|
|
Stranica: 4/9.
|
[ 204 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
zaba1111
|
Naslov: Re: Peticija protiv dalekovoda kroz HBŽ mještana Buškog Blata i Zavelima Postano: 13 srp 2024, 20:59 |
|
|
Ništa osobno, na glupsoti ne odgovaram.
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Peticija protiv dalekovoda kroz HBŽ mještana Buškog Blata i Zavelima Postano: 13 srp 2024, 21:03 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 39885 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
Nema niti turizma bez devastacije prirode, u biti turizam ima već utjecaj na prirodu nego VE. Da bi imao turizam moraš izgraditi smještajne kapacitete uz obalu jezera. To je pokušao Rimac pa se lokalci digli na noge.
Neki kompromis bi bio zabrana VE nekoliko km od obale. Iako realno tu neki masovni turizam nema šanse jer Buško jezero ima čak i u BiH konkurenciju od Ramskog, Boračkog jezera pa dalje.
_________________ mostarski europski
|
|
Vrh |
|
|
novem
|
Naslov: Re: Peticija protiv dalekovoda kroz HBŽ mještana Buškog Blata i Zavelima Postano: 13 srp 2024, 21:14 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Dijaspora koči šansu da HBŽ dođe na mapu Balkana barem po nečemu.
No dobro, županija i općina TG je odlučila vjerojatno po ovom pitanju, a općina je najniži oblik samouprave.
Mjesne zajednice mogu, i trebaju, pisati peticije i boriti se za veće lokalne naknade za elektrane. I to je to. Pare kad izađu na sunce, svi će sve potpisivati. Ma nije sve tako kako piše. Nedavno sam bio stavio link ovih prosvjednika u Hercegovini koji se protive SE i nitko nije komentirao, niti jednu riječ, kamoli da je otvorena tema. https://www.hercegovina.info/vijesti/bi ... va/222563/Naknade iz koncesija su ti uvijek male, bar kod nas. Iznenadio bi se kad bi čuo kolike se recimo za mineralne sirovine. A MZ većinom nikad ništa ne dobiju, jer koncesije izdaju županije i kasiraju. MZ obično dobiju neku cestu, koja je i pristupna do lokacije. Ako je dobar ugovor, onda i općina nešto ugrabi izravno od koncesije. HBŽ će biti energetska županija, to svi znaju i to će se teško spriječiti. Imaš mnoštvo koncesija koje su odobrene i one će proći. Neke možda i ne, zbog blizine naselja. Evo, recimo ti koji su potpisali tu peticiju su jednu stvar dobro naveli, a to je da min. udaljenost VE ostane na 1000 m, umjesto da se smanji na 500 m, kako je općina, kako kažu, namjeravala da promijeni. Problem je i taj što Federacija to pitanje udaljenosti nije definirala, većinom nema ništa i to može biti problem. Dakle, treba uvažiti obje strane. HBŽ ima ogromne prostore pogodne za VE koje nikome ne smetaju a za SE bi trebao da bude još manji problem. Zanimljivo je ovo kako Slovenci i obradive površine uključuju te paralelno iskorištavaju. Možemo od njih dosta naučiti. https://balkangreenenergynews.com/rs/sl ... -raspravu/
_________________ - Sarajevo drugi u svijetu po broju izdanih radnih viza za Njemačku 2022. - Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP. - Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Peticija protiv dalekovoda kroz HBŽ mještana Buškog Blata i Zavelima Postano: 13 srp 2024, 21:22 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 39885 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
I HNŽ i u ZHŽ imaš prosvjednike protiv SE, većinom se lokalci bune da se grade preblizu naselju. Treba odrediti neku udaljenost i riješeno.
|
|
Vrh |
|
|
anadol
|
Naslov: Re: Peticija protiv dalekovoda kroz HBŽ mještana Buškog Blata i Zavelima Postano: 13 srp 2024, 22:01 |
|
|
PCM je napisao/la: Fejk županija. Ljudi nisu fejk. @Planina nije fejk, ni iljadu momaka sa potpisima peticije To je jaka politička i sirova snaga. Ima da nahebu svi koji udare na njih.. Neće ljudi novi Rio Tinto, gledaju proteste i hapšenja po Srbiji. Dođu kao nešto benigno, posle bude svašta nešto. Će buše, će iskopavaju, preoravaju, raseljavaju. Stop tajkunako rođačkoj mafiji. Smejali ste se njemu za kršan Golf 4, a biće poznatiji od Sv Ćute i Sv Save srbijanskog dvojca ekologa i borce protiv korporacija i zagađenja okoline. Biće @Planina sa finom političkom karijerom u Zelenoj stranci i u budućem Evro Parlamentu na plati od 30.000 e.
|
|
Vrh |
|
|
MiB
|
Naslov: Re: Peticija protiv dalekovoda kroz HBŽ mještana Buškog Blata i Zavelima Postano: 13 srp 2024, 22:27 |
|
Pridružen/a: 14 vel 2020, 17:12 Postovi: 4500 Lokacija: Granica je na Drini!
|
Te VE i dalekovodi za desetak godina zbog klimatskih promjena biti će više izvan uporabe nego u pogonu. Nikakve koristi tu lokalna zajednica neće imati, dodatno će se bogatiti pojedinci, narod i gospodarstvenici plaćati će onoliko koliko je potrebno da vlasnici VE vrate kredite.
_________________ Malo nas je, al nas ima. Nije važno, srušiti ćemo snove svima.
|
|
Vrh |
|
|
anadol
|
Naslov: Re: Peticija protiv dalekovoda kroz HBŽ mještana Buškog Blata i Zavelima Postano: 13 srp 2024, 22:41 |
|
|
Planina je napisao/la: Evo ovako, osnovali smo udrugu mi lokalni (nemam ja tu nikakvu funkciju) ,ekipa koja se okupila su redom mladi 20-35 godina koji tu i žive, iz svakog jezerskog sela po par momaka, kojoj je cilj očuvanje naše prirode i našeg kraja, razvitak turizma itd. 95+% naših ljudi je protiv daljnih VE koje bi išle posred naših prekrasnih sela i bisera poput Zavelima, oko Jezera itd., Kao i sličnih projekata poput dalekovoda / golemih SE ukratko bilo čega šta bi narušilo sklad i ljepote i prirodu Marinovca, Jezera, Zavelima, naših sela. Kao i kvalitetu života nas i naših ljudi - nikakve VE po našim selima ne dolaze u obzir. To za VE je potajno gurao jedan lokalni tajkunčić i njegov sinek, mislili su iskrčit svako naše selo i natakarit po par onih metalnih čudovišta, podržavaju ih naravno jedino članovi obitelji i onih par uz njih koji bi se osobno okoristili, ali dok je to izašlo u javnost šta spremaju svi ostali žitelji su se digli na noge, skupljeno je +tisuću potpisa u roku keks itd. Nikakvo krčenje naših sela ne dolazi u obzir. Polje nam potopili sad bi još i da razruju sve okolo, doslovno iz sela da nas istjeraju. Nećete bagro. Ovim mješancima iz smrdljivog Mostara koji su se do jučer izjašnjavali jugoslavenima sa ove teme mogu samo poručiti da se zabave dole sa sobom i sa svojom smrdljivom jazbinom nedovoljnog fertiliteta koja parazitira na zdravijoj krvi Širokog Gruda itd. Slušajte gmizavci. Glavno što povezuje naše ljude iz naših sela je upravo ta ljubav prema našim selima, našem kraju i našoj prirodi, slobodi i miru koji tu imamo. Naglašavam- obitelji koje su tu ostale, koje tu žive i rade i rađaju djecu (ne jedno nego 3+) iznad svega cijene tu prirodu, ljepotu, mir, slobodu, radi toga su tu i ostali i mi mlađi koji tu vidimo našu budućnost i budućnost naše djece upravo radi tih navedenih kvaliteta to vidimo. Odstupite prljavci. Imate Bijeli Brijeg pa ih nakačite sebi dole 50 jednu na drugu. Stoko pogana kojoj ništa nije sveto. Pozdrav normalnim ljudima koji vole i čuvaju svoje. Ukratko.... Fondacija Rokfeler braders finansiraju Sv.Savu Manojlovića....to je Standard oil priča, energetika, klan koji gura Trampa, Kontra je Rotčild i nove Zelene tehnologije i njihova farmako mafija. Suprotni klan ti je Viola Fon Kramon. Ona Sv. Ćutu podržava....daju mu keš. Vidi po medijima ko ove finansira i traži grantove, umreži se sa NGO sektorom, dobiješ max širokopojasnu medijsku potporu svih lokalnih, regionalnih, nacionalnih medija....i u Srbiji, RH....budeš novo lice, promoter, novi medijski sveži lik, sveža krv. Za 1 g Porše Panamera, fine mačkice, naslovnice, podkasti, ured, tajnicaeee, i @Planine HBŽ oslobođene od "tajkunskih okupatora" i njihovih političkih saradnika. Zdrav život, okolina, sretni ljudi i Ti novi lider. Mašeš rođi iz Panamere i njegovom fejk frendu....samo pazi da ne preuzmu igru, i nametnu se ko novi lideri.
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Peticija protiv dalekovoda kroz HBŽ mještana Buškog Blata i Zavelima Postano: 13 srp 2024, 22:55 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 37889 Lokacija: Gl. grad regije
|
Lako je zaustavit. Jedan čovjek može srušit zgradu. Treba 1000 ljudi da je naprave. Ogromna polja VE sam vidio pored Beča, iz smjera Bratislave. Pa što onda. Mirela Ahmetović i Marijana Petir napraviše karijeru od tih blokada. Eto zaštitile Omišalj i Banovinu. A ne smeta istima kad dođu u Brisel ni nuklearke ni LNG terminali.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
|
MiB
|
Naslov: Re: Peticija protiv dalekovoda kroz HBŽ mještana Buškog Blata i Zavelima Postano: 13 srp 2024, 23:16 |
|
|
Te VE su krenule sa pričom čiste i jeftine obnovljive energije. Niti je čista niti je jeftina. Je li tko posvjedočio pojeftinjenju el.energije u Danskoj i Njemačkoj? Nakon što su porušili dimnjake TE dobili su stotine zamjenskih stometarskih tornjeva.
_________________ Malo nas je, al nas ima. Nije važno, srušiti ćemo snove svima.
|
|
Vrh |
|
|
Planina
|
Naslov: Re: Peticija protiv dalekovoda kroz HBŽ mještana Buškog Blata i Zavelima Postano: 14 srp 2024, 00:52 |
|
|
Nemam kad odgovarati svima pojedinačno, pojedinim primatima iz Mostara i Zagreba koji su zapeli da oru tuđa sela iz svojih smrdljivih jazbina i nema smisla. Što se tiče VE, već ih imamo skoro na svakom brdu / planini (Kamešnica, Midena, Jelovača, grade se i na Ljubuši i Tušnici (a namjera je sad i Zavelim i sve ispod njega preorati), krajolik je kompletno vizualno unakažen, od planina i jezera i polja sa razglednice sad imamo hrpu metalnih grdosija gdje god pogledaš, a mi lokalni od toga nemamo NIŠTA, kakva radna mjesta za lokalce, čuj 20 radnih mjesta na 20 vjetrenjača lol, na Midenoj ima jedan čuvar koji tuli muli u kontenjeru, nudio se i meni taj posao, plaća 900 maraka opis posla gnjij sam na vrhu planine po 12 sati u kontenjeru bez poštenog grijanja ili ičega, doslovno je sve bolje od toga (i to objektivno kažem ja koji volim planinu i donekle samoću), taj posao uzmu jadnici koji druge nemaju, traju 2-3 mjeseca i dok smognu ispale se dalje. Za sve ostalo su potrebni stručni školovani ljudi, električari / inžinjeri koji dolaze po potrebi ako nešto ne štima sa strujom ili čime već, a njih mogu poslati i iz Sarajeva ili odakle god hoće ako VE nije 1/1 NAŠA lokalna kao što nijedna naravno nije. Uglavnom lokalni Juro i Đuro od svih tih nakaradnih grdosija nemaju NIŠTA. Tih par momaka što su na Midenoj bili nekakvi čuvari mislim da su dosad svi u Njemačkoj završili. Meni tetak nudio da me ubaci prije par godina, govorio da se mijenjaju ko na traci jer nitko normalan ne može izdržati sam na planini po 12 sati, ja mislio ajde ako je neka dobra plaća zašto ne, ja volim planinu, šetat ću okolo trenirat čitat bla bla, a onda kad sam čuo da nemaju ni 1000 maraka crkoh od smijeha, reko jel ti mene zajebaješ tetak ili šta? Šta 20 ljudi tu ima radit, o čemu pojedini pričaju, jeste li dobro gospodo? Čuj 20 radnih mjesta na 20 vjetrenjača... Kakve priče ljudi puše... To sve kad se namonitra i pusti u pogon kako treba potreban je neki idiot koji će spavati u kontenjeru ispod njih i to je to, eventualno da se izmisli još par mjesta u elektri koji isto 90% vremena neće raditi ništa a tih drugih 10% vremena također neće raditi ništa lol. Gledati jel se elise vrte i jel struja uredno stiže u Šangaj. Uglavnom problem broj 1 unakaženje NAŠEG kraja od kojeg MI nemamo NIŠTA. Niti dobrih radnih mjesta koja bi kao nekog našeg tu zadržala niti neke jeftinije struje (struja sve godine sve skuplja i skuplja) niti ičega. Nadalje, ne radi se samo o vizualnom narušavanju, vjetrenjače proizvode huku i buku kako se okreću, dakle sve što je u blizini vjetrenjače mora živjeti sa time 0-24. Koga zanima kako to konkretno izgleda i zvuči neka se provoza do Gornjeg Brišnika (sela u sred kojega su natakarili vjetrenjaču), doslovno jezivo sa time živjeti 0-24, konstantna huka. Već sam rekao, magarcima kojima treba ponavljati, mi smo se organizirali jer bi po planu ovog tajkunčića direktno u svakom našem selu bilo po par vjetrenjača, doslovno ali doslovno ispred kuće ljudima bi ih montirali, ne u nekom zabitom brdu što je dosad prolazilo (ali kao što rekoh i protiv toga se ljudi bune jer je evo svak živ uvidio da MI OD TOGA NEMAMO NIŠTA. (agitiraju jedino smeća koja bi se osobno okoristila.) Ništa osim unakaženja našeg kraja. Ajde ove smradove koji bi se osobno okoristili, njih i razumijem, ali da pojednici drkaju na uništavanje tuđih sela, pojedinci koji od toga nemaju ništa, e to me već nadilazi, nadilazi moja shvaćanja, o čemu se tu radi, šta ti iz Mostara imaš od toga hoćemo li mi ili nećemo vjetrenjače u NAŠIM selima? Vi kojima su puna usta nekakve slobode i demokracije, pa vi ste najveće sotone, najveći tirani i najviše protiv slobode i demokracije. Puuuuuu
Sad čekam opet red pametnih komentara kako trebaju bilo kakve investicije jer narod seli (iako zadnjeg vremena se više naših vratilo nego odselilo) pa će tako "investicija" koja je doslovno uništavanje naših sela dobro doći u očuvanju naših ljudi od selidbe iz naših sela. Ima logike. I to je nacionalni interes. I eto takvi pojedinci misle za sebe da imaju IQ 150 i da su 10 levela iznad priprostih zaostalih IQ 90 Buških teoretičara zavjera, koji, gle ludila, ne žele da im se razruju njihova vlastita sela, zamisli koji luđaci zaostali mamu li im njihovu, sramote naš cijeli narod, treba im na silu to sve provesti, živjela sloboda i demokracija!
Btw čisto da podsjetim da su isti pojedinci isto tako pozivali na vezanje i zatvaranje i prisilno cijepljenje nas zaostalih luđaka koji nismo htjeli da nas se bode eksperimetalnim cijepivima protiv korone koja nisu spriječavala širenje zaraze itd itd. Pamet i razum i sloboda i demokracija.
@zaba znam za Škorića, bio je u bircu kod ovog lokalnog gospodina, uključen je u zbivanja mislim, imamo par starijih ozbiljnijih ljudi koji su valjda malo povezaniji sa tom političkom klikom, nema tu nekog vođe neke sekte kako to neki pacijenti zamišljaju nego se doslovno svima više gadi ovo što se događa, kap koja je prelila čašu bilo je ovo sa VE kad je izašlo da bi u svako selo ispod jezera natakarili po nekoliko vjetrenjača.
Eto vidio si sam da je jezero prekrasno, potencijala za turizam svakako ima, u kojem obujmu ne znam, ali na kraju dana zar je samo po sebi bitno? Bitna je demografija. Previše turizma bi učinilo naš kraj nama ili našoj djeci nepristupačnim. Obični stan u Splitu sad košta 200.000 eura, jel to pozitivno za domicilne i njihovu demografiju?
Mi smo udrugu osnovali prvenstveno da imamo nešto konkretno za organizirati se, neko tijelo, evo prvenstveno što nas mlađe zanima su neki društveni i sportsko rekreacijski sadržaji oko Jezera, rugby, odbojka, mali nogomet, kampiranje, muzika, druženje, što više nečeg konkretnog za privući mlade. Otvorio je Pilić novi objekt na brani, navrati, jako je lijepo.
|
|
Vrh |
|
|
zaba1111
|
Naslov: Re: Peticija protiv dalekovoda kroz HBŽ mještana Buškog Blata i Zavelima Postano: 14 srp 2024, 08:06 |
|
|
Legendarno, moje psotove koji govore o čemu se radi se briše, a budalaštine od ljudi koji doslovno na karti ne znaju pronaći spomenutu lokaciju se ostavlja.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Peticija protiv dalekovoda kroz HBŽ mještana Buškog Blata i Zavelima Postano: 14 srp 2024, 08:11 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 77519 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Planina je napisao/la: Nemam kad odgovarati svima pojedinačno, pojedinim primatima iz Mostara i Zagreba koji su zapeli da oru tuđa sela iz svojih smrdljivih jazbina i nema smisla. Što se tiče VE, već ih imamo skoro na svakom brdu / planini (Kamešnica, Midena, Jelovača, grade se i na Ljubuši i Tušnici (a namjera je sad i Zavelim i sve ispod njega preorati), krajolik je kompletno vizualno unakažen, od planina i jezera i polja sa razglednice sad imamo hrpu metalnih grdosija gdje god pogledaš, a mi lokalni od toga nemamo NIŠTA, kakva radna mjesta za lokalce, čuj 20 radnih mjesta na 20 vjetrenjača lol, na Midenoj ima jedan čuvar koji tuli muli u kontenjeru, nudio se i meni taj posao, plaća 900 maraka opis posla gnjij sam na vrhu planine po 12 sati u kontenjeru bez poštenog grijanja ili ičega, doslovno je sve bolje od toga (i to objektivno kažem ja koji volim planinu i donekle samoću), taj posao uzmu jadnici koji druge nemaju, traju 2-3 mjeseca i dok smognu ispale se dalje. Za sve ostalo su potrebni stručni školovani ljudi, električari / inžinjeri koji dolaze po potrebi ako nešto ne štima sa strujom ili čime već, a njih mogu poslati i iz Sarajeva ili odakle god hoće ako VE nije 1/1 NAŠA lokalna kao što nijedna naravno nije. Uglavnom lokalni Juro i Đuro od svih tih nakaradnih grdosija nemaju NIŠTA. Tih par momaka što su na Midenoj bili nekakvi čuvari mislim da su dosad svi u Njemačkoj završili. Meni tetak nudio da me ubaci prije par godina, govorio da se mijenjaju ko na traci jer nitko normalan ne može izdržati sam na planini po 12 sati, ja mislio ajde ako je neka dobra plaća zašto ne, ja volim planinu, šetat ću okolo trenirat čitat bla bla, a onda kad sam čuo da nemaju ni 1000 maraka crkoh od smijeha, reko jel ti mene zajebaješ tetak ili šta? Šta 20 ljudi tu ima radit, o čemu pojedini pričaju, jeste li dobro gospodo? Čuj 20 radnih mjesta na 20 vjetrenjača... Kakve priče ljudi puše... To sve kad se namonitra i pusti u pogon kako treba potreban je neki idiot koji će spavati u kontenjeru ispod njih i to je to, eventualno da se izmisli još par mjesta u elektri koji isto 90% vremena neće raditi ništa a tih drugih 10% vremena također neće raditi ništa lol. Gledati jel se elise vrte i jel struja uredno stiže u Šangaj. Uglavnom problem broj 1 unakaženje NAŠEG kraja od kojeg MI nemamo NIŠTA. Niti dobrih radnih mjesta koja bi kao nekog našeg tu zadržala niti neke jeftinije struje (struja sve godine sve skuplja i skuplja) niti ičega. Nadalje, ne radi se samo o vizualnom narušavanju, vjetrenjače proizvode huku i buku kako se okreću, dakle sve što je u blizini vjetrenjače mora živjeti sa time 0-24. Koga zanima kako to konkretno izgleda i zvuči neka se provoza do Gornjeg Brišnika (sela u sred kojega su natakarili vjetrenjaču), doslovno jezivo sa time živjeti 0-24, konstantna huka. Već sam rekao, magarcima kojima treba ponavljati, mi smo se organizirali jer bi po planu ovog tajkunčića direktno u svakom našem selu bilo po par vjetrenjača, doslovno ali doslovno ispred kuće ljudima bi ih montirali, ne u nekom zabitom brdu što je dosad prolazilo (ali kao što rekoh i protiv toga se ljudi bune jer je evo svak živ uvidio da MI OD TOGA NEMAMO NIŠTA. (agitiraju jedino smeća koja bi se osobno okoristila.) Ništa osim unakaženja našeg kraja. Ajde ove smradove koji bi se osobno okoristili, njih i razumijem, ali da pojednici drkaju na uništavanje tuđih sela, pojedinci koji od toga nemaju ništa, e to me već nadilazi, nadilazi moja shvaćanja, o čemu se tu radi, šta ti iz Mostara imaš od toga hoćemo li mi ili nećemo vjetrenjače u NAŠIM selima? Vi kojima su puna usta nekakve slobode i demokracije, pa vi ste najveće sotone, najveći tirani i najviše protiv slobode i demokracije. Puuuuuu
Sad čekam opet red pametnih komentara kako trebaju bilo kakve investicije jer narod seli (iako zadnjeg vremena se više naših vratilo nego odselilo) pa će tako "investicija" koja je doslovno uništavanje naših sela dobro doći u očuvanju naših ljudi od selidbe iz naših sela. Ima logike. I to je nacionalni interes. I eto takvi pojedinci misle za sebe da imaju IQ 150 i da su 10 levela iznad priprostih zaostalih IQ 90 Buških teoretičara zavjera, koji, gle ludila, ne žele da im se razruju njihova vlastita sela, zamisli koji luđaci zaostali mamu li im njihovu, sramote naš cijeli narod, treba im na silu to sve provesti, živjela sloboda i demokracija!
Btw čisto da podsjetim da su isti pojedinci isto tako pozivali na vezanje i zatvaranje i prisilno cijepljenje nas zaostalih luđaka koji nismo htjeli da nas se bode eksperimetalnim cijepivima protiv korone koja nisu spriječavala širenje zaraze itd itd. Pamet i razum i sloboda i demokracija.
@zaba znam za Škorića, bio je u bircu kod ovog lokalnog gospodina, uključen je u zbivanja mislim, imamo par starijih ozbiljnijih ljudi koji su valjda malo povezaniji sa tom političkom klikom, nema tu nekog vođe neke sekte kako to neki pacijenti zamišljaju nego se doslovno svima više gadi ovo što se događa, kap koja je prelila čašu bilo je ovo sa VE kad je izašlo da bi u svako selo ispod jezera natakarili po nekoliko vjetrenjača.
Eto vidio si sam da je jezero prekrasno, potencijala za turizam svakako ima, u kojem obujmu ne znam, ali na kraju dana zar je samo po sebi bitno? Bitna je demografija. Previše turizma bi učinilo naš kraj nama ili našoj djeci nepristupačnim. Obični stan u Splitu sad košta 200.000 eura, jel to pozitivno za domicilne i njihovu demografiju?
Mi smo udrugu osnovali prvenstveno da imamo nešto konkretno za organizirati se, neko tijelo, evo prvenstveno što nas mlađe zanima su neki društveni i sportsko rekreacijski sadržaji oko Jezera, rugby, odbojka, mali nogomet, kampiranje, muzika, druženje, što više nečeg konkretnog za privući mlade. Otvorio je Pilić novi objekt na brani, navrati, jako je lijepo. Može li kao kompromisno rješenje, svako selo koje padne ispod 50 stanovnika, smatrat će se svojevoljno napuštenim ( abandoned) i ide polje vjetroelektrana.
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Peticija protiv dalekovoda kroz HBŽ mještana Buškog Blata i Zavelima Postano: 14 srp 2024, 08:13 |
|
|
Planina živi tu, prepoznaje demografiju kao prvi problem. Ne treba mu dalje soliti pamet ili patronizirati, osnove su tu dalje će se već snaći.
Jedino što bih pozvao nemojte odustati.
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1106 of 2558 - 43.24%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Peticija protiv dalekovoda kroz HBŽ mještana Buškog Blata i Zavelima Postano: 14 srp 2024, 08:15 |
|
|
Teško da lokalci nemaju koristi. Lova je u proračunu kantona, tako da, negdje se pojavi, omogući nove poslove u administraciji kantona, neku obilaznicu, školu... što opet pokreće sve i privatluk, demografske mjere i samim tim ostanak ljudi pa i doseljavanje ako se lova dobro vrti. Ako se ne vrti dobro onda vlast ne valja u kantonu, mijenjajte ju.
Meni to ipak više liči na najobičniji reket lokalaca, kao i ono protiv Rimca. Daj ti nama direktno u džepove pa radi što hoćeš.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
|
zaba1111
|
Naslov: Re: Peticija protiv dalekovoda kroz HBŽ mještana Buškog Blata i Zavelima Postano: 14 srp 2024, 08:18 |
|
|
Dobro je da ste se organizirali, prije svega da idete sa idejama pred općinsku vlast, zato i pitam koja vam je vizija. Kamperi dolaze i sad kad nema nikakve infrastrukture, tako da bi uređeni kamp sigurno dobro radio veći dio godine.. Prostora ima, ne može cijena nekretnine otići u nebo ako vi po selu imate zemlje koliko poželite. Neće se niti graditi po selu, nego na novim lokacijama koje su sad šikara. Zato i tu treba biti organiziran i pametan da se prema općini ide sa idejama i lokacijama za gradnju. Da bi i to išlo govori interes i već najvljena izgradnja kuća za odmor. To bi dovelo turiste sigurno, a onda se otvara prostor za usluge od kojih bi lokalni stanovnici profitirali.. Lokalna vlast sigurno nije protiv boljitka, tako da ne treba se postavljati kao da su oni neprijatelji. Zato bivši načelnik, koji te koncesije i potpisalo ne bi vam trebao bi u prvim redovima.
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Peticija protiv dalekovoda kroz HBŽ mještana Buškog Blata i Zavelima Postano: 14 srp 2024, 08:22 |
|
|
zaba1111 je napisao/la: Dobro je da ste se organizirali, prije svega da idete sa idejama pred općinsku vlast, zato i pitam koja vam je vizija. Kamperi dolaze i sad kad nema nikakve infrastrukture, tako da bi uređeni kamp sigurno dobro radio veći dio godine.. Prostora ima, ne može cijena nekretnine otići u nebo ako vi po selu imate zemlje koliko poželite. Neće se niti graditi po selu, nego na novim lokacijama koje su sad šikara. Zato i tu treba biti organiziran i pametan da se prema općini ide sa idejama i lokacijama za gradnju. Da bi i to išlo govori interes i već najvljena izgradnja kuća za odmor. To bi dovelo turiste sigurno, a onda se otvara prostor za usluge od kojih bi lokalni stanovnici profitirali.. Lokalna vlast sigurno nije protiv boljitka, tako da ne treba se postavljati kao da su oni neprijatelji. Zato bivši načelnik, koji te koncesije i potpisalo ne bi vam trebao bi u prvim redovima. Radna mjesta su dvosjekli mač. Trebaju nam samo dobro plaćena radna mjesta i samo za Hrvate. Sve ostale kombinacije su loše. Radno mjesto samo po sebi ne znači ništa. Sutra će tu dovesti muslimane ili imigrante i radno mjesto postane odskočna daska za invaziju. To se već događa čak i u Posušju.
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1106 of 2558 - 43.24%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Peticija protiv dalekovoda kroz HBŽ mještana Buškog Blata i Zavelima Postano: 14 srp 2024, 08:30 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 77519 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Evo ideja:
Titovo Jezero je jako plitko, prosječna dubina nekih 2-5 metara.
100 vjetroagregata na površinu jezera.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
zaba1111
|
Naslov: Re: Peticija protiv dalekovoda kroz HBŽ mještana Buškog Blata i Zavelima Postano: 14 srp 2024, 08:43 |
|
|
Dobro robi jesmo li se složili da blebetanje niti je interesantno niti je i trunku korisno. Jesi ti izbrisao moj post? Je li ovo tema za majmune ili se hoće raspravljati o aktualnoj temi?
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Peticija protiv dalekovoda kroz HBŽ mještana Buškog Blata i Zavelima Postano: 14 srp 2024, 08:56 |
|
|
zaba1111 je napisao/la: Dobro robi jesmo li se složili da blebetanje niti je interesantno niti je i trunku korisno. Jesi ti izbrisao moj post? Je li ovo tema za majmune ili se hoće raspravljati o aktualnoj temi? Ne možeš 3-4 forumaša vrijeđati na osobnoj razini. To svakako nije tema.
|
|
Vrh |
|
|
zaba1111
|
Naslov: Re: Peticija protiv dalekovoda kroz HBŽ mještana Buškog Blata i Zavelima Postano: 14 srp 2024, 08:59 |
|
|
Blebetanje vrijeđa temu i njen značaj, zato je itekako poradi teme potrebno reći ono što štiti temu.
|
|
Vrh |
|
|
MiB
|
Naslov: Re: Peticija protiv dalekovoda kroz HBŽ mještana Buškog Blata i Zavelima Postano: 14 srp 2024, 09:00 |
|
|
Budi se svijest o prevari zvanoj VE u zemljama sa najviše instaliranih turbina. Šteta za okoliš uzrokovana energijom vjetra6. svibnja 2024 Zakon o električnoj energiji želi potaknuti izgradnju velikog broja gigantskih vjetroturbina, čak iu šumama iu najljepšim turističkim regijama. Ali vjetroturbine nisu tako ekološki prihvatljive kao što neki ljudi misle. Osim narušavanja našeg krajolika, prijete i druga, ponekad teška oštećenja ljudi, životinja i biljaka.Citat: Njemački ljevičarski političar i bivši predsjednik SPD-a Oskar Lafontaine upozorio je u gostujućem članku u "Frankfurter Allgemeine Zeitungu" na nasilnu izgradnju ogromnih vjetroturbina. “Pod izlikom zaštite okoliša, krajolik se uništava”, kritizirao je Lafontaine. Vrijeme je da prestanemo proizvoditi električnu energiju preko “čeličnih divova” koji mogu doseći ukupnu visinu od dvjesto metara. Energiju vjetra mnogi vide kao tehnologiju budućnosti. Ali “dobronamjerna ekološka proizvodnja energije” uništava kulturne krajolike i nehotice jača elektrane na ugljen, koje su među najštetnijima.
Ove riječi, napisane prije više od deset godina, u retrospektivi izgledaju gotovo proročanski. Zapravo, potrošnja ugljena u Njemačkoj se znatno povećala i degradacija krajolika napreduje.
S novim zakonom o električnoj energiji i takozvanim Wind Expressom, Švicarska, koja zaostaje za Njemačkom kada je u pitanju energija vjetra, sada želi pogurati naprijed i ubrzati izgradnju velikih vjetroturbina. Negativne, ekološki štetne posljedice vjetroturbina koje se, uz neosporne prednosti, često zanemaruju.
Osim vidljivog narušavanja krajolika, u trezvenoj analizi moraju se uzeti u obzir i razni drugi čimbenici. Oni uključuju, bez pretenzije da su iscrpni, sljedeće ekološki važne učinke energije vjetra:
- Smrt za životinje: Vjetroturbine su smrtonosna opasnost za ptice, šišmiše i kukce. Opservatorij za ptice Sempach piše: “Negativni učinci vjetroturbina na ptice dokazani su raznim studijama.” Glavni rizici su opasnost od sudara i promjena staništa.
- Vjetroturbine u šumama: Zakon o električnoj energiji želi olakšati izgradnju vjetroturbina u šumama. Uništiti drveće da spasimo klimu? Ovo je neodrživa strategija. Izgradnja vjetrenjača u šumi ozbiljno bi oštetila ovaj vrijedan ekosustav, ograničila stanište divljih životinja i osigurala manje apsorbiranje CO2 koji je štetan za klimu. Proizvodnja štetna za okoliš: Proizvodnja vjetroturbina uzrokuje "katastrofalno uništavanje okoliša u Kini", izvijestio je ARD ("Prljava tajna čistih vjetroturbina"). Neodimij, takozvana rijetka zemlja koja se vadi gotovo isključivo u kineskim rudnicima, koristi se za posebno učinkovite sustave. To stvara "otrovne otpadne proizvode", a također se oslobađaju radioaktivni uran i torij. Ove tvari značajno su kontaminirale faunu i floru i štetne su za zdravlje ljudi.
- Vjetroturbine utječu na mikroklimu: Studija Sveučilišta Harvard pokazuje da temperatura oko vjetroturbina raste. Izravni utjecaj energije vjetra na klimu postao je očit odmah, dok su se dobrobiti materijalizirale sporo, ako su uopće.
- Bacanje sjena i leda: Ogromne lopatice rotora uzrokuju sjene u području oko vjetroturbina, često u kombinaciji sa stroboskopskim efektom, usporedivim s disko kuglom. Nisu pogođeni samo stanovnici, već i životinjski svijet. Još jednu opasnost predstavljaju leteći komadi leda – udaljeni i do nekoliko stotina metara.
- Problemi s recikliranjem: Neki dijelovi vjetroturbina su nepotpuni ili ih je teško reciklirati. To se posebno odnosi na plastične lopatice rotora, koje su ojačane karbonskim ili staklenim vlaknima, ali i na čvrste betonske baze. Temelj vjetroturbine sastoji se od do 3500 tona armiranog betona. Potpuna demontaža se često ne planira, već se materijal uklanja samo površinski i ostaje u prirodi.
Postoje i druga oštećenja poput buke i infrazvuka, koja utječu i na ljude i na životinje. Ako uzmete u obzir da Švicarska nije zemlja vjetra i da su netaknuta priroda i krajolik među njezinim najvrjednijim resursima, shvatit ćete da ne može biti krajnja mudrost postaviti tisuće ogromnih vjetroturbina u našem malom okruženju. https://umweltzeitung.ch/news/umweltsch ... windkraft/Smatram dobrim ako se lokalna zajednica uključi u rasprave o prihvatljivosti i izvedbi projekata, podrška za planinu i njegove.
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Peticija protiv dalekovoda kroz HBŽ mještana Buškog Blata i Zavelima Postano: 14 srp 2024, 09:39 |
|
|
Ekipa oko mini HE je dobila podršku hambasade i US financiranih nvo. Samo je pitanje je koliko su oni spremni financirati borbu protiv nečega što se smatra ekološki prihvatljivo. Nek pokušaju kontaktirati ekipu iz Mostara, pa se malo posavjetujte s njima oko kampanje.
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Peticija protiv dalekovoda kroz HBŽ mještana Buškog Blata i Zavelima Postano: 14 srp 2024, 11:00 |
|
|
Njemački LJEVIČARSKI... ti štite sve gdje mogu dobit glasove. VE su kako im ime kaže vjetro... To znači da se postavljaju tamo gdje ima puno vjetra. Tamo gdje kod nas ima puno vjetra nema ništa, ni šume ni ničega. E sad, sto nekom vizualno smeta, neka si prvo ugasi struju u kući pa onda prigovara.
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Peticija protiv dalekovoda kroz HBŽ mještana Buškog Blata i Zavelima Postano: 14 srp 2024, 11:03 |
|
|
I te MHE, ne vidim ni s njima neki veliki problem koliko god ljudi cvilili, ima ih po SB, opet ih je puno manje nego je bilo vodenica nekad. Doduše, nisu neki proizvođači el. energije.
Sve je to lako maknuti i vratiti u prvitno stanje, za razliku od NE i TE koje su puno invazivnije po okoliš.
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Peticija protiv dalekovoda kroz HBŽ mještana Buškog Blata i Zavelima Postano: 14 srp 2024, 11:05 |
|
|
Uostalom, zeleni ljevičari i jesu gurali obnovljive izvore, sad kad su počeli na njima neki drugi ljudi lovu brat sad bi zaustavili. Ne znaju bi li kakili ili piškili.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|