|
|
Stranica: 8/14.
|
[ 350 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
volvoks
|
Naslov: Re: Popularnost serije Sulejman Veličanstveni Postano: 17 pro 2012, 01:11 |
|
|
Preko čega vi gledate?
_________________ Summum ius, summa iniuria.
|
|
Vrh |
|
 |
Sayuri
|
Naslov: Re: Popularnost serije Sulejman Veličanstveni Postano: 17 pro 2012, 01:17 |
|
Pridružen/a: 09 sij 2012, 03:15 Postovi: 5112 Lokacija: Mali noćni razgovori
|
Preko RTL-a 
_________________ Pomozite mi da vas ne ubijem!
|
|
Vrh |
|
 |
Graničar Jozo
|
Naslov: Re: Popularnost serije Sulejman Veličanstveni Postano: 17 pro 2012, 13:47 |
|
Pridružen/a: 23 pro 2009, 15:42 Postovi: 8840 Lokacija: Na rubu egzistencije
|
Sayuri je napisao/la: Jozo neće nam biti serije od 21.12. do 13.1.  neka malo. ide Božić.
_________________ Too proud to beg, too dumb to steal, It's probably me...
Ej viteže graničaru, na razmeđi dvaju svjetova...
|
|
Vrh |
|
 |
Graničar Jozo
|
Naslov: Re: Popularnost serije Sulejman Veličanstveni Postano: 17 pro 2012, 13:47 |
|
Pridružen/a: 23 pro 2009, 15:42 Postovi: 8840 Lokacija: Na rubu egzistencije
|
volvoks je napisao/la: Preko čega vi gledate? u početku preko one stvari, a kasnije se navikneš.
_________________ Too proud to beg, too dumb to steal, It's probably me...
Ej viteže graničaru, na razmeđi dvaju svjetova...
|
|
Vrh |
|
 |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Popularnost serije Sulejman Veličanstveni Postano: 25 pro 2012, 15:34 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43721 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
http://en.wikipedia.org/wiki/Siege_of_Szigetv%C3%A1rCitat: Result: Ottoman pyrrhic victory
Losses:
Heavy;
Suleiman dies during siege of natural causes. 20,000[4]–30,000[9][10] killed or died of sickness.
Major, major badass... Citat: ...Let us go out from this burning place into the open and stand up to our enemies. Who dies – he will be with God. Who dies not – his name will be honoured. I will go first, and what I do, you do. And God is my witness – I will never leave you, my brothers and knights!... Citat: As the Turks were pressing forwards along a narrow bridge the defenders suddenly flung open the gate and fired a large mortar loaded with broken iron, killing 600 attackers. Citat: Before leading the final sortie by the castle garrison, Zrinski ordered a fuse be lit to the powder magazine.[4][Note 8] After cutting down the last of the defenders the besiegers poured into the fortress. The Ottoman Army entered the remains of Szigetvár and fell into the booby trap,[6] thousands perished in the blast when the castle's magazine exploded.[28]
The Vizier Ibrahim's life was saved by one of Zrinski's household who warned him of the trap when the Vizier and his troops searched for treasure and interrogated the survivors. While inquiring about treasure the prisoner replied that it had been long expended, but that 3,000 lbs of powder were under their feet to which a slow match had been attached.[7] The Vizier and his mounted officers had just enough time to escape but 3,000 Turks perished in the explosion.[5][7][10][29]
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
 |
dudu
|
Naslov: Re: Popularnost serije Sulejman Veličanstveni Postano: 25 pro 2012, 15:42 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 62625 Lokacija: DAZP HQ
|
U boj, u boj! Mač iz toka, braćo, nek dušman zna kako mremo mi!
Grad naš već gori, stiže do nas već žar: rik njihov ori, bijesan je njihov jar!
K'o požar taj grudi naše plamte, utiša rik mača naših zvek!
K'o bratac brata Zrinskog poljub'te svi! Za njim na vrata, vjerni junaci vi!
Sad, braćo! Pun'mo puške, samokrese, naše grome, naše trijese, neka ore, ruše more! Brus'mo ljute naše mače, neka sijeku jače, jače!
Sad zbogom bud', dome naš zauvijek, oj, zbogom, od svud i svud na te dušman ide prijek. I već u grob sveti trup sklada tvoj, al' neće! Za te sin svak u boj se kreće! Dome naš, ti vijekom stoj!
Hajd' u boj, u boj! Za dom, za dom sad u boj! Ma paklena množ na nj diže svoj nož; Hajd' u boj! Nas mal, al' hrabar je broj! Tko, tko će ga strt'? Smrt vragu, smrt!
Za domovinu mrijeti kolika slast! Prot dušmaninu! Mora on mora past'!
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
 |
Zadar1993
|
Naslov: Re: Popularnost serije Sulejman Veličanstveni Postano: 25 pro 2012, 15:56 |
|
Pridružen/a: 21 kol 2011, 16:34 Postovi: 15238 Lokacija: Misao svijeta
|
Uvijek se naježim kad to pjevaju, a i sam često volim to zapjevati. Bujrum Sulejmane  !
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
Vrh |
|
 |
dudu
|
Naslov: Re: Popularnost serije Sulejman Veličanstveni Postano: 25 pro 2012, 16:02 |
|
|
najebao bi Sulejman i prije da je Nikola imao Japance iza sebe. 
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
 |
Zadar1993
|
Naslov: Re: Popularnost serije Sulejman Veličanstveni Postano: 25 pro 2012, 16:17 |
|
Pridružen/a: 21 kol 2011, 16:34 Postovi: 15238 Lokacija: Misao svijeta
|
Pa dudu, pogledaj što je Nikola napravio s 2 300 Hrvata i Mađara pod svojim zapovjedništvom, zamisli da se tu našlo i još 1000 Japanaca. Satrao bi Sulejmana i vratio Carigrad matici Hrvatskoj (Pavao Ritter Vitezović)  .
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
Vrh |
|
 |
volvoks
|
Naslov: Re: Popularnost serije Sulejman Veličanstveni Postano: 25 pro 2012, 16:21 |
|
|
Sulejman je bio dobar vladar, no nije razmišljao o budućnosti, vrlo brzo nakon njega osmanlijska moć počinje padati... Evo njegova najpoznatija pjesma posvećena Hurrem, koja je najzasluźnija za takvo stanje u carstvu, vidi se da je bio opčinjen njome  Citat: "Throne of my lonely niche, my wealth, my love, my moonlight. My most sincere friend, my confidant, my very existence, my Sultan The most beautiful among the beautiful... My springtime, my merry faced love, my daytime, my sweetheart, laughing leaf... My plants, my sweet, my rose, the one only who does not distress me in this world... My Istanbul, my Caraman, the earth of my Anatolia My Badakhshanmy Baghdad, my Khorasan My woman of the beautiful hair, my love of the slanted brow, my love of eyes full of mischief... I'll sing your praises always I, lover of the tormented heart, Muhibbi of the eyes full of tears, I am happy."
|
|
Vrh |
|
 |
hinterland
|
Naslov: Re: Popularnost serije Sulejman Veličanstveni Postano: 25 pro 2012, 16:57 |
|
|
Gade mi se sapunice koje krivotvore povijest kao ta i Ponos Ratkajevih iako ovu nisam nikad gledao. Moja stara gleda ali kad vidim da je na tv-u odmah premjestim pogled.
_________________ Sve će prekriti snijegovi, ružmarin i šaš...
|
|
Vrh |
|
 |
Sayuri
|
Naslov: Re: Popularnost serije Sulejman Veličanstveni Postano: 26 pro 2012, 01:14 |
|
Pridružen/a: 09 sij 2012, 03:15 Postovi: 5112 Lokacija: Mali noćni razgovori
|
hinterland je napisao/la: Gade mi se sapunice koje krivotvore povijest kao ta i Ponos Ratkajevih iako ovu nisam nikad gledao. Moja stara gleda ali kad vidim da je na tv-u odmah premjestim pogled. 
_________________ Pomozite mi da vas ne ubijem!
|
|
Vrh |
|
 |
Bobovac
|
Naslov: Re: Popularnost serije Sulejman Veličanstveni Postano: 26 pro 2012, 10:37 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 27435 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Ne znam do koje se godine došlo u toj seriji, ali gledam nešto na wikipediji, u to vrijeme je bilo dosta "naših" Velikih Vezira u Stambolu. Damad Rüstem Pasha 1544-1561, Dalmatinac iz Skradina nakon njega Semiz Ali Paša, naše gore list, i na koncu Mehmed Paša Sokolović - The faca.
Ne znam jesu li spominjali ove glavonje ili još nisu došli do njihova doba?
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
 |
dudu
|
Naslov: Re: Popularnost serije Sulejman Veličanstveni Postano: 26 pro 2012, 13:35 |
|
|
dosad su najveće poniženje u seriji doživjeli Srbi, u jednom trenutku se kao važan lik u seriji pojavila neka Hrvatica iz vjekovno hrvatskog Beograda. taj argument se u zadnje vrijeme koristi posvuda na svemrežju. 
|
|
Vrh |
|
 |
volvoks
|
Naslov: Re: Popularnost serije Sulejman Veličanstveni Postano: 26 pro 2012, 14:05 |
|
|
Sigurno nije bilo puno Hrvatica iz Beograda, ali bogme nije ni Srpkinja bilo nešto 
|
|
Vrh |
|
 |
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: Popularnost serije Sulejman Veličanstveni Postano: 26 pro 2012, 15:28 |
|
|
Ma budale, a još veće budale su oni sa Prve TV što prenose taj proliv od sapunjare.
|
|
Vrh |
|
 |
bura
|
Naslov: Re: Popularnost serije Sulejman Veličanstveni Postano: 26 pro 2012, 16:50 |
|
|
Vrijeme je da upalim tv i pogledam moju omiljenu propustenu seriju od sinoc 
|
|
Vrh |
|
 |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Popularnost serije Sulejman Veličanstveni Postano: 26 pro 2012, 16:52 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43721 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Javi kad Suljo otegne papke u svojim nanulama pred Sigetom, da i ja uključim.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
 |
Bobovac
|
Naslov: Re: Popularnost serije Sulejman Veličanstveni Postano: 26 pro 2012, 17:03 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 27435 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Je, s obzirom da stave poneku pjesmu na "našem" jeziku, ovo bi bila odlična tema za zadnju epizodu!
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
 |
Lebowski
|
Naslov: Re: Popularnost serije Sulejman Veličanstveni Postano: 12 sij 2013, 10:54 |
|
|
SULEJMAN veličanstveni po drugi put pokorio Srbiju: Srpski đaci govore i oblače se turski
12.01.2013.
Autor: telegraf.rs
Srbi, a naročito djeca, sve više pod uticajem popularnosti serija uče turski jezik, oblače se kao junaci iz “Hiljadu i jedne noći”, pa čak i svojim avatarima na društvenim mrežama daju imena junaka iz turskih serija poput Sulejmana, Hurem, Sultanije, Bali-bega i mnogih drugih.
“To je sve zato što nemamo svoj identitet”, kaže za Telegraf kulturolog Ratko Božović.
U redakciju Telegrafa javili su se zabrinuti roditelji koji se žale da njihova djeca pretjerano imitiraju junake iz turskih serija, naročito Sulejmana Veličanstvenog.
M. P. (37) iz Beograda kaže da njena devetogodišnja kćerka sa drugarima već priča turski, da se igraju Sulejmana i Hurem.
“Ovo je strašno, deca nam pričaju turski, igraju se na turskom, oblače se kao devojke iz harema, a kada se igraju, to je igra Sulejmana i Hurem, u kojem se dečaci otimaju za ulogu Sulejmana i Bali-bega, dok se devojčice svađaju koja od njih će glumiti Hurem. Na Facebooku su svojim avatarima dali turska imena, a ne svoja”, priča ova zabrinuta majka.
Na društvenoj mreži Facebook, pored svih mnogobrojnih “pejdževa”, mogu se naći i oni kreirani u Srbiji sa nazivom “Sultan Sulejman i sultanija Hurem” ili “Sulejmanija Hurem”, ali i profil “Sulejmana Veličanstvenog” na srpskom.
Odluka o početku izgradnje dionice gasovoda “Južni tok” kroz Srbiju naglo je povećala interesovanje đaka za učenje ruskog jezika, a dolazak kineskih investitora utiče da sve više đaka želi da izučava ovaj jezik.
Takva situacija je i u Kragujevcu gdje zbog velikog broja Italijana ludi se za tim jezikom, a Pirot zbog Mišlena za francuskim.
Roditelji se žale da je u nekim školama počelo prikupljanje peticije da se turski jezik uvede kao izborni u nastavni program.
M. B. (42), otac desetogodišnje djevojčice koja osnovnu školu pohađa u Beogradu, kaže za Telegraf da se u toj školi prikuplja peticija za uvođenje turskog jezika u škole.
“Potpisuje se peticija da se turski jezik uvede kao izborni u plan i program nastave. Bio sam šokiran kada mi je ponuđen papir da se potpišem”, kaže ovaj zabrinuti otac.
Za Telegraf su iz Ministarstva prosvjete potvrdili da za sada nema zahtjeva da se turski jezik uvede kao izborni u škole.
“Nemamo takve zahteve, a ukoliko ih bude bilo, razmotrićemo ih kao i svaki drugi”, kažu u ovom ministarstvu.
Sociolog i kulturolog Ratko Božović kaže za Telegraf da je opšta pomamljenost junacima iz “Sulejmana” i drugih serija poziv Turcima da opet dođu na ove prostore i povedu nas u svijet.
“Mi smo dugo bili zatvoreno društvo, propadali smo od dosade, a sve ovo nam dođe kao vid dugo čekane slobode. Uz to nam ni turski mentalitet nije uopšte dalek, pa se ova pomamljenost može smatrati kao poziv Turcima da opet dođu u Srbiju i da nam pokažu put”, kaže ironično Božović.
On dodaje da Srbi odavno nemaju svoj identitet, da je Srbija nedovršena država i da se građani često pitaju “kuda plovi ovaj brod”, te nije čudno što sve sa strane olako prihvatamo kao svoje.
“U Srbiji veoma je slaba unutrašnja kohezija. Mi imamo veliki problem sami sa sobom jer se još nismo definisali, a uticaj medija je veoma veliki i nije onda ni čudno što sve sa strane prihvatimo kao bolje od našeg. Ni škola, ni obrazovni sistem, ni porodica više nisu, nažalost, dominantni u kreiranju ličnosti, a to je najveći problem”, kaže on.
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: Popularnost serije Sulejman Veličanstveni Postano: 12 sij 2013, 10:58 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108302 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Balkan još mora puno učiti od ovih zapadnjaka. Jedna mala posjeta dvojice iz tajne službe, lagan prijateljski razgovor, objašnjenje i TV serija sklonjena. Na isti način islamisti nigdje po zapadu ne mogu posla dobiti kod domaćih, ako dobiju vrlo brzo budu otpušteni.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
 |
doc
|
Naslov: Re: Popularnost serije Sulejman Veličanstveni Postano: 12 sij 2013, 12:30 |
|
|
Ma idi dovraga BBC. Kad sam vidio da ti komentiraš poveselio sam se da je odapeo papke. Znači Suljo još gmiže. Genocidaš jedan. 
_________________ Do godine u Herceg Bosni.
|
|
Vrh |
|
 |
volvoks
|
Naslov: Re: Popularnost serije Sulejman Veličanstveni Postano: 12 sij 2013, 12:52 |
|
|
doc je napisao/la: Ma idi dovraga BBC. Kad sam vidio da ti komentiraš poveselio sam se da je odapeo papke. Znači Suljo još gmiže. Genocidaš jedan.  Suljo is back  @sayuri , jel ti falio??
|
|
Vrh |
|
 |
Hroboatos
|
Naslov: Re: Popularnost serije Sulejman Veličanstveni Postano: 12 sij 2013, 15:45 |
|
|
Zadar1993 je napisao/la: Pa dudu, pogledaj što je Nikola napravio s 2 300 Hrvata i Mađara pod svojim zapovjedništvom, zamisli da se tu našlo i još 1000 Japanaca. Satrao bi Sulejmana i vratio Carigrad matici Hrvatskoj (Pavao Ritter Vitezović)  . 
|
|
Vrh |
|
 |
Hroboatos
|
Naslov: Re: Popularnost serije Sulejman Veličanstveni Postano: 12 sij 2013, 15:46 |
|
|
Ne znam kako to samo možete gledati. No dobro, priznajem, ne kontam gledatelje sapunica i čitatelje Harrja Pottera.. 
|
|
Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|