|
|
Stranica: 3/21.
|
[ 505 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Predloženo osnivanje Republike Vojvodine Postano: 29 ožu 2012, 18:53 |
|
Pridružen/a: 21 kol 2011, 16:34 Postovi: 15238 Lokacija: Misao svijeta
|
dudu je napisao/la: lol ovo je fakat smijesno. ocekujem da se ispostavi da je Zadar1993 tvrdi Sandzaklija iz Novog Pa-Zara.  Šta ba ti hoćeš od nas dobrih Bošnjana iz Novog Pa-Zara  ?
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Predloženo osnivanje Republike Vojvodine Postano: 29 ožu 2012, 19:08 |
|
|
Mevlid1993? Šta ste se danas svi zakačili za Pazar?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Predloženo osnivanje Republike Vojvodine Postano: 29 ožu 2012, 19:23 |
|
Pridružen/a: 21 kol 2011, 16:34 Postovi: 15238 Lokacija: Misao svijeta
|
Jagnjeca brigada je napisao/la: Mevlid1993? Šta ste se danas svi zakačili za Pazar? Jest Mevlid1993 Pazar je ba historijski grad Bošnjaka 
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zaviša
|
Naslov: Re: Predloženo osnivanje Republike Vojvodine Postano: 29 ožu 2012, 20:25 |
|
Pridružen/a: 04 sij 2012, 22:41 Postovi: 366 Lokacija: Smederevo
|
|
U Vojvodini živi 70% Srba, ali su tako napravili tupavo skupštinu da praktično ništa ne mogu sami da odluče u zemlji u kojoj su većinsko stanovništvo, odnosno u svojoj zemlji. U vojvođanskoj skupštini Srbi imaju 50% poslanika a ostalih 50% po automatizmu daju manjinske grupe naroda. E sad, kako je poznata "srpska sloga" pre će Srbi iz inata da izglasaju otcepljenje nego što bi to uradili vojvođanski Mađari ili Hrvati.
_________________ Ja sam kršćanin i time se dičim, tko me zbog tog mrzi kadionicom ga spičim
|
|
| Vrh |
|
 |
|
s one strane dinare
|
Naslov: Re: Predloženo osnivanje Republike Vojvodine Postano: 29 ožu 2012, 20:27 |
|
|
Zaviša je napisao/la: U Vojvodini živi 70% Srba, ali su tako napravili tupavo skupštinu da praktično ništa ne mogu sami da odluče u zemlji u kojoj su većinsko stanovništvo, odnosno u svojoj zemlji. U vojvođanskoj skupštini Srbi imaju 50% poslanika a ostalih 50% po automatizmu daju manjinske grupe naroda. E sad, kako je poznata "srpska sloga" pre će Srbi iz inata da izglasaju otcepljenje nego što bi to uradili vojvođanski Mađari ili Hrvati. A ja baš mislio da ste vi složan narod, barem što se tiče nacionalne politike?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Predloženo osnivanje Republike Vojvodine Postano: 29 ožu 2012, 20:42 |
|
|
Zaviša je napisao/la: U vojvođanskoj skupštini Srbi imaju 50% poslanika a ostalih 50% po automatizmu daju manjinske grupe naroda.
Hm, kako to?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
vrilo_pridaka_1686
|
Naslov: Re: Predloženo osnivanje Republike Vojvodine Postano: 30 ožu 2012, 16:38 |
|
|
puntar2.0 je napisao/la: Mhm, mhm.  zanimljiv si ti neki lik. Ne mogu svi da smaraju političkom korektnošću... Govorim šta mislim.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
vrilo_pridaka_1686
|
Naslov: Re: Predloženo osnivanje Republike Vojvodine Postano: 30 ožu 2012, 16:47 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: vrilo_pridaka_1686 je napisao/la: Ako nekom mislite da utrapite hrvatski identitet, budite pre svega ljubazni, nasmejani, čitajte im Kaštelana, Krkleca, Krležu... ponudite ih maslinama, pršutom, pozovite ih na more... možda, samo MOŽDA neko i poželi da se poistovećuje sa narodom koji je imao logore za decu! WTF???? Koji kurac radiš na forumu "naroda koji je imao logore za djecu" i koji ti trebaju dati pršuta i sira da se MOŽDA s njima poistovijetiš?  Nemaš razloga da se ljutiš, maleni Hrvoje... Izneo sam dobro poznatu istorijsku činjenicu. Kada naučiš da osuđuješ tako nešto umesto da te to vređa, možda postanemo i dobri prijatelji. Ne bih sada kačio linkove u prilog mojoj tvrdnji i podgrevao dodatno nezadovoljstvo... vratio sam se posle relativno duže pauze, i ostajem ovde. Imate i zanimljivih govornika, volim povremeno da pročitam ponešto od njih. Što se pršute tiče, shove it... ne prija mi uz takav vokabular.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
vrilo_pridaka_1686
|
Naslov: Re: Predloženo osnivanje Republike Vojvodine Postano: 30 ožu 2012, 16:51 |
|
|
mario_cro je napisao/la: puntar2.0 je napisao/la: Mhm, mhm.  zanimljiv si ti neki lik. Transformer... Istina svakako ima to svojstvo, da transformiše čoveka u zabludi.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
vrilo_pridaka_1686
|
Naslov: Re: Predloženo osnivanje Republike Vojvodine Postano: 30 ožu 2012, 16:58 |
|
|
lirik je napisao/la: vrilo_pridaka_1686 je napisao/la: Ako je to ona ista ikavica zbog koje su depali studente Dalmose u Zagrebu, bolje da je ne koristim... Standardizacija jezika u toku. Dobro kad je sve to tako zasto nisi od pocetka pisao na srpskom,cemu pretvaranje?Ima ovdje i drugih ucesnika iz Srbije koji pisu naravno na svom jeziku i to nikoga ne smeta. Za mene nisi uopce vjerodostojan pa necu vise ni gubiti vrijeme na tebe! Da li to znači da se pretvaram kada vežbam i aktivno govorim nemački, ili pretvaranje važi samo za hrvatski?... O brate, kakvi kompleksi. : ) Došao sam ovde u želji da ovladam ijekavicom (koju zaista volim u stihovima), u međuvremenu mi se slobodno vreme svelo na zbrzani ručak i vesti u 18:30. I nemam više vremena za "pupkovinu", "domjenak", i slične izraze koje u životu nisam čuo u realnom svetu. Niti imam gde da čujem. ALI...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: Predloženo osnivanje Republike Vojvodine Postano: 30 ožu 2012, 17:19 |
|
|
vrilo_pridaka_1686 je napisao/la: lirik je napisao/la: Dobro kad je sve to tako zasto nisi od pocetka pisao na srpskom,cemu pretvaranje?Ima ovdje i drugih ucesnika iz Srbije koji pisu naravno na svom jeziku i to nikoga ne smeta. Za mene nisi uopce vjerodostojan pa necu vise ni gubiti vrijeme na tebe! Da li to znači da se pretvaram kada vežbam i aktivno govorim nemački, ili pretvaranje važi samo za hrvatski?... O brate, kakvi kompleksi. : ) Došao sam ovde u želji da ovladam ijekavicom (koju zaista volim u stihovima), u međuvremenu mi se slobodno vreme svelo na zbrzani ručak i vesti u 18:30. I nemam više vremena za "pupkovinu", "domjenak", i slične izraze koje u životu nisam čuo u realnom svetu. Niti imam gde da čujem. ALI... Jbg. da si koji puta u životu bio u ZG-u ili po RH naslušao i nagledao bi se domjenaka Administracija, hoćete li obrisati ovog "hakera" Neka se spaja s drugog accounta a ne da ovdje prosipa o "narodu koji je imao logore za djecu" 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Divlja svinja5
|
Naslov: Re: Predloženo osnivanje Republike Vojvodine Postano: 30 ožu 2012, 18:36 |
|
|
vrilo_pridaka_1686 je napisao/la: To vaše mjaukanje na ijekavici mi je kao hodanje po žeravi. Nikad ga nisam koristio u realnom životu, i iskreno posle odoređenog vremena počeo je da mi ide na... Ovde se brate mili nikad nije govorila ijekavica od kako znam za sebe, a sećam se i Tita. Zimus je bilo deset godina od kako je hrvatski zvanični jezik u Subotici, pa niko ni da bekne koju reč na ulici! Ja bar nisam čuo. To je urađeno političke korektnosti radi, a i koristi uskog kruga ljudi koji guraju celu priču neokroatizacije. A ušli su u koaliciju sa strankom koja je bacila Srbiju na KOLENA. Svaki peti zaposleni u Srbiji za vreme mandata BorisaTadića je izgubi posao! A DSHV im i dalje žulja mačora... Ako nekom mislite da utrapite hrvatski identitet, budite pre svega ljubazni, nasmejani, čitajte im Kaštelana, Krkleca, Krležu... ponudite ih maslinama, pršutom, pozovite ih na more... možda, samo MOŽDA neko i poželi da se poistovećuje sa narodom koji je imao logore za decu! Mrš, smeće četničko. 
_________________ (*_*)
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Predloženo osnivanje Republike Vojvodine Postano: 30 ožu 2012, 18:42 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 39139 Lokacija: Gl. grad regije
|
|
Pa dobro, jesi li bar Bunjevac?
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
POL_GASOL
|
Naslov: Re: Predloženo osnivanje Republike Vojvodine Postano: 30 ožu 2012, 18:50 |
|
|
|
Nešto nisam upratio da su se po srpskim medijima zabrinuli zbog ove vijesti, boli njih kurac, a shodno tome i mene
bitno je da zukorlić, čanak i kumpanija imaju udarni termin u novinama i televiziji, uz Sulejmana
malo se ušupkat Rasimu Ljaljiću, ugurat na silu NP u prvu ligu i tako....
_________________ Svjetski priznati NOBELOVAC Ivo Andrić o trokutu23%
“Mene također ova sredina smrada, loja, ljenosti i pokvarenosti poklonika arapskog varalice guši, pa sam više u Zapadnom Mostaru nego u Bosni.’’
|
|
| Vrh |
|
 |
|
vrilo_pridaka_1686
|
Naslov: Re: Predloženo osnivanje Republike Vojvodine Postano: 30 ožu 2012, 19:11 |
|
|
Ceha je napisao/la: vrilo_pridaka_1686 je napisao/la: Da li to znači da se pretvaram kada vežbam i aktivno govorim nemački, ili pretvaranje važi samo za hrvatski?... O brate, kakvi kompleksi. : ) Došao sam ovde u želji da ovladam ijekavicom (koju zaista volim u stihovima), u međuvremenu mi se slobodno vreme svelo na zbrzani ručak i vesti u 18:30. I nemam više vremena za "pupkovinu", "domjenak", i slične izraze koje u životu nisam čuo u realnom svetu. Niti imam gde da čujem. ALI... Jbg. da si koji puta u životu bio u ZG-u ili po RH naslušao i nagledao bi se domjenaka Administracija, hoćete li obrisati ovog "hakera" Neka se spaja s drugog accounta a ne da ovdje prosipa o "narodu koji je imao logore za djecu"  Ehh, čemu takvi detinjasti zahtevi? Napraviću novi nalog sa novog računara, na novoj lokaciji. Net kafea po gradu koliko hoćeš... Ne doživljavam nikoga lično ovde kao neprijatelja. Stavovi nam se ne poklapaju uvek, i to je OK. Nisam ja idejni tvorac NDH, ali isto tako odbijam da mi se zabrani da o tome govorim kao da se nije desilo. Najveća uvreda za žrtve je da budu zaboravljene. Više puta sam video da se o tome govori čak sa određenom dozom šale, što je po meni grozno... govorim kao ljudsko biće, pre svega. Ne vidim svrhu hajke na podobne i nepodobne. Iako je to sve jasnije pravi i jedini "Zeitgeist"... potkazivanje. Okrećemo se jedni protiv drugih, sitnog dodvaranja sistemu radi... za šta? Koske sa stola, gde se jede belo meso umesto hleba. Ne valja to, prijatelju.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Divlja svinja5
|
Naslov: Re: Predloženo osnivanje Republike Vojvodine Postano: 30 ožu 2012, 19:18 |
|
|
vrilo_pridaka_1686 je napisao/la: Koske sa stola, gde se jede belo meso umesto hleba. A što ne pršut i masline? Bože retarda. 
_________________ (*_*)
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Predloženo osnivanje Republike Vojvodine Postano: 30 ožu 2012, 19:21 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 85602 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
vrilo_pridaka_1686 je napisao/la: Pošto vidim da si i ti iz Subotice, deder mi kaži koji primer da Bunjevac (Hrvat) nije katolik?! To mora da je kako pseto komunističko, pa se odrodio od boga. A ima i priletača razni... kako koji vitar duva, on je to. Razne posrbice i izdajice... Svi znadu da su Bunjevci teški katolici, ko i Hercegovci. A otale smo uglavnom i došli... Ja znam samo za slučaj u Sonti kad je cilo selo prišlo u pravoslavnu viru zbog tog što njim Madžari nisu dali misu na maternjem Hrvatskom jeziku. Al to je bio 18, a mož bit i da je 19 vik. Al dosta nji se i prizvalo pameti kasnije pa su se vratili svojoj viri katoličkoj. Iskreno, ja bi se latio učenja madžarskog jezika prije nego što bi se krstijo prid ikonom Sv. Save! Bunjevac koji drži do sebe neće minjat svoju viru.
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac.
Pomoć je presahla nažalost.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Predloženo osnivanje Republike Vojvodine Postano: 30 ožu 2012, 19:21 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 85602 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
vrilo_pridaka_1686 je napisao/la:
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Predloženo osnivanje Republike Vojvodine Postano: 30 ožu 2012, 19:23 |
|
|
vrilo_pridaka_1686 je napisao/la: Ne znam di si našla taj podatak da se Bunjevci smatraju nacijom u to vrime... No, vezano za temu... Istina je ta da su Bunjevački Hrvati bili dosta zastupljeni u madžarskom plemstvu. Drugim ričima, bilo je dosta njevi ugledni plemićki familija (Dulići, Šarčevići, Pijukovići...), a titule su im, normalno, davali Madžari. Pa bojeći se za svoj status, znali su često stat u stranu kad je tribalo pomoć, a sve na štetu svojeg naroda. Ode mislim i na običan puk s kojim su živili, i na Hrvate u matici. Tako je bilo i 1848, za vrime Madžarske revolucije, koju je ban Josip Jelačić išo smirivat. Al je zbog svoje surovosti iritiro i kmetove, Bunjevačke Hrvate. Pa je dosta nji stalo na stranu Madžara pod vođstvom svojeg plemstva. Moje je viđenje da su se u tom vrimenu rukovodili kako da opstanu na tuđoj zemlji, a manje kako će ji ko gledat za sto pedest, i više godina. Zbog taki stavova postoji i pojam "politički Madžari". Ima dosta pomadžareni Bunjevaca i danas, koji znadu da im je poriklo hrvatsko. Al divane samo njev jezik. Kod Ugara je uvik bila politika da sve živo konvertuju i pripravljaju imena na madžarski (Srbi dakle, nisu jedini). Ivan bi posto István, Kata bi bila Katica, i tako dalje... Ovo znam pouzdano, zato što mi se dida pokojni rodio u današnjoj Madžarskoj. A selo u kojem se rodio i danas u grbu ima hrvatsku šahovnicu! Tako da ta priča o Bunjevcima ko narodu nema prođu u povisti, bar ne do ovi naši dana i te šake baksuza koji za par stotki kokodaču kako su eto posebna "nacija". Ko smo, lipo je naš Vlč. Blaško Rajić objasnio u Zagrebu, 1939. Ne pomaže ni priča o zlom Titu i njegovim dekretima, u to vrime se nije ništa pito. To su sve gluposti koje dokoni otpadnici roda hrvatskog, smišljaju kako bi usitnili svoje pravo i jedino nacionalno biće. Za svoj džep, a za tuđ politički interes. Fukare je bilo svugdi, i biće je uvik. A taj što se odrodio, bolje da se nije ni rodio!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Predloženo osnivanje Republike Vojvodine Postano: 30 ožu 2012, 19:24 |
|
|
vrilo_pridaka_1686 je napisao/la: Pessimus dux je napisao/la: @vrilo_pridaka_1686 Dobrodošao na temu i forum, lijepo da imamo nekoga iz tih krajeva tko može davati i postavljati informacije iz prve ruke i predstavljati autentične poglede i razmišljanja jednog bunjevačkog Hrvata danas u Vojvodini.  Prije svega, hvala ti na ukazanoj dobrodošlici. Osobno me veseli što je čak i na forumima, gdje god bili, prisutna naša hrvatska sloga. A mi podunavski Hrvati s Hrvatima u Hercegovini dijelimo dosta tešku realnost na terenu. I borimo se kako znamo preživjeti, tu gdje smo stoljećima. Znam li što od lokalnih tema, rado ću ih podijeliti s vama. Na zamjerite mi na ikavici, iako se služim i književnim hrvatskim jezikom, draža mi je. Tako me mater učila. Eto, toliko od mene za prvi dan na forumu. Pratit ću vas i dalje, a budem li što imao reći, komentirat ću što je sadržajnije moguće. Jer mi površne diskusije nisu osobito drage. Lijep pozdrav svim Hrvatima u domovini i rasijanju!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Divlja svinja5
|
Naslov: Re: Predloženo osnivanje Republike Vojvodine Postano: 30 ožu 2012, 19:24 |
|
|
Poturica gori od Turčina. 
_________________ (*_*)
|
|
| Vrh |
|
 |
|
teranova
|
Naslov: Re: Predloženo osnivanje Republike Vojvodine Postano: 30 ožu 2012, 19:26 |
|
|
|
Stvarno zagonetna promena. To ne može biti ista osoba.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Predloženo osnivanje Republike Vojvodine Postano: 30 ožu 2012, 19:27 |
|
|
----->> hrvatska/podrska-vojvo-anskim-hrvatima-u-zagrebu-t5499.htmlvrilo_pridaka_1686 je napisao/la: Na ovu reakciju potakao me je lijep gest HSČP prošlog mjeseca, na zagrebačkom trgu Josipa Bana Jelačića. Kao Hrvata iz Vojvodine, vesele me ovakvi gesti zajedništva iz nama također drage domovine.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Predloženo osnivanje Republike Vojvodine Postano: 30 ožu 2012, 19:30 |
|
|
vrilo_pridaka_1686 je napisao/la: Skrnavljenje bilborda s pozivom Hrvatima (i onima koji to radije ne bi željeli biti) da se hrabro izjasne i prestanu skrivati ono što je u čovjeka utkano sitnim, ali zasigurno najljepšim vezom. Biti dio jednoga naroda, vjere, osobenog jezika i kulture. Tako i ja kao jedan od njih mogu reći, uz svu tjeskobu s kojom smo gotovo srasli za sve ove godine hrvatske neovisnosti, lijepo je i časno vojvođanskim Hrvatom sebe zvati. U danima kad je Hrvatska država vojevala svoje bitke za vijekovni san Hrvata, bili smo uz vas u molitvi... Ostalo je zabilježeno tako, da je u Subotičkoj biskupiji doneta odluka da 7. 8. 1995, sva zvona katoličkih crkvi u gradu zvone u pozdrav i slavu oslobođenju Hrvatske. Ovo nam naravno dugo nije bilo oprošteno, kao što nam se ni danas ne oprašta što odolijevamo rashrvaćivanju i srbizaciji, koje je uzelo maha u jednom dijelu hrvatskog puka, ali koji je unatoč tome odlučan sačuvati ono što je ponio sa sobom iz zemlje svojih predaka; jezik i ime hrvatsko. Vjeru katoličku i čestitost čovjeka koji radom svojim želi biti dio boljitka, ma gdje živio. Tjedan pred nama, trebao bi nam reći, po prvim rezultatima, koliko nas ima u odnosu na 2002 godinu. Nova moda na ovom popisu, bilo je promoviranje nekakvog vojvođanstva. Te je kampanju „izjasni se HRabro“ pratila i „ja sam VOJVOĐANIN“ , iza koje nitko nije našao za shodno javno stati. I cijela se kampanja svela na Facebook fan stranicu. Nadajmo se zato da nas na popisu 2011 neće biti po sličnim rubrikama kao što su: „OSTALI“, „JUGOSLOVEN“ i „BUNJEVAC“. Jer vojvođanski Hrvati su nekoć, kao i svi drugi ljudi na prostoru bivše države, bili samo svojim državljanstvom Jugosloveni, Bunjevci su i danas rodom iz Dalmacije, a ostali jesu, samo i jedino Hrvati.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
vrilo_pridaka_1686
|
Naslov: Re: Predloženo osnivanje Republike Vojvodine Postano: 30 ožu 2012, 19:39 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Pa dobro, jesi li bar Bunjevac? Smatram se potomkom romaniziranih starosedelaca Hercegovine. To su moji daleki preci (nazovih ih Bunjevcima ako baš želiš), a Hercegovina je moja "stara majka". Tamo leže kosti i pepeo mojih dalekih, nekrštenih predaka. Kompleksna je i zamršena istorija starosedelaca Balkana... ne bih otezao pitu, jer će se i ovako naći neki "dežurni Deretić"... Ko želi, istraživaće. Ko ne želi, držaće se onog što je čuo ili mu zvuči istinito. Sloveni su bili agresivniji i brojniji. Izgubili smo izvorni jezik, dobili tuđu veru i nametnuto ime (sa često posprdnom konotacijom)... Ostalo je istorija, a znamo ko je piše...
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|