HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 10 sij 2025, 00:13.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 1580 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50 ... 64  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Vojvođanske aktualnosti
PostPostano: 18 ruj 2013, 01:09 

:zubati

Korhec: Mađari neće nestati iz Vojvodine 04. jun 2011.
http://www.rtv.rs/sr_lat/vojvodina/korh ... 57293.html

Korhec: Bez dece, Mađari u Srbiji će nestati 24. decembar 2012.
http://www.rtv.rs/sr_lat/vojvodina/subo ... 60239.html

Ma dajte, gospodine Korhec, dogovorite se sami sa sobom. Mislim, ja znam da će vas do 2050. biti jedva oko 150.000, al neću Vam kvariti iluzije. :laugh

Vrh

PostPostano: 18 ruj 2013, 01:12 

Ma blago nama, imaćemo puste njive... Divota jedna.

Vrh

PostPostano: 18 ruj 2013, 01:28 

Pa ionako treba pošumiti bar 20-25% Vojvodine. Da se ja pitam oko svakog većeg grada napravio bih fini zeleni pojas, koji smanjuje jačinu košave, smanjuje temperaturne amplitude, osvježava vazduh. A ne sve njiva na njivu. Ovakva monotonija ubija. :bored

Vrh

PostPostano: 18 ruj 2013, 15:00 

Vujadin je napisao/la:
Pa ionako treba pošumiti bar 20-25% Vojvodine. Da se ja pitam oko svakog većeg grada napravio bih fini zeleni pojas, koji smanjuje jačinu košave, smanjuje temperaturne amplitude, osvježava vazduh. A ne sve njiva na njivu. Ovakva monotonija ubija. :bored

U redu je napraviti zeleni pojas ali nikako od kvalitetne obradive zemlje koja daje itekako dobar prinos, daje hranu. Zemlja se ne proizvodi, to nikako ne smemo zaboraviti.

Kome smeta monotonija neka stavi ružičaste naočare. slika

Uzgred, zna li ko pošto je hektar obradive zemlje u Vojvodini? Čujem svašta a ne znam kome da verujem.

Vrh

PostPostano: 18 ruj 2013, 16:16 

Ksenija je napisao/la:
Vujadin je napisao/la:

U redu je napraviti zeleni pojas ali nikako od kvalitetne obradive zemlje koja daje itekako dobar prinos, daje hranu. Zemlja se ne proizvodi, to nikako ne smemo zaboraviti.

Uzgred, zna li ko pošto je hektar obradive zemlje u Vojvodini? Čujem svašta a ne znam kome da verujem.

Draga gospođice Ksenija, u Srbiji se obrađuje toliko zemlje, kao da ima 27, a ne 7 miliona stanovnika. Susjedna Slavonija, fizičkogeografski slična Vojvodini, ima daleko više šuma, pa uspjeva da prehrani Hrvatsku.

Druga stvar, pored svih osobina i povoljnosti koje sam već naveo, šume povoljno utiču na plodnost oraničnih površina jer zaustavljaju eolsku eroziju, koja odnosi površinske dijelove zemljišta.

Vojvodina trenutno ima svega 6-7% teritorije pod šumama, što je nedovoljno, i mora se raditi na njenom pošumljavanju.

Vrh

PostPostano: 18 ruj 2013, 16:19 

Vujadin je napisao/la:
Ksenija je napisao/la:

Draga gospođice Ksenija, u Srbiji se obrađuje toliko zemlje, kao da ima 27, a ne 7 miliona stanovnika. Susjedna Slavonija, fizičkogeografski slična Vojvodini, ima daleko više šuma, pa uspjeva da prehrani Hrvatsku.

Druga stvar, pored svih osobina i povoljnosti koje sam već naveo, šume povoljno utiču na plodnost oraničnih površina jer zaustavljaju eolsku eroziju, koja odnosi površinske dijelove zemljišta.

Vojvodina trenutno ima svega 6-7% teritorije pod šumama, što je nedovoljno, i mora se raditi na njenom pošumljavanju.

obavijesti kostića da će se pošumljavat

Vrh

PostPostano: 18 ruj 2013, 16:34 

Vujadin je napisao/la:

Šta time hoćete reći? Kao da ste pali s kruške pa ne znate da se proizvod može i izvoziti.

Nisam bila isključiva u vezi pošumljavanja ali, dozvolite, da se prvoklasna zemlja pošumljava... ludost je!

Zamislite samo, prvoklasnu zemlju koja daje sjajan godišnji prinos žitarica vi želite pretvoriti u šumu da bi nas zaštitila. Od čega, g. Vujadine?

Postoji li još koji način da se osveži vazduh?

Vrh

PostPostano: 18 ruj 2013, 16:38 

Nije sva zemlja prvoklasna i nije svaki prostor pogodan za proizvodnju hrane.

Koji šumarak više, ne bi škodio. Naravno ne 20-25%. :zubati

Vrh

PostPostano: 18 ruj 2013, 16:38 

Vrh

PostPostano: 18 ruj 2013, 16:42 

Jagnje,

Imaš li svežu info koliko košta hektar prvoklasne obradive na Severu?

Vrh

PostPostano: 18 ruj 2013, 16:43 

20-25% je cilj za celu zemlju koji je država postavila, pošto su zaljučili da nam fali šuma.

Inače smo po pošumljenosti daleko ispod evropskog proseka.

Vrh

PostPostano: 18 ruj 2013, 16:43 

Jagnjeca brigada je napisao/la:

Pa ja sam baš to i kazala. :smajl034

Vrh

PostPostano: 18 ruj 2013, 16:44 

Ksenija je napisao/la:
Vujadin je napisao/la:

Šta time hoćete reći? Kao da ste pali s kruške pa ne znate da se proizvod može i izvoziti.

Nisam bila isključiva u vezi pošumljavanja ali, dozvolite, da se prvoklasna zemlja pošumljava... ludost je!

Zamislite samo, prvoklasnu zemlju koja daje sjajan godišnji prinos žitarica vi želite pretvoriti u šumu da bi nas zaštitila. Od čega, g. Vujadine?

Postoji li još koji način da se osveži vazduh?

Draga gospođice Ksenija, pedološku strukturu Vojvodine ne čini samo černozem. Značajne su površine pod zaslanjenim zemljištem - slatinama, zatim pod močvarnim i pjeskovitim zemljištem. Razgovarate sa uskoro diplomiranim geografom, tako da je teško moguće da je dotični pao sa kruške. :wink

Vrh

PostPostano: 18 ruj 2013, 17:06 

Vujadin je napisao/la:
Draga gospođice Ksenija, pedološku strukturu Vojvodine ne čini samo černozem. Značajne su površine pod zaslanjenim zemljištem - slatinama, zatim pod močvarnim i pjeskovitim zemljištem. Razgovarate sa uskoro diplomiranim geografom, tako da je teško moguće da je dotični pao sa kruške. :wink

Ni jednog trenutka nisam posumnjala da ste stručnjak iz te ili sl. oblasti. Ako smatrate da moram imati isto zvanje kao i vi da bih se oglasila na ovoj temi, onda to i kažite i ja se povlačim.

Budite jasniji da bi vas i neupućeni u tu oblast razumeli.

Zato vas moram ponovo pitati: da li se isplati izvršiti prenamena zemlje prvog kvaliteta? Šta je to što pod 1. što pobija pod 2., 3, 4. itd. itd.

Hvala!

Vrh

PostPostano: 18 ruj 2013, 17:18 

Ksenija je napisao/la:
Vujadin je napisao/la:

Ni jednog trenutka nisam posumnjala da ste stručnjak iz te ili sl. oblasti. Ako smatrate da moram imati isto zvanje kao i vi da bih se oglasila na ovoj temi, onda to i kažite i ja se povlačim.

Budite jasniji da bi vas i neupućeni u tu oblast razumeli.

Zato vas moram ponovo pitati: da li se isplati izvršiti prenamena zemlje prvog kvaliteta? Šta je to što pod 1. što pobija pod 2., 3, 4. itd. itd.

Hvala!

Slažem se sa Vama da najkvalitetnije zemljište ne treba pošumljavati.
Ali recimo sjeverni i istočni Banat, koji ima ispodprosječno kvalitetno zemljište, gotovo da uopšte nema šuma!

Upravo na tom području su često zimi ekstremno niske, a tokom ljeta ekstremno visoke temperature. Šumski pojasevi bi ublažili ove razlike, i učinili klimu prijatnijom.

Pošumljavanje Deliblatske pješčare na jugu Banata se povoljno odrazilo jer je vezalo pijesak i onemogućilo njegovo širenje na oranične površine.

Vrh

PostPostano: 18 ruj 2013, 17:27 

Citat:
Dogovor Vučevića i demokrata u Novom Sadu

NOVI SAD - Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je delegaciju gradskog odbora Demokratske stranke, koju je predvodio predsednik tog odbora profesor Ilija Ćosić. Gradonačelnik je primio novosadske demokrate na njihov zahtev, a kako saznaje RTV, među glavnim temama razgovora bila je bezbednost u gradu.
Na sastanku je, kako prenosi 021, dogovreno da će gradska vlast i opozicija formirati zajedničku radnu grupu koja će se baviti restruktuiranjem javnih i javno-komunalnih preduzeća.

Predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke, Ilija Ćosić, javnom sektoru se moraju smanjiti subvencije, a taj novac neophodno je preusmeriti na otvaranje novih radnih mesta.

"Radna grupa biće sastavljena od ekonomista, pravnika i inženjera, koji bi trebalo da sprovedu ozbiljnu rekonstrukciju. Iako će ona biti bolna, ukoliko bude uspešna, omogućiće javnim preduzećima da budu konkurentna na tržištu, a ne da žive na teretu građana", rekao je Ćosić.

