Pridružen/a: 29 lis 2011, 04:29 Postovi: 2550 Lokacija: Glavni stan
Ovo što netko reče da su kolonisti bili komunisti ništa ne znači da su bili manji Srbende, komunisti su ih tamo i naselili, pa što im ne bi bili zahvalni. A partizanske jedinice u njihovim krajevima su djelovale često kao da su četničke, sa svojim osvetničkim pohodima po hrvatskim selima na kraju rata.
Mnogo mi se sviđa ova moderna ruska crkva u Kalinjingradu, koja je ipak očuvala odlike pravoslavne arhitekture. Mislim da najsjeverniji srpski grad, Subotica, zaslužuje jednu takvu ljepoticu, koja će veličanstveno dominirati sjeverom Srbije.
Mi Hrvati se ne sramimo dijela svoje povijesti, crkva u bizantinskom stilu usred Zagreba... [img]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9a/Crkva_Sv._Blaža,_Zagreb.jpg[/img]
Ono što hoću da kažem. Pravoslavna crkva može biti izvedena u raznim stilovima. Tradicionalnim i modernim. Čak i taj "vizantijski" ima više varijacija.
I svaki taj stil može biti dobro izveden ili loše izveden.
Ja se samo protivim forsiranju isključivo jednog i odbacivanju ostalih stilova. I posebno se protivim lošim, dosadnim i kič projektima.
Pridružen/a: 29 lis 2011, 04:29 Postovi: 2550 Lokacija: Glavni stan
ZlatkoZG je napisao/la:
Većina autonomaša (Srba) i jesu potomci kolonista , ali oni iz vremena Kajzera Aleksandra, Nenad Čanak je ličanin porijeklom. E sad , zašto je to tako ,nemam pojma...
Možda jesu ako gledaš glavne ličnosti, ali kao masa su oni bili glavna baza radikalima, dok su bili moćni, uz izbjeglice naseljene devedesetih. A u krajevima odakle su rodom, mislim da je skoro pa nemoguće naći Srbina koji bi podržao autonomaše.
Arhitektonski, crkve se razlikuju u zavisnosti od podneblja, vremena nastanka i pripadnosti. Na tlu Srbije postoje crkve iz raznih razdoblja i raznih stilova. Rane crkve su građene kao rimske bazilike, zatim pod uticajem romanike (koja je na tlu Srbije prerasla u grčko-vizantijski stil), da bi se kasnije razvili raški i moravski stil. U Srbiji nema gotskih crkava, koje su karakteristične za katoličku Zapadnu Evropu. Nakon turske okupacije, u Srbiji se crkve više ne grade, osim crkava brvnara. Posle oslobođenja od Turaka, knjaz Miloš započinje sveobuhvatnu obnovu Srbije, što podrazumeva i gradnju novih crkava, koje su uglavnom u baroknom stilu. Dolazak Karađorđevića na vlast poklapa se sa traženjem nacionalnog stila u arhitekturi, tako da crkve sve više liče na one koje su se gradile pre turskih osvajanja, a taj stil se, uz vrlo malo osavremenjavanja, održao sve do početka 21. veka."
Izvor:
Svakako da je arhitektura bitna i ne treba odsupati od pravila koja postoje. Ono što je takođe bitno jeste izvor sredstava od kojih se crkva gradila. Ipak, raspavu o tome bih ostavila u našem "dvorištu".
Ono što hoću da kažem. Pravoslavna crkva može biti izvedena u raznim stilovima. Tradicionalnim i modernim. Čak i taj "vizantijski" ima više varijacija.
I svaki taj stil može biti dobro izveden ili loše izveden.
Ja se samo protivim forsiranju isključivo jednog i odbacivanju ostalih stilova. I posebno se protivim lošim, dosadnim i kič projektima.
Sve tačno, samo i sam si pre par postova postavio sliku da to baš i nije tako. Slažem se da tu ima i kičeraja i seljački napravljenih stvari, ali mi ide na kurac kada neko iz Vojvodine sere kako je to politički problem i kako im mi "Srbijanci" namećemo crkve u vizantijskom stilu . Koliko glup, ili kolika nepismena seljačina treba da budeš da bi izjavio tako nešto. A u isto vreme ti koji to pričaju niti su vernici, niti ih stvarno boli k. kako crkva izgleda. I mislim da baš zbog njih treba graditi takve crkve, pa nek obole od muke, normalnim ljudima to ionako ne smeta...
Al ste se navukli na kacenje slika, svaka stranica deformisana
Ima lepih nasih crkava, ima ruznih... raznih... ako nesto bode oci, ne mogu da kazem da mi se svidja, makar bila i svetinja... al nije to vazno...
Ja imam problem sa "modernim" crkvama... od najnovijih materijala, hi tec nabudzeno, neke arhitektonske kerefeke... pitam se cemu to sluzi?!
Kakva je veza izmedju Hrista i hriscanstva, tih poruka...i gradjevina koje se zidaju u to ime da zadive i ostave bez daha... u zapadnom svetu imamo crkve u koje se ulaze milijarde bukvalno... a gde je tu religija, unutra...ne verujem...
Jaganjac je okacio ove male Crkvice(namerno pleonazam), te neke skromne gradjevine koje malo ko primeti...moze i od drveta, starih materijala...da vidis i osetis da unutra ima neceg sto moze duhovno da te oplemeni, da te poveze mislima sa Bogom, predacima... kad udjes negde gde sve sija i sljasti, gomile detalja, pravljeno da nekog impresionira... tu svega ima osim duhovnosti....
_________________ Pokaj se Grobi! Mali korak za tebe, veliki za Srpstvo!
Jaganjac je okacio ove male Crkvice(namerno pleonazam), te neke skromne gradjevine koje malo ko primeti...moze i od drveta, starih materijala...da vidis i osetis da unutra ima neceg sto moze duhovno da te oplemeni, da te poveze mislima sa Bogom, predacima... kad udjes negde gde sve sija i sljasti, gomile detalja, pravljeno da nekog impresionira... tu svega ima osim duhovnosti....
DzoniBG je napisao/la:
Al ste se navukli na kacenje slika, svaka stranica deformisana
Ima lepih nasih crkava, ima ruznih... raznih... ako nesto bode oci, ne mogu da kazem da mi se svidja, makar bila i svetinja... al nije to vazno...
Ja imam problem sa "modernim" crkvama... od najnovijih materijala, hi tec nabudzeno, neke arhitektonske kerefeke... pitam se cemu to sluzi?!
Kakva je veza izmedju Hrista i hriscanstva, tih poruka...i gradjevina koje se zidaju u to ime da zadive i ostave bez daha... u zapadnom svetu imamo crkve u koje se ulaze milijarde bukvalno... a gde je tu religija, unutra...ne verujem...
Pa RKC je oduvijek slijedila dominantan umjetnički pravac u izgradnji crkava, ne vidim razloga da to prestane s našim vremenom. Siguran sam da je i u prošlosti bilo Puno takvih glasova, da je nekome gotika bila previše hladna, nekome barok previše luksuzan za bliskost Bogu...
Pa RKC je oduvijek slijedila dominantan umjetnički pravac u izgradnji crkava, ne vidim razloga da to prestane s našim vremenom. Siguran sam da je i u prošlosti bilo Puno takvih glasova, da je nekome gotika bila previše hladna, nekome barok previše luksuzan za bliskost Bogu...
Ima sjajnih katolickih crkava sto se tice arhitekture, gde god odem, obidjem ih...kad sam izasao iz metroa na Marieplatz u Minhenu i video onu katedralu...bilo je samo naglas - wau... ali to nije poenta, vec primeriti nesto samim nacelima hriscanstva koja propagira skromnost kao vrlinu...
