HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 09 vel 2025, 17:02.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 447 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 18  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Široki Brijeg
PostPostano: 04 ožu 2010, 00:11 

hehe odlične slike, apogotovo one dvije sa skyscraper...odakle li već, u boji i nasumično zamućene, čovječe izgledaju kao makete!
eee još treba koja slika iz unutrašnjosti stadiona i dvorane... bitnije je ono kako izgleda unutra u svom punom sjaju :D

Vrh

PostPostano: 04 ožu 2010, 12:27 

kikx_sb je napisao/la:
hehe odlične slike, apogotovo one dvije sa skyscraper...odakle li već, u boji i nasumično zamućene, čovječe izgledaju kao makete!
eee još treba koja slika iz unutrašnjosti stadiona i dvorane... bitnije je ono kako izgleda unutra u svom punom sjaju :D

vidio sam i te, budem kasnije stavio.

Vrh

PostPostano: 04 ožu 2010, 12:34 
kikx_sb je napisao/la:
u boji i nasumično zamućene, čovječe izgledaju kao makete!

da, točno to sam primjetila, kao makete. vješto korišten blur i isticanje boja do efekta umjetnih. vrlo zanimljivo i efektno.

Vrh

PostPostano: 04 ožu 2010, 13:09 

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

Vrh

PostPostano: 04 ožu 2010, 16:02 

muy bien, muy bien! :D

Vrh

PostPostano: 01 tra 2010, 12:14 

Nikad nisam bio u Sirokom ali po pricama koje sam cuo grad je super, svida mi se.

1. Ima jednu od najbolji ako ne najbolje ekonomsko stanje u BiH, sve to naravno privatno izgradeno ne (kao drugi gradovi gdje vlada gradi)

2. Sport je na iznad bosanskoj razini. Znaci u sportskom mjerilu se sa Sirokim u Bosni rijetko ko moze nosit,
Fudball medu 5 najbolju klubova (Siroki, Zrinjski, Zeljo, FK Sarajvo eto sad Borac doo u to drustvo ma da konstantno u zadnjim godinama e samo ta 4 kluba drze ako ne samo tri bez zelje.)
Kosarka aktualni prvak i bolji od dva BiH prestavnika u NLB ligi po meni i momentano daleko njjaci BiH kosarkaski klub.
Otale klubove slabo pratim ali cuje se poneto i tu je Siroki jak cujem.

3.Demografija, Zapadnohercegovacki kanton ima najveci natalitet u cjeloj Bosni sto je za pofalit kad se zna da u tom kanotnu zive preko 99% Hrvati.
:HercegBosanac

Vrh

PostPostano: 05 tra 2010, 19:10 

slika

:HercegBosanac

Vrh

PostPostano: 13 tra 2010, 22:36 

Korigirani popis stanovništva iz 1991. godine (bez osoba na privremenom radu u inozemstvu)

http://www.hercegbosna.org/kolumne/demo ... e-887.html

Privitak/ci:
Široki.PNG
Široki.PNG [ 8.14 KiB | Pogledano 12386 put/a. ]
Vrh

PostPostano: 14 tra 2010, 00:14 

Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Ultras1986 je napisao/la:
Korigirani popis stanovništva iz 1991. godine (bez osoba na privremenom radu u inozemstvu)

Široki je dobio barem 5 tisuća stanovnika od rata na ovamo.

Vrh

PostPostano: 14 tra 2010, 00:25 

lider30 je napisao/la:
Ultras1986 je napisao/la:

Široki je dobio barem 5 tisuća stanovnika od rata na ovamo.

Minimalno. :HercegBosanac

Vrh

PostPostano: 14 tra 2010, 08:58 

cijela ZHŽ, a bome i Hercegovina ima osjetno više ljudi nego 1991.

Vrh

PostPostano: 14 tra 2010, 23:14 

vratilo se dosta obitelji, natalitet je prilično visok tako da je za ZHŽ situacija jako dobra što se tiče ljudstva, lagano povećanje :D

Vrh

PostPostano: 15 tra 2010, 09:58 

kikx_sb je napisao/la:
vratilo se dosta obitelji, natalitet je prilično visok tako da je za ZHŽ situacija jako dobra što se tiče ljudstva, lagano povećanje :D

za oko 7-8 tisuća u ZHŽ od 1991. bome i nije malo. :zubati

Vrh

PostPostano: 11 svi 2010, 11:24 

Ne bi bilo loše čovjeku odgovoriti. Zna li tko na kojem su groblju u ili oko Širokog Brijega sahranjivani njemački vojnici?

Citat:
Hello Ladies and Gentlemen,

i hope you understand english language.

I have a very special question about my grandfather.

My beloved grandfather was in Siroki Brijeg in the second worldwar. First he was at the Artillery at the coast but later he was ordered to Siroki Brijeg. When the partisans of Tito attacked Siroki Brijeg my grandfather died. That was 06.02.1945. One day later the partisans entered your city. My grandma never got a sign of live after that. Only a letter that her beloved husband died on 06.02.1945. That was such a big tragedy for her. My mum never had the chance to know her father. Iam very sad about this too.

And there was no grave to visit because my grandfather never have been officially burried.

My question is:

Would you please tell me where i can find out if there is a place in or around Siroki Brijeg where german soldiers were burried. Or is there a cemetary with german soldiers on it.

I know .....in history german soldiers had done a lot of bad things but i know that my grandfather was not a warcrime. In many letters he told he gave bread and other things to eat to your population.

Now our countries are living in friendship with each other and that is good......

My dream is to find out where my grandfather lies to rest.......i will visit then your city with my mother to visit her daddys grave.....maybe a massgrave.

His name was “Friedrich Müller”.

Please answer me.....

Vrh

PostPostano: 11 svi 2010, 13:02 

Mogao bi ga u ime i ispred portala dočekat, provodat, počastit i slično, te potražiti vojno groblje njemačkih vojnika u širokom iako sudeći po civilizacijskoj razini prosječnog partizana pitanje je jesu li ti ljudi od njih mogli doživjeti doličnu sahranu.

Vrh

PostPostano: 11 svi 2010, 13:07 

caporegime je napisao/la:
Mogao bi ga u ime i ispred portala dočekat, provodat, počastit i slično, te potražiti vojno groblje njemačkih vojnika u širokom iako sudeći po civilizacijskoj razini prosječnog partizana pitanje je jesu li ti ljudi od njih mogli doživjeti doličnu sahranu.

Pa rečeno mu je da se nema potrebe ispričavati i ograđivati u ime djeda. Valjda će ovi forumaši sa Širokog dati neki suvisli odgovor da ne moramo zvati nekoga u općini.

Vrh

PostPostano: 11 svi 2010, 13:13 

Ministry of Sound je napisao/la:

Pa rečeno mu je da se nema potrebe ispričavati i ograđivati u ime djeda. Valjda će ovi forumaši sa Širokog dati neki suvisli odgovor da ne moramo zvati nekoga u općini.

ko je reko da mu se ispričavaš.
zovneš ga na ljeto, provedeš po općini, pokažeš mjesta velikih bitaka....
pitaš ga jel zna još koga kojemu je dedo poginuo u mostarskoj operaciji da i on dođe turistički u potrazi za didom.....

Vrh

PostPostano: 11 svi 2010, 13:17 

http://www.pobijeni.info/userfiles/Stopama%20pobijenih%20-%20Simpozij,%202009_,%20Mile%20Lasic.pdf

Lokalitet je Dubrava - Knešpolje prema ovome moguće i Rudnik u Novakovoj Zanogi... Evo :

Autor za masovnu grobnicu
»Dubrava« u Knešpolju donosi: »Osim toga tada je ubijeno te zatrpano u Barbarića
ogradi četrdesetak ljudi među kojima je bilo i desetak civila, navodno iz Čitluka, kojih
imena nisu poznata i za koje se tada nitko nije interesirao, a ostalo su bili zarobljeni
njemački vojnici.«
37
Za razliku od popisa žrtava II. svj. rata i poraća s područja Općine Široki
Brijeg, masovne grobnice kao i pojedinačni grobovi na području Općine Široki Brijeg
još uvijek su neutvrđene i neistražene. Tek neke od njih su utvrđene, ali još nisu
istražene. Tako, prema Izjavi Marinka Nogala iz Uzarića od 3. studenoga 2006., na
Uzarićima imaju još tri neistražene masovne grobnice:
- Matijevića njiva blizu kuća, u blizini puta za »Brižine« s 25 leševa;
- Nogalova njiva s 12 leševa uglavnom civila, među kojima i jedno dijete od 12
god.;
- Rudnik u Novakovoj »Zanogi« s 12 njemačkih vojnika – 6 Nijemaca i 6
Hrvata koji su do fizičke likvidacije bili zatočeni u Danijelovoj kući.38 Za neka grobišta
znam još od djetinjstva, a nalaze se uz puteljak Uzarići – Široki Brijeg, preko
»Milatovca«. Ovakvih ili sličnih, još neistraženih masovnih grobnica i pojedinačnih
grobova, ima u svakom selu širokobriješke općine.

Nadam se da sam pomogao ...

Vrh

PostPostano: 11 svi 2010, 13:24 

Jel ima udruga Hrvatski domobran ili nešt slično iz IIww u Širokom, dobro bi bilo čovjeka uputiti njima, ili jednostavno nek nazove Juru Galića i nek pita gdje mu je djed...

Vrh

PostPostano: 11 svi 2010, 13:24 

Ministry of Sound je napisao/la:

ko je reko da mu se ispričavaš.
zovneš ga na ljeto, provedeš po općini, pokažeš mjesta velikih bitaka....
pitaš ga jel zna još koga kojemu je dedo poginuo u mostarskoj operaciji da i on dođe turistički u potrazi za didom.....

Ma kakvo ispričavanje, nego sam njemu u odgovoru rekao da nema potrebe da se ON NAMA ispričava zbog svog djeda (pročitaj opet njegov mail).

Ja nažalost u životu nisam bio u lokalitetu Širokog Brijega, zato ćemo zamoliti ove u općini ili nekoga sa radija ili portala Široki Brijeg da pomognu čovjeku. Ili Oldskul ako se ponudi.

Vrh

PostPostano: 11 svi 2010, 13:43 

PCM je napisao/la:
http://www.pobijeni.info/userfiles/Stopama%20pobijenih%20-%20Simpozij,%202009_,%20Mile%20Lasic.pdf

Lokalitet je Dubrava - Knešpolje prema ovome moguće i Rudnik u Novakovoj Zanogi... Evo :

Autor za masovnu grobnicu
»Dubrava« u Knešpolju donosi: »Osim toga tada je ubijeno te zatrpano u Barbarića
ogradi četrdesetak ljudi među kojima je bilo i desetak civila, navodno iz Čitluka, kojih
imena nisu poznata i za koje se tada nitko nije interesirao, a ostalo su bili zarobljeni
njemački vojnici.«
37
Za razliku od popisa žrtava II. svj. rata i poraća s područja Općine Široki
Brijeg, masovne grobnice kao i pojedinačni grobovi na području Općine Široki Brijeg
još uvijek su neutvrđene i neistražene. Tek neke od njih su utvrđene, ali još nisu
istražene. Tako, prema Izjavi Marinka Nogala iz Uzarića od 3. studenoga 2006., na
Uzarićima imaju još tri neistražene masovne grobnice:
- Matijevića njiva blizu kuća, u blizini puta za »Brižine« s 25 leševa;
- Nogalova njiva s 12 leševa uglavnom civila, među kojima i jedno dijete od 12
god.;
- Rudnik u Novakovoj »Zanogi« s 12 njemačkih vojnika – 6 Nijemaca i 6
Hrvata koji su do fizičke likvidacije bili zatočeni u Danijelovoj kući.38 Za neka grobišta
znam još od djetinjstva, a nalaze se uz puteljak Uzarići – Široki Brijeg, preko
»Milatovca«. Ovakvih ili sličnih, još neistraženih masovnih grobnica i pojedinačnih
grobova, ima u svakom selu širokobriješke općine.

Nadam se da sam pomogao ...

Hvala, to je dobar početak...samo da se još javi netko lokalni

Vrh

PostPostano: 11 svi 2010, 13:50 

u Sirokom postoji udruga hrvatskih bojovnika iz drugog svjetskog rata ( prostorije su im izmedju robne i mosta, kad kafica Grand ), pa eventulano koju informaciju dobiti od njih...

a ove lokalitete nije uopce problem obici i bez ikakve pratnje, dovoljno je samo da se raspita u selu ....
a pogotovo dok je jos zivih ovih starijih ljudi koji su i svjedoic tog vremena da dadnu prave informacije..

Vrh

PostPostano: 11 svi 2010, 14:34 

evo kao netko iz širokog, gledam ovo i moram reć da ne znam niti sam čuo za ikakvo groblje njemačkih vojnika. viđao sam grobnice gdje su ukopavani ustaški vojnici, al njemačke nikad.
što se tiče ovih lokaliteta, znam za dubravu, iako nikad nisam sam vidio to mjesto, čuo sam da postoji. što se tiče ovih lokaliteta po uzarićima, znam gdje je taj milatovac mada mi baš i ne znače nešto matijevića i novakove njive. inače koliko sam upratio uzarićki kraj je bio bojno polje da se tako izrazim, tu živim i kao dite sam lutajući okolo našao svakakve stvari, najviše šljemova, nešto metaka i sl., a par stotina metara od moje kuće ima mitraljesko gnijezdo.
isto tako sumnjam da su se uopće njemačkim i sl. vojnicima davala takva "počast" da se ipak pokopaju negdje i zapišu mjesto, najprije da su razbacani po nekim jamama i rupama.

Vrh

PostPostano: 11 svi 2010, 14:38 

kikx_sb je napisao/la:
evo kao netko iz širokog, gledam ovo i moram reć da ne znam niti sam čuo za ikakvo groblje njemačkih vojnika. viđao sam grobnice gdje su ukopavani ustaški vojnici, al njemačke nikad.
što se tiče ovih lokaliteta, znam za dubravu, iako nikad nisam sam vidio to mjesto, čuo sam da postoji. što se tiče ovih lokaliteta po uzarićima, znam gdje je taj milatovac mada mi baš i ne znače nešto matijevića i novakove njive. inače koliko sam upratio uzarićki kraj je bio bojno polje da se tako izrazim, tu živim i kao dite sam lutajući okolo našao svakakve stvari, najviše šljemova, nešto metaka i sl., a par stotina metara od moje kuće ima mitraljesko gnijezdo.
isto tako sumnjam da su se uopće njemačkim i sl. vojnicima davala takva "počast" da se ipak pokopaju negdje i zapišu mjesto, najprije da su razbacani po nekim jamama i rupama.

ajd raspitaj se malo po općini i u starijih ljudi, pomeni im ovo. sevap je

Vrh

PostPostano: 11 svi 2010, 14:44 

A zašto se ne bi napravilo neko spomen obilježje i poginulim njemačkim vojnicima?
sa njihovim imenima.
pa i oni su nečija djeca i nečiji roditelji i ko je njih pitao hoće li ili neće.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 447 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 18  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: