HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 18 kol 2026, 11:03.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 271 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Rumunjska PC terorizira i uznemirava vernike po istocnoj Srbiji i koci put Srbije u EU
PostPostano: 18 lip 2016, 14:51 

Ceha je napisao/la:

Na faksu sam trenirao borilačke vještine, nekaj mi je valjda i ostalo od toga.
Preporučio bi vam gAga, ako ništa drugo, da malo izađete iz kuće i maknete se od vaših imaginarnih prijatelja?
Možda da upišete i koji jezik ili ples, da upoznate neku curu, pa da ne budete toliko napeti ?
Kao što već rekoh, gAga, iskreno se bojim za vas i vaše zdravlje...

Opušteno, usplahireni gospodine Čeha :D

Vrh

Naslov: Re: Rumunjska PC terorizira i uznemirava vernike po istocnoj Srbiji i koci put Srbije u EU
PostPostano: 18 lip 2016, 23:11 

Ceha je napisao/la:
KiM je napisao/la:
Sekelji Madjari su protestanti kalvinisti kao pola Slovaka u Srbiji. Kojih je više no Hrvata i sa jačom demografijom i slabom asimilacijom.

Drago mi je kaj vam sve izgleda veliko.
Iz BG pašaluka :D

@Aga, nije se papa otcijepio nego je to napravio carigradski biskup.
No kako to mijenja činjenicu da je područje Srbije (pa i cijeli Ilirlik do Soluna) nekoć bio katolički?
Našli ste ljepši izgovor za prodavat vjeru za večeru ? :D

Baš gledam za Ruse, zbilja, SSSR i Srbi, Makedonci i Crnogorci slave po starom kalendaru;
https://en.wikipedia.org/wiki/Christmas
Dakle, samo vi i Rusi.
A i to neće valjda dugo.

Vujadin je napisao/la:

Vojvodina je bila u sastavu Bugarskog pravoslavnog carstva. Zakljucno sa Vukovarom. :001_smile
Kakvi Hrvati?
Madjare u medjunarodno priznate Trijanonske granice. :001_smile

Jesi ti to otkrio pravoslavlje prije pravoslavlja, kao i zeleni ? :D
Ili su Bugari Srbi?

Film o propasti imperije duge 1.123 g. Vizantijska lekcija https://youtu.be/_fLuI92iHR4

Vrh

PostPostano: 19 lip 2016, 16:09 

Agathonikos je napisao/la:
Tu vam je link pa čitajte, gospodine Dane.

http://www.nspm.rs/hronika/radisa-drago ... rbiji.html

Možda bi jedno od rješenja bilo, pokušati odraditi kakvo događanje naroda?

Vrh

PostPostano: 19 lip 2016, 22:11 

@kim (kardashian =)) ) postoji neka svrha onog citata ?

Vrh

PostPostano: 19 lip 2016, 23:43 

Ceha je napisao/la:
Iskreno, te rasprave se ne sjećam previše.
Dosta stvari ovdje radim iz zafrkancije, a neke i iz navike.

Ne mislim da je tvoj narod posebno lošiji ili bolji od drugih (uključujući i moj naravno).
Neke stvari možemo proć, neke stvari možemo raspraviti, ali nisam siguran da ćemo se složiti.
Dobar primjer je nedavna rasprava s Vujadinom koji je našao pravoslavne u Srijemu u ranom srednjem vijeku (iako je cijeli Ilirlik spadao pod rimsku upravu), proglasio sve Slavene u Vojvodini Srbima i pravoslavcima jer su pripadali Bugarskom carstvu i još par nebuloza.
Mogu ja shvatiti da netko voli svoj narod i povijest, ali treba imati mjeru.
Npr. pučanstvo Vojvodine i istočne Srbije (uz iznimku Torlaka) je dobrim djelom nestalo u turskim seobama. Isto kao što je pučanstvo Novog Pazara većinom s područja današnje CG, a Užice naseljavane iz istočne Hercegovine (kao i dobar dio Šumadije).
Proglašavat ovo izumrlo pučanstvo Srbima samo zato što danas tamo žive Srbi, je pretenciozno (u najmanju ruku).

