|
|
Stranica: 2/13.
|
[ 314 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
protein
|
Naslov: Re: Hrvatski narod odlučio nestati Postano: 22 pro 2014, 23:49 |
|
|
_________________ The only true national autonomy is the freedom of the individual against the state and society.
Mises
|
|
Vrh |
|
|
protein
|
Naslov: Re: Hrvatski narod odlučio nestati Postano: 22 pro 2014, 23:55 |
|
|
Divlja svinja5 je napisao/la: Ima nešto u tome, ali ima i ta priča svoje naličje. Hrvatskim poduzetnicima je običaj vrištati o porezima i nametima, previsokim primanjima i pravima, umjesto da se prime posla, prilagode i obrazuju. Većina njih bi lovila u mutnom, poslovala s državom itd. Znam o čemu pričam. Većina njih ne da bi lovila u mutnom, poslovala s državom itd. nego to čini. Zato što drugačije trenutačno u BiroCroatiji nije moguće poslovati. Pa se tako ja kao iseljenik neću odlučiti pokrenuti neki posao u RH jer bi to bilo bacanje teškom mukom zarađenih novaca uhljebima u zube. Još bi me stavili na tzv. listu srama nakon što bi mi ugušili posao kojim sam se počeo baviti. Hrvatskoj je potrebno reakcionarstvo - kontrarevolucija, nagazit uhljebe.
_________________ The only true national autonomy is the freedom of the individual against the state and society.
Mises
|
|
Vrh |
|
|
Pantagana
|
Naslov: Re: Hrvatski narod odlučio nestati Postano: 23 pro 2014, 00:02 |
|
|
Divlja svinja5 je napisao/la: Ja znam nekoliko mladih ljudi koji su se iselili ili to planiraju učiniti. Svi osim jednog slučaja su visokoobrazovani (a taj slučaj je medicinska sestra), ali ne sumnjam da je slična situacija i s onima koji su završili razna strukovna zanimanja. Vjerujem da će se taj trend nastaviti i idućih godina. meni dva prijatelja odoše iza božića, jedan za norvešku drugi za dojčland, a poznanika koliko znam u švabiji moga bi knjigu napisat, od hamburga do minhena poklopili sve i asimilirali se usput. djeca im hrvatski ne pričaju. mada su to moji duvnjaci uglavnom pa su to "stare" vijesti.
|
|
Vrh |
|
|
mc_ozy
|
Naslov: Re: Hrvatski narod odlučio nestati Postano: 23 pro 2014, 00:17 |
|
|
Pantagana je napisao/la: meni dva prijatelja odoše iza božića, jedan za norvešku drugi za dojčland, a poznanika koliko znam u švabiji moga bi knjigu napisat, od hamburga do minhena poklopili sve i asimilirali se usput. djeca im hrvatski ne pričaju. mada su to moji duvnjaci uglavnom pa su to "stare" vijesti. Ljudi ne razumiju da je ovo što se danas događa u Hrvatskoj (događa se i mnogima drugima, ali najbolje od sebe krenut) gore i podmuklije od bilo kakvog rata, da smo ušli prije nekoliko godina u EU, ja mislim da bi već danas imali manje od 4 milijuna stanovnika. I onda kad neko spomene DR i "velike žrtve" od 15 tisuća poginulih (uz svo poštovanje prema njima), ali to je smiješno uspoređivati. Na kraju ti to dođe na isto kad uspoređuješ. Ljudi nestaju, nema ih, dali je zbog toga jer su poginuli od metka ili su iselili ili se nisu rodili, nije bitno. Nema ih i tu se gledaju brojke, a ovo danas je ravno da nas trijebe po plinskim komorama.
|
|
Vrh |
|
|
korrisnik
|
Naslov: Re: Hrvatski narod odlučio nestati Postano: 23 pro 2014, 00:20 |
|
Pridružen/a: 18 sij 2014, 17:10 Postovi: 15067 Lokacija: Pod kraljevskim Srebrn'kom
|
Ovo je kontraindikacija sa temom krah multietnićarsko demografske poltike Bošnji. Ili :"Rugala se ruga pa postala druga". forum sam sebi proturiječi sa temama.
_________________ Dušom i krvlju iskupit ćemo te, o Al-Aksa! Bi ruh bi dam nafdika ya Aqsa” By our souls, by our blood, all for you oh Al-Aqsa
|
|
Vrh |
|
|
Crni Božo
|
Naslov: Re: Hrvatski narod odlučio nestati Postano: 23 pro 2014, 00:54 |
|
|
Otvorio sam temu i vidio copy-paste članka Borisa Dežulovića, ljudi dajte se uozbiljite...
|
|
Vrh |
|
|
mc_ozy
|
Naslov: Re: Hrvatski narod odlučio nestati Postano: 23 pro 2014, 01:27 |
|
|
Bojim se da su pogodili povećanje iseljavanja zbog ulaska u EU u ovoj analizi i ostale stvari. Citat: Hrvatska odumire, do 2031. bit će nas 750 tisuća manje
Kao 1928. Sve u svemu, pred Hrvatskom nije populacijski lijepa budućnost. Statistika govori da nas je od 1991. do 2012. čak 171 tisuća manje, a tomu, naravno, treba dodati i sada već desetke tisuća onih koji su zemlju napustili zbog ekonomskih razloga, i to u najproduktivnijim godinama za rad. Ne ohrabruje ni podatak da je prosječan broj djece u obiteljima 1,4, a čak 28,6 posto parova je bez djece. Hrvatska se prema udjelu starijih od 65 godina u ukupnome stanovništvu nalazi među deset demografski najstarijih zemalja u svijetu. Prema istraživanju prof. dr. sc. Ive Nejašmića iz Centra za politološka istraživanja u Hrvatskoj će 2031. godine biti 3,68 milijuna stanovnika, 756.000 (17,1%) manje nego tijekom zadnjeg popisa stanovništva 2011. godine. Prema njegovu izračunu to bi značilo da će u sljedećih 17 godina Hrvatska godišnje gubiti grad veličine Bjelovara (oko 25.000 stanovnika) ili tri stanovnika svakoga sata! Prema tim prognozama Hrvatska će 2031. imati otprilike podjednak broj stanovnika kao 1928. godine. Citat: propala je trećina brakova U 2013. sklopljeno je 19.169 brakova. Stopa sklopljenih brakova (sklopljeni brakovi na 1000 stanovnika) u 2013. iznosila je 4,5. Iste su godine razvodom završila 5992 braka. Broj razvedenih brakova na 1000 sklopljenih u 2013. iznosio je 312,6. U Osječko-baranjskoj županiji prošle je godine sklopljeno 1411 brakova, a pravomoćno je razvedeno 527 parova. http://www.glas-slavonije.hr/241985/1/Hrvatska-odumire-do-2031-bit-ce-nas-750-tisuca-manje750 tisuća ljudi je jedan Zagreb i skoro jedna Dalmacija. U 17 godina. Bugarski scenarij nas čeka ako se ovako nastavi, većina je mislila da iseljavanje neće bit tako strašno, ali 30 tisuća ljudi samo ove godine je otišlo u Njemačku tako da je to definitivno znak za uzbunu. Misli li iko da je ovo više i teoretski moguće izbjeći?
|
|
Vrh |
|
|
Divlja svinja5
|
Naslov: Re: Hrvatski narod odlučio nestati Postano: 23 pro 2014, 01:51 |
|
|
mc_ozy je napisao/la: Ljudi ne razumiju da je ovo što se danas događa u Hrvatskoj (događa se i mnogima drugima, ali najbolje od sebe krenut) gore i podmuklije od bilo kakvog rata, da smo ušli prije nekoliko godina u EU, ja mislim da bi već danas imali manje od 4 milijuna stanovnika. I onda kad neko spomene DR i "velike žrtve" od 15 tisuća poginulih (uz svo poštovanje prema njima), ali to je smiješno uspoređivati. Na kraju ti to dođe na isto kad uspoređuješ. Ljudi nestaju, nema ih, dali je zbog toga jer su poginuli od metka ili su iselili ili se nisu rodili, nije bitno. Nema ih i tu se gledaju brojke, a ovo danas je ravno da nas trijebe po plinskim komorama.
Uspoređivati iseljavanje i plinske komore je suludo i nema veze s mozgom.
_________________ (*_*)
|
|
Vrh |
|
|
mc_ozy
|
Naslov: Re: Hrvatski narod odlučio nestati Postano: 23 pro 2014, 02:02 |
|
|
Divlja svinja5 je napisao/la: Uspoređivati iseljavanje i plinske komore je suludo i nema veze s mozgom. Naravno da nema kad se gleda zdravorazumski, sa pozicija države u smislu brojčanog gubitka ljudi, dođe ti na isto. 750k ljudi ti je jedan Aušvic naprimjer, mi bi to trebali izgubit do 2031. Ako to na sadašnjih 4 i nešto milijuna nije kataklizma i alarm onda nam stvarno nema spasa. Ovo bi trebalo vrtit svaki dan na TV-u, a ne jebene partizane, ustaše, četnike, domovinski rat, jer za 50 godina neće bit nikoga da priča o tome. Trebalo bi ukinut i blagdane i sva obilježavanja, nema se šta obilježavat i slavit u ovakvoj gospodarskoj, političkoj i demografskoj situaciji, to mi sliči na orkestar na titaniku. Sve osim golog opstanka bi trebalo postat irelevantno dok se opstanak ne osigura.
|
|
Vrh |
|
|
Divlja svinja5
|
Naslov: Re: Hrvatski narod odlučio nestati Postano: 23 pro 2014, 02:09 |
|
|
Pa nije to nikakva tajna, svi znaju ljude koji odlaze i svjesni su toga, ali što se može kada tu nemaju za život, a moraju se poštivati norme EU o slobodnom kretanju radne snage.
Ja se opet ne bih bavio dugoročnim predviđanjima jer ne znamo što će se sve dogoditi u narednih 20 godina, u pogledu ekonomije i drugog. Možda bude i znatnijeg useljavanja.
_________________ (*_*)
|
|
Vrh |
|
|
mc_ozy
|
Naslov: Re: Hrvatski narod odlučio nestati Postano: 23 pro 2014, 02:22 |
|
|
Divlja svinja5 je napisao/la: Pa nije to nikakva tajna, svi znaju ljude koji odlaze i svjesni su toga, ali što se može kada tu nemaju za život, a moraju se poštivati norme EU o slobodnom kretanju radne snage.
Ja se opet ne bih bavio dugoročnim predviđanjima jer ne znamo što će se sve dogoditi u narednih 20 godina, u pogledu ekonomije i drugog. Možda bude i znatnijeg useljavanja. Ništa dobrog se ne može dogodit, ako se ništa ne bude poduzimalo. Jednostavno svi znaju za to, a niko ništa ne radi, to je u najmanju ruku debilno. Useljavanje stranaca vjerojatno neće bit dok god postoji Hrvatska kao država i u ovakvoj gospodarskoj situaciji, a naš bazen u BiH i Vojvodini nije nepresušan, ako Hrvatska nestane, onda će doći do kolonizacije sasvim sigurno jer niko neće ostavit ovakve teritorije da zjape prazne zbog nekih debilnih Hrvata koji se nisu u stanju dovoljno tucat i rađat i koji se glođu oko ustaša i partizana. Useljavanje stranaca, ako se bude događalo će bit znak da je nestanak i države i naroda blizu, tada već i neizbježan. To se može desit već za naših života, nije to katastrofičko gatanje.
|
|
Vrh |
|
|
korrisnik
|
Naslov: Re: Hrvatski narod odlučio nestati Postano: 23 pro 2014, 02:49 |
|
Pridružen/a: 18 sij 2014, 17:10 Postovi: 15067 Lokacija: Pod kraljevskim Srebrn'kom
|
Kinezi stižu za nekih 100 godina otprilike.
_________________ Dušom i krvlju iskupit ćemo te, o Al-Aksa! Bi ruh bi dam nafdika ya Aqsa” By our souls, by our blood, all for you oh Al-Aqsa
|
|
Vrh |
|
|
mc_ozy
|
Naslov: Re: Hrvatski narod odlučio nestati Postano: 23 pro 2014, 02:52 |
|
|
Emisija svjedok sa stručnjacima o mogućem bankrotu države, odljevu mozgova i demografiji i kako će to napredovati ako se ovako nastavi. Prestrašno.
|
|
Vrh |
|
|
protein
|
Naslov: Re: Hrvatski narod odlučio nestati Postano: 23 pro 2014, 05:18 |
|
|
mc_ozy je napisao/la: Bojim se da su pogodili povećanje iseljavanja zbog ulaska u EU u ovoj analizi i ostale stvari. Citat: Hrvatska odumire, do 2031. bit će nas 750 tisuća manje
Kao 1928. Sve u svemu, pred Hrvatskom nije populacijski lijepa budućnost. Statistika govori da nas je od 1991. do 2012. čak 171 tisuća manje, a tomu, naravno, treba dodati i sada već desetke tisuća onih koji su zemlju napustili zbog ekonomskih razloga, i to u najproduktivnijim godinama za rad. Ne ohrabruje ni podatak da je prosječan broj djece u obiteljima 1,4, a čak 28,6 posto parova je bez djece. Hrvatska se prema udjelu starijih od 65 godina u ukupnome stanovništvu nalazi među deset demografski najstarijih zemalja u svijetu. Prema istraživanju prof. dr. sc. Ive Nejašmića iz Centra za politološka istraživanja u Hrvatskoj će 2031. godine biti 3,68 milijuna stanovnika, 756.000 (17,1%) manje nego tijekom zadnjeg popisa stanovništva 2011. godine. Prema njegovu izračunu to bi značilo da će u sljedećih 17 godina Hrvatska godišnje gubiti grad veličine Bjelovara (oko 25.000 stanovnika) ili tri stanovnika svakoga sata! Prema tim prognozama Hrvatska će 2031. imati otprilike podjednak broj stanovnika kao 1928. godine. Citat: propala je trećina brakova U 2013. sklopljeno je 19.169 brakova. Stopa sklopljenih brakova (sklopljeni brakovi na 1000 stanovnika) u 2013. iznosila je 4,5. Iste su godine razvodom završila 5992 braka. Broj razvedenih brakova na 1000 sklopljenih u 2013. iznosio je 312,6. U Osječko-baranjskoj županiji prošle je godine sklopljeno 1411 brakova, a pravomoćno je razvedeno 527 parova. http://www.glas-slavonije.hr/241985/1/Hrvatska-odumire-do-2031-bit-ce-nas-750-tisuca-manje750 tisuća ljudi je jedan Zagreb i skoro jedna Dalmacija. U 17 godina. Bugarski scenarij nas čeka ako se ovako nastavi, većina je mislila da iseljavanje neće bit tako strašno, ali 30 tisuća ljudi samo ove godine je otišlo u Njemačku tako da je to definitivno znak za uzbunu. Misli li iko da je ovo više i teoretski moguće izbjeći? Teoretski je moguće ukoliko bi SRH prešla iz socijalizma u kapitalizam. U praksi tu su ekonomski blizanci SDP i HDZ. Primjetiti s kojim je razlozima Martina Dalić istupila iz HDZ-a i ono teoretski obavija gusta magla. Osobno sam dijaspora i Herceg-Bosne i RH upravo od ulaska u EU. Ako se u Domovini (u bilo kojem njenom dijelu) ostvare uvjeti za poduzetnički opstanak vratit ću se, ali ako toga ne bude ne znam kako bih. Ne želim biti sirotinja koju usto uhljebi muzu i to sve po zakonu, propisima i palicom.
Mises
|
|
Vrh |
|
|
ManInBlack
|
Naslov: Re: Hrvatski narod odlučio nestati Postano: 23 pro 2014, 08:53 |
|
|
Prije tisuću i nešto godina, tamo negdje iza Karpata, jedan dio populacije suočen sa glađu krenuo je na put bez povratka. Mi smo genetski i mentalno nomadi, sluge, ratnici, tu i tamo bljesne pojedinac, ali to je nedovoljno za uspješan opstanak jednog naroda. U zadnjih sto godinama događa se još jedna seoba hrvata i njihov dolazak u obećanu zemlju. korrisnik je napisao/la: Ovo je kontraindikacija sa temom krah multietnićarsko demografske poltike Bošnji. Ili :"Rugala se ruga pa postala druga". forum sam sebi proturiječi sa temama. Mi smo toga svjesni, o tome se raspravljalo i prije.
_________________ Sanjam da pripojim RH BiH
|
|
Vrh |
|
|
ManInBlack
|
Naslov: Re: Hrvatski narod odlučio nestati Postano: 23 pro 2014, 09:57 |
|
|
Citat: MOSTAR – Loša gospodarska situacija, nemogućnost osiguranja osnovnih uvjeta za život, nesiguran posao, rast životnih troškova, kao i vrlo zapaljiva politička atmosfera, ključni su razlozi zbog kojih Hrvati katolici u BiH u razdoblju nakon rata napuštaju svoje domove i odlaze u Hrvatsku ili zemlje Unije u potrazi za boljim životom, a statističke podatke o tomu, kao i uvijek, jedino vodi Katolička crkva. Njezini dužnosnici u okviru zasjedanja Biskupske konferencije konstantno upozoravaju kako je potrebna korjenita promjena ekonomsko-političke situacije; u protivnom iseljavanje prijeti ne samo na područjima gdje su se Hrvati nakon rata vratili u manjem broju, već i u onim dijelovima zemlje gdje su do sada bili relativna većina. Nove državne i entitetske vlasti koje bi, prema optimističnim najavama, trebale početi s radom u idućih mjesec do dva pred sobom imaju do sada najteži zadatak, a to se posebno odnosi na hrvatske predstavnike u tijelima vlasti pa bilo to Vijeće ministara, Vlada RS-a ili, pak, federalna Vlada.
Ono što posebno zabrinjava u crkvenim statistikama jest činjenica kako je Hrvata katolika u vremenu od 5 do 10 godina nakon rata u svih pet biskupija na teritoriju BiH bilo više nego prethodne 2-3 godine što samo po sebi znači da je ekonomska kriza, ali i nesposobnost domaćih vlasti da se uhvate u koštac s osnovnim egzistencijalnim problemima građana, uzela svoj danak. Broj ljudi koji je jednostavno “nestao” kreće se od nekoliko pa čak do 27 tisuća, a tendencija pada nataliteta ne obećava mnogo.
Iseljavanje iz Bosne
Najočitiji pad broja Hrvata Crkva bilježi na području Sarajevske nadbiskupije, koja, iako i dalje najbrojnija po pitanju vjernika, trpi posljedice loše politike. Tako je iz analize pod nazivom “Demografsko stanje i procesi katolika u BiH od 1996. do 2013. godine” koju je priredio vojni biskup u BiH mons. dr. Tomo Vukšić vidljivo kako je od 1996. godine (s izuzetkom 1999.) primjetan porast broja katolika na ovom području i taj pozitivni trend traje do 2002. godine kada je u granicama Sarajevske nadbiskupije živio 217.921 katolik. No već od iduće godine počinje polagani pad koji se manifestira iz godine u godinu i tijekom kojeg je godišnje nestajalo i po dvije tisuća katolika. Zaključno s 2013. godinom, na prostoru Sarajevske nadbiskupije živi 190.003 Hrvata. Sličnu situaciju nalazimo i u primjeru Banjolučke biskupije koja ne pokriva samo dio RS-a, već i zapadnobosanske općine naseljene Hrvatima poput Livna i Jajca. Naime, 1996. godine, dakle na samom početku postojanja postdaytonske BiH, na tom je prostoru živjelo, pokazuje spomenuta analiza biskupa Vukšića, 50 tisuća vjernika; broj se polagano povećavao (s izuzetkom 1998. godine) do 1999. godine kada Crkva bilježi nešto više od 52 tisuće katolika. Međutim, baš kao i u slučaju Sarajevske nadbiskupije, tada kreće katastrofalan pad broja vjernika koji se manifestira kroz loš prirodni priraštaj i zbog čega je prošle godine na ovom prostoru živjelo tek 35 i pol tisuća katolika Hrvata.
I Hercegovina nije pošteđena
Kada je u pitanju Mostarsko-duvanjska biskupija, porast broja katolika može se pratiti nešto duži niz godina; od 1996. pa sve do 2006. godine i tijekom tog razdoblja optimizam u bolje sutra očito je i dalje prevladavao, no od te godine crkvene statistike samo nižu smanjenja po pojedinim župama.
Naime, 2006. godine na prostoru ove biskupije zabilježeno je 194.298 vjernika, dok je na kraju prošle godine taj broj opao na 186 tisuća što dovoljno govori u prilog tvrdnji kako loša ekonomska situacija pogađa i većinski hrvatske krajeve u Bosni i Hercegovini. S druge strane, Trebinjsko-mrkanska biskupija koja pokriva prostor istočne Hercegovine već je stoljećima izložena svakojakim nedaćama pa je tako i ovaj Domovinski rat dodatno narušio ionako lošu demografsku situaciju. Od 1996. godine pa do danas, pokazuje crkvene statistike, broj katolika teško da je prelazio 20 tisuća.
Ukupno gledajući, pokazuje spomenuta analiza o demografskom stanju koju je priredio biskup Vukšić, u poslijeratnom razdoblju rast broja katolika primjetan je do 2003. godine kada je iznosio gotovo 465 tisuća, no, svi gore pobrojani razlozi doveli su do situacije da je njihov broj na cijelom području BiH prošle godine spao na 432 tisuće.
Naravno, ipak treba uzeti u obzir kako se ove brojke temelje na podacima župnih ureda svih biskupija te u svakom trenutku treba dodati još 10 posto Hrvata koji nisu u kontaktu s uredima ili se, pak, ne izjašnjavaju kao katolici. Međutim, brojke s kojima barata Katolička crkva već odavno su trebale upaliti zvono za uzbunu u hrvatskim političkim krugovima koji do sada nisu pokazali dovoljnu dozu svijesti za općenacionalne probleme.
Dramatično stanje
Predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine Franjo Komarica, biskup banjolučki, ocijenio je da su Hrvati katolici u BiH pred iskorjenjivanjem o čemu je izvijestio i kolege na nedavnoj trećoj izvanrednoj Biskupskoj sinodi koja se održavala u Vatikanu. U intervju za Radio Vatikan biskup Komarica je trenutačno stanje za katolike u BiH nazvao dramatičnim.
- Mi u BiH imamo brojna iskušenja, a napose stoga jer je katolička obitelj pred fizičkim istrjebljenjem. U pola zemlje su iskorijenjeni, a sada su u drugome dijelu zemlje katolici pod snažnim pritiscima fizičkog iskorjenjivanja, upozorio je Komarica. Ilustracije radi, u 18 od 31 župe Banjolučke biskupije koja se nalazi na teritoriju RS-a danas nema niti jednog katolika, a u najvećem gradu u tom entitetu, Banjoj Luci, tek ih je 945.
_________________ Sanjam da pripojim RH BiH
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Hrvatski narod odlučio nestati Postano: 23 pro 2014, 10:26 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43752 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Cijela poanta slobodnog tržišta rada, da ne kažemo federalizacije u EU, je mobilnost radne snage (i dakako obaranje troškova za kompanije). Neka katastrofična predviđanja su nerealna jer broj onih voljnih za odlazak korespondira broju nezaposlenih i određenom dijelu zaposlenih koji nisu zadovoljni s svojim statusom. Znači u nekim najcrnijim opcijama 400 tisuća ljudi ili nešto malo ispod 10% stanovništva. Poljsku je napustilo nekih 6% stanovništva.
O negativnim aspektima sve znamo. Što se tiče pozitivnih, odlazak u EU ne znači trajni nestanak kao što je bio slučaj s starom emigracijom koja je odlazila u prekooceanske zemlje. Prije svega, dobro je za svaku mladu osobu ili obitelj (koji su svjesni u što se upuštaju) koja može realizirati svoj potencijal i valorizirati svoju tržišnu vrijednost. Izdavanja države za nezaposlene će padati, a dotacije iz inozemstva rasti, a u budućnosti uvijek imaš potencijal povratka tih ljudi sa steknutim znanjem i čak nekim kapitalom.
Rekoh davno, Hrvatska s 3.5 ili 4.5 milijuna stanovnika ne čini neku veliku razliku ako se gledaju neki strateški ili sigurnosni aspekti.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
|
SDB
|
Naslov: Re: Hrvatski narod odlučio nestati Postano: 23 pro 2014, 12:26 |
|
Pridružen/a: 24 vel 2012, 13:46 Postovi: 6569 Lokacija: kašeta brokava
|
Ma to su uglavnom gluposti. Na sistemskoj razini, neka netko stavi konkretne podatke DZS-a o migracijama, omjer useljenih i iseljenih i usporedbu s godinama prije ulaska u EU da vidimo konkretno čemu se radi (a ne novinarske članke koji lupetaju podatke koji nemaju veze s vezom o 30 000 iseljenih u Kanadu u godinu dana i slično). Ja recimo mislim da je upravo sklonost lupetanju napamet i padanju u emocionalne krajnosti (čega je odraz ova tema) jedan od razloga zašto su Hrvati u k...u ili se sami percipiraju na tj. način.
Na anegdotalnoj razini, jedini čovjek kojega osobno znam i koji je otišao privremeno van je jedan kolega koji nije mogao napredovati s izborom u znanstveno-nastavno zvanje na Pravnom fakultetu u ZG (jer su manje-više svi izbori u zvanja u sustavu zamrznuti do daljnjeg) pa se zaposlio u EU institucijama. Njega ipak ne bih stavljao u ovakve tragične okvire kakvi su ovdje postavljeni.
_________________ Čast svakome, veresija nikome.
Jutarnji list, 16.11.2012., 8h:
Sudac Meron danas će pročitati konačnu presudu Hrvatskoj dr. Franje Tuđmana.
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Hrvatski narod odlučio nestati Postano: 23 pro 2014, 12:40 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43752 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Ne znam hoće li DZS nužno imati te podatke, jer je moguće da ljudi ne odjavljuju prebivališta.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
|
mc_ozy
|
Naslov: Re: Hrvatski narod odlučio nestati Postano: 23 pro 2014, 12:45 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Rekoh davno, Hrvatska s 3.5 ili 4.5 milijuna stanovnika ne čini neku veliku razliku ako se gledaju neki strateški ili sigurnosni aspekti. Nije to isto, pogledaj onaj prvi dio emisije svjedok, kad naša mladost ode, dolazi tuđa, a stvari završe fizičkim mijenjanjem društva, nestaje domicilni identitet. Koga briga što će Hrvatska imat 4-5 milijuna stanovnika, ako neće bit Hrvati nego arapi, muslimani, pakistanci itd. Normalno da će neko na kraju ovo naselit ako mi nestanemo, to nije sporno. Imigracija između ova dva popisa će bit između 100 i 150 tisuća uglavnom mladih ljudi. Šta će bit sa natalitetom za 10tak godina? Ovaj natalitet danas je jedva dovoljan da se održi 3 milijuna stanovnika.
|
|
Vrh |
|
|
SDB
|
Naslov: Re: Hrvatski narod odlučio nestati Postano: 23 pro 2014, 12:47 |
|
|
Neki ne odjavljuju (možda zato što se planiraju vratiti - ja nisam odjavljivao prebivalište kad sam na par godina bio vani), neki sad odjavljuju prebivalište mada su već par godina u Srbiji ili BiH, tako da to ide na obje strane, ali je najkonkretniji podatak koji možemo imati. Možemo uzeti i podatke stranih statističkih agencija (tipa njemačke), ali onda se treba staviti kompletan migracijski saldo (dakle omjer imigracije i emigracije), a ne samo one koji su iz Hrvatske došli u Njemačku.
Ostalo su sve priče na razini "moj rođak je otišao u Švabiju i tamo mu je super".
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Hrvatski narod odlučio nestati Postano: 23 pro 2014, 12:53 |
|
|
mc_ozy je napisao/la: Ministry of Sound je napisao/la: Rekoh davno, Hrvatska s 3.5 ili 4.5 milijuna stanovnika ne čini neku veliku razliku ako se gledaju neki strateški ili sigurnosni aspekti. Nije to isto, pogledaj onaj prvi dio emisije svjedok, kad naša mladost ode, dolazi tuđa, a stvari završe fizičkim mijenjanjem društva, nestaje domicilni identitet. Koga briga što će Hrvatska imat 4-5 milijuna stanovnika, ako neće bit Hrvati nego arapi, muslimani, pakistanci itd. Normalno da će neko na kraju ovo naselit ako mi nestanemo, to nije sporno. Imigracija između ova dva popisa će bit između 100 i 150 tisuća uglavnom mladih ljudi. Šta će bit sa natalitetom za 10tak godina? Ovaj natalitet danas je jedva dovoljan da se održi 3 milijuna stanovnika. Hrvatska jednostavno nije atraktivna destinacija za azilante i imigrante, ni sada niti u budućnosti. Samo prolazna stanica za atraktivnu (socijalu) Njemačku, Skandinaviju i UK.
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Hrvatski narod odlučio nestati Postano: 23 pro 2014, 12:55 |
|
|
SDB je napisao/la: Neki ne odjavljuju (možda zato što se planiraju vratiti - ja nisam odjavljivao prebivalište kad sam na par godina bio vani), neki sad odjavljuju prebivalište mada su već par godina u Srbiji ili BiH, tako da to ide na obje strane, ali je najkonkretniji podatak koji možemo imati. Možemo uzeti i podatke stranih statističkih agencija (tipa njemačke), ali onda se treba staviti kompletan migracijski saldo (dakle omjer imigracije i emigracije), a ne samo one koji su iz Hrvatske došli u Njemačku.
Ostalo su sve priče na razini "moj rođak je otišao u Švabiju i tamo mu je super". Pojavit će se negdje. I u BiH ima istih priča, a pristup statistici je još gori, pa nam je samo preostalo zbrajati hrvatske glasove na ovim izborima (i porediti s prošlim), i gledati broj rođenih da vidimo imaju li te priče temelja. Ukoliko najviše odlaze mladi i mlade obitelji, to bi se trebalo odraziti na broj rođenih. U BiH po podacima 2014. još nema naznaka da se radi o nekom egzodusu, vidjet ćemo za 2015. Iste stvari se valjda mogu provjeriti i u RH.
|
|
Vrh |
|
|
mc_ozy
|
Naslov: Re: Hrvatski narod odlučio nestati Postano: 23 pro 2014, 12:57 |
|
|
protein je napisao/la: Teoretski je moguće ukoliko bi SRH prešla iz socijalizma u kapitalizam. U praksi tu su ekonomski blizanci SDP i HDZ. Primjetiti s kojim je razlozima Martina Dalić istupila iz HDZ-a i ono teoretski obavija gusta magla. Osobno sam dijaspora i Herceg-Bosne i RH upravo od ulaska u EU. Ako se u Domovini (u bilo kojem njenom dijelu) ostvare uvjeti za poduzetnički opstanak vratit ću se, ali ako toga ne bude ne znam kako bih. Ne želim biti sirotinja koju usto uhljebi muzu i to sve po zakonu, propisima i palicom. Za 100 godina će se među ostatcima Hrvata govoriti, "Hrvatska je nestala zbog ulaska u EU", ja osobno mislim da je to zaista tako, na kraju balade su nas ti veliki prijatelji uništili i osiromašili otimanjem mladosti, ne ulazeći sad u neke dublje rasprave po tom pitanju, činjenica je da Hrvatska kao država odnosno svi građani financiraju visoko školstvo, a da mladi potom odlaze i pumpaju tuđe ekonomije. Bogataš postaje još bogatiji, siromah još siromašniji, i gospodarski i demografski i na svaki drugi način. Što je najgore, nema nikakvih naznaka da će se to promijeniti, a vrijeme nam ističe.
|
|
Vrh |
|
|
SDB
|
Naslov: Re: Hrvatski narod odlučio nestati Postano: 23 pro 2014, 12:57 |
|
|
Ako pogledamo europske trendove, Hrvatska bi mogla biti interesantna za engleske i njemačke penzionere, za život nakon umirovljenja. Već ih je puno u Francuskoj i Španjolskoj, a prednost Hrvatske je u tome što je bliže Njemačkoj i znatno jeftinija od ove dvije zemlje.
To uopće ne bi bilo loše, penziju i zdravstvo im pokriva Njemačka, a oni žive i troše u Hrvatskoj. Još ako počnu obnavljati stare kamene kuće po Dalmaciji, Istri i Primorju (što inače dosta rade po Mediteranu), puna šaka brade.
|
|
Vrh |
|
|
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|