686 Dobrodošao na temu i forum, lijepo da imamo nekoga iz tih krajeva tko može davati i postavljati informacije iz prve ruke i predstavljati autentične poglede i razmišljanja jednog bunjevačkog Hrvata danas u Vojvodini.  Prije svega, hvala ti na ukazanoj dobrodošlici. Osobno me veseli što je čak i na forumima, gdje god bili, prisutna naša hrvatska sloga. A mi podunavski Hrvati s Hrvatima u Hercegovini dijelimo dosta tešku realnost na terenu. I borimo se kako znamo preživjeti, tu gdje smo stoljećima. Znam li što od lokalnih tema, rado ću ih podijeliti s vama. Na zamjerite mi na ikavici, iako se služim i književnim hrvatskim jezikom, draža mi je. Tako me mater učila. Eto, toliko od mene za prvi dan na forumu. Pratit ću vas i dalje, a budem li što imao reći, komentirat ću što je sadržajnije moguće. Jer mi površne diskusije nisu osobito drage. Lijep pozdrav svim Hrvatima u domovini i rasijanju!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Pessimus dux
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 24 lis 2011, 19:11 |
|
Pridružen/a: 01 lip 2009, 17:27 Postovi: 5937 Lokacija: Generalni konzulat HR HB za Slavoniju i Baranju
|
vrilo_pridaka_1686 je napisao/la: Prije svega, hvala ti na ukazanoj dobrodošlici. Osobno me veseli što je čak i na forumima, gdje god bili, prisutna naša hrvatska sloga. A mi podunavski Hrvati s Hrvatima u Hercegovini dijelimo dosta tešku realnost na terenu. I borimo se kako znamo preživjeti, tu gdje smo stoljećima. Znam li što od lokalnih tema, rado ću ih podijeliti s vama. Na zamjerite mi na ikavici, iako se služim i književnim hrvatskim jezikom, draža mi je. Tako me mater učila. Eto, toliko od mene za prvi dan na forumu. Pratit ću vas i dalje, a budem li što imao reći, komentirat ću što je sadržajnije moguće. Jer mi površne diskusije nisu osobito drage.
Lijep pozdrav svim Hrvatima u domovini i rasijanju! Ovo povećano stoji, ali da malo proširimo spoznaje, ovdje su na forumu mislim čak većina aktivnijih diskutanata bosanski Hrvati, a moje stalno prebivalište i mjesto rođenja je Osijek, tako da nije uputno poistovjećivati pojam HercegBosne isključivo s Hercegovinom ili hercegovačkim Hrvatima. Inače, sve pet, samo udaraj na ikavici, dapače, volim čuti izvorne govornike pojedinih hrvatskih dijalekata i narječja. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
snowflake
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 25 lis 2011, 09:54 |
|
|
vrilo_pridaka_1686 je napisao/la: snowflake je napisao/la: Kad smo već u povijesti, molila bih nekog da mi odgovori ako zna. Naime, naišla sam na podatak da se Bunjevac kao termin u smislu nacionalne pripadnosti počeo upotrebljavati već tada. Odnosno, kako su se odnosi među Hrvatima i Mađarima pred Revoluciju pogoršavali, tako su Mađari pojačavali pritisak na Hrvate u Mađarskoj. Pa su onda, kaže priča, neki Bunjevci našli pribježište u subetničkom identitetu. To mi se zbog niza razloga ne čini realno, ali eto... Ne znam di si našla taj podatak da se Bunjevci smatraju nacijom u to vrime... No, vezano za temu... Istina je ta da su Bunjevački Hrvati bili dosta zastupljeni u madžarskom plemstvu. Drugim ričima, bilo je dosta njevi ugledni plemićki familija (Dulići, Šarčevići, Pijukovići...), a titule su im, normalno, davali Madžari. Pa bojeći se za svoj status, znali su često stat u stranu kad je tribalo pomoć, a sve na štetu svojeg naroda. Ode mislim i na običan puk s kojim su živili, i na Hrvate u matici. Tako je bilo i 1848, za vrime Madžarske revolucije, koju je ban Josip Jelačić išo smirivat. Al je zbog svoje surovosti iritiro i kmetove, Bunjevačke Hrvate. Pa je dosta nji stalo na stranu Madžara pod vođstvom svojeg plemstva. Moje je viđenje da su se u tom vrimenu rukovodili kako da opstanu na tuđoj zemlji, a manje kako će ji ko gledat za sto pedest, i više godina. Zbog taki stavova postoji i pojam "politički Madžari". Ima dosta pomadžareni Bunjevaca i danas, koji znadu da im je poriklo hrvatsko. Al divane samo njev jezik. Kod Ugara je uvik bila politika da sve živo konvertuju i pripravljaju imena na madžarski (Srbi dakle, nisu jedini). Ivan bi posto István, Kata bi bila Katica, i tako dalje... Ovo znam pouzdano, zato što mi se dida pokojni rodio u današnjoj Madžarskoj. A selo u kojem se rodio i danas u grbu ima hrvatsku šahovnicu! Tako da ta priča o Bunjevcima ko narodu nema prođu u povisti, bar ne do ovi naši dana i te šake baksuza koji za par stotki kokodaču kako su eto posebna "nacija". Ko smo, lipo je naš Vlč. Blaško Rajić objasnio u Zagrebu, 1939. Ne pomaže ni priča o zlom Titu i njegovim dekretima, u to vrime se nije ništa pito. To su sve gluposti koje dokoni otpadnici roda hrvatskog, smišljaju kako bi usitnili svoje pravo i jedino nacionalno biće. Za svoj džep, a za tuđ politički interes. Fukare je bilo svugdi, i biće je uvik. A taj što se odrodio, bolje da se nije ni rodio! Za podatak, ne znam ni sama više gdje sam naišla na njega. Dosta pratim periodiku Hrvata u Mađarskoj pa možda tamo, a možda i u kakvoj povijesnoj knjizi. Za pritiske mađarizacije i prije i poslije Revolucije znam, no hrvatsko-mađarski udnosi od tada su se dosta promijenili, kao i odnosi prema manjinama. Dok odnosi s nekima drugima su još i dalje isti. Kao bolji, no s figom u džepu. Znaš i sam. Dobrodošlica i od mene. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
snowflake
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 25 lis 2011, 09:57 |
|
|
vrilo_pridaka_1686 je napisao/la: snowflake je napisao/la: Drugi takav incident u nekoliko tjedana... http://www.radiosuboticadanas.info/html ... 3&pid=6457HNV: Želimo vjerovati kako antihrvatski grafiti nisu posljedica organizirane akcije Siniša Jurić, 15.09.2011Pripadnici hrvatske zajednice sa zabrinutošću su primili vijesti o vandaliziranju reklamnih bilboarda na kojima stoje pozivi za hrabro izjašnjavanje Hrvata na predstojećem popisu, i u Subotici i u Srijemskoj Mitrovici. Čelništvo zajednice u Srbiji želi vjerovati da se ne radi o organiziranoj antihrvatskoj kampanji, već da je riječ o pojedinačnim vandalskim ispadima, kažu u Hrvatskom nacionalnom vijeću. Danas je u tom povodu održana sjednica Izvršnog odbora ovoga tijela, a zaključak je za naš program iznio predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Darko Sarić Lukendić. «U potpunosti smo se složili da o tome treba izvijestiti sve članove Vijeća, te usuglasiti mišljenja na sjednici koja će biti održana sljedećeg tjedna. Svakako ćemo pomno promatrati razvoj događaja. Mi želimo vjerovati da je riječ o pojedinačnim vandalskim ispadima i da će tijela pravne države Republike Srbije poduzeti sve što je u njihovoj moći da počinitelje pronađu i kazne.» Natpis «Oluja je zločin» na bilbordu koji se nalazi na Beogradskoj cesti u blizini naselja Prozivka, te grafit na ulazu u prostorije Hrvatsko-bunjevačko-šokačke stranke, «Srbija Srbima», napisan ispod parole «Hoćemo ista prava kao Srbi u Hrvatskoj», iskazuju otvoreni pritisak retrogradnih struktura na hrvatsku manjinu, kojim se ona želi uplašiti uoči popisu stanovnika, kaže predsjednik HNV-a dr. Slaven Bačić.Ovi incidenti, koje nije ispratio gotovo niti jedan većinski medij, uslijedili su samo nekoliko dana nakon ispisivanja grafita «Srbija» na pročelju ureda DSHV-a. Pročelje je oličeno o trošku lokalne samouprave. Samo me čudi da je cijenjena dalekovidnica već drugi put izvijestila o ovome. Ne znam što im je došlo. Dosad im to nije bila dovoljno važna vijest. http://www.hrvatskarijec.rs/vest/786/Brutalno-pretucen-Hrvat/http://www.subotica.com/vesti/4-8333/politicke-aktivnosti/dshv-optuzio-marince-za-grafite/http://www.e-novine.com/fotogalerija/fotogalerija-entertainment/43732-etnika-zimska-bajka.htmlI da ne ređam, a ima dosta... Za Hrvate u Vojvodini, 1991 još uvik traje. To što ste najurili 1995, došlo je kod nas. Vama više ne mogu ništa, nama mogu svašta. A Srbija klizi u otvoreni fašizam... Hvala na svjedočanstvu.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
vrilo_pridaka_1686
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 25 lis 2011, 12:15 |
|
|
snowflake je napisao/la: vrilo_pridaka_1686 je napisao/la: Ne znam di si našla taj podatak da se Bunjevci smatraju nacijom u to vrime... No, vezano za temu... Istina je ta da su Bunjevački Hrvati bili dosta zastupljeni u madžarskom plemstvu. Drugim ričima, bilo je dosta njevi ugledni plemićki familija (Dulići, Šarčevići, Pijukovići...), a titule su im, normalno, davali Madžari. Pa bojeći se za svoj status, znali su često stat u stranu kad je tribalo pomoć, a sve na štetu svojeg naroda. Ode mislim i na običan puk s kojim su živili, i na Hrvate u matici. Tako je bilo i 1848, za vrime Madžarske revolucije, koju je ban Josip Jelačić išo smirivat. Al je zbog svoje surovosti iritiro i kmetove, Bunjevačke Hrvate. Pa je dosta nji stalo na stranu Madžara pod vođstvom svojeg plemstva. Moje je viđenje da su se u tom vrimenu rukovodili kako da opstanu na tuđoj zemlji, a manje kako će ji ko gledat za sto pedest, i više godina. Zbog taki stavova postoji i pojam "politički Madžari". Ima dosta pomadžareni Bunjevaca i danas, koji znadu da im je poriklo hrvatsko. Al divane samo njev jezik. Kod Ugara je uvik bila politika da sve živo konvertuju i pripravljaju imena na madžarski (Srbi dakle, nisu jedini). Ivan bi posto István, Kata bi bila Katica, i tako dalje... Ovo znam pouzdano, zato što mi se dida pokojni rodio u današnjoj Madžarskoj. A selo u kojem se rodio i danas u grbu ima hrvatsku šahovnicu! Tako da ta priča o Bunjevcima ko narodu nema prođu u povisti, bar ne do ovi naši dana i te šake baksuza koji za par stotki kokodaču kako su eto posebna "nacija". Ko smo, lipo je naš Vlč. Blaško Rajić objasnio u Zagrebu, 1939. Ne pomaže ni priča o zlom Titu i njegovim dekretima, u to vrime se nije ništa pito. To su sve gluposti koje dokoni otpadnici roda hrvatskog, smišljaju kako bi usitnili svoje pravo i jedino nacionalno biće. Za svoj džep, a za tuđ politički interes. Fukare je bilo svugdi, i biće je uvik. A taj što se odrodio, bolje da se nije ni rodio!
Za podatak, ne znam ni sama više gdje sam naišla na njega. Dosta pratim periodiku Hrvata u Mađarskoj pa možda tamo, a možda i u kakvoj povijesnoj knjizi. Za pritiske mađarizacije i prije i poslije Revolucije znam, no hrvatsko-mađarski udnosi od tada su se dosta promijenili, kao i odnosi prema manjinama. Dok odnosi s nekima drugima su još i dalje isti. Kao bolji, no s figom u džepu. Znaš i sam. Dobrodošlica i od mene.  Također. Ali pored povijesti, rado čitam i mađarske pjesnike. Adi Endre mi je vjerojatno najdraži. A čitajući Đerđa Konrada (nađeš li što od njega, nećeš zažaliti), uspio sam bolje razumijeti noviju mađarsku povijest. Poglavito zbivanja '56 u Budimpešti. Gdje imam i rodbine po pradjedu. Ali ih nikad nisam vidio. Moji su stari uvijek išli na Uskrs u posjetu. A imam i par rođaka Mađara ovdje u Subotici. Sila su. Dosta smo slični. Hvala ti na lijepim riječima, i svako dobro ti želim!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Stecak
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 25 lis 2011, 14:53 |
|
|
Izvor: http://www.hrsvijet.net/index.php?optio ... &Itemid=26Subotica: Spomenik čuvaru bunjevačke ikavice Balintu Vujkovu SUBOTA, 22 LISTOPAD 2011 10:39 U Subotici je u petak otkriven spomenik najznačajnijem sakupljaču hrvatskih narodnih pripovijetki u Bačkoj i čuvaru bunjevačke ikavice Balintu Vujkovu. "Balint Vujkov je 55 godina prikupljao i obrađivao narodnu književnosti bunjevačkih Hrvata, ali i narodna djela Hrvata u susjednim zemljama", rekla je u povodu otkrivanja spomenika organizatorica skupa i menadžerica za kulturne aktivnosti Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Katarina Čeliković. Sakupljački rad Balinta Vujkova pojedini stručnjaci uspoređuju s važnošću djela braće Grimm. Bista poznatoga subotičkog sakupljača narodne književnosti otkrivena je u sklopu desetih "Dana Balinta Vujkova", čija je svrha rasvijetliti njegov višedesetljetni rad te promicati i izučavati bunjevačku ikavicu, dijalekt bunjevačkih Hrvata. Tijekom tri dana programa izvedeno je nekoliko dječjih predstava prema pripovijetkama Balinta Vujkova, predstavljen je istarski ogranak Društva hrvatskih književnika i održan stručni skup posvećen hrvatskoj književnosti autora koji žive izvan domovine. U radu stručnoga skupa sudjelovali su lingvisti i književnici iz Hrvatske, Mađarske, Austrije i Vojvodine. U sklopu Dana Balinta Vujkova hrvatskom književniku Vojislavu Sekelju bit će dodijeljena nagrada za životno djelo na području književnosti. Godišnju manifestaciju "Dani Balinta Vujkova" među ostalima podupiru Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija RH i Hrvatsko nacionalno vijeće.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Stecak
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 25 lis 2011, 14:56 |
|
|
|
Prije nego što zaboravim..
vrilo_pridaka_1686 dobrodošli na HB forum!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Pessimus dux
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 10 stu 2011, 17:27 |
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 10 stu 2011, 20:40 |
|
Pridružen/a: 21 kol 2011, 15:34 Postovi: 15238 Lokacija: Misao svijeta
|
Pessimus dux je napisao/la: Evo jedna zaista lijepa vijest: http://www.srijembiskupija.rs/index.php ... -u-gibarcuObnovljena crkva u Gibarcu.  Lijepa arhitektura ali boje  ko da su je piturali po nacrtu jedne zastave 
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Pessimus dux
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 11 stu 2011, 15:09 |
|
|
Zadar1993 je napisao/la: Lijepa arhitektura ali boje  ko da su je piturali po nacrtu jedne zastave  A čuj, malo jest neobična kombinacija, posebno za crkvu, ali meni je zanimljiva i svakako je upečatljiva, odskače baš tim bojama od jednoličnog panonskog baroka. Možda je tako i izvorno izgledala pa su ju išli obnavljati prema tome, tko će ga znati... Kad smo već kod crkava u Srijemskoj biskupiji, jedva čekam da se dovrši obnova i restauracija ove u Šidu, prema izvornim nacrtima: Izgled prije početka obnove  Obnova u tijeku  Prekrasan primjer art deco crkvene arhitekture poznatog vukovarskog arhitekta Franje Funtaka. http://www.srijembiskupija.rs/index.php ... 932-godine
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 11 stu 2011, 15:24 |
|
Pridružen/a: 21 kol 2011, 15:34 Postovi: 15238 Lokacija: Misao svijeta
|
Pessimus dux je napisao/la: Zadar1993 je napisao/la: Lijepa arhitektura ali boje  ko da su je piturali po nacrtu jedne zastave  A čuj, malo jest neobična kombinacija, posebno za crkvu, ali meni je zanimljiva i svakako je upečatljiva, odskače baš tim bojama od jednoličnog panonskog baroka. Možda je tako i izvorno izgledala pa su ju išli obnavljati prema tome, tko će ga znati... Kad smo već kod crkava u Srijemskoj biskupiji, jedva čekam da se dovrši obnova i restauracija ove u Šidu, prema izvornim nacrtima: Izgled prije početka obnove  Obnova u tijeku  Prekrasan primjer art deco crkvene arhitekture poznatog vukovarskog arhitekta Franje Funtaka. http://www.srijembiskupija.rs/index.php ... 932-godinee ova kombinacija crevn-bijel je već puuuno bolja od one žuto-plave samo naprijed 
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
joe enter
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 11 stu 2011, 15:42 |
|
|
Kakvi ste majko moja , misle da sve vrti oko BiH i da svaka koimbinacija boja ih mora asocirati na nešto što njima baš ne odogovara. Boje te crkve su potpuno u skladu sa Vojvodinom tj.sa njenim simboličnim bojama.  Svaka čast onome koji je tako obojio , još samo da je zelenu stavio bilo bi potpuno vojvođanski. Ali da je zelena još stavljena , ja verujem da bi poslali dopis nezadovoljstva jer vas asocira na dobro znane znance. Plavo-nebo Žuto-žito Zeleno-ravnica
_________________ O turčine za nevolju kume A ti vlaše silom pobratime
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Real gone
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 19 stu 2011, 00:20 |
|
|
|
Meni su takođe te jake boje za sakralne objekte neprimerene. Crkva treba da zrači osećajem smirenosti, a ne da svetli ko lajt-šou. Al to je kod novopomodarskih vernika širom bivše Yuge sve poremećeno...u Bosni se viđaju džamije sa noćnim osvetljenjem ko u Las Vegasu; u centralnoj Srbiji isto tako ko ova katolička - pravoslavne crkve se kreče prilikom obnove u neke šare..Bože me sačuvaj..I onda mi je najbolje kad sve to pravdaju nekom kao tradicijom i oslanjanjem na stare uzore...a to veze sa životom nema.
_________________ http://farm3.static.flickr.com/2158/217 ... 8538_b.jpg
|
|
| Vrh |
|
 |
|
teranova
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 19 stu 2011, 01:07 |
|
|
|
Na onoj žuto-plavoj crkvi samo fale Miki i Paja Patak pa da cirkus bude kompletan.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
vrilo_pridaka_1686
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 19 stu 2011, 10:23 |
|
|
 Još nas ima... Jesmo li Ugarski ili Vojvođanski Hrvati, to je već pitanje kome je vodilja zemljopis i trenutačne granice, a kome povijest i kultura. Povijest govori da su nam preci u širokom luku zaobilazili kneževinu Srbiju. Naseljavali su se poglavito u Bács-Bodrog županiji. Zemljopis nam govori da je danas pokrajina, sutradan neovisna država... Ili danas moćno carstvo, sutradan malena republika bez mora. Kultura je daleko vitalnija od granica. Vojvođanski Hrvati stoga mogu bez bojazni stati u red naroda koji pripadaju Srednje-evropskoj kulturi. Bez obzira što žive u većim dijelom, balkanskoj državi. Nakon nekoliko stoljeća života u ovim krajevima, Bunjevački Hrvati iz (danas Vojvodine) i Mađarske, više ne pripadaju dinarskom tipu ljudi. U tome se razlikuju od preostalih Bunjevaca u Lici, Gorskom kotaru, i drugdje.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Pessimus dux
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 21 stu 2011, 14:47 |
|
|
Tekst našeg sunarodnjaka koji živi u Zemunu o aktualnim društvenim događanjima i obljetnici vukovarske tragedije... Citat: Još da nije svjedoka... Samo je dan prošao od obilježavanja dvadesete obljetnice mučeničke smrti Vukovara. Samo jedan dan, ali dovoljan da se puno stvari posloži kako bi se dobio pravi dojam o mjestu na koga su Vukovar postavili pojedinci u Hrvatskoj i Srbiji. Ovaj je dan idealna prigoda za podsjećanje na činjenice o prirodi srpske politike naspram Hrvatske i Hrvata, pa krenimo redom.
U vrijeme svečanoga mimohoda ulicama Vukovara, na radio postaji Dunav-Vukovar treštala je srpska narodna glazba. U eter je išla emisija čestitki i pozdrava, pa se je moglo čuti: „Dragom sinu Ljubiši čestitam rođenje sina Uroša, s pjesmom...“ I onda se eterom razlegla ćirilica.
Na jednom srpskom portalu objavljen je tekst „hrvatskoga novinara“ Dežulovića u kome on pojašnjava kako je besmisleno uopće se sjećati nekakvih povijesnih trenutaka i mjesta (pa i Vukovara), jer kome je, zaboga, stalo do podsjećanja na tragične događaje s puno krvi i razaranja. Po njemu, te bi događaje trebalo zaboraviti, izbrisati iz povijesnog pamćenja. Zanimljivo da ovaj „novinar“ želi zaboraviti samo događaje iz hrvatske povijesti. Nije se usudio opomenuti Židove da zaborave na izgnanstvo iz Egipta, na Sion, Zid plača ili Kristalnu noć. U vrijeme dok je Beograd pokušavao da u kratkom roku, nakon Vukovara, ubije i Hrvatsku (jesen '91), novinar je sjedio u Beogradu koji je imao sve elemente fašizma. Čekao je „oslobođenje“ Vukovara, kao uposlenik Slobodne Dalmacije iz Splita. Za one koji ne znaju kako je izgledao Beograd u to doba, evo nekoliko slika. Četničke horde se šalju na srijemsku bojišnicu (Vukovar, Mirkovci,...), pun ih je grad. Topovi iz Bačke nemilice sipaju vatru po već ubijenom Vukovaru. Nitko, ali baš nitko od Hrvata nije se smio činiti živim tih dana, a kamoli progovoriti hrvatski , a kamoli sjediti u zapovjedništvu JNA. Odviše je gorkih svjedočanstava o postupanju naspram Hrvata, da bi ikome palo na pamet da „hrvata“ u fašističkome gnijezdu. No, novinar iz Splita ima razumijevanje od strane srpskih bojovnika, koji ga vode u obilazak tek „oslobođenoga“ Vukovara, kao da se radi o muzeju.
Ne mogu niti povraćati dok čitam njegov tekst. Ne mogu, jer znam kako smo bježali tih dana ih svojih kuća i stanova po Srijemu od fašističkih napada, kako su nam bacali bombe po kućama, kako su nas otpuštali s posla, kako su nam djecu vrijeđali u školama, kako su likovali nad smrću Vukovaraca, kako su se veselili što će već za Novu godinu srpska vojska „osloboditi“ Zagreb.
A Dežulovića, u džipu, vozi srpski „časnik“ po ubijenom Vukovaru!
Nemam više što reći za taj čin.
Na državnoj TV (PTC) tek štura vijest, iz koje se ne zna točno tko je koga ubijao u Vukovaru, ali se iz preuzetoga materijala može zaključiti da se radilo o Hrvatima. No, kao i prije dvadeset godina, jedini koji se očitovao i izravno komentirao te događaje bio je Nenad Čanak, novosadski lider Lige socijaldemokrata Vojvodine. U svom nastupu na državnoj TV on je rekao kako je užasnut nad činjenicom da se i danas vukovarske ubojice slobodno šeću, te da se o zločinima nad srijemskim Hrvatima skoro i ne govori. A radilo se o brutalnim ubojstvima (klanje, vješanje žicom,...) čija je posljedica prisilno iseljavanje skoro 40 tisuća srijemskih Hrvata.
To se zove hrabrost i čestitost, dragi moji „novinari“.
Žene u crnom u strogom su centru Beograda zapalile svijeće i podsjetile srpsku prijestolnicu da se mora postidjeti zbog svoje sramne uloge u vukovarskoj tragediji. No, istoga dana, do podne, na istom su mjestu imali performans i protivnici korištenja životinja u proizvodnji odjeće. Nekoliko golišavih osoba iz Zagreba (?) leglo je na hladni beogradski asfalt, dok je cijeli skup osiguravalo desetak policajaca. I sve to na dan vukovarske tragedije.
Za ne vjerovati je koliko su „novinari“ neosjetljivi na očite primjere promoviranja fašizma. Istoga dana, kad se s tugom i sjetom spominjemo branitelja naše Domovine, unakažen je i obeščašćen spomenik braniteljima u Borovu, dočim ponosno stoje spomenici srpskim fašistima i teroristima, istim onima zbog kojih danas „novinari“ mogu slobodno pljuvati po svemu hrvatskom.
Začudo, nitko od „novinara“ nije se sjetio spomenuti kako je danas, prije 23 godine, na srijemskoj strani ušća Save u Dunav, Milošević održao miting sa koga je poslana fašistička poruka prije svega Hrvatima. Vjerojatno se i to treba zaboraviti, kao što Židovi „zaboravljaju“ Kristalnu noć, ili Jasenovac. No, teško je odoljeti čarima beogradskih splavova, koji tako čovjeka znadu ljuljati, da i sam počne vjerovati u iskrivljenu sliku koju desetljećima stvaraju srpski mediji. Tako poljuljani novinari ne vide ono o čemu sam pisao u ovome postu.
Na njihovu nesreću, ima nas koji o tome svjedočimo, kao izravni promatrači i žrtve. I imamo za to dovoljno snage i volje, poput Židova.   http://crosirmium.blogspot.com/
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 26 stu 2011, 12:15 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 08:25 Postovi: 43709 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Ma vidi ti našeg Čove što razvija odnose sa našom dijasporom u Vojvodini Citat: Predsjednik HDZ BiH prof. dr. Dragan Čović razgovarao s izaslanstvom Demokratske zajednice Hrvata sa sjedištem u Subotici Predsjednik HDZ BiH prof. dr. Dragan Čović razgovarao je u petak, 25. studenoga 2011. godine, u Domu HDZ BiH u Mostaru s izaslanstvom Demokratske zajednice Hrvata sa sjedištem u Subotici, koje je predvodio predsjednik Đorđe Čović. Na sastanku je bilo riječi o suradnji HDZ BiH i DZH, aktualnom položaju hrvatskog naroda u BiH i položaju hrvatske nacionalne manjine u AP Vojvodini i Republici Srbiji, kao i o situaciji glede predstojećih izbora za Hrvatski sabor. Na sastanku je postignut dogovor kako će HDZ BiH i Demokratska zajednica Hrvata u predstojećem razdoblju uspostaviti intenzivniju i aktivniju suradnju u obostranom interesu. U izaslanstvu DZH koji su nazočili sastanku u Mostaru bili su: predsjednik Đorđe Čović, dopredsjednik Dragan Hupko, članovi Predsjedništva Saša Dulić i Ričard Rajić. 
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 26 stu 2011, 12:20 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:39 Postovi: 64408 Lokacija: DAZP HQ
|
|
Čović ima više stila nego svi ostali hrvatski političari zajedno s obje strane granice.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 23 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|