HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 05 ruj 2025, 21:33.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 70 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Srbi i Hrvati će izumrijeti
PostPostano: 27 tra 2013, 12:06 

BEOGRAD - Žene u Srbiji i dalje rađaju manje od dvoje dece, a sve više je onih koje nikada nisu rađale, pokazuju podaci popisa. Iskustva roditelja pokazuju da se majke koje prvo dete dobiju posle tridesete teže odluče za novu trudnoću. Prosek rađanja u Srbiji na kritičnom nivou, kaže demograf Vladimir Nikitović.

Problem nedovoljnog rađanja vidi se u prirodnom priraštaju, koji je godinama negativan. U 2011. godini stanovništvo Srbije se smanjilo za 37 hiljada. Godinu dana ranije, taj broj je bio manji za nekoliko hiljada.

Statistika pokazuje da problem nedovoljnog rađanja u Srbiji traje više od pola veka. Tako, svaka četvrta žena nikada nije rađala, a petina ženske populacije odluči se da rodi jedno dete.

Dvoje dece ima 42 odsto žena, dok tri deteta ima svaka dvanaesta. Samo dva odsto žena ima četvoro dece, a onih sa petoro je dva puta manje.

"Broj žena koje su rađale i relativno i aposlutno je smanjen, ali najveći pad beležimo kod žena koje su rodile petoro i više dece, više od 40 procenata. Veliko smanjenje beležimo kod žena koje su rodile četvoro dece, nešto više od 20 procenata", kaže Snežana Lakčević iz Republičkog zavoda za statistiku.

Žene rađaju sve starije, u proseku sa 28 godina. Iskustva roditelja pokazuju da se one majke koje prvi put dobiju dete posle tridesete, teže odlučuju na novu trudnoću.

"Bojim se da se bez nekih sistemskih mera, koje bi predstavljale podršku budućim majkama i majkama sa decom, u smislu olakšavanja svakodnevnog života i mogućnosti da usklade rad i roditeljstvo, mi nećemo imati nikakav pomak", rekla je Bojana Selaković iz udruženja "Roditelj".

Žene najviše rađaju u Tutinu, Sjenici i Novom Pazaru, a najmanje u Knjaževcu, Negotinu i Beogradu, tačnije u opštinama Stari Grad, Vračar i Savski Venac.

"Dvoje dece, to je prosta logika, što je dugoročno dovoljno da bi jedna populacija opstala, ako nemate drugih uticaja. Mi smo, ako gledamo tu tekuću statistiku, znači prosek rađanja svih generacija u jednoj godini, na nivou 1,5 što se smatra kritičnim nivoom ispod koga je teško oporaviti se i dostići taj prosek od dvoje koji je neophodan", objašnjava demograf Vladimir Nikitović.

U Srbiji najviše rađaju Romkinje, u proseku tri deteta. Više od dvoje rode Bošnjakinje, Muslimanke i Goranke. Sa druge strane, niža stopa rađanja je kod Slovenki, Ruskinja i Srpkinja, koje na svet ne donesu ni dvoje dece.

Po ovome će u Srbiji 2113. živjeti manje od dva milijuna Srba! Hrvatice rađaju u prosjeku isto koliko i Srpkinje, do dvoje djece. Mnogi će intelektualci poći živjeti u inozemstvo, njihova djeca ne će znati govoriti hrvatskim i ne će biti Hrvati. Za Rome i bosanske muslimane nema brige (i danas prave po šestero djece). Ovo mi budi maštu. Za par stotina godina očekujem vijesti: "Umro posljednji Hrvat", "Umro posljednji Srbin", "Pronađen natpis na drevnom hrvatskom jeziku". Što mislite o ovome? Ja se prvi vjerojatno ne ću razdjevičiti i tako ne ću iskoristiti potencijal za povećavanje hrvatskog etničkog korpusa.

https://www.instagram.com/josipcurlin

https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Suradnik:August_Dominus

Vrh

Naslov: Re: Srbi i Hrvati će izumrijeti
PostPostano: 27 tra 2013, 16:29 

Pa neka izumru liberali, ne vidim nikakve štete. Svakako nisu ni za što.

Hrvati, a vjerujem ni Srbi nisu homogeno društvo. Nismo svi isti.

Dio hrvatskog naroda, onaj koji bude tradicionalno katolički neće izumrijeti. Onaj drugi ljevičarsko-liberalni hoće.

Sve što trebaju pravi Hrvati raditi je tvrdoglavo se držati svojih vrijednosti: vjera, obitelj, majčinstvo, domovina, , i odbiti liberalističke "vrijednosti" tipa: gay je OK, feminizam, seksualna revolucija, karijera pa djeca itd.

Pravi Hrvati trebaju hrabro, glasno i bez dlake na jeziku ponavljati da su liberali i njihove ideje jedni od žešćih govana koja su se pojavila od početka pisane povijesti.

1309 of 2558 - 51.17%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 27 tra 2013, 17:09 

Ovo me podsjeća na demokratski skup vehabija u Tuzli kada kritikuju demokratiju.

Vrh

PostPostano: 27 tra 2013, 18:03 

Lebowski je napisao/la:
Ovo me podsjeća na demokratski skup vehabija u Tuzli kada kritikuju demokratiju.

Ja sam čuo vehabije jedu jabuke. Sigurno jabuke onda ne valjaju. I tko jede jabuke, garant je vehabija.

1309 of 2558 - 51.17%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 27 tra 2013, 18:08 

Lebowski je napisao/la:

U kojem si redu bio? :zubati

Vrh

PostPostano: 27 tra 2013, 18:15 

Naša Kvačica je napisao/la:
Lebowski je napisao/la:

Ja sam čuo vehabije jedu jabuke. Sigurno jabuke onda ne valjaju. I tko jede jabuke, garant je vehabija.

Ne postoje liberali kakvim ih ti predstavljaš. Postoje samo ljudi liberalniji od drugih i postoje oni zadrti na obje strane. Ta tvoja filozofija da se primjenjivala šta misliš gdje bi svijet bio. OK, neki bi bili uspješniji tj oni moćniji ali oni manji bi jednostavno nestali. Zamisli primjenjivanje te tvoje filozofije prema Hrvatima od nekog naprednijeg naroda. Ili da tebe tako dočekuju kada odeš vani.

Vrh

PostPostano: 27 tra 2013, 18:40 

Lebowski je napisao/la:

Ne postoje liberali kakvim ih ti predstavljaš. Postoje samo ljudi liberalniji od drugih i postoje oni zadrti na obje strane. Ta tvoja filozofija da se primjenjivala šta misliš gdje bi svijet bio. OK, neki bi bili uspješniji tj oni moćniji ali oni manji bi jednostavno nestali. Zamisli primjenjivanje te tvoje filozofije prema Hrvatima od nekog naprednijeg naroda. Ili da tebe tako dočekuju kada odeš vani.

Delimicno je u pravu,katolicanstvo i Ustavstvo je kod Hrvata usko povezano a sva imalo tradicionalna drustva imaju veci prirastaj.Samo sto je kod Hrvata gadno je sto su upravo mesanci i konvertiti najveci katolici.Otice im genetika u tri p.m. kad crnci sad navale a "Ustase" ce biti garaviji od Arapa,

Vrh

PostPostano: 27 tra 2013, 19:01 

pa kad od tih crnaca složimo opet Crnu Legiju, bit će naše od Vladivostoka do Atlantika. :ujko

Vrh

PostPostano: 27 tra 2013, 19:05 

dudu je napisao/la:
pa kad od tih crnaca složimo opet Crnu Legiju, bit će naše od Vladivostoka do Atlantika. :ujko

Tebi je to smesno ali nama bas i nije ,Ameri nam vojsku ukinuli a Hrvati sve garaviji,nece dobro proci.Po mom iskustvu sto garavija to vise deklarisani Ustasa.Cim vidim Cigana da prica Hrvatski ja se pripremam za odbranu

Vrh

PostPostano: 27 tra 2013, 19:09 

Još se palite na ovog Mujagu.

Vrh

PostPostano: 27 tra 2013, 19:27 

rastko je napisao/la:
dudu je napisao/la:

Tebi je to smesno ali nama bas i nije ,Ameri nam vojsku ukinuli a Hrvati sve garaviji,nece dobro proci.Po mom iskustvu sto garavija to vise deklarisani Ustasa.Cim vidim Cigana da prica Hrvatski ja se pripremam za odbranu

prepoznaješ sebe u protivniku :sega

Vrh

PostPostano: 27 tra 2013, 19:48 

rastko je napisao/la:
Delimicno je u pravu,katolicanstvo i Ustavstvo je kod Hrvata usko povezano a sva imalo tradicionalna drustva imaju veci prirastaj.Samo sto je kod Hrvata gadno je sto su upravo mesanci i konvertiti najveci katolici.Otice im genetika u tri p.m. kad crnci sad navale a "Ustase" ce biti garaviji od Arapa,

Ako je izbornik NDH mogao biti crnac, dakle u vrijeme dok su vrijedili rasni zakoni(ili možda nisu) uopce ne bi bio problem da danas dio crnaca katolika uđe u hrvatski korpus. Brzo bi mi njih asimilirali i od njih napravili turbo Hrvate. Jesi vidio kako smo Eduarda pretvorili, covjek došao iz Brazila i danas se izjašnjava kao Hrvat, a tako ce se prije ili kasnije izjašnjavati i svi ostali koji dosele kod nas tako da onaj koji se boji da ce Hrvati izumrijeti gadno se zajebao. Možda Hrvati za 2, 3 stoljece nece biti iste rase kao mi, možda cak nece imati i nikakve genetske veze s nama, al svejedno naš narod ce i dalje opstati i ime ce nam trajati dovjeka...