U Veneciji se svi guraju da udju u crkvu Svetog Marka...nenormalan red ljudi, a unutra izmedju ostalog i pokradeni artifakti iz Vizantije... znaci nesto sto je bio ratni plen, ti stavis u crkvu, sto je sramota... a onda udjes u baziliku Dei Frari, gde nema ni 30 ljudi unutra...fantasticna barokne slike i duborezi, drvene klupe u kojima je sedelo svestenstvo vekovima...e to je za mene utisak...
Nikad ne mogu da zaboravim film u kome se prikazuje pokojni Tose Proeski, koji je u svom rodnom Krusevu sagradio neku crkvicu... malecka, par ikona...i on je tu nalazio dusevni mir od sve slave i pomame koju donosi takav zivot...to je po meni hriscanstvo, a ne sjaj i moc...
Ima sjajnih katolickih crkava sto se tice arhitekture, gde god odem, obidjem ih...kad sam izasao iz metroa na Marieplatz u Minhenu i video onu katedralu...bilo je samo naglas - wau... ali to nije poenta, vec primeriti nesto samim nacelima hriscanstva koja propagira skromnost kao vrlinu...
U Veneciji se svi guraju da udju u crkvu Svetog Marka...nenormalan red ljudi, a unutra izmedju ostalog i pokradeni artifakti iz Vizantije... znaci nesto sto je bio ratni plen, ti stavis u crkvu, sto je sramota... a onda udjes u baziliku Dei Frari, gde nema ni 30 ljudi unutra...fantasticna barokne slike i duborezi, drvene klupe u kojima je sedelo svestenstvo vekovima...e to je za mene utisak...
Nikad ne mogu da zaboravim film u kome se prikazuje pokojni Tose Proeski, koji je u svom rodnom Krusevu sagradio neku crkvicu... malecka, par ikona...i on je tu nalazio dusevni mir od sve slave i pomame koju donosi takav zivot...to je po meni hriscanstvo, a ne sjaj i moc...
Mislim da se episkop tuzlanski gospodin Vasilije ne bi složio sa ovom tvojom analizom.
Ma vera je u čoveku a ne u zgradi. Te velelepne crkve su se u prošlosti gradile da impresioniraju nepismene seljake i uteraju im strahopoštovanje. Danas je to više stvar prestiža lokalnih eparhija i njihovih vladika. Hrišćanstvo i vera u Boga je nešto sasvim deseto....
Mislim da se episkop tuzlanski gospodin Vasilije ne bi složio sa ovom tvojom analizom.
Ma vera je u čoveku a ne u zgradi. Te velelepne crkve su se u prošlosti gradile da impresioniraju nepismene seljake i uteraju im strahopoštovanje. Danas je to više stvar prestiža lokalnih eparhija i njihovih vladika. Hrišćanstvo i vera u Boga je nešto sasvim deseto....
Naravno...
Gde vidim sjaj i bogatstvo, da je vezano za hriscansku religiju, odmah mi nesto smrdi...ili to oni ne kapiraju na pravi nacin, ili ja, ali neko sigurno tu dosta ne kapira...
Iskopao sam taj snimak koji je ostavio snazan utisak sta znaci biti verujuci covek... nezavrseni manastir Svetog Preobrazenja koga je on pomagao u izgradnji...
Od 2:20... mogao je da se slika sa manekenkama i besnim autima, a on je izabrao da pokaze ovo...
DzoniBG je napisao/la:
volvoks je napisao/la:
Koliko ja znam, Venecija je u vrijeme kada je izgrađena bazilika sv. Marka bila bizantski vazal te je spadala u njegovu sferu utjecaja, tako da ne znam je li to baš pokradeno Dzoni, je li ti se sviđa ova crkva, bez obzira što ju je tompa izgradio ??
Koliko ja znam, Venecija je u vrijeme kada je izgrađena bazilika sv. Marka bila bizantski vazal te je spadala u njegovu sferu utjecaja, tako da ne znam je li to baš pokradeno Dzoni, je li ti se sviđa ova crkva, bez obzira što ju je tompa izgradio ??
Ma pokraden je pun kurac toga, iz Četvrtog križarskog rata, kao i iz Zadra.
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.