Jedna od tema ticala se bezbednosti, a obe strane su saglasne da Novom Sadu hitno treba više policajaca, redovnih, kvartovskih i školskih, kao i načelnik policije. Takođe, jedan od predloga koji su obe strane prihvatile jeste da se deca što više usmeravaju na sport i kulturno umetničke aktivnosti, i da se kao krajnji rezultat treba izgraditi strategija rada sa mladima, jer su škola i porodica kao institucije zakazali.

"Predložili smo uređenje mesta na kojima se okupljaju mladi, što između ostalog podrazumeva i krečenje navijačkih grafita i zatvaranje prodavnica oko kojih se maloletnici skupljaju i konzumiraju alkohol", objašnjava Ćosić.

Interensatno je da su se obe strane obavezale da će potpisati dokument kojim garantuju da neće stupati u koaliciju sa strankama koje su kupovale glasove. Interensatno zbog toga što su i demokrate i naprednjaci posle majskih izbora ulazili u koaliciju sa organizatorima, ali i onima koji su u njihovo ime kupovali glasove. Ujedno su i jedni i drugi, dok su bili u opoziciji, suprotnu stranu optuživali da ulazi u koaliciju sa kriminalcima.

Jedan od predloga opozicije koji gradski čelnici nisu prihvatili jeste raspisivanje vanrednih lokalnih izbora. Upućen je i zahtev da se ispita i utvrdi krivična odgovornost Maje Gojković i njenih saradnika za nastalu štetu u budžetu Grada u visini od 400 miliona dinara, a na osnovu pravosnažne odluke Vrhovnog kasacionog suda u sporu protiv Grada u vezi sa ATP Vojvodina.

Sastanak u Gradskoj kući delegacija SNS i DS održan je na inicijativu predsednika GO demokarata Ilije Ćosića. Ovo je ujedno prvi zvanični sastanak vlasti i opozicije u Novom Sadu.

Lep dogovor, ali džabe kad se državi jebe za NS.

Vrh

PostPostano: 18 ruj 2013, 17:47 

Vujadin je napisao/la:
Slažem se sa Vama da najkvalitetnije zemljište ne treba pošumljavati.
Ali recimo sjeverni i istočni Banat, koji ima ispodprosječno kvalitetno zemljište, gotovo da uopšte nema šuma!

Upravo na tom području su često zimi ekstremno niske, a tokom ljeta ekstremno visoke temperature. Šumski pojasevi bi ublažili ove razlike, i učinili klimu prijatnijom.

Pošumljavanje Deliblatske pješčare na jugu Banata se povoljno odrazilo jer je vezalo pijesak i onemogućilo njegovo širenje na oranične površine.

U svemu se slažem s vama, poštovani g. Vujadine. Nisam vam želela kontrirati. Željna sam znanja iz oblasti s kojom vi očigledno odlično vladate. Ne zamerite i nastavite dalje po vašoj želji. Čitaću vas s naročitom pažnjom.

Zar niko nema odgovor na pitanje koliko je danas, na dan 18. devetog 2013., cena po hektaru prvoklasne bačke oranice.

Vrh

PostPostano: 18 ruj 2013, 17:52 

A kako možemo da znamo odgovor na to pitanje? :neznam

Vrh

PostPostano: 18 ruj 2013, 19:14 

Jagnjeca brigada je napisao/la:
A kako možemo da znamo odgovor na to pitanje? :neznam

Pa nemam pooojma! Uzdam se u g. Vujadina. slika

Vrh

PostPostano: 22 ruj 2013, 23:15 

Novi Sad, danas.

Aeromiting...

slika

slika

slika

...i fijakerijada.

slika

slika

slika

Plus autonomaška pesmica za kraj. :zubati

Vrh

PostPostano: 24 ruj 2013, 13:53 

Šta će konji na aeromitingu? :D

Vrh

PostPostano: 24 ruj 2013, 13:57 

slika

:zubati

Vrh

PostPostano: 24 ruj 2013, 14:11 

Ahaaa... Ok! slika

Gle ovu pričicu:

Citat:
U drevnoj Indiji, jedan čovek osuđen je na smrt. Kada je kazna izrečena, stao je pred svog kralja i zatražio milost. »Moj kralju, ako mi poštedite život«, rekao je, »u roku od godinu dana naučiću vašeg konja da leti.«

»Privremeno si slobodan«, rekao je kralj. »Ali ako u roku od godinu dana konj ne poleti, presuda će biti izvršena.«

Kada su ga kasnije članovi porodice zabrinuto pitali kako misli da ostvari svoje obećanje, čovek je spokojno odgovorio: »Za godinu dana može da umre kralj, ili da umre konj, ili da umrem ja, a na kraju krajeva, možda taj konj stvarno i poleti!«

Je l' dobra? :zubati

Vrh

PostPostano: 24 ruj 2013, 14:18 

Onako, nije loša.

Vrh

PostPostano: 24 ruj 2013, 14:22 

Hvala ti, nisam se za dž. mučila mada bih volela da si uskliknuo s ljubavlju. :zubati

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1580 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50 ... 64  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: