HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 09 vel 2026, 12:52.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 137 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Na redu je Makedonija – Americi i Britancima nafta a Balkanu islam
PostPostano: 11 lis 2012, 22:13 

totem je napisao/la:
I reci mi, zasto si prestao da stavljas duplo l? :smijeh

Cyr cyr hocesh i to da znash.Okej poslednje jer nemam vreme za tebe sutra radim.
na allbanskom imash l i ll
evo pogledaj i uci
http://sq.wikipedia.org/wiki/Alfabeti_shqip
a ja da te ucim gde treba l i gde treba ll ne pada mi na pamet.Uci sam. nego tebe neshto sllabo ide tvoj maternji jezik makedonski

Vrh

PostPostano: 11 lis 2012, 22:27 

sokoli je napisao/la:
Nemoj se puno muciti.Skender beg ima biografiju.Njegovu biografiju je napiso njegov licni zhivotopisac MARIN BARLETI.Mozhesh je procitati imash je u vatikanu.

Barletius, Marinus: "Historia de vita et gestis Scanderbegi Epirotarum Principis"

http://archive.org/stream/historiadeuitaet00barl#page/2/mode/2up -> Odlomak: Origo & genus Castriotae familiae.

Ista knjiga u pdf formatu:
http://www.theeuropeanlibrary.org/exhibition/readingeurope/content/alb/Skenderbe.pdf

Vrh

PostPostano: 13 lis 2012, 10:59 

sokoli je napisao/la:
totem je napisao/la:
I reci mi, zasto si prestao da stavljas duplo l? :smijeh

Da nisi mozhda pogreshio u tri teme vodish isti razgovor.Dupllo ll ima svoja mesta gde se upotrebljava nego vi ste gllupi ne razumijete to.na allbanskom jeziku imash L pa imash i LL nema skrivanje usta u llllll.
Znaci ovako tullumba se pishe sa dva ll.
bakllava se pishe sa dva LL
lule (cvijet) se pishe sa jedno L
limunada se pishe sa jedno l
i to nije jedno l samo kad je u pocetku to sllovo nekog imena
Kod rjeci perpiLoj, isto ima samo jedno L.
Pa necu ja da promenim moj jezik da tebe uverim da sam ja allbanac.Ti ako ne verujesh obuj cipele i proshetaj ih posle ponoici

Dakle, ako u srpski jezik, kojim pišeš, ili hrvatski, ubaciš 2 L, ti onda pričaš albanskim jezikom?
Idi na vikipediju i nađi to LL u srpskom ili hrvatskom jeziku. :wacko

Vrh

PostPostano: 13 lis 2012, 11:02 

Jel vi srbi i dalje smatrate makedonce srbima?

Vrh

PostPostano: 13 lis 2012, 11:07 

TG-B.B.B je napisao/la:

Ogromna većina ne. Mada ja mislim da imaju dobar potencijal :zubati

Vrh

PostPostano: 13 lis 2012, 11:43 

Zapravo je čudno kako se niko ne seti Makedonaca...

Vrh

PostPostano: 13 lis 2012, 16:17 

Jagnjeca brigada je napisao/la:

Ja baš sinoć razmišljam, welcome home brate Ignjovski ;)

Obično se sjetim kad sretnem nekog... sjećam se jednog koji je u ratu bio stručnjak za nekakve rakete, dal bijahu Maljutke, pa sam mu prevodio neke stvari za put napolje... dobar vojnik VRS, dobar :)

Znam jednog oženjenom Srpkinjom, dijete Srbin u najavi.

Zatim, jednu udatu za Hrvata, kaže, ja Makedonka, muž Hrvat, a mali mi ide na utakmice i viče "Srbija!" :zubati

Vrh

PostPostano: 13 lis 2012, 23:31 

Metemma je napisao/la:
sokoli je napisao/la:
Da nisi mozhda pogreshio u tri teme vodish isti razgovor.Dupllo ll ima svoja mesta gde se upotrebljava nego vi ste gllupi ne razumijete to.na allbanskom jeziku imash L pa imash i LL nema skrivanje usta u llllll.
Znaci ovako tullumba se pishe sa dva ll.
bakllava se pishe sa dva LL
lule (cvijet) se pishe sa jedno L
limunada se pishe sa jedno l
i to nije jedno l samo kad je u pocetku to sllovo nekog imena
Kod rjeci perpiLoj, isto ima samo jedno L.
Pa necu ja da promenim moj jezik da tebe uverim da sam ja allbanac.Ti ako ne verujesh obuj cipele i proshetaj ih posle ponoici

Dakle, ako u srpski jezik, kojim pišeš, ili hrvatski, ubaciš 2 L, ti onda pričaš albanskim jezikom?
Idi na vikipediju i nađi to LL u srpskom ili hrvatskom jeziku. :wacko

To nishta ne znaci.Ako ja govorim srpski ili hrvatski to ne znaci da sam ja presto biti allbanac.Ja govorim i bugarski i makedonski pa turski italjanski njemacki pa vjem i po çeski.Shta ti mislish da sam ja duzhan da svakoga kefim i promenim stvari kako svakome odgovara.NE ni sllucajno.Ja vas razumem.ja pishem sa vama.Ja diskutiram sa vama.Vi ne znate nishta od mog jezika, nit me razumete nit znate jel vas pozdravljam ili vas psujem, pa sad vi dajete sebi toliku sllobodu da nekoga sa tim josh i zezate jer ne upotrebluje ono srednje l.Ma daj bre idite obesite se

Vrh

PostPostano: 13 lis 2012, 23:34 

Metemma je napisao/la:

Ja baš sinoć razmišljam, welcome home brate Ignjovski ;)

Obično se sjetim kad sretnem nekog... sjećam se jednog koji je u ratu bio stručnjak za nekakve rakete, dal bijahu Maljutke, pa sam mu prevodio neke stvari za put napolje... dobar vojnik VRS, dobar :)

Znam jednog oženjenom Srpkinjom, dijete Srbin u najavi.

Zatim, jednu udatu za Hrvata, kaže, ja Makedonka, muž Hrvat, a mali mi ide na utakmice i viče "Srbija!" :zubati

E jes'. Znam par eks-vojnih lica, policajaca, SFRJ priča... Ne znam ni dal' se oni sami više osećaju Makedoncima, a ne njihova deca.

U svakom slučaju, ako se ne uleti u neku blentavu priču, što je uglavnom slučaj po forumima, ili ako nisu u pitanju neke ekstremne "nebeske" tj "antičke" osobe sa jedne-druge strane, ravno 0 problema.

Vrh

PostPostano: 13 lis 2012, 23:39 

sokoli je napisao/la:
To nishta ne znaci.Ako ja govorim srpski ili hrvatski to ne znaci da sam ja presto biti allbanac.Ja govorim i bugarski i makedonski pa turski italjanski njemacki pa vjem i po çeski.Shta ti mislish da sam ja duzhan da svakoga kefim i promenim stvari kako svakome odgovara.NE ni sllucajno.Ja vas razumem.ja pishem sa vama.Ja diskutiram sa vama.Vi ne znate nishta od mog jezika, nit me razumete nit znate jel vas pozdravljam ili vas psujem, pa sad vi dajete sebi toliku sllobodu da nekoga sa tim josh i zezate jer ne upotrebluje ono srednje l.Ma daj bre idite obesite se

Na kojim si ti drogama?

Samo ti kažem da ni u srpskom ni u hrvatskom jeziku ne postoje riječi gdje dva L idu jedno do drugog. Dakle, nije telle već je tele, nije Allbanac već je Albanac, nije slloboda već je sloboda...

Niko ti ne govori da nisi Albanac zato što znaš srpski ili da treba da se menjaš (osim da budeš normalan), samo ti govorim da ne možeš da mešaš dva jezika.

Isto kao da ja pišem albanski i jedno slovo uvijek pišem ćirilicom. E sad, ako to nisi u stanju da razumiješ, stvarno ću pomisliti da su stereotipi o Šiptarima istiniti.

Vrh

PostPostano: 13 lis 2012, 23:42 

E jes'. Znam par eks-vojnih lica, policajaca, SFRJ priča... Ne znam ni dal' se oni sami više osećaju Makedoncima, a ne njihova deca.

U svakom slučaju, ako se ne uleti u neku blentavu priču, što je uglavnom slučaj po forumima, ili ako nisu u pitanju neke ekstremne "nebeske" tj "antičke" osobe sa jedne-druge strane, ravno 0 problema.

Znaju bit qrčeviti kad ih direktno barneš, kažeš im da njihov narod ne postoji, da kad Makedonac upadne u Vardar dobiješ prljav Vardar i čistog Bugarina, da su oni Srbi, da treba da budu zahvalni Srbima jer su ih oslobodili... zato ideš kurvanjski fino s čuvenom asimilacionom pričom "ma joj, nije bitno ko je odakle ili kako se zove... svi smo mi ljudi... " :zubati

Vrh

PostPostano: 13 lis 2012, 23:45 

TG-B.B.B je napisao/la:

Ne mogu oni da ih smatraju srbima koliko se makedonci sami osecaju srbima.Rado pjevaju pesmu ko to kazhe ko to llazhe.

Vrh

PostPostano: 13 lis 2012, 23:49 

Metemma je napisao/la:
Znaju bit qrčeviti kad ih direktno barneš, kažeš im da njihov narod ne postoji, da kad Makedonac upadne u Vardar dobiješ prljav Vardar i čistog Bugarina, da su oni Srbi, da treba da budu zahvalni Srbima jer su ih oslobodili... zato ideš kurvanjski fino s čuvenom asimilacionom pričom "ma joj, nije bitno ko je odakle ili kako se zove... svi smo mi ljudi... " :zubati

E to. :zubati

I uvrede se kad im dirneš ono dizanje kipova po Skoplju (i dan danas mislim da je to jedna velika glupost). E sad, ja ih stvarno ne smatram Srbima, al' što kažeš, imali su potencijala. :tank

Okvirno govoreći, mislim da se u Srbiji od svih suseda oni najmanje pominju. Pošto je u pitanju Srbija, to je dobra stvar. :zubati

Vrh

PostPostano: 13 lis 2012, 23:55 

Oni vas obožavaju, a vi ih uvijek zajebavate skupa s grcima, tužno je to gledati...
Objektivno, oni su puno više blgari nego srbi...

Vrh

PostPostano: 14 lis 2012, 00:02 

volvoks je napisao/la:
Oni vas obožavaju, a vi ih uvijek zajebavate skupa s grcima, tužno je to gledati...

E realno, od nas dosta. Zadužili smo ih za sledećih 100 godina. Danas bi bili Turci, Grci ili Bugari da se nismo petljali. Samo da ne postanu šipci i sve 5. Nek' su živi i zdravi!

Vrh

PostPostano: 14 lis 2012, 00:10 

Metemma je napisao/la:
sokoli je napisao/la:

Na kojim si ti drogama?

Samo ti kažem da ni u srpskom ni u hrvatskom jeziku ne postoje riječi gdje dva L idu jedno do drugog. Dakle, nije telle već je tele, nije Allbanac već je Albanac, nije slloboda već je sloboda...

Niko ti ne govori da nisi Albanac zato što znaš srpski ili da treba da se menjaš (osim da budeš normalan), samo ti govorim da ne možeš da mešaš dva jezika.

Isto kao da ja pišem albanski i jedno slovo uvijek pišem ćirilicom. E sad, ako to nisi u stanju da razumiješ, stvarno ću pomisliti da su stereotipi o Šiptarima istiniti.

Ok na kraju svakog filma ti citash THE end kao te end.Treba li ja sad da ti kazhem da ti ne mozhesh da meshash dva jezika samo zato shto ne mozhesh da izgovorish sllovo TH.Ti ne mozhesh da izgovorish to jer nemash to.Isto i ja nemam ono srednje l vashe koje je izmedju mog L i tvrdog LL.
E sad idemo dalje i da objashnjavamo neke stvari.Ono shto je vama normallno da drugok okvalifikujete nenormallnim to je kod mene i u moju sredinu nenormallno.
Al vi to smatrate kao neshto beznacajno.
Da nekome kazhesh da postoje stereotipi zna se koji, kod mene je isto nenormallno i se smatra kao bacanje rukavice u lice.Al buduci da te nemam u blizini, i za to da te uhvatim za gushu ja ti odgovaram desetokratnom zheshtinom.
I u cemu je problem.Problem je u razlicnim kulturama.Mi sa vama nemamo nishta zajednickog.Mi smo dva razlicita sveta.
MI ne mozhemo zajedno sa vama.I raspad zajednicke drzhave je bio neminovan.Hvalla bogu gotovo je.

Vrh

PostPostano: 14 lis 2012, 00:18 

volvoks je napisao/la:

E realno, od nas dosta. Zadužili smo ih za sledećih 100 godina. Danas bi bili Turci, Grci ili Bugari da se nismo petljali. Samo da ne postanu šipci i sve 5. Nek' su živi i zdravi!

A kaj bi im falilo da su bugari??
To je umjetna podjela, kakva bi bila dalmatinci i hrvati

Vrh

PostPostano: 14 lis 2012, 00:20 

volvoks je napisao/la:

Pa oni su u stvari i bili bugari.Danas bi bili u evropi.Ne bi se vrzmali ballkanskim çorsokakom.Evo cime ste ih zaduzhili

Vrh

PostPostano: 14 lis 2012, 00:22 

volvoks je napisao/la:

Ne obožavaju oni nas, posebno ne inteligencija, narod kako tako. Oni su u stvaranju nacije imali značajnu ulogu Brozovog komunizma, a to znači da je antisrpstvo u isti uključeno po defaultu. Pogledaj im i pjesme, imaju o raznoraznim antiSrbima tipa Metodija Ćento, o ubistvu kralja Aleksandra, a recimo o oslobodiocima nijednu.

Zatim, jak im je taj VMRO, koji je maltene otvoreno probugarski ako se ne varam, prosrpsku stranku nemaju ni u ludilu.

Mi ih ne zajebavamo uopšte, čak im je i JSO pomagala da naprave specijalne jedinice, a i Srbija je jedna od rijetkih zemalja koja ih priznaje kao "Republiku Makedoniju". Bar kad su priznali NDK trebalo je to da promijenimo, kad već nismo iz obzira prema Grcima, koji ubr i dalje ne priznaju NDK.

A da li su oni više Bugari ili Srbi, to govoriš iz današnje perspektive, kad je za književni srpski jezik uzeto istočnohercegovačko narječje, a ne recimo neko vranjsko ili prizrensko, koje nije ništa manje srpsko, a istovjetno je makedonskom, i kad su oni unifikovani kao nacija. Sad stvarno izgleda da smo mi dva strana i daleka naroda.

Vrh

PostPostano: 14 lis 2012, 00:25 

volvoks je napisao/la:
A kaj bi im falilo da su bugari??
To je umjetna podjela, kakva bi bila dalmatinci i hrvati

A kako bi bili Bugari bez nas?

I ako ćeš tako da posmatraš. Podele Srbi-Hrvati-Bošnjaci-Crnogorci su komične.

sokoli je napisao/la:
Pa oni su u stvari i bili bugari.Danas bi bili u evropi.Ne bi se vrzmali ballkanskim çorsokakom.Evo cime ste ih zaduzhili

Za vrzmanje balkanskim ćorsokakom su ovi tvoji zaslužni crni sokole. Od XIX veka do dana današnjeg od Makedonije pravite haotičnu rupu.

Vrh

PostPostano: 14 lis 2012, 00:30 

Metemma je napisao/la:
volvoks je napisao/la:

Ne obožavaju oni nas, posebno ne inteligencija, narod kako tako. Oni su u stvaranju nacije imali značajnu ulogu Brozovog komunizma, a to znači da je antisrpstvo u isti uključeno po defaultu. Pogledaj im i pjesme, imaju o raznoraznim antiSrbima tipa Metodija Ćento, o ubistvu kralja Aleksandra, a recimo o oslobodiocima nijednu.

Zatim, jak im je taj VMRO, koji je maltene otvoreno probugarski ako se ne varam, prosrpsku stranku nemaju ni u ludilu.

Mi ih ne zajebavamo uopšte, čak im je i JSO pomagala da naprave specijalne jedinice, a i Srbija je jedna od rijetkih zemalja koja ih priznaje kao "Republiku Makedoniju". Bar kad su priznali NDK trebalo je to da promijenimo, kad već nismo iz obzira prema Grcima, koji ubr i dalje ne priznaju NDK.

A da li su oni više Bugari ili Srbi, to govoriš iz današnje perspektive, kad je za književni srpski jezik uzeto istočnohercegovačko narječje, a ne recimo neko vranjsko ili prizrensko, koje nije ništa manje srpsko, a istovjetno je makedonskom, i kad su oni unifikovani kao nacija. Sad stvarno izgleda da smo mi dva strana i daleka naroda.

Imaju puno takvih pjesama , a zašto?
Zato jer nisu imali nikakva prava u prvoj jugoslaviji, što je i rezultiralo probugarstvom...
Za hrvate bi bilo odlično da vam je torlački postao književni jezik, ali hebeno odlično

Vrh

PostPostano: 14 lis 2012, 00:30 

sokoli je napisao/la:
Ok na kraju svakog filma ti citash THE end kao te end.Treba li ja sad da ti kazhem da ti ne mozhesh da meshash dva jezika samo zato shto ne mozhesh da izgovorish sllovo TH.Ti ne mozhesh da izgovorish to jer nemash to.Isto i ja nemam ono srednje l vashe koje je izmedju mog L i tvrdog LL.

Treba li da te podsjetim da ti ovde ne pričaš, te da niko ne priča o tvom izgovoru, već pišeš.

Pišeš srpskim (ili hrvatskim) jezikom, a pišeš ga nepravilno. To što ti nemaš "srednje L" i ne znaš da ga izgovoriš ne znači da treba da pišeš riječi onako kako se ne pišu.

To bi bilo kad bih ja pisao "Di End" umjesto "the end".

Citat:
E sad idemo dalje i da objashnjavamo neke stvari.Ono shto je vama normallno da drugok okvalifikujete nenormallnim to je kod mene i u moju sredinu nenormallno.
Al vi to smatrate kao neshto beznacajno.
Da nekome kazhesh da postoje stereotipi zna se koji, kod mene je isto nenormallno i se smatra kao bacanje rukavice u lice.Al buduci da te nemam u blizini, i za to da te uhvatim za gushu ja ti odgovaram desetokratnom zheshtinom.
I u cemu je problem.Problem je u razlicnim kulturama.Mi sa vama nemamo nishta zajednickog.Mi smo dva razlicita sveta.

Dobro, sve je to u redu i jasno mi je, mi smo ne dva nego tri sveta, ali i dalje mi nije jasno zašto pišeš srpski jezik onako kako se ne piše.

To je kao kad bih ja pisao:

Рет фљамурит те пербашкур
Ме нје дешир е ње гељим
Те ђит атиј дуке иу бетур
Те лидим бешен пер шпетим...

Citat:
MI ne mozhemo zajedno sa vama.I raspad zajednicke drzhave je bio neminovan.Hvalla bogu gotovo je.

Još samo da naučite da u našoj kulturi nije normalno da ubijaš ljude druge nacionalnosti čim pomole nos iz svoje kuće.
Hvala, ne hvalla.

Vrh

PostPostano: 14 lis 2012, 00:37 

volvoks je napisao/la:
Imaju puno takvih pjesama , a zašto?

Zbog bugarskog i komunističkog truda da ih odvoje od Srba, intenzivnog. Svaka srpska akcija prema njima prestala je još ko zna otkad.

Citat:
Zato jer nisu imali nikakva prava u prvoj jugoslaviji, što je i rezultiralo probugarstvom...

Ne baš. Po pravima i položaju, ne zna se gdje im je bilo gore, u Bugarskoj ili Grčkoj, gdje danas i ne postoje kao narod. E sad, logično bi bilo da je otpor najjači tamo gdje je teror najveći, tipa najviše partizana kod Drvara a ne kod Varaždina. Međutim, vidiš da tamo tog otpora skoro da i nije bilo, dok je pak u Vardarskoj Makedoniji bio najjači. Zašto? Zato što je to bio bugarski projekat, a Bugari s istim prilično uporni.

Njihovo bugarizovanje ide još od egzarhata, puno prije 1912.

Citat:
Za hrvate bi bilo odlično da vam je torlački postao književni jezik, ali hebeno odlično

Vjerujem, kao što bi i za nas bilo odlično da je vama hrvatski postao književni jezik :zubati

Vrh

PostPostano: 14 lis 2012, 00:42 

Bilo bi previše da se sad upuštamo u pitanje škola, konzulata i crkve u Makedoniji... ali je zapravo zajeb nastao 1912-1913. Da je lepo sproveden saveznički dogovor, stvari bi danas bilo mnogo lakše.

Vrh

PostPostano: 14 lis 2012, 00:43 

Pa u bugarskoj ne postoje jer su bugari :D
A što se tiče hrvatskog...pročitaj muku sv. Margarite, originalni tekst iz petnaestog stoljeća, pa reci koji je to jezik :palacgore1

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 137 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: