HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 01 lis 2025, 14:50.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 1412 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 57  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Socijalna situacija u Federaciji
PostPostano: 16 svi 2015, 15:58 

BBC je napisao/la:
Njima još uvijek nije jasno kako stvari stoje, zar ne ? Fascinantno koliko su plitki.

Citat:
Pješice iz Živinica došli u Sarajevo kako bi se spalili!
Objavljeno 13.04. - 11:04
"Izetbegović i Komšić nas sve godine lažu"

Dva razvojačena borca iz Živinica Šefik Muminović i Džemail Zahirović, jutros u 9 sati ispred zgrade Općine krenuli su pješice u Sarajevo gdje će ispred zgrade Vlade FBiH izvršiti samozapaljenje.

Na ovaj čin navela ih je kako kažu, nebriga države prema ovoj kategoriji stanovništva, bijeda, narušeno zdravstveno stanje i bezuspješna borba za egzistenciju.

Kazali su da će se prvo obratiti Bakiru Izetbegoviću i Željku Komšiću i tražiti zahtjeve.

– Idem pred Vladu F BiH i tražit ću bolje uvjete za život, da se umirovim kao borac. Da imam neka primanja, trajna, a ne privremena. Ovaj život se više ne može podnijeti. Dvadeset godina gorim u neimaštini. Bakir Izetbegović i Željko Komšić nas sve godine lažu. Ukoliko ne ispune zahtjeve ja ću se spaliti i na kraju ću izgorjeti, neka me više nema – kazao je Džemail Zahirović za Avaz.

Istu sudbinu dijeli i Šefik Muminović, kojeg je na ovaj čina natjerala neimaština. On kaže da neće odustati od zahtjeva. Zaboravljen od svih, drugog izlaza nema. Kako kaže jedino mu je preostalo da se ubije.

-Dobio sam otkaz u Rudniku Đurđevik. Ja sam tužio Rudnik i tražili su da povučem tužbu, a zauzvrat će mi zaposliti dijete. Slagali su me, nisu ispunili. Ja ovo više ne mogu podnijeti. Ja nemam kruha. Neki dan vraćam se kući, unuče trči prema meni i traži marku da mu dam. Ja nemam. Idem Bakiru Izetbegoviću reći kako nemam ništa, ni drvenim kašikama nemam što jesti, a kamoli zlatnim – kazao je kroz suze Šefik./HMS/

Ovo je neuhmano na koji način se oni lažu i varaju sami između sebe. Što je još veći crnjak to rade onako iz navike, bez neke materijalne ili duhovne koristi.

Citat:
Šefik Muminović tvrdi da je otpušten, Džemal Zahirović negira, a Esad Ćesko kaže da mu Šefik prijeti

Prije mjesec dana demobilisani borci Šefik Muminović i Džemal Zahirović krenuli su prema Sarajevu s ciljem da se javno spale. Tada im je u Sarajevu ponuđeno niz obećanja koja su ih trebala odvratiti od tog nauma.

Ispred Vlade Federacije BiH Muminoviću i Zahiroviću ugovor na godinu dana, uz plaću od 400 KM mjesečno, ponudio je direktor Šipada Esad Ćesko.

No, samo mjesec dana poslije, ugovor o radu mu je, kako tvrdi Šefik, otkazan a on se ponovo treba prijaviti na Zavod za zapošljavanje.

“On nas je prijavio 14. aprila, a odjavio 5. maja. On nam to nije javio već sam to saznao kad sam pokušao da ovjerim knjižicu prije nekoliko dana. Jučer sam ga nazvao, ali mi je on samo opsovao i spustio slušalicu”, kaže za Klix Šefik Muminović.

Napominje da je od Ćeske tražio da im vrati njihove papire kako bi se mogli prijaviti na Zavod za zapošljavanje, ali je on to odbio učiniti. Do sada im je od Šipada uplaćeno ukupno 190 KM.

Šefik najavljuje da će u utorak ponovo doći pred zgradu Vlade Federacije, a kaže da će ovaj put po svaku cijenu insistirati na rješenju svojih problema.

S druge strane, direktor Šipada Esad Ćesko tvrdi kako oni nisu otpušteni te da se i dalje vode kao zaposlenici njegove firme.

“Dobili su plaću za april. I dalje su prijavljeni. Međutim, u ponedjeljak ću sa svojim saradnicima vidjeti šta da radimo sa Šefikom koji je problematičan, dok je Džemal korektan”, kaže za Klix Ćesko.

On tvrdi da mu je Šefik tražio 1.500 KM jer je navodno morao kupiti kravu te da mu je prijetio i psovao, što je, navodi Ćesko, uredno prijavio policiji.

Tvrdi da su u ovom trenutku uredno prijavljeni te da će zbog svega pokrenuti krivični postupak protiv Šefika.

“Ni za Šefika nisam donio konačnu odluku, ali nije korektno da me se blati i da mi prijeti jer me dovodi u nezgodnu situaciju”, kaže Ćesko.

Navode Esada Ćeske za Klix potvrdio je i drugi borac Džemal Zahirović.

“Nisam otpušten, za nepunih deset radnih dana primio sam 190 KM. Hvala Ćeski, a Šefik je huškač. Da sam znao da je takav ne bih s njim ni dolazio”, kaže Džemal.

Vrh

PostPostano: 23 svi 2015, 19:22 

Uskoro će re RS raspasti a Hrvati će ostati bez konstitutivnosti. Samo malo sabura.

Citat:
Zenička bolnica: Aparati ne rade, nema lijekova, čak upitna i hitna pomoć
Objavljeno 23.05. - 12:27

Liječnici županijske bolnice Zenica ne kriju da je u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u centralnoj Bosni katastrofalno stanje i kako često nisu u mogućnosti pacijentima pružiti ni minimalnu zdravstvenu zaštitu!

O stanju kaosa liječnici su jučer odlučili javno progovoriti.

– Nedostaje lijekova, veliki dio opreme je van funkcije. Skoro sve ultrazvučne sonde su pokvarene. Magnet ne radi, a odnedavno ne radi ni posljednji gastroskop, tako da ne možemo uraditi ni urgentnu gastroskopiju. Dolazimo u situaciju da ne možemo više pružati ni hitne sluge, usluge koje spasavaju živote ljudima – kaže dr Haris Husremović. Krivca za teško stanje liječnici vide u političkim strukturama kojima zamjere nekontrolirano zapošljavanje stranačkih kadrova i česte izbore direktora, njih čak sedam za dvije i po godine!/HMS/

Vrh

PostPostano: 25 svi 2015, 11:37 

Hvala, i uživam.

Citat:
U četiri mjeseca Federacija prikupila 270 milijuna KM manje od planiranog
U proračun Federacije BiH /FBiH/ u prva četiri mjeseca slilo se 270 milijuna KM manje od planiranog, a rekordno nizak priliv sredstava zabilježen je u travnju, piše sarajevski “Dnevni avaz”.

Prema izvještaju Vlade FBiH, u prva tri mjeseca ove godine prikupljeno je 389,3 milijuna KM prihoda, što je osam posto manje od planiranog.

U poređenju podataka iz prva tri mjeseca ove i prošle godine, prihodi FBiH u 2015. godini manji su za 54 milijuna KM nego u prošloj, a istovremeno je nastavljeno zaduživanje – samo na posljednjoj sjednici Vlada FBiH zadužila je ovaj entitet za 100 milijuna KM.

- Bez sumnje da će Federacija, nastavi li se ovaj trend, doživjeti potpuni fiskalni krah i prije eventualnog odobravanja novog kredita Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/, koji se u najboljem slučaju može očekivati tek krajem ljeta – piše “Avaz”

Vrh

PostPostano: 26 svi 2015, 00:08 

Platforma! Svaka čast. Dobro odradili posao. Sve stručnjaci svog posla. :zubati

Citat:
Finansijski kolaps FBiH
25.05.2015. Piše: B.E. 5

Federalni budžet u deficitu je čak 684 miliona maraka, a za prva četiri mjeseca ove godine priliv je za 270 miliona manji od planiranog.

Ništa bolja finansijska situacija nije ni u Republici Srpskoj.

Od MMF-a, čiji je nastavak aranžmana upitan bez reformi – potrebno nam je oko milijardu maraka. U jeku ekonomske krize, građani su suočeni sa stalnim poskupljenjima.

Ekonomisti upozoravaju da je Federacija na pragu finansijskog kolapsa. / bhrt

Vrh

PostPostano: 26 svi 2015, 22:31 

Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Citat:
Federacija u deficitu 700 milijuna KM

Ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je danas u Sarajevu da je "u čvrstoj nadi" da će entitetske, te županijske vlasti u Federaciji, pokazati punu odgovornost i učiniti sve da bude reaktiviran sporazum sa MMF-om, jer je to put ka financijskoj održivosti proračuna u BiH.

Naime, Bevanda je primio novoimenovanog rezidentnog predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za BiH Francisca Parodia koji će dužnost preuzeti u kolovozu ove godine.

Aktualni rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Ruben Atoyan predstavio je svog nasljednika ministru Bevandi i zahvalio se na uspješnoj suradnji tijekom njegovog trogodišnjeg mandata, uz nadu da će ona biti nastavljena i ubuduće.

Osnovna tema današnjeg sastanka bila je skora posjeta Misije MMF-a u svezi reaktiviranja aranžmana s ovom financijskom institucijom, a sugovornici su se složili da provođenje reformi mora biti prioritet, a novi aranžman s MMF-om predstavlja će poticaj tom procesu.

Ministar Bevanda upoznao je predstavnike MMF-a o procesu usvajanja proračuna za ovu godinu, te ocijenio da je posao okončan uspješno i u dobroj političkoj atmosferi. Prema ocjeni ministra Bevande, najuspješniji put ka efikasnom provođenju reformi je suradnja entitetskih vlada, kako međusobno tako i sa vlastima na državnoj razini.

Istaknuo je kako se entitetske, ali i županijske vlade suočavaju a financijskim poteškoćama, što bi se moglo prevladati uz novi aranžman s MMF-om.

Dodao da su problemi posebice vidljivi u Federaciji BiH gdje je zabilježen deficit oko 700 milijuna KM, a nova Vlada zatekla je i dodatne dugove svojih prethodnika.

Predstavnici MMF-a naglasili su da očekuju kako će opredijeljenost za reforme, koju su iskazali svi predstavnici vlasti u BiH, biti vidljiva i na djelu.

Na sastanku se, između ostalog, govorilo i o programu posjeta Misije MMF-a koji se očekuje idućeg mjeseca.

Vrh

PostPostano: 27 svi 2015, 11:10 

Zlaja kao klasični tat nakon uspješne hapana-operacije, šuti i ne proviruje iz svog BanKiMoon bunkera ne spominjući "Zapadnu Njemačku" i državu za Ćoeka. :D

Nermin Nikšić, kao i Branković, Lijanović i ostali "privrednici", "reformisiti", "menaĐeri", su se obilno nakrali "po zakonu", naravno ovom jebeno-državnom, ali znaju da kod nas ima i "zakon Ulice" kao privremena mjera dok se ne uspostave državni zakoni.

Krasti po "Zakonu",... milina. :D

Vrh

PostPostano: 01 lip 2015, 15:07 

Čeka se Bakirovih 100.000 radnih mjesta.

Citat:
URUŠAVA SE MIROVINSKI SUSTAV Izjednačio se broj zaposlenih i umirovljenika!
Objavljeno 01.06. - 10:49

Mirovine sve više kasne
Odnos umirovljenika i zaposlenih radnika u BiHje izjednačen, a trebao bi biti najmanje 1:4. Mirovinski sustav toliko je urušen da cijelu godinu, zbog kašnjenja priliva novca iz tekućeg mjeseca, postoji problem u isplati mirovina, javlja Federalna televizija.

U ovom mjesecu isplata je trajala duže nego što je uobičajeno, a ni sljedećeg mjeseca neće biti bolje jer je deficit stvoren proteklih godina narastao na 125 miljuona maraka. Umirovljenici traže usklađivanje mirovina s troškovima, života, a ni povećanje od 5 posto od prošle godine nije bilo pokriveno jer nije riješen glavni problem, a to je financijska nedisciplina poduzeća kojima upravlja država.

Svakoga mjeseca u Fondu MIO samo je trećina od ukupne sume potrebne za isplatu mirovina. Zbog toga, iz mjeseca u mjesec, pomjera se datum isplate, a one traju po deset dana i više. Deficit koji se kumulirao na 125 milijina maraka stvoren je proteklih godina, napominje Zijad Krnić, direktor Federalnog zavoda MIO/PIO.

“Već smo više od godinu u stanju da iz prihoda od tekućeg mjeseca isplaćujemo mirovine prošlog mjeseca”, dodaje Krnjić. Zbog korištenja priliva novca iz tekućeg mjeseca bit će nastavljen problem isplate mirovina, upozoravaju ekonomisti.

Sustav je dugoročno neodrživ, iako su opravdani zahtjevi umirovljenika za povećanjem primanja. Nisu usklađeni priliv i odlljev sredstava, potrebno je restriktivnije bodovanje mirovina i reforme koje će provesti Vlada i Parlament, koji se do sada nisu odlikovali efikasnošću.

“Rješenje je, na prvom mjestu, da tvrtke moraju plaćati doprinose za sve zaposlene. Drugi korak je povećanje broja zaposlenih, jer ćemo jedino povećanjem broja zaposlenih za koje će se plaćati doprinosi privremeno riješiti tu situaciju”, pojašnjava Željko Šain, dekan Ekonomskog fakulteta u Sarajevu za FTV.

Vlada, očigledno, nema rješenje za financijsku nedisciplinu poduzeća, koja su u vlasništvu Federacije. Samo je mjesečna obveza Željeznica i RMU Kreka u iznosu prosječnog mjesečnog deficita. Vlada priznaje da su prosječni umirovljenici egzistencijalno ugroženi, ali i da nije bilo realnog pokrića za povećanje mirovina u prošloj godini za pet posto. Nema konkretan prijedlog ni kako omogućiti novo zapošljavanje. Kažu tek da treba povećati zaposlenost.

Iz udruženja umirovljenika već su zatražili od Vlade da donese mjere za sanaciju deficita u fondu MIO i da ponovo poveća mirovine za 5 posto. Najavili su i moguće prosvjede ako do 1. rujna Vlada ne bude riješila zahtjeve./HMS/

Vrh

PostPostano: 01 lip 2015, 15:53 

BBC je napisao/la:
Čeka se Bakirovih 100.000 radnih mjesta.

Citat:
URUŠAVA SE MIROVINSKI SUSTAV Izjednačio se broj zaposlenih i umirovljenika!
Objavljeno 01.06. - 10:49

To je već davno krahiralo i neodrživo. Iz ove tablice se vidi da MIO/PIO u Federaciji skoro 12% novca dobiva iz proračuna. A tamo je bezbroj rupa. Čim malo ponestane - zna se. Nagomila se gomila lažnih invalida, bezbroj prijevremenog umirovljenja vojnih lica ono prije 15tak godina, radnika iz propalih poduzeća gdje nije sve uplaćeno, ili je i to čak nadoplaćivano iz proračuna Federacije,... Luda kuća.

slika

Vrh

PostPostano: 02 lip 2015, 23:34 

Uspjeli islamisti na ovo nabiti rekordnih 13 komentara. Toliko ih zanima koliko ih njihovi kradu i koliko im uništili život.

Citat:
Sukobila se policija i radnici Tvornice transportnih uređaja u Tuzli

Piše: Er. M.
Radnici Tvornice transportnih uređaja u Tuzli jučer su se sukobili s policijom ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona tokom protesta protiv lokalne vlasti.

Radnici tvrde kako više od šest mjeseci nisu primili plaću, te traže ponovno pokretanje proizvodnje.

Demonstranti su zaprijetili da će kampirati ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona sve dok njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni, a već nekoliko puta došli su u sukob s policijom pokušavajući probiti policijski kordon.

Povod za proteste je odluka Vlade o pokretanju stečajnog postupka u Tvornici transportnih uređaja.

Obaveze i potraživanja radnika u ovom preduzeću iznose blizu 100 miliona maraka.

Sukob policije i demonstranata pogledajte ovdje.

Vrh

PostPostano: 02 lip 2015, 23:43 

Njihovi ih kradu zato što ih RS blokira pomoću entitetskog glasanja, inače bi bili bogatiji od Luksemburga, jarane.

Vrh

PostPostano: 03 lip 2015, 00:03 

To je jasno. Ali neće ni to dugo, jednom mora prestati. I Bošnjake će sunce obasjati.

Vrh

PostPostano: 03 lip 2015, 00:07 

Tako je. Ne mogu njih katili blokirati koliko Bošnjo može saburati.

Sabur.

Vrh

PostPostano: 03 lip 2015, 00:10 

Uskoro novo "bošnjačko proljeće" i divljanje. Nisu baš toliko tvrde kože koliko žele prikazati.

Vrh

PostPostano: 03 lip 2015, 00:12 

BBC je napisao/la:
To je jasno. Ali neće ni to dugo, jednom mora prestati. I Bošnjake će sunce obasjati.

:zubati Ne treba gubiti nadu. Ima još sunca u našoj galaksiji. :zubati

Vrh

PostPostano: 03 lip 2015, 00:25 

BBC je napisao/la:
Uskoro novo "bošnjačko proljeće" i divljanje. Nisu baš toliko tvrde kože koliko žele prikazati.

Već vidim da Komšić daje "neopozivu" ostavku. :zubati

Vrh

PostPostano: 04 lip 2015, 12:32 

Čemu sve to ? Nema pomoći, usrali ste.

Citat:
Umirovljenici spremaju prosvjede zbog kašnjenja mirovina
DOSTA VIŠE!
OBJAVA: Četvrtak, 4. lipnja 2015. 9:56

''U Sarajevu ćemo 9. lipnja imati sastanak Upravnog odbora Saveza umirovljenika FBiH, na kojem ćemo otvoriti pripreme za prosvjede'', rekao je za Dnevni avaz predsjednik Saveza umirovljenika Hercegovačko-neretvanske županije i član Skupštine saveza Alija Tanović rekavši kako su prosvjedi bili zamrznuli, ali da ''ovo više nikakvog smisla nema''.

''Samo se ponavlja situacija, odnosno, evo, sve je gora. Umjesto da nam od prvog u mjesecu počne teći isplata, mi taj dan dočekamo s nepoznanicom'', kaže Tanović.

Vrh

PostPostano: 09 lip 2015, 15:11 

Enese preseli u Međugorje, tamo ne moraš plaćati porez.
Kako je nakupio 11.000 KM duga državi. A sve neki fin tip i nevinašce.

Citat:
Brčak Enes Mahmutović polupao svoj lokal zbog nerada vladinih institucija

Brčak Enes Mahmutović danas je polupao svoj lokal u centru grada u Brčkom koji je prije godinu kupio kako bi ga izdao pod kiriju. Nakon kupovine počeli su i problemi da se odvijaju sa institucijama Brčko Distrikta.

Mahmutović je prije godinu dana kupio lokal u koji je investirao nekoliko hiljada maraka.

"Lokal je bio pod hipotekom zbog neplaćenih poreza u iznosu od 11 hiljada maraka. Ja sam znao za taj problem i svjesno sam to prihvatio. Novac sam imao i htio uplatiti tih 11 hiljada maraka, ali oni su odbijali", kazao je Mahmutović, navodi portal infobrčko.com.

"Godinu i po dana ja njih molim da platim novac, ali oni ništa. Nekoliko puta sam nosio novac da izvršim uplatu i nisu to prihvatili da bi kasnije tražili 15 hiljada maraka zbog kamata. To nisam htio uplatiti, jer sam ja njima nosio novac na vrijeme. Najvaljivao sam ako se ne riješi ovaj slučaj da ću polupati lokal i to sam i učinio. Na kraju ću ga devastirati skroz i napraviti gradski WC. Država nam je katastrofa", kazao je Mahmutović.

Vrh

PostPostano: 09 lip 2015, 18:02 

BBC je napisao/la:
Enese preseli u Međugorje, tamo ne moraš plaćati porez.
Kako je nakupio 11.000 KM duga državi. A sve neki fin tip i nevinašce.

Citat:
Brčak Enes Mahmutović polupao svoj lokal zbog nerada vladinih institucija

Brčak Enes Mahmutović danas je polupao svoj lokal u centru grada u Brčkom koji je prije godinu kupio kako bi ga izdao pod kiriju. Nakon kupovine počeli su i problemi da se odvijaju sa institucijama Brčko Distrikta.

Mahmutović je prije godinu dana kupio lokal u koji je investirao nekoliko hiljada maraka.

"Lokal je bio pod hipotekom zbog neplaćenih poreza u iznosu od 11 hiljada maraka. Ja sam znao za taj problem i svjesno sam to prihvatio. Novac sam imao i htio uplatiti tih 11 hiljada maraka, ali oni su odbijali", kazao je Mahmutović, navodi portal infobrčko.com.

"Godinu i po dana ja njih molim da platim novac, ali oni ništa. Nekoliko puta sam nosio novac da izvršim uplatu i nisu to prihvatili da bi kasnije tražili 15 hiljada maraka zbog kamata. To nisam htio uplatiti, jer sam ja njima nosio novac na vrijeme. Najvaljivao sam ako se ne riješi ovaj slučaj da ću polupati lokal i to sam i učinio. Na kraju ću ga devastirati skroz i napraviti gradski WC. Država nam je katastrofa", kazao je Mahmutović.

BBC Brčko se ne nalazi u Federaciji.

Vrh

PostPostano: 09 lip 2015, 18:24 

Vama država na vaših 30-ak %. Podsvijest progovara.

Vrh

PostPostano: 09 lip 2015, 18:27 

BBC je napisao/la:
Vama država na vaših 30-ak %. Podsvijest progovara.

Fala na onih 6% vidiš kako se povećava. :zubati Brčko distrik je Brčko distrikt nema ti ovo veze sa Federacijom.

Vrh

PostPostano: 10 lip 2015, 19:49 

Ne kužim ovo. Bevanda IMF-u kuka kako je Bejha prezadužena. :laugh

Citat:
Bevanda: Unutrašnja zaduženost BiH je enormno povećana

Na sastanku s delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda i predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem konstatirali smo da je unutrašnja zaduženost BiH enormno povećana - kazao je danas u Sarajevu ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda.

Dodao je da je s predsjedavajućim Zvizdićem informirao predstavnike MMF-a o likvidnosti i stanju vanjske i unutarnje zaduženosti.

"Također smo ih informirali i o radu Fiskalnog vijeća, te da će do 15. juna biti završen globalni fiskalni okvir za koji je zaduženo Ministarstvo finansija, a do 30. juna ćemo ga uputiti u proceduru i stvoriti preduvjete da prema proračunskom kalendaru i sam proračun dođe u PSBiH u septembru", objasnio je.

Upozorio je da veliki rizik predstavlja likvidnost entitetskih i kantonalnih budžeta, ocjenujući da to predstavlja veliku opasnost.

"Pregovori s MMF-om predugo traju. Mogli bi doći u situaciju da pacijent umre, dok oni uspostave dijagnozu", smatra Bevanda.

Također je istakao da BiH nema luksuz kao Grčka da izmijeni Zakon o vanjskom finansiranju.

Vrh

PostPostano: 16 lip 2015, 11:04 

Ovo bi trebao biti bošnjački muzej, od posebnog značenja. Ne msiju dozvoliti da im ovo propadne. Ovo i Alijin muzej.

Citat:

VIJESTIBIH16.06.2015. u 10:44 23
Ogorčeni radnici hotela Holiday: Ne daju nam da radimo, a konačno smo stali na noge

Piše: M. N.
Oko stotinu radnika sarajevskog hotela Holiday protestuje ispred objekta jer im je od jučer onemogućen rad zbog upada finansijske policije.

Radnici su razočarani jer su, kako ističu, počeli dobro raditi i hotel je bio pun gostiju koji su zbog ove situacije jutros morali izaći.

"Ovo je strašno. Radim od 1983.godine i konačno smo stali na noge, a plata nam je bila redovna. Čak smo prošli mjesec dobili i nagradu od novog direktora", rekla nam je radnica.

Svi imaju samo riječi hvale za novi upravu, a radnici strahuju kako se ovim činom pokušava obezvrijediti hotel i prodati nekom podobnom.

Sudska policija iznijela je dokumente, a hotel je oblijepljen žutom trakom i ulaz je zabranjen. Svi gosti napustili su hotel jutros i nije im bilo dozvoljeno ni doručkovati iako su platili aranžmane.

Radnici su poručili da će se boriti da sačuvaju ovaj objekt isto kao što su ga sačuvali u ratnim godinama.

Vrh

PostPostano: 17 lip 2015, 11:47 

Sve to dok su bošnjačkim liderima prioriteti:

- Sutorina
- Rezolucija o Srebrenici
- Naser Orić
- Posjeta Nikolića
- Protest protiv smrtne kazne Mursiju
- Itd...

Citat:
BiH najsiromašnija država u Europi- dvostruko siromašnija od Hrvatske!
Objavljeno 16.06. - 23:48

Foto: Ilustracija
Bosna i Hercegovina je najsiromašnija zemlja u Europi, pokazalo je posljednje istraživanje Eurostata o stvarnoj individualnoj potrošnji kojom se mjeri blagostanje domaćinstva. Prema prvoj procjeni za prošlu godinu, stvarna individualna potrošnja po zemljama članicama EU kreće se u rasponu od 49 do 140 posto prosjeka EU, izraženo standardom kupovne moći.

Istraživanje se, kako prenosi Avaz, odnosilo na visinu Bruto domaćeg proizvoda (BDP) po stanovniku i uključivalo je standard kupovne moći stanovništva jedne zemlje.

Eurostat je istraživanjem obuhvatio 37 europskih zemalja. U Bosni i Hercegovini je zabilježen BDP u visini 28 posto europskog prosjeka, što Bosnu i Hercegovinu čini najsiromašnijom u Europi i državom s najnižim životnim standardom.

Od zemalja regije, poslije BiH najniži BDP po stanovniku, prema standardu kupovne moći, ima Albanija čiji BDP je 29 posto od europskog prosjeka ili 70 posto ispod europskog prosjeka.

Poslije Albanije slijedi Srbija čiji BDP iznosi 35 posto europskog prosjeka, a Makedoniji 36 posto.

Od zemalja regije, najbogatije zemlje su Hrvatska kojoj BDP iznosi 59. Prema ovim rezultatima, Hrvatska je dva puta bogatija od Bosne i Hercegovine i Albanije.

Prema istraživanju Eurostata, najveći životni standard zabilježen je u Luksemburgu, čija je razina dva i pol puta iznad prosjeka EU i iznosi 271 posto EU prosjeka, ili 171 posto više od europskog prosjeka.

Poslije Luksemburga slijedi Norveška, koja nije članica EU-a, čiji BDP po stanovniku iznosi 179 posto europskog prosjeka, i Švicarska čiji BDP je 161 posto europskog prosjeka./HMS/

Vrh

PostPostano: 18 lip 2015, 10:57 

Bošnjaci deevoulirali. Ova vijest nabrala 170 komentara. Prava revolucija za njih.

Citat:
Neizvjesna jesen: Šta ako nam MMF ne odobri novi aranžman?

Piše: N. N.
Budžeti u Bosni i Hercegovini očekuju značajna sredstva od novog aranžmana koje naša država treba sklopiti s MMF-om. No, nije jasno šta ako, iz bilo kog razloga, MMF ne odobri novi aranžman.

Neizvjesna jesen: Šta ako nam MMF ne odobri novi aranžman? Sjedište MMF-a (Foto: EPA)
Usvojenim budžetom za 2015. planirano je da se Federacija BiH zaduži za 680 miliona KM. Planirano je da se 200 miliona KM namakne od MMF-a, odnosno iz novog aranžmana s MMF-om koji tek treba da bude potpisan.

Budžeti zavise od MMF-a

Federacija će se dodatno zadužiti i od Svjetske banke (54 miliona KM), emitiranja obveznica (110 miliona KM), te emitiranja trezorskih zapisa (320 miliona KM).

Budžetom RS-a za 2015. planirano je da se ovaj entitet u 2015. zaduži 369 miliona KM, od čega je značajan dio planiran da se povuče iz sredstava MMF-a.

Kada se radilo na budžetu za 2015. planirano je da već početkom ove godine budu na raspolaganju sredstva iz 4. faze aranžmana s MMF-om koji je naša država potpisala još 2012. Međutim, sredstva iz 4. faze nikada nisu uplaćena, a iz MMF-a su poručili da je jedina opcija pregovor o novom aranžmanu.

Koliko je već sada opterećen budžet FBiH zbog izostanka sredstava od MMF-a govorio je nedavno i premijer Vlade FBiH Fadil Novalić koji priznaje su već sada u situaciji da ne mogu izmirivati sve obaveze.

Novalić pojašnjava da deficit, zbog naslijeđenog duga iz prošle i manjka prihoda iz ove godine, iznosi oko 400 miliona KM. Trenutno Vlada FBiH isplaćuje samo plaće, socijalna davanja i druge prioritete, ali se ne isplaćuju grantovi, podsticaji i sl.

Kao privremenu mjeru Vlada se odlučila da trezorske zapise i obveznice emitira u većem obimu u prvom dijelu godine nego što je bilo prethodno planirano. Plan je da se prva polovina godine preživi zahvaljujući tako namaknutim kreditnim sredstvima, a da se od jeseni preživljava uz pomoć kredita MMF-a.

Povećanje prihoda od poreza, nova zaduženja kod banaka...

No, ključno pitanje jeste šta ako MMF, iz bilo kojih razloga, ne odobri nova sredstva?

Iz Ministarstva finansija BiH za Klix.ba su rekli kako sredstva od MMF-a ne koristi država već samo entiteti te da se obratimo entitetskim ministarstvima finansija.

Ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda ranije je za medije rekao da BiH treba najmanje milijarda KM kako bi se sanirali deficiti entitetskih budžeta. Prema Bevandi, deficit budžeta u RS-u iznosi oko 500 miliona KM, a u FBiH oko 680 miliona KM.

U Vladi FBiH, tačnije u ministarstvu finansija, računaju i s mogućnošću da MMF uopće ne odobri novi aranžman.

“Pripremamo rebalans budžeta za 2015. godinu što smo i u obavezi nakon što je imenovana Vlada FBiH, a s obzirom na mogući izostanak sredstava odnosno smanjene dinamike priljeva sredstava od MMF-a, neophodno je uraditi korekcije i moguće alternative”, kaže za Klix.ba ministrica finansija FBiH Jelka Miličević.
Ona dodaje da se u Federalnom ministarstvu finansija razmatraju rješenja u smislu korekcije na transferima, prvenstveno kapitalnim transferima kao i mogućnost alternativnih izvora finansiranja kako od domaćih banaka tako i od međunarodnih finansijskih institucija.

“Pokreću se i aktivnosti koje će se odmah reflektirati na budžet, a to je cijeli niz mjera na povećanju poreznih i neporeznih prihoda, prvenstveno u domeni direktnih poreza”, kaže ministrica Miličević.

Nepostojanje većine koja bi usvojila reforme

Za pregovore s MMF-om ključno je usvajanje i sprovođenje seta reformi koji su nazvani “reformska agenda”. Iz dosadašnjih najava čini se da je MMF odlučan da ne odobri novi aranžman ako se ne krene u ozbiljnije reforme.

Vlada FBiH, bez ministara DF-a, usvojila je plan reformi, isto kao i Vijeće ministara. Međutim, Vlada RS-a nije usvojila ni plan reformi, a neizvjesno je kada će uopće usvojiti ovaj plan.

Drugi problem sigurno će predstavljati samo provođenje reformi. Usvajanje novog Zakona o radu premijer FBiH Novalić najavljuje do kraja godine. Međutim, ovaj entitet trenutno nema ministra za socijalni rad u čijoj nadležnosti je ova oblast, a na posljednjoj sjednici ZD Parlamenta FBiH nije bilo većine ni za usvajanje dnevnog reda a kamoli nekog od reformskih zakona. Ismet Osmanović (SDA) na zadnjoj sjednici ZD Parlamenta FBiH je rekao kako ne zna kada bi se mogla zakazati nova sjednica a očito je da ne postoji parlamentarna većina.

Također, uopće nije jasno da li je neki od reformskih zakona već gotov, a sigurno je da će trebati i određeno vrijeme za usaglašavanje predlagača zakona i sindikata te udruženja poslodavaca. Potpisanu “reformsku agendu”, odnosno plan reformi, Vlada nije javno obznanila, a u medije su procurile različite verzije.

Premijer Novalić je rekao kako će plan ostati skriven dok ne bude svečano potpisan. Ceremonija potpisivanja je otkazana jer iz RS-a nisu potpisali plan reformi pa je svoju posjetu otkazao i evropski komesar Hahn.

Vrh

PostPostano: 19 lip 2015, 14:39 

Malo sabura molim. Komšić usrao stvar i sad se potrebno strpiti.

Citat:
Radnici "Krivaje" pred kapijom preduzeća
Grupa nekadašnjih radnika zavidovićke "Krivaje" okupila se pred kapijom ovog preduzeća jer im, uprkos obećanjima i najavama, nije uvezan radni staž.

Iako su dobili rješenja za penzije, to pravo ne mogu ostvariti jer im Vlada Federacije BiH nije uplatila sredstva, prenose federalni mediji.

Nakon prodaje "Krivajine" imovine ortačkoj grupi federalna Vlada se obavezala da će uplatiti doprinose svim radnicima tog preduzeća koji do kraja 2014. godine ispune uslove za penziju.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1412 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 57  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: mrnjav i 7 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: