|
|
Stranica: 53/233.
|
[ 5804 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
dudu
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 29 lis 2020, 11:54 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 59972 Lokacija: DAZP HQ
|
Carmello Šešelj je napisao/la: dudu je napisao/la: ne isplati se više ozbiljna modernizacija M-84, to je bacanje para.
Ako se Rusima isplati modernizacija T-72 na BM3 standard (što ga po mogućnostima dovodi blizu T-90), isplatilo bi se i Kuvajtu, ako bi modernizacija bila odrađena tako ozbiljno. Tenkovi nisu avioni, pa da su ograničeni resursima, oni mogu da traju 100 godina ako se održavaju, pitanje je samo tehnološke zastarelosti. možda pričam u našem kontekstu, ali sumnjam da i Kuvajt ne može tako napraviti, jeftinije je i logičnije nabaviti Leopard.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
K:M
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 29 lis 2020, 11:57 |
|
Pridružen/a: 28 ruj 2020, 22:28 Postovi: 3749 Lokacija: Nizza, Naissus,Nis
|
Leo bi možda u pustinjskom pijesku zaribao. Treba preobuke, i što oćeš da nam oteraš mušterije?
Đura je pred stečajem i ovrhama, i proizvodi Patrije par komada god, i goleme gubitke.
_________________ Borac protiv ropstva i pampers pelena, koje poklanja AV, uz najjeftinije roblje
Na "sudaru" sa americkim ambasadorom Skotom https://www.youtube.com/watch?v=-FKa8RE6f-o&feature=emb_title
|
|
Vrh |
|
|
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 29 lis 2020, 11:59 |
|
|
dudu je napisao/la: Carmello Šešelj je napisao/la: Ako se Rusima isplati modernizacija T-72 na BM3 standard (što ga po mogućnostima dovodi blizu T-90), isplatilo bi se i Kuvajtu, ako bi modernizacija bila odrađena tako ozbiljno. Tenkovi nisu avioni, pa da su ograničeni resursima, oni mogu da traju 100 godina ako se održavaju, pitanje je samo tehnološke zastarelosti. možda pričam u našem kontekstu, ali sumnjam da i Kuvajt ne može tako napraviti, jeftinije je i logičnije nabaviti Leopard. Nije jeftinije, ali Leopard je dosta bolji tenk.
|
|
Vrh |
|
|
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 29 lis 2020, 12:02 |
|
|
K:M je napisao/la: Leo bi možda u pustinjskom pijesku zaribao. Treba preobuke, i što oćeš da nam oteraš mušterije?
Đura je pred stečajem i ovrhama, i proizvodi Patrije par komada god, i goleme gubitke. M-84 prodat Kuvajtu je imao specijalnu zaštitu od peska, koje jugoslovenski tenkovi nisu imali jer im ne treba. Zato nije nikad zaribao u pesku, a ne zato što je neki super tenk, kako su ljudi ovde za vreme Zalivskog rata masovno srali. Našoj mitomaniji nema granica.
|
|
Vrh |
|
|
Grobar
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 29 lis 2020, 12:45 |
|
Pridružen/a: 21 ruj 2020, 21:42 Postovi: 7637 Lokacija: Serbian World
|
Kuvajtsku osamdesčetvorku ima smisla modernizovati iz kog god ugla da se gleda, zato što je to i dalje jako dobar tenk. Kao što smo već rekli, brz, precizan i silueta mu je niska. Mana mu je oklop, a sada ima i to.. :) Dakle, bolje je Kuvajćanima da imaju modernizovanu 84-ku, nego običnu 84-ku. Bacati ga neće sigurno, ide u rezervu. A i imaju para za takvu akciju, ta lova je za njih nebitna, a nama može lepo da dodje za neke naše buduće nabavkice...
_________________ Vlasi se dosetili...
|
|
Vrh |
|
|
1986
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 29 lis 2020, 14:44 |
|
|
Grobar je napisao/la: 1986 je napisao/la: T-72 i M-84 su isti tenkovi, osim što je Jugoslavija prepravila neke stvari u korist M-84-ke.
Drugo, naše M-84-ke su su već nekoliko puta prolazile kroz ĐĐ i njegov remont, dakle održavani su redovno, a svi su do sada podignuti na tzv. A4 razinu, jači motor i bolji SUP, ali nažalost još nema konkretnog plana za stavljanje reaktivnog oklopa. Motor ne pravite vi, nego se motor radio u Famosu u Sarajevu, tako da vi nikada niste mogli u Djuri motor da "podignete" na višu "razinu" osim ako se primerci sa jačim motorom nisu "zatekli" kod vas. To je čuveni M-84 A sa jačim motorom. A te osamdesčetvorke sa jačim Famos-ovim motorom od 1000KS mi imamo oko 40 komada. To su upravo ova prva tura što ih modernizujemo sada jer bolji oklop povlači i dodatnu težinu, pa zahteva i jači motor. Obična osamdesčetvorka ima 735KS i vi to ne možete da nabudžite ni u ludilu bez Famosa. Jugoimport saradjuje sa njima, pa već može.. Na našim A4 su motori njemačke proizvodnje.
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 29 lis 2020, 14:55 |
|
|
Carmello Šešelj je napisao/la: dudu je napisao/la: možda pričam u našem kontekstu, ali sumnjam da i Kuvajt ne može tako napraviti, jeftinije je i logičnije nabaviti Leopard.
Nije jeftinije, ali Leopard je dosta bolji tenk. Leopard 2A4 možeš možda i za džabe uzeti ili za sitnu lovu, Nijemci su prije neku godinu nudili za dž, a možeš ih sve modernizirati na 2A7. Citat: Njemačka - 408 Leoparda 2 (1728 Leoparda 2A4) Najveći je korisnik njemačka vojska, koja je dobila 2125 Leoparda 2, najveći je dio ušao u službu kao inačica A4. Zadnji su primjerci isporučeni još 1992. Njemačka je vojska nakon toga primala nove inačice ali su nastajale modernizacijom postojećih inačica A4. Tako je konvertirano 125 tenkova Leopard 2 A4 u inačicu A5 koja je zadržala postojeći top 120 L44. Modernizirano je i 225 starih na standard Leopard 2A6 kod kojih je najvidljivija promjena zamjena topa L44 naprednijim L55. Njemačka je vojska i izvor rabljenih Leoparda 2 koji su prodani stranim kupcima. Čile je kupio 136, Danska 57, Finska 124, Grčka 183, Poljska 128, Singapur 96, Španjolska 108, Švedska 160, Turska 298. čak i taj 2A4 je bolji od najbolje zamišljenog upgrade-a M84, verzije D koja je nivo Degmana i bila je zamišljena kao eksportna varijanta, odnosno nešto što bi se nudilo Kuvajćanima, mislim da Hrvatska ima nekoliko tih M-84D.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 29 lis 2020, 15:13 |
|
|
2a4 i 2a6 imaju potpuno drugačije kupole. Uopšte ne liče na isti tenk. Pogledaj slike na netu, pa vidi, dva potpuno različita tenka, barem što se kupole tiče, a sigurno i nekih drugih stvari. A 2a7 ne znam ni kako izgleda, ali sigurno izgleda sličnije 2a6 nego 2a4. Tako da mi jeftini upgrade sa 2a4 na 2a7 ne zvuči nimalo realno. Sad sam na telefonu, pa me mrzi da kopam slike, ali pogledaj na netu sam, uopšte ne izgledaju kao isti tenk. Skroz različite kupole.
|
|
Vrh |
|
|
Grobar
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 29 lis 2020, 16:24 |
|
|
1986 je napisao/la: Na našim A4 su motori njemačke proizvodnje. Ne nisu, nego su Famos-ovi. Tenk M-84 A4 http://www.srpskioklop.paluba.info/snajper/opis.htmlSto se tice motora, moguca je ugradnja modela V-46-6 od 780 KS (kao kod modela T-72 i M-84) ili jaca verzija V-46 TK sa 1.000 KS. Opcija su i modeli nemackog proizvodjaca MTU iz serije 880 sa snagom od 1.100 KS.Dakle, to se nudi potencijalnom naručiocu potencijalne modernizacije. A ono što vi imate u vašim tenkovima je Famosov motor V-46 TK od 1000 konjskih snaga koji je pravljen za famozni M-84 A kojih mi imamo oko 40-tak komada. Jan Ivanjek -Na 3:10- To nije nikakva razina više modernizacije kao što si ti tvrdio. Niste bušii stubline i stavljali L karike na klipove pa im pojačali snagu sami. Nego ste potencijalnom kupcu-potencijalne modernizacije samo nudili nemački motor uz još i dva Famos-ova kao opciju modernizacije. Bukvalno ste na već postojeći M 84-A stavili bolji SUV i broj 4 na kraju naziva, i to je sve. A i taj SUV što ste mu stavili novi, ste opet uradili uz pomoć Slovenskog Fotona, tj. oni su ga uradili Vi sklapali u Djuri kao i uvek. Osamdesčetvorka ne treba SUV i motor, nego oklop. Oklop njemu fali.
|
|
Vrh |
|
|
1986
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 29 lis 2020, 17:05 |
|
|
Grobar je napisao/la: A i taj SUV što ste mu stavili novi, ste opet uradili uz pomoć Slovenskog Fotona, tj. oni su ga uradili
Vi sklapali u Djuri kao i uvek.
Osamdesčetvorka ne treba SUV i motor, nego oklop. Oklop njemu fali. Pa jel bitno ko je napravio SUV ili di je motor proizveden, bitno je šta je u tenku.
|
|
Vrh |
|
|
Grobar
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 29 lis 2020, 17:43 |
|
|
Bitno je da malo više čitaš. Taj Famos-ov motor od 1000 konja i 3 nezaštićenih tenkista što imate unutra, imamo i mi u našim M-84-A tenkovima. I to 40 komada, operativnih. To je takav tenk, fabrički napravljen. Ništa nije budženo. Dakle, sve što ste vi uradili je to, da ste na takav tenk, u Djuri, stavili slovenski SUV. Oklopa bez. I da, jako je bitno ko šta može da napravi baš danas. Mi danas možemo da modernizujemo 84-ku na način da ispuni zahteve zadnjih ratišta u svetu. Za vas ne mogu da tvrdim da ne možete, ali ne mogu da tvrdim ni da možete..
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 29 lis 2020, 17:49 |
|
|
Carmello Šešelj je napisao/la: 2a4 i 2a6 imaju potpuno drugačije kupole. Uopšte ne liče na isti tenk. Pogledaj slike na netu, pa vidi, dva potpuno različita tenka, barem što se kupole tiče, a sigurno i nekih drugih stvari. A 2a7 ne znam ni kako izgleda, ali sigurno izgleda sličnije 2a6 nego 2a4. Tako da mi jeftini upgrade sa 2a4 na 2a7 ne zvuči nimalo realno. Sad sam na telefonu, pa me mrzi da kopam slike, ali pogledaj na netu sam, uopšte ne izgledaju kao isti tenk. Skroz različite kupole. nisam rekao da je jeftin upgrade, nego da je nabavka 2A4 jeftina, ali da ga možeš i upgrade-at, s tim da ja i takav 2A4 bolji od najboljeg mogućeg M-84.
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 29 lis 2020, 17:51 |
|
|
Grobar je napisao/la: Bitno je da malo više čitaš. Taj Famos-ov motor od 1000 konja i 3 nezaštićenih tenkista što imate unutra, imamo i mi u našim M-84-A tenkovima. I to 40 komada, operativnih. To je takav tenk, fabrički napravljen. Ništa nije budženo. Dakle, sve što ste vi uradili je to, da ste na takav tenk, u Djuri, stavili slovenski SUV. Oklopa bez. I da, jako je bitno ko šta može da napravi baš danas. Mi danas možemo da modernizujemo 84-ku na način da ispuni zahteve zadnjih ratišta u svetu. Za vas ne mogu da tvrdim da ne možete, ali ne mogu da tvrdim ni da možete.. možemo, eno ti gore slika M84D, samo je procjena da je potencijalni dobitak takve modernizacije minimalan.
|
|
Vrh |
|
|
Grobar
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 29 lis 2020, 18:07 |
|
|
To gore je Degman.
Modernizacija na prototipu Vihora a ne 84-ke.
Vihor ne postoji. Napravljena su samo dva komada-prototipa Vihora pa je počelo sranje u Jugi.
Vihor ima skroz drugi oblik kupole i telo tenka od 84-ke.
Odlivci za kupole su radjeni u železari u Ravnima u Sloveniji i teži je(Ima 44t bez ERA ploča a 84-ka 42t) pa zahteva i motor od 1200KS koji je takodje predvidjen za njega, a koji takodje nemate.
U Djuri ste napravili dve modernizacije od delova koji su se zatekli tamo i to je to.
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 29 lis 2020, 18:15 |
|
|
Nije to Degman, to je M84D, oznaka D je modernizacija na Degman razinu. https://hr.m.wikipedia.org/wiki/M-84DCitat: M-95 Degman je tehnološki napredniji od M-84D. Kupola tenka M-84D je niža i uža od kupole tenka M-95. Tenk M-95 Degman koristi gumene umetke u gusjenicama. M-95 Degman nema mnogo sličnosti sa M-84 (u izradi M-95 korištena su samo neka koncepcijska rješenja s M-84 tenka) jer je on ustvari poboljšana inačica jugoslavenskog tenka M-91 Vihor , dok je M-84D standard zamišljen kao nadogradnja M-84 tenkova.
|
|
Vrh |
|
|
Grobar
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 29 lis 2020, 18:26 |
|
|
Aha, dobro. Oklopljeni M-84-A4 po Degman standardu oklopnih ploča.
Kao što rekoh, "Degman oklop" je planiran za Vihora a to je skroz drugačija kupola i telo.
Ne baš lagano za "prebaciti" na M-84 platformu.
Možda je i to jedan od razloga odustajanja, jer modernizacija nije uopšte skupa, ako sam proizvodiš podsisteme za modernizaciju.
|
|
Vrh |
|
|
Švaba
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 29 lis 2020, 18:46 |
|
|
I prvoj turi treba da stigne 10 komada, verzija t72b1ms
_________________ Drumovi će poželet Turaka , al Turaka nigde biti neće
|
|
Vrh |
|
|
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 29 lis 2020, 19:06 |
|
|
Godinu dana ih već gotove nisu slali jer je Rumunija zabranila da prođu Dunavom. Sada, posle cele ove priče sa Amerikancima, odjednom nam ih šalju avionima, što je potpuno sumanuto. Tenkove slati avionom, s obzirom da je samo jedan težak preko 40 tona, transportovati ih avionom je totalni idiotizam i bacanje para. Što znači da se Rusi sad trude i bore za našu naklonost, što nisu radili dok smo bili full rusoguzi. I onda se javljaju dušebrižni genijalci koji su zabrinuti da će nas Rusija odjebati. Pa tek nas sad neće odjebati, naprotiv, udvaraće nam se na najjače, ali kad je neko glup, onda je neko glup.
|
|
Vrh |
|
|
Grobar
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 29 lis 2020, 19:23 |
|
|
Ne samo to. Nego sada njima ne odgovara priznanje Kosova zbog Krima.
Jer će im onda zapad i Ameri nabijati na nos, kako su eto Kosovo priznali svi, pa i Srbija, a Krim niko osim njih.
Do sada su aneksiju Krima uvek, ali uvek, opravdavali Kosovom.
Sada oni nebi priznali Kosovo čak i da ga mi priznamo.
|
|
Vrh |
|
|
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 29 lis 2020, 19:32 |
|
|
Ma jasno sve kao dan. Tenkovi godinu dana čekaju gotovi u St. Petersburgu i Ruse boli tuki da nam ih pošalju jer Rumunija neće da ih pusti uz Dunav, a nije im padalo napamet da ih šalju avionima jer je to jednostavno idiotski skupo. I sad paf, odjednom nam ih šalju avionima. Rusoguzi su toliko glupi da to po meni ruši zakone fizike.
|
|
Vrh |
|
|
Grobar
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 29 lis 2020, 19:38 |
|
|
Rusofilija je jako dobra stvar za Srbiju, jer onda zapad mora da nas "gadja" lovom i investicijama i da nas leči od rusofilije, a Rusi pak moraju da nas "gadjaju" tenkićima, migićima i bdrm-ićima da bi opet razboleli olečene od rusofilije... Podržavam rusofiliju u Srbiji..
|
|
Vrh |
|
|
tucepi
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 29 lis 2020, 19:43 |
|
|
Carmello Šešelj je napisao/la: Ma jasno sve kao dan. Tenkovi godinu dana čekaju gotovi u St. Petersburgu i Ruse boli tuki da nam ih pošalju jer Rumunija neće da ih pusti uz Dunav, a nije im padalo napamet da ih šalju avionima jer je to jednostavno idiotski skupo. I sad paf, odjednom nam ih šalju avionima. Rusoguzi su toliko glupi da to po meni ruši zakone fizike. Bez problema se moglo preko luke Rijeka i na vlak...
|
|
Vrh |
|
|
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 29 lis 2020, 19:45 |
|
|
Pidržavam da nas gađaju poklonima i jedni i drugi. Kad jedni smanje, mi se okrenemo drugima, kad drugi smanje, mi se okrenemo prvima. A ne da se kso kreteni vežemo samo za jednu silu i prođemo kao Jermenija.
|
|
Vrh |
|
|
Grobar
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 29 lis 2020, 19:46 |
|
|
tucepi je napisao/la: Bez problema se moglo preko luke Rijeka i na vlak... Ma može sad za koji mesec još opuštenije i preko luke Bar, ali Rusi izgleda ne mogu toliko dugo da čekaju...
|
|
Vrh |
|
|
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Vojska Srbije Postano: 29 lis 2020, 19:46 |
|
|
tucepi je napisao/la: Carmello Šešelj je napisao/la: Ma jasno sve kao dan. Tenkovi godinu dana čekaju gotovi u St. Petersburgu i Ruse boli tuki da nam ih pošalju jer Rumunija neće da ih pusti uz Dunav, a nije im padalo napamet da ih šalju avionima jer je to jednostavno idiotski skupo. I sad paf, odjednom nam ih šalju avionima. Rusoguzi su toliko glupi da to po meni ruši zakone fizike. Bez problema se moglo preko luke Rijeka i na vlak... Moglo je tehnički. Ali ne bez problema koji nisu tehnički i koje ste pravili vi.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|