I kužim kako bi netko mogao nešto slično reći za mene, ali jbg. ako se malo bolje pogledaju stvari, imam pravo.
S time da se bojim da je dobar dio tu krivo i obrazovanje, npr. u Srbiji uče da je u srednjem vijeku Banja Luka bila dio Srbije, a Hrvatska mađarska, zar ne ?

A za gAgu i vUju, valjda su veliki oni dečki i sami se znaju braniti ?
Dio kad par ljudi djeluju kao kolektivna svijest ne govori ništa lijepo o njima.

Za ovo ostalo, ma kužim, svakome se dogode gluposti. Poanta je da se takve gluposti ne ponavljaju baš previše.

Ja se sećam rasprave. Ubeđivao si me da su Austrougari napravili sve sa čim je Srbija ušla u XX vek.

Ako ništa, zafrkancija bi objasnila onoliku samouverenost sa kojom insistiraš na nekim nebulozama kada su u pitanju pojedine dobro poznate a sitne stvari. Tipa, da smo izrodi koji jedini slave Božić 7. januara i da bolje od mene znaš kojim dijalektom govorim. Ili kada te Tuta razmontira u par lakih koraka.

Ne mogu da ti čitam misli, ali ni Mesija lično me ne može uveriti da nemaš neki ozbiljan problem sa Srbima.

I naravno da si ti taj koji, u neku ruku, ima pravo. Tvoja istorija i lingvistika su, veći deo vremena, Džimi Barka (filmski). Dakle, bitno da ti veruješ da umeš da pevaš. Neka san živi.

Povodom kolektivne svesti, verujem da hoćeš da kažeš da, kada se zbijamo u torove kao ovce, naš glas otprilike toliko i vredi, tačno? Pa, ne. Izvini, ali nisam se ja nigde mešala u vaše međusobne razmirice jer, kao što si i sam rekao, Vujadin i g. Aga mogu i sami. Tj. gospodin Aga može. I, dozvoli da primetim, u tom vašem prepucavanju sa bojicama, aluminijumom i ostalim, kao da si pošao viljuškom na tenk. Što se tiče Vujadina, žao mi je što je meni zapalo da ti ovo kažem, ali sa strane deluje kao da te drži u kategoriji "pusti budalu". Čoveka, očigledno, zabole uvo da se svađa s tobom. I, da zaključim, ne svađam se u tuđe ime, svađam se jer mi se svađa i jer si me iziritirao.

I ne brini, neće se ponoviti. I dalje mi je neprijatno što sam ti se onako obratila. Jedan preteran ispad i ne mislim stvarno to što sam napisala.

Vrh

PostPostano: 19 lip 2016, 23:50 

Ceha je napisao/la:
@kim (kardashian =)) ) postoji neka svrha onog citata ?

Postoji jer je naš pašaluk veći od vaše kiflice i četvrtka kocka i bez KiM i Vojvodine.

Da smo mi zijanili 2 dela danas u Srbiji najveća grada na Dunavu mene bi sram pojeo. Najprosperitetnije i najprofitabilnije.
Još plodni Srijem. Zaljev Hrv. svetaca Budvu Petrovac sve do Sutomora.

Film o propasti imperije duge 1.123 g. Vizantijska lekcija https://youtu.be/_fLuI92iHR4

Vrh

PostPostano: 19 lip 2016, 23:57 

Šta mu se pravdate, gospođice Who? Samo jedan uemge iza uva da mu izbalansirate zujanje u ušima.

http://www.bushidokan.ch/karate-breiten ... te/ura.png

Šalim se, gospodine Čeha :D

Gospodine Aga, puni ste ideja, kao i uvek.

Vrh

PostPostano: 20 lip 2016, 00:01 

Dr Who nemojte da vas ovaj Ceha sekira. Dobar je on čovek. Sa visokom naobrazbom pul keša kako se samohvalise ali previše je gord. Podcenjuje sugovornike i nipodastava. Osjeća se superiornim ali u sudaru sa nekima izdaje kao da ga je zgazil brzi voz za Zagreb.

Nego Sara me proziva da vam se udvaram. Cijelom opcilistu je našu prepisku razotkrila.
Moramo se kamuflirati na pp. Još imputira da vam mogu biti skoro pa tata. Bezobraznica.

