|
|
Stranica: 2/9.
|
[ 204 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Peticija protiv dalekovoda kroz HBŽ mještana Buškog Blata i Zavelima Postano: 12 srp 2024, 01:57 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 91153 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
|
Nacionalni park gdje ti jezeru nivo vode kontrolira HEP a jedina riba šaran, invazivna vrsta pastrmke i radioaktivni som od 3m.
Jedina šansa za turizam je nešto kao Loch Ness monster.
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac. Pomoći više nema. Rat 1992-1995 u BiH bio je prelijep, prirodan, remek djelo te generacije, i dobro je da se dogodio
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Peticija protiv dalekovoda kroz HBŽ mještana Buškog Blata i Zavelima Postano: 12 srp 2024, 06:56 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 39464 Lokacija: Gl. grad regije
|
Nedavno sam bio u starom gradu Visoki, koji je btw. zarastao i neodržavan. I usput prošao kroz Ravne, to su neki kao kompleksi tunela, piramide i to... izgradilo se pun k. u 10 g. otkako sam bio na 'piramidi'. Moram priznat da me baš iznenadilo. Eto, neka zovu Semira. Mada bih rekao da bi im prije Rimac mogao nešto originalno smislit ali da, otjerali su ga. 
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
novem
|
Naslov: Re: Peticija protiv dalekovoda kroz HBŽ mještana Buškog Blata i Zavelima Postano: 12 srp 2024, 06:59 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Samo jako protiv Haarpa.   Karta ti nije potpuna. Ovdje imaš sve konekcije: https://www.elprenos.ba/HR/MapeHR.aspxTo je isto kao da si stavio kartu autocesta HR a u Podravini rupa. Do sada kroz HBŽ nije bio potreban DV 400 kV, jer nije bilo potrebe. Da je bilo proizvodnih kapaciteta, Elektroprijenos bi tu trasu sigurno davno uvrstio. No, to se sada mijenja. Čak ni iz glavnog čvorišita u RS-u Prijedora, nemaš 400 kV prema Bihaću i RH, gdje živi 5-10x ili više ljudi nego u HBŽ, a i to je planirano. Glavna konekcija na Dinarskom području ti ide iz pravca Mostara prema Konjskom u HR, što je i logično zbog svih HE i daljnje veze prema TE Gacko. Za druge, zapadne ili JZ, nije bilo osnove. Ovdje stoji što je u zadnjem Prostornom planu HBŽ ucrtano za gradnju. Iako ne ovaj zadnji, jer 2008. nije bio tema. Neke stvari nisu više aktualne, kao TE Kongora. https://www.vladahbz.com/sadrzaj/dokume ... uktura.pdf
_________________ - BiH se Muslimanima desila, 1991. je nisu htjeli. Cilj im je bio opstanak YU. - Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP. - Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
novem
|
Naslov: Re: Peticija protiv dalekovoda kroz HBŽ mještana Buškog Blata i Zavelima Postano: 12 srp 2024, 07:17 |
|
|
Dr. Van Nostrand je napisao/la: Junuz Djipalo je napisao/la: Dosta je to jednostavno postići. Proglasi se područje nacionalnim parkom ili parka prirode bar. I nema gradnje. Ako je to toliko bitna priroda.
Možda vam je u tom smjeru trebala ići akcija.
Znam da su Prenj i Čvrsnica u igri za to. Ne može neko umjetno, industrijsko i "komunističko" jezero biti proglašeno za nacionalni park. O kakvoj nedirnutoj prirodi ovi pričaju ako je samo jezero umjetno napravljeno. Da je nedirnuta priroda, ne bi tu bilo jezera od 50 km2. Na stranu te gluposti oko NP. Buško blato je i prije umjetnog jezera u zimskim mjesecima bilo djelomično plavljeno, kao što je i sada dobar dio Livanjskog polja zbog brojnih ponornica i što nije skroz provedena hidromelioracija. https://hr.wikipedia.org/wiki/Livanjsko_polje
_________________ - BiH se Muslimanima desila, 1991. je nisu htjeli. Cilj im je bio opstanak YU. - Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP. - Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
zaba1111
|
Naslov: Re: Peticija protiv dalekovoda kroz HBŽ mještana Buškog Blata i Zavelima Postano: 12 srp 2024, 07:21 |
|
|
Planina je napisao/la: Evo ovako, osnovali smo udrugu mi lokalni (nemam ja tu nikakvu funkciju) ,ekipa koja se okupila su redom mladi 20-35 godina koji tu i žive, iz svakog jezerskog sela po par momaka, kojoj je cilj očuvanje naše prirode i našeg kraja, razvitak turizma itd. 95+% naših ljudi je protiv daljnih VE koje bi išle posred naših prekrasnih sela i bisera poput Zavelima, oko Jezera itd., Kao i sličnih projekata poput dalekovoda / golemih SE ukratko bilo čega šta bi narušilo sklad i ljepote i prirodu Marinovca, Jezera, Zavelima, naših sela. Kao i kvalitetu života nas i naših ljudi - nikakve VE po našim selima ne dolaze u obzir. To za VE je potajno gurao jedan lokalni tajkunčić i njegov sinek, mislili su iskrčit svako naše selo i natakarit po par onih metalnih čudovišta, podržavaju ih naravno jedino članovi obitelji i onih par uz njih koji bi se osobno okoristili, ali dok je to izašlo u javnost šta spremaju svi ostali žitelji su se digli na noge, skupljeno je +tisuću potpisa u roku keks itd. Nikakvo krčenje naših sela ne dolazi u obzir. Polje nam potopili sad bi još i da razruju sve okolo, doslovno iz sela da nas istjeraju. Nećete bagro. Ovim mješancima iz smrdljivog Mostara koji su se do jučer izjašnjavali jugoslavenima sa ove teme mogu samo poručiti da se zabave dole sa sobom i sa svojom smrdljivom jazbinom nedovoljnog fertiliteta koja parazitira na zdravijoj krvi Širokog Gruda itd. Slušajte gmizavci. Glavno što povezuje naše ljude iz naših sela je upravo ta ljubav prema našim selima, našem kraju i našoj prirodi, slobodi i miru koji tu imamo. Naglašavam- obitelji koje su tu ostale, koje tu žive i rade i rađaju djecu (ne jedno nego 3+) iznad svega cijene tu prirodu, ljepotu, mir, slobodu, radi toga su tu i ostali i mi mlađi koji tu vidimo našu budućnost i budućnost naše djece upravo radi tih navedenih kvaliteta to vidimo. Odstupite prljavci. Imate Bijeli Brijeg pa ih nakačite sebi dole 50 jednu na drugu. Stoko pogana kojoj ništa nije sveto. Pozdrav normalnim ljudima koji vole i čuvaju svoje. Koja vam je turistička vizija?. Kuće za odmor? Tu ima nekog potencijala, rekreativci ribari..., ali to ima limite. Mislim da bi tamo kamp radio prilično dobro, samo ne znam koliko kamp donosi profita. Lani sam bio u desetom mjesecu i tada je bilo nekoliko kampera.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
zaba1111
|
Naslov: Re: Peticija protiv dalekovoda kroz HBŽ mještana Buškog Blata i Zavelima Postano: 12 srp 2024, 07:23 |
|
|
|
Novem, šta kažeš ako su planirani dalekovodi tih kapaciteta podrazumjeva li to i elektrane u blizini?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
novem
|
Naslov: Re: Peticija protiv dalekovoda kroz HBŽ mještana Buškog Blata i Zavelima Postano: 12 srp 2024, 07:30 |
|
|
zaba1111 je napisao/la: Novem, šta kažeš ako su planirani dalekovodi tih kapaciteta podrazumjeva li to i elektrane u blizini? Pa, ako pogledaš gdje su ucrtane lokacije za VE i planirani DV, to se u mnogočemu poklapa. Posebice mislim na područje Kupresa i Glamoča. Citat: Ovim dokumentom predviđa se izgradnja novog 110 kV dalekovoda Tomislavgrad - Kupres. Takođe, planira se izgradnja novog 110 kV dalekovoda Kupres - Šipovo, 110 kV Kupres - Glamoč i 110 kV dalekovod Glamoč - Bosansko Grahovo kao i 110 kV dalekovoda Tomislavgrad - Podgradina po trasi 35 kV dalekovoda.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Peticija protiv dalekovoda kroz HBŽ mještana Buškog Blata i Zavelima Postano: 12 srp 2024, 07:31 |
|
|
Podržavam Planinu, lokalni ljudi preuzeli stvar u svoje ruke. Tako i treba biti, i ispravno prepoznato dobro je ono što povećava broj Hrvata. Loše je ono što ne pomaže tome, makar bio i bdp nekog tajkuna. Nemam zamjerke, čista petica, jedino nemojte odustati. Malo boli dio o smrdljivom Mostaru  ali to je dio konstruktivne kritike i realno dobrodošao jer tu ima istine. Hvala na komplimentu da uzimamo krv Širokom i Grudama, tako i treba biti. Zapadna Hercegovina kolonizira Mostar i pretvara ga u još jedan svoj grad. I Široki je siguran ako je pored njega hrvatski grad. Samo nam može biti od koristi ako prevladaju Gruđani i Širokobriježani. 
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1652 of 2558 - 64.58%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
zaba1111
|
Naslov: Re: Peticija protiv dalekovoda kroz HBŽ mještana Buškog Blata i Zavelima Postano: 12 srp 2024, 07:43 |
|
|
novem je napisao/la: zaba1111 je napisao/la: Novem, šta kažeš ako su planirani dalekovodi tih kapaciteta podrazumjeva li to i elektrane u blizini? Pa, ako pogledaš gdje su ucrtane lokacije za VE i planirani DV, to se u mnogočemu poklapa. Posebice mislim na područje Kupresa i Glamoča. Citat: Ovim dokumentom predviđa se izgradnja novog 110 kV dalekovoda Tomislavgrad - Kupres. Takođe, planira se izgradnja novog 110 kV dalekovoda Kupres - Šipovo, 110 kV Kupres - Glamoč i 110 kV dalekovod Glamoč - Bosansko Grahovo kao i 110 kV dalekovoda Tomislavgrad - Podgradina po trasi 35 kV dalekovoda. Uklapa li se u te planove HE Vrilo? Eto koliko lokacija ima za VE, područje jezera treba ostari izvan toga.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
novem
|
Naslov: Re: Peticija protiv dalekovoda kroz HBŽ mještana Buškog Blata i Zavelima Postano: 12 srp 2024, 07:44 |
|
|
Planina je napisao/la: Kao i sličnih projekata poput dalekovoda / golemih SE ukratko bilo čega šta bi narušilo sklad i ljepote i prirodu Marinovca, Jezera, Zavelima, naših sela. Kao i kvalitetu života nas i naših ljudi - nikakve VE po našim selima ne dolaze u obzir. Zar se i Marinovca ne vide stubovi VE Kamensko-Voštane? Ja, koliko se sjećam sam ih vidio, ispravi me ako griješim.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
novem
|
Naslov: Re: Peticija protiv dalekovoda kroz HBŽ mještana Buškog Blata i Zavelima Postano: 12 srp 2024, 07:46 |
|
|
zaba1111 je napisao/la: novem je napisao/la:
Pa, ako pogledaš gdje su ucrtane lokacije za VE i planirani DV, to se u mnogočemu poklapa. Posebice mislim na područje Kupresa i Glamoča.
Uklapa li se u te planove HE Vrilo? Eto koliko lokacija ima za VE, područje jezera treba ostari izvan toga. Da, na DV Tomislavgrad - Podgradina.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
zaba1111
|
Naslov: Re: Peticija protiv dalekovoda kroz HBŽ mještana Buškog Blata i Zavelima Postano: 12 srp 2024, 08:14 |
|
|
|
Planina Škorić, direktor Hrvatskih cesta je od tamo. Imate li kontakta s njim. Nema većeg pogurwnca za ostanak od toga da preko njega ubrzate projekt cesta Čaporice Velić.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Salivator
|
Naslov: Re: Peticija protiv dalekovoda kroz HBŽ mještana Buškog Blata i Zavelima Postano: 12 srp 2024, 08:24 |
|
|
|
Podrška Hrvatima u HBŽ-u od smrdljivog jugića iz Mostara. :)
_________________ Thiel je odselio u Patagoniju. Odselimo Patagoniju!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
daramo
|
Naslov: Re: Peticija protiv dalekovoda kroz HBŽ mještana Buškog Blata i Zavelima Postano: 12 srp 2024, 08:31 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 48099 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
|
Onda trebaju ići prema cilju proglašenja parka prirode iako je to teško provedivo, ne može nešto što nije nastalo prirodnim putem, nego je djelo ljudskog utjecaja biti proglašeno parkom prirode kako bi se zaštitila priroda od ljudskog utjecaja. Kontradiktorno samo po sebi.
_________________ mostarski europski
|
|
| Vrh |
|
 |
|
novem
|
Naslov: Re: Peticija protiv dalekovoda kroz HBŽ mještana Buškog Blata i Zavelima Postano: 12 srp 2024, 08:36 |
|
|
daramo je napisao/la: Onda trebaju ići prema cilju proglašenja parka prirode iako je to teško provedivo, ne može nešto što nije nastalo prirodnim putem, nego je djelo ljudskog utjecaja biti proglašeno parkom prirode kako bi se zaštitila priroda od ljudskog utjecaja. Kontradiktorno samo po sebi. Jedini PP na tom području će biti šumsko područje uz Dinarski masiv. PP Dinara. Otprilike na istoj dužini kao u HR, gdje je proglašen 2021.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
daramo
|
Naslov: Re: Peticija protiv dalekovoda kroz HBŽ mještana Buškog Blata i Zavelima Postano: 12 srp 2024, 11:00 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 48099 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
|
I mi Jugići iz Mostara smo imali situaciju s Bunskim kanalima gdje su tajkuni preko stranke gurali mini HE, ali su se lokalci dobro organizirali i to je zaustavljeno. U svakom slučaju podržavam lokalni aktivizam, bilo kakav, kao narod smo ionako izrazito pasivni. Ekipa oko zaštite Bunskih kanala se odlično aktivirala, čak su se povezali medijski, mislim da im Ožujsko sponzoriralo kampanju zaštite. I Jugići se stalno bune protiv SE oko Mostara, organiziraju se prosvjedi ispred gradske vijećnice, imaju pažnju mostarskih medija.
Sad je sve do vašeg aktivizma, potpisi peticije nekoga iz dijaspore koji tu dođe jednom godišnje malo vrijede, ali tisuću ljudi na prosvjedu ispred općine ili županijske skupštine, to je već drugačija poruka koja se ne može ignorirati. Kao što nije isto 1000 potpisa peticije i 1000 glasova na lokalnim izborima, jedno lokalni političari mogu ignorirati, drugo ne.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Peticija protiv dalekovoda kroz HBŽ mještana Buškog Blata i Zavelima Postano: 12 srp 2024, 11:02 |
|
|
|
Jesu li Bunski kanali ili Bunski kanal?
Ja sam prvo čuo prvu verziju ali izgleda da je druga službena.
Ista je stvar s vodopadom Kravica i Kravice. Čapljinci kažu Kravice, a Ljubušaci Kravica.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Peticija protiv dalekovoda kroz HBŽ mještana Buškog Blata i Zavelima Postano: 12 srp 2024, 11:05 |
|
|
Salivator je napisao/la: Podrška Hrvatima u HBŽ-u od smrdljivog jugića iz Mostara. :) Cigani mostarski. 
1652 of 2558 - 64.58%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Peticija protiv dalekovoda kroz HBŽ mještana Buškog Blata i Zavelima Postano: 12 srp 2024, 11:09 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Jesu li Bunski kanali ili Bunski kanal?
Ista je stvar s vodopadom Kravica i Kravice. Čapljinci kažu Kravice, a Ljubušaci Kravica. Kanali su, množina. 
1652 of 2558 - 64.58%
|
|
| Vrh |
|
 |
|
daramo
|
Naslov: Re: Peticija protiv dalekovoda kroz HBŽ mještana Buškog Blata i Zavelima Postano: 12 srp 2024, 11:12 |
|
|
|
Čuju se obje verzije, iako je ako ćeš geološki točno u pitanju je jedan kanal, iako imaš okolna izljevanja pa promatraču izgleda kao da ih je više.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Peticija protiv dalekovoda kroz HBŽ mještana Buškog Blata i Zavelima Postano: 12 srp 2024, 11:13 |
|
|
|
Koga si ti čuo da kaže Bunski kanal?
1652 of 2558 - 64.58%
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Peticija protiv dalekovoda kroz HBŽ mještana Buškog Blata i Zavelima Postano: 12 srp 2024, 11:19 |
|
|
Nemaš svoju fotku?  Iznenadilo me kako su blizu glavne ceste a tek nedavno sam čuo za njih. Isplati se stati pogledat ali ne d'o bog upast u njih, pa ipak treba s oprezom tamo.
| Privitak/ci: |

20230810_091518.jpg [ 291.44 KiB | Pogledano 1259 put/a. ]
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
daramo
|
Naslov: Re: Peticija protiv dalekovoda kroz HBŽ mještana Buškog Blata i Zavelima Postano: 12 srp 2024, 11:21 |
|
|
|
Većinom se kaže Bunski kanali, to narodni naziv koji se većinom rabi, iako se po medijima i u stručnoj uporabi može naći i Bunski kanal, što je točnije jer je u pitanju jedan kanal rijeke Neretve.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Peticija protiv dalekovoda kroz HBŽ mještana Buškog Blata i Zavelima Postano: 12 srp 2024, 11:26 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Nemaš svoju fotku?  Iznenadilo me kako su blizu glavne ceste a tek nedavno sam čuo za njih. Isplati se stati pogledat ali ne d'o bog upast u njih, pa ipak treba s oprezom tamo. Nije to meni toliko interesantno. Valjda čudesa u Hercegovini uzimam zdravo za gotovo. Jednom sam iza rata prešao preko ovog mostića dok je bila nabujala Neretva. Rekoh nikad više. 
1652 of 2558 - 64.58%
|
|
| Vrh |
|
 |
|
krstjanin
|
Naslov: Re: Peticija protiv dalekovoda kroz HBŽ mještana Buškog Blata i Zavelima Postano: 12 srp 2024, 11:37 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Jesu li Bunski kanali ili Bunski kanal?
Ista je stvar s vodopadom Kravica i Kravice. Čapljinci kažu Kravice, a Ljubušaci Kravica. Ljubusake iziritira ako kazes Kravice
_________________ “Doći će vrijeme kad će ljudi poludjeti, i kad budu vidjeli jednoga koji nije luda kao oni, vikat će na njega “lud si” samo zato što nije lud kao što su oni.”
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 12 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|