|
|
Stranica: 60/61.
|
[ 1510 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
Novdan
|
Naslov: Re: BiH vs. Hrvatska vs. Srbija - osnovni ekonomski pokazatelji... Postano: 28 pro 2025, 21:17 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Blokaderi i sankcije NIS-u usporile rast Srbije za 50% https://n1info.rs/biznis/randjelovic-pr ... cekivanog/Tih izgubljenih 2 % znači da je Hrvatska pobjegla 2-3 godine dalje od Srbije po totalnom GDP. Vučić kao da se ureknuo kad je najavljivao da će prestići Hrvatsku.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
MiB
|
Naslov: Re: BiH vs. Hrvatska vs. Srbija - osnovni ekonomski pokazatelji... Postano: 03 sij 2026, 00:06 |
|
|
|
Prema procjeni EU komisije u ovoj godini Hrvatsko gospodarstvo rasti će 2,9%.
Hrvatska je jedna od samo pet članica Europske unije čije gospodarstvo raste već 20 tromjesečja zaredom. Nakon prošlogodišnjeg rasta od 3,2%, Europska komisija prognozira rast od 2,9% u ovoj godini, što znatno nadmašuje prosjek Europske unije.
Za naše gospodarstvenike i ova će godina biti puna izazova, no mnogi su je dočekali s više optimizma zbog velikih investicijskih prilika.
Nakon što je sigurnosnim sustavima opremila željeznice najmnogoljudnijih azijskih tržišta, zagrebačka tehnološka kompanija osvaja i sjever Europe.
- Otvorili smo tržište Finske - koja ima specifične zahtjeve - Litve, Njemačke i Velike Britanije. Završavamo procese homologacije za ta tržišta i očekujemo prve ugovore. Imamo odličnu suradnju u Gorici i u Sisku sa tehničkim školama gdje imamo veliki izvor kadrova, opisao je poslovanje Zvonimir Viduka, osnivač i direktor tvrtke Altpro u Zagrebu.
U golemu Ameriku odlazi čak 70 posto izvoza karlovačkog proizvođača pušaka kojem Trumpove carine ostaju velik izazov.
- Bili smo prisiljeni određene cijene smanjiti kako bi sačuvali svoj položaj na tržištu. Bilježimo rast prodaje i ove godine u Americi, ali otvaramo i neka nova tržišta. To očekujemo i sljedeće godine, poručio je Željko Pavlin, direktor HS Produkta.
Dvoznamenkast rast očekuje i iduće godine naš riječki izvoznik.
- Mi investiramo da možemo zadovoljiti potrebe tržišta. Farmaceutska industrija je kapitalno iznimno intenzivna i tehnološki zahtjevna. Bitno je da kroz digitalizaciju i automatizaciju ubrzavamo procese i da nam raste produktivnost, rekao je Dino Ćoza Saršon, član Uprave JGL-a iz Rijeke.
Nove tehnologije u fokusu su i zagrebačkog tehnološkog diva.
- Mi ćemo nastavi sa stabilnim poslovanjem. Imamo otprilike 1500 ljudi u našem istraživačkom i razvojnom centru i ulagat ćemo i dalje u nove tehnologije kao izvoru naše konkurentske prednosti, objasnio je Siniša Krajnović, predsjednik Uprave Ericsson Nikola Tesla u Zagrebu.
Za uzlet gospodarstva prodornih tvrtki imamo, a i poslovno je okružje sve bolje.
- Sljedeća godina bi trebala biti još jedna godina solidnog rasta, iako će on biti nešto sporiji, oko 2 i pol posto. Ako želimo imati održivi rast u narednom razdoblju oko 2 i pol do 3 posto onda trebamo olakšati uvjete upravo za ulaganja koja dolaze iz privatnog sektora, rekao je Hrvoje Stojić, glavni ekonomist HUP-a.
Izvoz nam raste, i to je dobro, samo da imamo više konkurentnih proizvoda.
_________________ 🇭🇷🇧🇦
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: BiH vs. Hrvatska vs. Srbija - osnovni ekonomski pokazatelji... Postano: 11 sij 2026, 16:59 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 64457 Lokacija: DAZP HQ
|
|
Kad sam kliknuo na ovo nisam mislio da ću naletiti na ovako dobar video koji objašnjava ekonomsku propast naših komšija.
Zgazit ćemo ih kao bubašvabe.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Bobovac
|
Naslov: Re: BiH vs. Hrvatska vs. Srbija - osnovni ekonomski pokazatelji... Postano: 11 sij 2026, 21:40 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 29405 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
dudu je napisao/la:
Kad sam kliknuo na ovo nisam mislio da ću naletiti na ovako dobar video koji objašnjava ekonomsku propast naših komšija.
Zgazit ćemo ih kao bubašvabe.
U jbt, od ovoga može da se rikne! Toliko realno da mi je na momente bilo mučno. Kakav brilijantan video, kakva odlična analiza stanja (između ostalog i u hrvatskim dijelovima BiH).
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
novosve
|
Naslov: Re: BiH vs. Hrvatska vs. Srbija - osnovni ekonomski pokazatelji... Postano: 12 sij 2026, 09:59 |
|
|
|
nadam se da su se i naši forumsku sendvičari našli u videu i da su ponosni
|
|
| Vrh |
|
 |
|
DOS
|
Naslov: Re: BiH vs. Hrvatska vs. Srbija - osnovni ekonomski pokazatelji... Postano: 14 sij 2026, 20:16 |
|
|
Tko su nam ti sendvičari? Šalim se. Nego mislio sam da ću u uratku saznati nešto što već nije općepoznato  Ipak, za jednog stranca (?) dobar video! Ovo mi je kao neki NGO promo video na kraju godine. Mene uvijek više zanima konkretno i jasno, npr. gdje u isti koš možemo strpati Srbiju, Albaniju i BiH, a gdje se razlikujemo. Dalje, unutar same BiH, koliko su potentne hrvatske firme na zdravim nogama, a koliko su sklone urušavanju što zbog radne snage, što zbog nestabilne države, koliko je jak narko lobi u BiH itd. Probat ću malo guglati kako je tranzicija devedestih prošla u Sloveniji, o tome stvarno malo znam 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
MiB
|
Naslov: Re: BiH vs. Hrvatska vs. Srbija - osnovni ekonomski pokazatelji... Postano: 04 vel 2026, 22:42 |
|
|
|
Prestižemo Sloveniju..
_________________ 🇭🇷🇧🇦
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: BiH vs. Hrvatska vs. Srbija - osnovni ekonomski pokazatelji... Postano: 07 vel 2026, 10:56 |
|
|
Slovenija se raspada pod naletom lošeg ljevičarskog upravljanja. Nadzorni odbor Petrola je primio na znanje inicijativu Uprave koja namjerava dio središnjih funkcija strateškog razvoja prenijeti u Hrvatsku zbog poticajnijeg poslovnog okruženja. https://www.poslovni.hr/domace/petrol-s ... ku-4522960
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Boriso
|
Naslov: Re: BiH vs. Hrvatska vs. Srbija - osnovni ekonomski pokazatelji... Postano: 07 vel 2026, 16:17 |
|
|
|
Rezultati poslovanja poduzetnika - prihod kompanija Slovenija: 2024. 144,6 mlrd. € 2023. 146,5 mlrd. € 2022. 139,7 mlrd. € Hrvatska: 2024. 169,6 mlrd. € 2023. 161,1 mlrd. € 2022. 145,5 mlrd. €
Slovenski poduzetnici zapravo stoje u mjestu i praktički su na razini 2022. To je nominalna stagnacija, a realno uz inflaciju zapravo pad.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Boriso
|
Naslov: Re: BiH vs. Hrvatska vs. Srbija - osnovni ekonomski pokazatelji... Postano: 07 vel 2026, 16:33 |
|
|
|
Slovenija vs Hrvatska top 10 kompanija:
1. Petrol d.d. Energetika 4,6 mlrd. € 2. HSE – Holding Slovenske elektrarne 3,63 mlrd. € 3. Gorenje Proizvodnja bijele tehnike 3,1 mlrd. € 4. GEN‑I Energetika 1,88 5. Krka Farmacija 1,8 mlrd. € 6. Belektron Financijske usluge / CO₂ certifikati 1,73 mlrd. € 7. Lek Farmacija Dio Novartisa 1,47 mlrd. € 8. Mercator Maloprodaja 1,34 € 9. Impol Metalna industrija 1,09 mlrd. € 10. Geoplin Energetika (plin) 960 mil. €
1. HEP d.d. 2,73 mlrd. € 2. KONZUM plus d.o.o. 2,03 mlrd. € 3. PRVO PLINARSKO DRUŠTVO d.o.o. 1,44 mlrd. € 4. LIDL HRVATSKA d.o.o. k.d. 1,3 mlrd. € 5. PETROL d.o.o. 1,24 mlrd. € 6. SPAR Hrvatska d.o.o. 1,08 mlrd. € 7. HEP-Proizvodnja d.o.o 1,01 mlrd. € 8. PLODINE d.d. 992,7 mil. € 9. HT d.d. 975,9 mil. € 10. PLIVA HRVATSKA d.o.o. 958,2 mil. €
Zanimljivo, udio TOP 10 u ukupnom prihodu Slovenije iznosi 15%, a u Hrvatskoj 8%
Slovenija ima dvostruko veću koncentraciju prihoda u TOP 10 firmi nego Hrvatska, a to znači da je slovenska ekonomija centraliziranija oko najvećih sustava dok je Hrvatska ekonomija šire raspršena, s puno više srednjih i manjih firmi koje nose ukupni prihod.
U Sloveniji energetika dominira, generira dva puta više energetskih prihoda nego Hrvatska.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: BiH vs. Hrvatska vs. Srbija - osnovni ekonomski pokazatelji... Postano: 07 vel 2026, 16:36 |
|
|
|
Di ti je INA na listi?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Karabaja
|
Naslov: Re: BiH vs. Hrvatska vs. Srbija - osnovni ekonomski pokazatelji... Postano: 07 vel 2026, 16:38 |
|
|
|
Znaci kada bi uzeo Slovenija + Hrvatska u top 10 kompanija bi bile smao 3 hrvatske
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Boriso
|
Naslov: Re: BiH vs. Hrvatska vs. Srbija - osnovni ekonomski pokazatelji... Postano: 07 vel 2026, 16:46 |
|
|
dudu je napisao/la: Di ti je INA na listi? Evo ispravljene liste. 1. INA 3,81 mlrd. € 2. HEP d.d. 2,73 mlrd. € 3. KONZUM plus d.o.o. 2,03 mlrd. € 4. PRVO PLINARSKO DRUŠTVO d.o.o. 1,44 mlrd. € 5. LIDL HRVATSKA d.o.o. k.d. 1,3 mlrd. € 6. PETROL d.o.o. 1,24 mlrd. € 7. SPAR Hrvatska d.o.o. 1,08 mlrd. € 8. HEP-Proizvodnja d.o.o 1,01 mlrd. € 9. PLODINE d.d. 992,7 mil. € 10. HT d.d. 975,9 mil. € Udio top 10 RH se diže na 9,8%, energetika je najveći sektor u Hrvatskoj, ali i dalje manji nego u Sloveniji.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Boriso
|
Naslov: Re: BiH vs. Hrvatska vs. Srbija - osnovni ekonomski pokazatelji... Postano: 07 vel 2026, 17:01 |
|
|
Boriso je napisao/la: Rezultati poslovanja poduzetnika - prihod kompanija Slovenija: 2024. 144,6 mlrd. € 2023. 146,5 mlrd. € 2022. 139,7 mlrd. € Hrvatska: 2024. 169,6 mlrd. € 2023. 161,1 mlrd. € 2022. 145,5 mlrd. €
Slovenski poduzetnici zapravo stoje u mjestu i praktički su na razini 2022. To je nominalna stagnacija, a realno uz inflaciju zapravo pad. Evo i Srbije: 2024. 171,5 mlrd € 2023. 159,6 mlrd € 2022. 155,0 mlrd €
|
|
| Vrh |
|
 |
|
vpravnik
|
Naslov: Re: BiH vs. Hrvatska vs. Srbija - osnovni ekonomski pokazatelji... Postano: 07 vel 2026, 21:03 |
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Boriso
|
Naslov: Re: BiH vs. Hrvatska vs. Srbija - osnovni ekonomski pokazatelji... Postano: 08 vel 2026, 12:04 |
|
|
vpravnik je napisao/la: Odakle ti ovi podaci? Slovenija: ajpes.si Hrvatska: Fina.hr Srbija: apr.gov.rs Podaci koje sam objavio bili su preliminarni kada sam ih preuzeo, pa postoji mogućnost da su u međuvremenu nadopunjeni ili ažurirani od strane nadležnih institucija. Odstupanja u odnosu na tada dostupne brojke su moguća, ali nisam provjeravao najnovije verzije.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Boriso
|
Naslov: Re: BiH vs. Hrvatska vs. Srbija - osnovni ekonomski pokazatelji... Postano: 08 vel 2026, 12:25 |
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Novdan
|
Naslov: Re: BiH vs. Hrvatska vs. Srbija - osnovni ekonomski pokazatelji... Postano: 08 vel 2026, 12:51 |
|
|
Boriso je napisao/la: Slovenski mediji su poprilično burno reagirali zadnjih dana na podatke koji pokazuju da je Hrvatska po kupovnoj moći prestigla Sloveniju. Šok za Slovence: Hrvat s povprečno plačo lahko kupi več kot mi https://slovenskenovice.delo.si/novice/ ... vec-kot-miHrvati odpirajo šampanjce: Zaslužimo več od Slovencev! | Nova24TV https://nova24tv.si/hrvati-odpirajo-sam ... slovencev/Nič več prvi na Balkanu: več od Slovencev pa si po novem lahko privoščijo tudi Hrvati https://www.planet-tv.si/clanek/nic-vec ... di-hrvati/U hr. medijima potpuna tišina, a sve i svašta redovito preuzimaju iz slovenskih medija. Ništa me to ne čudi. Društveni obrazac koji promoviraju ljevica i hr. mediji je duboko ukorijenjen refleks autodestruktivnosti, odnosno sklonost da se vlastito podcjenjuje, a tuđe i strano precjenjuje. Bolesno da kod nas nema ni riječi o ovome.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Jean Luc Picard
|
Naslov: Re: BiH vs. Hrvatska vs. Srbija - osnovni ekonomski pokazatelji... Postano: 08 vel 2026, 13:34 |
|
|
Boriso je napisao/la: Slovenski mediji su poprilično burno reagirali zadnjih dana na podatke koji pokazuju da je Hrvatska po kupovnoj moći prestigla Sloveniju. Šok za Slovence: Hrvat s povprečno plačo lahko kupi več kot mi https://slovenskenovice.delo.si/novice/ ... vec-kot-miHrvati odpirajo šampanjce: Zaslužimo več od Slovencev! | Nova24TV https://nova24tv.si/hrvati-odpirajo-sam ... slovencev/Nič več prvi na Balkanu: več od Slovencev pa si po novem lahko privoščijo tudi Hrvati https://www.planet-tv.si/clanek/nic-vec ... di-hrvati/U hr. medijima potpuna tišina, a sve i svašta redovito preuzimaju iz slovenskih medija. Ništa me to ne čudi. Društveni obrazac koji promoviraju ljevica i hr. mediji je duboko ukorijenjen refleks autodestruktivnosti, odnosno sklonost da se vlastito podcjenjuje, a tuđe i strano precjenjuje. S obzirom na to da su hrvatski mediji prepuni jugoslavena to i ne treba previše čuditi.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Boriso
|
Naslov: Re: BiH vs. Hrvatska vs. Srbija - osnovni ekonomski pokazatelji... Postano: 08 vel 2026, 14:22 |
|
|
|
Bilo kakva pozitiva na račun Hrvatske, a koja dolazi iz Slovenije, zapravo je reklama HDZ‑u i Plenkoviću, a to kod 95% tzv. hr. medija izaziva slom živaca.
Hrvatski mediji su Sloveniju otkako znam za sebe prikazivali kao superiornu državu, primjer u svemu što se tiče politike i ekonomije, koju "inferiorna" Hrvatska pod HDZ‑om mora gledati u leđa, a sada, kad Hrvatska prestiže Sloveniju, hr. mediji bi morali preispitati sve svoje propagandne narative i srušiti vlastite dogme.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: BiH vs. Hrvatska vs. Srbija - osnovni ekonomski pokazatelji... Postano: 08 vel 2026, 14:32 |
|
|
|
Sve je naše sve je naše Pa i Kranjska gora I Gorica i Gorica Ako se baš mora
| Privitak/ci: |

IMG_0639.jpeg [ 438.69 KiB | Pogledano 885 put/a. ]
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
novosve
|
Naslov: Re: BiH vs. Hrvatska vs. Srbija - osnovni ekonomski pokazatelji... Postano: 08 vel 2026, 15:11 |
|
|
Novdan je napisao/la:
Bolesno da kod nas nema ni riječi o ovome.
mi zatucani desničari upozoravamo kontinuirano da kod nas postoji okupacija medijskog prostora neprijateljskim kapitalom i kadrovima. I onda nas ovdje pristaše vladajućih popljuju
|
|
| Vrh |
|
 |
|
novosve
|
Naslov: Re: BiH vs. Hrvatska vs. Srbija - osnovni ekonomski pokazatelji... Postano: 08 vel 2026, 15:12 |
|
|
Boriso je napisao/la: Bilo kakva pozitiva na račun Hrvatske, a koja dolazi iz Slovenije, zapravo je reklama HDZ‑u i Plenkoviću, a to kod 95% tzv. hr. medija izaziva slom živaca.
Hrvatski mediji su Sloveniju otkako znam za sebe prikazivali kao superiornu državu, primjer u svemu što se tiče politike i ekonomije, koju "inferiorna" Hrvatska pod HDZ‑om mora gledati u leđa, a sada, kad Hrvatska prestiže Sloveniju, hr. mediji bi morali preispitati sve svoje propagandne narative i srušiti vlastite dogme. ostaje samo pitnje, zašto takvo medijsko stanje vladajuća stranka podupire.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Novdan
|
Naslov: Re: BiH vs. Hrvatska vs. Srbija - osnovni ekonomski pokazatelji... Postano: 08 vel 2026, 15:32 |
|
|
novosve je napisao/la: Boriso je napisao/la: Bilo kakva pozitiva na račun Hrvatske, a koja dolazi iz Slovenije, zapravo je reklama HDZ‑u i Plenkoviću, a to kod 95% tzv. hr. medija izaziva slom živaca.
Hrvatski mediji su Sloveniju otkako znam za sebe prikazivali kao superiornu državu, primjer u svemu što se tiče politike i ekonomije, koju "inferiorna" Hrvatska pod HDZ‑om mora gledati u leđa, a sada, kad Hrvatska prestiže Sloveniju, hr. mediji bi morali preispitati sve svoje propagandne narative i srušiti vlastite dogme. ostaje samo pitnje, zašto takvo medijsko stanje vladajuća stranka podupire. To se i ja pitam
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Bobovac
|
Naslov: Re: BiH vs. Hrvatska vs. Srbija - osnovni ekonomski pokazatelji... Postano: 08 vel 2026, 16:46 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 29405 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
dudu je napisao/la: Sve je naše sve je naše Pa i Kranjska gora I Gorica i Gorica Ako se baš mora Za 2026 prema preliminarnim podacima: Slovenija - 1.825 eura Hrvaška - 2.796 eura
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|