Ženska ljubomora i zavist. Nesretna je što mi nije uletela u radar. Da je detaljnije i podrobnije detektujem.
Iako se hvali da ima 28g i da bi bili idealni par . Moje srce je negde tamo dalekoooo. ......

Vrh

PostPostano: 20 lip 2016, 00:01 

I, sto ima novo na diplomatskoj fronti, ima li kakve izjave srpskih duznosnika spram Rumunjskoj ili Bugarskoj?

Vrh

PostPostano: 20 lip 2016, 00:04 

Dr Who nemojte da vas ovaj Ceha sekira. Dobar je on čovek. Sa visokom naobrazbom pul keša kako se samohvalise ali previše je gord. Podcenjuje sugovornike i nipodastava. Osjeća se superiornim ali u sudaru sa nekima izdaje kao da ga je zgazil brzi voz za Zagreb.

Nego Sara me proziva da vam se udvaram. Cijelom opcilistu je našu prepisku razotkrila.
Moramo se kamuflirati na pp. Još imputira da vam mogu biti skoro pa tata. Bezobraznica.

Ženska ljubomora i zavist. Nesretna je što mi nije uletela u radar. Da je detaljnije i podrobnije detektujem.
Iako se hvali da ima 28g i da bi bili idealni par . Moje srce je negde tamo dalekoooo. ......

Vrh

PostPostano: 20 lip 2016, 00:27 

puntar2.0 je napisao/la:
I, sto ima novo na diplomatskoj fronti, ima li kakve izjave srpskih duznosnika spram Rumunjskoj ili Bugarskoj?

Ima g. Putić. Četnici iz pašaluka poručuju stanje redovito.
Bugiji ušli u Sofiju a Rumunji u Bukurest.

Još bonus da ce iscmacu Kolindu 3 puta. Bog pomaže. Jel vas još nešto interesira iz Bizanta.

Vrh

PostPostano: 20 lip 2016, 00:46 

KiM je napisao/la:
puntar2.0 je napisao/la:

Ima g. Putić. Četnici iz pašaluka poručuju stanje redovito.
Bugiji ušli u Sofiju a Rumunji u Bukurest.

Još bonus da ce iscmacu Kolindu 3 puta. Bog pomaže. Jel vas još nešto interesira iz Bizanta.

Je li ovo na rumunjskom? Može prievod?

Vrh

PostPostano: 20 lip 2016, 00:58 

dane-croatia je napisao/la:

Je li ovo na rumunjskom? Može prievod?

Na srpskom. Zapadnouljudbena varijanta.

Vrh

PostPostano: 20 lip 2016, 00:59 

KiM je napisao/la:

Ni ne kažem ja da nije dobar. Realno, treba biti dobar, pa ne napušiti ****** mene posle one izjave od koje je počela ova nesrećna rasprava.

Ne znam, KiM. Povodom Sare, ja bih na Vašem mestu prvo gledala da potučem konkurenciju tj. Vladimira.

A sada malo i o temi. Država se ne meša u striktno crkvene stvari, a stav prema pojedinim zamerkama iz Rumunije bi otprilike bio da ne može i ne treba država (naša) Vlasima da nameće neko rumunstvo. Njihov sopstveni izbor.

Vrh

PostPostano: 20 lip 2016, 01:10 

Da li me vi suptilno menjate za Vladu. Da mu preuzmem dugogodisnju ljubav.
Ne biva. Nemam srca i ne verujem u multi brakove. Jedino domoljubne Ercegovke ili južno Dalmatinke.
Po mom južnom Niškom temperamentu mogu da legnu. I volim more i mediteransku prehranu.

Slušam pesmu jedna žena a dva druga. Jednom sreća drugom tuga. Vi ste me podstakli ali ipak NE.

Vrh

PostPostano: 20 lip 2016, 02:59 

Dr Who je napisao/la:

Ja se sećam rasprave. Ubeđivao si me da su Austrougari napravili sve sa čim je Srbija ušla u XX vek.

Pa i jesu.
Da nije bilo AU, Srbija bi bila dio Turske.
Dr Who je napisao/la:

Ako ništa, zafrkancija bi objasnila onoliku samouverenost sa kojom insistiraš na nekim nebulozama kada su u pitanju pojedine dobro poznate a sitne stvari. Tipa, da smo izrodi koji jedini slave Božić 7. januara i da bolje od mene znaš kojim dijalektom govorim. Ili kada te Tuta razmontira u par lakih koraka.

7.1. slavite samo vi i Rusi.
Svi ostali su prešli na zapadno mjerenje.
Da stvar bude bolja, ne slavite vi 7.1. nego 25.12., ali po starom kalendaru.

Ti pričaš vojvođanskim, zar ne ?
Za Tutu =))
Dr Who je napisao/la:

Ne mogu da ti čitam misli, ali ni Mesija lično me ne može uveriti da nemaš neki ozbiljan problem sa Srbima.

Dobro, to je tvoj problem...
Dr Who je napisao/la:

I naravno da si ti taj koji, u neku ruku, ima pravo. Tvoja istorija i lingvistika su, veći deo vremena, Džimi Barka (filmski). Dakle, bitno da ti veruješ da umeš da pevaš. Neka san živi.

Što da ti kažem na ovo?
Ako hoćeš raspravu može.
Ako javno izjavljuješ da vjeruješ u vatikanske bElosvECke zavEre, završit ćemo raspravu.
Čemu gubiti vrijeme?
Dr Who je napisao/la:

Povodom kolektivne svesti, verujem da hoćeš da kažeš da, kada se zbijamo u torove kao ovce, naš glas otprilike toliko i vredi, tačno? Pa, ne. Izvini, ali nisam se ja nigde mešala u vaše međusobne razmirice jer, kao što si i sam rekao, Vujadin i g. Aga mogu i sami. Tj. gospodin Aga može. I, dozvoli da primetim, u tom vašem prepucavanju sa bojicama, aluminijumom i ostalim, kao da si pošao viljuškom na tenk. Što se tiče Vujadina, žao mi je što je meni zapalo da ti ovo kažem, ali sa strane deluje kao da te drži u kategoriji "pusti budalu". Čoveka, očigledno, zabole uvo da se svađa s tobom. I, da zaključim, ne svađam se u tuđe ime, svađam se jer mi se svađa i jer si me iziritirao.

Nabrojani pojedinci pričaju nebuloze koji se poklapaju s tvojim uvjerenjima. Mogu shvatiti zašto im držiš stranu, ali time ispadaš nezrela. Način komunikacije u kojoj netko glumi budalu (da ne upotrijebim težu riječ), eventualno može biti smiješan, ali to bi bilo to.
Stoji sve što sam rekao prije.
Mislim da nismo djeca pa da netko nekome šapće što je drugi mislio reći.
Dr Who je napisao/la:

I ne brini, neće se ponoviti. I dalje mi je neprijatno što sam ti se onako obratila. Jedan preteran ispad i ne mislim stvarno to što sam napisala.

Pokazuješ to na čudne načine :D
No nema veze.

@kim, nekad dobiješ, nekad izgubiš, a za izgubljenim nema smisla žaliti.
Super da ste dobili, neka vam je sretno s tim što imate i držite se vi svog umijeća daleko od nas.
Mislim da je tako pošteno prema svima.

Vrh

PostPostano: 20 lip 2016, 09:34 

Ceha je napisao/la:

7.1. slavite samo vi i Rusi.
Svi ostali su prešli na zapadno mjerenje.
Da stvar bude bolja, ne slavite vi 7.1. nego 25.12., ali po starom kalendaru.

Opet lupate, gospodine Čeha.
Po Julijanskom kalendaru, crkvene praznike osim ruske i srpske PC, proslavljaju još i jerusalimska i antiohijska patrijaršija, zatim gruzijska PC, zatim nekanonske crkve kao što su makedonska, ukrajinska, crnogorska..., neke "starokalendarske" crkve koje su se odvojile od "novokalendarskih" ..., zatim neke unijatske (katoličke) crkve kao što je ukrajinska i druge.
I ne radi se o "zapadnom" merenju već reformisanom Julijanskom kalendaru odnosno Novojulijanskom kalendaru, kalendaru koji je ustanovio astronom, matematičar, geofizičar gospodin Milutin (Milanković), isti onaj gospodin čiju rodnu kuću u Dalju bi danas trebali posetiti gospođa Kolinda i gospodin Aleksandar.
Osim toga, to proslavljanje po Novom kalendaru se odnosi samo na Božić, dok se Uskrs u svim pravoslavnom crkvama proslavlja i dalje po Julijanskom kalendaru.

U sve trpate taj svoj "zapad" kojim ste opčinjeni, pa čak i gregorijanski kalendar i ističete ga kao da je nešto wow, a sve što nije "zapad", za vas je bljak jer takav vam je psihološki profil. Evo da vas malo obradujem i kažem da je i Julijanski kalendar "zapadni" jer ga je uveo pokojni rimski imperator gospodin Gaj (Julije Cezar), takođe zapadnjak =))

Vrh

PostPostano: 20 lip 2016, 09:48 

MPC i CGPC su nastale iz SPC, a UPC iz RPC.
Vi njih računate pod pravoslavne Crkve?
Zanimljivo.
Nisu više heretici za vas?
U svakom slučaju, Božić slavite 25.12, samo je pitanje po kojem kalendaru.

Izračun Uskrsa ide po julijanskom kalendaru, ali je tu pravilo pravoslavaca drugačije od katolika;
https://hr.wikipedia.org/wiki/Ra%C4%8Du ... uma_Uskrsa

Gregorijanski kalendar se naziva zapadnim (pa čak i katoličkim) jer je riječ o reformi kalendara potaknutoj od strane pape. https://hr.wikipedia.org/wiki/Gregorijanski_kalendar
Protestantske zemlje su na njega kasnije prešle, kao i pravoslavne (osim crkvenog računanja nekih crkava).
Jednostavno, riječ je o točnijem kalendaru, a kako se prvo počeo koristiti na Zapadu...
To ne mijenja stvari da je i prijašnji kalendar "rimski".
Nisam mislio da ne znate osnove osnova ili da vam takve stvari treba objašnjavati.

Vrh

PostPostano: 20 lip 2016, 09:51 

Mi nismo papisti i hebe nam se za nekakve novotarije koga nikog na Bizantu ne interesiraju. Tkoga briga za one koji su komercijalizirali veru i pretvorili je u ideologiju novcarenja i bankarstva.

Vrh

PostPostano: 20 lip 2016, 09:53 

Je li uopšte znate šta znači pojam "nekanonska" crkva, gospodine Čeha?

Vrh

PostPostano: 20 lip 2016, 10:00 

Ceha je špecijalist opče prakse. Ko thomy majoneza u svije se mjesa.

Vrh

PostPostano: 20 lip 2016, 10:11 

Gospodin Dane bi rekao Thomy majunez.

Vrh

PostPostano: 20 lip 2016, 10:16 

Ceha je napisao/la:

Protestantske zemlje su na njega kasnije prešle, kao i pravoslavne (osim crkvenog računanja nekih crkava).
Jednostavno, riječ je o točnijem kalendaru, a kako se prvo počeo koristiti na Zapadu...

Nisu, gospodine Čeha. Te pravoslavne crkve su prešle na Novojulijanski kalendar koji je još tačniji od gregorijanskog.

Vrh

PostPostano: 20 lip 2016, 10:28 

Evo da vas malo obradujem i kažem da je i Julijanski kalendar "zapadni" jer ga je uveo pokojni rimski imperator gospodin Gaj (Julije Cezar), takođe zapadnjak =))

Mada ga je i pokojni gospodin Gaj preuzeo od pokojnog gospodina Sosigena, helenističkog astronoma iz Aleksandrije, znači grkoiztočnjaka :D

Vrh

PostPostano: 20 lip 2016, 10:44 

Osim toga, to proslavljanje po Novom kalendaru se odnosi samo na Božić, dok se Uskrs u svim pravoslavnom crkvama proslavlja i dalje po Julijanskom kalendaru.

Omaška, hteo sam da kažem da ga sve PC obeležavaju u isto vreme, nevezano za kalendare pošto je Uskrs hodajući praznik i nije striktno vezan uz datum.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 271 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: