|
|
Stranica: 35/65.
|
[ 1615 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
volvoks
|
Naslov: Re: Stolac Postano: 03 stu 2012, 18:56 |
|
|
Think_critically je napisao/la: volvoks je napisao/la: @think critically , jedino vrijedno od građevina što su osmanlije ostavile u BiH su dva mosta, mostarski i most paše Sokolovića... O drugome je smiješno raspravljati, pogotovo u kontekstu građevina koje se u tom vremenskom periodu javljaju na hrvatskoj obali, poput šibenske katedrale, pa čak i nekih ranijih ostvarenja, poput velikih srednjovjekovnih gotičkih katedrala... Naravno da postoje krasni primjeri islamske arhitekture iz tog vremena, no njih ne ostvaruje otomanska turska, već perzija i mogulska indija, koje su bile otvorenihe prema umjetnosti... Definiraj vrijedno. Je li vrijedno isto što i poznato ili...? Banjalučka Ferhadija i fočanska Aladža bile su biseri osmanske arhitekture, kao što su mnoge druge džamije i javne građevine imale vrijednost usporedivu (mada je teško uopće "mjeriti" vrijednost između građevina različitih kulturnih krugova) s tadašnjim graditeljstvom na jadranskoj obali ili dalje. Recimo, kao što se šibenski katedralu cijeni prvenstveno zbog jedinstveno koncipiranog krova, tako se i Ferhadiju cijenilo (oni koji to razumiju) zbog jedinstvenog arhitektonskog koncepta nadsvođenja i kupole. Aladža je bila cijenjena zbog vrijedne kamene plastike i slikarstva. Alipašina džamija u Sarajevu je, iako bez posebnih obilježja, cijenjena zbog proporcionalnosti svojih dimenzija (to se jednostavno vidi kad se u nju gleda, da iako bez ikakvih posebnih ukrasa, djeluje vrlo skladno i privlačno). Dalo bi se dosta napisati o raznoraznim objektima i njihovom značaju i vrijednosti, ali to na kraju krajeva nije ni bitno. Vrijednost/nevrijednost povijesnih objekata nije razlog da ih se ruši. Dalmatinci svaku kamenu ribarsku kućicu čuvaju kao da je Notre Dame, vrlina koju bi Bošnjaci, naročito zbog svojeg okruženja, trebali usvojiti. Da otomanska Turska nije imala vrijedno arhitektonsko stvaralaštvo je, s kulturnog stanovišta, blasfemična teza. Ovakva i slična razmišljanja proizlaze iz činjenice da je obrazovni sistem koncipiran tako da se govori gotovo isključivo o povijesti i umjetnosti zapadnokršćanskog kulturnog kruga, dok se sve ostale usput spomene, što rađa takve ponižavajuće konotacije "egzotizma" i inherentne inferiornosti. Vrijedno za mene znači lijepo, skladno i značajno za razvoj nekog arhitektonskog pravca... Na stranu što su ferhadija i alipašina džamija vrlo slične, a i ne znam gdje vidiš sklad na debelim kamenim zidovima ali palšine džamije, niti jedna od njih nije uvela nekakvu novinu, stilaki je to još uvijek kupola na stijeni, i to bez arabeski i uz manju skladnost... Zar to nije sramotno za turke, da 1500 i neke stilski još slijede rane bizantske i bizantoarapske stilove... S druge strane, u mostogradnju su uveli ogroman napredak, i te dvije građevine smatram izuzetno vrijednima
_________________ Summum ius, summa iniuria.
|
|
Vrh |
|
|
Sayuri
|
Naslov: Re: Stolac Postano: 03 stu 2012, 20:32 |
|
Pridružen/a: 09 sij 2012, 03:15 Postovi: 5115 Lokacija: Mali noćni razgovori
|
Think džaba naprežeš svoje moždane vijuge Otkud si ti, možeš mi napisati na pp ako te već nisu banovali.
_________________ Pomozite mi da vas ne ubijem!
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Stolac Postano: 03 stu 2012, 21:46 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 109320 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Kako se islamisti namirišu, odmah PP radi.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
Sayuri
|
Naslov: Re: Stolac Postano: 03 stu 2012, 22:00 |
|
|
BBC je napisao/la: Kako se islamisti namirišu, odmah PP radi. A kod tebe radi ljubomora
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Stolac Postano: 03 stu 2012, 22:00 |
|
|
Naprotiv. Volim ja kad se vi ovako izletite. Samo uživajte, sve se registrira.
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Stolac Postano: 03 stu 2012, 22:02 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 60948 Lokacija: DAZP HQ
|
BBC je napisao/la: Kako se islamisti namirišu, odmah PP radi. meni je sayuri kao prava naša nevista. ne da joj vrag mira, udat će se za Hrvata tebi u inat.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Stolac Postano: 03 stu 2012, 22:04 |
|
|
dudu je napisao/la: BBC je napisao/la: Kako se islamisti namirišu, odmah PP radi. meni je sayuri kao prava naša nevista. ne da joj vrag mira, udat će se za Hrvata tebi u inat. Bilo joj po volji. Djeca joj hoće 80% jer žive kao manjina na Balkanu.
|
|
Vrh |
|
|
Think_critically
|
Naslov: Re: Stolac Postano: 04 stu 2012, 04:23 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Svačega mi je žao ali džamija nije. Nakon porušenih 20-ak ili koliko već, umjesto 10020 ostalo ih je 10000. I još su izgradili pun k. ih nakon rata, a još obnovili i porušene. I kme, kme, rušili su nam džamije. Što se mene tiče, ja vidim gradnju džamija kao oblik zapišavanja teritorija. Ne možeš na svakom ćošku pravit po jednu i pravit se blesav. To što stranci to ne kuže, još, osim kad su u pitanju njihove vlastite zemlje, to je drugi par rukava.
Perfidno i pokvareno. Junuze, odakle izvlačiš te brojke? Porušeno je daleko više od 20 džamija, kako ti navodiš, porušene su praktički sve na teritoriju RS i većina na teritoriju tzv. HB. Tu se radi o stotinama, pa možda i preko tisuću islamskih vjerskih objekata, od kojih su mnogi imali iznimnu arhitektonsku i povijesnu vrijednost. Hoće li tebi biti žao tih objekata ili ne, stvar je tvoje osobne svijesti i savjesti. Na nama je da one koji mogu bez imalo obzira rušiti vjerske objekte, i to još one iznimne vrijednosti, te oštećenu stranu nazivati "kmečavcima" i perfidnim pokvarenjacima, marginaliziramo kao zadnju bagru (što i jesu, dodani komentar o "preoravanju" najbolje svjedoči o poljoprivrednoj prirodi tih individua koji bi sudili arhitektonsku vrijednost džamija, a ne znaju što znači ni arhitektonska, ni vrijednost, ni džamija, i vrhunac njihove djelatnosti i ostvarenje životnog sna im je porušiti i "zaorati" nekom nešto u klasičnom stilu primitivnog mentaliteta zatiranja i osvete) te im onemogućimo da ikad više odlučuju o sudbini naše baštine. Što se tiče "zapišavanja", za to se mogu osuđivati sve tri strane. Izgradnja novih betonskih vjerskih objekata u 21. st. je jedna stvar, o kojoj mi sad ne govorimo. Govorimo o destrukciji povijesne graditeljske baštine te negiranju i omalovažavanju iste pojave, što je u svakom smislu anticivilizacijski čin sproveden s ciljem zapišavanja od one strane koja to čini.
|
|
Vrh |
|
|
Think_critically
|
Naslov: Re: Stolac Postano: 04 stu 2012, 04:29 |
|
|
volvoks je napisao/la: Think_critically je napisao/la: Definiraj vrijedno. Je li vrijedno isto što i poznato ili...? Banjalučka Ferhadija i fočanska Aladža bile su biseri osmanske arhitekture, kao što su mnoge druge džamije i javne građevine imale vrijednost usporedivu (mada je teško uopće "mjeriti" vrijednost između građevina različitih kulturnih krugova) s tadašnjim graditeljstvom na jadranskoj obali ili dalje. Recimo, kao što se šibenski katedralu cijeni prvenstveno zbog jedinstveno koncipiranog krova, tako se i Ferhadiju cijenilo (oni koji to razumiju) zbog jedinstvenog arhitektonskog koncepta nadsvođenja i kupole. Aladža je bila cijenjena zbog vrijedne kamene plastike i slikarstva. Alipašina džamija u Sarajevu je, iako bez posebnih obilježja, cijenjena zbog proporcionalnosti svojih dimenzija (to se jednostavno vidi kad se u nju gleda, da iako bez ikakvih posebnih ukrasa, djeluje vrlo skladno i privlačno). Dalo bi se dosta napisati o raznoraznim objektima i njihovom značaju i vrijednosti, ali to na kraju krajeva nije ni bitno. Vrijednost/nevrijednost povijesnih objekata nije razlog da ih se ruši. Dalmatinci svaku kamenu ribarsku kućicu čuvaju kao da je Notre Dame, vrlina koju bi Bošnjaci, naročito zbog svojeg okruženja, trebali usvojiti.
Da otomanska Turska nije imala vrijedno arhitektonsko stvaralaštvo je, s kulturnog stanovišta, blasfemična teza. Ovakva i slična razmišljanja proizlaze iz činjenice da je obrazovni sistem koncipiran tako da se govori gotovo isključivo o povijesti i umjetnosti zapadnokršćanskog kulturnog kruga, dok se sve ostale usput spomene, što rađa takve ponižavajuće konotacije "egzotizma" i inherentne inferiornosti.
Vrijedno za mene znači lijepo, skladno i značajno za razvoj nekog arhitektonskog pravca... Na stranu što su ferhadija i alipašina džamija vrlo slične, a i ne znam gdje vidiš sklad na debelim kamenim zidovima ali palšine džamije, niti jedna od njih nije uvela nekakvu novinu, stilaki je to još uvijek kupola na stijeni, i to bez arabeski i uz manju skladnost... Zar to nije sramotno za turke, da 1500 i neke stilski još slijede rane bizantske i bizantoarapske stilove... S druge strane, u mostogradnju su uveli ogroman napredak, i te dvije građevine smatram izuzetno vrijednima A što fali bizantskim i arapskobizantskim stilovima? Samo zato što je nešto "razvijenije" (s naglaskom na to da se radi o jednom vrlo manipulativnom i relativnom pojmu) ne znači da je i skladnije i ljepše i vrjednije. Džamije koje su građene s primjenom europskih arhitektonskih stilova daleko su manje skladne nego one građene u klasičnom osmanskom stilu, dobar primjer je sljedeći: Ovakve dekoracije jednostavno ne odgovaraju džamiji niti njezinoj ideji i funkciji. Btw. Alipašina je dokazano najproporcionalnija, u većoj mjeri nego Ferhadija i Alipašina. Njezin se značaj ne vidi iz ornamenata niti posebnih obilježja (jer ih nema), nego iz same geometrije. Jednostavno se vidi njezin sklad, ne mogu ti to predočiti.
|
|
Vrh |
|
|
Think_critically
|
Naslov: Re: Stolac Postano: 04 stu 2012, 04:33 |
|
|
Sayuri je napisao/la: Think džaba naprežeš svoje moždane vijuge Otkud si ti, možeš mi napisati na pp ako te već nisu banovali. Sorry, ali volim se igrati Sizifa. I ne, ne mislim ništa kuhati na pp, bez uvrede :).
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Stolac Postano: 04 stu 2012, 09:24 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 37937 Lokacija: Gl. grad regije
|
Think_critically je napisao/la: Junuz Djipalo je napisao/la: Svačega mi je žao ali džamija nije. Nakon porušenih 20-ak ili koliko već, umjesto 10020 ostalo ih je 10000. I još su izgradili pun k. ih nakon rata, a još obnovili i porušene. I kme, kme, rušili su nam džamije. Što se mene tiče, ja vidim gradnju džamija kao oblik zapišavanja teritorija. Ne možeš na svakom ćošku pravit po jednu i pravit se blesav. To što stranci to ne kuže, još, osim kad su u pitanju njihove vlastite zemlje, to je drugi par rukava.
Perfidno i pokvareno. Junuze, odakle izvlačiš te brojke? Porušeno je daleko više od 20 džamija, kako ti navodiš, porušene su praktički sve na teritoriju RS i većina na teritoriju tzv. HB. Tu se radi o stotinama, pa možda i preko tisuću islamskih vjerskih objekata, od kojih su mnogi imali iznimnu arhitektonsku i povijesnu vrijednost. Hoće li tebi biti žao tih objekata ili ne, stvar je tvoje osobne svijesti i savjesti. Na nama je da one koji mogu bez imalo obzira rušiti vjerske objekte, i to još one iznimne vrijednosti, te oštećenu stranu nazivati "kmečavcima" i perfidnim pokvarenjacima, marginaliziramo kao zadnju bagru (što i jesu, dodani komentar o "preoravanju" najbolje svjedoči o poljoprivrednoj prirodi tih individua koji bi sudili arhitektonsku vrijednost džamija, a ne znaju što znači ni arhitektonska, ni vrijednost, ni džamija, i vrhunac njihove djelatnosti i ostvarenje životnog sna im je porušiti i "zaorati" nekom nešto u klasičnom stilu primitivnog mentaliteta zatiranja i osvete) te im onemogućimo da ikad više odlučuju o sudbini naše baštine. Što se tiče "zapišavanja", za to se mogu osuđivati sve tri strane. Izgradnja novih betonskih vjerskih objekata u 21. st. je jedna stvar, o kojoj mi sad ne govorimo. Govorimo o destrukciji povijesne graditeljske baštine te negiranju i omalovažavanju iste pojave, što je u svakom smislu anticivilizacijski čin sproveden s ciljem zapišavanja od one strane koja to čini. Bubnuo sam 10 000 a Dudu se s oranjem zafrkavao. Baš sam ih išao brojat, nema samo džamija ima i mekteba pun k. Ovo su spomenici, a ostalo građevine. Citat: Aladža džamija, Foča Arnaudija džamija, Banja Luka Azizija džamija, Bosanski Šamac Begova džamija, Sarajevo Careva džamija, Sarajevo Čaršijska džamija, Livno Ferhat-Pašina džamija "Ferhadija", Banja Luka Fethija džamija, Bihać Hadži Ahmet Dukatareva džamija "Glavica džamija", Livno Husejnija džamija, Gradačac Karađozbegova džamija, Mostar Osman-pašina džamija, Trebinje Sultan Sulejmanova - Careva džamija, Blagaj kod Mostara Šišman Ibrahim-pašina džamija, Počitelj Tabhanska džamija, Visoko - Restaurirana, drveni minaret Alaudinova (Šadrvanska) džamija, Visoko Veli-dedina džamija, Stolac Jusuf-pašina "Kuršumlija" džamija, Maglaj Ajde, za spomenike imam neki osjećaj. Ali, općenito, to su građevine, poprave se, izgrade. Ubijene svećenike i protjerane vjernike, "živu vjeru" - ne. E to je pravi zločin, a o kome se šuti jer se kmeči o džamijama, koje us odavno popravljene. No kmečanju ne smeta. Imam ja feeling za one koji su na drugoj strani prošli isto što i neki od nas na ovoj ili onoj. Ali, ne mogu se otet dojmu kako se vi u Stocu preseravate, kao i u istočnom Mostaru, kako pravite slučajeve gdje ih nema. Gdje ih jest bilo, i u ratu i poslije njega ali danas već godinama nema. U 10 slučajeva koje sam zadnjih 10-ak godina čuo iz tog dijela BiH, 9 su generirali Bošnjaci a 1 Hrvati. Sad za usporedbu uzmi Travnik ili Zenicu, pa nađi koliko su ekscesa generirali Hrvati, i usporedi sudbinu povratnika Hrvata s povratnicima u Stocu. Što navodi na zaključak: preseravate se.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Stolac Postano: 04 stu 2012, 13:03 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 25896 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Think_critically je napisao/la:
Ne samo da ne pokazujete ni tračak kajanja što ste porušili cjelokupnu povijesnu baštinu Stoca zbog njezine civilizacijske pripadnosti islamskom krugu, nego još i nalazite Bošnjake vrijeđati zbog toga što svoju baštinu posjeduju, cijene i obnavljaju, te to nazivate mržnjom i provokacijom, te primitivizmom.
Svašta ga ti udrobi u toj svojoj begovskoj čorbi. Prije svega nemoj da kenjaš i da kažeš "što ste porušili", jer ja osobno nisam porušio ništa niti je to itko od forumaša činio, a koliko znamo nema kolektivne odgovornosti. I uopće nije porušena cjelokupna povijesna baština Stoca, opet ga kenjaš. Citat: Dakle, porušiti ljudima vjerske objekte, zapaliti im kuće i imovinu, protjerati ih, dio ih pobiti po logorima, uključujući cijele obitelji s djecom, učiniti sve da se ne vrate (miniranje kuća poslije Daytona), osporiti im obnovu (nastojanja da se izgradi crkva na mjestu Careve džamije, napad "branitelja" motornim pilama na gradilište i sl.) - nije mržnja ni provokacija.
To se zove etničko čišćenje, ono što je prakticirano u praktički svim općinama u BiH i tu Stolac nije ništa gori, naprotiv. Ja bih se kao Hrvat iz Kaknja rado mijenjao sa sudbinom muslimana iz Stoca za vrijeme rata. Ali opet ga kenjaš, govoriš o paljenju kuća i imovine iako znamo da toga u Stocu nije bilo u većem broju za razliku od Središnje Bosne gdje su Hrvatima preko noći paljene tisuće kuća. A to za ubijanje čitavih obitelji je nešto što prvi put čujem, daj listu tih pobijenih obitelji sa imenima i prezimenima, datumom i mjestom pogibije ili ćemo pomisliti da opet kenjaš. Citat: Sama činjenica da su se Bošnjaci vratili i da postoje te da prakticiraju svoju vjeru i žive svoju kulturu u "hrvatskom Stocu", na "čisto hrvatskoj zemlji" - jest. Sve dok takva pervertirana nacionalistička logika samoviktimizacije postoji i dominira, Stolac će biti grad-slučaj. Ali bio ili ne bio, Bošnjaci će prije izgurati na svoje jer su zakoni i općeljudske vrijednosti na našoj strani. Sama činjenica da ste se vi vratili i da postojite i da prakticirate svoju vjeru za razliku od Bugojanaca, Konjičana, Varešaka itd kojima to nije omogućeno, govori mnogo više o stradanju Hrvata nego muslimana. A vi svoje samo gurajte, ovo je demokratska zemlja, svatko ima pravo da gura. Citat: U kojoj fikciji vi živite, pokazuju vaši upisi po kojima vam MI sa svojim tekijama i "raketama" priječimo europeizaciju!? Koja to velebna Europa u Stocu, gusle, ganga, opanci, spomenik Franji Tuđmanu, hrvatski dom, eto još samo fali Trajanov slavoluk i boemska četvrt pa da budete pravi Europljani :) Ovaj dio tvojega posta pokazuje da sve ono što ti pripisuješ Hrvatima kako oni vide muslimane, sva ta mržnja, nerazumjevanje, šovinizam i rasizam, kulturocid itd, da je on prisutan i kod tebe, da ti prezireš otvoreno Hrvate gore nego oni tebe. Stoga ti nisi ništa bolji od onih kojima se rugaš, naprotiv. Citat: Ja bih volio kad biste vi nas mrzili koliko to želite, ali vaš poriv da rušite džamiju i sve što džamija predstavlja zapravo je samo vaše nezadovoljstvo samima sobom i vlastitom kulturom. Opet kenjanje i generaliziranje. Koji je poriv muslimana bio kada su u prošlom ratu rušili crkve? Nezadovoljstvo samima sobom i njihovom "kulturom"? Uostalom mnoge džamije nisu bile porušene u Hercegovini, npr ona u Čapljini. Citat: Zanimljivo kako kulturni Europljani, kada dođu u ove krajeve, ne pokazuju ni najmanji interes za tu velebnu europsku baštinu Hrvatina Hercegovaca. Svi redom trče na Stari most, čaršiju, sebilj, džamiju, munaru, tekiju, mezarje i druge simbole kulturološke devolucije. Sad, ili ste vi veći evropejci od njih kad znate da se ti objekti ne trebaju razgledavati, nego rušiti, ili će možda ipak prije biti da kultura i kulturna pripadnost znači nešto sasvim drugo. U toj Europi kojoj vi težite danas se akademski izučavaju islamska povijest, umjetnost, arhitektura, književnost, teologija, misticizam, i to na katedrama krovnih sveučilišta, i to od ljudi koji se zovu Hans, Francois ili Giovanni. S tih je katedri i od tih ljudi došao i vapaj da se spriječi devastacija islamskog kulturnog naslijeđa u BiH 90-ih koju su njihova manje civilizirana braća po vjeri rušila iz svojeg neznanja i predrasuda o islamu i muslimanima. Ako već hoćžete biti Europljani, savjetovao bih vam da se prije vodite učenošću tih ljudi negoli svojim instinktima.
[/quote] Hahah, koji si ti smijeh čovječe. Ej, zaboravio si spomenuti i partizansko groblje u Mostaru, jer mene najviše stranci u mostaru zaustavljaju da pitaju put do njega, što ukazuje na njegovu nesumnjivu kulturno-povijesnu vrijednost. Ako izuzmemo činjenicu da preko 95% stranaca dolazi u BiH radi Međugorja pa prihvatimo tu tvoju teoriju da razni Hansevi dolaze da se dive toj nekoj orijentalnoj arhitekturi mogu ti reći da si dijelom u pravu ( a imam iskustva sa jer sam radio jedno vrijeme oko dolazaka mladih ljudi u BiH i išao sa njima skupa). Ima ih koji dođu da vide orijentalne elemente BiH kulture ali nipošto nije riječ o nekoj isključivosti, stoga ga opet samo kenjaš. Osim toga kod dijela tih ljudi sam čak primjetio i prijezir prema svemu tomu. Druga su stvar dakako oni koji studiraju nešto vezano za islam i orijent pa im najbliže da dođu u BiH da osjete malo tog ugođaja, ali oni su dakako izrazita manjina u Europskoj populaciji. Ipak činjenica je da ogromna većina stranaca koji to posjećuju jeste zapravo samo u prolazu - idu iz Dubrovnika ka ZG preko SA ili Mostara... Ili idu sa EXIT-a preko beograda na Jadran. Jer to je naša baština, razina provincijalne željezničke postaje, gdje putnik čekajući vlak protegne malo noge. I na koncu, nelogično je u bezobrazno spočitavati navodni nedostatak kulturno-povijesne baštine jednom narodu ( u ovome slučaju Hrvatskom) od strane pripadnika drugog naroda ( u ovome slučaju muslimanskom, Bošnjačkom ili kako god), spočitavati kao neki nedostatak povijesnih građevina kada znamo da su upravo ti isti muslimani upravo stoljećima tim istim Hrvatima branili gradnju takvih objekata ili ih nemilosrdno rušili. Pa to bi bilo isto kao da Španjolci kažu Meksikancima, - gdje su vaši hramovi Astečki?? Nema ih, samo ima katedrala Gospe od Guadalupe!" Mada usporedba i nije možda primjerena jer je dosta hramova preživjelo konkvistadore, ali muslimane u BiH sve do XIX stoljeća nije ni jedna katolička crkva. Pa i ta čaršijska džamija u Stocu je građena na temelju crkve. Tu je nekada i bila džamija koja je prije bila crkva, a kasnije je napravljena nova. Ali ono što mene čudi jeste da, čak i da naša mržnja postoji, i s obzirom da je manje-više opravdanija od vaše, jer mi nismo nikada bili baštinici islamske kulture, nama je to potpuno strano, nama pra- pradjed nije bio musliman, za razliku od vas kojima su precii bili kršćani - dakle kako nemate tog nekog minimuma respekta prema kostima svojih pračukundjedova koji su nosili križ oko vrata? Vi barem imate neku sponu, slabu i daleku, ali ipak sponu. A mi nemamo nikakvu sa islamom. A vaša mržnja nije ništa manja, kako to??
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Stolac Postano: 04 stu 2012, 13:20 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 25896 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Think_critically je napisao/la: [ Broj katolika se smanjivao zbog čestih ratova i zbjegova s onu stranu granice, kao i zbog doseljavanja pravoslavaca koji su vrlo često preuzimali katoličke crkve i samostane. Ideja da je tijekom Osmanskog Carstva bio proglašen opći lov na kršćane, te da su oni samo nekim čudom preživjeli je, povijesno i demografski gledano, podvala i glupost. Predlažem da ovaj pasus proglasimo da biser godine! Think_critically je napisao/la: Da su se Bošnjaci išli proporcionalno "osvetiti" za rušenje islamske baštine, bili bi uništeni franjevački samostani u Kraljevoj Sutjesci, Fojnici, Visokom, a Bog zna što bi bilo s crkvama po Sarajevu, Zenici, Tuzli.... Meni je drago da tako nije bilo, jer sve što se u ratu činilo, činilo se na kraju krajeva na svoj ponos ili sramotu. Između destrukcije islamske i kršćanske baštine postoji ogromna disproporcija, to je činjenica.
Sve bi vi srušili da se vas pitalo, ali jbg... znali ste da bi onda sami sebi potpisali smrtnu presudu, izgubili potporu svih u svijetu i da bi bili uklonjeni kao strano tkivo pa vas ni jedno uvo ne bi onda ostalo. Stoga ste se bili zadovoljili samo uništavanjem kršćanskih sakralnih objekata "malo dalje od ceste", gdje CNN ne zalazi, tu i tamo bi roknuli pokojeg svećenika, ili ga vezali bodljikavom živom i vodili golog, i slične "sitnice". A kolika je mržnja muslimana prema katoličkim objektima dovoljno govori podatak da je samostan u Kraljevoj Sutjesci granatiran još i nakon rata - 1997. godine!! Hej, 1997??!
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
|
Think_critically
|
Naslov: Re: Stolac Postano: 04 stu 2012, 20:33 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Think_critically je napisao/la:
Junuze, odakle izvlačiš te brojke? Porušeno je daleko više od 20 džamija, kako ti navodiš, porušene su praktički sve na teritoriju RS i većina na teritoriju tzv. HB. Tu se radi o stotinama, pa možda i preko tisuću islamskih vjerskih objekata, od kojih su mnogi imali iznimnu arhitektonsku i povijesnu vrijednost. Hoće li tebi biti žao tih objekata ili ne, stvar je tvoje osobne svijesti i savjesti. Na nama je da one koji mogu bez imalo obzira rušiti vjerske objekte, i to još one iznimne vrijednosti, te oštećenu stranu nazivati "kmečavcima" i perfidnim pokvarenjacima, marginaliziramo kao zadnju bagru (što i jesu, dodani komentar o "preoravanju" najbolje svjedoči o poljoprivrednoj prirodi tih individua koji bi sudili arhitektonsku vrijednost džamija, a ne znaju što znači ni arhitektonska, ni vrijednost, ni džamija, i vrhunac njihove djelatnosti i ostvarenje životnog sna im je porušiti i "zaorati" nekom nešto u klasičnom stilu primitivnog mentaliteta zatiranja i osvete) te im onemogućimo da ikad više odlučuju o sudbini naše baštine. Što se tiče "zapišavanja", za to se mogu osuđivati sve tri strane. Izgradnja novih betonskih vjerskih objekata u 21. st. je jedna stvar, o kojoj mi sad ne govorimo. Govorimo o destrukciji povijesne graditeljske baštine te negiranju i omalovažavanju iste pojave, što je u svakom smislu anticivilizacijski čin sproveden s ciljem zapišavanja od one strane koja to čini.
Bubnuo sam 10 000 a Dudu se s oranjem zafrkavao. Baš sam ih išao brojat, nema samo džamija ima i mekteba pun k. Ovo su spomenici, a ostalo građevine. Citat: Aladža džamija, Foča Arnaudija džamija, Banja Luka Azizija džamija, Bosanski Šamac Begova džamija, Sarajevo Careva džamija, Sarajevo Čaršijska džamija, Livno Ferhat-Pašina džamija "Ferhadija", Banja Luka Fethija džamija, Bihać Hadži Ahmet Dukatareva džamija "Glavica džamija", Livno Husejnija džamija, Gradačac Karađozbegova džamija, Mostar Osman-pašina džamija, Trebinje Sultan Sulejmanova - Careva džamija, Blagaj kod Mostara Šišman Ibrahim-pašina džamija, Počitelj Tabhanska džamija, Visoko - Restaurirana, drveni minaret Alaudinova (Šadrvanska) džamija, Visoko Veli-dedina džamija, Stolac Jusuf-pašina "Kuršumlija" džamija, Maglaj Ajde, za spomenike imam neki osjećaj. Ali, općenito, to su građevine, poprave se, izgrade. Ubijene svećenike i protjerane vjernike, "živu vjeru" - ne. E to je pravi zločin, a o kome se šuti jer se kmeči o džamijama, koje us odavno popravljene. No kmečanju ne smeta. Imam ja feeling za one koji su na drugoj strani prošli isto što i neki od nas na ovoj ili onoj. Ali, ne mogu se otet dojmu kako se vi u Stocu preseravate, kao i u istočnom Mostaru, kako pravite slučajeve gdje ih nema. Gdje ih jest bilo, i u ratu i poslije njega ali danas već godinama nema. U 10 slučajeva koje sam zadnjih 10-ak godina čuo iz tog dijela BiH, 9 su generirali Bošnjaci a 1 Hrvati. Sad za usporedbu uzmi Travnik ili Zenicu, pa nađi koliko su ekscesa generirali Hrvati, i usporedi sudbinu povratnika Hrvata s povratnicima u Stocu. Što navodi na zaključak: preseravate se. A oni povijesni objekti koji nisu proglašeni spomenicima, njihovo devastiranje je dopušteno? Otkada je devastacija ičije imovine prihvatljiva stvar, pa bila to garaža ili štala, a kamoli vjerski objekt i to još stoljećima star? Ubijanje "žive vjere" je nešto što je i vaša strana činila i učinila, PORED destrukcije vjerskih objekata i privatne imovine. Uspoređivati Stolac sa Zenicom ili Travnikom je podmetanje, jer Hrvati iz tih sredina i Bošnjaci iz Stoca nisu nikako prošli istu sudbinu niti jednako stradanje. Poanta jest da vi stolačkim muslimanima (da ne širim sad priču na Mostar) niste kadri ni nominalno priznati da su oštećena strana, nego, baš nasuprot, svo to veliko hrvatovanje na tom području (što je omogućeno ratom i protjerivanjem) uzimate kao prirodnu stvar, a muslimane povratnike portretirate kao novopridošle uzurpatore koji vam remete tu i tako postignutu atmosferu. Sve što muslimani hoće jest da se Stolac obnovi kakav je bio i da se omogući održanje i vitalnost muslimana u tim krajevima. Muslimani nisu pokazali nikakvu želju da se vama svete, da vam ruše crkve ili kuće, da vas tjeraju ili tako nešto slično. Muslimanima nije cilj praviti od Stoca nikakav bastion bošnjaštva, muslimanstva ili čega već, nego obnoviti tradicionalni život kakav je bio. Vaša strana za to vrijeme ignorira državne zakone i odluke Državne komisije za zaštitu spomenika, provodi samovolju po pitanju izgradnje nelegalnih objekata, bojkotira provođenje zakona, postavlja nedržavna i vjerska obilježja na javne institucije negirajući time i na simboličkoj razini državnost BiH i još mnogo toga. Na sve to mi možemo reći da nismo uzurpatori, nego starosjedilačko stanovništvo i da nam je jako žao što vam remetimo vaš "raj", ali i mi imamo tu pravo živjeti i postojati, a prema sebi samima imamo i dužnost da to pravo ostvarimo.
|
|
Vrh |
|
|
Think_critically
|
Naslov: Re: Stolac Postano: 04 stu 2012, 20:46 |
|
|
Bobovac je napisao/la: Think_critically je napisao/la: [ Broj katolika se smanjivao zbog čestih ratova i zbjegova s onu stranu granice, kao i zbog doseljavanja pravoslavaca koji su vrlo često preuzimali katoličke crkve i samostane. Ideja da je tijekom Osmanskog Carstva bio proglašen opći lov na kršćane, te da su oni samo nekim čudom preživjeli je, povijesno i demografski gledano, podvala i glupost. Predlažem da ovaj pasus proglasimo da biser godine! Think_critically je napisao/la: Da su se Bošnjaci išli proporcionalno "osvetiti" za rušenje islamske baštine, bili bi uništeni franjevački samostani u Kraljevoj Sutjesci, Fojnici, Visokom, a Bog zna što bi bilo s crkvama po Sarajevu, Zenici, Tuzli.... Meni je drago da tako nije bilo, jer sve što se u ratu činilo, činilo se na kraju krajeva na svoj ponos ili sramotu. Između destrukcije islamske i kršćanske baštine postoji ogromna disproporcija, to je činjenica.
Sve bi vi srušili da se vas pitalo, ali jbg... znali ste da bi onda sami sebi potpisali smrtnu presudu, izgubili potporu svih u svijetu i da bi bili uklonjeni kao strano tkivo pa vas ni jedno uvo ne bi onda ostalo. Stoga ste se bili zadovoljili samo uništavanjem kršćanskih sakralnih objekata "malo dalje od ceste", gdje CNN ne zalazi, tu i tamo bi roknuli pokojeg svećenika, ili ga vezali bodljikavom živom i vodili golog, i slične "sitnice". A kolika je mržnja muslimana prema katoličkim objektima dovoljno govori podatak da je samostan u Kraljevoj Sutjesci granatiran još i nakon rata - 1997. godine!! Hej, 1997??! 1. Ja ti predlažem da proučiš elementarne povijesne činjenice prije nego što počneš s izvaljivanjem svojih bisera. 2. Proizvoljna tvrdnja koja ni iz čega ne proizlazi. Činjenica jest da ARBiH nije porušila ni približno toliko vjerskih objekata koliko su to činile druge strane. Ti to možeš "racionalizirati" tvrdnjom da je to bilo svojevrsno dodvoravanje, ali većinu i sve ono glavno smo sačuvali. Organizirane destrukcije nije bilo, to odgovorno tvrdim. Jasno da je bilo kakva devastacija zločin, ali ne može se divljanje pojedinih postrojbi izjednačiti s planiranim miniranjima, angažiranju građevinskih tvrtki za raščišćavanje ruševina, organiziranim "čišćenjima" gradova od džamija u čemu su sudjelovali i gradonačelnici i civilne vlasti, te sl. Sama činjenica da se destrukcija događala samo na mjestima gdje nije bilo visokih vojnih, sudbenih i civilnih autoriteta svjedoči da se radi o sporadičnoj destrukciji, što je, naravno, i takvo neprihvatljivo. Ali jednostavno nije istina da smo imali kolektivnu namjeri "poravnat" sve katoličko ili kršćansko, niti da smo bili uvjetovani opstankom kao "strano tkivo", što mi u prvom redu nismo. Mi smo starosjedilačko stanovništvo koje je prije više stoljeća prihvatilo svoju vjeru i koje kao takvo ima apsolutno pravo ovdje postojati i prakticirati svoju vjeru i promovirati svoj identitet. Samostan je 97. gađan zoljom, ne granatiran. Kad je posljednji put zoljom gađana džamija u Hercegovini, nije ni 97. ni 98., da te podsjetim, nego puno kasnije. Hej, puno kasnije??!
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Stolac Postano: 04 stu 2012, 20:48 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 37937 Lokacija: Gl. grad regije
|
Eto, sviđa mi se tvoj novi defanzivniji stav. Ja nisam baš oličenje forumskog Hrvata ovdje i nisam iz Hercegovine. Nego iz "Stoca" na sjeveru.
Obnove onog što je bilo neće ni bit, nemoj ni tražit. Ni ja ne maštam o tome na "sjeveru", no ono što se može je ne dizat tenzije bespotrebno i tjerat kapric, jer će se to prije Bošnjacima Hercegovine obit o glavu. Već se vide trendovi.
Mislim da su se i Hrvati promijenili u tom kraju a da vi to naprosto ne primjetite, nego drvite kao da je 93.
Ako ja mislim da je sada Zenica, iako nije ono što je bila, neusporedivo normalnija sredina i kako je i Hrvatima neusporedivo bolje nego 93. iako je daleko od idealnog, mislim kako bi i poneko od vas trebao prestat bit zarobljenik prošlosti. Objekti su obnovljeni, ljudi su se vratili, i treba težit normalnom suživotu koji jedini može kruh donijet, a bez tog nema opstanka ni jednim ni drugima. Zato, izbjegavat provokacije, jednostavno ih je previše iz Stoca, potaknutih iz Sarajeva, a na kraju će vas iskoristit i zamijenit za nešto bosanskije.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
|
Sayuri
|
Naslov: Re: Stolac Postano: 04 stu 2012, 20:59 |
|
|
Think_critically je napisao/la: Sorry, ali volim se igrati Sizifa. Kažem zato što su se mnogi zalijetali, pa odustajali jer s ovim forumašima ne možeš razgovarati. Kako su mislili 92. tako misle i danas. Nema nikakvog pomaka. A tebi sretno. Citat: I ne, ne mislim ništa kuhati na pp, bez uvrede :). Šteta. Već sam počela zamišljati našu svadbu kod Majde u "Beharu". Svako dobro, dječače.
|
|
Vrh |
|
|
TG-B.B.B
|
Naslov: Re: Stolac Postano: 04 stu 2012, 21:57 |
|
Pridružen/a: 18 kol 2009, 11:00 Postovi: 1736 Lokacija: ...................
|
Citat: Kažem zato što su se mnogi zalijetali, pa odustajali jer s ovim forumašima ne možeš razgovarati. Kako su mislili 92. tako misle i danas. Nema nikakvog pomaka. A tebi sretno. E vala glavno da ste vi muslimani evoluirali dok smo mi hrvati ostali zatucani ustašoidi, o cem ti pricas, ne razumije šta vi nama to pokušavate dokazat i u šta nas pokušavate uvjerit?!?!
_________________ Cuius regio, eius religio
|
|
Vrh |
|
|
osa
|
Naslov: Re: Stolac Postano: 04 stu 2012, 23:17 |
|
|
Think_critically je napisao/la: 1. Ja ti predlažem da proučiš elementarne povijesne činjenice prije nego što počneš s izvaljivanjem svojih bisera.
2. Proizvoljna tvrdnja koja ni iz čega ne proizlazi. Činjenica jest da ARBiH nije porušila ni približno toliko vjerskih objekata koliko su to činile druge strane. Ti to možeš "racionalizirati" tvrdnjom da je to bilo svojevrsno dodvoravanje, ali većinu i sve ono glavno smo sačuvali. Organizirane destrukcije nije bilo, to odgovorno tvrdim. Jasno da je bilo kakva devastacija zločin, ali ne može se divljanje pojedinih postrojbi izjednačiti s planiranim miniranjima, angažiranju građevinskih tvrtki za raščišćavanje ruševina, organiziranim "čišćenjima" gradova od džamija u čemu su sudjelovali i gradonačelnici i civilne vlasti, te sl. Sama činjenica da se destrukcija događala samo na mjestima gdje nije bilo visokih vojnih, sudbenih i civilnih autoriteta svjedoči da se radi o sporadičnoj destrukciji, što je, naravno, i takvo neprihvatljivo. Ali jednostavno nije istina da smo imali kolektivnu namjeri "poravnat" sve katoličko ili kršćansko, niti da smo bili uvjetovani opstankom kao "strano tkivo", što mi u prvom redu nismo. Mi smo starosjedilačko stanovništvo koje je prije više stoljeća prihvatilo svoju vjeru i koje kao takvo ima apsolutno pravo ovdje postojati i prakticirati svoju vjeru i promovirati svoj identitet. Samostan je 97. gađan zoljom, ne granatiran. Kad je posljednji put zoljom gađana džamija u Hercegovini, nije ni 97. ni 98., da te podsjetim, nego puno kasnije. Hej, puno kasnije??!
ma jebeš građevine, džamije, crkve, mostove kuće, sve se to da izgraditi, ljudi su bitni, a činjenica je da je s područja koje je kontrolirala armija protjerano više hrvata nego što je protjerano bošnjaka s područja koje je kontrolirao hvo, isto tako činjenica je da se puno više bošnjaka vratilo na područja koja je kontrolirao hvo nego što se vratilo hrvata na područja koja je u ratu kontrolirala armija bih. a zidine, ma kome je to bitno...
_________________ Ne postoje vječni prijatelji i vječni neprijatelji!
|
|
Vrh |
|
|
pjosip
|
Naslov: Re: Stolac Postano: 26 stu 2012, 17:07 |
|
|
Citat: Dizdar podnosi prijavu protiv Miličević-Cepak Na području zone nacionalnih spomenika u centru Stoca, uprkos brojnim upozorenjima nadležnih institucija, radovi na nekadašnjoj Robnoj kući, gdje Trebinjsko-mrkanjska biskupija gradi Kulturno-duhovni centar, nisu obustavljeni!
Zbog toga će zastupnik u Skupštini HNK Nerin Dizdar podnijeti Državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv direktorice Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-povijesne baštine Ivanke Miličević-Capek, koja je izdala nezakonito stručno mišljenje za gradnju ove ustanove.
http://www.avaz.ba/vijesti/iz-minute-u- ... evic-cepak
_________________ Srpska deca, srpski voz, srpski vratovi, srpski mostovi
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Stolac Postano: 26 stu 2012, 17:22 |
|
|
Dizdara treba namlatiti. Da zna gdje živi.
|
|
Vrh |
|
|
lider30
|
Naslov: Re: Stolac Postano: 26 stu 2012, 17:24 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:11 Postovi: 24096 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
Stolac je počeo graditi veliku gospodarsku zonu. Pored svih stalnih opstrukcija od ekstermne muslimanske opcije predvođeni Dizdarom, najbolje se okrenuti izgradnji, afirmativnim projektima i razvojem. Oni neka nastave živjeti u mržnji.
_________________ Safe European Home
|
|
Vrh |
|
|
lider30
|
Naslov: Re: Stolac Postano: 26 stu 2012, 18:42 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:11 Postovi: 24096 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
Nova gospodarska zona (neki gospodarski obkekti već napravljeni) na Hodovu pored Stoca će biti velika 127,55 ha. Od toga za gospodarske pogone je namijenjeno 18,5 ha i za fotonaponske centrale cca 90 ha. Ostatak na prometnice i interne komunikacije unutar zone.
_________________ Safe European Home
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Stolac Postano: 28 stu 2012, 04:26 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 76203 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Stolac se pretvara u novo hercegovačko gospodarsko čudo.
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Stolac Postano: 28 stu 2012, 04:27 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 76203 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
lider30 je napisao/la: Stolac je počeo graditi veliku gospodarsku zonu. Pored svih stalnih opstrukcija od ekstermne muslimanske opcije predvođeni Dizdarom, najbolje se okrenuti izgradnji, afirmativnim projektima i razvojem. Oni neka nastave živjeti u mržnji. x
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|