Vrh

PostPostano: 27 tra 2013, 20:33 

divljak je napisao/la:
rastko je napisao/la:

prepoznaješ sebe u protivniku :sega

Vidi Dzej nije Srbin,Mesic jest Hrvat
Ako se u Srbiju doseli milion Kineza,postanu pravoslavci i krenu davat svojoj djeci imena Ratko,Milorad.....osporavace za sto godina ostalima Srpstvo i krenuce da ciste Srbiju od tih cudnih Srba bez kosih ociju,a nijedan Srbin ih nece gledat ko Srbe
Kod Hrvata je drugacije,nepostoji nijedan Hrvat u vasim ocevima nacije ,sve neki Jevreji,Nemci ,Cesi pa i Romi tako da se nemoze cuditi da je turbo Hrvat jedan Rom,a da se u Hrvatsku naseli milion Afrikanaca za sto godina bi jurili "remetilacki Srpski faktor",citeci "povjesnu Hrvatsku do Marice","te kvazi Srbe koji su doseljeni od Rusa u 19 veku"(verovatno bi tako glasila teorija jednog novog "Starcevica") da bi se branili od tih doseljenika

Vrh

PostPostano: 27 tra 2013, 20:36 

danijel 88 je napisao/la:
rastko je napisao/la:

Ako je izbornik NDH mogao biti crnac, dakle u vrijeme dok su vrijedili rasni zakoni(ili možda nisu) uopce ne bi bio problem da danas dio crnaca katolika uđe u hrvatski korpus. Brzo bi mi njih asimilirali i od njih napravili turbo Hrvate. Jesi vidio kako smo Eduarda pretvorili, covjek došao iz Brazila i danas se izjašnjava kao Hrvat, a tako ce se prije ili kasnije izjašnjavati i svi ostali koji dosele kod nas tako da onaj koji se boji da ce Hrvati izumrijeti gadno se zajebao. Možda Hrvati za 2, 3 stoljece nece biti iste rase kao mi, možda cak nece imati i nikakve genetske veze s nama, al svejedno naš narod ce i dalje opstati i ime ce nam trajati dovjeka...

Necu da vredam ali zasto se onda cudite kad vas nazivamo nacistima bez nacije ili katolickim Talibanima

Vrh

PostPostano: 27 tra 2013, 20:52 

Lebowski je napisao/la:

Ne kontam, koja misliš da je moja filozofija?

Ja nisam rekao da moćniji trebaju uništiti slabije, nego da će slabiji sami nestati kao posljedica vlastitog ponašanja. Ja nemam ništa s tim, to je posljedica njihovog slobodnog izbora i njihove vlastite volje. Ili narodski, sami pali, sami se ubili.

I dapače, poštujem njihovo pravo da slobodno odaberu svoj stil života. :palacgore1 Samo zadržavam moje pravo da kažem da je njihov stil života pogrešan, ništa više. :zivili

Pa barem se liberali vole predstavljati kao znanstvenici. Pa idemo onda znanstvenim pristupom uzrok -> posljedica, akcija -> reakcija. Svi biramo akcije, a onda htjeli, ne htjeli moramo prihvatiti posljedice tih akcija. Što sam ja tu kriv, to je čista fizika.. :kava

1309 of 2558 - 51.17%

Vrh

PostPostano: 27 tra 2013, 20:57 

sve bi to bilo u redu da se liberali ne regrutiraju iz potomaka konzervativnih obitelji, a to se događa inače ih ne bi ni bilo, iako je kod nas komunizam već u velikoj mjeri napravio dobru podlogu za njegov razvoj.

Vrh

PostPostano: 27 tra 2013, 21:12 

Kvacice, čini mi se da je Ministar izjavio da je liberal, ti kažeš da nisi. Koje su ključne razlike između vas?

Dalje, ko su ti famozni liberali kroz povijest, ko ih danas predstavlja u svijetu i zašto ih vežeš uglavnom za pedere, feminizam i slično. Ko se sve ubraja u te liberale, postoje li neki kriteriji za članstvo. Npr ja se osjećam liberalnim mada ne promovišem nikakve devijantne pojave. Jednostavno, kada vidim svoje okruženje moram biti liberal. A ovdje se po navici sve loše i manje loše prebacuje liberalima, liberali krivi za ono, krivi za ono. Kad su drugi za što krivi?

Vrh

PostPostano: 27 tra 2013, 21:30 

dudu je napisao/la:
sve bi to bilo u redu da se liberali ne regrutiraju iz potomaka konzervativnih obitelji, a to se događa inače ih ne bi ni bilo, iako je kod nas komunizam već u velikoj mjeri napravio dobru podlogu za njegov razvoj.

Naravno, samo ne bih ja krivio komunizam. To je prije svega posljedica demokracije, tj. prava na izbor (da me se ne shvati pogrešno, podržavam pravo na izbor). Svatko ima svoju vlastitu glavu, pa neka razmišlja.

Nije veliki problem ako dijete iz konzervativne obitelji postane liberal. Potomak ima vlastitu svijest, i ako hoće biti liberal onda će biti liberal.

Ali opet ostaje da će potomci koji postanu liberali imati manji natalitet nego potomci koji (p)ostanu katolici. Tako se vremenom pročišćava uvjetno rečeno katolički gen, a ovaj drugi vremenom odumire. Evolucija na djelu. Preživljavaju oni koji ostave potomke, pa nisam ja to izmislio, to je glavna liberalna fora. :zubati

1309 of 2558 - 51.17%

Vrh

PostPostano: 27 tra 2013, 21:35 

To ateista ili neko ko ne voli crkvu/katoličanstvo ne može biti Hrvat?

Vrh

PostPostano: 27 tra 2013, 21:43 

dudu je napisao/la:

Naravno, samo ne bih ja krivio komunizam. To je prije svega posljedica demokracije, tj. prava na izbor (da me se ne shvati pogrešno, podržavam pravo na izbor). Svatko ima svoju vlastitu glavu, pa neka razmišlja.

Nije veliki problem ako dijete iz konzervativne obitelji postane liberal. Potomak ima vlastitu svijest, i ako hoće biti liberal onda će biti liberal.

Ali opet ostaje da će potomci koji postanu liberali imati manji natalitet nego potomci koji (p)ostanu katolici. Tako se vremenom pročišćava uvjetno rečeno katolički gen, a ovaj drugi vremenom odumire. Evolucija na djelu. Preživljavaju oni koji ostave potomke, pa nisam ja to izmislio, to je glavna liberalna fora. :zubati

Komunizam nije napravio neke vece stete kod Hrvata ,jel ovde nije bilo razlike izmedu ciljeva komunistickog vrha i nacisticko-Hrvatskog (Ustaskg).Prava steta je napravljena kod Srba,stvorene su neke hibrid nacije koje su po sebi nesposobne da prezive,sacinjene od ljudi koje neznaju ni za veru ni za naciju ili jos gore Tito-nacionalaca ,zato samo mi imamo Cede i Kandicke ,vodstvo koje se izvinjava za kaznjavanje zlocine nad Srpskim narodom...odobravanje homoseksualnosti,pedofilije,anti Hriscanstva,multiulture,mesanja nacija,cak je postalo normalno prihvatati otimanja Srpske zemlje ......

Vrh

PostPostano: 27 tra 2013, 21:45 

Dio hrvatskog naroda, onaj koji bude tradicionalno katolički neće izumrijeti. Onaj drugi ljevičarsko-liberalni hoće.

Sve što trebaju pravi Hrvati raditi je tvrdoglavo se držati svojih vrijednosti: vjera, obitelj, majčinstvo, domovina, , i odbiti liberalističke "vrijednosti" tipa: gay je OK, feminizam, seksualna revolucija, karijera pa djeca itd.

Pravi Hrvati trebaju hrabro, glasno i bez dlake na jeziku ponavljati da su liberali i njihove ideje jedni od žešćih govana koja su se pojavila od početka pisane povijesti.

Amen.

S Isusovim imenom na usnama dočekajmo pobjedu darvinizma. :zubati

dudu je napisao/la:

Oni hoće vašu djecu, kad svoju ni nemaju.

Treba im ograničiti pristup klincima i ponašat će se kao ovisnici bez droge. :zubati

Nek popuju Srećko i Ankica jedno drugome, al nema to tu čar za njih. Oni su poput undeadova iz Warcrafta, samo prosperiraju kad smrt udjele drugima i hrane se na lešinama. :D

Ubi liberala, da komunjara nema brata!

ps. Neka izumremo više, da završimo ovu farsu. :D

pps. Kvačica, širim propagandu da ih navedem na krivi put.

Mir i dobro braćo i sestre.

Vrh

PostPostano: 27 tra 2013, 21:47 

Lebowski je napisao/la:
To ateista ili neko ko ne voli crkvu/katoličanstvo ne može biti Hrvat?

Mozes ti da nevolis crkvu ali ako oces da budes ,primera radi Srbin moras biti bar deklarativno pravoslavac ,ako nisi onda nisi ni pravi Srbin
Kod Hrvata je to malo vise smrseno pre svega zbog nepostojanja zajednicke krvi ali to je nesto drugo,u svakom slucaju moras biti katolik

Vrh

PostPostano: 27 tra 2013, 21:49 

Lebowski je napisao/la:
Kvacice, čini mi se da je Ministar izjavio da je liberal, ti kažeš da nisi. Koje su ključne razlike između vas?

To nije tako jednostavno pitanje, ovisi o definiciji. Ne znam koliko ja i Ministar jednako definiramo pojam liberal, izjasnio se jest kao i Robbie npr., ali možda oni pod tim pojmom smatraju različito od mene. Možda čak i Markan koji je katolik opet ima svoju definiciju i svoje shvatanje. Sad bi tu trebala jedna duža rasprava da potpuno razumijemo drugu stranu, ali to nije ni važno. Imam puno prijatelja i suradnika liberala u stvarnom životu, s kojima surađujem i u mnoge imam povjerenja. Ne kažem da je biti liberal = biti loš čovjek, nego da je biti liberal šteta prije svega za liberala.

S moje točke gledišta, glavna razlika liberala i katolika je odnos prema vrijednostima.

Liberali zastupaju relativizam vrijednosti: dobro je ono što je tebi dobro, svatko za sebe odlučuje što je za njega dobro. Znači, jedna te ista stvar za nekog može biti dobra, za drugog loša. Sve ovisi o pojedincu, a vrijednosti same po sebi nisu ni dobre ni loše.

Katolici zastupaju apsolutizam vrijednosti: dobro je ono što je dobro po Bibliji, loše je ono što je loše po Bibliji. Iste stvari su dobre ili loše za sve ljude. Ne ovisi o pojedincu, a neko djelo je samo po sebi dobro ili zlo.

1309 of 2558 - 51.17%

Vrh

PostPostano: 27 tra 2013, 21:54 

Lebowski je napisao/la:

To nije tako jednostavno pitanje, ovisi o definiciji. Ne znam koliko ja i Ministar jednako definiramo pojam liberal, izjasnio se jest kao i Robbie npr., ali možda oni pod tim pojmom smatraju različito od mene. Možda čak i Markan koji je katolik opet ima svoju definiciju i svoje shvatanje. Sad bi tu trebala jedna duža rasprava da potpuno razumijemo drugu stranu, ali to nije ni važno. Imam puno prijatelja i suradnika liberala u stvarnom životu, s kojima surađujem i u mnoge imam povjerenja. Ne kažem da je biti liberal = biti loš čovjek, nego da je biti liberal šteta prije svega za liberala.

S moje točke gledišta, glavna razlika liberala i katolika je odnos prema vrijednostima.

Liberali zastupaju relativizam vrijednosti: dobro je ono što je tebi dobro, svatko za sebe odlučuje što je za njega dobro. Znači, jedna te ista stvar za nekog može biti dobra, za drugog loša. Sve ovisi o pojedincu, a vrijednosti same po sebi nisu ni dobre ni loše.

Katolici zastupaju apsolutizam vrijednosti: dobro je ono što je dobro po Bibliji, loše je ono što je loše po Bibliji. Iste stvari su dobre ili loše za sve ljude. Ne ovisi o pojedincu, a neko djelo je samo po sebi dobro ili zlo.

Mesas Hriscanski i katolicki sistem vrednosti.Hriscanski sistem je sistem jednakosti svih Hriscana,familija,umerenost,intigritet,u nekom smislu i tvrdoglavost,iskljucivo katolicke vrednosti su opet neke druge ,mada deklarativno navodno bliske se nemoze bas stavit sistem jednakosti

Vrh

PostPostano: 27 tra 2013, 22:03 

doc je napisao/la:

Amen.

S Isusovim imenom na usnama dočekajmo pobjedu darvinizma. :zubati

Tako nekako. Nije li život ironičan? :zubati

1309 of 2558 - 51.17%

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 70 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: iprodano i 7 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: